2021-12-09
叫外賣就叫得多,今日第一次嚟食晚市堂食。未夠7pm已經坐無虛席,當然係元朗嘅人氣餐廳。晚市嘅選擇都好多,我哋叫咗子薑鴨子煲、酒仙醉雞捲、最重點係叉燒王:仲可以叫到燶邊肥叉,十分期待。首先上枱嘅係兩碗例湯:佛手瓜栗子南北杏甘筍豬骨湯——見到啲湯料都好足,飲落去都唔覺得有味精。酒仙醉雞捲——醉雞捲係呢間餐廳嘅名物,整嘅步驟比較繁複,一拎出嚟呢已經聞到好香嘅酒味最重要雞幼嫩同埋夠凍。叉燒王——果然名不虛傳,之前通常都係食滷水同埋雞,落單同阿姐講要肥叉燶邊,晚餐時間咁繁忙,居然都俾到,服務一流。叉燒好好味,切得厚薄適中,外面少少燶邊,裹面又嫩又juicy,配埋叉燒汁,送飯一流。子薑鴨子煲——酸薑加埋鴨子嘅味道原來係咁配合,又係配白飯嘅最佳之選。正值今晚街上天氣寒冷,個煲拎出嚟嘅時候仲熱辣辣起晒煙,睇嚟冬天繼續都會去鹵家呢間飯堂。