2020-11-17 2007 浏览
尖沙咀亞士厘道20樓鮨真,景觀相當開揚,高居臨下,坐擁270度景觀,基本上每個座位都可以欣賞到窗外美景午市套餐可以選擇廚師發板,有三款價錢約$298-$398,或者選擇日式料理定食都可以,全部都配有季節沙律、茶碗蒸、麵豉湯、雪糕------Omakase course 5款刺身6貫壽司 $398首先上了季節沙律和茶碗蒸先,茶碗蒸看似簡單,其實相當考驗師傅功夫,打開蓋時有陣陣煙霧,有一層好似高湯既醬汁,感覺比較稠杰,蒸蛋觀感上非常滑溜,調味柔和,食落有陣清甜味,之後食到底發現有很多蟹肉,淡淡鮮味,由淡而鮮,一層一層變化季節沙律比較普通,拌了芝麻醬汁,沙律菜爽脆,仲有粟米同小番茄5款刺身6貫壽司之後就上主角刺身和壽司,有點讓人美得不捨得吃,店員有過來介紹食材同食用次序,由白魚先開始食,按淺味至濃味,軍艦都可以先吃,怕會影響紫菜既口感左口魚薄切做刺身,更易品嘗到其鮮味,魚肉較結實,油分豐富帶嚼勁,口感彈牙太刀魚表皮輕輕燒過,加左柚子胡椒鰤魚鰤魚又稱大油甘,係冬天既季節魚,非常厚切,肉質透着紅色,佈滿油脂,肉質甘甜帆立貝肉質厚實,富彈性且味道鮮甜中拖羅兩片厚厚中拖羅,完全冇半點筋位,做到入口即

------
Omakase course 5款刺身6貫壽司 $398

季節沙律

5款刺身6貫壽司
之後就上主角刺身壽司,有點讓人美得不捨得吃,店員有過來介紹食材同食用次序,由白魚先開始食,按淺味至濃味,軍艦都可以先吃,怕會影響紫菜既口感

太刀魚
表皮輕輕燒過,加左柚子胡椒

帆立貝
肉質厚實,富彈性且味道鮮甜

中拖羅
兩片厚厚中拖羅,完全冇半點筋位,做到入口即溶的口感,魚香持久

三文魚籽
粒粒飽滿,晶瑩剔透,顏色鮮艷,一咬即破,魚油慢慢滲進口中,入口相常鮮甜

海膽
海膽鮮甜十足,味道在口中久久不散,質感細膩,幾乎入口即溶,紫菜未變腍,保持到口感

赤蝦
赤蝦非常新鮮同大隻,蝦肉透出光澤,外層有少少爽脆,蝦肉爽口彈牙

鯛魚
肉質比較細緻,香氣慢慢滲出,很令人回味

鯖魚
鯖魚很常的做法是加少少蔥同薑,更突出魚鮮味

海鰻
鰻魚有輕輕燒過,令味道更出和香濃

麵豉湯
湯相對上較普通,味道唔算太濃郁
麵豉湯

雪糕
最後來一份開心果雪糕,食到一粒粒果仁碎,完美鋪排
2020-11-10
2020-11-16 243 浏览
我久唔久都會食一餐Omakase由於價錢唔平嘅關係 所以當然要揀好啲先食揀咗幾款今次幾滿意嘅刺身壽司同大家分享呢餐係鮨 $1580墨汁蒸蛋🍮日本前菜一定唔少得茶碗蒸呢度仲要用咗墨汁去蒸蛋超級特別 出面都冇食過.右口魚配酸汁啫喱🐟右口魚比較特別來做第一道刺身幾適合 酸酸地幾開胃.金木鯛配自家製梅醬 紫菜醬呢款魚肉鮮甜 加埋梅醬幾夾秋刀魚配薑蔥豉油🤤秋天又係食秋刀魚嘅好季節而家十分之當造師傅擺盤好靚加埋薑蔥一齊食 更能帶出魚肉嘅油脂同肥美.火炙銀鱈魚配菇魚子粉🤗銀雪魚不嬲都係比較肥美用咗火槍燒會更能帶出魚油嘅香味.熟魚白子配酸汁又係一樣不時不食嘅食材呢個時期嘅白子相當之當造好欣賞呢間餐廳會盡量使用當造嘅食材🤠.北海道原隻汁燒帶子🤗師傅用汁燒咗原隻帶子再用紫菜包住俾我哋方便食連樽紫菜都燒到好爽脆.壽司:富山灣白蝦仔肉🦐富山灣嘅白蝦肉不嬲都好出名雖然細細隻 但係無比鮮甜師傅要功力夠高先可以將咁細隻嘅白蝦肉差成壽司.吞拿魚(面頰肉)壽司🐟普通嘅吞拿魚刺身已經滿足唔到我呢度竟然仲有好稀有嘅面頰肉同食拖羅真係兩回事.筋子(配柚子)皮壽司普通壽司店係用三文魚籽呢度竟然係筋子.馬糞海膽壽司😌超級鮮甜細滑
我久唔久都會食一餐Omakase

