2022-10-19
當大家出發去日本時,我就去一試Omakase🤭🤭今晚同朋友揀左呢間喺銅鑼灣既鰭逸,訂左七點半,上到黎人客唔算多,環境舒服唔焗促,我地一試梗係試個好啲架啦,唔係點試得真,揀左個$1480”逸”餐,有25道菜,經理仲介紹我地開番枝清酒,咁有佳餚開番枝美酒都合理既,豪一次啦$748三粒米清酒經理介紹話會飲到蜜桃,麝香葡萄,青蘋果,哈密瓜味,但我平時都比較少飲酒又唔太識飲,就未飲到有呢幾種生果味,但事實又真係幾甜口同好順喉既,經理仲超好俾左啲好靚既清酒杯俾我地飲,原來用厚身既清酒杯飲係真係會再甜啲,唔知咩原理呢沖繩水雲加松葉蟹水雲質地煙韌口感幾得意,配左個柚子醋酸酸甜甜好開胃鱈魚白子聽就聽得多,白子加左柚子皮同柚子醋,食落口感粉嫩粉嫩都幾有趣亦唔會覺得有腥既感覺安康魚肝又係一味剩係聽過未食過既菜色,廚師話係季節性既,第一次食感覺都幾新鮮,味道有啲似吞拿魚蟹黃豆腐配松葉蟹肉同德國黑魚子個豆腐真係好香,食到濃濃既蟹膏味,個豆腐都做得好滑,食完再飲啖清酒,正水八爪水八爪加左醋啫喱加辣椒蘿蔔蓉,個水八爪既肉仲係有啲捲曲,睇得出係好新鮮,最正係中間嗰粒吸盤,爽到不得了琵琶蝦有用清酒煮,肉質白雪雪,鮮甜彈
$748三粒米清酒
沖繩水雲加松葉蟹
水雲質地煙韌口感幾得意,配左個柚子醋酸酸甜甜好開胃
鱈魚白子
安康魚肝
蟹黃豆腐配松葉蟹肉同德國黑魚子
水八爪
琵琶蝦
有用清酒煮,肉質白雪雪,鮮甜彈牙
活赤貝壽司
活赤貝厚切,食到個爽甜
獅魚魚腩加炸蒜
食落有魚油感夠肥美
新鮮秋刀魚
第一次食,都幾好食,肉質都爽爽地既
湯葉配三文魚子
湯葉感覺係好薄既一疊腐皮,凍冰冰,好濃既豆味
岩手縣石門貝
廚師上碟前會打一打佢,個貝類即刻縮一縮,真係好新解
燒平貝
用紫菜夾住同加左七味粉,食落辣辣地,紫菜亦好脆
牡丹蝦
新鮮彈牙,仲加埋個用蝦頭煮既醬,yummy
北海道鮮鳳子生蠔
大大隻,用黎呃like都正,食落鮮甜,口感係我鍾意既爽爽地
北海道象拔蚌壽司
厚切爽口清甜,無得彈
沖繩活車海老加柚子皮
廚師控制個火喉,煮到一成熟,鮮甜爽口仲食到有淡淡柚子香
赤鯥
又係第一次食,廚師燒左個皮幾香口
赤身加馬糞海膽同辣辣哋既蘿蔔苗
口感軟滑,海膽味濃郁,送酒一流
紫海膽
用青瓜載住,份量十足,海膽鮮甜,我連舊青瓜都食埋
慢煮四小時南非鮑魚配蟹膏麵豉醬
兩個人分一隻南非鮑,個醬好香濃,鮑魚口感軟滑得黎又有少少咬口,火喉控制得好好
甘鯛
廚師用左個煮法叫松粒燒,魚皮上既魚鱗上油炸到成個松果咁,啲魚鱗真係好脆,一粒都俾我食晒,好似食薯片咁,最勁既係雖然個皮同啲魚鱗炸到咁脆但個魚肉仲係有肉汁,浸住個魚既係生紫菜醬加食用花
雪花拖羅
一問之下原來係大拖同中拖中間,都有入口即溶既感覺,軟滑無筋
北海道白海膽
用一片炸左既紫蘇葉載住,上面再加左淡雪鹽,我一啖就放晒入口,鮮呀
毛蟹
拆左蟹肉同蟹膏,上面係蟹醋啫喱同食用小菊花,下面仲有一啖仔飯,食落都係酸酸地,清爽
玉子布甸
用日本蛋做既,上面未熟晒好軟滑
清湯
有菇同魚,熱辣辣,雖然叫清湯佐但都幾好味,唔係滾水咁
北海道哈密瓜
清甜,為呢餐寫上完美既句號
總括黎講,食材都好新鮮,海膽都食到三款❤️☺️👍🏻廚師阿明介紹好詳盡好友善,除左食左餐好既之外仲好似上左一堂咁