2019-07-12 16 浏览
今日老婆生日所以帶佢嚟咗尖沙咀呢間廚師發板嘅餐廳試吓,每逢大事大節我哋都會嚟到食廚師發板慶祝㗎。我哋就揀咗$980嗰個,有15壽司都唔錯。開始會上咗前菜先,不過呢我覺得佢哋嘅壽司係比較出色同埋甜品所以我主要都係講呢兩個。首先比較推介係佢哋嘅燒帆立貝,燒帆立貝燒得啱啱好,上面仲搽咗少少嘅醬油帶出佢嘅鮮味,另外都會用紫菜包住左。呢個都幾有驚喜。另一個推介嘅係佢哋嘅貝類壽司,最左邊嗰個食落非常之爽口,壽司飯又軟軟地所以佢哋嘅口感比較豐富。佢哋嘅炸物都幾出色,天婦羅其中一樣我今餐幾滿意嘅嘢食,天婦羅南瓜,外軟外脆,食落幾得意。估唔到呢度都有炸天婦羅秋葵,炸完嘅秋葵冇咁滑脫脫,我比較接受到。😂😂最後要講下佢哋嘅生果,哈密瓜非常之甜,佢哋嘅雪糕我都好鍾意食呀清清甜甜咁樣。

我哋就揀咗$980嗰個,有15壽司都唔錯。

2019-07-04 44 浏览
鍾意食omakase 嘅我今日嚟到尖沙咀呢間可以睇到海景嘅omakase 餐廳, 呢度嘅環境非常之靚睇落非常之高檔另外一望出去就係尖沙咀海景。最右係梯刀魚,唔需要任何醬汁,直接用火燒一燒個表皮咁就食得啦,燒完魚油香出晒唔錯。中間嗰個係有口語,佢係食呢隻與嘅邊邊,點一啲酸汁提味。最左係池魚, 只需要點Wasabi就可以將佢嘅鮮味提升。呢三個頭盤好得意ga,下邊綠色嘅係毛豆,上邊仲有啲海膽,估唔到毛豆同海膽都幾夾。右上角嘅係淮山,淮山整到好似一個星形,非常之可愛。左上角嘅火龍果啫喱,樣子好討好好似車厘子咁樣。另外都有海鮮軍艦,一共有五件,有拖羅啦,魚子啦海膽啦同埋燒左口魚。本身我都好鍾意食燒左口魚,呢度嘅左口魚入口即溶唔錯唔錯,另外佢哋嘅海膽都非常之新鮮,好creamy 㗎。

中間嗰個係有口語,佢係食呢隻與嘅邊邊,點一啲酸汁提味。
最左係池魚, 只需要點Wasabi就可以將佢嘅鮮味提升。

右上角嘅係淮山,淮山整到好似一個星形,非常之可愛。

左上角嘅火龍果啫喱,樣子好討好好似車厘子咁樣。

另外都有海鮮軍艦,
2019-06-30 60 浏览
去完日本返嚟真係會好掛住日本野所以今晚就約左朋友去尖沙咀鰭真見到個餐牌大家都廢事煩就直接決定食2人餐望住維港正呀呢到啲服務簡直就100分同係日本享受到既服務差唔多每上一樣食物時待應都會好詳細咁介紹係咩菜式,食既先後次序,一見隻杯無茶就會即刻添前菜山藥、火龍果同枝豆海膽,本身我自己係麻麻地鐘意食火龍果,但呢到個火龍果同平時食嗰啲唔同,幾好食海膽都算鮮甜之後就嚟左個刺身,有右口魚,深海池魚同魷魚右口魚配搭左個柚子醬,幾特別我個人覺得魷魚最好食,超有咬口再上左個喜知次魚,平時出面啲日本餐廳都見過呢隻魚,但就一直未試過超級有驚喜條魚煎完啲肉都仲勁滑,我同朋友兩個勁快ko成條食完條魚,再食番刺身今次有鰹魚,牡丹蝦,拖羅同鮑魚拖羅都算肥美有油脂感,不錯的食左刺身就到有壽司6舊壽司,個人覺得拖羅壽司比拖羅刺身仲好食一入口就有個拖羅個油份味最後飲埋湯食埋甜品,埋單每人大概$2000呢個價錢可以望住維港日落,又有拖羅、喜知次魚、海膽,都可以偶爾嚟豪爽下📃hunger(食物🤤/🤮): 🤤🤤🤤📃anger(感覺🥰/🤨): 🥰🥰🥰🥰🥰📋hangry(整體🤬/😟/😛/🥳/😍): 不錯喲🥳
去完日本返嚟真係會好掛住日本野
所以今晚就約左朋友去尖沙咀鰭真
見到個餐牌大家都廢事煩就直接決定食2人餐

