2019-05-01 352 浏览
鮨蕾,位於銅鑼灣登龍街鬧市中的V Point,可以由22樓飽覽遠眺維港夜景,有別於一般傳統日本餐廳,運用黑白金三色作主調,與室內裝潢配合,也襯托鮨蕾的店名,很多花的裝飾,讓我好好享受告別平成最後的晚餐!我們點了兩款國宴套餐,"楓"($850)及"堇"($1150)與友人一起share。侍應用心講解,鮨蕾用上的是即日空運到港的新鮮刺身,鮮味和口感會更突出。小食自家製的新鮮炸薯片,很香脆,加了些孜然粉也很惹味。前菜兩款前菜都賣相精緻,小杯內黃色的是日本甘栗,糖漬櫻桃是酸酸的,很開胃。另一款杯裡就是竹筍配魷魚,配搭新鮮。希靈魚籽昆布爽口、炸露筍和牛捲夾天婦羅亦香脆可口,很特別。刺身立魚刺身片片通透潤澤,立魚配上柚子汁,很清新,也沒有想像中的香口膠口感,值得一讚。而吞拿魚配北海道海膽,入口魚脂香濃、甘香肥美,魚肉柔嫩,入口即溶。北海道海膽更是鮮甜,入口軟滑細緻,餘韻帶甘甜。以兩層小杯奉上,殊不簡單。先吃上層的新鮮北海道帶子和牡丹蝦,牡丹蝦晶瑩剔透,肉質彈牙爽口,膠質非常重。帆立貝鮮甜美味,厚肉飽滿,口感嫩滑,入口鮮甜甘香。下層一打開便飄出陣陣蘋果木煙燻味,拖羅肥美,魚脂香濃,甘香肥美,魚肉柔嫩

小食
自家製的新鮮炸薯片,很香脆,加了些孜然粉也很惹味。

刺身

下層一打開便飄出陣陣蘋果木煙燻味,拖羅肥美,魚脂香濃,甘香肥美,魚肉柔嫩,融化在嘴間。魚子和柚子味噌醬汁是錦上添花,醬汁帶甜,魚子帶鹹味,加上蘋果木香味,中和返拖羅的油份,不會覺得好膩,而且味蕾受到多重刺激。

北海道岩蠔非常有份量,外形飽滿肥美,厨師預先將它分一半,好新鮮仍帶海水咸香味,加上芬蘭食用紫蘇花花鋪面和酸汁,清新爽口。
北海道岩蠔

海膽
一共五瓣,中間釀滿富山懸時令的白蝦仔,再配上法國魚子醬、三文魚籽、金箔的北海道海膽豪華且美味,海膽甘甜軟綿,入口即化,多重味道直陷我味蕾。

西京燒銀鱈魚
自家製親手煎的銀雪魚,醬油醃過好入味,肉質非常滑溜,魚肉彈牙,燒到魚皮好脆,輕微鹹香味,肉質結實,一啲都唔鬆散,烹調得很恰當。

壽司
侍應建議先食北海道海膽,再食味道比較重的拖羅。
海膽和先前吃的一樣超級鮮甜,入口即溶。
拖羅係熟成5日,放在自家秘製醬汁中浸漬五天,經5天熟成後魚的肉質軟滑之餘,味道更具層次感;最後師傅會用火槍略燒表層,令拖羅油份更加突顯,齒頰留香。不用點豉油也很夠味。
鮨蕾的焗鷄蛋無論口感和外貌都與蛋糕無異,但完全沒有麵粉成份在內,有山芋、魚及蝦混入其中,鹹鹹甜甜的味道。

