2021-03-24 61 浏览
今日嚟到麻辣小聚,我哋嗌左水煮牛,口水雞,乾煸四季豆同埋新成都炒飯。首先講吓個水煮牛 一上枱嘅時候個麻香味好出色 我即刻食咗一片牛 好嫩 唔會好韌 後尾拎埋黎送飯仲正 再講吓個 口水雞 首先我唔係太鍾意食冷盤 但呢個口水雞佢哋做得好嫩好入味 我都忍唔住食多幾件乾煸四季豆佢哋都做得好出色 唔會有太油嘅感覺但係每一條豆角都炒得好香口 麻辣麻香咁 好似食緊小食咁最後個新成都炒飯 係咁多樣餸入面 我最推薦嘅一道餸 佢用自家嘅臘腸加埋啲配料炒得一碟飯但係啲臘腸嘅蠟油令到碟飯得到昇華 超級乾爽香口!

2021-03-22 42 浏览
麻辣小聚🌶🌶🌶間餐廳唔算好大 細細間大概坐到9枱客格局都算幾企理 干煸四季豆碟四季豆意外地炒得好出色 好有鑊氣炒得乾身得黎 帶點辣 都幾惹味酸棘土豆絲土豆絲切得好幼身 每條薯仔都索到汁 酸辣味適中加埋啲三色椒 口感更加爽口川味口水雞 (例牌)口水雞個味道比起口水雞更像怪味雞😂啲雞稍為雪得凍左少少 入口唔算好辣 但個辣味有後勁整體來講 依間小店啲水準都算唔算炒既餸都好有鑊氣味道拍得住返大陸食個啲湘菜館下次經過會再encore!!👍🏼
麻辣小聚🌶🌶🌶

酸棘土豆絲
土豆絲切得好幼身
每條薯仔都索到汁 酸辣味適中
加埋啲三色椒 口感更加爽口

川味口水雞 (例牌)
口水雞個味道比起口水雞更像怪味雞😂
啲雞稍為雪得凍左少少
入口唔算好辣 但個辣味有後勁

整體來講 依間小店啲水準都算唔算
炒既餸都好有鑊氣
味道拍得住返大陸食個啲湘菜館
下次經過會再encore!!👍🏼
2021-03-20 57 浏览
今次無意中路過左呢間川菜餐廳,真係好有驚喜真係好耐冇食過一間味道咁正既川菜朋友好鍾意食酸菜魚,所以酸菜魚係我地每次食川菜一定要叫既呢個酸菜魚既湯底好濃,係魚湯既味道呀好少食到咁濃既魚湯做酸菜魚既湯底魚肉好滑,夾起唔會散另外我地好耐冇食過蟹了,所以叫左個招牌香辣炒蟹炒蟹有好香老干媽既味道,雖然對我哋嚟講有啲辣,但係個辣度真係幾過癮越食越好味,個蟹肉好鮮甜好多肉,唔係水蟹最後就係老成都炒飯,我好鍾意食成都既香辣腸,佢感覺有少少似我地平時食既臘腸但佢帶少少煙燻嘅香味,同埋少少辣,所以用黎炒飯真正呢個炒飯炒得好乾身好有鑊氣,令人非常回味!
今次無意中路過左呢間川菜餐廳,真係好有驚喜
真係好耐冇食過一間味道咁正既川菜
朋友好鍾意食酸菜魚,所以酸菜魚係我地每次食川菜一定要叫既
呢個酸菜魚既湯底好濃,係魚湯既味道呀
好少食到咁濃既魚湯做酸菜魚既湯底
魚肉好滑,夾起唔會散
另外我地好耐冇食過蟹了,所以叫左個招牌香辣炒蟹
越食越好味,個蟹肉好鮮甜好多肉,唔係水蟹
但佢帶少少煙燻嘅香味,同埋少少辣,所以用黎炒飯真正
呢個炒飯炒得好乾身好有鑊氣,令人非常回味!
係附近做完GYM就要醫醫肚,我同朋友都鍾意食辣所以就決定食川菜啦今次揀左緣味小館,就要望下餐廳有咩招牌菜食店員向我都推介左正宗招牌香辣蟹同埋酸菜魚,另外我地仲叫左個炒土豆絲香辣蟹既份量有2隻蟹,蟹都算幾大隻而且仲有膏添,成隻蟹已經分左件,仲輕輕炸過個辣醬真係好香好惹味,蟹肉好鮮甜,食得出係用新鮮蟹跟住就係酸菜魚,魚肉冇骨,而且好嫩滑佢既出色之處係佢既湯底都係用魚熬出黎,所以係奶白色好濃味,但唔會腥最後就係土豆絲,炒得岩岩好,唔會太淋或太硬個土豆絲炒到好入味好香,加入左少少醋,食到好開胃我同朋友都話要返黎再食呀
係附近做完GYM就要醫醫肚,我同朋友都鍾意食辣
所以就決定食川菜啦