望住維港正呀

呢到啲服務簡直就100分
同係日本享受到既服務差唔多

海膽都算鮮甜

之後就嚟左個刺身,有右口魚,深海池魚同魷魚
右口魚配搭左個柚子醬,幾特別
我個人覺得魷魚最好食,超有咬口
超級有驚喜
條魚煎完啲肉都仲勁滑,我同朋友兩個勁快ko成條
食完條魚,再食番刺身

今次有鰹魚,牡丹蝦,拖羅同鮑魚
拖羅都算肥美有油脂感,不錯的

食左刺身就到有壽司
6舊壽司,個人覺得拖羅壽司比拖羅刺身仲好食
一入口就有個拖羅個油份味
最後飲埋湯食埋甜品,埋單每人大概$2000

📃hunger(食物🤤/🤮): 🤤🤤🤤
📃anger(感覺🥰/🤨): 🥰🥰🥰🥰🥰
📋hangry(整體🤬/😟/😛/🥳/😍): 不錯喲🥳
2019-06-29 1520 浏览
今晚屋企人生日,一齊黎呢度食豪啲,慶祝下。呢度omakase有三款,我地今次就揀左$1480一位既「櫻」。分別有前菜、刺身八款、壽司六款、和食兩款、烏冬或者季節湯、水果、甜品。超豐富,對得起價錢。餐廳嘅位置仲見到維港海景添。<前菜>梅子醬山藥,清爽帶有梅子醬既酸甜。火龍果啫喱,好可愛,一粒粒球體既火龍果,口感好似食正常火龍果一樣咁粉。毛豆蓉海膽,海膽既滑嫩同毛豆蓉既草鮮味原來出奇地夾。<刺身>左口魚,點上酸汁,肉質軟綿,不算甜,主要係魚既鮮味。左口魚邊,肉質比較韌,口感較油。太刀魚,火灸過後帶有燒過既香味,比較多筋,但又無左口魚邊咁韌。八爪魚同埋少有既吸管,爽口。深海池魚,點啲豉油,滑爽,油感豐富。粒貝,擺係喜馬拉雅山鹽板上,已經夠曬味,不用另外點豉油,超有咬口,味道爽口清甜,帶淡淡海水味。鯖魚,呢個要點薑蔥豉油,味道較酸,中間夾左薑蔥。中拖羅,留到最後先食,口感油潤帶爽。燒帶子,要趁熱食,帶有燒烤味,非常鮮嫩。<和食>節瓜苗,節瓜花,先食苗後食花,點鹽就食得。食到花時,發現仲有南瓜係花底托住,果然好戲在後頭。磯煮鮑魚,熱辣辣,切開四塊方

<前菜>
梅子醬山藥,清爽帶有梅子醬既酸甜。
毛豆蓉海膽,海膽既滑嫩同毛豆蓉既草鮮味原來出奇地夾。

<刺身>
左口魚,點上酸汁,肉質軟綿,不算甜,主要係魚既鮮味。
左口魚邊,肉質比較韌,口感較油。
八爪魚同埋少有既吸管,爽口。
深海池魚,點啲豉油,滑爽,油感豐富。

鯖魚,呢個要點薑蔥豉油,味道較酸,中間夾左薑蔥。

中拖羅,留到最後先食,口感油潤帶爽。

燒帶子,要趁熱食,帶有燒烤味,非常鮮嫩。

<和食>

磯煮鮑魚,熱辣辣,切開四塊方便夾。口感滑嫩,調味剛好。

<壽司>
海膽 ,超大份量,滿瀉咁滯,味道鹹鹹地,唔腥。
三文魚籽,爆汁,味道鹹中帶酸。
小肌,醃製過,所以味道較酸,少少韌。
赤貝,超爽。
深海池魚,食落感覺好似漿住,好有咬口。
金線鯛,帶腥,有較重既海水味。

<烏冬>
稻庭烏冬,牛肉半熟啱啱好。本身已經飽飽地,聞到油香即刻又流曬口水。到庭烏冬非常爽口彈牙,牛肉入口即溶。

<水果>
先食車厘子,後食哈密瓜,口感由酸至甜,調整好口味進入最後一部份。

<甜品>
提子rum酒味雪糕,口感軟綿綿,係gelato!

