2019-08-20 119 浏览
當日我地book左六點鐘食早飯間舖仍未開哂門 打點中 所以店內非常焗束可能店員忙著開店 所以服務一般蟹籽沙律(沙律醬比青瓜多,分量非常少)炸雞軟骨 (👌🏻)明太子蛋卷 (👍🏻明太子分量充足,蛋夠軟身多汁)燒牛舌 (嫩口 juicy 👍🏻)甜蝦松露卷 (呢兩樣食落好似唔太夾)同鰻魚卷 👌🏻波波壽司拼盤 (個人覺得正常壽司拼盤比較好,波波壽司飯太大舊)叫左幾次staff扭大冷氣但食到埋單 d冷氣仲係非常微弱越食越熱😅😅 食咩都無心機
當日我地book左六點鐘食早飯
間舖仍未開哂門 打點中
所以店內非常焗束
可能店員忙著開店 所以服務一般

蟹籽沙律(沙律醬比青瓜多,分量非常少)

炸雞軟骨 (👌🏻)

明太子蛋卷 (👍🏻明太子分量充足,蛋夠軟身多汁)

燒牛舌 (嫩口 juicy 👍🏻)

甜蝦松露卷 (呢兩樣食落好似唔太夾)
同鰻魚卷 👌🏻

叫左幾次staff扭大冷氣
但食到埋單 d冷氣仲係非常微弱
越食越熱😅😅 食咩都無心機
2019-08-14 102 浏览
今日同朋友去咗尖沙咀揼完骨再去附近食居酒屋暢飲一番,晚上五點半至到七點札幌生啤又買一送一。揼完骨嘆番杯啤酒非常之正!飲啤酒又點可以冇小菜呢。我哋都叫咗好多嘢食,我哋兩個都好食得㗎。叫咗雜錦魚生沙律、豚肉大根煮、冷豆腐、七味魚翅乾、壽司、黑松露牛油果卷、雞軟骨串雞肉串、黑豚肉串、龍田炸雞。冷豆腐同七味魚翅乾幾特別,第一次食魚翅乾,口感同普通嘅燒魚干不同。串燒亦都非常之好食,豚肉燒得最好食。黑松露牛油果卷也非常不錯,兩樣食材都配搭得非常好。
2019-08-09 106 浏览
每次跟友見見面都會獲益良多,但最緊要配合一個好好環境,今日就選擇了《鳥炎屋》這是一間樓上鋪,日式風格居酒屋🏮 而店鋪座落於鬧市尖沙咀亞士厘道沖繩海葡萄沙津 HKD 50 首先來一個前菜沙津,就是一粒粒來自沖繩的海葡萄~咬一咬爆葡萄那一刻難以形容~ 好味 😎珍寶帶子刺身 HKD 90 富亮澤的帶子刺身~ 加了檸檬後更帶出鮮味~燒雪魚干 HKD 40 雞泡魚干的口感吃多了,今次來一個新口感 —- 燒雪魚,另一種口感,脆口有魚香味 黑松露牛油果卷 HKD 60 黑松露配搭實在很多變化,繼扒類、意粉、薯條等,還可以加在壽司連同牛油果🥑成卷物。 飯有點似sticky rice 粒粒緊扣 三文魚壽司 HKD 28 看見在旁的客人點了這個,好肥美啊!黑豚肉串 HKD 40 充滿燒汁的黑豚肉~ 肉與肉之間的脂膀釋出油份提升美味感。 雞肉串 HKD 30 雞肉彈口、嫩口~ 串燒必食佳品明太子玉子卷 HKD 80 蛋內帶小許辣的明太子~ 不會只有蛋那麼掛,又感到辣辣地感覺以提升層次炸日本池魚 HKD 198 原隻上池魚! 📣 炸得金黃色~ 已拆肉非常方便食用。 味道清、甜、爽 ~ 日式炒雜菜 HKD 70

沖繩海葡萄沙津 HKD 50

珍寶帶子刺身 HKD 90
富亮澤的帶子刺身~ 加了檸檬後更帶出鮮味~

燒雪魚干 HKD 40

黑松露牛油果卷 HKD 60

三文魚壽司 HKD 28
看見在旁的客人點了這個,好肥美啊!

