2011-07-26 18 浏览
又到星期六啦~即係又唔洗煮飯喇積積埋埋2個星期既食評快d上先~哈哈麵棧呢檔我地住荃灣十年食過五次啦一問老公食咩又係話 : 不如麵棧啦唔明老公點解咁鐘意上海麵種本師奶就唔太鐘意喇...粉麵類我鐘意紅薯粉...不過唔可以煮過淋喎麵棧我覺得只有雞絲冷麵可以接受..因為可以自己撈味唔會過咸有啲黃芽白同酸菜,味道接受既,因為唔咸佢地所有送料都比較咸..呢個都唔例外隔離台個哥仔仲話 : 呢到係成個荃灣最好食既麵 隔離台女仔 : 有冇咁誇張呀 (本師奶OS : 咪係...邊有咁誇呀...講到咁大 O__O?!)隔離台走左又坐另一對埋黎 , 爸爸話 : 好普通咋喎...阿女話唔好食費是行黎食呀隔離台媽媽 : 起你唔好咁大聲啦 ! 你自己唔鐘意o者( 本師奶OS : 咁又真係好鬼普通 v__v"" )韮菜餃係最好合晒本師奶合尺,因為味道岩唔咸兼且多菜極少肉一日要食一斤菜,所以菜又點少得呢
又到星期六啦~即係又唔洗煮飯喇
積積埋埋2個星期既食評快d上先~哈哈

麵棧呢檔我地住荃灣十年食過五次啦
一問老公食咩又係話 : 不如麵棧啦
唔明老公點解咁鐘意上海麵種
麵棧我覺得只有雞絲冷麵可以接受..因為可以自己撈味唔會過咸
麵底
有啲黃芽白同酸菜,味道接受既,因為唔咸
鎮江排骨
佢地所有送料都比較咸..呢個都唔例外

隔離台個哥仔仲話 : 呢到係成個荃灣最好食既麵
隔離台女仔 : 有冇咁誇張呀
隔離台媽媽 : 起你唔好咁大聲啦 ! 你自己唔鐘意o者
( 本師奶OS : 咁又真係好鬼普通 v__v"" )
韮菜餃
韮菜餃係最好
合晒本師奶合尺,因為味道岩唔咸兼且多菜極少肉
菜心
一日要食一斤菜,所以菜又點少得呢
2011-07-16
韮菜餃
菜心
  • 蘿蔔餃
  • 雞絲冰鎮冷麵
2011-06-27 8 浏览
今日一行4個由九龍衝入荃灣食飯啦.....就上下openrice睇下有咩好食啦...就見到荃灣top10有呢間麵棧...就滿懷希望去試下...由於人生路不熟就搵左好耐先搵到路德圍呢條街....其實入去呢間野之前都有懷疑過好唔好食..因為發現佢附近既餐廳都有好多人..甚至排隊等位...就唔想等同行左咁耐既情況下入左去...一入到去環境都幾乾淨....一人就叫左一碗...包括有東玻肉麵,綠茶白肉麵,糖醋排骨米線,蒜泥白肉,青瓜,煎餃子....d麵同我平時係超級市場買既參唔多..無特別......一碗麵d麵唔得都可以接受..但個湯底竟然係極之無味囉...d東玻肉無特別..好似d肥d既肉咁...唔似其他人講入口即溶既感覺...至於綠茶白肉d白肉ok.....成晚最好既一味.....至於糖醋排骨都係用埋東玻肉既肉加酸甜醬混埋一齊....講到蒜泥白肉...佢只不過係係d肉上面灑一撻蒜蓉....仲要係無汁.......好乾......至於煎餃子係成晚既重點...一碟6隻係由3種唔同口味既菜整成..包括九菜,芹菜,蘿蔔c.....味道幾好......但當我地食完吹緊水既時候..我無意中發現隔離台有位女職員食緊佢地自己既餃子時.....我發現佢撩開左餃子d料出黎....佢就叫左另一個同事埋去..同個同事講d餃子d料變左..有陣味......之後都係若無其事咁繼續做生意....我睇到都呆左.....都幾失望...我覺得唔值有百幾個哈哈笑囉
2011-06-22
  • 綠茶白肉麵
(非会员)
2011-06-23 6 浏览
2011-06-22
2011-06-17 3 浏览
雞絲冰鎮冷麵($29)openrice好多笑臉 , 所以試下D麵有D硬, 個汁唔係好特別 , 但雞絲就幾得燒焗豬扒麵($29)個麵同個湯都好住家, 自己都煮到啦...豬扒都麻麻地豆漿($5) 一般, 無咩特別呢度D野唔係唔好食, 只係唔值呢個價
雞絲冰鎮冷麵($29)
openrice好多笑臉 , 所以試下
D麵有D硬, 個汁唔係好特別 , 但雞絲就幾得
燒焗豬扒麵($29)
個麵同個湯都好住家, 自己都煮到啦...
豬扒都麻麻地
豆漿($5)
一般, 無咩特別

