招聘中
$16,000-$22,000
月薪 (面议)
2018-05-11 279 浏览
這個星期天, 是母親節了. 打算怎樣跟媽媽慶祝? 小晴晴當然不懂得怎樣去安排節目給我, 但我們一家三口這天提早在鵜舞慶祝, 也是個很好的回憶.本來之前打算到日本旅行, 但暫時還未成行, 這晚, 在如此有日本感覺的鵜舞吃晚餐, 也算是個補償吧. 母親節套餐是3人前, 每位$500, 內容相當豐富, 帶著母親來吃, 精打細算的她也會滿意.由雜錦前菜開始這個晚餐, 海膽配芥末, 說真的, 是有點掩蓋了海膽的味道, 但就很有個性. 蓴菜有點像涼粉, 滑滑的. 蟹肉小菜即是蟹肉沙律, 吃沙律作前菜, 不錯.吃日本菜, 吃刺身是正常是. 鵜舞雜錦刺身, 每客包括有深海池魚, 大拖羅, 中拖羅, 牡丹蝦, 跟海膽, 單看名單, 也知道是名貴的陣容. 深海池魚鮮中帶爽, 吃的就是那鮮味. 大拖羅跟中拖羅是萬人迷, 這晚吃到的是靚貨, 油脂靚, 色澤靚, 吃完一件, 感受到那濃濃的魚油香, 就是幸福的感覺. 牡丹蝦只有一隻, 相當爽彈, 鮮味十足, 當然要留給媽媽吃.海鮮卷, 用料靚, 壽司飯不會握得太實, 有水準.開始進入熱食的環節. 北海道雲丹海膽蒸蛋, 又是用上海膽, 這個套餐, 實在很豐富. 蛋
海鮮卷, 用料靚, 壽司飯不會握得太實, 有水準.
開始進入熱食的環節. 北海道雲丹海膽蒸蛋, 又是用上海膽, 這個套餐, 實在很豐富. 蛋是滑溜的, 不過是比較鹹, 當然, 熱食的海膽, 以此方法去製作, 是合情合理的.
串燒, 是鵜舞的強項. 雜錦雞肉串燒, 沒有別的, 就是六個雞肉部份: 自家製免治雞肉棒, 雞心串, 雞肝串, 鹽燒雞軟骨串, 雞脾長蔥串, 跟雞柳肉棒串, 勝在各式其色, 適合大家分吃, 每個人總會找到自己喜歡的項目. 串燒是燒得香口, 風味十足, 這時候, 喝杯啤酒才是正經事.
一晚之內, 吃到不同日本菜, 來到這個階段, 吃的, 是海蝦天婦羅. 未算太熱辣辣, 是油溫的問題吧, 但起碼脆漿呈薄身, 脆脆的, 不太油, 海蝦亦很爽口, 合格有餘.
來到日式烤物的環節. 三款烤物, 燒一夜乾魷魚質感帶嚼勁, 鹽燒特上牛舌是意想不到的格式, 大大塊的牛舌, 厚身, 鹹香突出. 鹽燒伊比利亞黑豚肉, 是日本版的叉燒吧, 用上伊比利亞的黑豚肉, 肉質當然有保證.
澱粉質的項目, 不是炒飯, 是博多炒拉麵, 挺健康的, CEO就不停的在吃菜.
甜品部份, 是自製日式年糕, 小巧的甜點, 反正吃得那麼飽, 這個部份吃得輕宜一點, 也好. 特別在於子女能用傳統木製槌去捶打糯米團, 是不錯的店子. 對母親來說, 子女親手的, 或許更勝千言萬語.
一家三口, 吃鵜舞的母親節套餐慶祝節日, 很豐富, 很滿足.
