招聘中
$16,000-$22,000
月薪 (面议)
對日本人來說,居酒屋是與同事及三兩知己共同聚餐的好地方,從前菜到主菜大家都能一起分享,前幾晚我就來到位於荔枝角D2 Place 的鵜舞享受放鬆的一餐。裝修設計重現日本漁村質樸風貌,予人舒適自在的感覺,讓客人提起興致,盡情地與朋友同歡共飲。店內燈籠高掛,燈光昏黃,加上木系裝潢,真有幾分置身在日本的錯覺。這晚被安排於卡位入座,私隱度更高。富山白蝦 $88富山白蝦有著富山灣寶石之稱,外型呈現淡橘色略帶透明感,酥酥脆脆的越嚼越有蝦味。燒雞泡魚干 $98雞泡魚乾煙煙韌韌甚具咬口,一點也不腥,吃時蘸些沙律醬,風味十足。雜錦壽司6件 $180一客六件包括金槍魚、深海池魚、三文魚、平鯖魚、帶子和甜蝦壽司。魚生非常鮮美,肉質油潤而軟滑,帶出鮮甜的魚味。甜蝦和帶子夠肥厚,富有爽彈口感,一口大小壽司握得緊密,這樣飯粒夾起來才不易散開。碎刺身拌納豆 $88納豆是從黃豆發酵而成,所以本身氣味確實不太討好,以日本菜來說,可說是較為重口味,並非人人都受得住。不過以刺身和紫菜混入納豆之中,利用其他食材的味道分散注意力,但同時又能嘗到納豆的鹹香,相對易入口。帶子串 $48厚厚的帶子爽口嫩滑,燒香後亦可以保存鮮味,突出到

