招聘中
$16,000-$22,000
月薪 (面议)
2018-02-07 516 浏览
食物味道同質素好普通,味道偏濃同鹹;尤其係個茶漬飯,都未食晒已經要飲一大杯水價錢貴但份量偏少,而且食物選擇唔多;相反酒精類飲品有好多選擇🍶🍶,但我原本唔飲酒的,享受唔到刺身新鮮,三文魚腩同吞拿魚腩夠厚、肥美,但刺身飯份量真係好少😥😥串燒鹽太多,食落好鹹😵😵總括黎講俾呢個價錢可以有更多更好的選擇地點ok,近地鐵站,容易搵到餐廳環境尚可,坐得算舒服,凍冰冰的日子仲有暖風機;但音樂好大聲,同隔離檯相距又近,隔離講野稍為大聲少少都聽得一清二楚,唔方便傾偈
串燒鹽太多,食落好鹹😵😵
總括黎講俾呢個價錢可以有更多更好的選擇
地點ok,近地鐵站,容易搵到
2018-02-07
庆祝纪念
生日
本身我都唔係OpenRice 會員,但真係頂lee間鋪唔順,要開返個AC表達心情🤮真係受夠簡直訓練我EQ!食野都係想舒舒服服輕鬆下,一班朋友傾下計點知仲辛苦個返工特登山長水遠去荔枝角諗住食好野,點知伏味濃由坐底開始已經冇人理會,三吹四請先落到單等待過程又勁大煙味🚬職員服務又差,問佢餐牌食品問題,佢唔識答都算,仲要亂up,得過且過,當人白痴咩又漏單(仲死撐唔認),埋單又要吹,又計錯數,野又唔係特別好食,海膽又唔新鮮,仲要貴

真係受夠
簡直訓練我EQ!食野都係想舒舒服服輕鬆下,一班朋友傾下計
點知仲辛苦個返工

特登山長水遠去荔枝角諗住食好野,點知伏味濃

由坐底開始已經冇人理會,三吹四請先落到單
等待過程又勁大煙味🚬
職員服務又差,

又漏單(仲死撐唔認),
埋單又要吹,
又計錯數,
野又唔係特別好食,海膽又唔新鮮,仲要貴

2018-02-03
2018-02-03 360 浏览
上次食過勁好食,所以今日再幫親,我地同職員講喺OpenRice訂左位,之後職員帶我地入去,但個位完全未執好,問我地介唔介意坐吧枱(為左唔想執枱就要我地坐吧枱),之後就落單,一開始已經點好食物,之後職員提醒我地釜飯要整35分鐘,同埋生蠔杯做緊半價好抵問我地試唔試吓。1小時過後,所有食物都黎齊兼食完,但個釜飯都仲未黎,所以我地問職員係咪漏咗單,佢轉頭就話有架喇,跟住就將個飯放上枱,然後乜都冇講就走左,之後問佢係咪食得㗎啦,佢先話係(明明上次係擺上枱度煮35分鐘)。我地一打開個飯,d海鮮已經overcook了點知去到埋單,佢先講生蠔要收正價。我地再同佢講:「冇open rice優惠連半價優惠都冇埋?!」但收錢個阿姐依然喺度講話:「係咁個喎,冇雙重優惠個喎(重複了好幾次)。」而家係乜優惠都冇,但佢完全唔明囉⋯⋯跟住佢啊呆上身,再講:「我問一問同事先⋯⋯(隔左一陣)唔好意思,一開頭冇同你講冇雙重優惠,經理比返半價優惠你地(仲用一個非常難得既表情望住我地,心諗你根本冇講清楚價錢仲要用一個比我地優惠既表情,真係O嘴)。當我地再對單既時候,個職員就吹我地埋單,但我地又發現個優惠計少左,再問佢先講酒水冇

⋯⋯跟住佢啊呆上身
真係O嘴)。當我地再對單既時候,個職員就吹我地埋單,但我地又發現個優惠計少左,再問佢先講酒水冇優惠。我地心諗,咁多野都冇優惠又唔一早講,搞到d價目非常混亂囉

