2014-01-01 298 浏览
平時食個午餐都係求求其其就算, 最緊要快,  尋日2013年最後一日, 要食得享受d...諗起附近新開的一間日本餐廳, 決定去呢間..比午餐時間早左少少出去(特別日子嘛 ), 所以唔使等位...裝修好日本FEEL, 我地兩個人被安排入房, 出面都已經FULL曬...SET LUNCH, 同同事兩個, 我叫左辛辣拉麵, 同事叫左海鮮定食, 同埋小食炸雞..我係極愛好食辣的人, 以前食過的辣辣拉麵都係無辣味, 但呢個辣得黎又香, 但值得一提既係半邊溏心蛋, 蛋黃半熟至溜, 正 , 而家出面大多數都只係烚蛋....同事話魚生都好新鮮, 我食左佢個蒸蛋同埋海膽..海鮮蒸蛋好滑, 仲有好多蝦, 抵..D野食好快上, 食完仲有空閒時間飲下茶傾下計, 加上環境舒適, 呢個午餐真係好享受呀...值得再黎, 要試試晚餐..
諗起附近新開的一間日本餐廳, 決定去呢間..

比午餐時間早左少少出去(特別日子嘛
), 所以唔使等位...

, 而家出面大多數都只係烚蛋....

值得再黎, 要試試晚餐..
豬骨湯辛辣拉麵
豬骨湯辛辣拉麵
海鮮定食
炸雞
2013-12-30 273 浏览
位於荔枝角工廠區,估唔到都有間唔錯既爐端燒 - 鵜舞!入到去,都幾有日本feel,仲有日本人坐鎮,負責爐端燒!被安排坐bar檯位置,可以欣賞師傅功架!佢哋會將當日新鮮既食材(魚、蔬菜)擺出嚟,任食客自由選擇!串燒:燒鷄皮(外脆內軟),燒青椒(外面少少燶,裏面好juicy),燒鷄腎(正)爐端燒:燒粟米(醬汁一流,唔過火,值得encore),燒牛肉(燒到裏面略帶粉紅,唔會太乾)當日,仲見到有人order燒魷魚,用炭爐叉起隻魷魚慢火燒,幾得意!我哋仲叫咗個壽司併盤,有帶子、三文魚子、呑拿魚.....件件都係新鮮既食材!(不過由於只係顧住食,所以冇影相)工廠區裏面,估唔到有間幾正宗、價錢又合理既爐端燒!
位於荔枝角工廠區,估唔到都有間唔錯既爐端燒 - 鵜舞!
入到去,都幾有日本feel,仲有日本人坐鎮,負責爐端燒!
被安排坐bar檯位置,可以欣賞師傅功架!
佢哋會將當日新鮮既食材(魚、蔬菜)擺出嚟,任食客自由選擇!
(不過由於只係顧住食,所以冇影相)
工廠區裏面,估唔到有間幾正宗、價錢又合理既爐端燒!
2013-12-24 215 浏览
幾年不見的好友突然來電,說她辭職了,我答,我也辭職了。即時約好晚飯互道近況,坐在以竹簾相隔的卡座,正好自成一角讓我們好好談上整個晚上。試了三款不同的免治雞肉串燒,還有雞脾蔥串、豚肉秋葵串和腐皮薯蓉。三款免治雞肉串都好吃,雞肉混入了雞軟骨,軟滑中帶爽脆。蒸蛋好滑!比較之下,普通蒸蛋比海膽更香蛋味,友人則較喜歡海膽蒸蛋,各有所好也。燒宮崎煙肉,好香煙熏味,看起來與吃下去的質感都有點像叉燒,外脆內軟很香口。還吃了刺身拼盤、壽司拼盤、明太子蛋卷、燒雞全翼、燒牛舌、炸魚餅、牛肉飯糰、雜錦天婦羅、芝麻/柚子雪糕,吃著談著,這頓飯吃了近四小時,夜已深,是時候回家了,只好下次再約再吃再談。
2013-12-22
  • 燒宮崎煙肉、蒸蛋、免治雞肉串
2013-12-24 210 浏览
今天一行6人(4大2小)去咗鵜舞晚餐, 因為在附近返工, 之前都幫襯過幾次, 感覺唔錯. 咁平時多數都食開 set lunch, 咁今晚就帶埋屋企人同2個小朋友試下晚餐. 好彩一早 book 咗位, 所以唔洗等位. 來到時見門口都要等位. 環境: 裝修靚, 座位舒適, 又好有日本feel, 正!!食物方面: 感覺比較地道及正宗, 有些菜式在其他的日本餐廳未見過.牡丹蝦刺身: 一份3只, 大大隻又新鮮, 好抵食. 蝦頭仲可以幫你炸埋. 讚!!海膽刺身: 好 fresh, 正!!壽司: 我地 order 咗三文魚, 三文魚籽, 蟹籽同一份什錦壽司(有10款), 好新鮮, 三文魚子漲卜卜, 2個小朋友每人吃了各3件.碎蔥吞拿魚腩卷: 我無食到, 但老公話好味.蟹膏麵豉配鮮菜條: 強勁推介!! 唔係好多地方有得吃. 我都係第一次食, 賣相好靚. 估唔到蟹膏同麵豉D味係咁"夾"的. 用鮮菜條點來食, 一D都唔溜. 最好有碗白飯跟埋, 呢味蟹膏送飯一流.野菜雜菇煮: 分量偏細, 我只夾了一條菜, 其餘的比2個細路 KO 了.麵豉醬燒田園茄子: 味好濃但唔會太咸, 燒的時間剛剛好.德島產阿波尾雞翼:

環境: 裝修靚, 座位舒適, 又好有日本feel, 正!!

海膽刺身: 好 fresh, 正!!

碎蔥吞拿魚腩卷: 我無食到, 但老公話好味.

麵豉醬燒田園茄子: 味好濃但唔會太咸, 燒的時間剛剛好.
德島產阿波尾雞翼: 強勁推介!! 超好味, 皮脆, 內裡很 juicy. 一人一只真係唔夠喉

燒栗米: 亞囡成支自己食哂, 我估應該好好味.

牛肉烏冬: 正常, 無咩特別
厚燒牛舌: 必吃!!! 其實之前吃過2-3次, 今天再order, 水準依舊.

沙丁明太子: 第一次食, 沙丁魚燒得剛剛好, 內裡的明太子是辣的, 好野味. 佐酒一流.
厚燒宮崎煙肉: 呢個係另一推介!!
 唔係好多地方有得吃. 一上枱就傳來香濃的煙肉味, 食落口好香好濃, 吃完一啖再一啖, 但要趁熱食.

爐端燒三文魚鮫: 燒得唔錯, 但有點咸.

爐端燒蠔: 好新鮮, 起碼燒完唔覺隻蠔縮得好細.

芝麻雪糕: $25 又平又好味

下次要約埋朋友來食下野, 飲下酒, 仲要book 埋爐端燒房, 氣氛應該好好....
题外话/补充资料: 侍應姐姐很貼心, 見我地有小朋友, 在order 壽司時會主動詢問要唔要走Wasabi, 很窩心呵. 食物的等候時間正常, 茶亦都係加得好密, 唔洗提. 比起初初開業, 的確有好大進步!! 超讚!!
2013-12-15
  • 蟹膏麵豉配鮮菜條
  • 牡丹蝦刺身
  • 德島產阿波尾雞翼
  • 沙丁明太子
  • 厚燒宮崎煙肉
  • 厚燒牛舌
2013-12-23 199 浏览
每年冬至,必定為了親人團聚而犧牲老公的生日,齊齊吃中菜。今年決定離隊,食豪啲、舒適啲,加埋女兒,三人食日本菜。無得慳喇。家在附近嘅老友介紹「鵜舞」。交通極方便,地鐵荔枝角D2出,行半分鐘到。裝修非常日本feel,座位寬闊舒適,滿意加like。這晚先吃五款刺身,然後五款爐端燒(Robatayaki)燒物,最後米飯及麵食。刺身係每人一隻牡丹蝦,二片上吞拿腩,一小碗三文魚籽,一隻生蠔及半板海膽share。牡丹蝦足五吋,蝦肉解凍適中,鮮甜到蝦頭都啜埋。滿分like。上吞拿腩睇落有D根,但基本上無須細嚼己滑到食道中,而吞拿魚嘅甘香魚脂停留在口腔,超正,Ichiban 讚。三文魚籽以蘿蔔蓉承托,混和一起使魚籽的咸香多咗層次而少咗油感,魚籽皮十分脆口,滿分。生蠔係惠比壽(Ebisu)入口,清甜,嫰滑,微點檸檬汁充分吃出味道,高質素,超正。海膽就由北海道入口,香加滑!紫菜包住食,真係無以上之。飲啖茶,吃燒物。眾人(還有其他食客)圍坐爐端,睇實日藉厨師全神貫注在為大家泡製食物,欣賞專業精神亦一樂也。我們主打燒蟹腳及宮崎煙肉;另加二條沙丁明太子,白飯魚干片及芝士免治雞肉。蟹腳燒得很正,飃來香氣而肉質保持鮮
裝修非常日本feel,座位寬闊舒適,滿意加like。