壽司有間八魚、左口、喜知次(kinki)、大拖羅等等。
間八魚加上獨特調製的梅醬,令整個味道層次都得以昇華。
大拖羅很肥美,輕輕「酹」一點的醬油,滋味無窮。

最後分別以麵豉湯和甜品作為這餐的尾聲。

甜品
靜岡蜜瓜非常甜,蜜香瓜味濃。
水信玄餅晶瑩剔透,加入櫻花,配上黑糖蜜、紅豆蓉和黃豆粉享用,令人一試愛上。
靜岡蜜瓜

晚市的廚師發板不算便宜,但這餐卻相當物有所值,所有食材都好新鮮。每一道菜侍應都會幫我地換上毛巾及為每一道菜介紹,服務態度甚好。不論招呼朋友,或是約會都是好選擇。特別誠意推介!
题外话/补充资料: 洗手間有獨立包裝漱口水,hand cream等
2019-04-27
北海道岩蠔
靜岡蜜瓜
  • 西京燒銀鱈魚
  • 北海道海膽
  • 拖羅
  • 刺身
2019-04-27 207 浏览
今日朋友同我去食生日飯,我地近近地揀左登龍街壽司店。前菜是蒸蛋同香菇牛,蒸蛋一絲不苟有粒好香嘅銀杏,暖而不熱。牛好香淋沒有醬咸味但有帶菇香!兩個午餐 set各有千秋,櫻壽司盛合有好多款壽司,基本上我至愛都有,其中海膽加拖羅蓉最難忘,全部可以做到一d腥都冇。飯本身有調味,唔太需要要加醬油。醋汁小食可以清除口腔本來嘅味道令食壽司時更鮮味。花之盛合有好多食用花,放刺身上面點綴就係令人影相影到唔開始食!午餐份量唔算多但剛剛好,氣氛環境好適合傾計聚舊。餐後有甜點同餐飲,其中益力多雪糕都幾少見。日本餐廳另一特式係洗手間,唔太方便影相,但和式馬桶同嗽口水供應真貼心。
兩個午餐 set各有千秋,
午餐份量唔算多但剛剛好,氣氛環境好適合傾計聚舊。
餐後有甜點同餐飲,其中益力多雪糕都幾少見。
2019-04-26 354 浏览
阿通,你末必認識他!但一講到日本料理食材,他總是博士上身,跟你大談它的來源、文化、背後意義,今次適逢他與日本結緣三十戴,人生有幾多個三十戴?他帶我去了一間叫鮨蕾,吃高級日本菜地方,讓我身心好好感受什麼是正宗大和文化!位於銅鑼灣登龍街鬧市中的商厦,可以飽覽遠眺海景,趁日落,拍下美景人皆自醉,另,與室內裝潢配合,如置身於日西crossover的舞台中,有2米牆高的酒架更顯派頭及威武,有振盪食客之心靈之嫌!桌上的裝飾如畫一般的秀麗,也襯托鮨(壽司)蕾(如花蕾般盛放),很多花的配置,令人心曠神怡!侍應用心講解,每道菜式及食材的故事及娓娓道來它的廚師背後的心思,彷如看到盛宴背後的製作歷程,殊不簡單!叫了兩款國宴套餐,名為"楓"(Moniji)及"堇"(Sumire),以下會以感受出發,聚焦重點,帶出鮨蕾的菜式精粹!前菜: 蜜糖浸京東粟子,入口清甜,蜂蜜令口感先清新一下,而旁邊的魚啫哩,用魚煲湯的精華去做,加上葱花,如喝下一碗魚湯,而杯裡就是春筍配魷魚,撈上''木之芽"麵豉作為小吃,配搭新鮮,閉上眼如置身於竹林的海邊。還有希靈魚昆布(好爽口)、炸和牛卷夾上露筍外面包著紫菜(好脆口感)正菜:北

正菜:北海道岩蠔,厨師將它分一半,好鮮,仍有海水味,加上芬蘭食用花鋪面,確定已俘虜不少男女之心。
海膽松露飯: 一打開玻璃瓶,用上蘋果木煙薰去做(一打開如仙境吐霧),下面是松露飯,上面是富山懸的時令白蝦,配上北海道的海膽,一湯匙一口,多重味道直陷我味蕾,活如海中花在口中飄逸!
魚魚鮨: 以日本直送小茄子塾地,伴著有秋葵及甘筍,湯是木魚高湯
尚品銀雪魚: 親手煎的銀雪魚,魚肉彈牙,魚肉的魚香分佈得恰當,廚師的功架已達國際級。
壽司拼: Signature 熟食托羅(Toro),已在醬汁浸了五天,魚筋很soft ,入口即溶超超好味,Tolo 好滋味!焗鷄蛋: 外貌超激似蛋糕,入口也似蛋糕又似鷄蛋,完全沒麵粉在內,有山芋、魚及蝦混入其中,幸福感比蛋黃哥更強!伴碟就是柚子蘿蔔做漬物,吃多兩塊,清除口腔異味,又可再出發再吃過了!
甜點: 靜岡蜜瓜,分成兩半,甜入心,香瓜味濃,兩個字: 貢品
水信玄餅:晶瑩剔透,加入櫻花,感覺更加夢幻和浪漫,配上黑糖蜜和黃豆粉享用,令人一試愛上。
今次這個盛宴,我知衹是起點,對食材的追求及堅持我會向阿通多多學習,向世界完美出發。

