2023-07-25
之前一直想來,今日剛好去灣仔,即去食來自日本的撈麵,味道係有日式風味,因為有紫菜、魚粉……配料。貴精不貴多,有數款口味選擇,我揀左全料的撈麵,友人揀雞白湯麵。前者加大,會加肉同麵;後者追加麵。正宗全料東京撈麵 $109好多材料好豐富,不過只有2小塊肉,menu係6粒角切肉。先拌勻蛋黃、所有材料同麵。嘩,個畫面好吸引,感覺好好味,因為都幾多肉燥。入口有大量肉燥,肉汁同蛋汁混合,好香好正。加上蒜蓉、紫菜粉、魚粉、蔥、韮菜……令味道更豐富。個麵係粗身,更掛肉醬,更有筋度。2片豚肉都肥美油香,肉質鬆化。糖心蛋效果很好,蛋黃味香濃。食左1/3後,可以加黑椒拌勻,食落多入黑椒辛辣感,更惹味更香。再食左1/3後,加香醋,食落無咁膩,仲好開胃。最後可以追加白飯,拌勻餘下肉燥,好好食,個人覺得比撈麵更正。雞白湯拉麵 $99 加麵$15睇落細細碗,食完都飽,追加麵更加飽,滿足。雞白湯味道濃郁,雞味突出,有雞叉燒,嫩腍滑溜,豚叉燒幾香,肉感滿滿。食完再放入追加的麵,湯頭都不會太凍,仍然味道濃郁,追加的麵感覺多過原本碗麵,夠哂飽。
正宗全料東京撈麵 $109
好多材料好豐富,不過只有2小塊肉,menu係6粒角切肉。
2片豚肉都肥美油香,肉質鬆化。糖心蛋效果很好,蛋黃味香濃。
再食左1/3後,加香醋,食落無咁膩,仲好開胃。
雞白湯拉麵 $99 加麵$15
睇落細細碗,食完都飽,追加麵更加飽,滿足。