2019-01-19 50 浏览
自從一蘭豚王這些過江龍在香港落地生根後,香港對拉麵愈來愈有要求,不再是黃色的拉麵可以輕易滿足。在尖沙咀這繁忙的旅遊區,這家日式拉麵店沒有閃爍的招牌,像一貫的樸實。當我輕輕敞開那扇門,撲面的是一種友善的人情味。最近對沾麵產生了興趣,就選了最簡單的兩款嚐一嚐。豬骨湯底,相信是所有拉麵基底的皇道,配以薄薄的三塊燒叉燒加一顆半熟的溏心蛋,令人急不及待要吃上一口。冷麵配熱湯,這種溫度的交叉剛好,柔韌的麵條掛着豬骨精華,叉燒不乾不膩,又再多吃一塊。櫻花蝦的湯底濃郁,相對豬骨湯的溫婉,它是鮮甜洶湧的,別有一番風味,各有千秋。配以餃子跟小丸子,良朋共聚,就算沒有夜光杯,這頓也絕對值得回味。

當我輕輕敞開那扇門,撲面的是一種友善的人情味。

最近對沾麵產生了興趣,就選了最簡單的兩款嚐一嚐。

2019-01-16 127 浏览
呢日放工同男朋友去左尖沙咀搵食~經過呢間 - 鶴亀,見到佢有沾麵食, 我想食好耐喇!! 立即入去試下~店入面有幅粉筆畫既畫, 靚呀~然後見到佢話佢地呢度出品係冇味精的~湯底係經8小時熬製, 再經3次過濾~叉燒係手製的, 6小時溫焗, 每日新鮮~食物唔算好多選擇,但小店來講, 貴精不貴多?麵呢, 佢都有得揀較硬/標準/較軟,可以揀走蔥/走竹荀~然後加$35, 可配日式煎餃子/章魚小丸子配汽水。我地就叫左特濃豚骨沾麵($90),同櫻花蝦拉麵(濃湯) ($93)。另外我地2個都加左$35配餐。日式煎餃子/章魚小丸子各叫左一客。特濃豚骨沾麵($90),同櫻花蝦拉麵(濃湯) ($93)。日式煎餃子/章魚小丸子配汽水(+$35@)櫻花蝦拉麵(濃湯) ($93)WOW! 勁多櫻花蝦!密集式咁舖滿左大半個碗~眾所周知櫻花蝦, 蝦仔細細但好香~所以呢碗麵, 成碗D蝦味都貫徹始終。真係好香!湯底應該都係豬骨濃湯來, 奶白色, 香濃!仲有叉燒同溏心蛋~特濃豚骨沾麵($90)其實我以為食過一次沾麵,已念念不忘, 好想再食~ 奈何唔係好多地方有得食~今日終於可以再食!!!呢度沾麵個麵, 除左有得揀軟硬度,仲有得
呢日放工同男朋友去左尖沙咀搵食~

經過呢間 - 鶴亀,
見到佢有沾麵食,
我想食好耐喇!!
立即入去試下~

店入面有幅粉筆畫既畫, 靚呀~
然後見到佢話佢地呢度出品係冇味精的~
湯底係經8小時熬製,
再經3次過濾~
叉燒係手製的,
6小時溫焗, 每日新鮮~

食物唔算好多選擇,
但小店來講, 貴精不貴多?
麵呢, 佢都有得揀較硬/標準/較軟,
可以揀走蔥/走竹荀~
然後加$35,
可配日式煎餃子/章魚小丸子配汽水。

我地就叫左特濃豚骨沾麵($90),
同櫻花蝦拉麵(濃湯) ($93)。
另外我地2個都加左$35配餐。
日式煎餃子/章魚小丸子各叫左一客。

特濃豚骨沾麵($90),
同櫻花蝦拉麵(濃湯) ($93)。
日式煎餃子/章魚小丸子配汽水(+$35@)
櫻花蝦拉麵(濃湯)

櫻花蝦拉麵(濃湯) ($93)

WOW! 勁多櫻花蝦!