2019-04-23 190 浏览
為咗慶祝復活節連假,放假前夕我哋去咗位於銅鑼灣呢間樓上日本壽司店食新派廚師發板🎉餐廳裝修都好有別於一般傳統日本餐廳,運用雲石元素同黑白金三色作主調~我哋呢張枱係可以由22樓望住出面嘅維港夜景超正呀😍另外仲有吧台望住廚師整壽司,同埋有大房~服務質素好似日本咁高,食完每一道菜佢都會幫我地換毛巾同埋成杯熱茶換過,仲有一個侍應每上一道菜都會同我地介紹返,好nice😋•楓($850)董($1150)我哋揀咗唔同嘅套餐,一齊share,可以咩都試吓🤤.[🥔小食]新鮮炸有機蕃薯片,脆卜卜唔錯~.[🍥前菜]山桃木魚湯啫喱京都腐皮·栗子蘆筍天婦羅魷魚·當中我最鍾意嘅係京都腐皮,京都出名豆類製品,呢個腐皮好香好滑😋木魚湯啫喱都好特別,好有魚味~•[🐟刺身]佢嘅所有刺身擺盤都好靚,用咗來自芬蘭嘅食用花裝飾,好有心思🌺.立魚刺身加左柚子,酸酸地幾清新好味!.油甘魚刺身勁厚切,用咗紫蘇汁同蕃茄調味,味道幾夾!.拖羅同海膽兩樣都係我嘅至愛啊💕佢嘅拖羅食落完全冇根,真係入口即溶~北海道根室嘅海膽超級鮮甜,實在太幸福啦🤤·北海道生蠔有少少海水味,好新鮮,清新爽口,加左豆腐檸檬汁調味,帶出佢嘅鮮味~.赤貝同響螺刺身都好
我哋呢張枱係可以由22樓望住出面嘅維港夜景超正呀😍另外仲有吧台望住廚師壽司,同埋有大房~

楓($850)
董($1150)
我哋揀咗唔同嘅套餐,一齊share,可以咩都試吓🤤
[🥔小食]
新鮮炸有機蕃薯片,脆卜卜唔錯~
[🍥前菜]
山桃
木魚湯啫喱
京都腐皮
栗子
蘆筍天婦羅
魷魚

[🐟刺身

立魚刺身加左柚子,酸酸地幾清新好味!
油甘魚刺身勁厚切,用咗紫蘇汁同蕃茄調味,味道幾夾!

赤貝同響螺刺身都好爽口彈牙,加咗青檸汁感覺好fresh~

容器下面係蘋果木煙燻既拖羅,有金箔同魚子醬係面,好矜貴啊,拖羅好香滑,用左味增醬調味,超級好食🥢

[🍲煮物]
煮物有時令既立魚子,秋葵,芋頭,甘旬同慈菇~我最鍾意嘅佢既芋頭,口感超級滑嘟嘟,清湯都好好飲~

[🐟燒物]
燒油甘魚餃我都係第一次食咋,燒到魚皮好脆,好香魚油味,肉質結實,用醬油醃過好入味,有成兩大舊,份量好多~

[🍤炸物]
愛侶魚天婦羅同炸薑蔥都好正~

[🍣壽司

北寄貝
木魚
針魚
燒左口魚裙邊
赤身
帆立貝
星鰻
佢所有壽司嘅飯都係細細舊啱啱好唔會太飽~我最鍾意嘅係燒左口魚裙邊,燒到啲魚油出晒嚟好香~

拖羅同海膽軍艦一人一件唔使爭😍
拖羅係熟成5日,用醬汁醃過,唔洗點豉油食都好夠味~海膽同樣係北海道根室嘅海膽,超級鮮甜,我可以食一板🤤🤤

[🥣湯]
蜆肉清湯
蜆肉細細粒得來好鮮甜!