黑豚肉串 HKD 40
充滿燒汁的黑豚肉~ 肉與肉之間的脂膀釋出油份提升美味感。

雞肉串 HKD 30
雞肉彈口、嫩口~ 串燒必食佳品

明太子玉子卷 HKD 80

炸日本池魚 HKD 198

日式炒雜菜 HKD 70
最後一道就是炒雜菜~ 爽口入味。 可以去子油膩感 😌
2019-08-07 155 浏览
燒鱈魚乾第一次食鱈魚乾,原來咁香脆可口!不點沙律醬都好好味,愛上了這前菜。日式炒雜菜好好食呀🤤🤤調味一流又香,order 個陣仲會問需唔需要少油少鹽,好貼心。之前睇過日本藉youtuber示範炒雜菜,同眼前呢個一模一樣😍刺身新鮮 爽口 本身無咩味 點佢自製既醬油食好正 自己獨食呢半條魚😎鐵板牛油帶子好大粒,肉質彈牙,鐵板既好處就係放耐左都唔會變凍唔好味❤️我連下面既炒洋蔥都食哂明太子玉子卷係日本旅行只鐘意食無餡同好甜既玉子燒,以為自己會唔鐘意食呢款,點知我地都覺得好好食同好夾!開左眼界😂串燒好香 燒得又脆 又入味 手羽先👍🏻火灸三文魚壽司夠厚,好有口感,入口即溶,好耐無食過咁好味既三文魚壽司!!!黑松露牛油果卷:avocado lovers 可以試下,師傅握壽司既手勢好好,飯握得實之餘仲有醋香鰻魚炒飯睇落唔多其實份量好大,超飽

日式炒雜菜

串燒好香 燒得又脆 又入味 手羽先👍🏻
手羽串燒

火灸三文魚壽司

黑松露牛油果壽司

鰻魚炒飯睇落唔多其實份量好大,超飽

2019-08-07
黑松露牛油果壽司
  • 火灸三文魚
  • 牛油帶子
2019-08-02 141 浏览
你話食黎食去都係日本野悶唔悶?真係唔悶架!日本野樣樣都咁好食,今次約埋同事去吹水,發覺亞士厘道有呢間十足日本居酒屋咁,一於黎試下啦!亞士厘道超方便,呢間野又試搵~上到去就見到好日本既裝修!仲有卡位坐,好舒服!我地主要想食串燒,呢到都好多款可以試!雜錦魚生沙律(山葵汁)$98個汁係山葵汁好特別,酸酸地好開胃!配埋d魚生好正,菜又新鮮呢個好似平時食開既鱈魚干,不過再乾身d,點埋蛋黃醬仲好食,好岩傾計既時候食🤣燒鱈魚干$40波波壽司 圓碌碌既壽司飯真係第一次見,好得意!上面有蟹肉同蟹膏 好正啊~燒冬菇串$28 燒日本青椒仔串$58串得岩岩好,又鎖住左佢入面既汁,一咬開好多汁好juicy好食!燒日本青椒仔串$58好得意呢青椒仔,食落唔辣仲好香口tim!串燒翠玉瓜$28茄子$25燒杏鮑菇串$28呢到既串燒都好新鮮 一咬落去都係好多汁,正~如果飲埋啤酒一定仲正芝士大啡菇$45芝士同大啡菇真係好朋友,好鬼夾,咬開好多汁好好食啊!免治雞肉棒$30 雞肉好滑 個汁好好味~手羽先$35 咸味剛剛好,雞翼真係好好食牛肉火鍋$128 最後都係要食返個暖笠笠既火鍋做完結既。牛肉既份量又多,又夠味,鍋內都有菜 粉
你話食黎食去都係日本野悶唔悶?真係唔悶架!
上到去就見到好日本既裝修!仲有卡位坐,好舒服!

我地主要想食串燒,呢到都好多款可以試!

雜錦魚生沙律(山葵汁)

雜錦魚生沙律(山葵汁)$98
個汁係山葵汁好特別,酸酸地好開胃!配埋d魚生好正,菜又新鮮
燒鱈魚干

燒鱈魚干$40
波波壽司

燒冬菇串$28 燒日本青椒仔串$58

燒日本青椒仔串$58
好得意呢青椒仔,食落唔辣仲好香口tim!

