2018-04-27 146 浏览
香港火鍋店有好多,今晚食呢間麻辣火鍋店我覺得係我食過最好食嘅麻辣火鍋店,叫麻神。入到去,已經俾陣陣麻辣香吸引住,都吾少食客,天氣雖熱,不過地方冷氣抽氣都做足,食落吾會又熱又焗。二話不說點好了麻辣湯底,即刻點返d靚牛嚟食,嗌左呢個特選牛頸脊,貴就貴d,不過真係好好味,第一碟已經咁正,我地最後嗌多左round,好似食勁吾夠喉,真係好正丫,食材真係頂級丫。我地見佢食材咁正,都豪住嚟食,再嗌海鮮拼盤,真係冇令人失望丫,大大隻帶子好正好好味,另外鮑魚都好鮮甜丫,爽口彈牙,仲有蝦,肉質結實彈牙,仲有花甲,大大粒好肥肉,全部都好新鮮,好味丫。仲有綜合丸子拼盤都要推介,佢全部都手打,牛丸好味牛汁同好香牛味又彈牙,覺得好抵食丫,另外其他丸都好好食,全部都好彈牙好有咬口,好味道。每人最後幾百蚊,不過超正嘅食材,令我覺得好超值,呢間的確係我食過最好食嘅火鍋店。

2018-04-27 102 浏览
最近天氣時冷時熱,我同班朋友如常食火鍋,呢間幾好質素,特別要嚟介紹一下。呢間係台灣傳嚟香港嘅出名麻辣火鍋店,叫麻神。應該都吾少人都會識,已經可以係銅鑼灣搵到佢啦。先嚟左個鴛鴦鍋先,麻辣個邊超正當然吾洗講,又香又麻又帶點辣,好正,另一邊嘅湯都好好飲,我係食到太辣時再煮一下另一邊嘅,可以中和一下吧,哈哈。食物都好多揀,我地嗌左牛肉,丸類,海蝦,菜丫,餃子,同不得不嗌嘅鴨血啊,好香麻香辣,另外都喜歡佢嘅質感,比較結實的,入口咬左又好濃味,好厲害,應該係全香港得佢有得食啦。另外牛肉都好推介,新鮮得嚟又香牛味,入口嫩滑,浸落麻辣湯底,真係人間美食丫,價錢重要吾貴,食到靚牛嘅質素,真心物有所值丫。大概每人都是幾百蚊,嗌左勁多野食,同每樣都好正,冇一樣令我失望,質素好高,價錢合理,服務都好,會再帶朋友嚟食。

2018-04-27 88 浏览
最近一係食日菜同中菜,想食返d香辣野,朋友話新開有間台灣麻辣火鍋店好正,就跟佢去試下。地方都好大,環境舒服,服務都好好,好親切細心。我地嚟到嗌左鴛鴦鍋,咁就可以有辣有吾辣啦。當中都有幾正嘅野,一定要嗌牛,雖然就咁睇價錢好似吾平咁,不過都真係物有所值,牛嘅質素都好高,好香牛味,而且好新鮮,鮮紅色有平均分佈嘅脂肪,吾洗煮太熟,好好味。我仲記得手打丸都好不錯,好香好彈牙,大大粒,一咬有肉汁外,仲因為個麻辣湯底好惹味,好好食,而且呢個價錢都吾貴,我覺得都幾抵食。當然菜我覺得係火鍋必食嘅,最尾食返幾條菜,舒服得嚟,又可以吸晒湯底嘅精華,好味道丫。呢餐每樣都好好,食材新鮮,當然湯底都好吸引,吾洗去台灣都食到咁正嘅麻辣火鍋,香港真係美食天堂丫。

