2012-08-13 115 浏览
原本打算去IKEA食晚飯, 點知8點已經有一條大大人龍排隊, 見到都即轉頭走人.大家無咩主意之下去到10樓FOOD COURT睇下有咩食, 友人建議食壽司.唔洗等位就可以, 2個人叫左4客壽司(三文魚, 雞蛋, 帶子及鰻魚), 印象中對上一次來覺得此店既壽司同食物都麻麻, 估唔到今次再來又改變左我對佢既印象.今次既4件壽司味道都唔錯, 雖然一夾D飯都鬆散, 但飯仍然保持最暖. 至於最正算係帶子夠肥美鮮甜.另外熱食就叫左個蕃茄牛肉烏冬, 用石頭鍋上, 食到後段都仍然保持熱辣辣.最正係個烏冬煙韌好有口感, 只係個蕃茄湯底偏甜.最後再叫左個豆腐海藻沙律食, 個豆腐好滑沙律菜夠新鮮清甜.
原本打算去IKEA食晚飯, 點知8點已經有一條大大人龍排隊
, 見到都即轉頭走人.

最後再叫左個豆腐海藻沙律食, 個豆腐好滑沙律菜夠新鮮清甜.
2012-08-11
2012-05-22 111 浏览
要在九龍灣找好吃的日本料理其實真的十分不容易.這天跟另一半慶生, 前幾天又吃了西餐做PRE-BIRTHDAY DINNER,所以他說想吃吃日式. 不過正日不在周末, 放工後大家其實都很累, 所以就計劃在MEGABOX附近的範圍活動.查看了對面國際交易中心有家鳴門, 還未試過, 看外面裝修好像不錯, 就試試看吧.看到名字不禁想起對面MEGABOX一家同名壽司店, 上次吃過質素強差人意. 這家不做迴轉壽司, 吃的是以煮物, 燒物為主. 單看這裡的裝潢, 走高檔一點的路線. 餐廳在露天花園平台內, 四面都是落地玻璃, 巳略知一二.平日放工時間在九龍灣吃飯真的爽爆, 因為永遠不用等位的. 這天亦然, 雖有訂位, 不過觀乎周圍環境, 食客只有3,4枱. 座位算寬敞, 不過樓底十分高, 大聲一點談話也有很大的迴音.先來罐冰凍的ASAHI (HKD$30)HKD$30一罐有點貴呢.....同樣價錢我在外面可以買到一支大的了. 不過在這種地方就不能這樣計較.平日晚飯時段正值做半價優惠, 刺身壽司都平一半, 所以點了一些來試試.生海膽一客 (半價後HKD$120)份量都算OK, 但沒有青瓜片或紫菜的.
要在九龍灣找好吃的日本料理其實真的十分不容易.

先來罐冰凍的ASAHI (HKD$30)

生海膽一客 (半價後HKD$120)
份量都算OK, 但沒有青瓜片或紫菜的. 如要紫菜要另加HKD$20, 我們當然不要了. 侍應就說可以把海膽伴底下的青瓜絲一起吃. 入口海膽味不太濃, 也不算好甜, 質素只屬一般般. 如果原價就不太值, 半值後這樣的質素算是可以吧.

精選刺身併盤 (半價後HKD$244)
刺身有6款. 有甜蝦, 八爪魚, 三文魚, 帶子, 池魚各4片, 及2隻生蠔. 擺放得幾美觀. 三文魚厚薄適中, 油脂平均幾肥美; 池魚非常薄, 帶子算幾甜, 其他質素都OK.
其中的2只生蠔很小, 得個凍字, 沒什麼蠔味.

生火腿溫泉玉子凱撒沙律 (半價後HKD$49)
份量較小, 菜很大片, 蛋汁也沒太嘗到, 生火腿沒有了那種咸香. 整體又不算很差, 不過實在是普通過普通的沙律.

美國牛舌 (半價後HKD$18)
這個牛吞很大片, 肉質有點韌但仍可接受, 不算很老, 加上面層的黑胡椒及檸檬汁, 惹味.

