2023-08-03 103 浏览
餐廳第1頁既拉麵除左湯之外都已經試過晒😂每一款撈拉麵都好好食,3種食法就係先撈好食最原味,3份2加醋,3份1加胡椒,3種食法都係唔同味,好味😋最尾仲可以加飯撈埋d汁,好nice😋雞皮餃子同普通餃子都好食,飲品唔錯👍🏻
2023-07-29 316 浏览
剛去了書展便到灣仔吃飯,時間為晚上9時許,問過職員仍未Last order便極速點了兩碗麵,飲品也不敢點,想快速吃了便離座。怎料等了超過15分鐘食品才送到 ,時間只剩下15分鐘便關門了。食物質素高質:食物味道真的不錯,麵雖沒有掛湯但不會太乾,麵質有口感。怪不得剛開幕時客似雲來。服務質素清零:可惜服務態度奇差,枱頭紙巾沒有補充,想最後飲杯水才離開,水是送上了,可是才飲了數口,剛放下杯子便被店員收走了,問一句也都沒有。員工想準時放工可以理解,但這樣接待倒不如不要接客,又或是索性把Last order推前。這樣對待客人不是趕客又是什麼?

食物質素高質:

服務質素清零:

2023-07-19
✧*。 抹茶入玄米茶 $36吃完較油膩的拌麵 喝一口自家製的抹茶入玄米茶🍵味道濃郁帶苦澀 非常清新解膩🤣After having a heavy mazesoba, Genmai-Cha was perfect for balancing out the greasiness from the noddles🥰 It’s slightly bitter with a sweet after taste, love it🤎評分: 8.5/10🌟✧*。 明太子忌廉撈麵 M $89明太子忌廉撈麵滿舖明太子非常吸睛🤩個人喜歡那軟淋的叉燒(同時也很胖的🐖)濃綢的多黃令整個味蕾更加豐富🔥而且煙韌的小麥麵也很掛醬 不錯喔🤍Mentaiko Cream Mazesoba was full of mentaiko on top😍😍😍 Loved the soft slow-braised chashu and it’s super duper fat fat🐷 The silky yolk just enriched the whole flavour of mazesoba🤤 Multi Grain
✧*。 抹茶入玄米茶 $36
吃完較油膩的拌麵 喝一口自家製的抹茶入玄米茶🍵
味道濃郁帶苦澀 非常清新解膩🤣
評分: 8.5/10🌟

✧*。 明太子忌廉撈麵 M $89
明太子忌廉撈麵滿舖明太子非常吸睛🤩
個人喜歡那軟淋的叉燒(同時也很胖的🐖)
濃綢的多黃令整個味蕾更加豐富🔥
而且煙韌的小麥麵也很掛醬 不錯喔🤍
Mentaiko Cream Mazesoba was full of mentaiko on top😍😍😍 Loved the soft slow-braised chashu and it’s super duper fat fat🐷 The silky yolk just enriched the whole flavour of mazesoba🤤 Multi Grain Noddles was surprisingly chewy and clingy too, not bad😌
評分: 7.5/10🌟

✧*。 正宗全料東京撈麵 M $99
正宗全料東京撈麵配料豐富😮
包括蔥花、韭菜、紫菜碎、生蒜、魚粉、生蛋黃、辣肉碎及小麥麵🌾
經攪拌後味道濃郁偏鹹 比較適合重味人士🥸
Premium Tokyo Mazesoba included Raw Egg Yolk🥚, Green Onion🧅, Seaweed Flakes, Japanese Mustand Green, Chilli Shreds🌶️, Minced Garlic🧄, Grinded asana Fish🐟, and Multi Grain Noddles🍜 It tasted rich and a bit salty for my liking after string🫢
評分: 7/10🌟
—————————————————————————————
麺屋こころ (灣仔)
灣仔軒尼詩道68號新禧大廈地下1C號舖