海膽就由北海道入口,香加滑!紫菜包住食,真係無以上之。

飲啖茶,吃燒物。

蟹腳燒得很正,飃來香氣而肉質保持鮮蟹味和肉汁,好功夫!Like!
宮崎煙肉在年初曾經在德國拿了金獎。厚切嚟燒,爽口夾好味,肥肉?食咗先!遲D加運動量處理這少量肥肉!好!!!
沙丁明太子,無腥味,明太子脆脆。好夾。幼骨都食埋!
燒白飯魚干片好有趣,幾十對小小魚眼望着你,心軟但它太好吃啦!
芝士免治雞肉真不簡單,內裏混合軟骨,咬落脆口又有骨膠原,好嘢!

最後每人一件疍壽司,兩碗博多烏冬share.
疍嘅長度係飯團兩倍。
博多烏冬嘅菜好清脆,烏冬彈口及爽口,小撮昆布使得湯底清甜,食哂!飲哂!

總共十二道菜,埋單竟然under bud
北海道海膽
宮崎煙肉
沙丁明太子
芝士雞肉燒
get!
一定會再嚟試其它燒物。
题外话/补充资料: Waiter/Waitress 未能認識某一或兩類食材長處及特色。
2013-12-22
沙丁明太子
芝士雞肉燒
  • 博多烏冬
2013-12-23 404 浏览
最近發現荔枝角有間幾大幾好坐既日式串燒/爐端燒餐廳,叫鵜舞 (鵜讀音:題),裝修好有日式風味。裡面有專食爐端燒既座位,我地無坐o個度,我地既餐牌都無爐端燒菜式,我地問侍應可唔可以點爐端燒,佢話如果師傅整得切都可以。我同朋友兩個人點左刺身同一D串燒、爐端燒。刺身款式係侍應推介既幾款,好新鮮!餐廳有D食材係日本進口,例如我地點既厚燒宮崎煙肉同德島產阿波尾雞翼。Overall 食物質素唔錯。下次如果去開旺角深水埗想揾個坐得舒服既地方我都會再番黎!
刺身
刺身
德島產阿波尾雞翼
大啡菇
燒蕃薯
我老公話補回我的生日飯, 我的生日是在11月24日, 早幾日前才跟我說補回給我 , 不過好過冇啦 ,我同個女一向都好鍾意食日本嘢, 我聽我朋友講最近公司附近開咗日本嘢好似好多人咁, 未叫我老公同我同女一齊去試吓, 原本有得的訂位我又唔知, 所以等咗半個鍾先有得食, 一入去覺得裝飾OK, 服務都OK, 我地食了魚生, D魚生好新鮮, 又食咗網燒和牛, 串燒, 卷物, 清酒, 天婦羅, 我同個女都好鍾意食牡丹蝦刺身, 好好味, 好大隻, 好新鮮, 有個高級服務員同我講將隻牡丹蝦的蝦頭比佢攞去炸好好味的, 她唔講我都唔知, 原本可以咁食, 佢話因為隻蝦大先可以咁做.
, 不過好過冇啦
2013-12-04
庆祝纪念
生日
  • 牡丹蝦刺身
2013-12-23 72 浏览