串燒翠玉瓜$28 茄子$25 燒杏鮑菇串$28

串燒翠玉瓜$28
茄子$25
燒杏鮑菇串$28

芝士大啡菇

芝士大啡菇$45
芝士同大啡菇真係好朋友,好鬼夾,咬開好多汁好好食啊!

免治雞肉棒

免治雞肉棒$30 雞肉好滑 個汁好好味~

手羽先

手羽先$35 咸味剛剛好,雞翼真係好好食

牛肉火鍋

牛肉火鍋$128 最後都係要食返個暖笠笠既火鍋做完結既。牛肉既份量又多,又夠味,鍋內都有菜 粉絲同冬菇豆腐,湯底都好食!

芝士煙肉燒蠔

芝士煙肉燒蠔$80
用芝士同煙肉包住隻蠔去燒,芝士溶哂落煙肉到,咬落去真係超正!好香口

好食,坐又舒服,老闆超友善同我地傾計~好推薦啊!
雜錦魚生沙律(山葵汁)
燒鱈魚干
手羽先
牛肉火鍋
芝士煙肉燒蠔
2019-07-10 847 浏览
包子吃日本餐🇯🇵的時候又到了,今次和夫君繼續在尖沙咀尋找高質日本餐,選擇了這間在亞士厘道的樓上餐廳。⭐️沖繩海葡萄沙律 - 沙律菜🥗上有沖繩特產,新鮮的海葡萄,配上特製的微酸沙律醬汁,令吃完這個沙律,立刻有了去沖繩的感覺!⭐️明太子玉子燒 - 包子最喜歡吃蛋🍳,而這個日式玉子的煮法,更令蛋的味道去了另一個層次。玉子燒得外香內軟,配搭上明太子的咸辣,味道很好!⭐️黑松露牛油果卷 - 未放進口已經聞到了很香的黑松露味。很適合素食者的一道菜,有很香濃的松露和牛油果!⭐️三文魚籽軍艦、吞拿魚蓉軍艦、赤海蝦壽司 - 三文魚子軍艦🍣面鋪滿了很多圓潤飽滿的魚籽,一口咬下去在口腔爆破的感覺,真是震撼!吞拿魚蓉軍艦剁得軟綿幼滑,配上蔥花口感更佳!赤海蝦🦐爽口鮮甜,不錯吃!⭐️串燒黑豚肉&翠玉瓜 - 黑豚肉🐷燒得很香,一放進口油香的味道已經散發整個口腔,加上是黑豚肉,豬肉的味道很濃,不得了!翠玉瓜🥒的味道本身味道清甜,鋪上了滿滿的木魚碎,增添了翠玉瓜的甜和香口味道!⭐️唐揚雞軟骨 - 雞軟骨🍗炸得很香脆,炸漿很薄,足以證明這裏的師傅炸功了得!⭐️手羽雞翼串 - 雞翼🐔燒的時候已經加上了椒鹽,很香口。雞翼切成一半來燒,很

⭐️手羽雞翼串 - 雞翼🐔燒的時候已經加上了椒鹽,很香口。雞翼切成一半來燒,很容易進食,貼心的一碟串燒!

⭐️花魚一夜干 - 燒製的魚🐟, 一夜干是日本的鹹鮮。雖然說是鹹鮮,但這條花魚不太鹹而且鮮味頗突出。而且經過醃製,肉質很結實,送酒佳品!

⭐️三文魚炒飯 - 味道淡淡的,但是三文魚和蛋都炒得很香,加上蔥花,香氣四溢,飽肚之選!