結尾仲有富良野蜜瓜同柚子雪糕
真係畫上個完美嘅句號
同埋飽到上心口
2020-11-11 284 浏览
鮨真位於尖沙咀區其中一棟商業大廈20樓,食店非常開楊,bar枱後面兩側都有大大塊玻璃窗,如果好彩可以book倒坐bar枱,就可以一邊欣賞維多利亞港景色,一邊慢慢品賞美食😋。如果晚上加上萬星燈火🌃,景色更加迷人。今日同家姐黎到食午餐,每人order左一款定食,店員首先送上沙律🥗同日式蒸蛋,蒸蛋做法非常特別,蛋面上有一層啫喱狀好濃味嘅魚湯凍,撈埋蒸蛋一齊食,更加令整個蒸蛋提鮮,食都底部仲夾雜一啲魚蓉,豐富成個口感。🥢銀雪魚照燒定食照燒過嘅銀鱈魚的肉質仍保持白嫩、油脂豐厚、多汁,加上魚肉本身一片一片入口即化的口感,超級美味,食得出食材非常新鮮。個人亦非常鍾意食銀雪魚,因為銀雪魚豐富含非常豐富嘅Omega3,營養價值非常豐富。🥢日本宮崎A4和牛定食 和牛已預先切成小塊,目測整塊和牛肉質緊緻,中間部份仍保持粉嫩,入口有咬口之餘肉質仍十分juicy柔嫩,牛味濃郁,只須蘸些小燒汁,已經令肉味提升👍🏻,配以彈牙煙靱、晶瑩爽口嘅珍珠米,真係一絕👍🏻。🥣味增湯 - 湯味濃郁,唔會過鹹。最後食埋柚子味雪芭同果仁雪糕,完美午餐劃上句號😋。

🥢銀雪魚照燒定食

🥢日本宮崎A4和牛定食

🥣味增湯 - 湯味濃郁,唔會過鹹。

最後食埋柚子味雪芭同果仁雪糕,完美午餐劃上句號😋。

2020-11-11 238 浏览
朋友好識享受,佢話每次去搵地方食嘢,除首選食物味道外,仲要有舒適、靚靚環境配襯。 「鮨真」位於亞士厘道17號20樓,餐廳有一面L形玻璃窗,廚師在大玻璃跟BAR中間處理食物,食客一面睇著廚師整壽司,一面睇著維景景觀,靚景伴美食,真係超高享受 點咗兩份午市定食~日本宮崎和牛、銀雪魚照燒定食,定食包有沙律、茶碗蒸、麵豉湯、雪糕前菜沙律,新鮮清爽茶碗蒸,蒸蛋上面有一層稠稠的濃湯,入口鮮美,口感嫩滑,底層有新鮮蟹肉絲,非常鮮甜味美 日本宮崎和牛~宮崎和牛入口肉味濃郁,油脂恰好,不會過於油膩,肉質細緻,味道鮮美銀雪魚~香煎過的銀雪魚皮,有點脆脆,魚肉肉質非常軟滑,配上燒汁,提升鮮味 夏威夷果仁雪糕~濃濃夏威夷果仁味,加上軟滑雪糕,層次豐富,非常美味 柚子雪葩~有甜甜柚子味道,入口即融,味道清新