今次揀左緣味小館,就要望下餐廳有咩招牌菜食
香辣蟹既份量有2隻蟹,蟹都算幾大隻
而且仲有膏添,成隻蟹已經分左件,仲輕輕炸過
個辣醬真係好香好惹味,蟹肉好鮮甜,食得出係用新鮮蟹
跟住就係酸菜魚,魚肉冇骨,而且好嫩滑
佢既出色之處係佢既湯底都係用魚熬出黎,所以係奶白色
好濃味,但唔會腥
最後就係土豆絲,炒得岩岩好,唔會太淋或太硬
個土豆絲炒到好入味好香,加入左少少醋,食到好開胃
我同朋友都話要返黎再食呀
2021-03-17 49 浏览
好耐冇食辣嘢,係網上搵到呢間店,就過來試下。.前菜係酸蘿蔔。🌸乾煸四季豆$88好正宗嘅乾煸四季豆,外乾內嫩。.🌸酸菜魚 $228超新鮮嘅魚塊,配料好足,味道正宗。.🌸火焰蹄花 $168好特別嘅豬蹄,一端上黎侍應會撒點白酒然後點燃,燃起一簇小火苗,聞到陣陣酒香。口感有d小清新,冇咁膩。.🌸老成都炒飯 $98炒飯粒粒飽滿,入面有臘肉和蔥,炒得好乾爽,好好味😋. 🌸酸辣土豆絲 $88每次食四川嘢,都會必點土豆絲。酸酸辣辣好惹味😋.🌸黑糖桂花冰粉冰粉幾爽滑,味道不太甜,啱啱好。.🌸水果茶去除油膩一流!
好耐冇食辣嘢,係網上搵到呢間店,就過來試下。
前菜係酸蘿蔔。

🌸乾煸四季豆$88
好正宗嘅乾煸四季豆,外乾內嫩。

🌸酸菜魚 $228
超新鮮嘅魚塊,配料好足,味道正宗。

🌸火焰蹄花 $168

🌸老成都炒飯 $98
炒飯粒粒飽滿,入面有臘肉和蔥,炒得好乾爽,好好味😋

🌸酸辣土豆絲 $88
每次食四川嘢,都會必點土豆絲。
酸酸辣辣好惹味😋

🌸黑糖桂花冰粉
冰粉幾爽滑,味道不太甜,啱啱好。

🌸水果茶
  • 火焰蹄花
  • 酸辣土豆絲
  • 乾煸四季豆
2021-03-17 37 浏览
開放咗食肆之後,我都忍唔住多咗出去品嘗美食,今次就約咗個好耐未見嘅親戚去聚一聚。呢個親戚細個嚮四川長大,可以話養成咗無辣不歡嘅胃口,記得細細個去佢屋企食飯就真係乜餸都辣辣地,頂唔順,今次佢就帶我地黎到油麻地一間專食四川野食飯,如今成為重口味一份子嘅我當然非常興奮。呢間餐廳係樓上鋪,唔算難搵,地方唔算大,但最關鍵係一入門口就搵到川菜獨有嘅香味,我就知黎岩地方。點餸環節,我完全交比我呢個親戚去點,完全信得過佢。首先就係一個藤椒手撕雞,呢個係個涼拌菜,雞肉夠入味,藤椒嘅麻辣味道好突出好,食得好過癮,而且加上D青椒辣椒一起食,好清爽開胃。跟住就到我嘅致愛酸菜魚,呢盤酸菜魚唔係成條過,應該係例牌,分量細D,價錢都相應平D,都幾好,可以試多幾樣野。魚肉好滑溜之餘又會太過多粉,影響魚肉本身嘅口感味道,而且味道教得好岩我胃口,酸酸辣辣,都係越食越野味,D配菜芽菜同萵筍就更加入味,完全食唔停口。接住落黎嘅係另一個重頭戲水煮牛肉,老實講水煮系列係我川菜最愛,呢個水煮牛肉完全達到我要求,辣過酸菜魚,但勝在香味勁濃,辣係有層次咁辣,唔係令你辛苦嘅辣,而且味道都跟得上超級野味,牛肉肉質都好好,嫩滑得黎有小小嚼口