小妹覺得鴨血同牛必食係屬於牛魔王既福地可惜我太餓冇影門面同冇點影餐牌雖然天氣熱左,不過小妹都係對麻辣火鍋熱情不減早前聽朋友講台灣有個好出名既麻辣火鍋店嚟左香港,緊係要黎試下啦我地點左鴛鴦鍋一邊辣一邊吾辣既鍋一到已經好香,口水已經直流睇過openrice其他食評,知道一定要食牛同鴨血牛靚就睇相都知靚所以我點了牛頸脊,果然好香牛味,質感嫩滑又有彈性,正呀!而鴨血終於知道點解佢出名,原來佢係台灣直送過黎既,而且佢煙韌有少少咬口,絕對唔係一般豬血好易散開咁,聽講仲可以用刀叉吸左麻辣湯底超正呀其他仲有點了餃子,手打丸,菜類等等,全部都唔錯,蔬菜擺得好靚下當然海鮮都有好多選擇,今次小妹就冇乜點海鮮,下次再試﹗食物當然頂瓜瓜,價錢方面我覺得都合理因為食材絕對值得,如果同任食火鍋價黎比就不用了,喜歡火鍋既人一定要黎試一試
小妹覺得鴨血同牛必食
係屬於牛魔王既福地
可惜我太餓冇影門面同冇點影餐牌
雖然天氣熱左,不過小妹都係對麻辣火鍋熱情不減

麻神鴛鴦湯鍋

我地點左鴛鴦鍋一邊辣一邊吾辣既
鍋一到已經好香,口水已經直流
睇過openrice其他食評,知道一定要食牛同鴨血
牛靚就睇相都知靚
牛頸脊

當然海鮮都有好多選擇,今次小妹就冇乜點海鮮,下次再試﹗

2018-04-23
麻神鴛鴦湯鍋
牛頸脊
2018-04-27 80 浏览
台灣咁出名,果然好食都好耐冇上嚟打食評啦,今次返嚟係真心想推介間吾錯嘅麻辣火鍋店,佢用料新鮮,而且價錢合理,呢間就係台灣都好出名嘅麻神麻辣火鍋啦,佢係香港開左舖啦。嚟到緊係即刻嗌返個麻辣鍋先,都未上其他野食,已經俾個鍋嘅香味引到流晒口水,飲左幾啖湯底,好正丫。我地嗌左牛丫餃子丸菇等等,超級正,牛好好味,睇樣已經知好新鮮,而且份量都吾少,我覺得物有所值都吾算貴,另外菇丫,響玲丫,炸魚皮等都要嗌,因為個湯底太正,吸到晒湯嘅精華,再加咁香脆嘅響玲炸魚皮,覺得好正丫。最後,我覺得就咁睇menu好似都吾平,不過我覺得吾好同任食嘅打邊爐店嚟比較,佢真係用料新鮮,相比起任食,我寧願貴少少食高質素選擇自己喜歡食嘅食物,而且食落就知物有所值。
台灣咁出名,果然好食

2018-04-27 97 浏览
呢排口淡淡,好想食辣野濃味野,吾知係咪冇乜胃口呢,如果你都係咁,可以試下呢間麻辣火鍋店,叫麻神。係銅鑼灣金朝陽中心二期,地方好乾淨整潔,而且店員服務都吾錯。先講個鍋,嗌左同價錢嘅鴛鴦鍋,咁就可以有兩個湯底選擇,都幾好飲丫兩個湯,我直頭當湯咁飲,哈哈。嗌左個海鮮拼盤,好正丫,大大份,打卡一流,有大大粒帶子,大蝦,鮑魚,扇貝,每人$288,不過真係好新鮮,食落好鮮甜,所以都吾錯嘅,得閒對自己好d,豪返次。再嗌食牛,牛都好正,又係好新鮮,好好味,呢個價錢我覺得都合理,份量都吾少,大大碟,肉質食落好嫩滑,可能係佢脂肪比例好吧,好正丫,而家講起都好肚餓。另外呢間有樣好出名嘅鴨血,都幾特別,我第一次食,吾好以為會好似豬紅咁,因為佢比較結實,店員仲話可以用刀叉嚟食,入口味道都濃,好香麻辣,吾錯! 整體價錢看似幾貴,不過真係食過先知,食材好新鮮而且高質素,必食牛同海鮮!!
呢排口淡淡,好想食辣野濃味野,
吾知係咪冇乜胃口呢,
如果你都係咁,可以試下呢間麻辣火鍋店,叫麻神。