「鮨真」位於亞士厘道17號20樓,餐廳有一面L形玻璃窗,廚師在大玻璃跟BAR中間處理食物,食客一面睇著廚師壽司,一面睇著維景景觀,靚景伴美食,真係超高享受

前菜沙律,新鮮清爽

柚子雪葩~有甜甜柚子味道,入口即融,味道清新

2020-10-24 430 浏览
okamase lunch, 環境很好,服務不錯,茶碗蒸好滑和好鮮,有喜歡的魚生,師傅很好一一介紹。壽司比想像中還好,麵豉湯稍咸一點,食埋柚子雪葩已經感覺滿足,多謝老友介紹。
2020-10-19 361 浏览
walk in去食。一去到店員問我地有冇訂台,仲以為冇得食添。不過坐左冇耐又將我地調去高台。我覺得坐位安排上可以做得好d。叫左個吉列豬。真係一流。外面炸到岩岩好,d炸糠份量都恰到好處,薄薄的一層包住塊豬扒。一咬落去,食到d肉質好嫰,完全唔會怕有痴牙既危機加上個醬汁送飯食,比多碗飯我都食到呀!另外叫左個銀雪魚。細細個周不時會食銀雪魚。宜家既銀雪魚愈食愈貴…而且係超市買返去整既都唔新鮮,好難自己煮。呢度既銀雪魚真係好出色,肉身夠白,食落去好滑。D人話多數唔新鮮既都會拎去煎。而新鮮既唔會怕拎去燒或焗,都唔會腥!呢個照燒銀雪魚真係食過返尋味。加埋D甜醬油。我又可以食多幾碗飯啦!另外Lunch set有蒸蛋,沙律同甜品。雪糕既碟都係冰凍既,絕唔馬虎。見到其他客人都係食OMAKASE多。佢地坐係BAR台同廚師有講有笑。下次都黎試下先。

加上個醬汁送飯食,比多碗飯我都食到呀!

2020-09-15 735 浏览
老婆生日當然要同佢食好野咁多個月去唔到日本梗係要去食番餐日本菜最終揀左Omakase睇左啲食評應該唔會中伏嘅🙈😂訂檯時話左佢知有人生日佢suggest我地坐Bar檯BAR檯位置原來係有維港靚景😍甘岩8點睇到幻彩fing噹噹又可以睇住師傅整魚生食材係好新鮮👍🏻連池魚青魚都可以好好食拖羅亦都唔錯最後送左個雪糕蛋糕個公仔畫得好可愛😂
老婆生日
拖羅亦都唔錯
最後送左個雪糕蛋糕
個公仔畫得好可愛😂
2020-08-30 3655 浏览
疫情關係很久未有外岀用餐,今日決定食餐好,選了好評甚多的鮨真吃一個豐富午餐。未能成功訂位但成功walk-in,當然只有旁邊座位未能坐bar枱,但位置仍可望見吧枱狀況。與友人都選了Omakase Sushi set,共有13貫壽司及一件手卷,另有前菜、茶碗蒸、味噌湯及甜品。先來一個沙律及茶碗蒸。沙律配上和風汁,味道清新。茶碗蒸是蟹肉茶碗蒸,上有一層高湯,底層有不少蟹肉,帶點鮮味,口感算滑,屬正常水準。接著壽司來了。原以為即使未能坐bar枱,作為Omakase也會一貫或數貫上菜,但結果是一整盤上,也許是安排上有困難吧。店員只提醒要先吃軍艦否則紫菜會軟,及只介紹了碟中最下碟上的一件為炙燒右口魚邊,未有逐一介紹其他壽司及進食次序,且有2件像是完全相同的壽司。明白價錢是較一般Omakase相宜及始終非坐bar枱沒有師傅親自解釋,但總覺得既然自稱Omakase,不論坐任何位置,該有的還是要有吧。壽司質素不過不失,只選幾款印象較深的:海膽鮮甜,入口即化,質素算是不錯。右口魚邊經火炙後油香四散,亦屬佳作。其他壽司新鮮度正常,貝類亦未見很鮮甜。醋飯一直吃不到口味,直至吃最後的醃黃瓜手卷時,才吃到醋飯的香

