2019-02-14 165 浏览
叫咗情人節套餐,刺身一人得一塊油金魚一隻蝦同一啖海膽,串燒總共得四串(冬姑兩舊、雞翼兩隻、牛肉一串、四粒蕃薯),上菜速度慢到痴線,淨係等都等咗個幾兩個鐘,啲熱食仲要係唔熱既,所謂甜品係兩粒仔雪米糍,份量又少得離譜仲要收千幾蚊,食完似無食過野,睇返餐牌散叫完全係唔需要依個價錢,套餐收費完全唔合理,情人節都預咗會貴啲不過都唔好太離譜呀!叫人點套餐係咪應該一早準備好,隔離枱散叫 加埋單食完走人,我都仲係度等緊,完全係一次好差既經驗
2019-02-14
庆祝纪念
情人节
2019-01-03 407 浏览
31/12相約朋友去尖沙咀鳥炎屋食晚飯和看煙花。我和同事常到鳥炎屋吃午飯,那裡的午餐有很多選擇,同事說每天在鳥炎屋吃午飯都不會厭,老闆和樓面很親切,午餐又很用心去做。我們一行6人,訂了晚上七時三十分,慣常叫了珍寶牡丹蝦、珍寶帶子、海膽、晚間老闆介紹了活赤貝,刺身保持水準,十分鮮味。這裡的串燒如牛舌串、雞肉串、黑琢肉串必吃,銀鱈魚西京燒,好味到不得了,牛油果軟殼蟹卷、黑松露甜蝦卷,都是我喜愛的,最後我們叫了鰻魚炒飯和牛肉湯烏冬,都做得十分出色,我們吃得很滿足。這次除夕夜在鳥炎屋倒數和看煙花,客人和老闆一起慶祝,這裡的氣氛令人有熱鬧和諧的感覺。
31/12相約朋友去尖沙咀鳥炎屋食晚飯和看煙花。
2019-01-02 331 浏览
元旦日都要回公司當更,無計啦,輪到我,一支公食lunch, 穿過繁盛的廣東道,實在是擠迫的廣東道又去返亞士厘道嗰間居酒屋-鳥炎屋,今天是假日應該坐得非常舒服。果然如我所料上到去只有三台客人,坐下來老闆介紹日替Menu有個汁煮牛舌,好就點這個,上菜時發覺有八件牛舌淋上照燒汁,再加上有一堆生菜沙律加上胡麻醬非常吸引,牛舌煮得夠淋但仍然有咬口,送飯一流,今次冇辦法要多添半碗飯,食埋甜品是香芋雪米糍大感滿足。
2018-12-21 281 浏览
lunch time, 位置係樓上,但都算容易搵到既。同埋lunch既質素又真係唔差,d魚生算新鮮,又有埋湯同甜品,幾好食。78蚊就有雞扒飯, 肉質好滑,高質。尖沙咀黎講呢個價錢都接受到既。
lunch time, 位置係樓上,但都算容易搵到既。

2018-12-15 314 浏览
尖沙咀日式餐廳好多 點解我會揀黎個 好似係因為樓試鋪 冇咩特別原因 想同個朋友靜靜地食餐飯 同慶祝朋友生日 😘 特好鍾意日本野 而黎間係真係幾好食 所有野食 都唔會有覺得唔好食的地方 上菜速度好快 值得一讚!雖然食左成千蚊埋單 但係佢個是日推介沙律好味 、松葉蟹厚燒玉子、凍豆腐、炸物有天婦羅、すき焼き鍋、刺身拼盤 全部都唔少得 個炸物炸得好好 至少唔會係事但炸出黎 算係咁 服務係唔錯 照顧得周到 坐得舒服同靜靜地 同朋友傾左晚都好開心 一試無防!
2018-12-15 190 浏览
星期五晚7點鐘到去到,室內既位只有好小,原來佢仲有個露台,露台反而空間大好多,surprise!坐低已經聽到老闆係到介紹菜式,好熱情同好生動。👍🏻Menu既野食都算多:味淋魚干,燒得好香口,唔干,有咬口,推薦!👍🏻👍🏻👍🏻($70)芥辣8爪魚,老闆好好比埋紫菜我地👍🏻👍🏻👍🏻($48)蔥吞拿魚腩蓉壽司,正常喇要襯快食唔食紫菜會諗🌟($45)牛油果軟殼蟹卷,味道ok但presentation好普通($98)燒物:燒牛舌,即燒但肉質麻麻地($100兩串 唔值)燒油甘魚鮫🌟🌟🌟好正 即燒 夠魚油香又好嫩口($168)明太子雞翼,燒得唔錯($58)芝士煙肉燒蠔,焗會好食d($80)牛肉薯餅,外面脆入面又唔乾,好食🌟🌟($38)我比佢個menu 既‘海膽糖心玉子杯’吸引左,不過都幾失望,首先圖同實物差得遠,而味道方面海膽係無味 ,面糖心蛋都唔好味😞($88)再叫左5杯Sapporo ($68大杯)埋單都幾貴