密集式咁舖滿左大半個碗~
眾所周知櫻花蝦, 蝦仔細細但好香~
所以呢碗麵, 成碗D蝦味都貫徹始終。
真係好香!
湯底應該都係豬骨濃湯來,
奶白色, 香濃!
仲有叉燒同溏心蛋~
特濃豚骨沾麵
特濃豚骨沾麵($90)

其實我以為食過一次沾麵,
已念念不忘,
好想再食~ 奈何唔係好多地方有得食~

今日終於可以再食!!!
呢度沾麵個麵, 除左有得揀軟硬度,
仲有得揀要冷麵定暖麵~
我揀左暖麵~
個沾麵汁好好食, 好香濃!
點個麵食好味!

叉燒呢! 要講下!
佢呢度D叉燒, 係用火槍灸燒過來!
食落去D邊邊位特別香口!

溏心蛋又要讚下~
呢度溏心蛋整得岩岩好!
個溏心仲流流地, 漿口的!
又夠入味!

日式煎餃子/章魚小丸子

2樣都係新鮮整出來的~
要時間等~
拎出來個陣都冒煙的, 熱辣辣!
餃子個皮脆卜卜!
章魚小丸子口感林左少少,但味道都唔錯~

總括, 呢間小店食物味道唔錯~
食得出佢地用心製作~
而且唔洗排長龍先有得食~
出開尖沙咀想食拉麵.沾麵可以考慮佢!
2019-01-07
櫻花蝦拉麵(濃湯)
特濃豚骨沾麵
2019-01-15 44 浏览
拉麵控Mary 又想食拉麵🍜nah。中環呢邊好似唔多覺有拉麵店🤔,所以今日我地搭船去尖沙咀搵。咁岩我又想去 isquare 睇野,咁我地睇完就去左附近睇下,俾我地搵到呢間鶴亀😎。佢呢到有沾麵,拉麵同丼。佢有d好特別嘅產品,例如❤️黑松露慢煮安格斯牛沾麵,好想試啊!🤤但係最後叫左海老帆立貝拉麵🍜,😂因為呢個都好想食。⭐️海老帆立貝拉麵-濃湯二粒帆立貝唔會煮得太老,再加埋上面有d黑胡椒,好味。濃湯湯底味道適中。👍🏼⭐️辛辣豚骨沾麵-中辛😋沾麵汁入面有好多野菜,野菜唔會煮到林曬,好甜。個汁辣辣地但唔會食到條脷好辛苦,食到出汗但又好野味。⭐️餃子🥟

但係最後叫左海老帆立貝拉麵🍜,😂因為呢個都好想食。

⭐️海老帆立貝拉麵-濃湯

⭐️辛辣豚骨沾麵-中辛😋

⭐️餃子🥟
2019-01-14 107 浏览
周末黎尖沙咀就一定多人,要想食晚飯唔使點排隊就要諗諗計,第一樣就係要早D 食,第二樣就要試下一D 小店。岩岩個個星期就係係尖沙咀行完,提早六點左右食晚飯,而且行過見到依間拉麵舖幾吸引,所以就入左入黎。店舖不大約廿個位置,但感覺舒適,而食物選擇亦唔係好多,但係都有齊沾麵同埋拉麵。睇相見到佢個黑松露安格斯牛沾麵好似唔錯咁,不過我同朋友都想食拉麵,惟有下次有機會再黎食過。我就點左辛辣豚骨拉麵,中辛,麵條方面可以揀軟硬同埋選擇配料。而且我仲加35蚊可以有一個小食同埋飲品 我就揀左餃子。而朋友就點左櫻花蝦拉麵,清湯。天氣小小凍就想食辣,中辛辣度岩岩好,湯底夠濃,溫泉蛋好味,麵條我選擇了標準,軟硬程度剛好。櫻花蝦拉麵都有好多櫻花蝦,我朋友比左D我試,而湯底雖然係清湯,但個味都夠濃。最後就是餃子,一碟有五只,師傅煎完之後再焗過,所以皮很脆,口感寧舍不同,絕對值得一試。
店舖不大約廿個位置,但感覺舒適,而食物選擇亦唔係好多,
不過我同朋友都想食拉麵,惟有下次有機會再黎食過。
櫻花蝦拉麵
而朋友就點左櫻花蝦拉麵,清湯。
餃子
餃子
2019-01-11 46 浏览
收工和同事食飯,朋友突然話想食拉麵🍜,於是就在尖沙咀逛了一逛,見到呢間(鶴亀)門面都幾有特色,就入去試一試!睇啲海報,沾麵好像很出色,但天氣寒冷一於食碗湯麵,暖笠笠好D!店舖不是很大,但座位很舒適,每段時段都會keep住有客人進來!清晰的餐牌,有圖有文字!櫻花蝦拉麵🍜$93半熟的糖心蛋沾上香濃的豬骨湯底,好好味!很濃郁但不會過鹹,能品嚐出蛋白和蛋黃的香氣與味道!傳統極細拉麵,吃起來不會過於軟爛也不過硬,每一啖都沾上櫻花蝦,濃郁的味道沾滿整個口!搭配紫菜和竹筍,湯頭更加爽口有層次感!加$35有一碟煎餃子和一罐汽水!
清晰的餐牌,有圖有文字!
櫻花蝦拉麵🍜$93
半熟的糖心蛋沾上香濃的豬骨湯底,好好味!
很濃郁但不會過鹹,能品嚐出蛋白和蛋黃的香氣與味道!

