2019-04-18 1567 浏览
尖沙咀區的拉麵店多不勝數,要突圍而出,就要找些噱頭令人留下深刻印象,小弟發現漢口道一間拉麵店,會用上一些拉麵少見的貴價食材作配料,今次又為大家介紹一下呢!👍🏻👍🏻店鋪位於漢口道的橫街內,略為隱蔽不太好找,但門面的日本風裝潢,令人眼前一亮!😃😃店內大黑版,粉筆畫風的塗鴉大作也很精緻漂亮!自助落單形式,一般的豬骨湯拉麵、沾麵當然不缺少,然而要介紹的是餐廳的數款招牌沾麵呢!有海老帆立貝沾麵、黑松露安格斯牛肉沾麵、柚子炙燒三文魚沾麵,這些食材雖然平常有很多機會食到,但作為拉麵、沾麵的食材就很少有呢!😋😋雞白湯拉麵:拉麵湯底清澈而不油膩,入口雞湯清香而濃郁,湯底的出色為拉麵帶來驚喜!拉麵麵條爽口,吸收了湯底的味道,其美味令人深刻,加上雞肉肉質嫩滑,整碗拉麵簡單而有特色,體現出雞白湯的精髓。柚子炙燒三文魚沾麵:首先三文魚排係勁大塊,足足有半隻碟的大小,而且煎得香口惹味滋味十足!👍🏻👍🏻小弟喜歡沾麵的麵條比拉麵略為硬身,可能沒有湯底浸淫的關係吧!至於沾麵的湯底香濃,又有些魚芥末粉的調味,令人印象難忘😋😋加35元可配套餐,有汽水一罐和小食一客!我們點了小丸子,新鮮熱辣,即叫即製,皮脆餡足,誠意推薦!👍

店內大黑版,粉筆畫風的塗鴉大作也很精緻漂亮!

雞白湯拉麵

三文魚柚子沾麵

加35元可配套餐,有汽水一罐和小食一客!我們點了小丸子,新鮮熱辣,即叫即製,皮脆餡足,誠意推薦!👍🏻👍🏻

三文魚柚子沾麵
2019-04-01 76 浏览
同朋友行開尖沙咀 介紹佢食呢間拉麵店舖唔大 一眼可以望晒個廚房周邊貼咗好多poster 望落啲圖都好吸引由於我上次食咗三文魚沾面 今次就揀櫻花蝦沾面而朋友就揀咗雞白湯拉麵拉面一到 見到超多櫻花蝦呀 呢間鋪真係好大方 因為之前食過啲櫻花蝦拉麵其實得幾粒係上面朋友個雞白湯拉麵叫咗多葱 拉麵分量正常 男仔可能要加底 雞白湯都清甜 唔會油跟住叫咗個小食set 章魚小丸子 仲有推介呢個吉列芝士蝦球 超好味呀熱辣辣炸出嚟 好多芝士食完一舊又一舊 好味!!!!
同朋友行開尖沙咀 介紹佢食呢間拉麵

因為之前食過啲櫻花蝦拉麵其實得幾粒係上面

跟住叫咗個小食set 章魚小丸子

仲有推介呢個吉列芝士蝦球 超好味呀
熱辣辣炸出嚟 好多芝士

食完一舊又一舊 好味!!!!
2019-03-28 66 浏览
約左朋友係尖沙咀行下,而朋友就想食下日本野,拉麵咁而尖沙咀就係勁多拉麵既鋪頭,揀到頭都大,之後就揀左呢間原來有discount仲要係貼係張檯到咁好!!!特濃豚骨沾麵 ($90)個湯底係十分之濃同埋又唔會太鹹太油,見到有少少既菜會係湯底到而叉燒盲有3大塊,油脂都好平均,唔會太肥,仲有好多既蔥麵底係粗既,可以自己揀軟硬度,所以好岩我口味個人係鍾意粗既拉麵,會比較有咬口日式煎餃子 ($32)個皮唔會好厚,同埋個肉都唔會好軟所以個比例岩岩好,岩岩煎好所以仲好熱辣辣,好香口章魚小丸子 ($32)細細粒咁包住一粒大大粒既章魚粒入面既麵糊我覺得岩岩好,因為好驚食到入面係仲係好生咁加上好多既紫菜
約左朋友係尖沙咀行下,而朋友就想食下日本野,拉麵咁
而尖沙咀就係勁多拉麵既鋪頭,揀到頭都大,之後就揀左呢間

原來有discount仲要係貼係張檯到咁好!!!