食完之後大家都超飽,而且都學到好多新嘅日本食物文化知識。
2019-06-24
  • 海膽
  • 粒貝
  • 鯖魚
2019-06-29 82 浏览
成日都好想食omakase, 今次終於都有機會試啦😍 見到鮨真呢間餐廳係openrice好多好review, 而且仲可以望住海景食飯, 雖然貴左d, 但都要一試呀!櫻 ($1480 pp) 1st set 前菜 有火龍果啫喱 海膽 山藥特別深刻既係個海膽 係浸住係d師傅特調既豆汁度 個味道好特別 😳 -2nd set 刺身8件有八爪魚伴岩鹽粉 深海池魚 座係岩鹽上既貝類 拖羅 赤鯥魚 太刀魚 同燒帶子有好多款刺身都未食過😂😂深海池魚勁肥勁好味🤤拖羅係超超超肥!!入口即溶,簡直係呢餐重點中的重點😋😋赤鯥魚係第一次食 連個名都搵左好耐點打😂燒得幾香 味道好特別🤤太刀魚 係配左少少梅醬 個魚皮既質感好得意 好有咬口!燒帶子就好肥😋仲有塊紫菜夾住!個味都幾夾 第時自己都試下先😂-4th set 和食兩款有節瓜天婦羅 同饑煮鮑魚未食過用節瓜整既天婦羅😳個頂仲有個節瓜花 入面釀左我最愛既南瓜 🎃 職員建議先食根後食花,加左鹽黎食無咁濟呢!饑煮鮑魚 幾彈牙 😋 仲好細心咁幫你切左 唔會有咬唔開要成舊吞既煩惱😂-壽司6款有金扇鯛 赤貝 鯖魚 沙錐魚 左口魚邊 海膽 最深刻印象既係左口魚同海膽!左口魚油

櫻 ($1480 pp)
1st set 前菜
有火龍果啫喱 海膽 山藥
2nd set 刺身8件
有好多款刺身都未食過😂😂
深海池魚勁肥勁好味🤤
拖羅係超超超肥!!入口即溶,簡直係呢餐重點中的重點😋😋
太刀魚 係配左少少梅醬 個魚皮既質感好得意 好有咬口!
4th set 和食兩款
有節瓜天婦羅 同饑煮鮑魚

壽司6款
有金扇鯛 赤貝 鯖魚 沙錐魚 左口魚邊 海膽
最深刻印象既係左口魚同海膽!
左口魚油香味好重 好正😭😭
海膽非常足料!平時怕海膽腥都盡量唔會叫 但呢度既海膽一d腥味都無 仲食到佢有少少海水味 好正👻
季節湯
有得揀食稻庭烏冬 或者食季節湯 但見飽飽地 同埋覺得湯好反映到一間餐廳既水準 就叫左湯了 👻 一飲 個湯真係好濃!!仲有大大舊海鮮係入面 食得好開心🤤🤤
水果
有日本空運既哈蜜瓜 同 車厘子 🤤 哈蜜瓜好甜好好味 如果有多幾舊就好啦😂
甜品
叫左岩鹽雪糕食 第一次呢隻味既雪糕 好特別好好食!

雖然荷包非常肉赤 但真係好高質素呀!加埋國食精緻既程度 同有靚景相伴 覺得比呢個價錢都係應該既><如果覺得太貴可以揀lunch time去呢!😝
2019-06-27 53 浏览
🐷🐷🐷媽味生日帶左佢去食一直好想食既高級日本餐廳👅▪️ 前菜三款前菜應該跟住依個次序食: 梅子醬山藥,火龍果啫喱,毛豆蓉配海膽。山藥既口感爽口,亦係三款前菜中最冰冷既,淡味但因為有梅子醬襯托,所以好開胃👻火龍果被磨得好碎,加上無咪點落糖,食落口好fresh伴淡淡火龍果香味,中和左梅子醬既酸味。首先食啖毛豆蓉,少少鹹味,再食埋海膽就更加特出到海膽既鮮甜☺️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️5/5🐷〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️▪️ 刺身四款刺身都應跟次序食,先食最淡味既,再食濃味既。上乘銀鱈魚(右二) 煎既就食得多,刺身真係第一次食🤪 新鮮,味道較淡,係好好既熱身刺身。章魚(左二) 本身已經有配西䄂汁,而且肉質爽牙,咬落chapchap聲,成件事好fresh🙌🏻燒太刀魚(最右) 燒到面頭層皮好脆,但魚肉清甜,最有味既係上面既醬汁同芝麻。鰤魚(最左) 肉質偏硬,有口感,點醬油食⼀流!〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️5/5🐷〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️▪️ 刺身四款拖羅(左) 一食就知脂肪比例比較高🤪 係天然魚油脂知嘅甘香,入口即溶!Bb吞拿魚(中) 比拖羅更肥香,而且燒香左上皮令魚脂味道更突出,齒頰留香,好耐無食過啲咁香既刺身🥺響螺(右) 佢特別嘅地方係下面會附上
🐷🐷🐷
媽味生日帶左佢去食一直好想食既高級日本餐廳👅

▪️ 前菜三款

▪️ 刺身四款

刺身都應跟次序食,先食最淡味既,再食濃味既。
鰤魚(最左) 肉質偏硬,有口感,點醬油食⼀流!
▪️ 刺身四款

響螺(右) 佢特別嘅地方係下面會附上鹽板,本來響螺已經付有少少海水嘅鮮味,再來回喺鹽板上掃幾下,食落真係好似啱啱喺海中撈起咁🤩

最後係燒帆立貝(下一張) 店員好細心咁提醒我要盡快食,因為即叫即燒,紫菜好快就會淋。一啖食曬多汁香滑既貝肉,100分滿足!
〰️〰️〰〰️️〰️〰️〰️5/5🐷〰️〰️〰️〰〰️️〰️〰️
▪️ 壽司六款