搭配紫菜和竹筍,湯頭更加爽口有層次感!
加$35有一碟煎餃子和一罐汽水!
2019-01-08 695 浏览
自己好鐘意食拉麵,每次行街經過見到新開既日式拉麵店,都會忍唔住停下腳步,抬頭一望。拉麵就好像有一種無形既拉力,會吸引你去食,特別係日本愛好者,個人去日本旅行既時候更可以一日食6-7間唔同既拉麵店,因為實在太吸引。呢一日經過尖沙咀,又比我發現佐一間自己未試過既拉麵店,當然要一試。門外既裝修已經夠吸引,走日式懷舊既感覺。走進店內,空間也不算大,走親民路線。餐牌都算幾簡單,有彩色版本圖文並茂,基本上有分沾麵,拉麵,丼飯,三種主食,另外亦都有多款小食可供選擇。睇完大本餐牌,揀好後,就可以落筆在落單紙上剔。而比較特別要注意既係,惠顧拉麵加 $35就可以跟埋日式煎餃子,或者章魚小丸子,配埋罐裝飲品,變相即係用 $3就可以有罐可樂飲下 (日式煎餃子/ 章魚小丸子單買$32),絕對抵加。辛辣豚骨拉麵 $93我自己揀佐辛辣豚骨拉麵,比較有刺激感。辣度有3個level ,我揀佐小辣,感覺還好,沒有蓋過豚骨既味道。成碗拉麵好香,好重麻油味,面頭曬上大量既芝麻,而豚肉就有4塊,每塊都好大片,肥瘦比例剛好。流心蛋亦都控制得好好,蛋黃呈creamy半流心既狀態,食落好香好甜。而拉麵既麵質都幾特別,麵條比一般用上粗

門外既裝修已經夠吸引,走日式懷舊既感覺。

走進店內,空間也不算大,走親民路線。

睇完大本餐牌,揀好後,就可以落筆在落單紙上剔。

辛辣豚骨拉麵 $93

我自己揀佐辛辣豚骨拉麵,比較有刺激感。

而拉麵既麵質都幾特別,麵條比一般用上粗麵既拉麵店更粗,食落好有質感,個人很喜歡。

特濃豚骨沾麵 $90

朋友則點了沾麵,拉麵和湯底分開上。

湯底保持住非常熱既狀態,而拉麵則可以選暖麵或者凍麵,而我地就揀佐凍麵,因為麵條更有彈性,更有口感。

特濃豚骨湯底果然名不虛傳,真係好濃,而厚身既麵條亦都令到個掛湯底達至完美。

因為個湯底極濃既關係,食完個麵朋友都已經飽哂啦。

日式煎餃子 + 芬達汽水 $35

煎子一客有5件,即叫即炸,夠哂熱。

餃子個皮做得比較厚身,但係裡面個餡料就夠哂juicy,而且都幾多肉,好好味。

(單買) 章魚小丸子 $32

而章魚小丸子亦都係即叫即製既,所以店員都叫我地等一等,「灘」凍佐先好食。

小丸子個皮做得都算薄身,配上沙律醬同埋醬汁基本上都無得輸,一客有4件。

埋單係唔需要加一既,呢個亦都係食拉麵既其中一個好處!
2019-01-07
2018-12-22 97 浏览
食物方面豬骨湯拉麵 湯底食得出用心整 但個湯無味絞子皮好硬 好明顯係叮出黎 一滴油都見唔到小丸子就還好環境幾好 服務ok 但點解個侍應會著住拖鞋返工埋單有9折 價錢合理 但食物唔得 真係無下次
食物方面
環境幾好 服務ok 但點解個侍應會著住拖鞋返工
埋單有9折 價錢合理 但食物唔得 真係無下次

