2021-07-30 3445 浏览
臨近月尾,係應該要食一餐好嘅,慰藉下忙碌的自己。我食過嘅OMAKASE唔多,今次亦係一個非常滿意嘅用餐經驗。主要係因為食材新鮮高質,師傅同店員嘅親切招待,而且CP值可以話好高,推薦一試。餐廳裝修係簡約日式風格,內裏好明亮,如果係夜晚嚟,可以盡覽尖沙咀夜景,而一邊係有海景,應該氣氛仲好添。先上前菜左邊係茶碗蒸,好鮮甜,因為碗底係有好大件蟹肉🤤右邊係沖繩水雲,我係第一次見。店員細心介紹,質地類似髮菜,係一種藻類,仲係好有營養。食落好有驚喜,爽口又酸咪咪咁,非常開胃。上刺身!只睇造型已經食指大動😍🐟中間嘅係 鱸魚,淋上酸汁啫喱,係好特別嘅食法右邊嘅赤貝,非常新鮮同清甜!😝最左邊嘅——太刀魚,輕微燒下表面,有少少焦香味,配上柚子胡椒,3種味道都好突出,又好夾,好特別嘅味道😛大拖羅!要留到最後食!入口即溶,滿口油香,正!🤤配兩粒旁邊嘅紫蘇花一齊食,會更清爽。我最愛嘅牡丹蝦,上面點綴嘅係蝦膏,成舊放入口一嚼,真係滿滿嘅幸福感☺️右口魚壽司,飯底輕微燒焦,魚嘅甘香同飯嘅焦香混合,味道好濃三文魚子軍艦,係一啲都唔腥,味道鮮甜海膽軍艦——呢個唔使講,是日最佳!口感奶滑濃郁,鮮甜甘香🤤甜品嘅造型非常精緻、可
先上前菜
左邊係茶碗蒸,好鮮甜,因為碗底係有好大件蟹肉🤤
刺身!只睇造型已經食指大動😍
🐟中間嘅係 鱸魚,淋上酸汁啫喱,係好特別嘅食法
右邊嘅赤貝,非常新鮮同清甜!😝

大拖羅!要留到最後食!
右口魚壽司,飯底輕微燒焦,魚嘅甘香同飯嘅焦香混合,味道好濃
三文魚子軍艦,係一啲都唔腥,味道鮮甜
海膽軍艦——呢個唔使講,是日最佳!口感奶滑濃郁,鮮甜甘香🤤
甜品嘅造型非常精緻、可愛
呢個甜品師傅命名為——琥珀
係用cream做嘅甜品,而表面配上紅豆蓉,再點綴金箔。口感Q彈,又有矜貴感覺。為呢餐飯畫上完美句號。☺️

2021-07-25
  • 赤貝壽司
  • 金目鯛
  • 左口魚邊壽司
  • 大拖羅
  • 赤貝
2021-07-25 439 浏览
第一次黎食,一上到餐廳,覺得個景觀好好,好開揚個餐包左13件壽司加一個手卷,真係好抵,咁多件都係三百幾蚊,重點係每一件都係鮮甜,食左以下13件壽司 +手卷:右口魚加海膽深海池魚北海道墨魚北海道帆立貝池魚燒銀雪魚赤貝金目鯛魚腩沙甸魚卷右口魚裙邊北海道牡丹蝦加蝦膏大拖羅紫海膽蔥拖羅手卷明師傅好有心機,用網燒嘅魚真係同火槍燒嘅完全唔同,拖羅又入口即溶同無根,盡顯師傅功架,總之所有野都好新鮮,性格比極高
第一次黎食,一上到餐廳,覺得個景觀好好,好開揚

右口魚加海膽
北海道牡丹蝦加蝦膏
大拖羅
紫海膽
蔥拖羅手卷

實在太掛住日本啦😔😔唯有向香港食Omakase 🍣🍣止下咳🤭🤭今晚老闆請食飯本人覺得魚生新鮮係最基本啦!但魚生配搭有驚喜,最特別令我難忘既有好幾款·拖羅:入口即溶,雙重口味怪物生蠔:好肥美,加咗洋蔥汁清酒蒸鮑魚:師傅話蒸左4個鐘😲😲,好淋、好入味鳥貝壽司:好爽好甜總括來講都吾錯,一定會再去