2018-02-01 362 浏览
一句總結在前頭,唔好試日本拉麵,*差*,在荔枝角工廠區內,這商場是由工廠大廈改建,幾有特色,此店位於大廈地舖,室內裝修,舖面亦甚為吸引,今天第一次試下午市日本拉麵套餐,食後真係要寫寫,製作拉麵,認真麻麻,收一舊水 (一百元碗拉麵),但廚師製作實在求其(不用心),難怪香港人要往外地(日本)搵食,廚師老闆不用心 ,對自己製作的食物,沒有要求,只求搵錢,顧客沒有投訴,就自我感覺良好,難怪有些店 長長人龍,其門如市,有些店 拍烏蠅。
2018-01-24
2018-01-28 390 浏览
同事生日,大家又話要食豪啲,佢指定食日本野,所以就黎呢到試試,呢到裝修好日本居酒屋feel, 而午餐會有set,最平既拉麵餐係大約$90, 有麵有餃子,而貴既呢就可以去到大約$300我呢就揀左蟹膏蟹肉蟹棒海膽定食,$166,一上枱,真係好多餸,成碗野超吸晴,而且仲有一埋魚子係塊葉後面,蟹肉下面仲有啲蛋絲,所以真係每一啖飯都有餸同飯,個定食再跟茶碗蒸,麵豉湯同泡菜芽菜,海膽都好新鮮唔腥,所以呢個價錢真係好值呀

我呢就揀左蟹膏蟹肉蟹棒海膽定食,$166,一上枱
2018-01-12
  • 蟹肉蟹膏海膽定食
2018-01-23 486 浏览
荔枝角自從多左D2 Place之後,加埋一堆工廈隱世食肆,真係越來越多野食今次一班朋友就揀左鵜舞gathering啦。入到去不得不欣賞下佢d居酒屋佈置真係好吸引,昏黃色嘅燈光、暖色系木材,加上舖天蓋地嘅和風海報同居酒屋大旗,感覺好似短暫離開左香港當日實在太凍,點左支清酒熱飲。支匠純米吟釀好易入口,嗒完仲有少少甜味回籠,飲到個個面酣耳熱當日點左鹿兒島和牛shabu shabu、吉列牛舌、關東煮、和牛釜飯。個關東煮其實唔錯,上枱熱騰騰冒著煙,全部都煮得好入口,而且個汁好甜好濃郁,唯一挑剔係份量吉列牛舌(~$118)大概八至九成熟,所以食落完全冇過熟、韌呢d問題,每一塊都好豐厚,趁熱沾少少鹽食真係無敵鹿兒島A4和牛Shabu Shabu其實冇乜驚喜,牛雖然無A5級d油花咁多咁密,但食落好重牛香反而冇咁油膩。不過份量真係好,少如果話呢個係二人前我真係會嚇親,因為係連配菜都好少,根本唔夠食。最後個和牛釜飯就一般般,唔覺得d飯特別入味好食,但就真係等得特別耐喇(至少40分鐘)最印象深刻係加茶叫左兩個侍應一個supervisor,等成20分鐘到最後先有位西裝姐姐話d茶煲緊仲驚訝係連埋單都等成10分鐘
今次一班朋友就揀左鵜舞gathering啦。