接住落黎嘅係另一個重頭戲水煮牛肉,老實講水煮系列係我川菜最愛,呢個水煮牛肉完全達到我要求,辣過酸菜魚,但勝在香味勁濃,辣係有層次咁辣,唔係令你辛苦嘅辣,而且味道都跟得上超級野味,牛肉肉質都好好,嫩滑得黎有小小嚼口,好岩呢D濃味嘅菜色,真係太正啦,都好快比我清曬d牛肉,跟住慢慢夾D比香油包裹住嘅配菜,食得幾咁滋味

仲有一個酸辣土豆絲都好好味,雖然步驟,簡單,但係炒得好食都唔易,薯仔斯夠脆口,而且唔會過酸,帶小小鹹味,都係一個送飯神器

呢間餐廳水準唔洗多講,我嘅親戚食到讚不絕口,話味道同佢四川鄉下食嘅味道有D相似,話係異鄉食到呢D熟悉嘅家鄉味係唔簡單。整體黎講,食物好食,價錢唔貴,可以試多幾款川菜,再係好岩嗜辣的人士品嘗一下,包你食過都話正

• 水煮牛肉
2021-03-16 39 浏览
太好了,終於可以跟朋友一起聚餐啦。今天選擇了這間位於油蔴地新開張的 ~“麻辣小聚”。餐館內的設計裝潢有些懷舊的氛圍,牆壁上也有些壁畫,有種回到家鄉的感覺,雖然我是個土生土長本地人。(😂)至於用餐,我們4個人有兩位不吃辣人士,害羞服務員很細心讓廚師調整了辣度,讓不吃辣的朋友也能麻辣一下。回味水煮魚~第一次吃水煮魚而辣度也調輕了,所以很易入口,魚片用了海鱸魚,剛剛好熟很滑。酸辣土豆絲~酸酸辣辣的,很好的開胃菜螞蟻上樹~老少咸宜又易入口火焰蹄花~這個值得一試,上菜時服務員會灑上酒並點火製造火焰效果,豬腳滷得很入味,豬皮很有口感不會太軟蟲草花燉湯~味道清甜可以一試水果茶 / 黑糖桂花冰粉~吃辣的又點可以少了這兩樣食後感: 覺得氣氛不錯,比較清靜可以好好同朋友暢談一番,服務員很細心很照顧客人,下次還會再去試其他菜式。