實在太掛住日本啦😔😔
唯有向香港食Omakase 🍣🍣止下咳🤭🤭
今晚老闆請食飯
拖羅:入口即溶,雙重口味
怪物生蠔:好肥美,加咗洋蔥汁
清酒蒸鮑魚:師傅話蒸左4個鐘😲😲,好淋、好入味
鳥貝壽司:好爽好甜
總括來講都吾錯,一定會再去
2021-07-08
$2000 (晚餐)
  • 開心果雪糕
  • 刺身
2021-07-08 507 浏览
朋友生日,又咁啱有幾個朋友介紹,就過尼試下啦🤩坐底之後佢哋介紹個二人餐,喺佢地嘅招牌,好抵食又最豐富嘅,咁我地就叫左呢一個餐。首先上咗嗰前菜,喺溫室蕃茄,食落都ok嘅。跟住就開始上刺身。可能因為我鍾意食生蠔啦,我覺得呢度D蠔勁正。😍佢哋話呢個季節嘅生蠔係令和之怪物,比較爽口。食完八款刺身之後有條魚,原本餐牌上面係話鹽燒喜之次,但係因為我覺得比較肥膩,所以轉左汁煮。一啲都唔乾👍👍👍之後傾傾下發現原來18樓嘅心鐵板燒都係佢地姊妹店,可以喺呢度叫佢哋啲嘢食。最後個生日碟好有驚喜👏畫得好靚 朋友好開心
朋友生日,又咁啱有幾個朋友介紹,就過尼試下啦🤩
首先上咗嗰前菜,喺溫室蕃茄,食落都ok嘅。

最後個生日碟好有驚喜👏畫得好靚 朋友好開心
2021-07-02
庆祝纪念
生日
  • 喜之次
2021-07-04 2262 浏览
基於半年前十分美好嘅體驗,所以當想食高質素omakase 嘅時候,就已經即時諗起以食材新鮮、質素一流見稱既「鮨真」。我地今次點左二人餐,食材比上次更豐富。今次前菜係非常之有心思既三款口味配搭。先係清新既車厘茄啫喱,再吃白瓜煙三文魚,最後才品嚐口感爽滑既醋浸赤海參。咁樣嘅配搭都係第一次,冇諗過海參都可以用刺身嘅方式食,醬汁配搭得宜,非常開胃。連前菜都如此創新同花心思,不愧是鮨真。今次新鮮刺身部份比上次更豐富,共有八款:🐟 鮪口魚刺身加裙邊,配上酸汁啫喱及岩鹽,非常清新鮮甜,口感一流。🐟 火炙銀鱈魚刺身配烏魚子粉,被燒香的銀鱈魚配上帶鮮味的調味,別具一番風味。🐟 赤座蝦,肉質爽滑有嚼勁,味道清甜,即使不加任何調味,已是一絕。🦪兵庫縣生蠔,口感滑溜豐㳛,配上酸洋蔥及帶點辛味的汁料,非常有層次,絕對有驚喜。🐟海膽一直是我的最愛之一,原隻上碟,超級滿足。🐟赤鯥魚,這款刺身加入特別醬汁及配以芽蔥,有驚喜啊!醬汁惹味卻又不會蓋過魚的鮮味,吃過十分難忘!🐟靚級別的中拖羅,入口溶化,完全唔會有筋。🐟清酒蒸黑鮑魚,鮮甜有咬口卻不會過韌,單單點山葵醬油,已經好好味。🐠然後便是是日重頭戲:被稱之為魚中紅寶石的

今次前菜係非常之有心思既三款口味配搭。

今次新鮮刺身部份比上次更豐富,共有八款:

🐟海膽一直是我的最愛之一,原隻上碟,超級滿足。
🐟靚級別的中拖羅,入口溶化,完全唔會有筋。

🐠然後便是是日重頭戲:被稱之為魚中紅寶石的喜知次。

今次最期待的便是這條原條上的喜知次(Kinki)因為食咁多次omakase都係第一次試這款矜貴既魚。外皮經過鹽炸,鬆脆香口,肉質卻保持滑溜非常,加上因為深海魚,油脂會比一般魚重,味道非常香,齒頰留香。聞說這款魚價格高昂,如果以除開每位盛惠二千多的omakase 來說,除了可以享受到質素如此高的體驗之餘,還可以吃到原條上的kinki,絕對超值。

之後便到壽司部分,是次共有六款:

🍣針魚配上紫蘇花,作為第一道壽司十分合適,皆因要由淡味慢慢吃到濃味。這道壽司味道清新,完全吃到魚的鮮味。
🍣金目鯛配上吞拿魚蓉及三文魚子,味道豐富,三文魚子釋出的淡淡魚油香,更是精妙。
🍣富山灣白蝦,調味謹以竹炭鹽配搭,鮮甜清雅,口感細膩。
🍣吞拿魚面頰,是其中一款矜貴的吞拿魚食材,肉質充滿彈性。
🍣薑汁燒北寄貝,本來擔心會有少許韌,但這件肉質嫩滑爽口,卻一點也不韌,有驚喜。
🍣大拖羅,一如既往般肥美,用火炙形式逼出油脂,味道濃郁,口感豐腴,口入即溶,正!