再次來到D2 Place, 對, 真的是很便利我們的地方, 是晚就在鵜舞吃母親節套餐. 上次來鵜舞, 吃的是午餐, 這次晚市來到, 吃得到的, 自然更加多.店子環境很有和風, 讓人也感覺已經身處日本了. 晚市是相當旺場, 看來不少附近的上班一族會在這裡喝一杯, Happy Hour才回家.母親節套餐 $500 x 3: 8.5分, 這客母親節套餐是3人前的, 正好適合不少三口子的家庭. 由雜錦前菜開始, 當中分別是海膽, 蓴菜, 以及蟹肉小菜. 海膽加入了wasabi, 帶點辣勁. 蓴菜質感爽口, 而蟹肉小菜的蟹肉是幾鮮甜, 吃沙律, 甚麼時候我也喜歡.接下來的是鵜舞雜錦刺身, 這晚的陣容包括深海池魚, 大拖羅, 中拖羅, 牡丹蝦, 以及海膽, 相當強橫. 最深得我心是油脂感突出的大拖羅, 吃過後魚油香滿佈口腔, 而中拖羅口感亦很豐盈. 深海池魚肉質有彈性, 鮮味突出, 至於牡丹蝦是相當爽彈的貨色, 加上新鮮, 沒有腥味的海膽, 這個部份, 令人很滿意.有刺身, 自然有壽司. 這客海鮮卷, 握功不俗, 紫菜爽口, 加入了不少海鮮, 如鮮甜的三文魚籽就很吸引.想不到這晚吃到不少海膽, 下
想不到這晚吃到不少海膽, 下一道菜式是北海道雲丹海膽蒸蛋. 蒸蛋是很香滑的, 稍嫌味道偏濃, 也明白到熱海膽的處理問題, 但其實改用蟹肉或許效果更佳.
來到串燒的環節, 這客雜錦雞肉串燒, 用上雞肉的六個不同位置, 當中包括有自家製免治雞肉棒, 雞心串, 雞肝串, 鹽燒雞軟骨串, 雞脾長蔥串, 以及雞柳肉棒串. 自家製免治雞肉棒點上蛋黃醬吃很惹味, 而雞心串跟雞肝串就適合愛吃內臟的朋友, 我還是喜歡香口的鹽燒雞軟骨串, 小晴晴吃雞柳肉棒串就最合宜.
串燒之後, 是天婦羅. 海蝦天婦羅, 脆漿不算太厚, 炸得不會太油膩, 是挺香脆的, 加上鮮爽的蝦肉, 交足功課了.
這裡的日式烤物很馳名, 這時候就來三款烤物, 由燒一夜乾魷魚開始. 魷魚有咬口, 燒得很有風味.
至於鹽燒特上牛舌, 是份量十足的牛舌, 用鹽燒, 帶點鹹香, 肉質爽彈, 是惹味之選.
還有的是鹽燒伊比利亞黑豚肉, 燒得像叉燒一般, 肉質對辦. 日式烤物做到如此效果, 不容易.
拉麵常吃, 是晚吃到的, 是博多炒拉麵, 炒得幾有火氣, 加上不少菜蔬, 還有溏心蛋在面, 這個版本的拉麵, 別有特色.
最後的自製日式年糕, 微甜, 質感煙韌. 店方在母親節的時候還會預備傳統木製槌捶打糯米團, 讓母親能夠吃到子女自家製的甜品, 當然是更加甜美.
鵜舞的母親節套餐, 陣容相當豐富, 如鵜舞雜錦刺身, 雜錦雞肉串燒, 鹽燒特上牛舌, 以及自製日式年糕皆令人滿意. 讓母親吃得好一點, 合情合理吧.
因要儲club積分,所以用eatigo訂座晚餐賺積分兼享優惠,無意中發現噫間餐廳,仲要有半價,即去試下啦~ D2 place相信大家都唔陌生,成日經過噫間嘢,都無諗過入去食,book咗枱嚟到門口先知係噫間,交通超方便,地鐵站出口就係。入到去裝修新淨,燈光柔和舒服,座位舒適

