2021-12-09
鹵家係我元朗飲食地圖之一,今晚終於試到~聽講蜜汁叉燒王係鹵家招牌菜,燒味之中我最鐘意食叉燒,因為外面好難先食到好食嘅叉燒,呢個不得不試!叫左個蜜汁叉燒王套餐。先講是日老火湯,好有媽媽嘅味道😚,足料夠味,飲得出無味精。蜜汁叉燒帶少少燶邊,肥瘦均勻,最怕食瘦柴乾爭爭;呢個恰到好處,而且不是太甜,食到豬肉嘅質感。另外一個招牌菜,坊間好少見嘅話梅涼瓜片,同行朋友好怕食苦瓜;我遊說佢不如試下啦😆😆 果然一食愛上😍 甘苦中帶點酸甜,入口爽脆,味道好特別,係一道開胃小菜👍🏻👍🏻👍🏻天氣凍凍地,最後叫左個子薑鴨仔煲,+$25就有個老火湯。呢個煲搞到我食晒成碗飯😅,煲內有我最愛嘅子薑,酸酸甜甜好開胃呀😎~ 個煲鴨肉好多,而且仲保持嫰滑多汁。值得一讚,樓面姐姐好有禮貌😊因為第一次黎,主動介紹招牌菜。雖然八點幾先入座,中間仍然好不斷有人幫襯,呢到可能成為我將來嘅飯堂。😜
先講是日老火湯,好有媽媽嘅味道😚,足料夠味,飲得出無味精。