𓍼 #foodietiffhk
𓍼 #foodietiff推介
𓍼 #foodietiff灣仔

#hongkong #hongkongtravel #hkcafe #hongkongcafe #hkfood #hongkongfood #hkfoodlover #foodaholichk #hkfoodie #cafehopping #麺屋こころ #香港美食 #灣仔美食 #美食推介 #美食攝影 #灣仔美食 #香港好去處 #다방 #홍콩 #홍콩맛집 #홍콩일상생활
抹茶入玄米茶
抹茶入玄米茶
2023-07-25 3567 浏览
之前一直想來,今日剛好去灣仔,即去食來自日本的撈麵,味道係有日式風味,因為有紫菜、魚粉……配料。貴精不貴多,有數款口味選擇,我揀左全料的撈麵,友人揀雞白湯麵。前者加大,會加肉同麵;後者追加麵。正宗全料東京撈麵 $109好多材料好豐富,不過只有2小塊肉,menu係6粒角切肉。先拌勻蛋黃、所有材料同麵。嘩,個畫面好吸引,感覺好好味,因為都幾多肉燥。入口有大量肉燥,肉汁同蛋汁混合,好香好正。加上蒜蓉、紫菜粉、魚粉、蔥、韮菜……令味道更豐富。個麵係粗身,更掛肉醬,更有筋度。2片豚肉都肥美油香,肉質鬆化。糖心蛋效果很好,蛋黃味香濃。食左1/3後,可以加黑椒拌勻,食落多入黑椒辛辣感,更惹味更香。再食左1/3後,加香醋,食落無咁膩,仲好開胃。最後可以追加白飯,拌勻餘下肉燥,好好食,個人覺得比撈麵更正。雞白湯拉麵 $99 加麵$15睇落細細碗,食完都飽,追加麵更加飽,滿足。雞白湯味道濃郁,雞味突出,有雞叉燒,嫩腍滑溜,豚叉燒幾香,肉感滿滿。食完再放入追加的麵,湯頭都不會太凍,仍然味道濃郁,追加的麵感覺多過原本碗麵,夠哂飽。

正宗全料東京撈麵 $109
好多材料好豐富,不過只有2小塊肉,menu係6粒角切肉。

2片豚肉都肥美油香,肉質鬆化。糖心蛋效果很好,蛋黃味香濃。

再食左1/3後,加香醋,食落無咁膩,仲好開胃。

雞白湯拉麵 $99 加麵$15
睇落細細碗,食完都飽,追加麵更加飽,滿足。

2023-07-23
午餐
2023-07-22 125 浏览
放工去書展,順個便係附近搵野食。見呢排咁多foodie 推呢間過江龍,唔係拉麵,唔係沾麵,而係日式mix 台式撈麵咁時bet掃,就去排下隊。 《正宗全料東京撈麵$109》賣相係幾靚。但一撈到底就聽到隔離枱話:嘩!個底好油!冇錯,撈完個面又油又杰。食第一啖個味幾好,跟著應該胡椒粉作祟,愈食愈辣。 餐廳建議食法:撈勻之後加黑胡椒再食: 令到個辣味再升級,已經開始飆汗同不停飲水。加入秘製香醋: 呢個反而幾好, 中和番個油膩感。最後可以加入佢提供嘅一啖白飯,撈埋淨低嘅汁汁, 反而覺得咁樣係最好食。總括而言,碗麵味道比較單一,欠缺變化,難怪要有幾種食法,因為食到第三啖唔轉個食法就已經膩左。叫多個《雞皮餃子$46》附送wasabi醬,分量偏細,欠缺驚喜。