入到去裝修新淨,燈光柔和舒服,座位舒適

牛油果鰻魚卷
壽司刺身
和牛壽喜燒
牛油果鰻魚卷
壽司刺身
和牛壽喜燒
2018-04-29 470 浏览
應承同hubby晚餐,但呢日真係做極做唔完,最終8點幾先走得,見到呢間响荔枝角嘅日式餐廳有非繁忙優惠,而且同我哋屋企近近哋,決定食呢間。差不多9點去到,仲有好多客人,經理招待我哋并講解餐牌上有什麼食物不包括在非繁忙時段優惠內,很細心,當我哋點菜時,覺得經理非常專業,她提我哋海膽壽司不包括優惠內,更提已叫份量差不多,建議食住先唔夠再叫。當上菜時,經理也為我哋加上小桌以攞放所叫食物,很讚 其實其他員工也很有禮貌并細心。唯一是埋單時有位較年輕的服務員沒有體現有關優惠,但我相信她可能是新員工,多培訓就可以。其實之前都食過呢間日本料理,印象食材新鮮,雖有一段時間沒嚟,但食物水準沒下降外,連服務質素更覺提升做嘢辛苦唔好心,食好嘢就可以減壓

做嘢辛苦唔好心,食好嘢就可以減壓

2018-04-19
用餐优惠
試食活動
2018-04-28 399 浏览
生日就快到,同同事到鵜舞食餐好d既lunch. 我叫左個炸猪扒飯,猪扒大大件,好低食。同事order左壽司定食同埋拉麵, 大家對食物都滿意。 食lunch係荔枝角區永遠迫爆係comment sense...想坐耐d我地13:30先去,服務態度亦ok. 下次有機會再去試dinner。
生日就快到,同同事到鵜舞食餐好d既lunch.

我叫左個炸猪扒飯,猪扒大大件,好低食。

同事order左壽司定食同埋拉麵, 大家對食物都滿意。

下次有機會再去試dinner。
被請食飯的一天,當然要把握機會食自己一定唔會捨得食gei餐廳呢間日本餐廳我想食好耐,不過午餐都要$150,真係搞唔掂,今次機會黎啦~我就叫左個天婦羅定食,呢個位我要提醒大家,唔好以為佢同其他同一格menu的菜式有一樣的小菜配搭,佢係唔!同!架!得烏冬同埋前菜only=0= 前菜普普通通,唔算特別好食而且分量都太少不過烏冬係好食gei,好彈牙,D 湯好到位,唔會太鹹~天婦羅好好味!外層好脆唔會過厚,裡面隻蝦仲好爽口,非常低油膩感,份量仲算大,我食完真心飽,隻溏心蛋無得輸!朋友就叫了鐵板燒牛肉餐,點解我剛剛咁激動呢?係因為呢個set實在係太豐富(仲要平過我),除左鐵板,還有茶碗蒸,前菜,miso湯同飯!淨係牛本身已經好大份量,佢成set咁豪華,我真係後悔叫烏冬.牛肉睇落好似有D油咁,但入口又無呢個問題,肉質方面都機夠林而且多汁,仲有好多菜~~個茶碗蒸蛋味好濃郁,不過朋友唔太喜歡菇gei味道~~如果叫飯set係抵玩好多,下次唔好好似我咁蠢蠢豬啦...

前菜普普通通,唔算特別好食而且分量都太少
不過烏冬係好食gei,好彈牙,D 湯好到位,唔會太鹹~
如果叫飯set係抵玩好多,下次唔好好似我咁蠢蠢豬啦...
2018-04-22 411 浏览
朋友聽聞這店很好,一班人慕名而來試一試。這店環境像居酒屋,食物選擇不多,但連送酒燒物也不多,價錢絕對是貴的。第一碟上枱是雜錦刺身,賣相因沒特別,所以沒諗過要為食物影相。帶子沒鮮甜味,三文魚肉質就像是冰未溶透口感,刺身像是自助幾蚊件嘅質數。串燒,也是沒串燒的風味,或許店主張原味,像沒加或極少的調味,總之不是那回事。$30一隻的阿波尾雞翼,全餐賣相最好的一個,皮脆肉嫩,可惜又是沒調味,不覺得要特別欣賞,不會回味。和牛釜飯,就像醬油牛腩飯,這所謂和牛,跟另一較平菜式牛肉烏冬,根本就是同一種牛😤,只是名字轉了價錢就貴了,和牛釜飯最特別是放在沒有火的爐架上另一特別就是手卷,它不是平常見的三角雪糕筒形的卷,而是壽司卷沒有切的樣子,加上絕對淋的紫菜🤔真是新見識,見識。我一向喜歡吃甜旦卷,今次點了芝士旦卷,但這旦卷不單沒甜味也沒芝士味,真獨特。第一道刺身已知伏,但沒想到是伏透了😅!人均消費$370,可以有太多更好的「放題」作選擇了!