茶碗蒸

壽司質素不過不失,只選幾款印象較深的:海膽鮮甜,入口即化,質素算是不錯。右口魚邊經火炙後油香四散,亦屬佳作。其他壽司新鮮度正常,貝類亦未見很鮮甜。醋飯一直吃不到口味,直至吃最後的醃黃瓜手卷時,才吃到醋飯的香氣。
Omakase  Sushi  set

值得一讚味噌湯咸淡適中,夠熱且香。甜品可選柚子雪葩或開心果雪糕,與友人各點了一款,前者清新清爽,很適合夏天吃,後者開心果味濃亦滑,是岀色的甜點。
味噌湯

柚子雪葩

開心果雪糕

整體質素一般,未到物有所值。服務算不錯,亦欣賞店家的防疫措施做得不錯,枱頭放有搓手液、酒精濕紙巾及放口罩的信封。食物就一般。
2020-08-28
味噌湯
柚子雪葩
2020-06-25 1080 浏览
我相識20多年的朋友慶祝生日小時候他想帶我去食放題今日就同佢去享受下Omakasa 啦!鮨真 位於尖沙咀亞士厘道 交通方便 景觀亦不錯 (相片位置留給主角壽司吧)我們點了13 件 sushi Set $398Lunch 黎講 都非常豐富 夠食啊侍應服務周到 清潔衛生亦做足略嫌師傅介紹壽司不算太主動 可能比較忙的關係laaaa整體食物質素不俗,價錢亦尚算合理壽司最緊要新鮮 呢點真係好重要本人最鍾意食Omakasa 鮨真:絕對合格! 去片>>>
我相識20多年的朋友慶祝生日

小時候他想帶我去食放題

今日就同佢去享受下Omakasa 啦!

鮨真 位於尖沙咀亞士厘道 交通方便
景觀亦不錯 (相片位置留給主角壽司吧)

我們點了13 件 sushi Set $398
Lunch 黎講 都非常豐富 夠食啊

侍應服務周到 清潔衛生亦做足
略嫌師傅介紹壽司不算太主動 可能比較忙的關係laaaa

整體食物質素不俗,價錢亦尚算合理
壽司最緊要新鮮 呢點真係好重要
本人最鍾意食Omakasa
鮨真:絕對合格!

去片>>>
2020-06-02 1061 浏览
作為一名健身教練, 今晚食得幾刁鑽一係就唔食, 一食就要食最好! 今晚就體現下依句金句, 去左尖沙咀一嚐廚師發辦。餐廳位於20樓, 人住大大既海景同時欣賞師傅為自己握出一件又一件既壽司, 人生就係要享受一下!今晚叫左個$1280既餐, 包括左前菜, 18件壽司, 湯同埋甜品。前菜螺好鮮味, 鰻魚BB口感彈牙又滑滑的, 此刻口水已經不斷分泌出黎, 準備迎接我既鮮味晚餐! 同時亦見到師傅已經放好漬物, 準備緊第一件壽司。火炙雪魚口感滑嫩, 火炙將魚油逼出泥, 魚更香更濃。食完第一件壽司後, 師傅立即留意到我係用開左手, 此後既壽司師傅都為我放番左手拎既方向,  此舉真係既專業又細心, 立即加哂分!響螺海水味重又爽口鮮甜。春子雕師傅話春子雕係季節魚, 春天先有, 魚既味道比較清新, 而師傅加左鹽昆布係上面, 更加帶出春子雕既鮮味。之後係3件吞拿魚刁鑽位!拖羅入口即溶, 油香爆澎!吞拿魚面頰魚味濃D, 口感同另外兩個部位完全唔同, 口感屬爽彈。吞拿魚腦天師傅解釋腦天即係吞拿魚頭頂既肉, 因為一條吞拿魚只得兩片, 所以唔係度度都食到! 冇筋少而且油分多, 魚味極濃!深海池魚壽司肉質爽口,油成分高
作為一名健身教練, 今晚食得幾刁鑽

前菜

火炙雪魚
口感滑嫩, 火炙將魚油逼出泥, 魚更香更濃。

響螺
海水味重又爽口鮮甜。

春子雕

之後係3件吞拿魚刁鑽位!