回味水煮魚~

酸辣土豆絲~

酸酸辣辣的,很好的開胃菜
螞蟻上樹~

老少咸宜又易入口
火焰蹄花~

蟲草花燉湯~

味道清甜可以一試
水果茶 / 黑糖桂花冰粉~

吃辣的又點可以少了這兩樣

2021-03-13 32 浏览
我雖然好鐘意食辣。但我好少特登去食麻辣嘅店食野。今次!同幾個朋友膽粗粗去試下!但...我有兩位不太吃辣的🤣🤣呢間店細細間,但啲位唔迫而且好好坐。來到店內嘅全部食客竟然都非常斯文。我地食左食餐覺得好舒服,大家有傾有講,但卻很和平。呢位紅衫哥哥要介紹下。佢服務態度非常好👍🏻!佢好細心地知道我地有人唔食辣,特意叫廚房唔好整太辣。有一下我朋友唔小心倒瀉嘢,佢即刻遞上拎濕紙巾,又話唔緊要,問我朋友有冇事。其實佢好忙,成晚做。仲唔嫌我地要特登加個唔辣炒飯。🙏🙏非常讚水煮魚,好好味!酸辣土豆絲,唔太辣,好惹味,又開胃!螞蟻上樹,好快食曬!呢個名真係呃到我地:火焰蹄花,幾好玩,會點火。本身以為好辣,但四個都食曬!好入味。啲配料都食埋!呢個就係阿哥哥叫廚房特制炒飯。佢本身有杯茶送,但太熱我地叫左杯水果茶,佢有一陣淡淡嘅香味,係我未試過。問番店員,原來送個杯熱茶同呢杯水果茶都係用芒果茶莉花茶!最後是甜品黑糖桂花冰粉:呢個係我食過最冇負擔的甜品之第一!有桂花、花生、黑糖糖水加冰粉。好清新,佢地用呢個甜品做結束其實好細心。因為食完成餐辣野,火都黎,即刻食番個冰粉降曬火。食完舒服曬!
但...我有兩位不太吃辣的🤣🤣
呢位紅衫哥哥要介紹下。佢服務態度非常好👍🏻!
水煮魚,好好味!
酸辣土豆絲,唔太辣,好惹味,又開胃!
螞蟻上樹,好快食曬!
好入味。啲配料都食埋!
呢個就係阿哥哥叫廚房特制炒飯。
最後是甜品黑糖桂花冰粉:呢個係我食過最冇負擔的甜品之第一!
2021-03-11 34 浏览
疫情期間少咗出街食飯,當疫情放寬可以約朋友食晚飯,經朋友介紹去咗油麻地一間正宗川菜館。雖然地方唔係好大,環境舒服。見到餐牌,店哥哥介紹咗幾款菜式。難忘酸菜魚🐟味道帶有酸酸辣辣感覺🌶好開胃,魚肉嫩滑,湯底有大豆芽菜、酸菜。干煸四季豆,肉碎配四季豆炒得好乾身微微辣野味😋。火焰蹄花,上桌時加入少量酒精然後點火🔥就係一款特色菜,唔鹹唔辣,好淋好入味,好味道難以形容😋。成都炒飯,雖然好似好一般,食落唔簡單,非一般炒飯,正👍🏼。店哥哥、店姨姨好熱情,有禮貌😊

見到餐牌,店哥哥介紹咗幾款菜式。
干煸四季豆,肉碎配四季豆炒得好乾身微微辣野味😋。
成都炒飯,雖然好似好一般,食落唔簡單,非一般炒飯,正👍🏼。

店哥哥、店姨姨好熱情,有禮貌😊
2021-03-11 38 浏览
好難冇同朋友出街食飯啦,今次佢就帶左我黎呢間位於旺角新開的川菜餐廳食好野。餐廳坐位唔多,近窗的位置可以睇到街外旺角的景色。店員為我們介紹了幾款特式菜式。藤椒手撕雞,雞肉唔會好鞋口,反而有種juicy的感覺。手撕雞帶有麻辣味,但味道不會太辣,而且有種令人食唔停口的感覺。酸菜魚份量適中,魚肉沒有骨方便食用,肉質嫩滑。湯底帶有少少辣,而酸度剛剛好,不會過酸。湯內有木耳、酸菜、芽菜、萵筍等,岩哂胃口不太好的朋友。招牌辣蟹,有分細蟹同大蟹,我地就食完細蟹,蟹殼唔會好硬,蟹肉鮮甜,而且仲有蟹膏,辣蟹的味道不算是太辣,辣度過癮!而份量大概有兩隻細蟹,兩個人食岩岩好。如果太辣仲可以叫加多寶止止辣!

餐廳坐位唔多,近窗的位置可以睇到街外旺角的景色。

店員為我們介紹了幾款特式菜式。

如果太辣仲可以叫加多寶止止辣!