⁉️總括而言,雖然這𥚃價錢不是超級平,但富有日式居酒屋特色,而且有寬敞的座位,還是一個在尖沙咀區不錯的選擇!
2019-06-29 764 浏览
返工咁辛苦係時候要慰勞下自己,所以今日就同朋友一齊係尖沙咀搵到一間幾特別嘅日本菜食晚飯—-鳥炎屋。我哋book咗七點,呢度環境都十分寬敞。食物方面,我地叫左前菜、小食、壽司、串燒同炒飯。蟹籽沙律 ($68)一入口有浸濃濃嘅沙律醬味,蟹籽、蟹柳同青瓜絲都十分爽口,係呢個咁熱嘅夏天食真係一流。四款壽司:三文魚、吞拿魚、油甘魚及八爪魚($28/40/38/32)賣相不俗,材料新鮮。黑松露甜蝦卷($60)賣相精美,每一件都分量十足,略嫌黑松露味太重,有點蓋過蝦味。七味魚翅干($40)佐酒小食之一,齋食就香脆加微辣,點沙律醬就咸甜開胃。燒物雞腎串($30)入口爽脆,灑上檸檬汁更有另一種鮮味。雞肉串($30)照燒汁好惹味,雞肉嫩滑。雞軟骨串($28)又係佐酒小食之選,每粒都好脆,令人忍唔住食完一粒又一粒。燒花魚一夜干($108)見到個名特別就order 左,燒得好入味,可以食到調味料只有鹽,更能帶出魚香。雖然叫一夜干,但魚肉一啲都唔乾,仲好滑。三文魚炒飯($118)見未飽就叫左,好香三文魚味,好夠鍋氣,每粒日本珍珠米都粒粒分明,唔會痴埋一舊。總括而言,依間餐廳環境舒服,侍應服務態

蟹籽沙律 ($68)

賣相不俗,材料新鮮。

黑松露甜蝦卷($60)

七味魚翅干($40)
佐酒小食之一,齋食就香脆加微辣,點沙律醬就咸甜開胃。

燒物
雞腎串($30)
入口爽脆,灑上檸檬汁更有另一種鮮味。

雞肉串($30)
照燒汁好惹味,雞肉嫩滑。

雞軟骨串($28)
又係佐酒小食之選,每粒都好脆,令人忍唔住食完一粒又一粒。

燒花魚一夜干($108)

三文魚炒飯($118)

總括而言,依間餐廳環境舒服,侍應服務態度好,食物不錯,係一班朋友聚會既好地方。
2019-06-27
2019-06-28 160 浏览
油甘魚 刺身入口時、有結冰感覺!雪得太凍! 牛油果軟殼蟹卷、 牛油果完全冇牛油果味、 軟殼蟹好細嚿 唔好食! 連最簡單嘅蟹子沙律 都可以難食! 明太子雞翼算係最正常嘅一度菜 、坐露台張櫈有蝨咬我! 不會有下次!
2019-06-28 143 浏览
朋友請食飯,一早訂好枱同我去尖沙咀食好野,今次嚟到一間樓上的日式居酒屋, 餐廳環境有大露臺,可以看到街景,環境舒適。我們點了前菜, 刺身盛和串燒拼盤。前菜牛油果蕃茄沙律,牛油果份量好多,用了醋來調味, 酸甜好開胃,沙律菜都好新鮮爽口!刺身盛三文魚、吞拿魚、油甘魚都切到好厚身,鮮嫩香滑,幾好味。串燒拼盤鶏肉、腩肉、翠玉瓜都燒得剛剛好,而且串燒慨香料落得唔多,所以唔會蓋過左食物本身慨味道。食物味道唔錯,服務感覺一般,只系價格有點貴,性價比不高。
2019-06-26 111 浏览
老公成日都話亞士厘道多野食,放假要試哂成條亞士厘道既野食,好啦,佢今日放假,第一間就食鳥炎屋先!燒鱈魚乾,脆卜卜暖笠笠,配上酸酸沙律醬令人忍唔住係咁食!八爪魚壽司,北寄貝壽司,燒三文魚壽司,新鮮好味,重點係wasabi係一粒粒磨岀泥唔係撈好多粉果隻,加分!番茄牛油果沙律,牛油果香軟滑口,酸酸既沙律好開胃,我既最愛!叫左幾款串燒,青椒仔,免治雞肉棒,雞肉,雞翼,黑豚肉,全部都好好食,當中最正就係免治雞肉棒,本身已經好好食,點埋生蛋黃,將佢既味道提升另一層次,一定要encore!鰻魚玉子燒,玉子燒食得多,包住鰻魚既玉子燒真係第一次食,好特別,玉子燒到啱啱好,入口係滑嘟嘟,正!炒什菜,有金菇,蘿蔔,洋蔥,娃娃菜等等,很豐富!豚肉鍋,有什菇同好多菜,夠哂健康,湯底甜甜地,好味!