拖羅
入口即溶, 油香爆澎!

吞拿魚面頰
魚味濃D, 口感同另外兩個部位完全唔同, 口感屬爽彈。

吞拿魚腦天

深海池魚
壽司肉質爽口,油成分高,肥美清甜!

海鰻
燒過令到鰻魚味道更香濃。

海膽
望住師傅毫不吝嗇咁將金黃色既海膽放上去, 口水都流埋, 超鮮甜CREAMY!

最後甜品係芝士雪糕, 芝士味濃郁到不得了, 到賣完單落到樓, 仲有陣芝士味係口腔 冇誇張!

今晚真係食得好ENJOY, 除左係因為食材既質素外, 廚師發辦既體驗好大程度要靠個位師傅, 今晚為我料理既師傅一開始已比左專業同細心既印象我, 師傅亦好細心講解食材, 仲可以引到我提起對食材既興趣又問下佢問題咁, 同師傅既互動令到今晚餐飯生色不少,  真係好值得一試!
1K
2020-06-02 564 浏览
BOOKMARK左好耐既一間餐廳, 為識左10幾年既好朋友慶祝生日, 造就左一個好好既借口黎食期待左好耐既OMAKASE。餐廳環境有格調, BAR枱既一面全用落地大玻璃, 可以望到海景, 因為剛到達時只係6點幾, 太陽仲未落山, 有日光時採光好好感覺好舒服, 日光下幾位師傅專注咁係自己工作枱上準備食材, 增添幾分期待。前菜 + 15貫廚師發辦壽司 + 季節湯 + 甜品 $1080/位為我地料理晚餐既師傅同我地點點頭後就可以處理我地既食材, 先為我地準備好三款漬物, 分別係牛膀, 蕎頭同埋蘿蔔。同時店員放低前菜, 有海螺, 鰻魚BB同埋蕃茄製成既波波, 精緻又開胃。白蝦白蝦係小型蝦, 晶瑩剔透, 口感軟軟但質感細膩。漬小肌漬既酸度岩岩好, 酸爽風味, 口感柔軟。響螺口感爽脆, 師傅加左柚子皮令成個味道變得冇咁清淡, 更加鮮味, 又係響螺上面介左幾刀, 令適當份量既醬油可融入。拖羅點少得入口即溶, 油香滿溢既拖羅呢!吞拿魚面頰魚味濃厚, 口感充滿彈性, 肉質爽口。醃三文魚子三文魚子粒粒飽滿, 咬落去脆卜卜然後爆開, 鮮味充斥住整個口腔。海膽甘香又鮮甜, 軟滑又黏口, 大滿足!今日既時令湯係

白蝦
白蝦係小型蝦, 晶瑩剔透, 口感軟軟但質感細膩。
漬小肌
漬既酸度岩岩好, 酸爽風味, 口感柔軟。
響螺
拖羅
點少得入口即溶, 油香滿溢既拖羅呢!
吞拿魚面頰
魚味濃厚, 口感充滿彈性, 肉質爽口。

醃三文魚子

海膽
甘香又鮮甜, 軟滑又黏口, 大滿足!
今日既時令湯係毛蟹湯, 清清甜甜略帶鮮味。
甜品蜜桃雪葩, 以清香清新為主, 食完咁多件鮮味無窮既壽司後清一清口腔作結, 不錯。

