餐厅: 鮨燐
资讯:

1K
2021-08-16 135 浏览
今晚同朋友去了間超正超驚喜嘅Omakase!首先這裡位置就係尖沙咀Sogo隔離嘅新商場H Zentre 內,所以餐牌位置十分方便就腳!餐廳內分開了兩邊,座位闊落舒適!所以座位都可以望到師傅為食客製作即時嘅食物!望吓餐牌有三款選擇今晚就點了中間價位,有刺身又有壽司,感覺相對食到嘅款式多!一開始先付就係有三樣特色小吃,香軟嫩滑嘅鮮蝦豆乳豆腐、口感清脆小松菜配上日式腐皮、肥厚口感佳嘅沖繩水雲,作為前菜十分清新!接住就係開始7款時令刺身,第一款刺身右口魚。入口肉質非常滑溜無比,加埋師傅火炙後,油脂更出,入口十分肥美香滑!分開了四小年,一件一啖入口,讓你在口中有充份時間享受!接住就係原隻青森縣刺身海膽 ,海膽非常肥美及味道十分甘甜!同平時食開嘅感覺又係另一個層次!打卡之選!再來就係池魚,肉質緊實而爽口、略帶油香,味道鮮甜,經師傅加埋芝麻香蔥調味,入口更美味!第四款太刀魚,師傅加了醬油再燒燒表面,入口肉質細嫩柔軟肥美,口感極最佳!上面加了少少柚子胡椒,讓味道更出!第五款北海道厚岸真蠔,真蠔上加了自家製柚子啫喱,一齊入口感十分Creamy,有獨特的甜味及蠔香,令人十分回味!第六款刺身就係BB 銀雪魚

第六款刺身就係BB 銀雪魚,火炙後肉質肥美豐腴,帶豐潤魚油香,入口細嫩滑溜,配埋個柚子醬入口更香濃!

最後一款就係大拖來,這個部位脂肪相當多,脂肪分佈好像雪花般,富天然魚油脂的甘香,入口即溶。師傅用火炙後再用塊脆身嘅紫菜包住充滿油脂一齊入口嘅大拖羅,由淡味到濃味嘅次序,正!

刺身完了就先上個和食酒煮金目鯛,湯底清新,內有件煙韌彈牙嘅金目鯛魚肉,暖胃後再來6點壽司

接住就係石影貝,師傅用純熟嘅手勢在上面拍一下,入口十分爽口彈牙,加埋味道十分鮮味!第二款係富山縣名產白蝦,白蝦本身甘美的味道和細而綿的質感,配上醬油,再用上脆口紫菜卷成,入口份外有口感!
再來深海池魚肉質細緻爽口帶油份,味道夠晒甜美!第四點花竹蝦,入口蝦味較濃,質感更爽,師傅細心分開兩邊,更容易入口!

亦係另一個驚喜嘅地方,就係用了北海道分中海膽-浜中小川海膽,色澤鮮黃外形乾身而飽滿挺身,口味非常鮮味濃郁,十分滿足!最後一款壽司赤陸,赤鯥屬於高級魚,其油脂含量非常豐富,師傅輕輕用火燒,帶出魚油香味,入口肥美而且肉質嫰滑,正!

食完了壽司,上了個清湯,
最後還有自家製綠茶奶凍上面還加了一粒黑豆,綠茶奶凍十分香滑,而且味道香濃!

如果喜歡食廚師發板,這裡又係一個絕對要到來嘅地方!
最近鮨燐update咗新Menu,見到最premium嗰款真係好吸引, $1880有前菜、七種刺身、兩種和食、六種壽司、湯及甜品相當豐富,就同朋友決定食呢個套餐。前菜日本小松菜腐皮+手造胡麻豆腐+沖繩水雲白飯魚由左至右食,第一款鹹香爽口,第二款質感獨特,第三款滑滑的,小清新。刺身石鯛薄切,而鹽板上有青檸汁,鹹鹹酸酸提起魚清甜鮮味。北海道厚岸真蠔大大隻,表面舖上醋Jelly及綠色柚子皮,帶酸香,整體質感鮮甜creamy,不會有過分濃郁的海水味。沙甸魚配上黃蘿蔔、蔥、明河、令口感更加爽口,減少魚腥,感覺refresh。鰆魚也是加了明河及面豉醋,口味酸酸甜甜,燒香了,可自行加紫蘇花,魚脂十足有點入口即化的感覺。池魚加得比較多配料,薑、蔥、明河、芝麻,質感彈滑,散發清新的鮮味。中拖羅加上Wasabi,味道更香濃,以竹炭鹽代替豉油,口味有鹹香。燒帆立貝大大粒,鮮甜,刺身級帆立貝裏面不是全熟,特別鮮味。和食壺燒笠貝相當特別,平時生食多,今次除了熟食之外還有一個貝殼可以到出裏面的湯,除了笠貝也有很多菇及京蔥,味道豐富又鮮甜。九洲蒸煮赤鮑魚+ 鮑魚肝醬質感相當彈牙,大大隻,而且加上肝醬更令味道濃郁及新