係銅鑼灣金朝陽中心二期,
地方好乾淨整潔,而且店員服務都吾錯。

先講個鍋,
嗌左同價錢嘅鴛鴦鍋,
咁就可以有兩個湯底選擇,
都幾好飲丫兩個湯,
我直頭當湯咁飲,哈哈。
嗌左個海鮮拼盤,好正丫,大大份,打卡一流,
有大大粒帶子,大蝦,鮑魚,扇貝,
每人$288,不過真係好新鮮,
食落好鮮甜,所以都吾錯嘅,
得閒對自己好d,豪返次。
再嗌食牛,牛都好正,又係好新鮮,好好味,
呢個價錢我覺得都合理,
份量都吾少,大大碟,肉質食落好嫩滑,
可能係佢脂肪比例好吧,
好正丫,而家講起都好肚餓。

另外呢間有樣好出名嘅鴨血,都幾特別,
我第一次食,吾好以為會好似豬紅咁,
因為佢比較結實,店員仲話可以用刀叉嚟食,
入口味道都濃,好香麻辣,吾錯!

整體價錢看似幾貴,不過真係食過先知,
食材好新鮮而且高質素,必食牛同海鮮!!
2018-04-04
2018-04-22 103 浏览
好掛住台灣火鍋店,係香港搵左吾少店,覺得呢間最正宗真正台灣麻辣火鍋店嚟,叫麻神。未講野食之前,先講佢最正嘅麻辣湯底,好正丫,麻香又帶辣,好惹味,我當佢係湯咁飲左幾口,好正,佢可以俾你辣同吾辣嘅,食吾到辣嘅朋友可以嗌鴛鴦鍋。野食方面,都好多選擇,有肉有海鮮有丸有餃有菜等等。點左牛,蝦,綜合鮮餃拼盤,菜,同鴨血,聽講呢個好出名,都幾好食吸晒味,吾錯,鮮餃我覺得都要讚一下,價錢吾貴,先88元,但真係食得出用料好,因為好多出面打邊爐店嘅餃子都買返嚟,又吾新鮮,我覺得呢間好似自己鮮包咁,料好鮮味,好食。價錢吾貴,食到高水準,火鍋湯底都勁正,服務又一流,值得一試。

2018-04-22 90 浏览
今晚去左銅鑼灣食飯,呢個麻神係台灣已經好出名,係香港開左分店就當然去試下。入去到地方都幾大,環境舒適,先嗌左個鴛鴦鍋,再另外點了不少食物,有特選牛頸脊,鮮花甲,手打鮮蝦丸,果凍鴨血,冰菜都有,食物好多元化,而且價錢合理,物有所值。佢嘅牛真係吾錯,入口牛味濃,而且脂肪比例平均,我覺得可以不用煮太熟更加好味,手打丸我都推介,好彈牙爽口,海鮮都好新鮮,花甲都好大隻,鮮甜美味,吾錯。食物環境都好滿意,而服務我都覺得好好,好細心,又會走嚟幫我地加下湯,同好有禮貌,我覺得可以再嚟,帶父母或者一大班朋友嚟食都岩丫。

2018-04-14 93 浏览
我哋一行8人因VIP 房內的客人提早離開而可以升級被安排在房內,即時多咗個私人空間比我哋暢所欲言!因朋友是沖著鴨血而來當然要品嘗一番!而呢度嘅鴨血係要用刀叉進食比較特別!因當中有朋友食辣程度係BB級, 所以我哋叫咗個麻神駌鴦湯鍋底, 一邊係麻辣一邊係昆布生菓湯!麻辣湯底同以往食開的不一樣, 走清淡的路線, 佢哋亦介紹這個湯係可以飲的, 叫我哋一定要試飲! 湯底確實清香, BB級的朋友都可飲得底, 而生菓湯就普普通通, BB 朋友都係全程以麻辣湯為住!食物款式不太多, 熟食亦是以牛為住, 唔食牛嘅我無緣了, 我可以食嘅東西亦不多選擇! 如果多番啲非牛類嘅食物就更加好!所有食物都非常新鮮, 價格亦是一般正常貴價價錢! 員工服務也相當好!