這晚被安排於卡位入座,私隱度更高。

富山白蝦 $88
富山白蝦

燒雞泡魚干 $98
燒雞泡魚干

雜錦壽司6件 $180
雜錦壽司6件

魚生非常鮮美,肉質油潤而軟滑,帶出鮮甜的魚味。

刺身拌納豆 $88
碎刺身拌納豆

碎刺身拌納豆

帶子串 $48
厚厚的帶子爽口嫩滑,燒香後亦可以保存鮮味,突出到帶子的鮮甜。
帶子串

豚肉車厘茄串 $28
每粒車厘茄以薄片豚肉包起來,一咬開流出新鮮茄汁,中和肉類的油膩感。
豚肉車厘茄串

德島產阿波尾燒雞翼 $60
產自德島的著名走地雞「阿波尾雞」,雖然不算燒得特別焦,不過外皮依然脆口。
德島產阿波尾燒雞翼

雞肉帶有適度嚼勁,低脂肪高蛋白,口感緊實富彈性。
德島產阿波尾燒雞翼

小青椒 $48
小青椒沒有一般大椒的苦澀草青味,嚐起來不辣。
小青椒

麵豉醃鹿兒島五花豚肉 $118
就是日本味噌獨有的甘甜味,入味之餘不會死鹹,烤出焦色。
麵豉醃鹿兒島五花豚肉

半肥瘦的五花腩片,肉質細嫩,入口油香四濺,豐腴多汁。
麵豉醃鹿兒島五花豚肉

辣高菜炒飯 $138
見到心型炒飯,賣相即時加分,而且份量超足,足夠兩三個人share。
辣高菜炒飯

炒飯炒得夠乾身,粒粒分明,不會黏作一團,加入高菜一起炒,滿是惹味鹹味。

芝麻/豆腐雪糕 $28
雖然已經食到十成飽,但放甜品的又是另一個胃
選了芝麻和豆腐雪糕,雪糕雪得較硬身,不過芝麻那款的麻香真的濃郁得像在吃芝麻糊一樣,豆腐味則帶有柔和豆香,清新不甜膩。
芝麻/豆腐雪糕
2018-05-21
燒雞泡魚干
帶子串
芝麻/豆腐雪糕
2018-05-29 1025 浏览
位於荔枝角活化物業D2 Place地鋪,有一間甚有日本漁村居酒屋格調的餐廳。不止其外觀吸引,就連名字都別樹一格。”UMAI” 日語解為鵜鶘的舞蹈,亦解為鮮味。餐廳除了引入日本傳統居酒屋的特色,還加入東京新宿小酒館的設計,以大量仿舊木為主要素材,有一種柔和的格調。走過長長的走廊,兩旁有一個個小座室,私密度高。炸牛蒡$48小女曾經在日式料理餐廳吃過炸牛蒡,而這裡的炸牛蒡成長條片,鮮甜酥脆,非常適合下酒。魚翅干$68出色的一碟下酒菜。魚翅干甜鹹甜鹹的,入口惹味。雜錦桶$480一個菜式有五款食材,海膽、拖羅、甜蝦等,全部都極至地鮮味,完全付合"UMAI"之名。海膽肥厚,以黃色為主,質感較實淨爽身, 甜度高,海水味重,質感滑溜。拖羅佈滿油脂散花紋,吃到滿口油香,沒雪花紋的部位,可品嚐到鮮嫩肉質及清甜魚味。這回一次過食盡吞拿魚的鮮味、嫩滑、質感及油香。大蝦肉滑爽口,是為極品。壽喜燒串燒$88雞肉串燒到香口,加上蛋黃,錦上添花。德島產阿波尾雞翼$60產自日本德島的阿波尾雞,肉質很嫩滑,有淡淡雞肉味,不過那層皮很厚很有彈性,但皮下脂肪不多,不太肥。手掌大的雞翼燒到香口惹味,一食上癮。燒宮崎香腸$78原

走過長長的走廊,兩旁有一個個小座室,私密度高。
炸牛蒡$48
魚翅干$68
出色的一碟下酒菜。魚翅干甜鹹甜鹹的,入口惹味。
雜錦桶$480
壽喜燒串燒$88
雞肉串燒到香口,加上蛋黃,錦上添花。
德島產阿波尾雞翼$60
燒宮崎香腸
燒宮崎香腸$78
原來除了牛,宮崎豬也相當出名, 宮崎粗粒香腸,燒起來外層帶微微脆身,入口唔會覺得油膩,好適合作為佐酒或小食。
吉列黑豬豚柳肉$148
黑豬,仿日文叫法黑豚,又叫伯克豬,亦係日本菜其中一種比較貴嘅食材。炸過的黑豚肉質嫩滑,外皮香脆,汁多肉厚。
鰻魚蒲燒 釜飯$180
不用到日本也可吃到蒲燒鰻魚釜飯。釜飯得燒30分鐘,所以要一早開始燒。有職員為我們計時及服務,好貼心,全程我們只管吃的。鰻魚肉質厚實,飯都吸收了鰻魚精華。
厚揚豆腐$58
炸到金黃色的豆腐,加上木魚碎,嫩滑而入味。
食完熱食有甜品去膩,好窩心。

此餐猶如在日本的高級餐廳用餐,不論食物水平或服務,以至環境都好到位,實在令人滿意至極。
2018-05-23
燒宮崎香腸
2018-05-27 472 浏览
🍣冇魚生唔得既朋友當然可以叫,不過性價比不高,壽司無驚喜海鮮卷:ok,像平時食既太卷(有魚生版),呢類粗卷方間不多。包左咁多野喺裏面,用筷子夾起都唔會散👍🏼 4件承惠$98🐂燒牛配生蛋:一串兩舊,頂嗰件包住金菇+菜;下面嗰件就唔清楚包住啲咩。成版menu最大幅圖以為好好吃,有點失望。生蛋黃大隻又新鮮👍🏼 承惠$88燒雞脾肉:誠意推介,成餐飯比呢道扭轉局勢!最正係雞皮,夠脆,味道剛好,冇肥膏,雞肉不會假滑 也不鞋~聽講d雞係無打針^_^*服務態度一般,太多散仔,對餐牌、食物不熟悉*店內裝潢、播放音樂有氣氛,唯間中人聲較噪
🍣冇魚生唔得既朋友當然可以叫,不過性價比不高,壽司無驚喜