特濃豚骨沾麵 ($90)
而叉燒盲有3大塊,油脂都好平均,唔會太肥,仲有好多既蔥
麵底係粗既,可以自己揀軟硬度,所以好岩我口味
個人係鍾意粗既拉麵,會比較有咬口

日式煎餃子 ($32)
個皮唔會好厚,同埋個肉都唔會好軟
所以個比例岩岩好,岩岩煎好所以仲好熱辣辣,好香口

章魚小丸子 ($32)
細細粒咁包住一粒大大粒既章魚粒
入面既麵糊我覺得岩岩好,因為好驚食到入面係仲係好生咁
加上好多既紫菜
2019-03-25 936 浏览
開心星期日!放假就緊係要同朋友一齊去尖沙咀行街,行到入夜。我地本來想出返旺角食晚飯,但朋友又狂話肚餓,於是就係呢頭覓食 😋 尖沙咀真係有好多好吸引既餐廳,我都特登入過黎幾次,為既就係食餐豐富高質既午餐或者晚餐~我地行到去一間充滿日式風格既拉麵店,見因爲早所以未有排長龍既情況,就即刻入去食拉麵!聽講呢間拉麵款式多,味道又唔錯,今次一定要抓緊機會食返一次!😎過左冇耐大約7 點幾既時候,餐廳入面已經人山人海,坐到幾滿下,所以我都唔好意思影餐枱擺設,怕被拍者唔中意俾人放上黎,所以唯有快速地影下餐廳既環境~餐牌係以一本幾頁既小書作為藍本,囊括左各款特色拉麵、小食同飲品,仲有埋精美既插圖添,好照顧到顧客既需要 👍🏼呢張自選拉麵紙好清晰簡潔,先選麵既軟硬度、油既分量、走唔走蔥花同筍等等,有得自由配搭出自家口味 😋每張枱既旁邊都放有調味架、筷子筒、牙籤同小碟。調味架上放滿多款調味料,包括七味粉、蒜粉同豉油等等,任君選擇。大家可以因應自己既需要同喜好加入適量既調味料,令食物既味道更上一層樓。雞白湯拉麵 $85我朋友就點咗另一道非常馳名嘅雞湯拉麵。講起雞湯拉麵,我原本仲好擔心成個湯底會好油膩;但當我見到

雞白湯拉麵 $85

我朋友就點咗另一道非常馳名嘅雞湯拉麵。講起雞湯拉麵,我原本仲好擔心成個湯底會好油膩;但當我見到湯裡面放咗唔少天然食材嘅時候,我就知道我嘅擔憂係多餘嘅。

呷一口,雞湯濃淡適中,清徹可口。再食一啖雞肉,我即刻覺得無限驚喜,因為碗內面塊塊雞肉肉質嫩滑,多汁唔嚡口,就算連續食幾嚿都唔會有罪惡感。加埋拉麵無論係粗幼,抑或捲曲程度上都超級恰當,所以形成咬勁十足嘅口感。

難怪朋友一路都講,好食嘅拉麵不外乎三大元素 — 湯、麵、具(配料)。呢個雞湯拉麵,就達到三項上乘準則。

特濃豚骨沾麵 $90

灸燒豚肉份量亦都好足料,個片厚厚既豚肉係真係大過我隻手掌,厚度亦都好合心意🍖😍 由於豚肉係灸燒既過程中,脂肪部分既油分被逼出,所以大大減低左食客入口既油膩感,香滑惹味 😋

燒過既豚肉令湯頭帶有濃濃既香烤味道,再加埋溏心蛋、筍同埋其他配料,令到成個拉麵充滿多重味道,我地都好中意呢款別緻既拉麵。

豚骨湯頭好濃郁,真係充滿濃濃既豚肉香味。不過個人覺得有點油,如果油份控制得好啲就近乎完美~ 豚骨湯鮮美滋味 😋 微冷彈牙既麵條,沾上香濃暖暖既湯汁,口感好特別 👍🏼

