招聘中
月薪 (面议)
$16,500-$18,000
月薪 (面议)
2016-06-21 254 浏览
食黎食去都係油尖旺,今日去側魚涌做野,個客話呢間沾麵唔錯,係米芝連推介,一於黎試下有好味。喺地鐵站附近,好易搵。餐廳坐位唔多,六點幾黎到已坐滿七成。Bar枱設計,望到師傅點煮拉麵。本來想點香辣沾麵,最後驚太辣決定點周月沾麵濃湯100g涼麵沾麵湯底一定要夠濃,如果湯底淡某某,d麵沾極都無味就無意思。呢度嘅湯底味道剛剛好,由多種魚淆製,帶點魚乾味。麵十分煙韌,有咬口。有半隻溏心蛋。麵分左100g、200g、300g,雖然價錢一樣,唔做大嘥鬼,食100g已夠飽。湯底入面有好多肉食完麵同師傅講,佢會俾上雞湯我加到沾麵湯底內,飲哂真係好飽好滿足。返到屋企都唔覺口乾
喺地鐵站附近,好易搵。
餐廳坐位唔多,六點幾黎到已坐滿七成。
Bar枱設計,望到師傅點煮拉麵。
本來想點香辣沾麵,最後驚太辣決定點周月沾麵濃湯100g涼麵
湯底入面有好多肉
返到屋企都唔覺口乾
2016-06-21
2016-06-05 341 浏览
周日經過周月吃沾麵。下午茶時段沒有太多人,眼看空置的藝術便入座店內有拉麵與沾麵,但沾麵才是主打,店名是鮮醬油,湯底便是鮮醬油味。選了周月沾麵,300g。(麵量多少不用加錢,還有熱和冷麵選擇)醬油湯:沾麵湯汁比較濃味,輕輕沾上麵條便有足夠醬油咸味。麵:麵質有彈性,但店內的特色是麵不斷開。沾麵最後的湯汁:向店員取雞湯,直接混合醬油湯,變成鮮味提升的淡湯。(一口氣渴吧)
周日經過周月吃沾麵。
下午茶時段沒有太多人,眼看空置的藝術便入座
醬油湯:沾麵湯汁比較濃味,輕輕沾上麵條便有足夠醬油咸味。
麵:麵質有彈性,但店內的特色是麵不斷開。
2016-06-05
2016-05-23 310 浏览
今天來到鰂魚涌,去品嚐有間米芝蓮推介的拉麵店。因為星期日關係, 在鰂魚涌大部份食店也很早收工。周月今天收7時。所以今天的晚餐約5時便吃。入座時沒人, 也是星期天及時間太早的關係吧。廚師推介係沾麵, 但正在減肥. 還是選拉麵。我點了一個眷黑豚肉拉麵, 淡湯味.係點菜單剔左要的拉麵, 之後交俾師傅便OK。因為店有點小, 只係坐度約10數人, 全部係BAR檯, 就可以好清楚師傅為客人煮麵情況。麵身彈牙又幼身,可以沾上醬油湯。濃濃香香的醬油, 夠鮮味又惹味。好多蔥花, 岩曬我呢個蔥魔。雞蛋半熟, 連埋麵一齊食,咬落口, 蛋黃汁慢慢流入湯內, 又有另一番味。黑豚肉拉麵份量幾多, 飲埋支波子汽水, 已經非常滿足
今天來到鰂魚涌,去品嚐有間米芝蓮推介的拉麵店。