其中最出眾既一定係海膽!曾經食過劣質嘅海膽,令我對佢充滿恐懼。但上眾既海膽係真係食得出其他人口中既”鮮甜”美味🤤 唔好睇佢好似得層,其實份量有足足兩層!
〰️〰️〰〰️️〰️〰️〰️5/5🐷〰️〰️〰️〰️〰〰️️〰️
▪️ 水果

日本靜岡蜜瓜配車厘子。口感軟腍帶濃濃密瓜香😍 好耐無喺香港食到咁甜既蜜瓜!車厘子味道較淡,啱啱好平衡返🙌🏻
▪️ 大蜆湯

湯底濃烈既麵豉味道,蜆既size有如半隻手掌✋🏻 鮮味一咬落去就bi出黎👅 好似食緊蜆肉刺身咁!
▪️ 雪糕

䄂子雪芭,酸酸甜甜口味清新。End the night with the freshness✨
🔸Overall 菊 ($1280+1/person)
📍鮨真 (尖沙咀)
尖沙咀亞士厘道17-19號20樓
2019-06-27 67 浏览
忙碌一整天收工當然要去吃點好東西啦,今天來到了尖沙咀的餐廳嘗試一下。先來一個前菜清清味蕾,分別有4款:梅子冷素麵、梅子醬山藥、毛豆蓉配海膽及火龍果啫喱。燒吞拿魚鮫壽司魚鮫向來都係魚脂豐富的地方燒過後更香,口感更好羅油脂豐富入口即溶基本上呢一舊拖羅係上品中嘅上品清甜新鮮嘅鯖魚中間仲夾左少少蔥花令到佢更fresh 唔使點豉油都可以直接入口。价格:價格低點最好了,可以多光顧咯;總括來說,我同朋友都覺得還可以,服務員態度好好一點吧

燒吞拿魚鮫壽司
魚鮫向來都係魚脂豐富的地方
燒過後更香,口感更好

羅油脂豐富入口即溶
基本上呢一舊拖羅係上品中嘅上品

价格:價格低點最好了,可以多光顧咯;
總括來說,我同朋友都覺得還可以,服務員態度好好一點吧
2019-06-26
Chefs looking pro at the sushi bar top. Could hear their constant exchange with the other customers about various kinds of sashimi etc. First up is the appetiser dish. From what i am told, the white piece is a herb with red plum sauce. Followed by the grey dragon fruits and lastly the green bean paste with a modicum of uni, which went surprisingly well together. Assorted sashimi part 1. Every piece tasted amazing and had to be paired with different sauces. I particularly liked the one which requ

I particularly liked the one which requires you to have it with the lime and salt brick.

Assorted sashimi part 2. This needs to be eaten from the right to the left. While they all look somewhat foreign to me except for the fatty toro, it was certainly good advice to start with the welt and ending with the toro as the taste gets more and more overwhelming as you proceed along the aisle.

Seared scallop which is larger than it looks.
This one requires no extra sauce dipping and tastes good on its own.

6pc nigiri set.
While i thought at first, 6pc would be too little for me, by the time i am done devouring the sashimis and appetiser, i am already like 50% full.
i am like super satisfied after finishing all six. Out of the six, i have to say the uni and seared flounder are definitely worth exceptional special mentions.