燒鱈魚乾,脆卜卜暖笠笠,配上酸酸沙律醬令人忍唔住係咁食!

炒什菜,有金菇,蘿蔔,洋蔥,娃娃菜等等,很豐富!

豚肉鍋,有什菇同好多菜,夠哂健康,湯底甜甜地,好味!
2019-06-24 86 浏览
呢間係尖沙咀嘅樓上居酒屋環境小巧精緻,食物製作講究,店主都好熱情咁過來介紹每樣食物,感覺上係一間用心經營嘅居酒屋,而且細細地、唔會好多人好嘈,所以好適合同朋友來食飯談心!前菜 (牛油果番茄沙律、鱈魚乾)牛油果番茄沙律用了醋來調味,酸酸地,食完很開胃。鱈魚乾好有驚喜,並唔係普通韌韌地嘅口感,經過燒製後十分香脆,質素好高!!芝士年糕芝士年糕質感比較特別,唔係一般很膠嘅糕狀,味道鹹鹹地,而裡面芝士並唔係好流心嘅狀態,所以食落唔會覺得好膩。壽司拼盆壽司整體質素不錯,刺身都很大塊好新鮮!串燒拼盤雞肉、腩肉、翠玉瓜都燒得剛剛好,而且串燒嘅香料落得唔多,所以唔會蓋過左食物本身嘅味道。炸池魚呢個炸池魚係店主推介嘅精選菜式。池魚嘅肉好多,同埋落左好少炸粉,所以一咬就係肉,魚肉非常軟滑,味道鹹鹹地,炸得好好食!明太子雞翼外皮炸得金黃香脆,裏面嘅明太子同雞肉嘅肉汁互相融合,幾好食!雞肉棒雞肉棒用左燒汁來調味,味道甜甜鹹鹹咁,最特別仲配埋一隻雞蛋,攪勻之後可以沾蛋漿來食!燒芝士菇菇燒得好香,加左芝士係面令到口感同味道更豐富!

前菜 (牛油果番茄沙律、鱈魚乾)

芝士年糕

壽司拼盆
壽司整體質素不錯,刺身都很大塊好新鮮!

串燒拼盤

炸池魚

明太子雞翼

雞肉棒

燒芝士菇
菇燒得好香,加左芝士係面令到口感同味道更豐富!
2019-06-23 79 浏览
最近期想食一餐飽飽嘅,於是就約咗一個朋友去食日本野,揀咗尖沙咀既鳥炎屋貪佢夠晒高級又多款多嘢食。一入到去首先留意吓陳設先,日式居酒屋令人舒服的感覺,餐牌有各種食品同埋唔同嘅飲品添,很不錯的,一於樣樣都叫啲啦。首先來到的係前菜鱈魚乾,又香口又鮮味,另外再叫了個清新美味既刺身沙律做前菜,開開個胃先!之後來到的是壽司拼盤,上面的刺身全部新鮮厚刺,款式又多,食得出係不錯的好嘢來的。之後就來了玉子明太子,玉子新鮮熱辣辣,明太子夠曬入味,正!然後就叫咗串燒同埋明太子雞翼,喺日式料理之中屬於中上級數,食得出係即叫即製,熱辣辣嘅,不錯!我地仲叫左原鍋上嘅日式牛肉鍋料理,同咖哩豬扒飯添,一樣咁好食,絕不欺場,讚好,令到滿滿的一餐畫上了完美的句號。

之後就來了玉子明太子,玉子新鮮熱辣辣,明太子夠曬入味,正!