燒多春魚 (半價後HKD$12兩條)
燒得不過火, 多春魚雖不多春, 但皮燒得脆, 魚春很香, 味道算不錯.

燒雞扒胡麻風冷稻庭烏冬 (HKD$85)
這道烏冬等了差不多45分鐘還未上, 真的差點想取消. 但原來算是整晚比較令人滿意的菜式. 胡麻汁有點太多了, 好像湯浸烏冬似的....但吃下去又不會好咸好濃味, 帶點芝麻香, 烏冬雖不是正宗稻庭, 但也頗煙韌彈牙. 燒雞扒巳切件, 皮燒得非常脆且薄, 肉質嫩滑確實有點驚喜.

埋單2個人差不多要HKD$700左右,
食物質素真的十分一般, 除了燒雞扒比較令人滿意.
侍應對自己餐廳的食物知識水平也很不足, 除了裝潢價錢是高檔水平, 其餘的只能算是一般日式居食屋水準.
2012-05-19 103 浏览
上星期六,去megabox 嘅ikea 買野。唔知係咪有function, 勁多人,排shuttle bus排咗15分鐘,架車等停入去megabox 又等咗十分鐘。見時間唔早,而且又多人, 於是就去咗國際貿易中心度食,起碼無咁多人唔洗等。原本想去satay inn, 去到,人影都無個,安全起見,揀咗仲有幾多人嘅鳴門。兩點幾,仲有午餐,同埋周末午市有65拆,真係好抵食!二個人,分別叫咗蔥吞拿魚腩飯定食同魚生飯定食。話明定食,應有前菜、湯之類,但真係好奇,個飯先黎,仲係獨立而黎。就咁一碗送上黎,到食完碗飯都未有前菜,唯有問吓,擺明漏單啦,之後佢地出番俾我地,但整體都要扣d分,搞到我地食完飯先食前菜同蒸蛋,勁odd lor~講番食物,其實真係唔錯。蔥吞拿魚腩飯,足料,吞拿魚肉碎新鮮,無異味,但就有少少筋。定食仲配蕃茄湯烏冬,烏冬淋,唔彈,但個蕃茄湯幾濃味。蒸蛋好味,好滑,有雞肉、白果同冬菇。個沙律絕對可以唔食,係淨菜,沙律汁都無滴。至於個魚生飯定食,都試咗幾粒魚生,真係新鮮,而且好肥美。甜品有雪糕,是日雪糕係綠茶雪糕,唔好食,有碎冰,而且太奶,綠茶味欠缺。環境不錯,坐窗邊,可看街景。
上星期六,去megabox 嘅ikea 買野。

兩點幾,仲有午餐,同埋周末午市有65拆,真係好抵食!
二個人,分別叫咗蔥吞拿魚腩飯定食同魚生飯定食。
蔥吞拿魚腩飯

講番食物,其實真係唔錯。
蔥吞拿魚腩飯,足料,吞拿魚肉碎新鮮,無異味,但就有少少筋。
定食仲配蕃茄湯烏冬,烏冬淋,唔彈,但個蕃茄湯幾濃味。
蒸蛋好味,好滑,有雞肉、白果同冬菇。
個沙律絕對可以唔食,係淨菜,沙律汁都無滴。