廚師推介係沾麵, 但正在減肥. 還是選拉麵。
我點了一個眷黑豚肉拉麵, 淡湯味.
係點菜單剔左要的拉麵, 之後交俾師傅便OK。

燒黑豚肉拉麵

黑豚肉拉麵份量幾多, 飲埋支波子汽水, 已經非常滿足
题外话/补充资料: 因為係坐BAR檯關係, 如果怕熱的食客, 要自備風扇
2016-05-22
燒黑豚肉拉麵
  • 燒黑豚肉拉面
2016-05-23 177 浏览
身為一個拉麵迷, 一蘭, 一風堂, 豚王, 隱家.已經唔可以再為我帶來什麼驚喜.偶然機會來太古坊附近, 海光街附近有間米芝蓮推介 - 周月印象中中環有間拉麵店名字相同, 也沒有深究下衝入去試試(事後知道原來是同一間周月)店子內位子不多約10位左右, L 型BAR檯, 方便隨時跟師傅傾下計.而且師傅們也會介紹沾麵食法, 增加互動!聽師傅介紹下一試招牌周月沾麵, 而且有100G,200G,300G份量選擇, 價錢同價嘻嘻~哪選300G吧順手點左波子汽水, 已經很少地方有此兒時回憶了.等左幾分鐘左右, 主角登場.300G周月沾麵, 絕對夠份量我自己比較鐘意濃味, 所以對沾醬油湯底有憧憬, 不過又擔心只係豉油味.一試之下有驚喜, 醬油湯底鮮味同醬味各半, 加上自家製的沾麵十分彈口.係不斷 ''雪雪'' 聲之下, 成碗沾麵已經食清光.之後師傅建議用魚湯加係剩餘的醬油湯一同飲, 今次飲下去感覺鮮味蓋過醬油味.當然加埋我既波子汽水, 感覺棒!後記:終於明白點解可以3年拎米芝蓮推介如果湯底只是普通豬骨湯底的話, 哪也不會係香港拉麵界突圍而出..當然, 醬油湯底也不是人人接受, 感高興的是,老闆對自己出
身為一個拉麵迷,
偶然機會來太古坊附近, 海光街附近有間米芝蓮推介 - 周月
印象中中環有間拉麵店名字相同, 也沒有深究下衝入去試試
(事後知道原來是同一間周月)
而且師傅們也會介紹沾麵食法, 增加互動!
嘻嘻~哪選300G吧
順手點左波子汽水, 已經很少地方有此兒時回憶了.

等左幾分鐘左右, 主角登場.
300G周月沾麵, 絕對夠份量
係不斷 ''雪雪'' 聲之下, 成碗沾麵已經食清光.
當然加埋我既波子汽水, 感覺棒!

後記:
終於明白點解可以3年拎米芝蓮推介
當然, 醬油湯底也不是人人接受, 感高興的是,
老闆對自己出品的堅持, 帶來別樹風格的周月沾麵.
下次再來捧捧場

2016-05-22
  • 周月沾麵
2016-05-18 219 浏览
香港拉麵種類其實比較少,大部分都是豬骨湯底,這間來自日本愛媛縣的拉麵店,主打沾麵,每日自家製作拉麵,湯頭則以特別調製的醬油、沙丁魚、鯖花魚、海帶等,長時間慢火烹煮而成。燒黑豚拉麵湯底味道香濃而複雜,先嚐到甘香、濃重海鮮味的醬油味再帶雞油香氣。麵屬直身,偏幼,質感煙韌,配有多片入口燒香的豬腩叉燒,肉鬆化美味 滋味無窮!這一碗拉麵無論湯、麵、調味料和配料四大元素都十分出色,成功地佔據我的胃了! 一定會再來! 日本蜜瓜味汽水真是有蜜瓜味,幾好飲!
燒黑豚拉麵
日本蜜瓜味汽水真是有蜜瓜味,幾好飲!

2016-05-15
  • 燒黑豚拉麵
2016-03-28 1389 浏览
呢幾日因為公眾假期關係, 太古坊有好多食肆都冇開門,行過呢間但從來冇試過, 今日就試試吧!原來係連續三年米芝蓮推介,來頭不少!裡面只有大約十個都係高椅Bar 枱位,我們兩人被派去坐最入的兩個轉角位。 食物係自己在紙上 tick 的,有中英文,有沾麵及拉麵,沾麵似乎是主角,看到其他客人多數都係食沾麵,我點了濃湯周月沾麵300g(熱麵),麵可以選冷或熱的,我選了熱的,老公選了香辣沾麵,順帶一提,點100g, 200g 或300g 的麵都不用加錢。周月沾麵到了,原來300g 麵都幾多,開動之前,睇見碗湯個面都是油😱😱😱,取了一個碗仔浦走d 油,個人覺得張 order 紙應該有得要多油定少油比較好囖,免得浪費。。。沾麵湯裡有蔥,筍及少許豬肉片。將少許麵點入湯中,不知是否點了濃湯的原因,d 湯勁咸呀,味道帶點魚味,望落過湯都隱約見到煲溶咗的魚皮,坦白講,有d 似用咗d 罐頭豆豉鯪魚的汁同油去點麵食,個人不太欣賞。300g 麵對我來說太多了,200g 就差不多。原來正中的食法,係食完麵之後,用counter 上的一壺熱的清湯加少少入你點剩的湯裡,再飲埋佢,當我加完清湯之後,個湯神奇的變
原來係連續三年米芝蓮推介,來頭不少!
沾麵湯裡有蔥,筍及少許豬肉片。
300g 麵對我來說太多了,200g 就差不多。