2019-06-12
2019-06-22 65 浏览
今次嚟咗呢一間居酒屋度食野,因為佢嘅選擇多,而且朋友有推介過話服務質素都好好,所以就黎試吓啦。首先叫咗個蟹子沙律$68,好大碟,食唔晒呀哈哈!燒鱈魚乾$40雖然睇過價錢好似唔算話好平,但食落又覺得佢對得住個價錢,因為好香口,如果有杯啤酒送口嘅話仲正!壽司🍣叫咗三款,有三文魚$28、赤身$40、碎蔥吞拿魚腩$45吉列廣島蠔$85嘩!佢個皮好好味,再加埋個醬汁,有少少似食緊炸豬扒嘅感覺🤣蠔都新鮮。日本紫心番薯🍠串$48黑松露甜蝦壽司$95呢款壽司配搭幾特別。黑松露牛油雜菌$80用一啲錫紙包住左,黑松露味好出,同啲雜菌好夾👍燒明太子雞翼$58、黑豚肉串$40牛肉火鍋$128食埋呢一個就滿載而歸啦,真係好飽好滿足💕

首先叫咗個蟹子沙律$68,好大碟,食唔晒呀哈哈!

燒鱈魚乾$40

吉列廣島蠔$85

日本紫心番薯🍠串$48

黑松露甜蝦壽司$95
呢款壽司配搭幾特別。

黑松露牛油雜菌$80
用一啲錫紙包住左,黑松露味好出,同啲雜菌好夾👍

燒明太子雞翼$58、黑豚肉串$40

牛肉火鍋$128
食埋呢一個就滿載而歸啦,真係好飽好滿足💕

2019-06-19 154 浏览
食物賣相一般,味道也一般,但價錢屬於偏高! e.g. 牡丹蝦$120一隻特別是壽司, 質素實在太差, 舊飯團死實實的。 雖然服務態度好好, 但始終係來享受食物 , 食物質素永遠是排第一位 ,而服務態度是其次。 收咁貴嘅價錢 ,但食物質素只是一般, 而附近有咁多日本料理餐廳可以選擇, 客人一定不會返轉頭。
特別是壽司, 質素實在太差, 舊飯團死實實的。
用餐优惠
優惠券
2019-06-10 628 浏览
朋友請食飯,一早訂好枱同我去尖沙咀食好野✌🏻今次嚟到一間樓上居酒屋😍😍餐廳老闆非常健談,如果你揀唔到食咩好,佢仲會推介唔同嘅野食俾你揀,啱晒我哩啲有選擇困難症嘅人😂🍀牛油果蕃茄沙律牛油果份量好多,沙律菜都好新鮮爽口!👍🏻🍢串燒類🍀燒青椒仔:苦苦地甘甘地,食落幾特別🍀黑豚肉串:餐廳推介,肥瘦適中,咬落啖啖肉汁🤤🤤🍀雞翼串:香口好味😋🍀雞軟骨串:食串燒必叫!脆脆地唔會乾😍🍀刺身盛(三款)三文魚、吞拿魚、油甘魚款款都好新鮮,而且切到好厚身😍😍🍀黑松露甜蝦卷黑松露味唔會太濃,非常香口,甜蝦好爽口,加埋入面青瓜好清新!👍🏻🍀炸豆腐脆口嘅外皮加上嫩滑豆腐,加埋紫菜提一提味,口感好豐富,食完想再點多一份嚟食🤤🤤🤤🍀牛肉火鍋(壽喜燒) 牛肉上菜時係全生,等我地自己搞勻用湯底嘅熱力煮到半熟,食落完全唔會韌口😋湯底甜甜地幾好味,之後食埋啲配菜,可以減低食咗咁多肉嘅罪惡感☺️☺️☺️

🍀牛油果蕃茄沙律
牛油果份量好多,沙律菜都好新鮮爽口!👍🏻

🍢串燒類

🍀燒青椒仔:苦苦地甘甘地,食落幾特別

🍀黑豚肉串:餐廳推介,肥瘦適中,咬落啖啖肉汁🤤🤤

🍀雞翼串:香口好味😋

🍀雞軟骨串:食串燒必叫!脆脆地唔會乾😍

🍀刺身盛(三款)
三文魚、吞拿魚、油甘魚款款都好新鮮,而且切到好厚身😍😍

🍀黑松露甜蝦卷

🍀炸豆腐

🍀牛肉火鍋(壽喜燒)
2019-06-06