Last but not least, to top it off, the light miso soup offers a good balance towards the end of the meal, added bonus was a huge clam found in the soup!
The fruit platter with cherry and melon were refreshing and sweet. And the sea salt vanilla ice cream brings a perfect closing to the many course Omakase. Highly recommend this place!
2019-06-25 1079 浏览
鮨真 Sushi Ma Japanese Restaurant是一間位於尖沙咀的日本料理,座位不多只有25個,景致開揚。鮨真的料理精神是保留傳統大和精髓的烹調手法和調味,發揮高品質食材的的鮮味。鮨真提供Omakase,並有有多款日本酒如純米酒、本釀造、吟釀、純米大吟釀等等。 我們選擇坐吧枱,因可以邊欣賞師傅的手藝邊享用美食,別有一番味道。我們選擇了18本壽司套餐。前菜是梅子醬山藥、毛豆蓉配海膽及火龍果啫喱作為前菜,味道十分清甜可口。鲂鮄魚。深海池魚。鱆紅魚。活帶子,配上青檸汁及岩鹽。白蝦明太子配明太子。明太子已有咸味,無須沾醬油。金線魚,味道較腥。活赤貝,口感爽脆。水八爪配竹炭鹽。太刀魚,其實是牙帶魚。海膽軍艦,採用日本空運海膽,十分鮮甜味美。小黃魚,由於味道較腥,師傅配上紫蘇葉及昆布一同進食,去掉部分魚腥味。炙燒左口魚邊。輕微一燒把魚油迫出來,十分香濃可口。自家製甜蛋。蛋味香濃而且十分嫩滑。BABY TUNA。響螺,帶點海水味。醬油漬赤身。拖羅,充滿油分。另外點的熱食,有炸天婦羅及燒銀鱈魚。天婦羅有一定水準,惟鱈魚燒得有點過了火喉,而且稍微咸了些。總的來說,鮨真的魚生絕對是上等而且十
鲂鮄魚。
深海池魚。
鱆紅魚。
活帶子,配上青檸汁及岩鹽。
白蝦明太子配明太子。明太子已有咸味,無須沾醬油。
金線魚,味道較腥。
活赤貝,口感爽脆。
水八爪配竹炭鹽。
太刀魚,其實是牙帶魚。
海膽軍艦,採用日本空運海膽,十分鮮甜味美。
炙燒左口魚邊。輕微一燒把魚油迫出來,十分香濃可口。
自家製甜蛋。蛋味香濃而且十分嫩滑。
BABY TUNA。
響螺,帶點海水味。
醬油漬赤身。
拖羅,充滿油分。
另外點的熱食,有炸天婦羅及燒銀鱈魚。天婦羅有一定水準,惟鱈魚燒得有點過了火喉,而且稍微咸了些。總的來說,鮨真的魚生絕對是上等而且十分新鮮,惟服務可更進一步。
2019-06-24
#鮨真 (尖沙咀)尖沙咀亞士厘道17-19號20樓-----放假同個土豪朋友仔係尖沙咀行街 行到攰 土豪話肚餓 正好隔離有間元氣 B仔就話不如食元氣啦 然後土豪朋友仔就話 唔食元氣 要食Omakase......😂B仔就一於陪佢癲 omekase就omekase..好彩上網搵到一間係尖沙咀但唔算極貴ge omekase 最平人均980加一就食到 某d位仲有維港景睇 環境唔錯~壽司師傅有d似年輕版濤濤😂好識食咁ge樣~-◆前菜:有梅子醬山藥 火龍果啫喱 同海膽枝豆泥 山藥好新鮮好黏 毫無澀味 係高質靚山藥 同微鹹ge梅子醬幾夾 火龍果啫喱就其實無咩啫喱感 而係一粒又甜又多汁ge火龍果波波 最後海膽枝豆泥夾埋一齊食 唔似食緊海膽同枝豆 反而有煙肉ge味道 好神奇 幾得意 有驚喜🤣-◆壽司15貫-味道由淺入深 按順序分別有:1.恍惚魚➳個名好得意😄係香港少有食到ge魚類 味道鮮甜 魚質堅實 2.八爪魚➳只用少少岩鹽調味 味道天然 幾清新 質感黏稠得黎富彈性3.日本章紅➳魚身微微透光 魚味甜中帶酸 油份唔重但肉質爽口 4.深海池魚➳重油脂感 魚肉厚實細膩 好高質5.鯖魚➳吉野家燒鯖魚食得多 新
#鮨真 (尖沙咀)
尖沙咀亞士厘道17-19號20樓
-----

壽司15貫-味道由淺入深 按順序分別有:

4.深海池魚➳重油脂感 魚肉厚實細膩 好高質

5.鯖魚➳吉野家燒鯖魚食得多 新鮮鯖魚都係第一次食 魚質比熟ge鯖魚結實好多 上面有塊甜甜地ge白昆布 味道幾特別

6.太刀魚➳上面有芝麻 梅醬 炒過ge芝麻令魚食落有芝麻香之餘仲有少少煙熏味😱

7.鰹魚➳表面撒上香蔥 明明係魚生 但食落有少少似熟魚
8.粒貝➳爽脆度驚人 口感一流

9.帶子➳入口輕軟柔順 甜味鮮濃 食完仲想食🤤

10.赤背➳無粒貝咁脆身 但都一樣甘甜可口

11.白蝦仔➳壽司飯上面有好多好多隻剝殼蝦仔 隻隻晶瑩通透 膠質滿滿 正

12.拖羅➳顏色粉嫩 油脂分佈均勻 淨係個樣已經非常賞心悅目 擺入口之後隨即化開 魚油香滿瀉 令人齒頰留香🤤

13.魚子➳粒粒飽滿大粒 甜到不得了 當粒粒魚子係口入面爆開 個種幸福同滿足感簡直非言語可述

14.海膽➳海膽毫無腥味 份量比得好多 口感幼滑一入口d海膽味就爆曬出黎 非常澎湃

15.左口魚裙邊➳完全無筋 燒完之後油花十足 比拖羅更入口即溶 溶到同飯二合為一 為15貫壽司作完美收結

◆麵豉湯:入面有大大粒飽滿ge蛤蜊 湯頭顏色清澈 吞落去ge時候會先食到濃濃味噌ge味道 然後會漸漸品嘗到鮮甜ge湯底回甘 飲完返唔到轉頭 以後都唔想再飲粉沖ge麵豉湯😂