原來正中的食法,係食完麵之後,用counter 上的一壺熱的清湯加少少入你點剩的湯裡,再飲埋佢,當我加完清湯之後,個湯神奇的變咗似醬油湯咁,魚味冇咁重,好味咗呢!
老公點的香辣沾麵,味道十分惹味,面頭有辣油,比較上高分過我個怪味湯。
所以呢,話就話係米芝蓮推介,好味與否就真係見仁見智了。。。。。。
2016-03-28
2015-10-13 1418 浏览
平時weekday 這拉麵店大排長龍, 今日唔係工作天所以人少少便去試試。店內做出日本感覺, 位子亦小小。檯上有涼涼冰冰的日本茶~~ 配合辣辣熱熱的拉麵超正呢!!!香辣沾麵 $88 (特盛) 麵可點選冷或熱, 我地揀冷麵, 想感受冷熱交替感覺。拉麵很彈牙, 但麵不冷, 只是常溫。 湯香辣, 但油偏多… 有3-4塊豚肉, 脂肪分佈平均, 很香口, 肉質彈牙。 特盛分量勁爆多! 男生吃完後也超飽飽 (3種份量都是同價錢 ) 蚊蚊覺得淨食沾麵有D dry ..周月拉麵 $88 湯濃度我揀淡拉麵韌度剛好, 爽口。蛋是溏心, 叉燒很入味而且”林”身很易咬, 不肥不瘦肉質很好。 湯雖然是淡濃度, 不過對於我是剛好, 因為平常去的拉麵度太咸太濃了! 而這濃度是剛好, 有木魚味。周月餃子 $40只有5 隻, 我地唔夠喉, 好想encore !! 不過8蚊隻實在偏貴>< 外表黃金色, 香脆, 咬下肉汁都流晒出黎~~~ 絕對值得一試!!!相比有些一碗百多蚊的一碗拉麵, 這間評價是上上 !!!~ *這店我推薦湯拉麵多於沾麵

) 蚊蚊覺得淨食沾麵有D dry ..
周月拉麵 $88 湯濃度我揀淡
周月餃子 $40
周月餃子
周月餃子
  • 周月拉麵
2015-10-03 956 浏览
A different Japanese noodle experience!  Picked  spicy soup base, not too spicy would fit the taste for most people but it's a bit salty, I guess it's needed to be salty for you to dip the noodle. Like the iced Japanese tea, very refreshing.
2015-09-26 919 浏览
呢間野都開左好耐下, 尋日見有時間放工去試入到去...好迫, 得幾個位, 仲要係對住個廚房...-_-叫麵係寫紙,好有一蘭feel....的D麵都幾貴下, 接近一舊水...是是但但選個平平既周月拉麵試下之後就等, 等都幾耐鋪頭就冇咩冷氣可言, 因此好熱...=+=隔離果兩個女仔叫左個唔知咩麵(應該係沾麵), 300G的, 大大份嚇死人...(心諗點食得晒呀   0口0)等左20分鐘左右(因即叫即整), 周月拉麵到了第一口吃下去...D麵好爽呀...雪雪聲的...又唔軟又唔硬恰到好處, 好正宗feel飲一口湯... 湯底唔止鼓油咁簡單, 應該有木魚...(有陣魚味)不過都係偏濃, 唔適宜飲太多吃一口差燒...正呀好有肉味... 唔係普通的差燒(食得出果陣燒肉味)露荀也有荀味, 好突出的, 不會因長時間煲煮而冇晒味可以話 95/100分, 未食過咁好食的拉麵唯獨是冇冷氣, 野飲貴就真係致命(隔離就係OK同7-11了...XD)
呢間野都開左好耐下, 尋日見有時間放工去試

叫麵係寫紙,好有一蘭feel....的

D麵都幾貴下, 接近一舊水...