[🍈甜品

靜岡縣蜜瓜甜到爆🤩
櫻花水信玄餅 配黑糖醬,好似啫喱,幾好食~

晚市嘅廚師發板呢個價錢真係超值,所有食材都好新鮮,特別🌟誠意推介!
💁🏻‍♀️值得一讚嘅係佢個洗手間除左用咗日本自動座廁,仲有提供女士衛生用品,化妝棉,獨立包裝漱口水,hand cream等,非常貼心👏🏻
————————————
(5⭐️滿分,💫為半分)
整體環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️💫
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️💫
性價比:⭐️⭐️⭐️⭐️
回頭指數:⭐️⭐️⭐️⭐️
————————————
2019-04-23 121 浏览
一坐低 首先有碟自己炸嘅蕃薯片做小食 好有蕃薯味 係誠意之作之後我地就揀咗楓同埋蓳呢2個餐Order嘅時候想問佢係有咩食 侍應同我地講原來會跟個段時間有咩新鮮食材咁轉 所以可能每次嚟都唔同 同埋上菜個陣先會介紹 好有神秘感🤭不過佢地都好細心問定有冇咩敏感呀個啲之後就到前菜呢個好特別 叫蓴菜 我之前都未試過 味首酸味味 好開胃 然後有2粒浸過甘露好甜嘅栗子 個螺好大隻好有鮮味另一個前菜有個腐皮 我朋友好中意食豆腐 所以話呢個好正 因為豆味好濃 而另外有粒莓都係酸酸甜甜 好開胃收起碟之後就有刺身首先係深海池魚 油份比較高 但食落去爽口 最特別係包埋伴碟啲菜同花 點埋個酸汁 一流之後上嘅左邊係立魚 比起頭先個碟淋身啲 左面個個係我今晚嘅至愛 係拖羅上面有北海道海膽 因為我本身麻麻地海膽 成日食到好腥嘅海膽 但呢個真係好鮮甜 拖羅入口即溶 食完成個口都仲keep住海膽嘅鮮甜同拖羅嘅油份另外呢碟我同朋友都好中意 上層係北海道帶子同牡丹蝦 正常發揮 都係好鮮但食完呢層之後侍應幫我地打開下面先係戲肉 係用蘋果木煙薰過嘅拖羅配法國魚子醬 再點柚子味噌汁 3個味道非常夾 而且個汁中和返拖羅

之後我地就揀咗楓同埋蓳呢2個餐

之後就到前菜

收起碟之後就有刺身

但食完呢層之後侍應幫我地打開下面先係戲肉 係用蘋果木煙薰過嘅拖羅配法國魚子醬 再點柚子味噌汁 3個味道非常夾 而且個汁中和返拖羅嘅油份 唔會食到覺得好膩

燒新薯、春荀、九州茄子配木魚汁

燒油甘魚鮫

炸右口魚,炸完唔會冇咗魚本身嘅味

之後就係燒物、炸物同壽司 樣樣都好啱食 有個好特別嘅係好似蛋糕咁嘅樣係啲壽司到 一上枱我已經好驚奇 點解會攞2嚿蛋糕係啲壽司到 原來係玉子嚟 佢地用焗嘅方式溝埋啲魚肉、蝦肉同珊瑚 非常特別 好似鹹嘅蛋糕咁
侍應都好細心建議我地由淡味嘅魚食到濃味 咁就食到佢地最真嘅味