*服務態度一般,太多散仔,對餐牌、食物不熟悉

*店內裝潢、播放音樂有氣氛,唯間中人聲較噪
不過不失
試一次就夠
柚子酒(酸度強嗰隻):果味好濃,量少,內冰兩粒。
燒雞脾肉  值得回頭!
柚子酒(酸度強嗰隻):果味好濃,量少,內冰兩粒。
燒雞脾肉  值得回頭!
2018-05-24 395 浏览
#fridayla_laichikok⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀自從上個月去完日本之後,都對喺香港食日本野提唔起興趣,事關總覺得唔會有日本當地既質素😢⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀但喺試過呢間之後真喺另眼相看,同經理傾談之下得知😳其九成食材均來自日本🗾⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀所謂工欲善其事必先利其器😎餐廳要成功,食材來源高質新鮮喺基本!難怪咁好味!⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀💘💘💘快人快語💘💘💘 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀*️⃣鵜舞UMAI已經開設4年,食材九成來自日本,誠意滿滿,而餐廳特意將廚房分成數個部門,大致上有爐端燒,壽司刺身,煮物部及總廚部,各有擅場。親試後,的確水準十足,加上環境極具日本感覺,從前菜,主菜至甜品的體驗,十分完整😍😍⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀1⃣鰻魚燒蛋卷💲78 (推介👍🏻)💭蛋卷好嫩而富有層次🤤💭整體無太多調味,一切從簡😝💭全靠鰻魚鮮味擔當😍😍⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀2⃣辣吞拿魚腩卷&天婦羅蝦卷(推介👍🏻) 各💲78💭吞拿魚腩蓉卷,脂肪在口腔中融化😳💭三文魚籽及芝麻剛好增添口感😍💭辣辣
#fridayla_laichikok
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
自從上個月去完日本之後,
都對喺香港食日本野提唔起興趣,
事關總覺得唔會有日本當地既質素😢
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
但喺試過呢間之後真喺另眼相看,
同經理傾談之下得知😳
其九成食材均來自日本🗾
所謂工欲善其事必先利其器😎
餐廳要成功,食材來源高質新鮮喺基本!
難怪咁好味!
💘💘💘快人快語💘💘💘 ⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
1⃣鰻魚燒蛋卷💲78 (推介👍🏻)
💭蛋卷好嫩而富有層次🤤
💭整體無太多調味,一切從簡😝
💭全靠鰻魚鮮味擔當😍😍
2⃣辣吞拿魚腩卷&天婦羅蝦卷(推介👍🏻) 各💲78
💭吞拿魚腩蓉卷,脂肪在口腔中融化😳
💭三文魚籽及芝麻剛好增添口感😍
💭辣辣地好惹味,魚蓉口感棉滑
💭天婦羅卷,壽司層同炸皮好薄😍
💭內藏新鮮大蝦,食落口感彈牙
💭完全唔覺油膩😳😳
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
3⃣熒光魷魚配柚子味噌💲128 (推介👍🏻)
💭食法創意十足,魷魚新鮮上碟
💭食前灼兩下,再沾柚子味噌
💭清新得黎好過癮😝😝
4⃣榮螺💲198
💭好新鮮彈牙,齋煮無沾任何醬料已經夠味
💭個湯好鮮味,但食落有點似落咗味精😂
5⃣雞腎&雞皮 各💲26
💭名副其實雞有雞味😝😝
💭雞腎燒過唔會過腥😎😎
💭雞皮d脂肪燒得焦香🤤口感唔錯
6⃣吉列牛舌(推介👍🏻)&雞胸軟骨💲108 &💲23
💭牛舌名副其實外脆內嫩😳😳
💭炸皮脆到有聲,牛舌彈牙而不韌
💭點埋岩鹽,一絕😍😍
💭雞胸軟骨一般😢唔算好出色
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
7️⃣吞拿魚面頰(推介👍🏻)
&博多炒拉麵💲148 & 💲138
💭吞拿魚面頰好巨型,但食落口感唔算特別
💭以為會入口即溶,實際上有點落差😢
💭博多炒拉麵好正,材料十足😍😍
💭而且分量好多,食落都唔覺油膩
💭好食到忍唔住打包翻家第二日食😝
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
8️⃣特選鵜舞沙律💲78 (推介👍🏻)
💭共有吞拿魚&薯仔沙律&蛋碎😳
💭薯仔特別有有口感🤤碎中帶件
💭三者分開食都已經好正😳😳
💭夾埋食口感好豐富,蔬菜夠新鮮
9️⃣豆腐雪糕&抹茶雪糕 各💲28
💭豆腐雪糕個味道唔算好濃厚😳
💭反而抹茶就好夠味,且有淡淡回甘
💭所以同L小姐爭住食🤣🤣 拌蕨餅💲48
💭配黃豆粉而食,蕨餅食落無咩清涼感😥
💭雖然唔癡牙,但同華御結尚有段距離😢
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
🔟天鷹心大吟釀💲238 (推介👍🏻)
💭味道偏甜,所以容易入口😝😝
💭而且唔會太烈,唔覺意就飲多咗
💭飲唔嗮重可以帶走😎😎
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
🔘食材新鮮到咁,重要喺日本直送😍
🔘價錢都算相宜,大家不妨一戰😎
⠀⠀⠀⠀⠀
💰痛快度:🔥🔥🔥🔥
🤡趣味度:🔥🔥🔥
🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹
#fridayla_japanese
#hkig #hkigfood #hk #hkfood #hk852 #hkgirl #hkgirls #hkboy #hkcouple #hkfoodie #foodporn #foodie #like #likesforlikes #tea #afternoontea #hkrestaurant #dinner #居酒屋 #日本 #d2place #荔枝角 #japan #日本直送 #吉列牛 #串燒 #天婦羅
2018-05-24 341 浏览
天氣熱辣辣,週末減少戶外活動,都是睇戲、逛市集,今次逛完D2市集後,就在附近食東西。這間Umai 裝潢除了有日本傳統風格外,而且好寬敞。先來個胡麻拌海鮮刺身海帶沙律 $88 開下胃口,三文魚、甜蝦、吞拿魚刺身鮮甜,而海帶、七彩魚子質感爽口,還有胡麻醬一流!巨峰梳打 $38甜度適中,解渴透心涼,正。特上雜錦壽司10件 $480一咬下去魚油慢慢散出還有秋刀魚壽司中加入清新柚子、鮮甜白蝦壽司、亂美的海膽壽司等等。軟殼蟹天婦羅 $78軟殼蟹相當大隻,不似平日食的天婦羅,炸醬有點厚。雞脾長蔥串 $36雞肉幾嫩滑,配長蔥食好夾。青森產山芋 $48山芋其實是淮山,質感如馬蹄爽脆,加上牛油來燒。伊比利亞黑毛豬肉串配黑松露鹽 $48豬肉外脆內軟,點上少少黑松露鹽好香。三文魚三文魚籽釜飯 $198份量約有2碗,釜飯有淡淡的魚香味,吸收三文魚精華,再加上三文魚籽更濃味。波波雪糕好有趣,質感有點實,要時間溶掉兩者口味都不錯,陣陣豆香味的豆腐雪糕 $28、有真實味道的芝麻雪糕 $28。