師傅全程都好專注認真, 望住師傅兩三下勢就握出一件又一件精緻既人間美味, 真係好享受呀!
今次同朋友試左呢個鮨真おまかせ(真) - $3980 (二人套餐)前菜三點:醬油煮 bb粒貝酸髮菜配長芋,撈勻一齊食溫室蕃茄做成的啫喱這三道前菜酸酸甜甜十分開胃刺し身 八款1. 薄切右口魚配酸汁啫喱不用點豉油,就可以食出魚的鮮味2. 金目鯛包住新鮮紫菜和梅醬整個感好fresh 好特別3. 小松丼九洲生蠔配紅色蘿蔔蓉店員教我地先食生蠔,本身已經配上酸汁生蠔好creamy 好新鮮...4. 青森縣原隻新鮮紫針海膽海膽味道甘甜,質感細膩,幾乎入口即溶5. 日本咸館赤座蝦刺身蝦肉新鮮,滑溜溜,十分甘甜爽口感覺有啲似甜蝦6. Sake 蒸鮑魚用上Sake蒸煮4小時,帶出鮑魚的鮮味7. 赤睦魚刺身赤睦是比較少機會食到的師傅輕輕火焰過魚皮令魚油慢慢滲出還會有那種魚油香味停留在口腔8. 大拖羅 刺身大拖羅是刺身極品中之極品是全條吞拿魚中最肥美的部份重頭戲- 北海道鹽燒喜知次又叫深海紅寶石,是在海底800米內生長肉質比較鮮嫩,手釣的魚,魚味會較濃寿司6貫店員介紹先由紫菜包住的那壽司開始吃起- 紫菜包吞拿魚腦天即吞拿魚頭頂上的肉,較為軟滑,亦非常珍貴,一條吞拿魚只得大概兩塊味道就好像平時食的拖羅- 太刀魚

今次同朋友試左呢個
鮨真おまかせ(真) - $3980 (二人套餐)

前菜三點:
醬油煮 bb粒貝
酸髮菜配長芋,撈勻一齊食
溫室蕃茄做成的啫喱
這三道前菜酸酸甜甜十分開胃

刺し身 八款
1. 薄切右口魚配酸汁啫喱
不用點豉油,就可以食出魚的鮮味
2. 金目鯛包住新鮮紫菜和梅醬
整個感好fresh 好特別

3. 小松丼九洲生蠔配紅色蘿蔔蓉
店員教我地先食生蠔,本身已經配上酸汁
生蠔好creamy 好新鮮...
4. 青森縣原隻新鮮紫針海膽
海膽味道甘甜,質感細膩,幾乎入口即溶
5. 日本咸館赤座蝦刺身
蝦肉新鮮,滑溜溜,十分甘甜爽口
感覺有啲似甜蝦
大拖羅是刺身極品中之極品
是全條吞拿魚中最肥美的部份

重頭戲- 北海道鹽燒喜知次
又叫深海紅寶石,是在海底800米內生長
肉質比較鮮嫩,手釣的魚,魚味會較濃

寿司6貫
店員介紹先由紫菜包住的那壽司開始吃起
- 紫菜包吞拿魚腦天
即吞拿魚頭頂上的肉,較為軟滑,
亦非常珍貴,一條吞拿魚只得大概兩塊
味道就好像平時食的拖羅
- 太刀魚壽司
燒過的魚皮變成金黃色,又香又有咬口
太刀魚十分厚身,食到魚肉的質感
- 吞拿魚壽司
用上吞拿魚面頰配上蘿蔔蓉和蔥
- 粒貝壽司
上邊黑色點點是炭鹽,炭鹽味亦不會太鹹
- 富山灣白蝦壽司
白蝦是富山灣的特產,配上昆布做點綴
更能帶出蝦的鮮味
- 春子鯛壽司
春子鯛是鯛魚的幼魚,淺粉紅色的魚皮,加上其白色魚肉,帶有些鮮味和幼魚獨特的軟身肉質