關東煮

吉列牛舌

和牛shabu  shabu

仲驚訝係連埋單都等成10分鐘先拎張單黎

雖然野食唔錯,但服務就一般啦,加上呢餐飯都唔平
冇折冇下次
2018-01-13 540 浏览
新開張時有吃過午餐和晚餐,印象一直不錯;所以決定帶男朋友去,讓他一試工廠區的居酒屋,其實店位置就在D2 Place 地下,也頗為方便店內燈光暗暗黃黃的,頗有氣氛,而坐位也不會太窄,餐牌選擇不算多;發現原來有爐端燒專用的位置,下次可找個機會試試。因為入坐時間已很晚,所以快快手手點了以下:和肉涮涮鍋 - 牛肉很淋,好味壽司併盤 - 全部都好味雞腎串燒 - 不會太un, 不錯豚肉露筍串燒 - 不錯燒雞翼 - 很大隻,好味炒拉麵 - 味道有點點酸,很特別不過此店價錢也不便宜,兩個人總共九百幾蚊 😅但質素真的不錯
新開張時有吃過午餐和晚餐,印象一直不錯;
所以決定帶男朋友去,讓他一試工廠區的居酒屋,
而坐位也不會太窄,餐牌選擇不算多;
發現原來有爐端燒專用的位置,
下次可找個機會試試。

因為入坐時間已很晚,所以快快手手點了以下:
和肉涮涮鍋 - 牛肉很淋,好味
壽司併盤 - 全部都好味
雞腎串燒 - 不會太un, 不錯
豚肉露筍串燒 - 不錯
燒雞翼 - 很大隻,好味
炒拉麵 - 味道有點點酸,很特別

不過此店價錢也不便宜,
兩個人總共九百幾蚊 😅
但質素真的不錯
2018-01-04 491 浏览
今日去到d2place,原本想食泰國菜,不過朋友提議試下最底層嘅日本菜,即管試下!睇到meau都有啲貴 set lunch要百頭到二百!環境同氣氛都值呢個價,希望食物質素都令我滿意啦!我就簡咗刺身定食,套餐有湯、茶碗蒸、同鴨胸沙律,賣相都非常吸引!最易出事嘅海膽都清甜唔會有苦澀味👍🏻👍🏻不過最愛嘅帆立貝得一隻開半,有小小失望,其他刺身都唔會有重雪藏味,唯獨蝦頭有啲苦,可能係一隻半隻會咁啦,下次都想試下唔同嘅套餐!

2017-12-04 982 浏览
沒想到走到荔枝角工廈區會有間散發濃厚日本風的居酒屋⛩用上一排排紅色日本燈籠和和風間隔,感覺像置身日本一樣架位與朋友歡聚把酒談歡是最好的位置餐牌有很多選擇,由串燒、爐端燒、炒飯、炸物、鍋物多款選擇🍣🍱黎到居酒屋啤酒就少不免啦,叫了麒麟的Frozen beer 有荔枝味和菠蘿味🍻🍺不過荔枝味比較弱,唔夠菠蘿味濃,但啤酒夠晒凍! 當中叫了炸軟殼蟹卷,好新鮮包起的蟹卷,外面又鋪上紫菜粉,兩者混搭味道超好而第一次試的炸牛舌,超級驚喜滿分,沒想到這樣酥炸仍能保留牛舌的原汁原味但酥炸厚切的牛舌,很有咬口,又很惹味 厚切芝士蛋卷,上枱時仍是暖暖的,一口咬下蛋卷,芝士會溢出,好新鮮做起很有濃郁蛋味,芝士加蛋的配搭總是一絕 明太子炒飯,鋪上了細細舊明太子,再自行攪拌加上明太子的炒飯,少少的辣口,但好滋味
沒想到走到荔枝角工廈區會有間散發濃厚日本風的居酒屋⛩
用上一排排紅色日本燈籠和和風間隔,感覺像置身日本一樣
架位與朋友歡聚把酒談歡是最好的位置

不過荔枝味比較弱,唔夠菠蘿味濃,但啤酒夠晒凍!