2018-12-21
2018-11-26 174 浏览
Lunch Time,同事話想食拉麵,上網見到呢間新新地又未食過,所以就試下~但行晒成條漢口道都見唔到,原來要轉入巷先見到仲話有九折~ 所以即刻入去坐,座位唔多,好彩唔駛等位~+$35轉左set,有汽水,有章魚小丸子/日式煎餃子章魚小丸子,味道都OK~ 日式煎餃子,都唔錯,皮脆,餡都算多肉汁櫻花蝦拉麵(濃湯),超多櫻花蝦!!!! 仲有蛋同叉燒,叉燒都唔算太薄~ 湯味濃郁~麵質彈牙,略嫌份量比較少,女生會剛剛好,男生應該會唔夠飽...辛辣豚骨拉麵(小辛),未試過辣味的豚骨拉麵,所以試下~ 都幾特別,幾惹味~ 湯味濃郁~ 最鐘意豚骨湯底~椰菜都幾多,有d蔬菜,感覺健康d~ 而且椰菜配合湯汁,正~
但行晒成條漢口道都見唔到,原來要轉入巷先見到

仲話有九折~ 所以即刻入去坐,座位唔多,好彩唔駛等位~
+$35轉左set,有汽水,有章魚小丸子/日式煎餃子

章魚小丸子,味道都OK~

日式煎餃子,都唔錯,皮脆,餡都算多肉汁

椰菜都幾多,有d蔬菜,感覺健康d~ 而且椰菜配合湯汁,正~
2018-11-12
2018-11-06 936 浏览
「黑松露」這一種,在歐洲法國被追捧,奉為上等的貴價食材,味道於我而言不是不好,只是我一直都未能,未能完全接受「黑松露」身上那一層,有點帶化學物質感覺的氣味。「黑松露」自從被香港不少食店引入,再將「黑松露」加入到食品裡面之後,「黑松露」自此開始變得深入民心,「黑松露」亦開始成功融入香港食店,變成平民化食品。恰巧我在尖沙咀日本拉麵店「鶴龜」裡面,發現到「鶴龜」剛剛又推出了一款,以「黑松露」為主要食材之一,加上安格斯慢煮牛肉跟鮮帶子,變成一道我也能適應得到的「黑松露沾麵」。「鶴龜」店舖所在的位置,正正就是位於西貢「漢口道」,跟尖沙咀另一條街頭「宜昌街」交界附近的位置,不過「鶴龜」舖位的位置不算很大,只有大概十餘個座位供食客使用。「鶴龜」除了招牌沾麵食品「黑松露慢煮安格斯牛沾麵」之外,其他還有其他不錯的拉麵,跟沾麵都可以值得一試,奈何當時我身上的金錢,單是食一碗「黑松露慢煮安格斯牛沾麵」,我已經幾乎消耗身上所有錢財。因為「鶴龜」的「黑松露慢煮安格斯牛沾麵」價錢絕對不算便宜,「黑松露慢煮安格斯牛沾麵」分別有兩種份量麵條版本可供選擇,小份的一百五十克賣港幣一百八十八元,大份版本三百克賣港幣二百三十

因為「鶴龜」的「黑松露慢煮安格斯牛沾麵」價錢絕對不算便宜,「黑松露慢煮安格斯牛沾麵」分別有兩種份量麵條版本可供選擇,小份的一百五十克賣港幣一百八十八元,大份版本三百克賣港幣二百三十八元。

而且「鶴龜」的拉麵沾麵另外還需要徵收加一服務費,想跟餐追加罐裝汽水跟「章魚小丸子」小食就要另外再加錢才能做到,所以我最終忍痛放棄「三百克」,改為追加汽水跟「小丸子」算數。

「鶴龜」的沾麵食品有另一個頗為人性化的設定,就是跟拉麵一樣可以選擇「走筍」,就連我的「黑松露慢煮安格斯牛沾麵」食品,也都享有如此的福利。

不過「鶴龜」的「黑松露慢煮安格斯牛沾麵」,雖然是可以「走筍」,但是「黑松露慢煮安格斯牛沾麵」有一樣配料就無法免除了,那配料正正就是「青檸」。

我看見了「鶴龜」「黑松露慢煮安格斯牛沾麵」那一碟沾麵麵條跟慢煮安格斯牛肉,就忽然發現碟上面,竟然另外還有一小枚切粒青檸。

「鶴龜」的自助點餐紙上的設定選項,雖然已經算很完善,奈何最後還是有百密一疏的漏洞,就是忘記了加入「走青檸」這一項設定,須知道「青檸」本身含有提神成份,臨近睡眠時間不宜多食。