麵條口感煙韌彈牙,厚身既麵條掛湯,啖啖都食到濃濃既豚骨湯汁,味道豐富。

日式餃子 🥟 $32

呢碟餃子係名副其實既皮薄餡靚,餃子既外皮煎得好香脆,而餃子所用既豬肉鮮嫩多汁 非常香口~

一咬落去 啲肉汁四濺 令人齒頰留香😋店內所用既餃子醬汁帶少少酸味 但一啲都唔難入口 反而更能提升餃子既鮮味 ☺️ 大家食拉麵之餘 都可以試埋佢既小食🍴

章魚小丸子 🐙🍡 $32

章魚小丸子一向都係令人愛不釋手既小食,呢道章魚小丸子既外皮酥脆,炸到金黃色,灑滿紫菜同蛋黃醬。

章魚小丸子咬落脆卜卜,而入面既魷魚仍然好爽口彈牙🦑 佢既外皮係煎烘既,麵粉比例岩岩好,絕對唔會覺得佢好厚粉,魷魚味道唔錯 😋

當日既晚餐係一個美好既體驗,食物味美不在話下,店員既服務態度親切,令我地食得舒服~
2019-03-17
2019-03-18 80 浏览
是日上完training 成身散哂 成頭爆哂 係office附近搵間拉麵 可以飲到熱熱既湯 一行出去亞士厘道 見到有間拉麵 滿足到大家要求拉麵種類都正路 有豚骨同signature 既朋友仔鍾意豚骨 的就想香口d食櫻花蝦豚骨拉麵 湯底夠香濃 微微既豬骨味 但入口夠甜 配埋多蔥既加持 成碗湯飲哂都得櫻花蝦係多到每一啖麵都有蝦🤭朋友仔同我都係選擇左標準硬度 麵微曲 可以掛到湯 麵亦有微微彈性 追加餃子 外表比較乾 雖其貌不揚但內裡肉質鮮嫩 油而不膩
是日上完training 成身散哂 成頭爆哂

追加餃子 外表比較乾 雖其貌不揚
但內裡肉質鮮嫩 油而不膩
2019-01-28
2019-03-18 52 浏览
上個禮拜收工之後屋企人又唔煮飯,見到公司附近有呢間拉麵店,其實佢已經開咗年幾,但係一路都冇機會試,點知就一試難忘其實湯底選擇都算幾多,本人就叫咗個沾麵呢個特濃豚骨沾麵如果有10分我真係比11分真係非常之濃郁,而且最重要係佢哋冇落味精,我食完之後完全冇口渴嘅感覺,而且佢個份量都好大,叉燒油脂分布完美,仲要唔係得一塊係有三塊,抵讚佢哋加$35可以包一罐汽水同埋小食,叫咗個餃子,味道都非常之好,佢比起普通拉麵店嘅餃子做得厚身同埋圓潤,一邊餡料足夠,好食!

其實湯底選擇都算幾多,本人就叫咗個沾麵

呢個特濃豚骨沾麵如果有10分我真係比11分

2019-03-16 64 浏览
櫻花蝦沾麵 ($93).海量的櫻花蝦😍 沾汁溫度很夠 魚介味香濃 加上大量櫻花蝦 每一口都能吃到蝦的味道喜歡蝦的要試這個😆 粗身麵條爽口! 還有4大片炙燒過的肥叉燒和半隻糖心蛋! 雞白湯拉麵($85).雞湯底比較清 不會有油膩感!😌配上直身幼麵條 🍜叉燒用上雞肉而非豬肉🐔 雞叉燒肉質又挺嫩的! 😄拉麵/沾麵 +$35 可配日式煎餃子或章魚小丸子和汽水🐙章魚小丸子一份4粒 粉漿不會太糊 加上沙津醬和紫菜 還不錯的!😉
櫻花蝦沾麵 ($93).

雞白湯拉麵($85).

2019-03-13 50 浏览
這間拉麵小店供應拉麵和沾麵, 另外, 亦可以點一些小吃和飲品和朋友分享。櫻花蝦子沾麵 - 沾湯上面佈滿櫻花蝦, 櫻花味突出, 湯底濃味。豚骨沾麵 - 沾麵上有溏心蛋、青蔥、竹筍、叉燒, 我另外再加了乾海藻。把沾麵放進沾湯幾秒, 再拿起來吃, 好吃呢!豚骨沾湯味道濃郁突出, 裏面有些椰菜。沾麵粗身, 質感幾彈牙, 掛湯力也算強, 吸收到湯底的濃味。半肥瘦叉燒不太油膩, 瘦肉和肥肉分佈平均。那半隻溏心蛋🥚 是另一個重點, 蛋好嫩滑, 蛋黃呈半流心狀態, 好食!