第一道刺身已知伏,但沒想到是伏透了😅!

人均消費$370,可以有太多更好的「放題」作選擇了!
2018-04-06 724 浏览
見年三十,同同事食好D,之前經驗話比我地聽,要早D book定位,我地一早做好準備,仲準時到達,仲係冬天,都係想食番D熱辣辣既野,所以淨係叫左個白豚骨叉燒拉面配兩件炸雞及三隻餃子,先上餃子,餃子煎得唔夠脆,食落有油膩感,但醬油格離有少許帶柚子味既辣醬,好開胃,到炸雞,炸得好好味,外脆內軟。到主菜,湯既濃度適中,但無乜層次,芽菜我個人認為多左D,叉燒肥瘦適中,但我就覺得個面質淋左DD,整體我覺得中規中矩,但應該都是荔枝角中拉麵最好的一間,如果當日想食下拉面,可以黎呢間食下,其他野我就未試下,有機會再試就再打食評。
白豚骨叉燒拉面配兩件炸雞及三隻餃子

2018-02-15
庆祝纪念
除夕
2018-04-04 560 浏览
之前試過比訂檯時間遲到了5分鐘(真的剛好5分鐘,愚蠢的我訂檯時忘記算上步行時間),在門口被店員「提醒」「你遲到咗5分鐘喎!」,這次特別提早出門口,免得又因爲遲到被訓話🤭真的,需要訂檯之餘更必需準時到達,不然還未入座就先要「硬食」門外負責接待的店員的嘴臉。店員落單和上菜的態度還是一如往常的對客人不屑一顧,落單時不會告訴你這個飯要等多久,到我們等刺身飯等了20多分鐘後才說這個飯要等。(天真的我們以為刺身飯不用煮,可以快一點上菜🙈)anyway 這無礙我們享受這裡的食物!↑我自己的小樽丼,有蟹肉、帆立貝、牡丹蝦、海膽和赤貝。它上菜時是很整齊的,只是心急的我吃了幾口才想起要影相!刺身很新鮮,海膽甜甜的,沒有半點腥味。蟹肉有很多很多,多得每一口都可以是蟹肉撈飯。牡丹蝦也不錯,如果有多一隻就好了😛另外其實茶碗蒸也夠滑和夠調味,總的來說這裡的食物很okay,價錢不便宜就是了(我的小樽丼要$220,工業區的午餐平均才$40-50)~

2018-03-23 634 浏览
I don’t know what’s going on with this restaurant. Just within two hours I had around 20 mosquito bites?? Was I eating in garbage ? Please if any of the staffs read this, you guys need to get pest control service as the dining experience was terrible ! The food was actually okay and the waitress was quite attentive too.

2018-03-14 682 浏览
打電話去 Book 位,對方只講一句 "無位, 唔該" 就 cut 線."請問聽日 7 點兩位 O 唔 OK 呀?""無位, 唔該"我都未問第二啲時間得唔得, 就 CUT 左線.呢個態度絕對唔得.

"請問聽日 7 點兩位 O 唔 OK 呀?"
"無位, 唔該"

我都未問第二啲時間得唔得, 就 CUT 左線.
呢個態度絕對唔得.
2018-03-14
2018-03-11 644 浏览
用了優惠 app 訂檯,9:30 後入座半價。搭的士唔塞車 9:15 已經到,照入座無問題。一入到去感受到氣氛非常熱烈。有一群客人包了一個吧檯 area 大聲談笑、高歌。配合昏暗的日式裝修,又幾有氣氛喔。實在頂不順噪音,店員也樂意安排我們到另一區的卡位坐下。服務態度ok。服務員似乎已經好習慣呢種氣氛,同客人解釋「居酒屋」就係咁。自帶了白葡萄酒,店裏有提供冰桶、白酒杯。食物方面:螢光魷魚,ok 啦。蟹子沙律,好大兜菜,蟹籽蟹柳稍嫌不足。雞泡魚乾,味道都OK。$680 的 10 式刺身。如果原價食的話我會覺得唔抵。因為味道只係中上。服務就唔錯,叫侍應跟一點紫菜食海膽都爽快奉上。吞拿魚腩細卷,非常好。魚、蔥、飯比例做得唔錯。唯獨紫菜已經唔脆。壽喜燒串燒跟蛋黃。好味。呢味係今晚代表作。可惜份量不大,就是一片牛肉捲起。雞翼。嘩咁大隻。燒得都脆嘅,不過可能係品種問題,無乜雞肉味。另外可能預先落了檸檬,聞起來有點洗潔精味。一大舊亦無左食「鹽燒手羽」預計的精緻感。奇怪。最後加了個烏冬。埋單優惠 $800 幾。抵食,未至於好好食。