是是但但選個平平既周月拉麵試下

之後就等, 等都幾耐

鋪頭就冇咩冷氣可言, 因此好熱...=+=

(心諗點食得晒呀   0口0)

等左20分鐘左右(因即叫即整), 周月拉麵到了

不過都係偏濃, 唔適宜飲太多

露荀也有荀味, 好突出的, 不會因長時間煲煮而冇晒味

可以話 95/100分, 未食過咁好食的拉麵

2015-09-25
2015-07-12 1014 浏览
其實沾麵係香港都唔算流行,可能係因為湯汁味道好濃(或好咸)和油膩,好多人會食唔慣.而且佢地會建議食哂o的麵後落番湯黎飲埋碗汁,連我都頂唔住..今次我就食左周月食呢個香辣沾麵.麵條當然簡300G啦反正價錢一樣~~~麵條可以簡熱或者涼,夏天梗係簡涼嫁啦.個湯汁既味道當然係用番佢地招牌醬油來溝辣油出來,味道唔算有咩突破,個辣味唔可以話有咩特別.第一次黎既食客建議食番原裝沾麵.不過原裝口味都唔係個個接受到,呢度既醬汁會落左醋,咸咸酸酸咁,唔鐘意既話可能會想喊.
2015-06-21
2015-03-27 1231 浏览
周月在中環開店時已經好想去試, 不過都係等來到QB才第一次到訪.平日兩點多來到, 幸好不用排隊.因為喜歡食粗麵的關係, 我點了周月沾麵.餐廳內每個位置都看到廚師煮野既過程.開放式的廚房, 所以整間店都有著燒肉香吧.我的沾麵十分鐘左右便上台了.第一口是有點苦澀的, 再吃多口便有點酸味, 再吃多口吃到小小魚腥味.麵條是不錯的, 不過個汁就真係麻麻.汁上的肥肉也不見得十分出色.而汁內苦澀的味道應該是從燒得過火的肥肉所得出來的.加了雞湯, 令本來的汁更酸. 到底是我的口味出現了問題嗎? 在日本食到的沾麵完全不是這味道的.我沒有把麵食完就放下100元給店員,然後頭也不回就走了.P.S. 碗麵係不用100元的, 余下的是給樓面小姐作為貼士錢來的.
平日兩點多來到, 幸好不用排隊.

因為喜歡食粗麵的關係, 我點了周月沾麵.
餐廳內每個位置都看到廚師煮野既過程.
開放式的廚房, 所以整間店都有著燒肉香吧.

我的沾麵十分鐘左右便上台了.
麵條是不錯的, 不過個汁就真係麻麻.

加了雞湯, 令本來的汁更酸.
我沒有把麵食完就放下100元給店員,然後頭也不回就走了.

2015-03-06
2014-11-14 1614 浏览
TGIF今日有同事唔舒服又有同事下午才回來, 結果只有我跟另一個女孩撐枱腳  踏入11月中又臨近年尾, 就好想途經太古坊留意brand sale! 所以今日都是行左過去lunch, 食了濱海街好幾個星期, 今日又回到海光街尋找美食...其實都留意了這個拉麵店很久, 但眼看它的座位是一排過L型的, 平時4個人食飯真的不太方便... 今日只有2個人就有衝動想試!站在門口排隊同時都要點餐, 麵只有5款, 又沒有做research, 最後都是亂點了跟店名一樣的"周月拉麵", 我點了淡味的而同事點了濃味~ (但現在發現真的應該試1或2... 可惜 )完全開放的廚房, 可以清楚見到廚師在幹麼, 又聽到誰是主廚在訓導人當麵準備好的時候, 就會放在你面前的高枱, 當然會先問你是哪一碗麵, 不會放錯... 然後你自己捧下來, 廚師會提議你拿碗較高的位置, 因為碗夠大而熱湯只是在中下部份, 所以都不會太燙手~周月拉麵(幾乎忘記拍照, 所以麵有點亂)--不論是淡還是濃, 湯的顏色都差不多, 聽廚師的講法, 似乎濃味才是正宗日本食法, 淡味可能都是迎合香港口味...  正如濃淡之分, 同事的湯味精會較重, 而
TGIF

周月拉麵
周月拉麵(幾乎忘記拍照, 所以麵有點亂)--不論是淡還是濃, 湯的顏色都差不多, 聽廚師的講法, 似乎濃味才是正宗日本食法, 淡味可能都是迎合香港口味...  正如濃淡之分, 同事的湯味精會較重, 而淡味的好像加了水的濃湯, 相對下沒有味道...  麵的質感有點硬, 同事覺得有點膠, 而且好像比平時常見的拉麵更幼一點... 有3塊豬肉數條菇, 卥水蛋反而有點驚喜, 蛋白已經入味至變了色, 而蛋黃又剛好成形未變實, 幾好食!