之後又係我最愛嘅拖羅同海膽壽司

之後上埋個大和蜆湯同甜品就食完lu

總括嚟講 冇一樣嘢食係令人失望 全部都係唔會係外面食到嘅 而且好有誠意 好啱節日呀個啲嚟慶祝

2019-04-22 123 浏览
男朋友見我近排番工都好攰,就話今晚帶我去食好野差差電。原來係食OMAKASE 廚師發辨,成日聽人講好正,今次都係我第一次食咋!餐廳位於燈籠街既VPOINT,大廈裡面有多間高級食肆。入到餐廳,店員安排我地坐靠窗既位置,係落地大玻璃,仲可以睇倒銅鑼灣高樓林立既街景同維港既夜景。裝修以雲石為主,再加上金色點綴,感覺非常高貴。客人仲可以選擇坐吧檯,可以全程睇住師傅為你烹調美食。坐低後店員會先送上脆薯片,係自家制架!我地揀左"楓"同"菫"呢兩個SET,打算交換黎食試多啲唔同野。前菜整到非常精美,兩款前菜都有白梅貝,香港都比較小見,質感爽彈,師傅無加入太多調味,更能食到白梅貝既鮮味。玻璃杯內啡綠色既店員介紹係日本既「樽」菜,食落好爽口。另一邊白色既就係京都黎既腐皮,再加上和風汁,好香濃既豆味,有啲似食緊豆腐花。楓既剌身係櫻鯛魚配拖羅同北海道海膽,海膽好CREAMY完全無腥味,連一向唔太鍾意食海膽既我都覺得好正。櫻花鯛配上酸汁,口感較煙韌。再黎係北海道岩蠔配以蔥花同酸汁,好厚肉,海水味濃帶有微微金屬味。菫既刺身有兩款,首先有深海池魚,師傅將刺身擺放成花形,再配以唔同既食用花,嘗心悅目。池魚魚味突出,

坐低後店員會先送上脆薯片,係自家制架!

菫既刺身有兩款,首先有深海池魚,師傅將刺身擺放成花形,再配以唔同既食用花,嘗心悅目。池魚魚味突出,相對剛才食既櫻鯛魚,池魚肉質比較爽口,帶有油脂香。另一款刺身係全晚我最喜歡既菜式,上層係北海道帶子同牡丹蝦,兩者肉身都非常肥厚,亦好鮮甜。下層係煙燻拖羅,拖羅油脂分佈如雪花,入口甘香,再加上煙燻既香味同魚子,多重口感。

呢碟係野生油甘魚魚鮫,魚鮫每件都份量十足,燒過後面層香脆,入口肥美帶有膠質。

接下黎係係煮物,有BB薯仔,春荀同茄子,加上木魚汁烹調而成。茄子帶有甘味,味道十分特別。

揚物係右口魚,又名碟魚,右口魚出名厚肉鮮甜,炸過後魚肉依然嫩滑。

之後係壽司拼盤,兩個SET既壽司款式都以魚類佔多,亦有海膽同拖羅,其中拖羅更係熟成拖羅,以醬汁醃製左五日,唔需另外再點豉油已非常入味。魚方面分別有鱲魚,金目鯛,池魚同醬油漬吞拿魚。最特別既係焗雞蛋,師傅無加入任何麵粉,但無論係賣相定口感都好似食緊蛋糕!仲要係有海鮮味既蛋糕!