至於有關「鶴龜」「黑松露慢煮安格斯牛沾麵」麵條硬度的選擇方面,我最後選擇了比較耐嚼,容易飽肚的「硬」麵質。

另一方面,我在光顧完之後,才發現到原來「鶴龜」的餐牌,跟自助點餐紙裡面,居然還可以選擇「冷麵」,跟「暖麵」兩種溫度麵條設定,可惜我今次沒有留意到,浪費了這個新穎的設定。

至於「鶴龜」套餐加錢追加的小食「章魚小丸子」,「鶴龜」廚房師傅雖然是有,為「章魚小丸子」表面加上了一大堆木魚、紫菜跟甜醬油,但是「章魚小丸子」裡面的章魚餡料份量,就比我預計來得比較少。

即使「章魚小丸子」表面溫度仍暖,醬油跟沙律醬的味道還是很甜,可惜「章魚小丸子」的章魚煙韌口感就相對打了折扣,我只吃到很小顆的章魚粒。

不過,「鶴龜」的「章魚小丸子」小食都只是配角,「鶴龜」的真正主角「黑松露懂煮安格斯牛沾麵」我份量跟味道,才是我今次在「鶴龜」裡面真正想知道的事情。

雖然我只是選擇了一碟,只有一百五十克沾麵麵條的「黑松露慢煮安格斯牛沾麵」,不過「黑松露慢煮安格斯牛沾麵」的安格斯牛肉,跟麵條實際製成品份量還不能看小。

「鶴龜」安格斯牛肉一字排開份量真的很多,而且「鶴龜」還另外在慢煮安格斯牛肉片的表面上,塗抹了很多甜味的燒汁,令到慢煮安格斯牛肉片不愁沒有味道。
章魚小丸子

而且「鶴龜」的慢煮安格斯牛肉,牛肉真的是貨真價實的慢煮牛肉,安格斯慢煮牛肉的口感不會過韌,而且慢煮牛肉又有牛肉肉鮮味,又有醬油的甜味。

另一方面,我發現「黑松露慢煮安格斯牛沾麵」另外那碗黑松露沾汁裡面,原來還有一大粒的新鮮帆立貝,帆立貝令到沾汁的黑松露味道,膠味沒有我以前食黑松露時那麼濃,這次我居然接受到沾汁的黑松露味道。
黑松露慢煮安格斯牛沾麵

而且「鶴龜」「黑松露慢煮安格斯牛沾麵」沾汁的味道,居然是比我事前預計來得更加甜,甜得就算「鶴龜」沒有為沾麵沾汁另外加入雞湯,最後我居然可以把「黑松露」湯汁一飲而盡。

至於我的「黑松露慢煮安格斯牛沾麵」硬麵沾麵麵條,在放入黑松露沾汁裡面之後,居然能夠完全吸收了黑松露的原汁原味,麵條變得充滿了黑松露沾汁的甜味,這一刻我竟然開始嫌沾麵麵條不夠食。

至於「黑松露慢煮安格斯牛沾麵」的黑松露沾汁,沾汁除了因為有新鮮帆立貝的鮮甜味道幫助之外,黑松露今次居然也能令沾汁的氣味變得更香。

「鶴龜」黑松露沾汁裡面的帆立貝,帆立貝即使已經浸了黑松露沾汁一段時間,但是帆立貝口感居然不算韌,而且仍然有它自身的彈性,所以令我對黑松露沾汁觀感變得更能接受。

而且「鶴龜」的「黑松露慢煮安格斯牛沾麵」沾汁的質地,也沒有我最初預計那麼稠密,黑松露味道也比我預計更加容易接受,直到我吃完所有的沾麵麵條,竟然還能剩下大量的沾汁。

所以看完我的「鶴龜」食評,也很喜歡「黑松露慢煮安格斯牛沾麵」的朋友們,下次如果有意上門光顧「鶴龜」,和享用「黑松露慢慢安格斯牛沾麵」的話,不妨考慮叫大份麵條,甚至追加麵條都得。