但酥炸厚切的牛舌,很有咬口,又很惹味

很有濃郁蛋味,芝士加蛋的配搭總是一絕

明太子炒飯,鋪上了細細舊明太子,再自行攪拌
加上明太子的炒飯,少少的辣口,但好滋味

2017-12-01 878 浏览
荔枝角較多工廠,晚上較少人,入到鵜舞就好似去左另一個地方咁!好熱鬧呀!一坐就叫左兩杯kirin frozen beer 菠蘿味同荔枝味!第一次飲frozen beer感覺幾好,配合呢度熱鬧氣氛!!朋友只食熟食,呢度選擇頗多!先黎鰻魚牛油果🥑卷, 點講呢,賣相精緻!食落味道同口感都豐富!推推推燒五花腩!燒物必食,肥瘦比例好好,香!滿足!!芝士玉子燒!都好好食,兩個就溜d! 必叫!一口餃子,係咪睇落冇特別呢,見其他人推先order,但一食真係ok wor!! 要試下!又抵食!最後雜菇牛肉壽喜燒。mama day for me~ maybe just not my thing😩😩😩

燒五花腩!燒物必食,肥瘦比例好好,香!滿足!!

芝士玉子燒!都好好食,兩個就溜d! 必叫!

2017-10-31 12254 浏览
逃學唔操拳,游去搵美女南南撐檯腳,首次遠征荔枝角人生路不熟,食左先講!竟然走到偏遠的荔枝角,係那麼隔涉的地方,發現路邊有間中高檔刺生壽司居酒屋喎!食神眷顧,唔洗餓親喇。步入室內,時間尙早,食客小貓三四隻,喜歡坐邊就坐邊。侍應讓我們坐到牆壁位,非常有私人空間。環顧四周都是紅色燈光,使我聯想到紅磡加太賀。Menu 大得很,美食眾多,美酒佳餚,珍饈百味,貪吃的人有煩惱了!我不得不思前想後,難以決擇,貪吃的人當然想食盡天下,盡收五臟廟啦!月光純米大吟釀,美女不沾煙酒,我唯有獨尋醉啦!大吟釀穩陣安全,甜甜芳香、酒味清爽,配壽司刺生真的錦上添花。刺生生蠔,印象中係第一次食日式生蠔,用鰹魚汁、蔥花及蘿蔔蓉冰鎮同吃。洒上少許鮮檸汁整件瀡入舌尖,關門!冰涼肥美脹卜卜又滑嘟嘟的生蠔一咬蠔肚爆開,凶湧的蠔汁混合各配料使到鮮味大大提升,蠔味甘甜夾上清爽蔥花及蘿蔔蓉真的十分美味。原條池魚刺生,刀功還算不錯,排得齊整,配飾就稍遜喇。白肉魚大部份都偏瘦偏淡,配上蔥花、薑蓉及果醋非常聰明!秒殺!迅間灰飛煙滅,剩得崩骨,滿意滿意。來一片魚生,捲上青蔥薑蒜再沾點果醋,微弱魚甜夾雜清蔥香、薑蓉辛、果醋酸,味道多姿多彩,百花

原條池魚刺生,刀功還算不錯,排得齊整,配飾就稍遜喇。白肉魚大部份都偏瘦偏淡,配上蔥花、薑蓉及果醋非常聰明!秒殺!迅間灰飛煙滅,剩得崩骨,滿意滿意。來一片魚生,捲上青蔥薑蒜再沾點果醋,微弱魚甜夾雜清蔥香、薑蓉辛、果醋酸,味道多姿多彩,百花齊放,非常好!

鰤魚刺生,新嚐試,第一次跟鰤魚邂逅,外貌有點似油甘魚,但更油潤,色澤更鮮明更嫩紅,更肥美更結實彈牙,大愛大愛,我一定會記住您。大吞拿魚腩刺生,每次必食,欲罷不能。油潤到極致,無敵肥美沒半點筋。未食已聞到香噴噴的鮮甜魚香,粉紅色魚脂好似想滴出黎一樣,入口即溶再沖入喉嚨,正到不得了!閉上雙眼,回味無窮,甘甜味久久不散,發夢都會開心到笑醒呢。

鰻魚壽司,非常普通的翻燒鰻魚,沒有鮮味可言。燒過鱔皮焦香微脆,搭上鰻魚甜醬汁,薄薄偏乾魚肉,還有嚥韌飯粒,可以吧。海膽軍艦,雖然不算是海膽痴的我,不過每次都會試試。深橙色的馬糞海膽肉,外彈內棉,鮮味出眾,配埋紫菜再沾上芥辣豉油,最後才發出微量腥味,蠻可口的。