吃到這裏,也到了當天的尾聲了。當天吸物是鮮甜魚湯,以時令魚去熬煮,有濃香魚味卻一點也不腥。

🍈再來便是甜品部分,橙肉的富良野哈密瓜,肉質軟滑,甜蜜多汁,是我最愛的飯後甜品

🍨雪糕則有兩個味道,分別是開心果和士多啤梨味。兩款都清新軟滑,為是日盛宴畫上完美句號。

由於這次早早book位,坐到bar枱,可以邊吃邊欣賞師傅手藝。健談的師傅還會邊講解最佳食法,與客人不斷有互動。

另外,環境方面亦十分優美,座落尖沙咀商業大廈二十樓,可以遠眺維港景色享用眼前美食,絕對能令整個美食體驗更上升一個層次。

服務方面一如既往般好,服務員對食材十分了解,每次上菜時也會講解一番,我最欣賞的是甚至不用說出口,服務員每次上菜前後都會主動為客人添茶,態度十分殷勤。

總括來說,我和友人都十分滿意是次體驗,覺得每次來到鰭真都充滿驚喜和滿足,一定不會令人失望。期待下次再有新的體驗!
2021-06-24
$2000
朋友上網搵到呢間omakase, 望落都幾多好評就諗住試下 點知就中咗大伏😓今日食嘅係omakase lunch $398/位 加一,正常價錢 唔平唔貴而我食完之後嘅感想就係, 壽司嘅質素平平無奇 完全冇一嚿係令我為之一振 特別深刻😪😪講真你收我400蚊一位我嘅期望絕對唔係連鎖壽司店嘅質素,太令人失望🤮🤮真係講多無謂,睇圖最實際😥😥一望已經feel到好食極有限,完全唔吸引😫😫😩壽司細到食落無口感,壽司飯完全無特別,所謂嘅中拖羅有眼你睇, 好岩巉🤮 總括而言,香港嘅跟風文化太厲害, omakase已經商業化得好犀利,絕對唔係大家所想日本人果種極緻用心嘅精神😞😞只係重新包裝,喺你面前整10嚿壽司 就用師傅發板嘅美名嚟吸血😫😫無錯,唔好食我係唔會再嚟,打咁多都係想其他人唔好見到咁多好評就自投羅網,中大伏😫😫
真係講多無謂,睇圖最實際😥😥

一望已經feel到好食極有限,完全唔吸引😫😫😩
2021-04-26 1317 浏览
對上一次已經係兩年前嚟到呢度朋友幫自己慶祝生日,覺得又可以欣賞少少維港景觀,生日嘅甜品碟亦都好有心思,廚師會因唔同客人用朱古力醬製作唔同嘅圖案好有心思。今次到我幫慶祝朋友生日,所以再度幫襯。大約兩星期前已經book好位,選擇坐吧枱位置,希望可以欣賞廚師製作過程同埋海景。餐牌裏主要有三個套餐,而當中只有一個包含熱食,所以我哋都選擇咗中位價錢嘅熱食套餐,大約$1500一位。一開始先享用咗八款刺身,廚師會逐樣介紹配搭唔同嘅醬汁,務求令到我哋可以享用到最優質嘅效果,接着會用熱食間場,然後再上六款壽司。今次驚喜位係其中兩款刺身,其餘嘅冇太大感覺,到最後有哈密瓜做甜品亦都有雪糕結尾。今次師傅都好俾心機去用朱古力醬製作甜品碟襯托我哋帶過嚟嘅生日蛋糕,仲好好冇收切餅費❤️可能平日關係,全晚只係得我哋呢一枱,靜靜地慶祝係一個幾好嘅選擇👍🏻如果想睇多啲師傅表演,呢一間餐廳就未必咁適合啦。

一開始先享用咗八款刺身廚師會逐樣介紹配搭唔同嘅醬汁,務求令到我哋可以享用到最優質嘅效果,接着會用熱食間場,然後再上六款壽司。今次驚喜位係其中兩款刺身,其餘嘅冇太大感覺,到最後有哈密瓜做甜品亦都有雪糕結尾。

2021-02-02 1685 浏览
這次跟男友食了鮨真的lunch omakase我們兩個點了不同的餐。我是四重奏,有海膽有拖羅的套餐。廚師逐件逐件拎上來。尤其是海膽,絕不慳料,看看你就明!每一件壽司都是這樣。另外拖羅也很棒食落口是即溶的,食材絕對高級。這個餐是海膽壽司4年,拖羅壽司4件,最後來一個拖羅蓉的卷。因為我說了不要蔥,最後廚師安排了奄菜絲夾在中間。非常有創意,配合得很好這是另一個餐的,但我沒食,所以只是給大家看看實物。這個海膽是額外叫的,原隻海膽。不過有少少沙粒,一板板的較好吃。這個蜜瓜日本來的,不過日本吃的好味很多。兩個餐都有雪糕,一個是柚子雪巴,一個是雪糕。建議叫雪巴。
這次跟男友食了鮨真的lunch omakase