至於個魚生飯定食,都試咗幾粒魚生,真係新鮮,而且好肥美。

環境不錯,坐窗邊,可看街景。
蔥吞拿魚腩飯
2012-05-08 75 浏览
和牛窩巴,澳洲和牛先天肉味欠乏的和牛用上甜醬油淺漬,味道變得馥郁多了,愈嚼油香愈明顯,作為創作料理也不容錯過。再加了些澱粉質的東西,這時我們停了口,廚師無奈也要停手,新鮮的刺身還有和牛創作料理,替午市的滑鐵盧爭回一口氣
團購、信用卡優惠
2012-03-20 100 浏览
這篇食評是綜合星期六,日的2頓午餐而寫的,國際交易中心的鳴門和牛頭角道那間我都幫襯過, 是日因為下午有節目,時間緊迫,便近近地和家人選了國際交易中心這間, 除了因為泊車方便,午市定食有65折外, 更重要是水準不俗,因此,朋友仔得悉後,星期日他便嚷著來試,如是者,我和家人連續食了2餐!星期六/日我點了:碎粒魚生飯定食,此定食配有湯烏冬,可選蕃茄和清湯,魚生新鮮,有三文魚,和2款魚類,其中油甘魚有光澤,重有玉子和三文魚子, 味道很夾, 而蕃茄烏冬選用扁烏冬,茄湯夠濃亦有不少蕃茄,論份量很足夠, 蒸蛋很滑,食到有銀杏,小蝦,不是馬虎之作,日式沙律酸酸地,很清新海膽拖羅飯定食,由於前一日見到海膽賣相好得, 次日我便叫了此款,略嫌 海膽味淡了少少, 拖羅蓉就好鮮味,拼合而食, 啖啖魚蓉荵粒,好滿足!灸燒三文魚壽司,朋友仔的最愛, 每件計的半價壽司, 三文魚油充斥壽司上, 想必是三文魚很肥美,才有此效果,讚!其他是家人和朋友仔選的:壽司定食-有8件壽司,2件卷物,1件玉子,卷物並不馬虎,用牛油果卷住,其中還有1件海膽壽司, 星期日,我們亦點了壽司定食,但款式有點不同了, 換了芒果卷物,冇海膽壽司朝

星期六/日我點了:
其他是家人和朋友仔選的:
朝鮮柚子風燒雞親子飯定食-此定食一樣配有湯烏冬,家人說燒雞肉滑但吃不到柚子味;天婦羅定食-脆漿不厚;香荵拖羅飯定食-拖羅蓉不少呢
餐尾可選咖啡/橙汁/雪糕,我選了雪糕, 係紅豆雪糕,奶味不重之餘,重有大粒紅豆,有驚喜!
感想: 環境寬敞,落地玻璃, 睛天有陽光照入,十分舒適, 可encore!
朝鮮柚子風燒雞親子飯定食原價$90
海膽拖羅飯定食原價$168
灸燒三文魚壽司
香荵拖羅飯定食原價$113
壽司定食
题外话/补充资料: 逢星期六日,公眾假期午市定食有65折,魚生壽司半價,加一以正價計
2012-03-17
海膽拖羅飯定食原價$168
灸燒三文魚壽司
香荵拖羅飯定食原價$113
2012-02-29 52 浏览
同同事補祝生日, 選了近公司的鳴門割烹日本料理。去這間吃已不是第一次了,每次都覺得好滿意,今次都吾例外~今次叫左兩個壽司定食lunch,有十款壽司,有頭盤, 日式蒸蛋, 湯, 飲品/甜品,壽司的魚生都好新鮮,仲有我最愛的海膽,都幾鮮甜的,雖然要百幾蚊一個set 都覺得是值的。特別一提個環境, 全店落地玻璃, 天氣好時可以選擇坐出面,都幾浪漫和寫意的。
同同事補祝生日, 選了近公司的鳴門割烹日本料理。
去這間吃已不是第一次了,
每次都覺得好滿意,
今次都吾例外~

今次叫左兩個壽司定食lunch,
有十款壽司,
有頭盤, 日式蒸蛋, 湯, 飲品/甜品,
壽司的魚生都好新鮮,
仲有我最愛的海膽,
都幾鮮甜的,
雖然要百幾蚊一個set 都覺得是值的。