見到(1), (2)款麵還可以分100g, 200g, 300g同一價錢, 而且麵的樣子是較粗較黃的那一種, 似乎更好吃...  不過不要緊, 總有下一次機會
2014-09-28 1300 浏览
六月三十日(星期一)記得看著周月於中環本店開業,已時有幫襯在公司附近的鰂魚涌海光街新分店,也當然常來不用多想,先點點此店限定的海老油麵配料有醃筍,燒黑豚肉,芽菜和蒽花,附上醋和秘制醬汁各一支,還有本地雞蛋,自行拌勻來吃 麵條粗曲身,黏滿極香濃的油與蛋漿,煙韌彈牙,很美味加上富鮮味脆身的櫻花蝦,為整個麵增添多一份層次
六月三十日(星期一)

記得看著周月於中環本店開業,已時有幫襯
在公司附近的鰂魚涌海光街新分店,也當然常來
不用多想,先點點此店限定的海老油麵
麵條粗曲身,黏滿極香濃的油與蛋漿,煙韌彈牙,很美味
加上富鮮味脆身的櫻花蝦,為整個麵增添多一份層次
2014-06-30
2014-09-07 1703 浏览
在14年版的米芝蓮必比登行列中, 拉麵是其中一個大範疇, 麵鮮醬油房 周月的兩家分店也能夠入圍, 相當強勁. 上次試過中環店的沾麵, 只算一般, 這次就來到鰂魚涌分店, 想不到水準也一樣是普通而已.午市來到, 還以為應該是旺場的時間, 不過是冷冷清清的, 人客不太多. 既然上次吃過沾麵, 這次就要一客燒黑豚拉麵吧.燒黑豚拉麵 $98: 6分, 一客$98, 不便宜的價位, 不過份量就不少, 賣相也是對辦的.例牌是喝口湯吧, 周月的湯底, 一向以濃烈為名, 是日喝到的, 果然是相當之鹹, 醬油味道大於一切, 把魚鮮的味道也掩蓋了. 喜歡重口味的朋友會喜歡, 否則的話, 應該很難接受得到那麼鹹的湯底. 另外, 實在是相當油膩, 碗面佈滿油, 單計湯底, 是不合格的.麵條方面, 是周月的強項. 這天的出品, 質感彈牙, 掛湯能力令人滿意, 挽回不少分數.到了溏心蛋, 上次吃到的水準只是一般, 這天就大有改善, 呈半流心, 把蛋汁跟麵條同吃, 滿足.至於配料, 黑豚肉是燒得幾香口的, 不過就是以肥羔為主, 好像無乜肉落肚. 早知如此, 不如吃沒有豚肉的周月拉麵好了.麵鮮醬油房 周月能夠兩家分店

麵鮮醬油房 周月能夠兩家分店也能入圍必比登, 實在是14年版米芝蓮其中一個幾令人費解的項目. 湯底超鹹, 也很油膩, 黑豚肉也是平平, 還好的是麵條質感彈牙, 不過拉勻來計, 怎也不能算是城中最出色的拉麵店吧?!
2014-09-03 1251 浏览
今日下午經過上址,見店內裝修甚有日本拉麵店風味,於是進內光顧。店內較為 狹窄,坐位較少,但可能下午茶時段人數不多故不用等位。我一同三人光顧,分別叫了沾面及兩碗湯拉面。首先,沾面鹼水味好重,但份量十足。“周月拉面“份量小,豚肉細但味道尚可。另一碗係“葱油拉面“。三碗面均有同一 弊病.....湯底太咸!!!!好像用豉油一比一開水咁。除了咸味再試不出其他味了。另外店內提供的凍茶可供消暑,但茶味確實不太好喝。而辣味粉方面,可以說一點辣味也沒有!!!!總括而言,拉面絕對不值85元一碗。
首先,沾面鹼水味好重,但份量十足。
“周月拉面“份量小,豚肉細但味道尚可。
總括而言,拉面絕對不值85元一碗。
2014-09-02