呢度D野唔係唔好食, 只係唔值呢個價
2011-06-13
2011-03-26 5 浏览
其實以前我都同男友去過一次,但係我都唔記得係咩味lu~~太耐la~~ 今次想再去試下~~ 佢呢間同隔離米線既人流相差好遠,但係我覺得呢間舒服好多。我叫咗碗東玻肉麵,男友叫咗糖醋排骨麵,一人一杯凍熱豆漿,加煎羊肉餃子。 我從來都未去過食杭州東玻肉,我只知道肥而不膩,五花腩入口即溶。佢既東玻肉我都食到呢種感覺,不過略為乾身,糖醋排骨只酸不甜,麵,彈牙,豆漿有d 淡,羊肉餃子好香,有d 羶,但係接受到,好多肉汁,我同男友食得好尷尬, (好似食爆醬丸咁……)正~我同男友都好鐘意食
今次想再去試下~~
(好似食爆醬丸咁……)正~我同男友都好鐘意食
正~~羊肉餃子
2011-03-25
正~~羊肉餃子
  • 羊肉餃子
荃灣路德圍不知何時開始變成了食肆圍了,周圍有很多家小型餐廳,在臨街的一面幾間麵店連在一起,而另一邊則有數家靠在一塊的甜品店。雖然時不時地有些店悄悄地關門了,但很快就有新面孔登場。其中一家“麵棧”是我經常光顧的,店子乾淨整潔,沒有多余的裝飾,讓人感到自在,座位也擺放地較寬敞。店前豎著一塊牌子寫著:“菜色鮮美醬撩人,麵質煙韌湯可口”,這兩句話充分體現了“麵棧”的優點何在!這次我點了羊肉麵:肉和麵是分開上的,這樣做的好處在於味道不會互相混淆,使得客人吃麵喝湯時能嘗出本身的味兒,羊肉也不會因浸在湯中而令味道變淡了。羊肉裝在一小碟中,份量不多(賣三十五元還連一碗麵成本也不少嗎),燜得很爛,帶皮的肉塊又香又軟,盡管羊肉的羶味不明顯,還好有濃烈的花椒、八角來調味,羊肉上有冬菇,肉厚軟滑,只可惜是一千零一個而已;麵條屬於山東麵,質地偏硬,近似上海麵,只是細一點,雖咬口好惜彈性不足,吃麵我偏愛北方麵多些,因為廣東麵總有股鹼水味,麵裡有些雪菜及黃牙白菜,簡簡單單,並沒有其它雜七雜八的配料;湯應是豬骨湯,並且下了胡椒,喝來帶少許辣味,頗鮮甜,味精也不多,因為每回我吃過味精重的食物都會極口渴,但吃“麵棧”就不
荃灣路德圍不知何時開始變成了食肆圍了

,羊肉上有冬菇,肉厚軟滑,只可惜是一千零一個而已
,麵裡有些雪菜及黃牙白菜,簡簡單單,並沒有其它雜七雜八的配料;湯應是豬骨湯,並且下了胡椒,喝來帶少許辣味,頗鮮甜,味精也不多,因為每回我吃過味精重的食物都會極口渴,但吃“麵棧”就不會有此情形
此店在路德圍也有很長一段日子了,能夠經久不衰,証明是有能耐、有實力的
,眼下很多食肆開業都先發動猛烈的宣傳攻勢,可能否站穩腳跟沒真材實料的話是不會長久的!