新開店,和幾個老朋友試試看,地方還是挺好找的,進門也很熱情的招呼,進到店里,非常經典日式裝修,很有日本漁村風,黃黃的燈光,很溫暖的樣子。牡丹蝦和生蠔,晶瑩剔透很香甜,海膽的品質很好,口感軟糯,潤滑細膩,吃在嘴里很有質感,很新鮮的樣子,但是菜品和其它同等級的日料店有點少。贊一下鵜舞,由日本廚師主理的燒物一級棒!原始燒大蝦鮮美,但有點咸了,典型半生熟和牛,沒有什麼脂肪,吃起來有嚼勁超級鮮,特上烤牛舌,烤得很透,抹了醬,吃起來脆脆的。天婦羅也不錯,炸的酥脆,甘香美味。相比如此優雅的環境來說,上菜速度有點慢。總的來說,不錯,蠻好的,以後還會再來。
總的來說,不錯,蠻好的,以後還會再來。
2013-12-19
  • 牡丹蝦,海膽,燒大蝦,燒牛舌,和牛
開咗張個幾月,已經第四次幫襯,真心覺得呢間真係好好食兼且價錢合理!燒牛肉卷、冷簥麥麵等等都係必食!(不過由於太好食,一放低就已經被KO,影唔切相)爐端燒亦好好味,牛舌、和牛上一次已試過,正!今次食帶子、虎蝦、五花腩! 好味丫!其實第一次嚟時係有過不快經歷,果日係開張第二日,坐咗成粒鐘都冇野食,催一次先有一、兩碟食,坐到我開始發脾氣,不過後尾有個靚靚侍應小姐同我道歉,解釋我知佢地啱啱開業,有點亂,仲請我食雪糕氹返我,即時氣消!而之後嚟食飯亦真係有改善,讚!仲有,靚靚侍應小姐仲記得我添! 再讚!
燒牛肉卷、冷簥麥麵等等都係必食!
(不過由於太好食,一放低就已經被KO,影唔切相)
而之後嚟食飯亦真係有改善,讚!
仲有,靚靚侍應小姐仲記得我添! 再讚!
饅魚壽司
爐端燒 - 五花腩
饅魚壽司
爐端燒 - 五花腩
公司附近新場, 點都要試下好多人, 恐怕都係見間野上報紙所以慕名而至, 或者我唔應該呢個時候幫襯晏晝太多人, 淨係做 set lunch 冇散叫, 我覺得係可以理解但不能接受; 比較花時間o既料理唔做 OK, 但刺身壽司類都唔畀散叫我就覺得有點那個, 畢竟我都係見到報紙講個咩惠比壽生蠔想試下, 不過冇得叫算, 叫個刺身定食加個炸雞, 刺身定食叫價 $160, 但刺身份量都幾少, 味道冇乜特別, 考慮埋地區, 都幾貴, 唔值; 個炸雞還可以, $25 OK人客太多一片混亂, 我自己叫個 set 就冇畀飯; 隔離兩位叫同一個 set 就淨係出得一個; 另一邊叫同一個 set 一 D 冇畀飯一 D 冇畀沙律; 之後後加o左一樣o野, 但過o左好耐之後先走o黎話漏o左單叫我 cancel吧檯座位排得太迫, 上菜同埋侍應要同師傅溝通o個陣好痛苦總結, 食物冇問題, 只係價錢貴, 座位迫, 冇散叫, 起碼午市冇意慾再幫襯
公司附近新場, 點都要試下

吧檯座位排得太迫, 上菜同埋侍應要同師傅溝通o個陣好痛苦

题外话/补充资料: 叫唔識日文o既香港人做日式食肆侍應, 又要佢o地講 "いらっしゃいませ" ("歡迎光臨") 講唔正就梗架喇, 原本都仲聽得出係講緊歡迎光臨, 後尾變左 "ませませ", 日籍師傅聽到笑到 gap gap 聲