甜品:有三種雪糕選擇(兩款雪糕 一款雪芭)B仔就揀左柚子雪芭 味道清新香甜 雪芭內有少少微苦ge柚皮 減低雪芭ge甜膩感 而且雖然雪芭不含奶成分 但口感依然絲滑 值得一讚

♥︎小提示:唔係個個位都有維港景睇 記得book位時候講清楚要見到景~
2019-06-19 592 浏览
這間鮨真的師傅發辦我早聞其大名,今次終於有機會訂位一試位處亞士厘道17-19號20樓,由於大廈名十分難記,大家還是記餐廰名好了。到達發現其海景觀極美,裝潢也華麗,活像新式師傅發斗尤其對著港島那邊,不過這邊你就得坐師傅上席了,不過其實所有其他位置也可以看到些海景的。前菜:梅子醬配山藥 咸酸味濃的梅子配清新爽脆的山藥,是喚醒味蕾的一道火龍果啫喱 非常濃郁的火龍果味,口感帶點點火龍果籽碎,非常特別毛豆蓉 配 海膽 毛豆以冷凍豆蓉的方式上桌,加上海膽,實在非常少有鮨:以每5貫的型式,碟上,附有不少的薑片,剛好是我的最愛,所以被我全吃掉了左口 清淡入門,比較細小鱆紅 鬆軟無筋,讚水八爪魚 煙韌帶咸香,師父有加鹽,很特色深海池魚 爽脆帶點海魚香太刀 肥厚多脂,口感即溶到現時為止的白身都是比較清淡的種類鯛 清新爽脆,薑蓉完全帶走了腥味金線鯛 濃郁的鯛魚香,加了青蒽還是非常突出木魚 平日會以佐料形式出現的木魚,以刺身方式吃非常濃郁,好像吃著天然的味精一樣,鮮味極重鯖魚 + 昆布漬 鯖魚刺身爽而不韌,有著非常厚重的鯖魚味,帶點酸味的昆布讓它的膩度略減小肌 酸味厚重的小肌一向非我杯茶,加了紫蘇竟然意外地平
這間鮨真的師傅發辦我早聞其大名,今次終於有機會訂位一試

前菜:

鮨:

左口 清淡入門,比較細小
鱆紅 鬆軟無筋,讚
水八爪魚 煙韌帶咸香,師父有加鹽,很特色
深海池魚 爽脆帶點海魚香
太刀 肥厚多脂,口感即溶

到現時為止的白身都是比較清淡的種類

鯛 清新爽脆,薑蓉完全帶走了腥味
金線鯛 濃郁的鯛魚香,加了青蒽還是非常突出
小肌 酸味厚重的小肌一向非我杯茶,加了紫蘇竟然意外地平衡了其特異味道!

池魚(淺水)加了蒽的普通池魚口感非常易嚼,鬆而軟身無筋
北寄貝 爽脆而彈牙,帶一點海貝類的獨有香
牡丹蝦 加了特製蝦膏醬的牡丹蝦帶非常濃郁的全蝦味,軟稔中帶爽彈,很好吃
帆立貝 集甜軟爽於一身,可是件頭有點細
大拖羅 極肥美,魚脂香非常重,入口即溶,完全無筋,吃完後還留有些拖羅余韻,不錯

海膽 入口creamy,海膽鮮味頗突出
三文魚籽 醃漬過的三文魚籽帶醬油的甜香,魚籽在口中爆開非常有趣
左口魚邊 油香極重,幾乎滿口都是魚油香,比拖羅還更厲害點,不過拖羅帶吞拿香,左口魚邊比較專一於魚油

大蜆湯 超新鮮的蜆肉,完全是刺身級別的鮮甜爽脆,湯底味道帶很濃郁麵豉香

柚子雪芭
柚子味濃,澀而不苦,反而是甘味突出,粒柚子有咬口,好吃
2019-06-18 63 浏览
食物材料唔錯試左十幾款壽司,大部份都新鮮部份魚好鮮味,海膽都好新鮮但服務質素唔得,已經足夠令我唔會再想來第二次。首先係負責招待嘅reception, 個人應為食omakase都係比較有質素嘅餐廳,員工態度都好影響食客的心情。態度不算是很差,但一入去既對答就令人有種無乜禮貌既感覺。坐bar枱廚師會介紹壽司,都唔錯但座位唔太舒服😓
食物材料唔錯
試左十幾款壽司,大部份都新鮮
部份魚好鮮味,海膽都好新鮮