2011-03-08
2011-01-28 5 浏览
我同朋友行荃灣,去到路德圍一帶,才搵到間朋友想吃的店舖~朋友的"雞絲冰鎮冷麵"($26),幾大堆頭。調味料除了麻醬,仲有蘿蔔蓉同埋海鮮醬,全部都涷冰冰,夏天食啱哂!個冷麵除了雞絲,仲有青瓜、紅蘿蔔絲,好爽脆好清甜。個湯都唔係少野,好濃郁的雞味,仲有好香的蔥粒,唔,好有屋企feel~而個山東麵,真係名符其實的彈牙,全碟撈勻,好味到暈~初頭仲以為叫得"冰鎮",真係有冰底,點知無,算啦,都夠涷既!我點了"秘製羊肉麵"($30),算是店中的貴價菜了!主菜同麵分開上,一睇到呢D"枝竹羊腩",即刻覺得飽咗。好在個淨麵索哂D清雞湯,唔駛醬料都有好夠味!加埋少少酸菜做陪襯,真係無得彈!同個冷麵一樣,我呢個湯麵的麵質都好彈牙QQ,份量都唔少,食哂成碗已經飽哂!朋友想試煎餃,結果點了韮菜餃($18),雖然只有6隻,但隻隻都好飽滿,咬開仲有肉汁流出,正呀!初頭仲驚佢太濃韮菜味會唔好味,好在肉同菜的份量啱啱好。個餃皮厚薄適中,唔會漏汁亦唔會成啖粉,個底仲煎到脆卜卜,唔鍾意食餃子的我,也吃了2隻哩!PS: 呢度D辣椒醫都幾辣,好似係超市買到的"冠益",大家小心!
我同朋友行荃灣,去到路德圍一帶,才搵到間朋友想吃的店舖~

個冷麵除了雞絲,仲有青瓜、紅蘿蔔絲,好爽脆好清甜。

而個山東麵,真係名符其實的彈牙,全碟撈勻,好味到暈~

2011-01-28
2010-11-24
成日上黎睇食評..一早已經睇迎左呢間既雞絲冷麵趁琴晚過男友仔屋企訓,,又趕住返屋企睇醒哥..於是就走黎呢度外賣一客雞絲冷麵~$26+$1外賣盒錢 盛惠 $27係戈度等左15分鐘..見到客人源源不絕..走完一台客~門口已經黎左另一批客等侍應執台等坐低~侍應態度一般 感覺係舒服的~返到去即刻打開個冷麵睇下~好大碗呀不過我吾中意D醬就咁樣就放係D麵度~應該另外整個盒仔專for醬料的~因為未必每個客人都想撈哂d醬~!同埋個湯好有味精feel..加上太大碗未必用得哂= =有d哂料個麵大個得黎痴埋一舊= =落左好多湯都整吾開佢..撈左好耐都覺得未撈得平均 haha d汁搞到成到成咀都係個麵好惹味好飽肚 我諗如果堂食會更好!!
成日上黎睇食評..一早已經睇迎左呢間既雞絲冷麵

趁琴晚過男友仔屋企訓,,又趕住返屋企睇醒哥..

係戈度等左15分鐘..見到客人源源不絕..
走完一台客~門口已經黎左另一批客等侍應執台等坐低~
侍應態度一般 感覺係舒服的~

返到去即刻打開個冷麵睇下~好大碗呀
因為未必每個客人都想撈哂d醬~!