2018-03-27
2018-04-12 81 浏览
上次食麻辣火鍋已經食十幾年前的事,是在台灣吃的,今次第一次在香港品嚐麻神麻辣火鍋~想起好多去台灣旅行的回憶~麻神鴛鴦鍋底 見到已經好想飲,麻中帶香,又唔會太辣,推介!我地叫左海鮮,蜆好大隻好鮮甜~水餃受手打丸都好色,肉味濃又夠彈牙~ 牛丸是我至愛~店員介紹食牛方法:牛肉放落湯底只需一秒,唔好多,如果唔係唔好食,之後先將牛肉用湯底淋熟佢,這樣便品嚐到最好食的牛肉啦~蘿白片夠薄切,又快熟~正食完真係好想飛去台灣呀~

麻神鴛鴦鍋底 見到已經好想飲,麻中帶香,又唔會太辣,推介!

我地叫左海鮮,蜆好大隻好鮮甜~

水餃受手打丸都好色,肉味濃又夠彈牙~ 牛丸是我至愛~

店員介紹食牛方法:
牛肉放落湯底只需一秒,唔好多,如果唔係唔好食,
之後先將牛肉用湯底淋熟佢,這樣便品嚐到最好食的牛肉啦~

蘿白片夠薄切,又快熟~正

食完真係好想飛去台灣呀~
2018-04-10 79 浏览
已經很久沒吃麻辣火鍋了, 今次同朋友試下~睇下挑戰成點先~麻辣湯底辣中帶甜,可以接受呀~非常惹味以前台灣食過麻辣火鍋, 覺得太辣,不合香港人口味~終於第一次在香港食~南非飽魚南非飽魚是品質優良的一個飽魚品種~口感非常柔軟及卻有韌度,肉質非常鮮美,且耐嚼,其鮑魚味濃,推介。食神醬爆瀨尿牛丸是其中一個推介呢~大大粒又有鮮肉味~ 好有口感同埋彈性,不過咬開小心醬爆汁彈出黎呀~牛小排見到D,賣脂肪分布平均,又夠紅~一定係靚牛~灼一灼已經好好味,牛肉好鮮味呢~真心覺得好食呢~
已經很久沒吃麻辣火鍋了, 今次同朋友試下~睇下挑戰成點先~

麻辣湯底辣中帶甜,可以接受呀~非常惹味

以前台灣食過麻辣火鍋, 覺得太辣,不合香港人口味~

終於第一次在香港食~

南非飽魚

南非飽魚是品質優良的一個飽魚品種~
口感非常柔軟及卻有韌度,肉質非常鮮美,且耐嚼,
其鮑魚味濃,推介。

食神醬爆瀨尿牛丸是其中一個推介呢~

牛小排見到D,賣脂肪分布平均,又夠紅~一定係靚牛~
灼一灼已經好好味,牛肉好鮮味呢~

真心覺得好食呢~
2018-04-10 75 浏览
同朋友話約食火鍋約左好耐,  終於約到~這次麻辣海鮮之旅正式展開~對於麻辣湯底非常期待呢!湯底辣度適中,帶點藥材味及甜味, 非常特別呢~同,特別一提是湯底不會很油!!這次點少得食海鮮拼盤呢~包括了鮑魚、蜆,海蝦及帶子樣樣都好新鮮海蝦鮮甜,鮑魚肉爽~ 蜆無沙又唔腥~ 絕對是一級的海鮮拼盤~朋友超鐘意食蝦, 所以再encore 了~除海鮮之外,牛肉都係不錯的選擇肉的紋靚,牛味重且非常嫩滑。    真心推介~
同朋友話約食火鍋約左好耐,  終於約到~

這次麻辣海鮮之旅正式展開~

對於麻辣湯底非常期待呢!

