2019-05-27 181 浏览
首先想請求各位中意順德菜既朋友仔原諒無知既👧🏻,因為由細到大👧🏻淨係識大良炸鮮奶呢樣順德菜,所以從來都唔知原來順德菜係有咁多款式同咁好味架🤩由於今次太興奮叫左太多野食,咁👧🏻就長話短說啦,因為真係好想介紹多啲👦🏻👧🏻覺得好味既菜式俾各位朋友仔🤤個日總共嗌左:1954蝦多士、生菜夾豬、考古欖角骨、順口水雞、麻醬手撕雞、龍袍四季豆、伍肆蒸粉果、金光炸粉果、招牌鳳城炒飯、3D車仔腸粉、魚湯杞子菜苗、黑松露水晶波、龍蝦湯鮮竹卷、紫薯流奶球、風騷蛋散、凍法式南瓜露同埋西米焗布甸,👧🏻盡量分開唔同既類別介紹俾各位朋友仔啦。小食類1954蝦多士:蝦多士上面唔係蝦膠而係一隻新鮮爽口既蝦,炸到金黃色但唔油膩,作為餐前小食好吸引。生菜夾豬:即係生菜包,而內餡除左豬肉碎,仲有臘腸同筍粒,非常香口惹味。順口水雞:辣味好夠而且啲雞唔老,啱晒中意食辣既朋友仔。麻醬手撕雞:最中意呢個手撕雞加左啲椰菜、蘿蔔同青瓜絲,可以中和番啲麻醬令個小食更清新。3D車仔腸粉:木頭車既造型好特別,而且腸粉好滑,估唔到係酒樓會食到咁高質既街頭小食。點心類伍肆蒸粉果:每隻都脹卜卜包左好多餡,皮既厚度同餡既比例唔錯,唔會覺得皮太厚或者唔夠

小食類

順口水雞:辣味好夠而且啲雞唔老,啱晒中意食辣既朋友仔。

點心類
伍肆蒸粉果:每隻都脹卜卜包左好多餡,皮既厚度同餡既比例唔錯,唔會覺得皮太厚或者唔夠餡。

金光炸粉果:雖然叫粉果但內餡包既就係蝦,炸得好脆身,就算點左湯都仲保持到脆口既感覺。

黑松露水晶波:咬落去既時候黑松露味好特出,通常水晶球都係食甜既,但鹹鹹地都幾特別。

龍蝦湯鮮竹卷:湯底係用龍蝦煲既,味道非常鮮甜,而鮮竹卷吸收晒啲龍蝦湯既湯汁,鮮味更加提升呀。

主食類
考古欖角骨:一開始見到個色水以為會好鹹,但食落原來係甜甜地既,好似有層蜜糖包住咁,送飯一齊食一定好正。

招牌鳳城炒飯:有啲似係西炒飯同楊州炒飯既混合體,上枱個陣香氣撲鼻,食落鑊氣十足。

蔬菜類
龍袍四季豆:鹹蛋黃包住四季豆,食落夠香口,但又唔會覺得太鹹。

魚湯杞子菜苗:呢個清清地魚湯好夠味,啲菜新鮮亦無渣,啱晒注重健康既朋友仔。

甜品
紫薯流奶球:紫薯球既表面夠脆身,入面既內餡好似奶皇包咁流沙,係一個帶少少蛋皇鹹香味既甜品

風騷蛋散:比較少見係加煉奶既蛋散,蛋散炸得好鬆化,表面加埋啲杏仁片、砂糖同埋芝麻,令個蛋散更加香。

凍法式南瓜露:呢個係👧🏻既重點推介,超軟滑既南瓜露,南瓜味好香,就算撈埋表面既忌廉一齊食都唔會過甜,反而更加突出清甜既味道。

西米焗布甸:呢個就係👦🏻既最愛,出面唔多地方可以搵到呢個甜品,布甸上枱既時候仲係熱辣辣,入面焗得好嫩滑,蓮蓉清甜亦唔會搶去布甸既味道。

每次都會透過以下6大方面評分(滿分:30分)
味道 : 4.5 / 5
環境 : 4 / 5
外觀 : 4.25 / 5
價錢 : 3.5 / 5
服務 : 4 / 5
回頭率 : 4.5 / 5
總分 : 24.75 / 30

性價比
呢間酒樓真係俾到好多驚喜👦🏻👧🏻,成個晚餐都係諗緊一件事就係下次幾時帶埋啲朋友仔再黎食,👦🏻👧🏻開始真係有少少鐘意左食順德菜呀😳🤤