個麵大個得黎痴埋一舊= =落左好多湯都整吾開佢..
撈左好耐都覺得未撈得平均 haha d汁搞到成到成咀都係

個麵好惹味好飽肚
我諗如果堂食會更好!!
2010-11-23
15 分钟 (外卖自取)
是日同朋友到荃灣食晚餐, 其實對中式既麵麻麻地, 不過search 左哩間野都幾多好評, 所以黎一試一心黎食羊肉麵但竟然話岩岩賣晒…真係有點失望. 最後叫左雞絲冷麵, 再捨棄蒜泥白肉要左綠茶白肉麵. 先食湯麵, 白肉… 似豬頸肉多d 喎, 有一間間既肥膏既. 但醃得入味, 好淋好好食. 綠茶還以為真係有點綠茶味既湯底, 但係原來係一個清清地冇乜味既湯. 成個名都好似掛羊頭賣狗肉咁. 白肉係豬頸肉, “綠茶”唔知o係邊, 唯一麵就係麵. 雞絲冷麵好難撈呢, d 麵落左湯撈都黐膠住晒. 但麵食落好煙韌彈牙. 本人唔落甜醬, 只落花生醬, 所以有點乾同寡. 見其他人話夏日炎炎食冷麵真好, 但我同朋友坐坐下都覺得店內有點凍. 仲食冷麵…豆漿$5, 雖然唔係鮮磨, 但飲到杯底都冇渣已經好感動了.真係各人有各人口味. 今次試完覺得冇乜特別可取之處. 但依然會再黎一次, 一試哩度既羊肉!!!

雞絲冷麵

豆漿$5, 雖然唔係鮮磨, 但飲到杯底都冇渣已經好感動了.

2010-08-22
2010-11-07 16 浏览
多年前, 一行3人黎呢度敍腳, 為見下大家一面, 而黎呢度食碗麵.香蔥豬排麵 – 份量足 , 一定飽菜肉餃麵 - 清清地之選雞絲冷麵 - 唔係好記得, 但應該唔錯.多年後, 或者搵日再去去.

香蔥豬排麵 – 份量足 , 一定飽
菜肉餃麵 - 清清地之選
雞絲冷麵 - 唔係好記得, 但應該唔錯.

多年後, 或者搵日再去去.
2010-10-09 14 浏览
出荃灣搵食最後去左麵棧 好彩都冇入錯啊哈哈. ..間野都幾特別 座位 冇人搭"木台" 2個人坐4人位 個個都係XD"睇落好空空的睇睇餐牌 蔡瀾推介!?嗌左2樣野東坡肉麵賣相都幾吸引 肉既份量都唔少啊 大大舊下 而且d肉唔肥仲好林下d麵都唔錯啊 加埋佢d辣椒醬好野味啊 so good雞絲冷麵 個麵質真系唔錯 麵好彈牙煙韌 見好多人都有嗌e個個賣相都一樣好吸引下 上"木台"有3樣野除左一碟麵仲有醬仲有一碗湯 撈撈 配上麻醬甜醬蘿蔔蓉撈來食實在唔錯絕對係炎炎夏日既開胃首選啊 縱使份量不少
出荃灣搵食最後去左麵棧 好彩都冇入錯啊

撈撈 配上麻醬甜醬蘿蔔蓉撈來食實在唔錯
絕對係炎炎夏日既開胃首選啊 縱使份量不少

2010-10-08
2010-10-09 24 浏览
隔咗段時間,又哩再戰麵棧。始終多晌荃灣區出沒,去到路德圍嘅,都係得個幾檔心水,麵棧係其中之一,更加係老婆至愛,問佢點解,佢話無解!其實成三十蚊食碗麵,感覺上真係唔平,幸好,無論麵條同餸料都有一定質素,之不過,講食麵,雖則係心水,晌個區佢又未到係我首選!蜜味醉雞腿麵 $28以蜜味為主,甜得好似食豉油雞咁,隱約帶點酒醉香,鍾意食濃味嘅人啱晒;大大隻雞脾斬件另碟上。而麵條配有雪菜、紹菜,跟清雞湯,一樣係咁大碗,麵條仍然保持水準,入口煙韌有咬口,果然維持山東麵本色,不愧係店主手打製成,誠意表現!蕃茄牛肉麵 $28係咪應該叫佢做撈麵準確啲呢?因為蕃茄牛肉淋晌麵條上,而清湯用碗仔盛上。蕃茄牛肉好似阿媽煮家常菜個種蕃茄牛肉咁,牛肉煎一煎同蕃茄蓉同煮,蕃茄味幾鮮濃,感覺覺得未去到勝香園或星座冰室個種程度。不過,因為太似住家餸,平時自己晌屋企都有煮依味菜,所以反而無特別、又無驚喜!至於麵條以蕃茄汁哩撈勻食,都OK。生煎各式餃子 $20一客有6隻,包括韮菜、蘿蔔、芹菜3款餃子各兩隻,皮都幾薄幾通透,且飽滿非常,所以都見到啲餡料;菜肉餡雖然稱唔上會爆汁,但鬆軟汁多,無話又乾又實;餃子底煎得幾香脆,但係今趟食