餐廳建議食法:
加入秘製香醋: 呢個反而幾好, 中和番個油膩感。

2023-07-17 93 浏览
2022年8月23號因為7到8月要上堂,終於上完一個課程,有返自己時間,剛好有想試的咖啡店係灣仔,所以就係灣仔隨機揾到哩間麵店。今次就點左肉混ぜ蕎麦叉燒(叉燒肉碎撈麵)哩個係中size,麵量大約有110克左右,唔係好多,但啲料睇落仲多過啲麵。😆😆🍜🍜麵身為太麵,而且麵中見到有小麥,食落煙韌彈牙,不過小麥既味道唔大突出🤔🍥🍥叉燒好大粒,起碼2×2厘米大,食落好有彈性,唔會柴,好夠豬肉味唔腥而且肥瘦適中👍🏻✨🐷🐷撈麵中間係蛋黃下面有大約2湯匙既肉醬,味道唔會太鹹,有D似肉醬意粉偏甜既肉碎,唔會成口肥肉,撈麵撈飯感覺都幾正。👍🏻✨撈麵入面既配菜除左叉燒同肉醬外,仲有蛋黃,韮菜碎, 紫菜碎,魚粉,蒜蓉,大蔥等等。哩撈麵有建議既三種食法:第一係將醬汁撈勻食三分一;第二係再加上黑椒碎食;第三係將剩低既三分一加上秘制香醋食。我自己三種方法都試過,但都係覺得加香醋食最正😋,味道唔會太酸,有少少昆布既鮮味,同撈麵一齊食正好抵消咗麵嘅油膩感😊食完麵之後,碗入面仲剩返啲肉醬,該店仲可以免費加飯,撈埋啲料食!🤩🤩不過我食完麵都飽啦😂見到啤酒就叫左一支試下,雖然未見過,唔知係咪手工啤😂啤酒嘅香味聞落好似荔枝味,
2022年8月23號

因為7到8月要上堂,終於上完一個課程,
有返自己時間,剛好有想試的咖啡店係灣仔,
所以就係灣仔隨機揾到哩間麵店。

今次就點左肉混ぜ蕎麦叉燒(叉燒肉碎撈麵)
哩個係中size,麵量大約有110克左右,
唔係好多,但啲料睇落仲多過啲麵。😆😆

🍜🍜麵身為太麵,而且麵中見到有小麥,
食落煙韌彈牙,不過小麥既味道唔大突出🤔

🍥🍥叉燒好大粒,起碼2×2厘米大,
食落好有彈性,唔會柴,
好夠豬肉味唔腥而且肥瘦適中👍🏻✨

🐷🐷撈麵中間係蛋黃下面有大約2湯匙既肉醬,
味道唔會太鹹,有D似肉醬意粉偏甜既肉碎,
唔會成口肥肉,撈麵撈飯感覺都幾正。👍🏻✨

撈麵入面既配菜除左叉燒同肉醬外,仲有蛋黃,
韮菜碎, 紫菜碎,魚粉,蒜蓉,大蔥等等。

哩撈麵有建議既三種食法:
第一係將醬汁撈勻食三分一;
第二係再加上黑椒碎食;
第三係將剩低既三分一加上秘制香醋食。

我自己三種方法都試過,
但都係覺得加香醋食最正😋,味道唔會太酸,
有少少昆布既鮮味,同撈麵一齊食正好抵消咗麵嘅油膩感😊

食完麵之後,碗入面仲剩返啲肉醬,
該店仲可以免費加飯,撈埋啲料食!🤩🤩
不過我食完麵都飽啦😂

見到啤酒就叫左一支試下,
雖然未見過,唔知係咪手工啤😂
啤酒嘅香味聞落好似荔枝味,
飲落有少少荔枝甜味,後勁回甘。

該店以日式撈麵主打,但見到有一款湯麵,
本來想點雞白湯既拉麵,
因為冇唒湯所以就試下撈麵啦😗😗

店內裝修以淺色為主,長形店,
睇落店內約有600尺左右,約30個坐位既小店。
餐椅使用木制材具,餐枱使用白色仿大理石紋材具,以及餐具用品睇落很時尚✨✨
牆上有掛畫以及毛筆字,作者為畫法家萬美小姐既作品,毛筆字非常有氣勢。👍🏻👍🏻

價錢方面,由下午茶既價錢計起,
60蚊至120蚊左右,中等價錢吧☺️雖然麵量唔多,但撈麵既配菜以及配料既份量都多!我叫既麵都係單點89蚊,同我係其他地方食差唔多,而且食到最後可以加飯我覺得係低食👍🏻