季節湯
- 大蜆清湯
大蜆夠大隻和肥美, 清湯鮮甜

最後甜品
- 夕張橙肉蜜瓜
來自北海道的夕張橙肉蜜瓜
鮮嫩又多汁,入口如蜜香甜

自細就好鍾意睇佛偈,慢慢發現究竟人生會有幾多得著,聽得多睇得多又會參透到幾多?道理有萬幾種咁多,可能果刻心靈清靜時,就好容易聽得入耳。但隔第二日訓醒又係另一回事,其實每日都係不斷循環。時時都會諗起呢句「本來無一物,何處惹塵埃。」,最想係呢個本有今無,本無今有既境界下,好好嘆返一道味覺與視覺雙重感受既Omakase,所以今晚同朋友二訪「鮨真 - Sushi Ma Japanese Restaurant」,將呢份體會靜靜地浮遊在青空,一轉身可以化進了杯中。👇📌鮨真 · おまかせ · (真) - $3980/2 Person♦先付け -▪ 粒貝BB · 酸髮菜 · 溫室蕃茄啫喱 -▫ 前菜當然要開下胃先啦,呢個用醬油煮過粒貝BB,形狀嬌小,質感帶光澤,食落鮮甜爽口,加左醬油有提鮮既效果;酸髮菜上面放左日本長芋,撈勻一齊食清清甜甜,幾醒胃;而另一個用左溫室蕃茄整既啫喱,本身入口已經好鮮甜,咬落仲會係口腔內爆汁,認真過癮!♦刺し身 · 8点 –▪ 金目鯛 -▪ 右口魚 · 薄切 -▫ 好!開始向住刺身進發,先黎個金目鯛裡面卷住紫菜同埋梅醬,點少少Wasabi一齊食,味道岩岩好到位。而且魚油入口甘
道理有萬幾種咁多,可能果刻心靈清靜時,就好容易聽得入耳。
但隔第二日訓醒又係另一回事,其實每日都係不斷循環。
時時都會諗起呢句「本來無一物,何處惹塵埃。」,
最想係呢個本有今無,本無今有既境界下,
好好嘆返一道味覺與視覺雙重感受既Omakase,
將呢份體會靜靜地浮遊在青空,一轉身可以化進了杯中。👇
先付け -
粒貝BB · 酸髮菜 · 溫室蕃茄啫喱 -
前菜當然要開下胃先啦,呢個用醬油煮粒貝BB,形狀嬌小,
質感帶光澤,食落鮮甜爽口,加左醬油有提鮮既效果;
酸髮菜上面放左日本長芋,撈勻一齊食清清甜甜,幾醒胃;
而另一個用左溫室蕃茄整既啫喱,本身入口已經好鮮甜,
咬落仲會係口腔內爆汁,認真過癮!
刺し身 · 8点 –
金目鯛 -
右口魚 · 薄切 -
▫ 好!開始向住刺身進發,先黎個金目鯛裡面卷住紫菜同埋梅醬
點少少Wasabi一齊食,味道岩岩好到位。而且魚油入口甘香,
口感爽身,唔錯;右口魚薄切裡面卷住酸汁啫喱,唔需要點醬油。
食落比左口魚更加濃厚肥美,配上酸汁可以中和返油膩感,呢個好食!
小松丼 · 九洲生蠔 -
日本咸館 · 赤座蝦刺身
青森縣 · 原隻新鮮紫針海膽 -
▫ 再黎三款刺身,我可以話係我成晚最愛呀。我地先食個生蠔先,
上面鋪放左少少紅色蘿蔔蓉同埋酸汁,就咁食唔需要額外加醬汁。
就咁睇賣相都知非常新鮮,肉身豐厚飽滿,食落爽甜多汁,
滲出少少海水味,相當好食;跟住就係紫針海膽,由北海道直送落黎,
色澤味道顯然同平時見既海膽有過之而無不及!入口順滑香濃,
滿足感瞬間爆發;而最後係一般出面Omakase甚少食到赤座蝦
肉質口感爽彈,色澤光亮嫩滑,加埋個精緻蝦殻真係盡收眼底,簡直係我大愛呀。
大拖羅 -
Sake · 蒸鮑魚 -
火炙 · 赤睦魚刺身 -
▫ 最後三件刺身,先食左個清酒蒸鮑魚先,師傅用左足足四個鐘去蒸,
唔怪得口感咁爽彈鮮甜啦,Staff建議唔需要點醬汁就咁食味道係最正既,我都認同;
跟住就係赤睦魚,師傅點左醬油再經火炙,入口味道香濃,肉質爽脆鮮甜,
點少少Wasabi一齊食,將味蕾大大提升;最後大拖羅一定係最遲食是識吧,
雖然質感厚身,但入口即溶,軟滑無比,完全可以話係肥潤滑溜,無得輸呀!
キンキ · 塩焼き -
鹽燒北海道喜知次 -
▫ 今個Set另一亮點就係呢條有「深海紅寶石」之稱既北海道名產喜知次
一年四季都食到既水產,但價值相當珍貴。主要有分養殖手釣
而呢條就係屬於手釣種類,所以肉質比較白淨。經鹽燒後,魚皮食落口感脆卜卜,
肉質滑嫩,油脂入口豐富,帶少少海鹽味,骨裡面既膠質綿密,
就咁食已經相當滿足,果然係日本名貴海產之一。
寿司 · 6貫 -
太刀魚 -
吞拿魚 · 腦天 -
吞拿魚 · 面珠墩 -
▫ 食完條咁高質既喜知次後,又到壽司既環節啦。呢三樣都係我好少食到既種類,
先講太刀魚肉質嫩滑,食落完全無腥味,感覺清新爽甜;吞拿魚腦天姐係頭頂蓋位置,
輕輕火炙燒過油香出眾,配搭紫菜芝麻蔥一齊食,份外香濃爽脆;
吞拿魚面珠墩面頭放左蘿蔔容牙蔥,口感爽彈,帶少少筋位,特別有咬口,好有特色。