食左一大輪,飲番啖湯,呢個係大和蜆麵豉湯,好足料,蜆肉好肥美。

最後送上甜品係靜岡蜜瓜同水信玄餅配紅豆及黃豆粉。蜜瓜甜度十足,水信玄餅用上寒天製造,比平常食既更爽口,內裏仲有樓花好精緻。

非常滿足既一餐,店員既服務亦值得一讚,每道菜都解釋得好詳細,茶涼左亦會即時換上熱茶,五星級既食材同五星級既服務。
另一半極愛日本菜,興趣是嘗盡Omakase日本餐廳,今晚來到位於V-point的鮨蕾。V-point原來是一棟集商業與食肆於一身的大廈,餐廳位於22樓,電梯門一開,接待處的職員已熱情地歡迎我們。餐廳以白雲石加香檳金色為主,清雅舒適,我們被安排坐在窗前的位置,可看到海景,可惜今夜下著大雨,只可一賞雨景。先來自家炸薯片,邊吃邊看餐牌。想嘗多一點不同款式的食物,店員便介紹了「楓」和「堇」套餐。前菜賣相精緻,淺藍色的碟很討人歡心,左面小杯內的前菜賣相像花芯、口感像海藻,山核漬是酸酸的,很開胃。「堇」餐則有白螺和鮮腐皮,鮮甜爽口。「楓」刺身包括鱲魚、吞拿魚配北海道海膽,鱲魚配上酸汁,質感較實在。吞拿魚加海膽的組合當然冇得輸,我喜歡店家在自家磨成的wasabi上加入紫芽,為辛味加上層次。「堇」刺身非常精彩,我會為了刺身菜式再次選擇「堇」餐。先來深海池魚,正值時令,魚脂甘美又厚身,可連同紫蘇花和從芬蘭入荷的伴菜同吃。以兩層小杯奉上的刺身是店家signature,先吃上層的新鮮北海道帶子和牡丹蝦,店員介紹是新鮮刺身,不是雪藏後解凍的,果然鮮味和口感更突出,也完全沒有多餘水份。下層一打開便飄出陣陣蘋果木

「堇」刺身非常精彩,我會為了刺身菜式再次選擇「堇」餐。先來深海池魚,正值時令,魚脂甘美又厚身,可連同紫蘇花和從芬蘭入荷的伴菜同吃。以兩層小杯奉上的刺身是店家signature,先吃上層的新鮮北海道帶子和牡丹蝦,店員介紹是新鮮刺身,不是雪藏後解凍的,果然鮮味和口感更突出,也完全沒有多餘水份。下層一打開便飄出陣陣蘋果木香味,拖羅是上等貨色,油脂豐盈,魚子和柚子味噌醬汁是錦上添花,醬汁帶甜,魚子帶鹹味,加上蘋果木煙燻味,我一邊吃一邊閉上眼睛感受多重味道,是令人非常難忘的刺身菜式。
北海道岩蠔比手掌還要長,師傅特地把它一分為二讓我們分享,岩蠔帶有淡淡海水及微量金屬味(店員介紹這是它的味道特性) ,同樣以酸汁同吃,鮮甜、滑溜。
「堇」餐煮物:春筍、甘薯、茄子,以木魚高湯煮成,數個刺身菜式後吃一點蔬菜,很暖胃。
燒油甘魚鮫面層煎得香脆,魚肉脂肪比例剛好,以柚子醬汁醃過,非常入味嫩滑。
炸鰈魚屬右口魚,油分比左口魚少,但肉質非常滑溜,炸粉粉漿不會太厚,帶有輕微鹹香味。
兩個餐的壽司包括針魚、金目鱲、中拖羅、池魚、赤貝、熟成拖羅、北海道海膽及蒸蛋。
刺身水準平均,最令人驚喜的是蒸蛋,店員說是以魚蓉和蝦蓉製成的,沒有加入任何麵粉,但口感激似蛋糕,非常鬆軟,帶有濃郁海鮮味。

最後以蜆肉味噌湯和甜品作結。靜岡蜜瓜非常清甜,如果可以吃多兩件便好了。水信玄餅與黑糖和紅豆同吃,清清的也不錯。
Omakase來說這裡價錢不算貴,食物、服務和環境也令人滿意。離開時店員也在電梯前鞠躬直至電梯門關上,貫徹始終。
2019-04-15
今次真係不得不讚鮨蕾一入到去嘅環境 係感覺上係摩登嘅style 有得選擇係吧枱坐或者下面由於我哋想傾計傾得舒服啲所以呢我哋就冇揀吧枱坐喇由於金錢有限我哋就揀咗一個平嘅850 同一個1150 omakase 其實依家一般廚師發板都咁嘅價錢但係唔知點解尋日仲有九五折所有食物都整得好左味完全係視覺同埋服務嘅享受成餐我覺得最推介嘅係個海膽唔好睇佢細細舊不過真係好鮮甜另外佢嘅天婦羅同埋汁煮魚胶都唔錯其實食物質素真係唔錯不過我想講多啲佢嘅服務如果你係慶祝或者請人地去食飯建議你哋依間首先一行入去 已經有人即刻行出黎招呼我哋帶完我地入位又會詳細解釋每個套餐有咩唔同然之後食完一round 如果見到枱面污糟嘅話佢哋會用紙巾抹啦幫你清潔好然之後再幫你收晒所有嘢先再上另外一round 同埋會有職員不停關心你問你呢個菜好唔好 會唔會有其他需要etc 真係服務好到我唔好意思
今次真係不得不讚鮨蕾