巨峰梳打 $38
甜度適中,解渴透心涼,正。

特上雜錦壽司10件 $480

一咬下去魚油慢慢散出

軟殼蟹天婦羅 $78
軟殼蟹相當大隻,不似平日食的天婦羅,炸醬有點厚。

雞脾長蔥串 $36
雞肉幾嫩滑,配長蔥食好夾。

青森產山芋 $48
山芋其實是淮山,質感如馬蹄爽脆,加上牛油來燒。

伊比利亞黑毛豬肉串配黑松露鹽 $48
豬肉外脆內軟,點上少少黑松露鹽好香。

三文魚三文魚籽釜飯 $198

波波雪糕好有趣,質感有點實,要時間溶掉

一入到去已經勁興奮,因為裝修真係好有日本feel😍❤️首先叫啲小食先~~叫左啲特別啲既~有炸牛蒡$48 食落係一種少有嘅口感🤩魔鬼魚翅干 $68口感有少少煙韌,加埋蛋黃醬真係超好食👍🏼壽喜燒串燒 $88自家製免治雞肉串 $68 點生雞蛋食🥚之後有刺身五種 $480 😍😍 食呢個超開心,因為有中拖羅同大拖羅!仲有海膽,蝦,同平政魚🐟鰻魚蒲燒釜飯 $180 🍲呢個要先上枱,點火之後要等40分鐘,中間千其唔可以開個蓋架,要用熱力慢慢焗熟啲飯同埋鰻魚~開蓋之後好香,鰻魚加番飯食落都好滋味😋阿波尾雞翼 $60 燒雞翼我最鍾意食~~燒宮崎香腸 $78吉烈黑豚肉 $148厚揚豆腐 $58 外脆內軟❤️食到好飽好滿足!服務態度都好好,值得推薦👍🏼
一入到去已經勁興奮,因為裝修真係好有日本feel😍❤️

首先叫啲小食先~~叫左啲特別啲既~
有炸牛蒡$48 食落係一種少有嘅口感🤩

魔鬼魚翅干 $68
口感有少少煙韌,加埋蛋黃醬真係超好食👍🏼

壽喜燒串燒 $88

自家製免治雞肉串 $68 點生雞蛋食🥚

鰻魚蒲燒釜飯 $180 🍲
開蓋之後好香,鰻魚加番飯食落都好滋味😋

阿波尾雞翼 $60 燒雞翼我最鍾意食~~

燒宮崎香腸 $78

吉烈黑豚肉 $148

厚揚豆腐 $58
外脆內軟❤️

食到好飽好滿足!