特別一提個環境, 全店落地玻璃,
天氣好時可以選擇坐出面,
都幾浪漫和寫意的。
2012-02-28
庆祝纪念
生日
  • 魚生
  • 壽司
2012-01-07 31 浏览
我在一間小料理店鳴門割烹嘗到有特色天婦羅,料理師採用沖繩(即是被日本鬼頭霸佔了的琉球群島!!)產優質苦瓜,去囊核後油炸,由於水份抽出令苦瓜爽脆而甘甜味道更明顯,值得推薦。
試食活動
2011-08-23 107 浏览
還記得4月初來我現任公司面試,這時我已經很希望成為這公司的一份子. 其中一個原因便是國際交易中心是一幢甲級的寫字樓.在4月中,我正式入職我現任的公司,公司位置便是-九灣灣國際交易中心.首日上班我便準時下班,下班後便行行這座國際交易中心商場有什麼鋪位,當中必定看看有什麼餐廳啦!這晚看到"鳴門割烹日本料理"便令我最吸引. 吸引的地方當然餐廳外型很像一個水晶盒,加上夜晚的燈光射到窗的外圍,十分閃爍.雖然晚上還未有機會來到這閃爍水晶盒內享受美食的情景.但在這幢甲級寫字樓工作,真的要享用一下中午午飯時間公司樓下的設施.記得在4月中時,我告知我的契姐,我將會在4月中到九龍灣工作(即是和她一樣). 這一刻大家也說要找一天中午一起食lunch.詁不到,第一次的lunch,要三月後才進行. 不過,不打緊,最緊要大家終於可以出來.所以今天中午大家也豁出去.所謂豁出去,就是這頓lunch不理價錢.我們今天便揀選了-鳴門割烹日本料理今天本人和以往一樣,lunch time來到日本料理,總愛喜歡order什錦魚生飯定食.1) 什錦魚生飯定食-$120a)什錦魚生飯問心.如果沒有時間限制和朋友一起吃一個百多元的l

所謂豁出去,就是這頓lunch不理價錢.

我們今天便揀選了-鳴門割烹日本料理

1) 什錦魚生飯定食-$120
a)什錦魚生飯
問心.如果沒有時間限制和朋友一起吃一個百多元的lunch,我是沒有所謂的. 但大家也只有一個小時享受這頓lunch,真的很rush. 算吧! 好好地享受著今天的什錦魚生飯定食吧!
落了單不用多久,職員便先送上什錦魚生飯,定食後補. 但不知為何,我對這一個什錦魚生飯有點失望. 失望的原因,便是份量太少,特別是魚生類種太少,魚生也不是厚切. 我期待$120的份量及種類是多些的,現在的份量,真的和普通不是連鎖式的日本料理差不多,但價錢便一個double了.
什錦魚生飯
b)蒸蛋
問心,一向我對蒸蛋不太喜好,但也不抗拒.但這一個蒸蛋真的又白又滑又香,真的很重雞蛋味.不錯.
蒸蛋
c)烏冬及前菜.
詁不到烏冬及前菜要等到吃完主菜才到.烏冬及前菜味道一般. 其實如果有得揀,我寧願沒有前菜,份量及魚生種類多一點,這樣反而滿足了我.
烏冬及前菜.
d)甜品
還以為甜品只是一小粒雪糕糯米滋,原來不是那麼簡單. 是綠茶雪糕.總有點新鮮感.

總括來說,$120一個set lunch真是不平的,而且也吃得那麼趕.但也覺得這一個定食那麼多元化,加上環境那麼摩登,服務態度也不錯,如有同事或朋友提出來的話,就算貴,我也不會say no.
2011-07-19
2011-07-25 54 浏览
今日去開九龍灣,與同事一行四人去午膳,因為之前係牛頭角個間食過,覺得好正,所以今次帶有期望咁去食,結果有啲失望首先午餐嘅選擇不多,我們四個人選了好耐先揀咗四個set:魚生飯:魚生切得太細粒,口感一般拖蘿飯:配烏冬,份量好少,遇啱係男同事叫,唔夠食滑蛋豬扒飯:好咸,豉油落得太多牛肉鍋:最好吃呢個,清清哋,個湯底都幾甜,唔知係咪因為散叫嘅關係呢?總括而言,呢間嗚門比其它嗚門略差,不過好處是可以訂位!