首先一行入去 已經有人即刻行出黎招呼我哋
帶完我地入位又會詳細解釋每個套餐有咩唔同

同埋會有職員不停關心你問你呢個菜好唔好
會唔會有其他需要etc 真係服務好到我唔好意思
是次獺祭是一餐以5道菜清酒配對的晚宴開胃的刺身當中有澳洲蝦配意大利黑松露醬北海道根室海膽 長崎縣藍鰭吞拿魚腩九州赤貝佐柚子青檸汁配上寒造早槽48% 沌米大吟釀個人推薦北海道根室海膽 長崎縣藍鰭吞拿魚腩脂肪分佈均勻 有種入口即溶的感覺之後是北海道鱈場棒 蟹膏天婦羅炸粉很薄 但脆口的 蟹膏味濃 之後就是鹿兒島a4和牛A4和牛都是脂肪量較多的牛粒入口即溶的感覺不太強烈相反肉汁的味道很好之後是一連串的壽司了我最欣賞的 當然是吞拿魚腩和海膽壽司因為這兩款都很在乎質素來貨差 味道和口感都不會好而這間餐廳的海膽正正是我喜歡的 海水味淡 但海膽鮮味卻很明確的之後是魚湯及甜品了這一餐質素很高性價比來說 4/5因為價錢都要1588一位
是次獺祭是一餐以5道菜清酒配對的晚宴

火灸左口魚邊壽司
海膽壽司
櫻鯛清湯
甜品
呢次既獺祭有5款不同的清酒每道菜由前菜到甜品 都有一杯清酒去配合配合前菜的是一杯濁酒 (由右邊數起第一支)味道獨特 似champagne 味但又沒champagne 咁濃味另外值得一提的是 呢杯係一杯有氣清酒所以淨係呢杯都回票價由右邊數起第二杯的是遠心分離利用蒸餾技術提升純度去除了酒精的燙喉令清酒更易入口用黎清一清口中食物的味道 再去品嚐下一件美食最適合由右邊數起第三杯是寒造早槽味道開始濃 但都是不燙喉的我感覺上 飲完可以解除油膩右邊數起第四杯 一樣都是遠心分離但是比教燙喉可能是用黎提醒食客食物差吾多到齊最後一杯 用細杯裝住清酒味比前面的都更濃但沒有太大的燙喉感覺最後 細杯是贈送給客人的 很有意思
呢次既獺祭
有5款不同的清酒

每道菜由前菜到甜品 都有一杯清酒去配合
配合前菜的是一杯濁酒 (由右邊數起第一支)
味道獨特 似champagne 味

清酒味比前面的都更濃
但沒有太大的燙喉感覺
最後 細杯是贈送給客人的 很有意思
2019-03-05 596 浏览
成日比人話我食埋唒d 低價壽司🍣⋯⋯今日阿女友就帶我黎呢間食返個高層次嘅壽司午餐。有set lunch 價錢由三百至五百起,我地揀左八件果set... 實惠d⋯⋯由淡至濃味。每件壽司由當日食材而定⋯⋯set lunch 係有蒸蛋,味噌湯,烏冬同咖啡☕️茶仲有soba。好🈵️足。入口即溶嘅拖羅,甜味海膽,好食到想追加一件。下次一定試埋另一個set🍣🍣🍣如果想靜靜享受午餐,建議不要選擇坐巴枱位置,因為難免要同壽司父師有所交流。
2018-12-26 1809 浏览
喺銅鑼灣嘅日本料理店真係多不勝數,今日好不經意嚟到鮨蕾,食咗個滿意又滿足嘅午餐。一入到餐廳,已經被開陽光猛整潔嘅環境吸引,服務更加是一流,Roy經理見我們拿着大小袋子,立即貼心拎出兩個籃幫我地擺放住啲袋,並放置整齊!幾個服務員都非常有禮貌,對料理店食品亦瞭如指掌,每道菜式上枱時都加以悉心詳細介紹。午餐選擇唔算多但好全面,我選定幸.特選壽司set。前菜已經看出心思,係時令食材,茶碗蒸蛋非常香滑而唔稀削。壽司賣相吸引用心,非常新鮮美味,連伴菜都能帶來驚喜。豚肉麵豉湯味道剛剛好,唔太鹹。之後仲有個烏冬,口感煙靱有彈性,唔經唔覺成碗食晒。最後,來一個放在花型碗上的豆腐雪糕,加上一杯香氣撲鼻的咖啡,真係一個最圓滿嘅午餐!最後一提,連廁所都是非常整潔設備非常齊全。從每一個環節都睇到佢哋係好認真用心咁對待,我覺得鮨蕾是一間非常值得推介的餐廳。

