2011-05-31
昨晚同6299一齊晚膳,一心想住揀鴻星夠穩陣,點知.....上星期四已經打電話訂咗枱,留埋電話,點知昨晚去到竟然無我booking,好彩星期一大把位剩,walk in都無問題.我抱住個囡(2歲),叫個staff比張BB椅,應咗我就算,隔咗一陣,同個部長講比張BB椅,又應咗我就算,(我心想好忙咩,成間酒樓最多得20枱客,staff有10幾個都無人比張BB椅來)如事者過咗10分鐘,我再叫個staff比張BB椅(有點勞氣),佢先比我我哋揀咗個北京黃金鴨套餐,基本上只有北京黃金鴨稱得上好食,其他果d八小碟,雞燉翅,炒蝦仁,松葉蟹,鮑片扎都只係ok,整體上食物環境都ok,只係Service非常欠奉我哋6個人唔係咩大客,但都叫做order咗個14XX套餐,我未試過去一間出名既酒樓,見到客人的碟滿滿骨同蟹殼都唔主動同客換碟,都唔緊要,我6299主動同部長講換隻新碟,個部長可以應完就算行咗去,隔咗一陣我再叫另一個staff先肯換差不多吃完,發現天使麵,糖水同包未上,再看看枱上張單寫住(叫起),即係點呀?d staff不聞不問,又唔問d菜齊未,又唔問d天使麵,糖水同包上得未,,如果唔係我發現張單寫住(叫
整體上食物環境都ok,只係Service非常欠奉
差不多吃完,發現天使麵,糖水同包未上,再看看枱上張單寫住(叫起),即係點呀?d staff不聞不問,又唔問d菜齊未,又唔問d天使麵,糖水同包上得未,,如果唔係我發現張單寫住(叫起),咪有排等
我幫阿囡order兔子棉花糖,個部長聽完應咗就算,見住佢無落單走咗去,真係唔知佢想掂,之後叫佢女staff幫我check單先拿拿淋話就有
埋單個陣仲有趣,個部長問要唔要車飛,我哋話要1張(其實我已經覺得奇怪,我哋埋單16xx,用番自己張單已經可以做free parking)
埋單後佢哋只係比番簽咭張存根同一張4百幾蚊既單我哋做free parking,我覺得好有問題,所以要求比番張單我(叫佢哋先印張單比我)
當我哋走番落新世紀大堂就知道真相啦,原來在食肆消費簽咭有10%現金卷回贈,如果我哋沒有要求囉番自己張單,就白白無咗$160回贈
間酒樓應該好清楚商場做緊promotion,真係唔知佢哋想掂!!!!
鴻星係一間好既酒樓
除非去飲宴,新世紀這間鴻星我以後都唔會去!!!!