半肥瘦叉燒不太油膩, 瘦肉和肥肉分佈平均。
2019-03-13
2019-03-11 45 浏览
最近幾日天氣都好差又凍又落雨所以想快d食完晚餐就回家尖沙咀既拉麵店我都差唔多試過哂今晚黎試下依間佢地址近isquare不過係横巷入面唔算太起眼入到去店面積唔算大但都算舒服 乾淨企理佢有拉麵,沾麵同小食有期間限定既我必叫今次係三文魚柚子沾麵仲叫左個小食 係炸軟殼蟹加杯青檸檬梳打好特別既湯底 有陣好濃既柚子香味好清新 佢真係有新鮮既柚子皮我本身鐘意食酸味所以覺得好新鮮值得一試炸軟殼蟹有兩隻完整既炸得岩岩好 唔油膩同出面食開既軟殼蟹不論外貌同口感都唔同幾獨一無二
最近幾日天氣都好差

佢地址近isquare
不過係横巷入面唔算太起眼

入到去店面積唔算大
但都算舒服 乾淨企理

佢有拉麵,沾麵同小食
有期間限定既我必叫

炸得岩岩好 唔油膩
同出面食開既軟殼蟹不論外貌同口感都唔同
幾獨一無二
2019-03-07 124 浏览
同女友繼續拉麵之旅,今次既目的地係位於尖沙咀漢口道,<鶴龜>拉麵店,離地鐵站只需十分鐘路程,十分方便。招牌同門面都係以木材作裝飾,店內以簡單裝飾為主,柔和既燈光,背包可以放在座位下的籃子內。睇睇餐牌,主要有拉麵同沾麵,我點左海老帆立貝沾麵,女友就點左辛辣豚骨拉麵,另外加多一份芝士年糕。海老帆立貝沾麵配料十分豐富,一隻大蝦,兩隻帆立貝,半隻糖心蛋,三塊豚肉,冰涼粗身麵條配上香濃既沾汁,質感重而且掛湯力強,麵條食落好有質感。辛辣豚骨拉麵,香濃辛辣湯底,刺激味蕾,糖心蛋控制得岩岩好,半流心狀態,甜而香滑。芝士年糕一客有五件,即叫即做,夠晒熱。

辛辣豚骨拉麵

芝士年糕一客有五件,即叫即做,夠晒熱。

2019-02-26 44 浏览
滿滿的櫻花蝦沾麵和拉麵。湯底濃而不鹹。充滿蝦的鮮香。大口大口喝罷吃罷也沒有口渴感。拉麵選了普通硬度。軟硬度剛好不失彈性。沾麵可選冷麵或暖麵。Mr Lam今次新嘗試暖麵。口感雖不錯但還是首選冷麵。原因是他個人喜歡那煙韌感。日式叉燒入口溶化。非常好吃。推介。
滿滿的櫻花蝦沾麵和拉麵。
湯底濃而不鹹。
充滿蝦的鮮香。
大口大口喝罷吃罷也沒有口渴感。
拉麵選了普通硬度。
軟硬度剛好不失彈性。
沾麵可選冷麵或暖麵。
Mr Lam今次新嘗試暖麵。
口感雖不錯但還是首選冷麵。
原因是他個人喜歡那煙韌感。
日式叉燒入口溶化。
非常好吃。
推介。
2019-02-24 860 浏览
今日與男友經過尖沙咀正談起想念日本美味的拉麵就看見這間名字特別的拉麵店男友提議不如試一試餐牌上面類主要分為湯拉麵和沾麵我一看便被櫻花蝦拉麵吸引-$93男友想試試柚子湯底的燒三文魚沾麵-$138這樣正好可在互相試試大家點的菜~~可以自行選擇麵的硬度和要不要配料我追加了一隻溏心蛋只要like & share就可以有95折喔滿滿的櫻花蝦鋪滿碗上蝦的香味四溢溏心蛋呈現半流心狀態蛋香 味道不錯湯頭濃而不膩 實在難得 一啖湯一啖麵實在是味蕾的享受麵條是較幼身的 掛湯力強而且爽口 讚啊叉燒方面有3塊肥瘦適中 可惜有點薄 但未至於沒有口感對我份量還好 男生應該要加替玉了~~男友說他的柚子燒三文魚沾麵亦十分不錯 柚子成功把湯底變成清爽不油膩一改我對沾麵的壞印象三文魚塊非常大塊肉質紮實 肥瘦適中
今日與男友經過尖沙咀
正談起想念日本美味的拉麵
就看見這間名字特別的
拉麵店