坐低已經聽到老闆係到介紹菜式,好熱情同好生動。👍🏻

Menu既野食都算多:

味淋魚干,燒得好香口,唔干,有咬口,推薦!👍🏻👍🏻👍🏻
($70)
味淋魚干

芥辣8爪魚,老闆好好比埋紫菜我地👍🏻👍🏻👍🏻
($48)

蔥吞拿魚腩蓉壽司,正常喇要襯快食唔食紫菜會諗🌟($45)

燒物:
燒牛舌,即燒但肉質麻麻地($100兩串 唔值)

燒油甘魚鮫🌟🌟🌟好正 即燒 夠魚油香又好嫩口($168)
燒油甘魚鮫

明太子雞翼,燒得唔錯($58)
燒明太子雞翼

芝士煙肉燒蠔,焗會好食d($80)
芝士煙肉燒蠔

牛肉薯餅,外面脆入面又唔乾,好食🌟🌟
($38)
日式牛肉薯餅

再叫左5杯Sapporo ($68大杯)
埋單都幾貴
味淋魚干
燒油甘魚鮫
燒明太子雞翼
芝士煙肉燒蠔
日式牛肉薯餅
2018-12-12 1757 浏览
有日同事找我吃午飯,話帶我試一間居酒屋,我說: 中午不喝酒,他笑答: 你想多了!只是午餐。位於亞士厘道的一座商業大厦四樓,又是樓上店,香港租金越來越貴,食店走到越來越高,所以熟客相當緊要。一來到這商業大厦,我印象中曾到過這裏吃晚飯的,但當我進入餐廳又覺裝修不同了,早再年來過,最近應該是轉了手。問清楚,原來真的是新店,又是試新野的時候。店員應是家庭式作業,份外親切。當我去洗手間的時候,我發現別有洞天,原來朋友愛來這裡,其中一個目的是有露天位置,放工過來𣈱飲,吃吃串燒吹吹煙⋯⋯係吹吹風先真。由於這裡主要是居酒屋,所以筆者主動問老闆那 Sake List 如何。老闆態度熱情,待過了繁忙飯市,主動過來和我們打招呼,問問食物質素如何,非常親民.午市定食:汁煮豬軟骨定食:有菜有肉,味道可以,唯獨是那白蘿蔔竟然唔淋身。定食包括 麵豉湯、沙律。什錦魚生丼定食$88:味道不過不失。Sake 大部分都是港人熟悉的品牌。整體來說,老闆親民,適合放工過來吹水、吹煙⋯⋯吹風的港式居酒屋。

問清楚,原來真的是新店,又是試新野的時候。

店員應是家庭式作業,份外親切。

係吹吹風先真。

午市定食:
汁煮豬軟骨定食:
有菜有肉,味道可以,唯獨是那白蘿蔔竟然唔淋身。

定食包括 麵豉湯、沙律。

什錦魚生丼定食$88:
味道不過不失。

Sake 大部分都是港人熟悉的品牌。

2018-11-21
2018-11-20 454 浏览
約朋友們去鳥炎屋到飲晚飯。第一次去呢間餐廳,我同朋友都幾鐘意!首先,坐得舒服!無限時!我地傾計傾咗幾個鐘,仲不斷幫我地添熱茶!無趕我地走😂😂第二,服務周到!老闆(我諗應該都係lol)勁好禮貌👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻佢會先問我地口味係咩,先再向我地推介當日有咩好食又岩我地口味,每樣食物都解釋得好仔細!重點係佢唔會hard sell好貴嘅食物!第三,感覺到老闆對食材有要求,好似真係日本啲居酒屋咁!唔會是但整啲食物hea客人!👍🏻因為爆肚餓,又等friend到,所以叫住個刺身沙律頂住先!沙律菜唔苦,刺身ok,沙律dressing好清新!🍤牛油果炸蝦卷卷物有六份,幾大件!炸蝦好脆,真係咬落係好鬆化!飯實淨唔易散!牛油果新鮮!🍚火焰刺身飯雖然話呢個係一人份,但出到都真係有少少細!海膽正、帶子都好味,其他刺身都正正常常,而壽司飯軟硬適中!🍜堅魚湯牛肉烏冬由於個friend好想飲湯,而老闆話當日唯一有嘅湯就係堅魚湯,咁所以我地就叫咗呢個烏冬!湯好清甜,飲完好舒服,牛肉好鮮,厚薄適中!🐮串燒牛舌最中意厚身牛舌,爽口,多汁,好味!🧀燒芝士年糕嗰啲芝士係流心㗎,芝士味好濃郁,而且年糕真係好chewy !🐔雞肉串雞

因為爆肚餓,又等friend到,所以叫住個刺身沙律頂住先!

