2019-07-11
鳳城1964係鳳城酒家集團𣄃下既年輕新品牌,注入左年輕元素,走新派順德菜既路線,除咗一貫傳統嘅順德菜之外,仲有大量新潮可愛嘅點心,之前食過一次印象都幾深刻今日再次經過見到餐牌多左新菜式,決定要試試。《冰鎮甜梅涼瓜》第一次食呢個做法既涼瓜,好特別,味道酸酸甜甜一啲都唔苦,保留到涼瓜既香氣,口感好爽脆,令人一口接一口。《蟹皇包》外形好可愛,岩晒小朋友。裡面既肉味道食起來似菜肉包既味道,不過不失。《蜜椒雞中翼》非一般既雞中翼!超香口,皆因外皮炸得好酥脆,肉質好滑,甜甜地好開胃。《大良炒鮮奶》順德傳統菜式,即使上次已食過,今次仍然要食!奶味好出,甜度低,炒得好滑,加上有杏仁片,口感更好,呢個菜老少咸宜👍🏻《芝士三文魚撻》呢個層次好豐富,首先個撻做到好鬆化,然後配上芝士、洋蔥、蘑菇同軟滑既三文魚,好好味!《西米布甸》聽講呢一個係鳳城酒家嘅名物,每次嚟到都一定要食,西米配蓮蓉,估唔到禁夾,不過有啲膩,最好搵人一齊share!《紫薯流奶球》由於我係唔食榴槤嘅,所以就留返俾我屋企人。而紫薯球外層好脆,內層帶煙韌口感,然後中央部分係流沙奶黃,爆晒汁,好正! 今次嚟到,全部新品都冇令我失望,下次一定
《冰鎮甜梅涼瓜》
《蟹皇包》
《蜜椒雞中翼》
《大良炒鮮奶》
《芝士三文魚撻》
《西米布甸》
《紫薯流奶球》
今次嚟到,全部新品都冇令我失望,下次一定會叫多啲人一齊嚟食👍🏻👍🏻👍🏻