首先午餐嘅選擇不多,我們四個人選了好耐先揀咗四個set:
魚生飯:魚生切得太細粒,口感一般

拖蘿飯:配烏冬,份量好少,遇啱係男同事叫,唔夠食

滑蛋豬扒飯:好咸,豉油落得太多

總括而言,呢間嗚門比其它嗚門略差,不過好處是可以訂位!
2011-06-17
2011-05-12 44 浏览
四月上旬‧陰天其實真係無咩好驚,有驚就一齊驚,所以是日就找了幾位朋友來一齊吃日本料理。當提議這裡的時候朋友也奇怪為何我連這裡也吃?其實港式日本料理我也吃的,不過就不常在這些地方吃刺身壽司吧了。要了滑蛋豬扒飯,吉列豬扒炸得脆,吃起來鬆化。蛋汁撈進飯中,好吃。專兄的壽喜燒鍋也是穩陣之選,微甜的湯汁加上肥牛肉,是下飯良品。Sally的天婦羅定食也不錯,至少吃了隻炸蝦,雖然有點油膩但也外脆內爽。Alex要的是柚子蜜燒牛肋骨,都好吃。晚上一元啤酒住飲,而還送吃二百送一百的現金卷,大家同步過冬。有機會我們應該會再來的。
四月上旬‧陰天

Alex要的是柚子蜜燒牛肋骨,都好吃。

有機會我們應該會再來的。
滑蛋豬扒飯夠穩陣
天婦羅定食也有板有眼
燒牛肋骨亦是下飯良品
還有飲品
標明來源...
星期六下班後,無所事事的到Megabox的宜家傢俬閒逛。本來打算吃小南國,但由於實在不知道在那裡,又不太想找,就隨隨便便試試這店子。我們隨隨便便走進去,隨隨便便點了燒鯖魚飯和鰻魚釜飯。味道也不錯的,但鰻魚有很多小刺,我也懶得去挑,乾脆咬碎吞了它吧。這個隨隨便便,懶懶散散的下午,也就這樣懶洋洋的,愉快的渡過了...對,這才是星期六的下午啊~

對,這才是星期六的下午啊~
2011-03-05 34 浏览
呢間鳴門雖然好吾就腳, 但若果你好日本菜的話, 最好找個WEEKEND中午去試下~ (泊車有優惠的)佢平日做商務客為主, 都幾貴, 但因為WEEKEND無乜人, 所以佢地中午有優惠, 都幾抵.今次第三次黎, 叫左個, 豐盛刺身定食, 壽司定食, 牛肉鍋定食, 三色魚生飯(TORO, 三文魚子, 海膽)啲定食全部都好對辨, 食材新鮮, 有用心做.跟餐仲有蒸蛋, 沙律, 湯, 雪糕或COFFEE刺身太概有八種, 都係時令食材, 有啲都分吾到係乜魚, 但大路的都有, TORO, 三文, 魶, 鯛, 海膽, 帶子, 牡丹蝦, 等(上次有鮑魚的!!)壽司有九種, 太概有, 海膽, 三文, 油甘, TORO, 蛋, 鐡火巻, 三文魚子等, 魚生飯略為細左D, 但有個烏冬跟, 有落少少柚子醬, 好好食!牛肉鍋好正宗, 湯底好, D料都靚.個經理有D似係日本人, 但講中文都流利, 裝修亦十分日式, 好鍾意佢個樓底高. 以咁嘅價錢食到咁樣質素, 真係超值!!純屬個人意見, 希望大家喜歡 P.S. 見到無乜人寫, 所以一定要讚下呢D有心嘅食店~
(泊車有優惠的)

啲定食全部都好對辨, 食材新鮮, 有用心做.
跟餐仲有蒸蛋, 沙律, 湯, 雪糕或COFFEE

牛肉鍋好正宗, 湯底好, D料都靚.

以咁嘅價錢食到咁樣質素, 真係超值!!