午餐選擇唔算多但好全面,我選定幸.特選壽司set。

前菜已經看出心思,係時令食材,茶碗蒸蛋非常香滑而唔稀削。

壽司賣相吸引用心,非常新鮮美味,連伴菜都能帶來驚喜。
幸.壽司set

幸.壽司set
烏冬
豆腐雪糕
2018-12-16 1185 浏览
Sorry I know I posted this place a lot - not that I’m related to this restaurant but U guys all know I love this place!!❤️❤️ I was quite surprised that the place was all full despite the price range in cwb. But I guess it’s all worth it with a combination of the toros...ESP. the 🍣DRY AGED TORO (get the premium 10 pieces set!)!! Everything else was of good quality anyways - my friend was satisfied and nothing beat a 🐟good sushi lunch on a working day 🥺. Ask for Michael as always 🤗. HKD 550. .
2018-10-25 2239 浏览
為慶祝紀念日,中午來到位於銅鑼灣V-Point的鮨蕾食日本菜,位置方便。一進入餐廳便感受到高雅的格調,窗外能看到一些海景,而侍應的服務態度亦很好很有禮貌。坐下後點了份omakase,感覺食物比較豐富,以午市時段來說價錢亦較合理。首先來到的前菜有一客櫻花蝦水煮蛋的食物,比較精緻,當作前菜亦是不錯。繼續上了的前菜分別有經過特別製法的玉子和南瓜等配菜,都是比較開胃的東西。然後便上了一碟外觀非常吸引的taro,配上特配的醬汁口感非常嫩滑,我個人亦是最喜歡這一道菜。之後上了各種壽司,有吞拿魚和海膽壽司等,全部的味道都很新鮮。另外亦上了A4和牛粒,外觀同樣相當精緻,唯吃下去比想像中乾了一點,但味道仍是不錯的。及後上了一碟有多款新鮮魚類和帶子的刺身,中間配上喜馬拉雅山鹽,侍應會逐一介紹食物和配食醬汁的方法,很細心。最後到了上甜品,我選擇了豆腐味道的雪糕,這個沒太大特別,也是美好的完結了這一餐。總括來說我是很推介喜歡日本菜的人選擇這間餐廳的,因為無論食物、環境、價錢和服務應度也屬於中上,值得一來。

午餐
2018-10-22 1434 浏览
上一次到鮨蕾好似係8/9月,今天終於有時間可以再一試鮨蕾午餐,環境優雅,位置寬闊,一個人寧靜地享受一個午餐,可以舒緩工作的疲累。我點了十件壽司,首先係蒸蛋,味道適中溫暖,前菜牛蒡味濃,想連汁都食埋😅第一件是甜蝦+新鮮碎拖羅,袖子平貝爽口清新,自家醃漬醋靖魚,魚味濃郁加上醋和海帶味道,用紫菜夾著食,真想再食多件,醬油漬赤身,香軟組醬油昇華了赤身的層次,香軟細滑的口感,令人難忘,秋刀出塲了,加上薑茸,魚濃油香,然後係紫菜包海膽,海膽可不是一般貨色,鮮甜!最後一杯香醇咖啡+雪糕結尾,這次再黎,感覺是整個店確實是進步了,從食物感受到厨師的誠意,侍應細心的安排,高質素海鮮,鮮甜彈牙令人再三回味,我希望可以好快再黎😋

2018-10-22
午餐