沙律菜唔苦,刺身ok,沙律dressing好清新!

🍤牛油果炸蝦卷

🍚火焰刺身

🍜堅魚湯牛肉烏冬

🐮串燒牛舌

最中意厚身牛舌,爽口,多汁,好味!

🧀燒芝士年糕

🐔雞肉串

雞肉爽口嫩滑,juicy

🐔🐣免治雞肉串+點生雞蛋
雞肉口感好嫩,不過醬汁略為鹹!

總括嚟講,餐廳環境同埋服務一流,食物質素唔差!希望佢可以繼續保持落去!💪🏻💪🏻
Sunny day☀️ let's enjoy the lunch from the balcony❤🍶🍱️🥢🇯🇵 amazing✨..對任何東西都充滿著好奇的我,平常就最喜歡發拓一些新事物。對於吃午飯的餐廳選擇豈能放過呢,這次找到了一間日式居酒屋小店。店舖雖然不大,但在尖沙咀鬧市樓上有屬於自己既陽台空間實屬難得。戶外的用餐位置實在太棒,陽光從簷篷滲進來的感覺 舒服而帶點溫暖。在這個不冷不熱的季節中 坐到露台用餐最適合不過呢。而日式居酒屋餐點定食代表,燒鯖魚🐟`生薑豚肉🐽總是不能少的喔。前者原條大大條 魚很有魚味 燒得不錯喔;後者的豬份量不少 也是嫩嫩豬呢 總覺得薑和豬的配搭是絕配的 味道總是很夾喔。就這樣偷得浮生半日閒,有時候生活放慢點腳步 你會享受得更多呢。

就這樣偷得浮生半日閒,有時候生活放慢點腳步

你會享受得更多呢。
第一次來是因為老闆請吃飯吧,沒什麼人在等位,所以很快便進去了,讚。它的lunch set有很多的選擇,既然來了日本餐廳就叫點魚生吃吧,於是點了$100以上的三文魚飯(因為我忘了實際上多少錢)。飯未到之前,侍應送來味增湯、小菜青瓜。首先,味增湯的配菜很足,有豆腐、昆布等等,不是只有湯和零碎的配菜,算是比外面的即食味增湯好多了。小菜青瓜也是很爽脆,個人喜歡青瓜所以對這配菜加分!角切三文魚飯配上蛋絲、壽司薑、三文魚籽等等,蛋絲不錯,有點點甜味。想不到竟然會細心地放了壽司薑上去,我個人也是很喜愛的呢!三文魚都不錯,但沒什麼驚喜吧。最後,他們竟然有送甜品,是一個雪好的糯米糍。有前菜、湯、正餐、甜品。是很完整的一頓飯呢!不過他們有時可能忘記給甜品,大家如果想吃可以提醒一下他們喔!下次如果想吃平一點可以叫$6x元的雞扒飯,我第二次吃時點了這個,也很好吃的呢!

2018-09-20 575 浏览
前天是星期日,因為山竹的來臨,本來安排好的節目,全部取消,在家睡了一整天。昨天早上上班,為怕交通問題,已經很早出門,但無奈也要花了3個多小時才返到公司,感到很疲累。今天下午時候,朋友相約今晚一同去吃日本菜,她說試試一間叫鳥炎屋的日式居酒屋,在尖沙咀的樓上舗,朋友說打電話去訂位時,接聽電話的很有禮貌,已有一個很好的感覺。到達這間日式餐廳,被安排坐在卡位,雖然這間餐廳不是什麼豪華裝修,但感覺很舒適,打開餐牌看看,食物種類都算多,我們叫了刺身吃,先來珍寶牡丹蝦和珍寶帶子,真的十分新鮮美味,再來海膽玉子杯,年輕老闆行來教我們可以一啖放入口吃,聽他說的,果然十分滋味。之後有火龍卷,炸得剛好,而鰻魚玉子卷真是值得推介,應是即刻燒的。串燒也做得不錯,牛舌串,黑琢肉串,雞翼串是我們今晚所點的,因為我們不喜歡吃得太飽,所以最後叫了一碟日式炒什菜。整體來說,這裹的食物出品是值得一讃的,因為我們叫了清酒飲,一邊飲,一邊吃,感覺十分悠閒,這兩天返工的無奈和疲累,竟然全消。我都要讃我的朋友,帶我來到這一間很有水準的餐廳,品嘗到美食,我一定會再來這間餐廳,享受這裏的舒適環境和美食。