純屬個人意見, 希望大家喜歡

P.S. 見到無乜人寫, 所以一定要讚下呢D有心嘅食店~
2011-02-27
  • 豐盛刺身定食
2K
19-10-2010朋友專程早點收工陪我到九龍灣一轉, 去到卻摸門釘 , 2 人喺呢頭只好食埋 dinner, 起碼未至於白行一趟. 德福及 MegaBox 的食肆吸引力一般, 兜兜轉轉結果嚟到呢幢商廈, 求其入了呢間港式日本餐廳.叫了一人前的蔥吞拿茸丼 set dinner, 有:-三點刺身蟹籽沙律牛肉蒟蒻麵 (正名不明)蔥吞拿茸丼腐皮湯烏冬什錦天婦羅另散叫了小食, 烏冬, 燒物及鍋物各一客 share 食, 整體印象雖然港式, 但其實都唔差的:-三色刺身係三文魚, 油甘魚及甜蝦, 前兩者 as expected 切得厚厚的... 無食三文魚, 甜蝦就爽身清甜, 油甘魚則爽口搭夠, 跟餐貨色算係咁了.蟹籽沙律的 mayonnaise 唔稀又唔會杰, 份量剛好,「掛」到勁幼細青瓜絲亦「掛」得均勻, 食落爽脆開胃, 味道亦穩穩陣陣, 收貨吧.牛肉蒟蒻麵的湯汁係 sukiyaki 味, 不過就更甜 牛肉肉味 ok, 不過幾柴皮; 蒟蒻麵就一夾即斷, 都食得幾吃力.蔥吞拿茸丼: 面頭吞拿茸份量幾澎湃 , 唔算肥但幾香, 不過我覺得蔥的份量追唔上吞拿茸, 同味付紫菜拌勻, 再落醬油及
Exchange Tower 2 樓
呢個係鬼「厚燒玉子」!?
跟餐的「三點」刺身
算係咁的蔥吞拿茸丼
腐皮腍 bad bad 湯烏冬
跟餐的什錦天婦羅
好久不見的蟹籽沙律; 牛肉蒟蒻麵的湯汁味道就勁似 sukiyaki
「溫泉蛋稻庭烏冬」其實唔係稻庭烏冬, 不過幾喜歡煙韌質地
燒牛舌 ok
北海道牛奶廣島蠔鍋
蠔麻麻; 最好就絕對係湯底
「請你哋食雪糕吖」

19-10-2010
朋友專程早點收工陪我到九龍灣一轉, 去到卻摸門釘
叫了一人前的蔥吞拿茸丼 set dinner, 有:-
三點刺身
蟹籽沙律
牛肉蒟蒻麵 (正名不明)
蔥吞拿茸丼
腐皮湯烏冬
什錦天婦羅
牛肉蒟蒻麵的湯汁係 sukiyaki 味, 不過就更甜
蔥吞拿茸丼: 面頭吞拿茸份量幾澎湃
, 唔算肥但幾香, 不過我覺得蔥的份量追唔上吞拿茸, 同味付紫菜拌勻, 再落醬油及 wasabi 同吃仍然唔太夠香, 可以更好的; 下面的飯粒粒「珍珠」, 食落黏韌, 整體印象唔差, 可以一試的.
腐皮湯烏冬: 湯底好鹹, 扁身的烏冬 (點解咁似 linguine 的?
) 滑身, 不過係腍 bad bad 的, 最後食剩了大半碗.

什錦天婦羅: 是日喉嚨唔掂, 只食了冬菇, 係炸得乾身唔油膩的, 粉漿亦薄, 無乜期望下都收貨了.

A la carte 的食物就有:-
自家製厚燒玉子: 係一客 4 件的薄切冰凍玉子, 係鬼「厚燒玉子」!?
咬落凍到牙肉都僵埋, 一味甜, 唔香, 質地就似放了入雪櫃一段時間的牛油蛋糕, 真係 thumbs down!

鹽燒牛舌: 燒得乾身爽口, 不過唔多夠「鹽」燒, 面頭的黑胡椒亦太少, 味道略嫌淡了 d 喎.
溫泉蛋稻庭烏冬: 稻庭烏冬咁粗0架咩?
不過烏冬質地幾煙韌, 食落冰冰涼涼, 麵汁 (係木魚汁?) 夠味又唔太鹹, 配上木魚 flakes 及蛋黃, 都幾難會難食, 最後亦順利清碟.

北海道牛奶廣島蠔鍋: 湯底飲落滑喉, 味道濃鮮又唔膩, 正
蔬菜以紹菜, 金菇及冬菇為主, 特別喜歡軟腍腍的紹菜, 索滿湯汁, 正
廣島蠔賣相算飽滿, 食落就係苦的
, 認真麻麻, 不過既然呢鍋嘢主角係湯底, 是但啦.

