2015-03-30
上星期四部門食飯, 早一天訂位, 要1小時交枱才有住, 我們12點左右到達, 已經幾乎坐滿, 好誇張, 我們每人叫左一個午餐. 我食三文魚帶子刺身飯, 同事們分別有些叫海膽拖羅飯, 牛扒飯, 鰻魚飯, 三文魚子魚蓉飯.前菜好快送到, 每款都有不同, 我的係有一碟唔知咩嚟, 有些黑色的, 啡色的絲, 應該係植物, 冇咩味的. 一碟沙律菜, 入面有些椰菜, 蕃茄等. 都幾新鮮的, 味道OK, 幾爽甜, 一碗蒸蛋, 都好滑身, 入面有些蝦仔, 菇之類, 不過有點水係底. 我們食晒D前菜, 都未嚟主菜, 等左一段時間先開始慢慢出, 份量明顯係少左, 碗飯細左, 之前係比較滿, 但依家只係一半滿. 三文魚及帶子都好薄身, 上面有些豉油, 都好肥美的, 帶子入口即溶的, 三文魚都係, 好似唔使咬咁, 好味.牛扒, 同事們分別叫一客七成, 一客五成, 但七成來了, 過左好耐五成都未嚟, 問仕應, 初初的一個問我們欠甚麼, 幫我們跟, 因同事食齋, 叫左一碗淨烏冬同埋炒雜菜都未嚟, 過左一陣鳥冬及雜菜就出嚟, 再問佢牛扒怎樣, 竟然話因為個爐用左嚟煮烏冬, 所以要再等一陣, 全間店只有一個爐?? 莫名
牛扒, 同事們分別叫一客七成, 一客五成, 但七成來了, 過左好耐五成都未嚟, 問仕應, 初初的一個問我們欠甚麼, 幫我們跟, 因同事食齋, 叫左一碗淨烏冬同埋炒雜菜都未嚟, 過左一陣鳥冬及雜菜就出嚟, 再問佢牛扒怎樣, 竟然話因為個爐用左嚟煮烏冬, 所以要再等一陣, 全間店只有一個爐?? 莫名其妙的答案. 再再等左一陣才出, 肯定係漏單. 他們說牛扒較肥及有筋的, 只屬一般, 他們跟餐的飯也變細左.
我們打算ORDER跟餐甜品, 有一個女仕應經過, 咁叫佢落單, 佢不禮貌的叫我搵同事幫, 但佢唔知行去湛水的位置做咩, 我反問她"你不是同事嗎"當然佢係冇回應我. 甜品係橙汁或芝麻雪糕, 芝麻雪糕有些好凍, 好硬, 有些好淋的, 呢D質素都可以唔平均. 最後我們埋單, 係剛才那仕應生來的, 原來佢係負責收銀. 我們有一張會員咭, 問佢有冇扣折扣, 她只叫我們自己睇, 頭也不知望去邊. 很沒有禮貌.
我們10個人都食左千幾元的LUNCH, 難道就要受這樣的服務嗎?! 餐廳人流係多過以前好多的, 但食物, 服務也下降了.