服務態度都好好,值得推薦👍🏼
2018-05-20 1085 浏览
個人從來喜歡日式居酒屋風味的日本餐廳,可以跟好友吃吃串燒、吹吹水太寫意了!近年為人熟悉的D2 Place在這兒我也吃過不少餐廳但這間鵜舞 UMAI則未嚐!一於約忙到甩車轆的劉總大人吹吹水吃餐勁的! 步入餐廳發現星期四晚上八時百多個座位近乎爆滿,跟街外寧靜的環境落差很大!而且更不停的翻檯很久沒見這麼墟冚的餐廳了! 鵜舞以主用餐區、壽司吧、爐端燒區及私人用餐室組成,路經壽司吧位置更見不少靚海鮮待客人挑選! 走過長廊便到達私密的卡座用餐區,每卡有門簾作遮擋令客人吃得更自在! 熱到high high的天氣令我香汗淋漓!先點杯巨蜂提梳打和乳酸梳打各$38/杯解渴先! 先上檯是厚燒鰻魚蛋卷$78,香滑蛋卷熟度恰好,包裹著香濃的燒鰻魚,口感味道也配搭得宜,好吃得我連吞三大件!! 再來是份量大得驚人的鵜舞沙律只售$78一客太抵吃了吧!一客有齊吞拿魚、薯仔和雞蛋沙律還有沙律菜,三款味道也不錯當中以最簡單充滿蛋香的雞蛋沙律最得我心! 卷物選了兩款辣吞拿魚腩卷和天婦羅蝦卷$78,原來一客有那麼多件!最後唯有打包一半回家!! 辣吞拿魚腩卷酷似童軍賣相(其實應是花朵)的造型很美,夾上去卷物不易散落,吃下微辣的

辣吞拿魚腩卷酷似童軍賣相(其實應是花朵)的造型很美,夾上去卷物不易散落,吃下微辣的吞拿魚蓉很鮮香整體表現優秀!

另外天婦羅蝦卷亦不甘示弱以輕脆鮮味來應戰,炸得薄脆的天婦羅漿加上彈牙鮮味的大蝦,令我這個不愛吃天婦羅的人也讚好!

此刻侍應送上一個小火鍋原來是吃螢光魷魚伴柚子醬$128的,平常多吃已漬凍食的螢光魷魚,但這兒是先用熱水輕燙魷魚再伴以柚子醬來品嚐又真係頗有趣呢!

螢光魷魚輕燙後微微溫暖點少許甜蜜柚子醬來吃這食法無疑是多了一重甜美,但我個人更喜歡魷魚本身的鹹鮮味多點!!

再來是亦是海鮮菜式榮螺壺燒$198,平常吃榮螺大多以乾燒炮製,但這兒大廚以壺燒來展示榮螺的鮮味,用上鰹魚湯來製作令螺更咖Juicy!

來到居酒屋怎也要點串燒吧!太滿足的關係只點了雞腎串、雞皮串各$26/串、雞軟骨串$23/串,當中最正是雞腎串質感爽口彈牙又Juicy太吸引了!

劉總嗜牛點客吉列牛舌$108滿足他的牛癮,勁厚切的牛舌聽聞質感很軟淋,細胃口的他最後當然未能KO全部!於是我又帶了回家給車爸爸品嚐,他也大讚牛舌質素很不錯呢!

最後還有博多炒拉麵$138是餐廳經理重點推介!平常多不喜歡這炒拉麵,原來發覺自己只是未吃過那麼高質炒拉麵而已,內裡有軟滑的豚肉、爽口椰菜、日式魚旦還有半隻入味香濃的半熟蛋,每樣也有自己精彩的味道,配合起來是客令人留下深刻印象的炒拉麵。

最後吃多球益力多雪糕$28便勁滿足的回家去!!
2018-05-17
2018-05-12 443 浏览
早一日book 定位,入到鋪頭已經見全満。一路入到尾,前面一堆待應都冇人理我,個個「好似時運髙、睇你唔到」咁,哈,我係咪做左透明人呢?作為一間中高價既日本餐廳,有咁「茶餐廳既服務質素」,我真係接受唔到囉好啦,幾經辛苦終於搵到個人見到我,坐底睇完個同係「旺角local日本餐廳」無乜分別既「字多過圖」既餐牌,係好多選擇,但令人好無頭緒」。因為無圖,所以今本想像唔到究竟「$3xx 既宮崎和牛」同「$1xx既豪州和牛」既分別。亦都唔知「雜錦壽司」同「特上雜錦壽司」差二百蚊又分別係邊。無論壽司定剌身,都冇寫包乜款。最終叫左個壽司、雞亦、炸蠔,天婦羅同佢話多人食既「明太子蛋卷」,諗住食住先之後再加。但食完呢幾款已經放棄左啦。可能對間野有其望啦,點知「咁local既」,叫極侍應又每次都係「等等」,所以我投降放棄啦又一個嘥左我quota 既餐廳
作為一間中高價既日本餐廳,有咁
「茶餐廳既服務質素」,我真係接受唔到囉