坐bar枱廚師會介紹壽司,都唔錯
但座位唔太舒服😓

2019-06-17 41 浏览
話說今日男朋友帶我來慶祝返之前嘅紀念日佢就帶我嚟咗一間望到維港靚景嘅omakase咁晚餐我哋就嗌咗一個"櫻" $ 1480嘅廚師發板咁首先前菜佢會有山藥配梅子醬 火龍果啫喱 呢兩樣係凍前菜會比較清新 有開胃之用另外仲配左一杯毛豆泥 上面仲有小小海鮮既海膽 係上佳之作首先上場嘅刺身 首先最驚喜嘅係佢係完全保持到鮮甜同新鮮男朋友話直情同喺日本食嘅冇乜分別本身店員都有好好服務咁樣推介我哋食刺身嘅次序八爪魚相對比較淡身 但入口清新同埋好新鮮口感一流 銀雪魚刺身我都係第一次食 軟身嘅質地仲好似有甜甜地非常新奇鰹魚皮佢有燒過 帶有脆身 好濃味 我好鍾意之後另外拖羅油脂豐富入口即溶基本上呢一舊拖羅係上品中嘅上品清甜新鮮嘅鯖魚中間仲夾左少少蔥花令到佢更fresh 唔使點豉油都可以直接入口之後佢上咗一款熱食係燒帶子出面有一塊好大嘅紫菜包住帶子味道清新唔會有雪水味基本上食得出佢處理得好好而且燒汁係日本嘅出品 成粒帶子唔會燒到overcook 好正另外一款熱食係清酒煮大蜆首先要稱讚下佢隻蜆整得好乾淨 一d 沙石都無而且清酒唔會太嗆口食落去既湯非常清甜得黎帶有淡淡酒味就算平時唔係好飲得酒既都ok !蜆由於係新
話說今日男朋友帶我來慶祝返之前嘅紀念日

係清酒煮大蜆
首先要稱讚下佢隻蜆整得好乾淨 一d 沙石都無
而且清酒唔會太嗆口

食落去既湯非常清甜得黎帶有淡淡酒味
就算平時唔係好飲得酒既都ok !

蜆由於係新鮮烹煮既關係

魚味濃郁 魚皮由於經過燒香既過程 加小小海鹽
我好鍾意 特別係食完壽司刺身

而且呢度仲有一個好出名嘅柚子sobert同一客日本蜜瓜
係一個完美完美完美嘅omakase
呢度係一舊燒左口魚邊嘅壽司極度新鮮而且入口感覺非常濃味肉質又好鮮美

我哋另外自己嗌左一盤壽司拼盤有10款
一邊有好正嘅海膽壽司軍艦 拖羅帶子牡丹蝦魚子
師傅將飯既份量處理得好好

海膽壽司軟滑而且香濃
魚子壽司中一粒一粒爆開!!

另外一啲鯛魚比較鮮甜有咬口

成日主動幫我地 好貼心
仲幫手影埋合照

• 拖羅
2019-06-16 44 浏览
今日好姊妹生日,同佢識咗咁多年,點都要同佢食餐好嘅!前排喺係邊食完飯咁啱見到呢度有間日本嘢,就決定咗嚟試吓啦!好好彩有窗邊位坐丫,可以一邊望住靚維港睇住幻彩詠香江一邊食好嘢!打開餐牌叫咗了個set,入面有前菜、廚師發板壽司、湯、甜品;另外仲叫咗個特上壽司什錦拼。嚟啦嚟啦!前菜:按山藥、火龍果啫哩同海膽豆泥嘅次序嚟食,山藥好爽口,火龍果啫哩甜甜哋,枝豆豆泥好滑,加埋海膽好食好fresh!壽司嚟啦!當中左口魚同八爪魚已經落咗鹽啦,唔使點豉油,直接食仲鮮味。第一次食新鮮鯖魚,好食過燒嘅好多好多倍!白蝦好爽甜啊。係我最鍾意食嘅金鎗魚腩啊!充滿魚油入口即溶!魚湯,充滿魚味之餘,鮮味十足口感香滑無比!最後仲有兩款雪糕,綠茶雪糕、柚子雪糕,綠茶香濃,柚子食落好清新,仲有果肉。

第一次食新鮮鯖魚,好食過燒嘅好多好多倍!白蝦好爽甜啊。

係我最鍾意食嘅金鎗魚腩啊!充滿魚油入口即溶!

魚湯,充滿魚味之餘,鮮味十足口感香滑無比!