服務方面,我去到該店係3點左右既時候,
店內幾乎冇乜客人,男店員對我很禮貌,
見我食完麵都好主動問我需唔要加飯,
wow~讚😃👍🏻✨✨

如果店內加返少少音樂氣氛會🥺

我會介紹朋友再黎食😋😋✨✨
2023-06-29 131 浏览
日本過江龍撈麵專門店我就bookmark 左好耐,但一路都的唔起心肝過海食,點知有日係佢地ig見到出左真鱈魚白子山椒麻辣撈麵,又白子又辣真係抗拒唔到,去睇 drama 前即刻要回一回。選址非常好係修頓附近好易搵,一般日本簡潔裝修無乜太特別,反而想讚下個廁所,舖仔細細但個廁所可以咁精緻又寬敞,仲要超乾淨。叫野食既時候,店員同我哋講無晒白子面面的后好傷心,所以同朋友係餐牌一人揀一碗就算。全料東京撈麵 - 黎到果然同相一樣嫁喎,有叉燒、生蛋黃、辣肉碎、溏心蛋、紫菜、蔥花、韭菜、竹荀、紫菜碎、生蒜、魚粉撈入有煙韌口感既小麥麵,係超惹味既。叉燒粒既油香撲鼻相當好味,仲可以跟住店内列明既建議4 steps食法,最後個step 係撈飯但姐姐不行了,留返下次会想提下係佢 Step 3係加 KOKORO 秘製既昆布香醋,加左真係更上一層樓,食落無咁膩。明太子忌廉撈麵-基本上同東京撈麵差唔多,只係辣肉醬變多左明太子同埋用既醋轉雪梨醋,多左份明太子咸香少左份辛香但一樣出色。

朋友帶咗我嚟呢間拉麵店食,午餐時間一點來門口已經有10至20個人排隊可以喺排隊之前揀定想食咩嘢食囉,入到去餐廳錯咗5分鐘嘢食已經到咗,冷氣好覺,而且都好舒服。其實佢有啲似撈嘅擔擔麵,但係比擔擔麵更加好食,首先我覺得配料非常足夠有叉燒仲有溫泉蛋。啲醬汁同個面非常之夾,食落其實個份量唔算話非常之足夠,所以最後佢會可以俾你選擇留返一啖嘅醬汁,然後加個免費嘅一口飯,送啲醬汁食飯,個味道好好食,食埋最後一啖飯就啱啱好食晒成碗麵同醬汁,絕對唔會有浪費。我覺得下次可以嗌個大份少少嘅。

2023-06-18 359 浏览
我個人好鍾意食沾麵同拉麵 🍜但係日本撈麵真係好少食因為唔係好啱我胃口😰但係呢一間好有驚喜!呢一間日本撈麵啲自家手製粗身太麵入口好煙韌!又彈牙今次試咗個正宗全料東京撈麵啲材料好豐富有我最愛嘅糖心蛋 啲叉燒都好多物有所值!!好鍾意佢個醬汁,令到入口好有層次下次會帶朋友嚟食
我個人好鍾意食沾麵同拉麵 🍜
但係日本撈麵真係好少食因為唔係好啱我胃口😰
今次試咗個正宗全料東京撈麵
啲材料好豐富
有我最愛嘅糖心蛋 啲叉燒都好多
物有所值!!好鍾意佢個醬汁,令到入口好有層次
下次會帶朋友嚟食
正宗全料東京撈麵
麺屋こころ Kokoro Tokyo Mazesoba是一間日本過江龍撈麵專門店,以到既撈麵其實係台式拌麵改良版,KOKORO於日本連續3年取得No.1外賣撈麵品牌殊榮,撈麵已經風摩全球,已經有超過五十多間分店。「不是拉麵、不是沾麵、我們是撈麵!」餐牌主打6款日本撈麵,「無湯の革命」,每款口味都含有十多種配料,份量十足,亦可以追加配料,另外亦有迷你丼、小食、日本手作飲品選擇。原味東京撈麵($89)撈麵配料十分豐富,有生蛋黃、紫菜碎、芝麻、蔥花、韮菜、辣肉碎、生蒜,再將所有配料撈勻,因為有辣肉碎關係,味道更惹味,味道層次豐富,以到既麵條使用日本配方,以優質全麥麵粉製作,麵條更彈牙、非常掛汁,食完唔夠飽亦可以免費加白飯。鹽味撈麵($89)配料一樣十分豐富,有叉燒、紫菜碎、芝麻、生蒜、竹筍、水菜,叉燒肥瘦適中,鹽味比原味味道會淡一點,帶點鹹香味,味道非常適合我。單骨香脆雞翼($36)單骨雞翼方便食用,雞翼炸得非常香脆。炸雞球($33)有三大舊,雞球外脆內嫩,雞球嫩滑,食落好Juicy 。焙茶拿鐵($36)飲前要搖勻,焙茶和奶平衡得好好,焙茶味道濃郁,口感順滑,甜度適中。Cold Brew (