我們兩個點了不同的餐。
我是四重奏,有海膽有拖羅的套餐。
廚師逐件逐件拎上來。
尤其是海膽,絕不慳料,看看你就明!
四重奏

每一件壽司都是這樣。
另外拖羅也很棒

四重奏

食落口是即溶的,食材絕對高級。
這個餐是海膽壽司4年,拖羅壽司4件,最後來一個拖羅蓉的卷。
四重奏

這是另一個餐的,但我沒食,所以只是給大家看看實物。

這個海膽是額外叫的,原隻海膽。
不過有少少沙粒,一板板的較好吃。

這個蜜瓜日本來的,不過日本吃的好味很多。

兩個餐都有雪糕,一個是柚子雪巴,一個是雪糕。
建議叫雪巴。
2021-01-05 1343 浏览
第一次來尖沙咀鮨真食 omakase lunch. 因為好多正評,而且夠平,300-400 就有一個 lunch set , omakase 來講算幾平。我地一早booked bar table , 可以睇住廚師準備食材, 店員提示,只可用饍個半鐘,fine 都夠嘅。來到當天,鮨真坐落於比較舊的商廈,環境尚可接受,但小小的 bar table 竟坐了八個人。老實講,好迫。連揸筷子都擔心撞到隔離座位的客人。一啲都唔放鬆。即上有三位廚師工作,要照顧八位客人加上堂食的其他客戶,很很忙。他們手啱定用完全冇停過手,我做顧客睇見都覺得佢辛苦。當然,佢亦都冇時間去好好介紹食材,先係簡單講食物名。食 omakase 就係為咗放鬆relax同埋食物質素好, 但呢間餐廳食嘢一啲都唔放鬆,會唔會再去。

Lunch Omakase
2020-12-16 4792 浏览
早有聽聞這家日式料理的食材新鮮、質素一流,很久之前已經想試。適逢與男友的周年紀念日,便決定一嘗這間料理的omakase慶祝。下單後不消一會,服務員便端上了前菜:墨魚茶碗蒸。茶碗蒸吃得多,但吃墨魚茶碗蒸還是頭一遍,相當驚喜。質感十分之嫩滑不在話下,高湯部分調配得味道鮮甜之餘,更能嚐到淡淡的墨魚鮮味,連前菜都如此花心思,令我們對之後的菜色更有期待。之後便到新鮮刺身部份,共有六款,分別是𩶘魚、太刀魚、鰤魚、針魚、鰹魚和粒貝(響螺)。鰤魚是野生油甘魚,配上自家製豉油和香葵已能嚐到魚生最原初的鮮甜味。針魚也是適合吃出原味,所以亦是配上豉油和香葵就足夠。𩶘魚則配上酸汁啫喱及紫蘇花,配搭特別,味道清新開胃,令人欲罷不能。太刀魚表皮被燒香過配上柚子胡椒,十分惹味。鰹魚配上薑蔥豉油,這個配搭創新但味道十分夾,令人想一吃再吃!薑蔥豉油一般用於熟的魚,沒想到用於魚生也是一流。粒貝(響螺)一般是燒烤時吃,只有少數高級壽司店才會以刺身方式處理。質感煙韌得來卻又爽口脆身,而且鮮味十足,讚啊!吃完六款刺身,以為刺身部份完結,豈料服務員隨即遞上我超愛的拖羅!吃過鮮甜肥美,油份適中且入口即溶的拖羅才算無憾呢。再來便是醬

墨魚汁茶碗蒸

下單後不消一會,服務員便端上了前菜:墨魚茶碗蒸。

用心的師傅👍

太刀魚表皮被燒香過配上柚子胡椒,十分惹味。

拖羅

再來便是醬油燒帶子。一直以來我只喜歡吃帶子刺身,而不太愛熟帶子,因為後者通常都會過韌,咀嚼過後也會留「渣」。

但今次的經歷令我對熟帶子改觀,我這才知道食物好味與否,在於師傅如何處理。這份醬油燒帶子鮮味十足且嫩滑,每吃一口都令我心中驚嘆,吃後也不會有「渣」,令我印象深刻。

然後便是是日重頭戲:原隻龍蝦刺身!!!