2019-06-15 270 浏览
吃廚師發板意思是未到最後你都唔會知道吃什麼,每一道菜式都由師傅精心製作及因應貨源做出來。此外,日本菜講求精緻用心,所以你要明白貴也是應該的。好友今日帶我到尖沙咀亞士厘道最頂層「鮨真」,場內地方有吧檯可以親跟目睹師傅精湛的手藝。有不同種類的餐牌,我們選擇了最中價的$1280/位,有前菜、刺身八款、壽司六款、季節湯、水果及甜品。前菜方面,一上桌相當吸晴有別於從前的前菜更見特別。店員告訴我由淡味吃到濃味。以雕花型的山藥置中有梅子醬,清爽的山藥配上梅子醬,完全打開你的味蕾。第二款前菜貌似葡萄的模樣,估不到是火龍果啫喱相當特別,火龍果設計完全覺得師傅的用心,令我更期待是夜的美食。最後的前菜有驚喜之作,以枝豆製成的毛豆泥配上海膽,口感特別又美味值得一讚。吃過前菜後來到刺身總共有八款選擇,吃過都知道以淡味的魚身吃到濃味魚。第一道的刺身:左口魚為主有左口肉師傅切到相當薄身,並配合柚子醬帶出其鮮味。另外還有左口魚魚邊比較厚身帶有爽口連同芥末同吃。第二道刺身:水八爪魚肉心及吸管,兩者屬於淡味魚;目睹師傅即整相當新鮮並配上檸檬汁,相當不錯。前者肉心口感滑身而帶有嚼勁,後者吸管更見爽口。第三道刺身開始濃味,太

山藥
火龍果啫喱
吃過前菜後來到刺身總共有八款選擇,吃過都知道以淡味的魚身吃到濃味魚。第一道的刺身左口魚為主有左口肉師傅切到相當薄身,並配合柚子醬帶出其鮮味。另外還有左口魚魚邊比較厚身帶有爽口連同芥末同吃。
左口魚刺身
第二道刺身水八爪魚肉心及吸管,兩者屬於淡味魚;目睹師傅即整相當新鮮並配上檸檬汁,相當不錯。前者肉心口感滑身而帶有嚼勁,後者吸管更見爽口。
水八爪魚肉心及吸管
第三道刺身開始濃味,太刀魚又名牙帶魚是夏天當造之物。師傅輕輕燒過其表層配上芝麻梅醬,外層的脆身不會搶走其肉質的鮮味,連同芝麻梅醬更見突出。
太刀魚
第四道深海池魚紋理分明,吃過上一道較濃味轉上了一道淡身口感。深海池魚只需要芥末及醬油便可。
深海池魚
第五道木魚是平常大家吃章魚小丸子的木魚絲,未經過曬乾的木魚原來相當厚切,有點像厚切吞拿魚的味道。師傅輕輕燒過其外層香脆並連上蒜蓉豉油更加突出其口感。
木魚
第六道菜螺肉值得一讚,以平凡的食物化作不平凡。首先師傅切過兩小塊的檸檬放在螺肉底部,利用檸檬顯其鮮味。旁邊有一塊鹽板將螺肉放上去打圈,帶出其味道。
螺肉
第七道菜不需要我多說,我深信大多人的最愛「拖羅」,拖羅的紋理分明並帶厚身,入口即溶分外美味。為我這種喜歡多元化的食客,以拖羅蓉並配上鱈魚肝 及花碎,整點上已經相當吸晴,頂層更有少許山藥粒帶有爽身。最後連同底部的脆身薄脆,整體上多重口感配上少許獎油,相當出色。
拖羅
第八道是燒帶子配上脆身紫菜,師傅叮囑我盡快食用。全因即叫即整的燒帶子,燒得恰到好處並不會太韌亦多汁,連同脆身紫菜同吃,的確要盡吃到我的肚皮內。
燒帶子配上脆身紫菜
來到壽司六款,第一款是章紅魚壽司相當厚切,只需要添上少許醬油已足夠。
章紅魚壽司
第二道壽司是來自日本名古屋富山灣的白蝦,白蝦的外層精瑩通透就像沒有雜質的模型。白蝦的頂層有一小梅子醬,令到白蝦更加提鮮又美味。
日本名古屋富山灣的白蝦
第三道壽司池魚一上桌相當美麗,池魚的頂層有少許蒜蓉及香蔥已足夠。一細件的池魚的確為壽司揭開序幕。
池魚
第四道壽司赤貝,師傅在我跟前拍打相當新鮮。巨型的赤貝完全蓋過飯粒,帶有口感並不需要任何醬料已覺美味。
赤貝
第五道壽司亦是不需要多說「海膽」,今次的海膽濃郁而且飽滿,完全想追加多一件太滋味了。
海膽
最後一道壽司呑拿魚壽司,話明最後師傅的確給了我驚喜。呑拿魚頸位的脂肪層較肥美,經過輕輕燒過魚油滲出,令人回味無窮。
呑拿魚壽司
季節渴以䲞魚熬成滿滿骨膠原,熱騰騰的湯大滿足更帶點溫暖。

最後有富良野的蜜瓜、山形縣的車厘子及開心果雪糕作結
题外话/补充资料: 2小時半的廚師發辦,你可能會覺得咁貴都食,有時候懂得享受也是令生活變得更快樂。加上師傅與食客的互動交流,整餐飯都感覺愉快。店員亦會不斷添加茶,服務一流。
2019-06-11
庆祝纪念