前菜

日本小松菜腐皮+手造胡麻豆腐+沖繩水雲白飯魚

刺身

石鯛薄切,而鹽板上有青檸汁,鹹鹹酸酸提起魚清甜鮮味。

燒帆立貝大大粒,鮮甜,刺身級帆立貝裏面不是全熟,特別鮮味。

和食

九洲蒸煮赤鮑魚+ 鮑魚肝醬質感相當彈牙,大大隻,而且加上肝醬更令味道濃郁及新鮮。

青檸Jelly清味蕾後,開始上Sushi,因為我比較細食,向師傅請求了少飯。

壽司

餃碟魚表面有燒香裙邊及辣蘿蔔蓉,清新中亦令層次更豐富,辣蘿蔔也刺激味蕾。

響螺刺身也比想像中大片,具有彈性非常鮮味。

石垣貝雖然質感比較硬實但也是容易爽口咬掉,充滿鮮香。

馬糞海膽是我最喜歡的,紫菜包裹着滿滿的鮮味海膽,口味鮮甜,相當creamy,大滿足。

赤鯥魚入口肥美加上肉質嫰滑,很不錯。

太刀魚魚味濃郁,作為比較濃味的壽司作結。

最後還有一味

金目鯛+用Sake蒸,可以飲湯,鮮味又有輕微酒香 ,金目鯛肉質感沒有骨,口感香滑,加上有其他配料,令口感及賣相更為豐富。

赤面豉蜆肉湯又係鮮味之選,一粒粒細細粒蜆肉,高質。

最後奉上抹茶奶凍配黑豆甜品,甜味適中唔假,很優質呢!
2021-08-14 132 浏览
消費券一出,連平時慳家嘅同事都話要食餐好嘅,仲專登book咗長期人氣的鮨燐,好好享受 Omakase 的樂趣。我哋放工就一齊去咗尖沙咀 sogo 旁邊的新商場,看到 openrice 評價也不錯,滿心歡喜的期待,Dinner menu 選擇了 $1680 一人前,主打七款刺身、六種壽司🍣當天全場很爆,氣氛熱鬧,旁邊食客大贊食物質素高,師傅會跟客人交流,把每日新鮮到港的食材介紹給我們,美食當前直送入口,品嚐師傅發板的日本美味!前菜先來開胃前菜,擺盆漂亮;日本豆乳配蝦,豆乳味濃郁口感香滑;涼拌蔬菜非常鮮甜;白飯魚水雲夏天享用酸甜醒胃。七款時令刺身各款都很鮮味,我特別喜歡以下😚右口魚月亮型的碟奉上刺身,肉質鮮爽香滑的鮫鰈魚,即係深海右口魚,魚質好彈牙好肥美。原隻青森海膽如果我到日本旅行,必定要吃 Uni,但在香港很少吃到原隻刺針海膽,罕有來自青森當造的日本原隻海膽,外型已經很驚艷。入口富海洋鮮味,我可以要極品來形容,金黃色帶光澤,相對清甜,甘甜與鮮味令我一試難忘。 九洲池魚師傅配搭了薑、芝麻作調味,以紫菜卷著吃特別有風味,新鮮清甜,爽口無筋,口感非常豐富,好好味!太刀魚太刀魚皮下脂肪比例多,

前菜

七款時令刺身

各款都很鮮味,我特別喜歡以下😚

右口魚

原隻青森海膽

九洲池魚

太刀魚
太刀魚皮下脂肪比例多,師傅炙燒帶出油份香味,配上柚子胡椒,中和了油膩感,同事吃了也讚不絕口。

厚岸真蠔 🦪
最喜歡吃北海道直送的季節生蠔,信心的保證。足足有手掌咁大的厚岸真蠔,肉質肥美,入口口感 creamy 😋 金屬味和海水味平均也相對不重,再配上醋啫喱,喜歡他獨特的甜味,一試愛上!

OTORO
當造的季節大拖羅,魚身油花最豐富的部位,高級油花,脂肪分佈如雪花一樣,天然魚油甘香,入口即化。

酒煮金目鯛
熱食金目鯛魚配上多種日本野菜,湯底以金目鯛魚頭魚骨熬煮出來,加上特產豆腐帶出酒香味。之後就準備大戰壽司!