龍蝦刺身

從擺盤便能感受到師傅的用心,單單看到賣相已經禁不住要起筷了。龍蝦肉晶瑩剔透,燈光映照下似是閃閃發亮。

龍蝦刺身

品嚐下發現肉質厚且爽滑有嚼口,味道鮮甜,只吃刺身的原味已足以令人齒頰留香,用料必然是新鮮而優質的龍蝦。本想慢慢品嚐,卻又因為太美味,不消一會便吃光光了。

再來便到壽司部分,一共有五款:

富山灣白蝦仔壽司我還是頭一次吃,味道和質感有點像甜蝦,卻比甜蝦鮮甜得多。

吞拿魚面頰,是其中一款矜貴的吞拿魚食材,肉質充滿彈性,吃赤身和拖羅多了,若能嚐到其他部位,也是很特別一個體驗呢。

這款三文魚籽味道是淡淡的魚油香,很有鮮味卻不會很鹹,喜出望外。

北海道馬糞海膽,味道鮮甜濃郁,口感豐腴,入口即溶,毋庸置疑也是我的最愛。
春子鯛肉質比較軟身,味道鮮甜。

吃到這裏,也到了當天的尾聲了。以為快完了之際,服務員奉上了一份燒腦天小手卷。

燒腦天是用上吞拿魚頭頂的肉加以火炙。這個部位蠻矜貴的,因為一條吞拿魚只得兩片,一般不容易在日本料理店吃到,能在這裡吃到也是蠻幸運的呢!這個部位筋少而脂肪多,魚味極濃,配上少許香蔥及燒得香脆的紫菜,一啖咬下去,不能形容是何等滿足呢。沒想到能在這一次過吃到兩款刁鑽的吞拿魚部位,無憾了,哈哈。

料理店對於主菜以外的食材也絕不馬虎,就像餐後端上的湯和甜品,看得出也是充滿心思的。

面豉湯內用上野生滑子菇,顧名思義滑溜無比,比一般食到的菇類都要滑和爽口。

再來便是甜品部分,橙肉的富良野哈密瓜,肉質軟滑,甜蜜多汁。

雪糕則有兩個味道,分別是冧酒提子和椰子味。兩款都清新軟滑,為是日盛宴畫上完美句號。我和男友都非常滿意。

由於當晚full booking關係,我們只能坐到距離師傅比較遠的枱,但也能欣賞到師傅功架十足。要知道質素高的omakase,食材新鮮絕對是首要條件,而這家日式料理的食材新鮮程度是無可置疑的。

價錢雖然高,但質素絕對對得起價錢,物超所值,是我吃過質素最高的omakase。服務方面也是一流,服務員對食材十分了解,每次上菜時也會講解一番,態度十分殷勤。總括來說,經驗十分良好,絕對會想推薦給我的朋友。
2020-12-01
墨魚汁茶碗蒸
用心的師傅👍
拖羅
  • 海膽
  • 茶碗蒸
  • 海膽壽司
大大話話都係第三次到訪「鮨 真」,有時我覺得食一餐飯,除左享受本身食物既味道之外,仲係一份感情。當人生經歷過唔同既階段,或多或少都有唔少領會,同樣對味道亦多左一份執著。「鮨 真」亦係我認為比較高質既主打Omakase既日本料理,塵世間如果能夠比我一個再黎多次既機會,我會係呢份刺身上面上加一個期限,我希望係…一萬年。👇📌おまかせ · 鮨 - $1580/位📌おまかせ · 櫻 - $1480/位♦️先付け -▪ カトルフィッシュジュース·茶碗蒸し -▫ 雖然所有餐廳都停左晚市堂食,但如果想食個是靚午,Omakase set都可以係個好選擇。而今次推介兩款價錢相近但有少少唔同既廚師發辦,比較兩者分別,邊款岩你心水多D呢!今日兩個Set既先付都係「墨魚汁·蒸蛋」,蒸蛋食落嫩滑無比,師傅巧妙地加左墨魚汁、墨魚肉令成個香味更加突出!♦️刺し身 · 10点 – (鮨·限定)▪ たちうお、さば、さより -▪ かれい薄切り、きんめたい、ぶり -▪ しらこ、大トロ、さけ蒸アワビ -▪ 北海道·スカラップ -▫ 「鮨」廚師發辦既刺身環節由10款時令刺身打頭陣,「太刀魚」用左火槍燒過,面頭用柚子胡椒灑面,食落彈牙
大大話話都係第三次到訪「鮨 真」,有時我覺得食一餐飯,