2021-03-10 24 浏览
今日放工後朋友話想食辣野,聽講油麻地個邊新開左間川菜餐廳,叫麻辣小聚😁睇佢個menu覺得幾吸引同唔算太貴,就決定一試😆呢間餐廳環境都乾淨企理,坐落都幾舒服,我地今次同行總共3個人,坐落都唔算話迫☺️ 朋友話食咩都冇所謂,最緊要麻辣😆 咁可以放心咁叫,因為呢間餐廳大部分嘅菜式都係辣為主,一定滿足到愛食辣愛刺激嘅你☺️我地叫左幾樣餸去share, 另外仲叫左個炒飯💙 首先講下佢嘅酸菜魚,食落都幾滑,魚嘅份量都夠我地3個人食,同埋好香好開胃。而水煮牛肉相對黎講會辣少少,加左花椒去煮食落好香,牛肉都好入味。我地仲叫左個乾扁四季豆去送飯,啲肉碎攞黎送白飯真係一流,廚師都炒得好有鑊氣,同時唔會話太油😊 另外仲有雞絲,又係岩曬送飯嘅一個餸~~ 最後仲食左涼拌薯仔絲,佢嘅薯仔絲切得好幼,口感幾好,食落好爽口。至於炒飯佢加入左花椒黎炒,所以食落去個口幾麻咁,好得意😍最後仲叫埋個冰粉,係解下辣嘅好幫手🤣食完真係好滿足😆 總嘅黎講,呢間餐廳quality 唔錯,係麻辣小聚嘅好去處😆

2021-03-09 28 浏览
話說今日約咗個無辣不歡嘅朋友去撐枱腳,於是佢就喺油麻地揀咗呢間食辣野嘅小店,入得來空間唔大,座位都幾多同埋都依然十分之滿座。我哋坐低咗之後就嗌左五樣餸。第一道係酸菜魚,呢度送啲魚肉十分之嫩,酸度同辣度都配合得十分之恰當,入面的配料都十分之香口,令我哋更加期待後面嘅幾道餸。第二道餸係水煮牛肉,呢一度辣道十足,牛肉。都十分之多,肉質嫩滑,下面都鋪有海帶芽菜等等配料。而令我最有驚喜嘅就係呢一味手撕雞,麻得嚟配搭埋啲青瓜十分之爽口,而且佢係冷盤咁上,食落十分之清新我哋都叫左個老成都炒飯,飯係粒粒分明,十分之乾身,一啲都唔油,另外我哋都嗌咗土豆絲同四季豆,呢兩道菜都係合格之上,個土豆絲簡直係送飯神器!呢間店價錢都係十分之平民,鐘意食辣嘅你快啲嚟試試佢