「不是拉麵、不是沾麵、我們是撈麵!」

原味東京撈麵($89)

鹽味撈麵($89)

單骨香脆雞翼($36)
單骨雞翼方便食用,雞翼炸得非常香脆。

炸雞球($33)
有三大舊,雞球外脆內嫩,雞球嫩滑,食落好Juicy 。

焙茶拿鐵($36)
Cold Brew ($36)

2023-05-28 397 浏览
個friend話想去食拉麵 咁啱經過見到哩間 個門面幾靚 幾乾淨 又唔貴話入左去試吓🤪結果又幾驚喜啵😋我就叫左叉燒拉麵🍜($99)叉燒拉麵啲肉燥有少少辣🌶️唔食得辣嘅朋友要小心🙈不過個肉燥好惹味 個麵就偏硬身 對我嚟講就啱啱好🤤我朋友就叫左明太子忌廉撈麵🍜($99)明太子忌廉撈麵就好creamy🤤好夠味 如果唔食得辣嘅朋友 哩個係一個好好嘅選擇👍🏻食完哂個麵之後仲可以免費添加一個飯仔 撈埋啲汁 變成一個肉燥飯 咁就唔洗哂左啲咁惹味嘅汁😋

我就叫左叉燒拉麵🍜($99)

我朋友就叫左明太子忌廉撈麵🍜($99)

叉燒撈麵
叉燒撈麵
2023-05-23 223 浏览
小龍貓最鍾意食拉麵同沾麵 ,估唔到日式撈麵都幾有驚喜喎!明太子忌廉撈麵$99 撈麵嘅配料好豐富,有明太子、日式叉燒、生雞蛋、沙律菜、蒜粒、紫菜同香料,下面滿佈忌廉汁,明太子同忌廉汁好夾,叉燒都燒得好香。正宗全料東京拉麵$109配料比忌廉撈麵多少少,有辣肉碎、叉燒、竹筍、溏心蛋、生雞蛋、紫菜同生蒜;店內有張指示,建議撈麵食左1/3 先,加黑椒食會更加香辣,再食1/3,加特製香醋中和返油膩感,又可以食晒麵之後免費添加白飯,自製肉燥飯。雞皮餃子$46雞皮入口好香脆,裏面爆出肉汁,好好食😋餐廳環境非常舒適,但全料拉麵等得比較耐,打工仔要預早啲時間去食~
小龍貓最鍾意食拉麵同沾麵 ,估唔到日式撈麵都幾有驚喜喎!