因為「鶴龜」的「帆立貝黑松露」沾汁味道真的很甜很鮮,沾麵吸收了沾汁的黑松露帆立貝甜味後,就變得更容易入口,多多的沾麵麵條我都應該可以食光。

至於「黑松露慢煮安格斯牛沾麵」的慢都牛肉,估計麵條份量「鶴龜」一早已經有了定數,所以食客像我一樣,就算再喜歡食「鶴龜」慢煮安格斯牛肉,應該都很難再追加到慢煮牛肉了。

看見「鶴龜」一塊塊,顏色和色澤都是呈粉紅色,十分通透的慢煮安格斯牛肉,我每吃一塊慢煮安格斯牛肉,就立刻為自己又失去了一塊慢煮鮮嫩牛肉,為慢煮安格斯牛肉買少見少而感到失落。

直到我食完所有的慢煮安格斯牛肉,吃完所有沾麵麵條,直到最後把黑松露沾汁,在一滴留的情況全部飲光,我才真正意識到,今次「鶴龜」的黑松露慢煮安格斯牛沾麵,我一滴不留扡全部食完。

即使「鶴龜」「黑松露慢煮安格斯牛沾麵」價錢一點也不便宜,不計算追加的罐裝汽水、章魚小丸子,最後售價需要賣港幣一百八十八元正。

但是一分錢一分貨,「鶴龜」一碟慢煮安格斯牛肉,已經足足有十多塊口感軟腍的慢煮牛肉,單是牛肉這一點,已經令「鶴龜」「黑松露慢煮安格斯牛沾麵」變得值回票價,性價比大大提升了。
2018-08-26
黑松露慢煮安格斯牛沾麵
  • 章魚小丸子
2018-11-02 195 浏览
員工好禮貌好體貼。除一除衫都即刻問係咪唔夠冷氣,照顧周到。新開張設備餐具都好乾淨。價錢都合理,估唔到配菜嘅章魚燒好特出啊👏🏻 缺點係冇wifi, 冇credit card 俾錢。。。。

缺點係冇wifi, 冇credit card 俾錢。。。。
2018-11-01
  • 章魚小丸子
2018-10-31 228 浏览
話說同姊妹們afternoon tea完,大家都好唔爭氣,唔使2粒鐘已經消化哂喇之後我地經過一間新嘅拉麵店就入去「再」開餐喇,接近晚餐時間,但入店嘅時間只有我地一枱。餐牌分別有沾麵同拉麵選擇嘅。因為沾麵比較冇咁普遍所以我地都揀左沾麵黎試下,本來好想試黑松露安格斯牛沾麵,但$188/238係有d貴所以最後決定都係叫返d大路野試下先啦睇到餐牌,沾麵有得揀冷麵同暖麵,我地一心以為緊係食暖麵啦。但我早排睇飲食節目先知,原來冷麵先係正宗日本食法下次大家食沾麵都可以留意下。我叫左辛辣豚骨沾麵,其餘2位朋友叫左普通嘅豚骨沾麵。上嘅時候其實我分唔到邊個係辣邊個唔辣,店員比左一小碟辣椒油比我自己再溝,用辣椒油去溝辛辣湯底,感覺誠意真係爭少少。叉燒係少肥,但睇落煎唔夠耐同埋浸醬汁唔太夠時間⋯⋯整體感覺味精都偏重,食完都幾口乾。另外果位朋友好重本叫左個柚子灸燒三文魚沾麵$138。三文魚好大塊好厚,感覺都幾食,但做法就加左大量黑椒鹽去煎。但同日式嘅沾麵嘅就唔係咁夾。沾麵湯食到有好淡嘅柚子味,比起豚骨出色,雖然我諗唔明點解佢要加椰菜碎落個湯度囉。總括而言,先唔講正唔正宗呢方面,水準只算係一般般,回頭就未必喇,我

下次大家食沾麵都可以留意下。

我叫左
辛辣豚骨沾麵

另外果位朋友好重本

柚子灸燒三文魚沾麵

總括而言,先唔講正唔正宗呢方面,水準只算係一般般,回頭就未必喇,我諗店主真係要努力d改進水準,先可以係鬧市中維持到喇。
2018-10-30 135 浏览
1. I was quite hungry when I was looking for a burger shop opposite to 鶴亀. However, that shop wasn’t opened as listed, so I went to 鶴亀 as a second choice. Regardless, 鶴亀 was also on my to try list.2. 鶴亀 is famous for their tsukemen. Sometimes I hesitate when I look at the menu in a tsukemen restaurant. Should I order a ramen or a tsukemen? Ramen is always low-risk. Tsukemen, not so, as the soup could be very salty sometimes and leave you really thirsty after the meal.3. I took a bet and ordered