又一個嘥左我quota 既餐廳

2018-05-11 279 浏览
這個星期天, 是母親節了. 打算怎樣跟媽媽慶祝? 小晴晴當然不懂得怎樣去安排節目給我, 但我們一家三口這天提早在鵜舞慶祝, 也是個很好的回憶.本來之前打算到日本旅行, 但暫時還未成行, 這晚, 在如此有日本感覺的鵜舞吃晚餐, 也算是個補償吧. 母親節套餐是3人前, 每位$500, 內容相當豐富, 帶著母親來吃, 精打細算的她也會滿意.由雜錦前菜開始這個晚餐, 海膽配芥末, 說真的, 是有點掩蓋了海膽的味道, 但就很有個性. 蓴菜有點像涼粉, 滑滑的. 蟹肉小菜即是蟹肉沙律, 吃沙律作前菜, 不錯.吃日本菜, 吃刺身是正常是. 鵜舞雜錦刺身, 每客包括有深海池魚, 大拖羅, 中拖羅, 牡丹蝦, 跟海膽, 單看名單, 也知道是名貴的陣容. 深海池魚鮮中帶爽, 吃的就是那鮮味. 大拖羅跟中拖羅是萬人迷, 這晚吃到的是靚貨, 油脂靚, 色澤靚, 吃完一件, 感受到那濃濃的魚油香, 就是幸福的感覺. 牡丹蝦只有一隻, 相當爽彈, 鮮味十足, 當然要留給媽媽吃.海鮮卷, 用料靚, 壽司飯不會握得太實, 有水準.開始進入熱食的環節. 北海道雲丹海膽蒸蛋, 又是用上海膽, 這個套餐, 實在很豐富. 蛋
海鮮卷, 用料靚, 壽司飯不會握得太實, 有水準.
開始進入熱食的環節. 北海道雲丹海膽蒸蛋, 又是用上海膽, 這個套餐, 實在很豐富. 蛋是滑溜的, 不過是比較鹹, 當然, 熱食的海膽, 以此方法去製作, 是合情合理的.
串燒, 是鵜舞的強項. 雜錦雞肉串燒, 沒有別的, 就是六個雞肉部份: 自家製免治雞肉棒, 雞心串, 雞肝串, 鹽燒雞軟骨串, 雞脾長蔥串, 跟雞柳肉棒串, 勝在各式其色, 適合大家分吃, 每個人總會找到自己喜歡的項目. 串燒是燒得香口, 風味十足, 這時候, 喝杯啤酒才是正經事.
一晚之內, 吃到不同日本菜, 來到這個階段, 吃的, 是海蝦天婦羅. 未算太熱辣辣, 是油溫的問題吧, 但起碼脆漿呈薄身, 脆脆的, 不太油, 海蝦亦很爽口, 合格有餘.
來到日式烤物的環節. 三款烤物, 燒一夜乾魷魚質感帶嚼勁, 鹽燒特上牛舌是意想不到的格式, 大大塊的牛舌, 厚身, 鹹香突出. 鹽燒伊比利亞黑豚肉, 是日本版的叉燒吧, 用上伊比利亞的黑豚肉, 肉質當然有保證.
澱粉質的項目, 不是炒飯, 是博多炒拉麵, 挺健康的, CEO就不停的在吃菜.
甜品部份, 是自製日式年糕, 小巧的甜點, 反正吃得那麼飽, 這個部份吃得輕宜一點, 也好. 特別在於子女能用傳統木製槌去捶打糯米團, 是不錯的店子. 對母親來說, 子女親手的, 或許更勝千言萬語.
一家三口, 吃鵜舞的母親節套餐慶祝節日, 很豐富, 很滿足.