明太子忌廉撈麵$99

正宗全料東京拉麵$109

雞皮餃子$46
雞皮入口好香脆,裏面爆出肉汁,好好食😋

2023-05-19 5514 浏览
💖 麺屋こころ (灣仔)✨灣仔軒尼詩道68號新禧大廈地下1C號舖〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️今日又同Ashley姐姐😍去食好野🤫,今日食過呢一間餐廳嗰個新開張,超級多人排隊🫣,我哋都響門口大概等咗15分鐘左右。平時沾麵、拉麵就食得多,撈麵真係好少食。-明太子忌廉撈麵🍝 $99依家碗麵就係暖暖地,上面有好多好多明太子,下面有忌廉汁🤩,另外仲有好多唔同嘅配料,例如生雞蛋、蔥花、叉燒、生蒜、水菜等等💁🏻‍♀️另外佢哋仲俾咗一杯仔雪梨汁我,佢哋話加入個撈麵嘅麵質比較硬身。-柚子鹽味撈麵🍜 $89另外我哋仲叫咗一個柚子味,天時暑熱最緊要就係食飯一個冷麵先至夠爽😵,柚子汁帶有酸甜味,但係加入咗適量嘅鹽,味道有少少中和左。呢一個面就唔係用叉燒做配料,反而係用嫩滑嘅雞肉片😚-軟骨餃子🥟 $39好好食呀!我覺得一定要叫🫰🏻,雖然雞軟骨嘅份量唔算好多,但係個外皮好好食,點埋佢哋配有嘅醬汁更加一流💋-單骨香脆雞翼🦴 $36呢個雞翼有少少鹹香嘅味道,外脆內軟好Juice🤫-抹茶入玄米茶🍵 $36個茶底好香濃,入邊真係有茶葉㗎🤤,職員提醒我哋要搖勻先可以飲,以免有沉底嘅情況。飲落去帶有少少苦澀好唔錯。

💖 麺屋こころ (灣仔)
✨灣仔軒尼詩道68號新禧大廈地下1C號舖

-明太子忌廉撈麵🍝 $99

-柚子鹽味撈麵🍜 $89

-軟骨餃子🥟 $39

-單骨香脆雞翼🦴 $36
呢個雞翼有少少鹹香嘅味道,外脆內軟好Juice🤫

-抹茶入玄米茶🍵 $36

2023-05-16
2023-05-13 215 浏览
前排行經開灣仔見到呢間新拉麵舖,新開時冇乜人,之後想再食就多咗好多人 要排隊食啦🤣呢間舖頭一定要早少少嚟排隊先食到,order完等入座 入到座都重要再等㗎~ 慢工出細貨🤤餐牌大部分都係無湯拉麵 夠晒特別,香港好似唔多地方有呢啲選擇 食落好似平時嘅撈麵咁 有特製醬汁撈撈吓 本身已經有唔少伴料,再有埋芝士嗰款食落會飽肚感重啲 啱晒我😆不得不提嘅係佢嘅慢煮叉燒粒😋 非常軟稔入味!差啲想加多份食二訪店舖就輕鬆啲ot完嚟食 同巴打叫埋炸雞啤酒🤤 少飲嘅無過濾啤酒 有啲酵母粒粒飄浮喺杯中 視覺效果滿分😚
不得不提嘅係佢嘅慢煮叉燒粒😋 非常軟稔入味!差啲想加多份食

• 正宗全料東京撈麵
  • 炸雞球
  • 24月熟成芝士撈麵
2023-05-12 435 浏览
《麺屋こころ》唔好介意🤣因為版主係灣仔返工,今次又係做灣仔餐廳嘅食評。由於返工放工都會係呢度附近上落巴士,所以留意到呢間鋪頭好一段時間。見佢次次午餐晚餐時間都要排隊就暫時擺係to-eat list住先,今日落雨經過竟然只係等一張枱,咁我就即刻食食佢😋🍜正宗全料東京撈麵$109是咁的,其實版主係一個拉麵控,對於日本嘅拉麵真係毫無反抗嘅能力。除非比身邊嘅人大大力咁比差評,否則都會用自己條脷試真佢。呢間鋪選用左粗麵,口感好彈牙而且麥味好出。我揀嘅呢個撈麵有荀、叉燒、生雞黃、半熟蛋、紫菜同肉燥,加埋魚介粉同濃汁令到成麵味道好豐富,個麵都成功掛哂湯。我就跟足餐廳教路,先食左1/3原味之後就加黑胡椒,入口有少少辛辣夾埋胡椒香。食多1/3之後再加左魚乾泡嘅香醋,即時解左前2/3碗都嘅膩,輕鬆食哂😋當我以為食完準備埋單走人,點知店員問係唔係可以上埋個飯,我就又唔執輸要埋。果一口白飯撈埋留係碗入面嘅最後一滴汁,令到成餐非常完滿👍🏻呢間東京過江龍算係重口味之選,間唔時食一次可以增加罪惡感😙材料好豐富同埋係湯麵都同沾麵以外又多左一個選擇👍🏻
《麺屋こころ》

🍜正宗全料東京撈麵$109