或多或少都有唔少領會,同樣對味道亦多左一份執著。

鮨 真」亦係我認為比較高質既主打Omakase既日本料理,

塵世間如果能夠比我一個再黎多次既機會,我會係呢份刺身
上面上加一個期限,我希望係…一萬年。👇

📌おまかせ · 鮨 - $1580/位
📌おまかせ · 櫻 - $1480/位

♦️先付け -
カトルフィッシュジュース·茶碗蒸し -
墨魚汁·蒸蛋

▫ 雖然所有餐廳都停左晚市堂食,但如果想食個是靚午
但有少少唔同既廚師辦,比較兩者分別,邊款岩你心水多D呢!
おまかせ · 櫻

師傅巧妙地加左墨魚汁墨魚肉令成個香味更加突出!
墨魚汁·蒸蛋

♦️刺し身 · 10点 – (鮨·限定)
たちうお、さば、さより -
かれい薄切り、きんめたい、ぶり -
しらこ、大トロ、さけ蒸アワビ -
北海道·スカラップ -
刺し身 · 10点

「鮨」廚師發辦刺身環節由10款時令刺身打頭陣,「太刀魚」用左
火槍燒過,面頭用柚子胡椒灑面,食落彈牙惹味;「鯖魚」放上三升漬
將鮮甜更加提升;「針魚」要配上薑蔥豉油,口感就最fit啦。
刺身10點

另一邊就係「右口魚薄切」配上酸汁啫喱,酸酸汁汁幾特別,
而附送一粒右口魚邊,口感煙韌。「金目鯛」色澤鮮明,
純粹食佢鮮味都夠哂;「鰤魚」係我最鍾意既淡水魚系列,

口感係最爽彈。最後4款既其中一款係男人不能錯過既「白子」,
佢加左酸汁、以昆布放底,入口酸酸甜甜,白子質感濕潤,相當好食;
刺身10點

大拖羅」入口即融,油脂瞬間爆發;「清酒蒸鮑魚」以 蒸左超過4個鐘,
質感爽彈,唔會話咬唔開;「北海道燒帶子」香味份外濃厚,
帶子有咬口,驚喜滿分!
刺身10點

♦️刺し身 · 8点 - (櫻·限定)
かつお、たちうお、えんがわ、きんめたい -
大トロ、さば、さば、北海道スカラップ -

▫ 而「櫻」廚師發辦則係8點刺身,同樣有齊「太刀魚」、
金目鯛」、「大拖羅」、「鯖魚」、「針魚」、「北海道燒帶子」。
刺身10點

而只係「右口魚薄切」變為「左口魚邊」,口感更爽滑;「清酒蒸鮑魚」、
白子」改為「鰹魚」,特別以火槍燒過表面,甘香鮮甜。
刺身10點

♦️寿司 · 8貫 - (鮨·限定)
しろえび、春の鯛、ツブ貝、グルテンシード -
マグロ·ほほ肉、マグロ·脳天、北海道·馬糞
海ウルチン 、チャイブ·ドラゴロン·おしすし -
壽司8貫

▫ 輪到壽司環節,「鮨」廚師發辦同樣以數量取勝,以8款壽司迎戰,
先試左「白蝦」,配上薑蓉帶起成個鮮味;一生第一次試「春子鯛」,
昆布擺面,增強成個口感;「粒貝」面頭灑上備長炭鹽,份外濃香;
壽司8貫

「筋籽」亦姐係新鮮既三文魚籽連埋膜,入口爽甜,幾好食;
「吞拿魚·面頰肉」連埋蔥芽一齊食,油香十足;「吞拿魚·腦天
口感煙韌,連埋紫菜食,特別爽脆。而期待已久既「北海道·馬糞海膽
壽司8貫

亦係我最愛,連埋飯一同入口,完全融化我的心呀!
另一亮點「香蔥·拖羅蓉·手卷」餡料充份,油脂香十足。
刺身10點

♦️寿司 · 6貫 - (櫻·限定)
しろえび、春の鯛、グルテンシード -
マグロほほ肉、マグロ脳天、北海道·馬糞海ウルチン -
壽司6貫

▫ 而「鮨」廚師發辦雖然壽司款式較少,但後期既和食會拎返少少優勢。
同樣以「白蝦」、「春子鯛」、「筋籽」、「吞拿魚·面頰肉」、
吞拿魚·腦天」、「北海道·馬糞海膽」出陣。
壽司8貫

♦️和食 · 二点 - (櫻·限定)
唐揚·げフグ -

ヘアリークラブ·カブ煮 -
毛蟹· 煮小蕪菁

▫ 「櫻」廚師發辦優勝點就係多兩款和食,「唐揚·雞泡魚」炸粉相當薄身,
食落裡面完全唔乾,口感一流;另一必食既「毛蟹·煮小蕪菁」好似吸物咁呈上,
唐揚·雞泡魚

呢個秋冬就係時令當食,第一次試呢個小蕪菁,口感好特別,一疏疏感覺食緊魚翅咁;
蟹肉份量落足料,成個煲夠哂入味,層次即刻昇華不少!

♦️季 節 湯 -
たつお·ハクサイのミルク煮 -
鱲魚奶湯

▫ 吸物「鱲魚奶湯」,用左大量新鮮鱲魚肉同多款海產白本菇一同熬成,
飲落每啖湯頭質感起膠,黏性十足,果真真材實料呀!