蜜味醉雞腿麵 $28

蕃茄牛肉麵 $28

生煎各式餃子 $20
一客有6隻,包括韮菜、蘿蔔、芹菜3款餃子各兩隻,皮都幾薄幾通透,且飽滿非常,所以都見到啲餡料;菜肉餡雖然稱唔上會爆汁,但鬆軟汁多,無話又乾又實;餃子底煎得幾香脆,但係今趟食就略嫌油咗啲,仍然唔錯。

裝修簡樸,街坊格局,食完就走,永無齋坐,所以環境點樣無所謂,企企理理就夠
蜜味醉雞腿麵,豉油雞脾,帶點酒醉香!
蕃茄牛肉麵,係咪應該叫撈麵啱啲呢?
生煎各式餃子,包括韮菜、蘿蔔、芹菜3款餃子。
餐牌,價錢一目了然!
蜜味醉雞腿麵,豉油雞脾,帶點酒醉香!
餐牌,價錢一目了然!
經過了嘉樂非常滿足和難忘的一餐後, 到了晚餐的時間仍然是有些飽, 所以決定要吃得輕量一些, 記得之前看過這間麵棧的評分不俗, 所以襯此機會一試它是否如此出色雞絲冷麵 : 很多人都有點這個, 份量不少, 足夠一個人吃, 麵的確很凍, 雞絲味道OK, 但最重要的卻是那碟麻醬和甜醬, 跟麵混在一起吃時令整碟生色不少, 絕對是夏天的首選香蔥豬排麵 : 份量OK啦, 最出色的是湯底, 清淡得來又不會完全無味, 不過件豬排就一般些, 肉質較硬, 不夠軟淋, 跟元朗爽爽的好吃豬排差太遠了特別一提, 這裏是附近眾多食麵/米線店舖中坐得最舒服和環境最好的一間, 空調亦足夠, 如嫌其他店環境太差的話, 這裏是個可以一試的地方.

2010-08-01
2010-07-29
好耐無食喇,因為荃灣多咗好多選擇,雖然呢間我一向都覺得唔錯。今日收工好鬼肚餓,一個人,諗住早 d 食飯,行吓行吓走咗去啦~~大食嘅我,叫咗一個菜肉餃麵 + 東坡肉 + 豬扒,食三個餸都唔算多啦,但呢度每個餸要加$9,就係咁,我呢碗麵要$46,雖然好大碗好豐盛,但好似都係貴咗 d~~今次好失望……上海麵唔同咗,無以前咁彈口,紹菜粗切,以前幼切,淋 d 鮮甜 d。以前個湯好鮮甜,今次唔覺。東坡肉好似煲湯豬肉咁,無咗以前入口即溶嘅口感,唔好食。豬扒尚可,唯一覺得仍可保持水準係菜肉餃。
今次好失望……

2010-07-12 14 浏览
慢慢習慣食素既我, 叫o左碗北菇山根麵, 再加煎蛋. (面具$28, 煎蛋 $3)碗面好彈牙, 湯好清, 好大碗, 好好味 ~~~同埋值得一讚, 呢間麵店既舖面好企理, 好乾淨.(我係第一次見到樓面用廚房紙巾抹裝住醬料既器皿, 而唔係用好似碗布既物體抹囉 …)我一定會再返o黎幫襯o架~~
碗面好彈牙, 湯好清, 好大碗, 好好味 ~~~
同埋值得一讚, 呢間麵店既舖面好企理, 好乾淨.
我一定會再返o黎幫襯o架~~
2010-07-01
  • 山東麵