粒貝 -
春子鯛 -
富山灣 · 白蝦
▫ 最後三款壽司分別試埋粒貝,食落新鮮肉質軟腍彈滑,面頭加左炭鹽,入口份濃郁甜美;
春子鯛魚身特別,反而質感係最軟滑既,味道比較清香爽口;而白蝦光澤亮麗,
連埋布一齊食,口感爽彈,係我食過最高質既白蝦
吸 · 物 -
大蜆清湯 -
▫ 以原隻大蜆隨上既清湯,一打開個蓋已經聞到香味,認真唔話得。
清湯飲落非常新鮮鮮甜,大蜆肉質肥美,隱約中食到淡淡既海水味,相當滿足。
水菓子 -
夕張橙肉蜜瓜 -
▫ 當然有頭有尾,最後食埋佢地既蜜瓜做個完美既終結啦,
蜜瓜來自北海道夕張市,果肉的確同個名一樣,帶鮮橙色,夠哂新鮮。
而食落爽甜多汁,完全有消滯既功效,真係好想對住師傅大嗌encore呀!
2020-05-28
$2000 (晚餐)
  • 粒貝BB · 酸髮菜 · 溫室蕃茄啫喱
  • 粒貝壽司
  • 春子鯛壽司
  • 富山灣 · 白蝦壽司
2020-05-28 290 浏览
睇住無敵大海景食呢個高質嘅日本菜!我就嗌咗呢一個吞拿魚蓉set!而且玉子燒上面更加寫住左餐廳個名勁有氣勢!個玉子燒食落去甜甜地,好有日本食到嘅玉子燒味道!而佢嘅吞拿魚茸食落去已經食得出好新鮮,同個飯好match,有入口即溶嘅感覺!而我朋友嗌左呢一個海膽三文魚魚子飯,佢其實都有啲三文魚蓉!食落去都仲係有入口即溶嘅感覺,好新鮮!成個set仲有沙律、茶、麵豉湯、甜品等等,呢個價錢望住海景仲有呢個服務,真係一流!

2020-05-27 280 浏览
好少食omakase,但呢一餐一定要食佢嘅服務質素!佢嘅服務質素好好,個侍應係上菜時先會介紹一下每一款刺身嘅名稱,就算我哋唔明,佢都會好耐心咁樣解釋刺身嘅口感。我仲留意到啲廚師會同啲客人傾偈,成個場面好和諧! 成個set個蒸蛋真係好難忘,因為佢嘅茶碗蒸食落去除咗好話之外,入邊嘅料都好足嗰種蛋味好香!呢個海膽三文魚魚子飯,啲海膽食落去一啲都唔會腥,亦都唔會臭,反而好鮮甜嗰種!真係越食越開心!如果set到包埋甜品同埋麵豉湯,個雪糕食落去超級滑身,好好食!如果麵豉湯都唔會死咸個種!