2021-12-05
對鹵水,冇特別留意。鹵味聽落似乎就係一堆味精集結而成嘅味道。不過元朗國朋友大力推介呢間小店,標榜冇味精鹵味同燒臘。食過,味道唔死咸或搶喉,鍾情食鹵味嘅朋友可一試。冷盤見好多人都叫呢個 #酒仙醉雞卷,酒香冇話好濃烈,個人私心當然想重味啲。酒同調味比例尚可,至於個雞卷口感肉質結實,大大件好「均真」!有啲似食緊啫喱咁,唔油膩,加埋個杞子做點綴,入口咬到杞子滲著淡淡清香。再追加多2款主菜,一個係 #鹵水燒鵝脾,好大件鵝脾好震憾眼球!肉質比平常食到嘅鵝肉更扎實,因為唔係燒鵝脾,所以外皮冇咗香脆口感,反而係有啲煙un,脂肪唔算好多。啱我呢個要食又怕肥人士!最後係店員推介嘅入冬限定菜式 - #子薑鴨仔煲,話好補身暖胃喎! 子薑酸店開胃,鴨肉十十弓心稔入味爽口,鴨味唔算好濃,但個汁好出色,而且一樣都係超足料!P.s. 值得一讚佢個例湯,好有阿媽煲嘅老火湯feel,清甜冇味精!