再次來到D2 Place, 對, 真的是很便利我們的地方, 是晚就在鵜舞吃母親節套餐. 上次來鵜舞, 吃的是午餐, 這次晚市來到, 吃得到的, 自然更加多.店子環境很有和風, 讓人也感覺已經身處日本了. 晚市是相當旺場, 看來不少附近的上班一族會在這裡喝一杯, Happy Hour才回家.母親節套餐 $500 x 3: 8.5分, 這客母親節套餐是3人前的, 正好適合不少三口子的家庭. 由雜錦前菜開始, 當中分別是海膽, 蓴菜, 以及蟹肉小菜. 海膽加入了wasabi, 帶點辣勁. 蓴菜質感爽口, 而蟹肉小菜的蟹肉是幾鮮甜, 吃沙律, 甚麼時候我也喜歡.接下來的是鵜舞雜錦刺身, 這晚的陣容包括深海池魚, 大拖羅, 中拖羅, 牡丹蝦, 以及海膽, 相當強橫. 最深得我心是油脂感突出的大拖羅, 吃過後魚油香滿佈口腔, 而中拖羅口感亦很豐盈. 深海池魚肉質有彈性, 鮮味突出, 至於牡丹蝦是相當爽彈的貨色, 加上新鮮, 沒有腥味的海膽, 這個部份, 令人很滿意.有刺身, 自然有壽司. 這客海鮮卷, 握功不俗, 紫菜爽口, 加入了不少海鮮, 如鮮甜的三文魚籽就很吸引.想不到這晚吃到不少海膽, 下
想不到這晚吃到不少海膽, 下一道菜式是北海道雲丹海膽蒸蛋. 蒸蛋是很香滑的, 稍嫌味道偏濃, 也明白到熱海膽的處理問題, 但其實改用蟹肉或許效果更佳.
來到串燒的環節, 這客雜錦雞肉串燒, 用上雞肉的六個不同位置, 當中包括有自家製免治雞肉棒, 雞心串, 雞肝串, 鹽燒雞軟骨串, 雞脾長蔥串, 以及雞柳肉棒串. 自家製免治雞肉棒點上蛋黃醬吃很惹味, 而雞心串跟雞肝串就適合愛吃內臟的朋友, 我還是喜歡香口的鹽燒雞軟骨串, 小晴晴吃雞柳肉棒串就最合宜.
串燒之後, 是天婦羅. 海蝦天婦羅, 脆漿不算太厚, 炸得不會太油膩, 是挺香脆的, 加上鮮爽的蝦肉, 交足功課了.
這裡的日式烤物很馳名, 這時候就來三款烤物, 由燒一夜乾魷魚開始. 魷魚有咬口, 燒得很有風味.
至於鹽燒特上牛舌, 是份量十足的牛舌, 用鹽燒, 帶點鹹香, 肉質爽彈, 是惹味之選.
還有的是鹽燒伊比利亞黑豚肉, 燒得像叉燒一般, 肉質對辦. 日式烤物做到如此效果, 不容易.
拉麵常吃, 是晚吃到的, 是博多炒拉麵, 炒得幾有火氣, 加上不少菜蔬, 還有溏心蛋在面, 這個版本的拉麵, 別有特色.
最後的自製日式年糕, 微甜, 質感煙韌. 店方在母親節的時候還會預備傳統木製槌捶打糯米團, 讓母親能夠吃到子女自家製的甜品, 當然是更加甜美.
鵜舞的母親節套餐, 陣容相當豐富, 如鵜舞雜錦刺身, 雜錦雞肉串燒, 鹽燒特上牛舌, 以及自製日式年糕皆令人滿意. 讓母親吃得好一點, 合情合理吧.
因要儲club積分,所以用eatigo訂座晚餐賺積分兼享優惠,無意中發現噫間餐廳,仲要有半價,即去試下啦~ D2 place相信大家都唔陌生,成日經過噫間嘢,都無諗過入去食,book咗枱嚟到門口先知係噫間,交通超方便,地鐵站出口就係。入到去裝修新淨,燈光柔和舒服,座位舒適