厚燒明太子蛋卷,朋友仔指定菜式,我都膽粗粗一試啦。過熟有點老的蛋卷沒什麼味道,只泛著又甜又濁的味道,不喜歡。就算夾著甜中有點咸又帶辣的明太子,都是不喜歡。炸軟殼蟹,炸到變左盔甲蟹囉,雖然有膏,但石頭咁硬,油膩感強。

鹿兒島豚肉五香腩味噌漬,好奇心驅使下一試,醃完再燒的五花腩油淋淋,不夠乾身滲晒油,味道一般地普通。汁燒帆立貝,依隻有驚喜!跟鰹魚汁同燒,熱力將醬油迫入帶子之中,帶子外彈內棉,還滲著甜與鮮味,熱燙燙倒入口,非常暢快。

燒芝士釀腐皮,但我完全食唔到芝士味,只有油益味,味道同口感極似炸豬皮,燒腐皮一塊。燒亞波尾雞翼,層皮咸到死呀!我直頭想用水洗洗去。裡面既肉就完全無問題,嫩滑又 juicy!

埋單多謝千九蚊,可接受既。
刺生生蠔
  • 鰤魚刺生
  • 汁燒帆立貝
  • 刺生生蠔
2017-10-19 1477 浏览
是日同寶整完月餅準備過節,就決定同佢揸車黎到D2 place湊下熱鬧去天台賞個月!商場泊車有優惠,又有得代客泊車,所以就決定要食好啲!係門口見到間舖就比佢濃烈既日本居酒屋風情深深吸引住!所以兩秒就選擇左佢有位日本人帶我地入到去舖內轉角位坐,對住師傅做緊炭火燒,香到爆!日本人隨便就幫我地落單,唔識日文既我地唯有指下指下個menu話比佢知我地想食咩啦點知落錯左一樣,錯有錯著都好食既!不過果碟野係貴左少少😅先黎既就係呢碟老實講賣相其實係麻麻,飯同吞拿魚比例都幾參差😯 錫寶既我當然比哂啲多肉既佢啦,飯留返比我啦 不過食落吞拿魚都鮮味既黎到寫明出名炭火燒既舖當然要叫一叫佢既燒豬肉秋葵卷!薄薄既豬肉包住至愛既秋葵,口感又爽脆又有炭燒味,一流! 可惜都係略貴左啲貴處未算貴啦,一條燒茄子索價70幾,不過又真係燒得幾好味既,個醬比例岩岩好,算佢啦食材本身好好,帶子鮮甜,蛋黃醬好似有啲多餘,或者係比例太多吧?全晚最好食就係呢個麵,麵質爽口彈牙,加埋個超流心既流心蛋,勁脆既天婦羅炸粉,仲有wasabi,又好食又抵食點錯左既就係佢喇,唔係太知點解要咁貴,可能係手打雞肉?蛋有少少多餘完全冇味,但豆腐的確係勁滑,
商場泊車有優惠,又有得代客泊車,所以就決定要食好啲!

點知落錯左一樣,錯有錯著都好食既!不過果碟野係貴左少少😅

先黎既就係呢碟

蛋黃醬燒北海道帶子

蕎麥麵
DIY雞肉串

溫泉豆腐鍋

完全冇味,但豆腐的確係勁滑,唔知係咪真係用溫泉水煮架呢哈哈

食完漏低左電話,打去冇人聽,返轉頭時原來係日本人幫手keep起左做緊野唔得閒聽,好啦雖然食得唔太飽,不過照好評佢既服務!
蕎麥麵
2017-10-15 1101 浏览
同朋友兩個人食dinner,叫了壽司(6件)、海膽蒸蛋、sukiyaki、燒鯖魚、燒茄子同雞翼。壽司好新鮮,鯖魚同茄子都係你面前即燒,算好食。最出色是海膽蒸蛋,個蛋夠滑,同海膽個味都夾。我地坐高枱,基本上每食完一碟都有人會換碟,服務幾好!個爐端燒師傅係日本人,亦同客人有交流~ 唯一是佢出食物比較慢,價錢亦唔算平,我地兩個人都要$700埋單,又唔算特別飽。不過呢度有居酒屋特色,環境唔錯,侍應亦夠,整體來說都是