食到呢度已好飽, 但 waiter (經理?) 大叔一句「請你哋食雪糕吖, 要呍呢嗱定芝麻?」, 還是要了一 scoop 芝麻味, 由朋友包底
雪糕碗摸落勁冰凍, 雪糕望落密度亦高, 唔知好唔好食?

環境乾淨企理, 店員們亦有禮, 整體印象都唔差, 每人埋單約 $230 唔算十分貴, 作為港式日本料理, 一試無妨的.
不過再喺九龍灣食日本嘢, 我諗下次我會幫襯返魚一丁 (http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=2032278) 了.
2010-10-19
算係咁的蔥吞拿茸丼
「溫泉蛋稻庭烏冬」其實唔係稻庭烏冬, 不過幾喜歡煙韌質地
北海道牛奶廣島蠔鍋
  • 北海道牛奶廣島蠔鍋 d 湯
2010-09-24 51 浏览
去九龍灣國際交易中心食左餐富貴日本餐.. 肉痛!! 不過環境又真係幾好喎~~ 野食好新鮮!! 叫左個刺身拼盤先!! 超好味!! !! 必食: 炸生蠔.. 超好味!! !! 今日先知道.. "嗚門日本料理" 咁好味道~~~仲咁貴 tim!! 哈哈哈~~~
2010-04-26
庆祝纪念
生日
  • 炸生蠔
(非会员)
2010-09-10 20 浏览
見到雜誌介紹晚市有優惠,加上附圖餐廳環境好似唔錯,所以同朋友收工黎試下。整體都不錯,不過好似唔夠”生氣”,侍應大部份都目無表情。雖然木無表情,但服務態度係OK既…但如果多番D笑容同活潑D更好!白桃汽水酒:賣相平平無奇,但飲落有驚喜。桃味好香。感覺同平時有氣果酒差不多,但夏天飲桃味既野,特別有SUMMER FEEL!刺身拼盤 (牡丹蝦、甜蝦、拖羅、左口魚裙邊、帆立貝、劍魚腩、三文魚籽、海膽、吞拿魚腩):整有刺身都夠新鮮,由其係牡丹蝦,拖羅,帆立貝,海膽,吞拿魚腩,相當鮮甜。但賣相上一般,切得靚D會更吸引。另外有些刺身是細小三魚形,感覺好似係頭尾位,同其他刺身SIZE不一,有少少影響觀感。而且wasabi 太濕,企都企唔穩,賣相NO GOOD!豬扒飯:睇落OK,但份量太少,只係夠2個女仔食量分,一人一碗。至於主要既吉烈豬扒普通,MAYBE炸耐左D,肉質唔夠多汁,邊位有D硬。加上上菜時脆皮已與肉分開,可能係切開時落拖刀問題….所以向侍應問,可唔可以更換做烏冬,佢地都好好服務幫我地換左。蕃茄牛肉石鍋烏冬:下次再來都一定會點,湯底好濃郁蕃茄味,唔係茄汁味,係鮮蕃茄既質感。牛肉唔會煮太熟,據侍應講

蕃茄牛肉石鍋烏冬:下次再來都一定會點,湯底好濃郁蕃茄味,唔係茄汁味,係鮮蕃茄既質感。牛肉唔會煮太熟,據侍應講牛肉係最後先放上面,所以就算湯好熱都唔會影響牛肉變太老。烏冬煙韌彈口,烏冬吸左蕃茄湯汁之後,入口又滑又甜。

串燒 (冬菇、雞翼、露筍):雖然係串燒,但冬菇同露筍入面仍保持水份,外面有甜甜既燒汁,正!雞翼則味道淡左D,應該要多加少少燒汁/鹽吧,但肉質OK既,做到外脆入面保留到少量肉汁。至於份量略為太少,同價錢有點不成正比,應該要加多一點吧。
2010-09-08
  • 蕃茄牛肉石鍋烏冬