男友提議不如試一試

餐牌上面類主要分為湯拉麵和沾麵
我一看便被櫻花蝦拉麵吸引-$93

男友想試試柚子湯底的燒三文魚沾麵-$138

這樣正好可在互相試試大家點的菜~~

可以自行選擇麵的硬度和要不要配料

麵條是較幼身的 掛湯力強
而且爽口 讚啊

叉燒方面有3塊
肥瘦適中 可惜有點薄 但未至於沒有口感
對我份量還好 男生應該要加替玉了~~

男友說他的柚子燒三文魚沾麵
亦十分不錯 柚子成功把湯底變成清爽不油膩
一改我對沾麵的壞印象

三文魚塊非常大塊
肉質紮實 肥瘦適中

2019-02-24
  • 櫻花蝦拉麵
2019-02-21 54 浏览
相信大家都食過唔同款式嘅拉麵,呢間拉麵店好有特色,入到黎好有和風感覺嘅格調。環境舒服。牆身都有啲設計,畫咗好多日式圖案同拉麵。增添咗唔少氣氛。如果like and share 仲有95折架。呢度有好多特色嘅湯拉麵同沾麵。有柚子湯配三文魚等等。今次我就食特濃豚骨沾麵同櫻花蝦拉麵🍜。再追加咗份日式餃子🥟。特濃豚骨沾麵係粗麵,湯底好重豚骨味,飲完一啖停唔到口。配粗麵好夾。有三塊豚肉,好大塊,感覺好抵食,另外糖心蛋望落好靚,食落都好入味。追加咗乾海藻,好少地方有得食另外櫻花蝦湯係配幼身嘅拉麵,湯底好鮮味,好足料。追加咗竹筍。餃子方面個醬汁好特別,食落酸酸地好開胃,餃子熱辣辣再配埋個汁岩岩好。
如果like and share 仲有95折架。
呢度有好多特色嘅湯拉麵同沾麵。
2019-02-21
  • 特濃豚骨沾麵
  • 櫻花蝦拉麵
2019-02-21 70 浏览
之前睇網媒介紹呢間拉麵沾麵店,記得網媒拍既嗰一段video 最令我覺得吸引既地方係竟然有黑松露慢煮安格斯牛沾麵,見到之後好想嚟食,所以今次約埋朋友嚟到尖沙咀食。我本身係鍾意黑松露,鍾意沾麵,但最鍾意係食牛肉,哈哈,所以點解我對呢個組合有興趣。呢間食店位於尖沙咀漢口道同亞士厘道連接既橫街,都算易搵,尖沙咀站出嚟行幾分鐘就到。朋友既櫻花蝦拉麵($93)。我就當然叫左今次嚟呢間食店既主角,黑松露慢煮安格斯牛沾麵 ($188)。沾麵當然揀冷麵,麵條亦有得揀軟硬度,我亦當然揀硬身既麵條。沾湯內亦有一隻帆立貝。黑松露慢煮安格斯牛沾麵,主角之一既安格斯牛經過慢煮,我覺得安格斯牛既質感幾軟腍。

朋友既櫻花蝦拉麵($93)。

2019-02-17 58 浏览
係尖沙咀行完街,一於試下呢間係漢和街既拉麵,門口同入面裝修都好日式,好有係日本的感覺。六點半入座,客人不算多,但七點開始就多人。由於本人喜歡吃辣,所以試左個辛辣豚骨拉麵。選擇了小辣,辣度剛剛好。而豚肉湯底濃味也剛剛好,唔太油,味道十足。叉燒燒得好入味,十分香口,而溫泉蛋也入口即溶。拉麵的硬度可按個人喜好選擇,我揀了適中。小食點了章魚小丸子,剛剛炸起,熱度剛剛好。章魚也好入味,必食推介。份量不算多,加埋拉麵也好飽。

• 辛辣豚骨拉麵