入到去裝修新淨,燈光柔和舒服,座位舒適

牛油果鰻魚卷
壽司刺身
和牛壽喜燒
牛油果鰻魚卷
壽司刺身
和牛壽喜燒
2018-04-29 470 浏览
應承同hubby晚餐,但呢日真係做極做唔完,最終8點幾先走得,見到呢間响荔枝角嘅日式餐廳有非繁忙優惠,而且同我哋屋企近近哋,決定食呢間。差不多9點去到,仲有好多客人,經理招待我哋并講解餐牌上有什麼食物不包括在非繁忙時段優惠內,很細心,當我哋點菜時,覺得經理非常專業,她提我哋海膽壽司不包括優惠內,更提已叫份量差不多,建議食住先唔夠再叫。當上菜時,經理也為我哋加上小桌以攞放所叫食物,很讚 其實其他員工也很有禮貌并細心。唯一是埋單時有位較年輕的服務員沒有體現有關優惠,但我相信她可能是新員工,多培訓就可以。其實之前都食過呢間日本料理,印象食材新鮮,雖有一段時間沒嚟,但食物水準沒下降外,連服務質素更覺提升做嘢辛苦唔好心,食好嘢就可以減壓

做嘢辛苦唔好心,食好嘢就可以減壓

2018-04-19
用餐优惠
試食活動
2018-04-28 399 浏览
生日就快到,同同事到鵜舞食餐好d既lunch. 我叫左個炸猪扒飯,猪扒大大件,好低食。同事order左壽司定食同埋拉麵, 大家對食物都滿意。 食lunch係荔枝角區永遠迫爆係comment sense...想坐耐d我地13:30先去,服務態度亦ok. 下次有機會再去試dinner。
生日就快到,同同事到鵜舞食餐好d既lunch.

我叫左個炸猪扒飯,猪扒大大件,好低食。

同事order左壽司定食同埋拉麵, 大家對食物都滿意。

下次有機會再去試dinner。
被請食飯的一天,當然要把握機會食自己一定唔會捨得食gei餐廳呢間日本餐廳我想食好耐,不過午餐都要$150,真係搞唔掂,今次機會黎啦~我就叫左個天婦羅定食,呢個位我要提醒大家,唔好以為佢同其他同一格menu的菜式有一樣的小菜配搭,佢係唔!同!架!得烏冬同埋前菜only=0= 前菜普普通通,唔算特別好食而且分量都太少不過烏冬係好食gei,好彈牙,D 湯好到位,唔會太鹹~天婦羅好好味!外層好脆唔會過厚,裡面隻蝦仲好爽口,非常低油膩感,份量仲算大,我食完真心飽,隻溏心蛋無得輸!朋友就叫了鐵板燒牛肉餐,點解我剛剛咁激動呢?係因為呢個set實在係太豐富(仲要平過我),除左鐵板,還有茶碗蒸,前菜,miso湯同飯!淨係牛本身已經好大份量,佢成set咁豪華,我真係後悔叫烏冬.牛肉睇落好似有D油咁,但入口又無呢個問題,肉質方面都機夠林而且多汁,仲有好多菜~~個茶碗蒸蛋味好濃郁,不過朋友唔太喜歡菇gei味道~~如果叫飯set係抵玩好多,下次唔好好似我咁蠢蠢豬啦...

前菜普普通通,唔算特別好食而且分量都太少
不過烏冬係好食gei,好彈牙,D 湯好到位,唔會太鹹~
如果叫飯set係抵玩好多,下次唔好好似我咁蠢蠢豬啦...
2018-04-22 414 浏览
朋友聽聞這店很好,一班人慕名而來試一試。這店環境像居酒屋,食物選擇不多,但連送酒燒物也不多,價錢絕對是貴的。第一碟上枱是雜錦刺身,賣相因沒特別,所以沒諗過要為食物影相。帶子沒鮮甜味,三文魚肉質就像是冰未溶透口感,刺身像是自助幾蚊件嘅質數。串燒,也是沒串燒的風味,或許店主張原味,像沒加或極少的調味,總之不是那回事。$30一隻的阿波尾雞翼,全餐賣相最好的一個,皮脆肉嫩,可惜又是沒調味,不覺得要特別欣賞,不會回味。和牛釜飯,就像醬油牛腩飯,這所謂和牛,跟另一較平菜式牛肉烏冬,根本就是同一種牛😤,只是名字轉了價錢就貴了,和牛釜飯最特別是放在沒有火的爐架上另一特別就是手卷,它不是平常見的三角雪糕筒形的卷,而是壽司卷沒有切的樣子,加上絕對淋的紫菜🤔真是新見識,見識。我一向喜歡吃甜旦卷,今次點了芝士旦卷,但這旦卷不單沒甜味也沒芝士味,真獨特。第一道刺身已知伏,但沒想到是伏透了😅!人均消費$370,可以有太多更好的「放題」作選擇了!

第一道刺身已知伏,但沒想到是伏透了😅!

人均消費$370,可以有太多更好的「放題」作選擇了!