壽司好新鮮,鯖魚同茄子都係你面前即燒,算好食
。最出色是海膽蒸蛋,個蛋夠滑,同海膽個味都夾。

• 海膽蒸蛋
2017-10-13 909 浏览
一行4人黎食飯,朋友力薦呢度既食材全部日本直送,十分新鮮之餘,雞有雞味,魚有鮮味,講到咁真係要試下。波尾雞是日本名產,飼養過程無打肥仔快大針,無求証虛實,但都覺得食得好安落。 而呢隻雞翼真如朋友所講,十分有雞味,肉質好彈呀!不得了,叫左兩轉!強推!另一款心水係燒帶子,好鮮味應該係鮮帶子,唔係雪藏帶子,好感動呀!!成粒放入口,淡淡既海水同美奶滋醬完美結合!好日式既味道!燒雞皮好爽脆,唔油膩,唔太咸,好岩我食。 如果你鐘意食雞軟骨,建議你叫雞皮,因為呢度啲雞軟骨好瘦,真係軟骨,唔會有少少油既口感架。蘆筍豬肉串又係另一個必食之選,豬肉燒得好脆,蘆筍好新鮮!我平日鐘意食爽口野多啲,呢串真係好得我心。最後,必點係和牛串,個汁係有啲濃,但夾埋牛肉一齊就岩岩好。牛肉包住既唔知係咩,軟林林似係芝士,但又無芝士味,到底係咩我都無理,總之好食!我地仲叫左枝清酒叫一品,忘記左影相,係店長推介。 果然係溫醇易入口,甜糯的味道。其實我地仲叫左鰻魚爐端同白燒兩款,不過我就一般鰻魚,鐘意白鱔爽口啲,可惜呢度無白鱔。另外又叫左蕃茄豬肉卷,都好食不過唔係特別突出就唔多講啦。蕃薯南瓜天婦羅呢,個南瓜係粉個種,我又麻麻地,

其實我地仲叫左鰻魚爐端同白燒兩款,不過我就一般鰻魚,鐘意白鱔爽口啲,可惜呢度無白鱔。另外又叫左蕃茄豬肉卷,都好食不過唔係特別突出就唔多講啦。蕃薯南瓜天婦羅呢,個南瓜係粉個種,我又麻麻地,我鐘意爽甜,所以都唔特別推介。明太子豬肉卷爽左片香葉堪稱敗筆,明太子同香葉兩樣濃味撞到應,兩邊都食唔到真味,可能要轉一轉個組合啦。

講講背景音樂,真係好有心思,係三味線音樂,好古典,好有日本風味,悠閒既感覺!good pick ar sound director!

總括黎講,呢餐好滿意,會再來唷~
  • 燒帶子
  • 蘆筍豬肉卷
  • 燒雞皮
  • 德島產阿波尾雞翼
  • 神戶和牛炭火燒
2017-10-06 587 浏览
今日黎到D2 place 搵食~叫左個丼 有海膽 吞拿魚腩 三文魚籽海膽算幾新鮮 吞拿魚腩都俾好多 口感一流三文魚籽都好爽口另外加錢要左杯生啤~ 襯托以上食物一流餐廳環境好舒服 店舖花左好多心思裝修 感覺同日本的居酒屋無分別 整體黎講 呢餐下午茶好滿足😎
今日黎到D2 place 搵食~
叫左個丼 有海膽 吞拿魚腩 三文魚籽
海膽算幾新鮮 吞拿魚腩都俾好多 口感一流