♦️水 菓 子 -
ふらのし·メロン -
富良野·蜜瓜

▫ 新鮮清甜既「富良野·蜜瓜」當最後既尾聲,總括黎講個人會比較鍾意「櫻」
廚師發辦比較優勢,可以試多幾種唔同食材,如果lunch time
帶客戶黎呢到整返個set又夠體面、氣派,的確係個唔錯既選擇。
2020-12-08
刺し身 · 10点
壽司6貫
  • おまかせ · 鮨
2020-12-02 383 浏览
位於尖沙咀20樓嘅鮨真除咗裝修幾好仲可以居高臨下望睇住美景享受美食Lunch set有好多選擇除咗廚師發板仲有好多其他料理而每一份料理都係包埋沙律,茶碗蒸,麵豉湯同甜品。佢哋嘅沙律好新鮮Dressing酸酸甜甜食落好開胃🤩茶碗蒸好滑💯完全無overcook用嘅材料亦都好豐富唔會偷工減料成個口感好豐富麵豉湯又係好有誠意唔係用沖劑沖出嚟唔會飲完覺得好鹹好頸口渴最後係佢哋嘅壽司同刺身👍🏻👍🏻兩樣都非常新鮮一啲腥味都冇冇得去日本嘅時候鮨真都真係不失為一個好選擇😋👍🏻
位於尖沙咀20樓嘅鮨真
除咗裝修幾好
仲可以居高臨下望睇住美景享受美食
Lunch set有好多選擇
除咗廚師發板
仲有好多其他料理
而每一份料理都係包埋沙律,茶碗蒸,麵豉湯同甜品

佢哋嘅沙律好新鮮

一啲腥味都冇
冇得去日本嘅時候
鮨真都真係不失為一個好選擇😋👍🏻
2020-11-22 443 浏览
今天來到鮨真,叫了兩個「鮨」 $1580 的餐墨汁蒸蛋表面光滑,口感細膩滑嫩,入口即溶,味道鮮美。右口魚配酸汁啫喱片片晶瑩剔透,肉質滑溜,味道清鮮芬芳,同酸汁啫喱一齊食,魚味更濃。金目鯛配自家製梅醬 紫菜醬金目鯛肉質細膩,軟嫩彈牙,味道鮮美。秋刀魚配薑蔥豉油魚肉嫰滑,甘香濃郁,有濃濃嘅鮮味。火炙銀鱈魚配菇魚子粉肉質肥美帶有豐潤魚油香,入口細嫩滑溜,好鮮味。熟魚白子配酸汁白子細嫩滑溜,配酸汁可以中和白子嘅肥膩感。網青(燒網)長崎劍魚配柚子胡椒輕輕燒過,令魚味更香更有層次,加埋柚子胡椒,味道清新。鰤魚刺身口感幼滑細膩,入口有油脂嘅香味。吞拿魚刺身吞拿魚肥美,充滿油光,見到都想食!口感軟滑,入口甘香。青酒蒸鮑魚鮑魚肉質腍滑鮮嫩,用清酒帶出鮑魚嘅鮮香,令人回味無窮。北海道原隻汁燒帶子帶子又大隻又厚,肉質有彈性同嫩滑,啖啖鮮味。壽司:粒貝配柑桔黑炭粒貝肉質爽脆彈牙有咬口,用咗柑桔黑炭嚟提鮮,味道清爽香甜。富山灣白蝦仔肉膠質好重好黏身,味道甘甜。春子鯛配昆布春子鯛肉質有少少黏,鮮嫩緊實,味道清爽甘甜。吞拿魚(面頰肉)壽司面頰肉部位夠晒刁鑽,肉質爽口,充滿彈性。筋子(配柚子)皮壽司筋子顏色鮮紅,粒粒
今天來到鮨真,叫了兩個「鮨」 $1580 的餐