我哋坐低咗之後就嗌左五樣餸。

呢間店價錢都係十分之平民,鐘意食辣嘅你快啲嚟試試佢
2021-03-08 49 浏览
旺角Ladder Dundas又開了新餐廳,今次是四川菜。餐廳不算很大,餐牌上款式不算很多,但是在餐廳新開張期間,只需$498就可以食到辣蟹、酸菜魚、手撕雞、土豆絲、炒飯同埋糖水,非常抵吃!招牌香辣蟹,由於我和友人不算可以食到好辣,所就點了小辣!蟹的份量大概有兩隻,蟹殼容易咬開,不會很硬,蟹肉不算很多但味道不錯,很香口而且鮮甜,很夠鑊氣,辣度亦剛剛好!酸菜魚,這裡的酸菜魚份量岩岩好不會太多或者太少,魚肉冇骨而且都幾嫩滑,湯底不會太酸但味道開胃,湯亦不會很油,幾鮮甜!除了有魚肉,還有酸菜、木耳、芽菜等吸味蔬菜,湯汁用黎送飯一流!藤椒手撕雞,手撕雞味道不錯,帶有少少辣味,雞肉不會太乾,拌入青瓜、青椒、紅椒,味道香口!酸辣土豆絲,土豆絲是熱炒的,味道酸酸辣辣,非常開胃!
旺角Ladder Dundas又開了新餐廳,今次是四川菜。
酸辣土豆絲,土豆絲是熱炒的,味道酸酸辣辣,非常開胃!
2021-03-03
2021-03-06 26 浏览
好耐冇食過川菜,喺openrice竟然畀我搵到一間新開嘅川菜館,喺油麻地港鐵站出閘行五分鐘左右就到,好方便,地點唔難搵。上到去環境好靚好新淨,仲有一大幅畫,好似返國內食啲川菜館咁。上到去職員好熱情招待,好有禮貌,仲介紹畀我哋知佢有咩招牌菜,又講有咩特色。個餐牌好多唔同菜式,有得揀辣同唔辣,熱辣到都有分大中小,咁樣可以形合唔同口味嘅人。首先叫咗個招牌香辣蟹,呢個在係佢哋個鎮店之寶,必食首選,真係冇介紹錯,佢啲辣味好香,又唔會蓋過咗蟹嘅味道,出面炸得好香脆之餘,入面仲保持住蟹嘅肉汁同嫩滑。喺呢度食飯好似食意大利菜咁,唔會上得好快,食唔切搞到啲餸凍曬,剛剛可食完蟹之後就上第二味餸,(孜然和牛粒),入口即溶,粒粒和牛都鋪滿自然嘅香味。川椒雞花:呢度菜好巧廚師嘅技巧,外皮香脆,雞肉嫩滑,好入味,同埋唔會太辣,最驚食到啲餸就淨係得辣味冇其他味。酸菜魚:酸菜魚一上枱已經酸味撲鼻,個員工仲同我哋講佢哋啲酸菜魚個湯底係可以全部飲曬,因為係用魚骨煲,冇落味精。所以第一啖就飲咗佢啲湯先,超級鮮甜,啲魚肉非常之滑,一試難忘。螞蟻上樹:真係越簡單嘅菜式其實越考技術,唔好以為炒粉絲咁簡單,炒得好食同乾身真係好難,

螞蟻上樹:真係越簡單嘅菜式其實越考技術,唔好以為炒粉絲咁簡單,炒得好食同乾身真係好難,呢個粉絲應該係我食過最好食嘅。

總結:估唔到香港食到一間畀大陸更加好食嘅川菜館。個廚師廚藝簡直係一流,大家有機會一定要去試下,等限聚令過咗我約更加多朋友你一齊食埋其他菜式。
2021-03-03
2021-03-04 1145 浏览
自從疫情,真係好耐冇返過國內食好西,由其我最鍾意食既麻辣,已經年幾冇食過,今次我行旺角嘅時候經過見到一間新開食麻辣菜嘅餐廳,即是同朋友上去探究。上到去果然係新開,環境好舒服。即刻坐低試下。雖然話喺旺角但係其實油麻地近啲。好鍾意呢幅畫。佢哋呢度唔算話好多款菜式,但樣樣都係主打同精選。點完菜之後,佢哋即刻上咗個前菜麻辣醃蘿蔔 : 超級好食同開胃,麻而不辣,第一次食。招牌香辣蟹:其實炒香辣蟹我食過唔少,好似呢間咁好食都係第一次食,佢哋嘅炒辣蟹辣度唔會蓋過啲蟹味,外脆內有肉汁,唔會炸到好乾身,食得出隻蟹好新鮮。啲香辣汁包住曬隻蟹川椒雞花:依個師傅炸野真係一流,炸野唔會過火,又剛好鎖住d肉汁,依個菜式做法其實係將雞腿肉反出黎。普通菜式,但高技巧。未食過咁好食既炸雞鎚。孜然和牛粒:和牛好新鮮,好多肉汁,入口即溶。難忘酸菜魚: 真係一試難忘,啖湯好濃魚味,d魚好滑,唔會太酸,仲好食過的係國內食。總結:全部都咁高質,依d小店一定要大力支持,回頭率好高。

雖然話喺旺角但係其實油麻地近啲。

好鍾意呢幅畫。

佢哋呢度唔算話好多款菜式,但樣樣都係主打同精選。

點完菜之後,佢哋即刻上咗個前菜
麻辣醃蘿蔔 : 超級好食同開胃,麻而不辣,第一次食。

啲香辣汁包住曬隻蟹

孜然和牛粒:和牛好新鮮,好多肉汁,入口即溶。

總結:全部都咁高質,依d小店一定要大力支持,回頭率好高。
2021-03-01
  • 招牌炒辣蟹