3. I took a bet and ordered a tsukemen this time, thinking that if 鶴亀 is famous for their tsukemen, they should be good and not overly salty. And luck was on my side this time. The pork broth soup was thick and flavoured, but not overly salty. I love the sliced lettuce in the soup, as it soaked up the soup and became very tasty.

4. The noodles were really good indeed.You can choose how you want your noodles to be cooked - soft, normal, or hard. I chose normal and they came out al dente. Very delicious to eat after dipping them in the pork broth soup.

5. The pork and soft boiled egg were equally wonderful. Three pieces of nicely roasted pork and half delicious onsen egg. Yum yum.
Tsukemen with Pork Broth Soup
2018-10-29
Tsukemen with Pork Broth Soup
2018-10-27 153 浏览
好偶然發現依間拉麵睇店面感覺幾正宗🤔平日既午餐時間唔洗等位可以一試對menu上既安格斯牛沾麵好有興趣!但$188一碗麵好似有d過分又未出糧😂其他普通拉麵定價屬於正常豚骨麵都只係$85今次order左濃湯櫻花蝦拉麵$93like facebook page可以有5%off變左$89~配料都幾豐富~有大量櫻花蝦舖係面先講下個湯底就咁睇就好濃郁既 試飲一啖覺得好淡…明明係豚骨湯底仲要係濃湯但淡😞當然亦無蝦味 有d失望我落左好多七味粉好彩麵條算唔錯都算掛湯溏心蛋我都滿意既我唔會再黎啦尖沙咀有其他更好食既拉麵🤦🏻‍♀️依度好既地方係可以支付寶比錢夠方便
好偶然發現依間拉麵
睇店面感覺幾正宗🤔
平日既午餐時間唔洗等位可以一試

對menu上既安格斯牛沾麵好有興趣!
但$188一碗麵好似有d過分又未出糧😂
其他普通拉麵定價屬於正常豚骨麵都只係$85
今次order左濃湯櫻花蝦拉麵$93

配料都幾豐富~
有大量櫻花蝦舖係面
先講下個湯底
就咁睇就好濃郁既 試飲一啖覺得好淡…
明明係豚骨湯底仲要係濃湯但淡😞
尖沙咀有其他更好食既拉麵🤦🏻‍♀️
依度好既地方係可以支付寶比錢夠方便
2018-10-25
2018-09-22 251 浏览
今日工作忙到冇停手,兩點鐘先食到午餐,咁岩路過見到呢間拉麵店,裝潢幾有特色,就入去試試。之前夜晚經過見到冇乜人,估唔到午市好熱鬧,座無虛席。我嗌左普通豚肉沾麵,明明嗌左少麵,但麵量都係好多。沾麵可選冷麵,暖麵,我當然係選冷麵啦,但到我手既時候,麵係微暖既,但口感都尚算彈牙。而沾汁質地較稀身,濃淡得宜,但就欠缺特色,味道平平無奇。另外朋友嗌左個三文魚沾麵,三文魚好肥美,估唔到份量咁多,但可惜三文魚偏乾,都係一般般。
2018-09-17 210 浏览
香港要搵好味既沾麵越來越難,每次試新店其實都戰戰兢兢咁。估唔到今次尖沙嘴呢間真係喜出望外~我就叫左特濃豚骨沾麵($100),湯底超級濃郁,我仲特意加配左芽菜,芽菜同麵一齊沾落個豚骨湯底真係不得了,吸晒d精華!!而豚肉有微微燒過,不過略嫌薄左少少。面硬度我就揀左較硬,面掛湯能力都不錯。媽媽就揀左櫻花蝦拉麵($103),櫻花蝦勁慷慨咁俾勁多,所以成碗都好香鮮味。不過拉麵比起沾麵,始終個人比較偏愛沾麵既麵質,更有咬口。其實選擇都算多,比較好就係除左沾麵都有拉麵,始終同行既朋友仔未必個個都咁喜歡食沾麵㗎嘛。