自帶了白葡萄酒,店裏有提供冰桶、白酒杯。

食物方面:螢光魷魚,ok 啦。

蟹子沙律,好大兜菜,蟹籽蟹柳稍嫌不足。

雞泡魚乾,味道都OK。

吞拿魚腩細卷,非常好
。魚、蔥、飯比例做得唔錯。唯獨紫菜已經唔脆。

壽喜燒串燒跟蛋黃。好味。
呢味係今晚代表作。
可惜份量不大,就是一片牛肉捲起。

最後加了個烏冬。

埋單優惠 $800 幾。抵食,未至於好好食。

2018-02-25 800 浏览
用一個Q 字頭嘅網站book 大公館,去到先知冇booking。聽講網站已經冇經營。餐廳full咗,不過店員幫助callD1地下的日本菜Umai。見menu有好多選擇,而且看來頗有日本風,所以就來一試。部份menu~枝豆冇咩特別,不過配sake都唔錯。我點咗八海山。生蠔偏creamy。蠔味十足,aftertaste 不俗。其實唔配汁仲好。串燒鷄軟骨,好食。不過冇我鐘意嘅燒銀杏。烓牛舌not my cup of tea, 但朋友好鐘意。壽司水準一般,10件$280,唔貴。雜菜牛肉壽喜燒。太鹹了,配的蛋汁有蛋味。另: 點了咖喱飯,亦覺太鹹了~至於氣氛呢…啲歌有啲雜,一時播90年的日劇歌,一時又播吓小數民族歌、台灣歌~怪怪哋嘅。不過整體都食得幾開心。

部份menu~

2022 浏览

枝豆冇咩特別,不過配sake都唔錯。我點咗八海山。

壽司水準一般,10件$280,唔貴。

不過整體都食得幾開心。
2018-02-24
2018-02-23 534 浏览
今年新年假期比較長,係時候揾下住得遠啲嘅朋友聚一聚。D2 Place附近有間日式餐廳,即管入去試一試。餐牌選擇頗多,我就揀左個特上炙飯。有大吞拿魚腩丶三文魚腩同帶子。可能係火炙嘅關係,食唔出邊塊係吞拿魚腩,新鮮度是ok的。但略嫌份量比較少,女人就可以接受,男人食可能唔夠飽。小樽飯。有蟹肉,帶子丶牡丹蝦丶海膽同埋亦貝。蟹肉冇咩特別,其他都是新鮮的,飯質感都唔錯。兩個lunch set盛惠$440價格是比較偏高,可以有其他選擇
2018-02-19 714 浏览
這次已是第六次吃這一間日本菜,因為覺得有些食物很有特色,店內環境也不錯,今個新年特登邀請家人黎食,還發現OpenRice 訂位可以有七折,很期待和屋企人吃一餐豐富的新年飯。小編媽媽很愛吃熱辣辣的東西,而我最愛吃釜飯,所以先點了唰唰鍋和釜飯,但店員說今天這兩個要暫停,這個真是令人非常失望,一心就想爸爸媽媽試一下特色的東西,最後只可以叫一些平時一般日本料理店都吃到的東西。另外時令菜式,都不能使用openrice的訂枱折扣優惠。食物的水準都保持到,唯一是厚切刺身和阿波美燒雞翼令媽媽感到不錯。但是在新年這個時候,專程邀請家人到來吃一餐飯,叫什麼都好似不順利,真的感到尷尬。

另外時令菜式,都不能使用openrice的訂枱折扣優惠。

鰻魚玉子燒
鰻魚飯