2018-09-18
  • 珍寶帶子
  • 珍寶牡丹蝦
  • 鰻魚玉子卷
2018-09-16 542 浏览
環境好好,服務也非常滿意!熱情招待!去左幾次了。食物質素都滿意也有特色! 質素及價格成正比的。朋友生日,特意來吃的,朋友非常喜愛日本美食,所以選擇了這間。份量適中! 還會介紹季節限定同埋各款特色美食。仲有好多其他相漏左影。。掛住食。。忘記了 。下次會想試吓海膽!
2018-08-11 859 浏览
如题,老板实在是太可爱了,我们一个team出来吃,我们边吃边聊天。老板总是能在适当的时机(就是不会像一些热情过度的店让人觉得有点烦)过来问我们要不要加饭,而且连甜品都能加总体来说就很有温情。虽然在楼里,但是酒香不怕巷子深,希望大家都来吃我总共来过3次,3次都是写了不同的定食,牛肉锅甜度正好不腻,料也不少。其他的例如炸鸡、安格斯牛也都非常好吃!!另外他们的餐前小食实在是太好吃了!就说这么多、希望大家能来!

就说这么多、希望大家能来!
是晚約了友人到尖沙咀吃晚飯,胃口其實一般般,跟他商量後決定去吃點串燒,午飯時間上Openrice就剛好搜尋到這家鳥炎屋,看到可以訂座所以揀選了他們。可能時間尚早關係進內只是見到數枱客人,如同Openrice食評所說一樣有位男侍應好好招呼我倆(滿細心的,會問我們冷氣會否太凍跟喝茶還是冷熱水,應該是客人不多的關係還安排了我們坐在一張大枱。),我們看了menu良久,他便來介紹了今天的推介,但因為今天我胃口不太好,所以把情況告訴了他,接著他便介紹了一些開胃菜給我們。先來推介的火焰松葉蟹玉子燒,用了沙律醬去燒,上桌時還是熱熱的,吃著甜甜的,確實是蠻開胃!明太子雞翼,不會太辣太油膩,燒得香香,友人最後還追加多了一份。串燒牛舌,燒得剛好,不是軟腍得像用了鬆肉粉的那種,而是有點咬口的那種,重要的是調味很合我倆的口味,不是拼命下鹽去燒。芝士年糕,相片拍得不是太好,口感是不錯,但芝士味略為不夠香濃。串燒雞軟骨,入口挺爽脆,滿滿的咸香,這是我自己很喜歡的口感!推薦!總結來說,食物跟服務質素很不錯,價錢算是合理,最重要是店員確實是蠻健談的!談到我也要幫他們寫食評,哈哈!還有我們最後才發現原來這家有室外陽台座位

火焰松葉蟹玉子燒

明太子雞翼

串燒牛舌

芝士年糕

串燒雞軟骨

總結來說,食物跟服務質素很不錯,價錢算是合理,最重要是店員確實是蠻健談的!談到我也要幫他們寫食評,哈哈!還有我們最後才發現原來這家有室外陽台座位!不過今天他們沒有開放這邊,男侍應說今天沒有太多訂座所以沒有開放,但他說如果我們想坐在外面的話下次可以預先通知!即是下次讓我的胃口變好便再來吧?
2018-07-30
火焰松葉蟹玉子燒
明太子雞翼
串燒牛舌
串燒雞軟骨
2018-07-30 648 浏览
與閨蜜慶祝生日, 見到openrice有網上訂枱又係星期五, 二話不説訂咗先講!天氣太熱喇, 坐低後第一時間嗌咗兩杯冰凍啤酒飲下先。喺openrice 見到 相片好吸引, 所以忍唔住第一時間叫咗呢個試下先, 食物新鮮, 讚呢個好味, 燒完仲好多汁, 可以再 encore燒魚鮫燒牛舌, ㄧ般燒廣島蠔, 啖啖肉加蠔味濃郁, 證明啲海鮮好新鮮 , 價錢亦很相宜。總括來説, 食物都算得上 ok, 價錢還可以, 只是員工安排坐位有點奇怪, 明明訂咗 6.30 枱, 我同朋友早到 6.15pm上到去第一枱食客, 竟然被安排在廚房前嘅卡位, 覺得好失望, 店員仲要話之前坐嘅卡位已經畀人booked咗, 但係好奇怪, 我哋一直食到九點幾先有人坐! 我哋成晚都係對住廚房啲煙油味, 餐廳應該要改善下。

天氣太熱喇, 坐低後第一時間嗌咗兩杯冰凍啤酒飲下先。

吞那魚腩卷

燒翠玉瓜

呢個好味, 燒完仲好多汁, 可以再 encore

燒魚鮫

燒牛舌, ㄧ般