墨汁蒸蛋
表面光滑,口感細膩滑嫩,入口即溶,味道鮮美。

右口魚配酸汁啫喱

金目鯛配自家製梅醬 紫菜醬
金目鯛肉質細膩,軟嫩彈牙,味道鮮美。

秋刀魚配薑蔥豉油
魚肉嫰滑,甘香濃郁,有濃濃嘅鮮味。

火炙銀鱈魚配菇魚子粉
肉質肥美帶有豐潤魚油香,入口細嫩滑溜,好鮮味。

熟魚白子配酸汁
白子細嫩滑溜,配酸汁可以中和白子嘅肥膩感。
網青(燒網)長崎劍魚配柚子胡椒
輕輕燒過,令魚味更香更有層次,加埋柚子胡椒,味道清新。

鰤魚刺身
口感幼滑細膩,入口有油脂嘅香味。

吞拿魚刺身
吞拿魚肥美,充滿油光,見到都想食!口感軟滑,入口甘香。

青酒蒸鮑魚
鮑魚肉質腍滑鮮嫩,用清酒帶出鮑魚嘅鮮香,令人回味無窮。

北海道原隻汁燒帶子
帶子又大隻又厚,肉質有彈性同嫩滑,啖啖鮮味。

壽司
粒貝配柑桔黑炭
粒貝肉質爽脆彈牙有咬口,用咗柑桔黑炭嚟提鮮,味道清爽香甜。

富山灣白蝦仔肉
膠質好重好黏身,味道甘甜。

春子鯛配昆布
春子鯛肉質有少少黏,鮮嫩緊實,味道清爽甘甜。

吞拿魚(面頰肉)壽司
面頰肉部位夠晒刁鑽,肉質爽口,充滿彈性。

筋子(配柚子)皮壽司
筋子顏色鮮紅,粒粒飽滿,味道鮮甜。

馬糞海膽壽司
海膽份量十足,味道濃郁鮮甜,令人再三回味。

炙燒吞拿魚頭殼頂
口感軟滑,筋少而脂肪多,魚味濃厚。

鮨真玉子
口感綿密細膩,入口有濃郁嘅蛋香,香甜鬆軟。

𩶘魚魚湯
奶白色嘅魚湯,傳嚟陣陣魚鮮味,未飲都已經知道正!入口味道鮮濃清甜。

富良野橙肉蜜瓜
蜜瓜香氣十足,味道清甜。

配上開心果雪糕作收尾

非常滿足的一餐♥️
  • 開心果雪糕
  • 茶碗蒸
  • 壽司
  • 刺身
2020-11-21 343 浏览
這間鮨真店舖位於尖沙咀亞厘士道17一19號20樓!這間餐廳環境都算唔錯!坐落感覺好舒適!餐廳還可以欣賞到維港景😍😍😍!真係好正👍👍👍!一路享受Lunch😋😋😋!真係唔錯之選!.銀雪魚定食10貫壽司1本卷物.銀雪魚定食:銀雪魚賣相都好吸引!食入口好嫰滑😋😋😋!完全食唔到腥味!味道好特別!真係唔錯👍👍👍!.10貫壽司1本卷物:這款10壽司1本卷物!有沙律,茶碗蒸,麵豉湯,甜品!非常之特別🤔🤔🤔!壽司十分之新鮮!味道好鮮味😋😋😋!一次可以食到10款唔同嘅壽司!食入口都唔覺得有腥味!.沙律菜:沙律菜好新鮮爽口!去嘅醬油帶有小小酸甜味道😋😋😋!食到好開胃!茶蒸蛋:食入口十分之滑口!入面嘅材料都好豐富!麵豉湯:麵豉湯味道好好味😋😋😋!又唔會好咸!好香麵豉嘅香味😙😙😙!.*至於價錢方面中上價錢!食物都算有質素👍👍👍*
這間鮨真店舖位於尖沙咀亞厘士道17一19號20樓!
銀雪魚定食
10貫壽司1本卷物

銀雪魚定食:

10貫壽司1本卷物:

沙律菜:
茶蒸蛋:
食入口十分之滑口!入面嘅材料都好豐富!

麵豉湯:
麵豉湯味道好好味😋😋😋!又唔會好咸!好香麵豉嘅香味😙😙😙!
*至於價錢方面中上價錢!食物都算有質素👍👍👍*

2020-11-19
2020-11-20 271 浏览
有段時間沒有去吃Omakase了,這次去亞厘士道的日料店吃東西,店舖環境挻舒適的,還可遠眺維港景真,可以慢慢享受感覺很棒😍。午市套餐有十多款選擇,套餐包括季節沙律/日式蒸蛋/麵豉湯/雪糕。💥10貫壽司一本卷物 HKD$298,由廚師精心挑選當天時令食材,所以每次去吃的食物也會有所不同。壽司會分開送上,這次靜靜吃了時令刺身/拖攞壽司,海膽壽司和吞拿魚小卷😋。食材新鮮味道不錯,部分壽司已有醬油/芥末,所以更方便吃。💥銀鱈魚照燒定食 HKD$238,魚皮煎到脆卜卜,看著魚油慢慢地滲出來就想快點吃🤤。銀鱈魚魚肉肉質鮮嫰幼滑,魚肉不會容易夾散。醬汁味道不會太咸,還帶點甜味😋。吃飽之後再送上麵豉湯和雪糕,為這頓飯劃上完美句🥰。食物質素不錯,環境不會嘈雜,與朋靜靜地享受悠閒的午餐是個不錯的選擇。

2020-11-19