2021-04-18
近排d股票有少少斬獲,所以請閨蜜食番餐好既問佢想食乜,佢話好掛住日本,想食日本野,好,即刻去openrice搵到呢間食omakase,就由主廚發辦啦店員安排我地住在bar枱,可以望住料理師傅,一路整野比我地食,就好似去左日本一轉咁我地點左個lunch set 壽司14貫定食,師傅就按當日既新鮮食材,準備左以下既壽司當師傅處理緊食材之前,先來個開胃沙律,加埋個茶碗蒸,去日本既感覺好強烈終於等左師傅好耐,等佢帶我地去日本走一趟先深海池魚: 肉質爽口、亦都品嘗到它的油脂、味道鮮甜。帆立貝: 大大隻帆立貝肉質嫩爽口得來又鮮美多汁,師傳塗上青檸汁,帶起鮮味赤貝: 肉質肥美鮮甜鱆紅: 師傅塗上麵豉醬,肉質提鮮左,而且肉質清脆爽口牡丹蝦: 蝦肉肥美又彈牙,鮮爽無比,甘甜濃郁,師傅將蝦頭蝦膏放面,超濃郁池魚: 鮮甜軟熟,油脂較重金目鯛: 以我所知係日本料理中屬於高級魚,爽甜肥美而不膩又甘香金線鯛: 師傅話即係日本紅衫魚,魚肉柔軟尤鯛: 口感彈牙及結實,而且魚味重,感覺特別拖羅: 唔駛特別介紹啦,食到呢件成口都係魚油太刀魚: 即係牙帶魚,爽口鮮甜BB銀鱈魚: 師傅用花槍燒下,面有少少柚子辣,令魚肉更嫩滑
終於等左師傅好耐,等佢帶我地去日本走一趟先
深海池魚: 肉質爽口、亦都品嘗到它的油脂、味道鮮甜。
赤貝: 肉質肥美鮮甜
鱆紅: 師傅塗上麵豉醬,肉質提鮮左,而且肉質清脆爽口
池魚: 鮮甜軟熟,油脂較重
金線鯛: 師傅話即係日本紅衫魚,魚肉柔軟
尤鯛: 口感彈牙及結實,而且魚味重,感覺特別
拖羅: 唔駛特別介紹啦,食到呢件成口都係魚油
太刀魚: 即係牙帶魚,爽口鮮甜
BB銀鱈魚: 師傅用花槍燒下,面有少少柚子辣,令魚肉更嫩滑油分更高
馬糞海膽: 當師傅將成板海膽拎出來果陣,我地都嘩嘩聲,流晒口水…. haha
呢個lunch set,食左咁多件壽司之後,已經有d飽飽地,最後仲有個素麵及咖啡雪糕作甜品,作為最後的總結