2022-06-16
七年前來的時候,同五個朋友飲到天昏地暗,那個年代,沒有咁多Omakase,居酒屋沒有成行成市,當時住嘅荔枝角無咁多餐廳,鵜舞嘅出現叫呢頭街坊有多個番家鄉的選擇。多得呢兩年無得飛,食日本野變得係旅行的藉口,想去旅行就食番相應的國家食品,日本菜當然特別多,特別係居酒屋,特別想起去完旅行一班人搵地方飲杯野的日子。今日來到呢間餐廳,主要因為聽講天婦羅師傅非常不錯,仲要有個新的串燒師傅下田豪馬,呢排特別愛吃串燒,完全唔需要考慮,有人book位當然要去支持。一坐低就飲杯佢地自家浸的梅酒,講真,都幾認真,浸一年效果,收貨。上次食咁細膩的蒸蛋係鐵板燒店,呢度同樣做得咁好,前菜係北海道海膽鵝肝日式蒸蛋,滾熱的溫度,蒸蛋的滑順,海膽的濃醇,鵝肝的霸道,全部都組成一首交響曲。季節刺身有油甘魚腩、帆立貝、金目鯛、大拖羅魚腩同石鯛薄切,全部調味剛好博多明太子玉子燒作為前菜,你自然會想起築地的場外市場,同蒸蛋一般,做蛋做得幾出色。前段當然吃串燒,一口氣點了鹽燒特上牛舌、阿波尾鶏雞翼同燒九州宮崎香腸。阿波尾鶏雞翼當然最強,個隻香氣同皮脆肉嫩,可以話係近來吃過最好的。燒九州宮崎香腸,我呢啲愛腸之人,點會唔愛上,近來成
「鵜舞Umai」
地址: 九龍荔枝角長義街9號D2 PLACE ONE地下2號舖