這次點少得食海鮮拼盤呢~

包括了鮑魚、蜆,海蝦及帶子
樣樣都好新鮮
海蝦鮮甜,鮑魚肉爽~ 蜆無沙又唔腥~
絕對是一級的海鮮拼盤~
朋友超鐘意食蝦, 所以再encore 了~

除海鮮之外,牛肉都係不錯的選擇
肉的紋靚,牛味重且非常嫩滑。

真心推介~
2018-04-10 54 浏览
今日同朋友食麻神麻辣火鍋, 呢度個麻辣湯底真係無得頂口水都流晒啦~個麻辣湯係由多種水果、藥材、及香料製成的,好濃味得黎又唔會好油,辣度適中,真係YUMMY~MENU D 海鮮好吸引,不過今次無食~推介呢份手工蘿蔔片,每片蘿蔔都切到好薄的,所以好快熟~ 不錯呢~特別推介:牛小排(上)你睇下D紋靚到呢, 真係頂級放入鍋內灼一灼就撈起食得~牛味重 超好食食神醬爆瀨尿牛丸(下)好大好大粒,牛丸是手打的,所以很有彈性且口感豐富,小心咬開之後的醬爆汁!!!!
今日同朋友食麻神麻辣火鍋, 呢度個麻辣湯底真係無得頂

口水都流晒啦~

MENU D 海鮮好吸引,不過今次無食~

特別推介:
牛小排(上)
你睇下D紋靚到呢, 真係頂級
放入鍋內灼一灼就撈起食得~
牛味重 超好食

食神醬爆瀨尿牛丸(下)
2018-04-09 70 浏览
復活節4日長假無去旅行,惟有留係香港試下猛龍過江既台式火鍋,睇下開左無幾耐既麻神O唔OK先麻辣湯底,夠哂惹味但唔會好嗆鼻,台灣火鍋興飲埋個湯底,所以真材實料無味精。雖然火鍋料偏貴,但海鮮同肉都食得出好靚好新鮮,真係一份錢一份貨!睇下D牛肉既花紋幾靚,睇到都食指大動綜合鮮餃拼盤,$88八隻,其實都幾貴下,不過手工製造,好好味,食完唔夠喉!最中意食海鮮,D蝦、扇貝肉質都好厚身,唔會有雪味!當中最誇張就係用刀叉食鴨血,平時好少食鴨血,仲要用刀叉食,食落都幾嫩滑如果中意打邊爐,麻神都係一個唔錯既選擇!

睇下D牛肉既花紋幾靚,睇到都食指大動

最中意食海鮮,D蝦、扇貝肉質都好厚身,唔會有雪味!

如果中意打邊爐,麻神都係一個唔錯既選擇!
2018-04-01
2018-04-04 96 浏览
好想食打邊爐 見到銅鑼灣依間台灣人氣店黎港開分店 之前聽日一直好想試見難得有假就即刻捉左男朋友黎陪我試可能因為我地好早就到 又係平日 竟然唔洗等位!!!好開心依到唔同果D任食邊爐 價錢相對就貴少少不過一直都覺得一分錢一分貨通常散叫野食果D邊爐都係高質D 野食新鮮D好彩依間都係!一早聽講依到既湯底係可以飲 果然唔錯 夠香麻見好多人推薦果凍鴨血 台灣特色 一定要試下果然係名不虛傳咬落好多汁! 好嫩滑! 好好味 係台灣既感覺!!!牛小排依到煮牛同平時打邊爐唔同係放入鍋內煮 1分鐘, 撈起, 再用熱湯淋熟應該係D材料新鮮先可以咁煮!!D牛味好重 又唔老 好好味為左飽D我地加左個麵食估唔到都幾好食 HAHA
見難得有假就即刻捉左男朋友黎陪我試
可能因為我地好早就到 又係平日 竟然唔洗等位!!!
好開心

依到唔同果D任食邊爐 價錢相對就貴少少
不過一直都覺得一分錢一分貨
通常散叫野食果D邊爐都係高質D 野食新鮮D
好彩依間都係!

一早聽講依到既湯底係可以飲 果然唔錯 夠香麻

見好多人推薦果凍鴨血 台灣特色 一定要試下
果然係名不虛傳
咬落好多汁! 好嫩滑! 好好味 係台灣既感覺!!!

牛小排
依到煮牛同平時打邊爐唔同
係放入鍋內煮 1分鐘, 撈起, 再用熱湯淋熟
應該係D材料新鮮先可以咁煮!!
D牛味好重 又唔老 好好味

為左飽D我地加左個麵食
估唔到都幾好食 HAHA
题外话/补充资料: 依間餐廳D環境都幾舒服 有個屏風感覺好private
2018-03-28
  • 果凍鴨血