壽司
六種壽司我也很喜歡,石影貝、富山縣盛產 ~白蝦、九州花竹蝦~壽司飯 撈勻蝦膏、赤鯥魚。那些魚油脂比例豐富的,師傅會在握壽司前,把皮下脂肪輕輕燒香,可以令魚油逼出來。

石影貝
味道新鮮 、鮮甜 、口感軟滑,塗上一層橘子汁,肅立的石影貝非常彈牙。

馬糞海膽
金黃色的北海道 小川 海膽,味道濃郁,質感濃厚,鮮甜帶有回甘,入口即化。

蜆湯
甜品前喝一碗熱騰騰又鮮又甜美味的蜆湯,非常滿足。

自家製綠茶奶凍
最後以自家製綠茶奶凍作為豐富盛宴的完美句號,抹茶帶一點點的苦澀味很正宗,黑豆令口感更加有層次,奶凍滑不留口。

總括而言,鮨燐 師傅細心,每一款特式菜都會略作講解,除了刺身壽司好食之外,和食都非常出色,我們食得輕鬆又開心。

• OTORO
  • 厚岸真蠔
  • 原隻青森海膽
2021-08-14 99 浏览
Omakase 近年都好受歡迎,除咗食材新鮮之外,食材配搭,廚師嘅介紹,靈巧手藝都好重要,鮨燐絕對係出色嘅Omakase Sushi 14 pieces set ▶️前菜:勁香滑嘅碗蛋蒸、新鮮沙律🥗、及漬物▶️蜜柑鯛配竹炭鹽,鯛魚用蜜柑餵養,食落有淡淡蜜柑香▶️深海池魚,肉質鮮嫩,醬汁加添口感▶️帆立貝加上青檸汁,令本身已經爽甜嘅帆立貝更昇華▶️新鮮生北寄貝爽口清甜,加上清香嘅柚子汁▶️ 車海老 輕煮8成生,更為爽脆,而蝦頭煮熟,放上面做點綴▶️章紅魚,魚味清淡,但爽滑鮮甜▶️金目鯛,微微燒過,魚油香味更濃郁▶️肉嫩鮮甜嘅梭子魚 (竹籤魚)經火炙面加芝麻後,更加香口▶️色澤紅潤嘅中拖羅,配上自製醬汁,入口即溶😌▶️北海道馬糞海膽 🤩 口感滑溜又濃郁,鮮甜,令人回味▶️銀雪魚bb ,肉質肥美豐腴,魚油滿溢▶️火炙鰆魚配上自家製麵豉醋,淡淡炭香,肉質細膩柔軟▶️醬油漬吞拿魚壽司,中和魚油嘅膩,亦能提昇魚的鮮味▶️鯖魚壽司,配自家製昆布,入面仲更左紫蘇葉,食落特別香口▶️素麵及甜品

Omakase Sushi 14 pieces set
▶️前菜:勁香滑嘅碗蛋蒸、新鮮沙律🥗、及漬物
▶️蜜柑鯛配竹炭鹽,鯛魚用蜜柑餵養,食落有淡淡蜜柑香

▶️深海池魚,肉質鮮嫩,醬汁加添口感

▶️帆立貝加上青檸汁,令本身已經爽甜嘅帆立貝更昇華

▶️新鮮生北寄貝爽口清甜,加上清香嘅柚子汁

▶️章紅魚,魚味清淡,但爽滑鮮甜

▶️金目鯛,微微燒過,魚油香味更濃郁

▶️肉嫩鮮甜嘅梭子魚 (竹籤魚)經火炙面加芝麻後,更加香口

▶️色澤紅潤嘅中拖羅,配上自製醬汁,入口即溶😌

▶️北海道馬糞海膽 🤩 口感滑溜又濃郁,鮮甜,令人回味

▶️銀雪魚bb ,肉質肥美豐腴,魚油滿溢
▶️火炙鰆魚配上自家製麵豉醋,淡淡炭香,肉質細膩柔軟
▶️醬油漬吞拿魚壽司,中和魚油嘅膩,亦能提昇魚的鮮味
▶️鯖魚壽司,配自家製昆布,入面仲更左紫蘇葉,食落特別香口

▶️素麵及甜品

2021-08-10 86 浏览
今次的Omakase 是主打刺身和壽司的組合。店內環境好別緻,每一個座位都可以看見大廚即場料理,大廚也會詢問你的喜好再決定提供你什麼食物。第一道是一盒裏面有三個菜式。水雲白沙甸魚微酸很開胃。芝麻油菠菜,麻油味好特出。北海道海螺,不用去內臟,全隻可食用,鮮甜爽口。白梅貝鮫鰈魚,彈牙的白梅貝加上爽滑的微微燒過鮫鰈魚裙邊,再搭上蘿蔔蓉,這個很好味。北海道八爪魚,口感煙韌,吸盤更是爽口,如果想要鹹一點,可以自行在喜馬拉雅山岩鹽板上轉兩個圈再食。又或者點Wasabi 一起吃。池魚切成細條,加上薑蔥大蔥薑花等等,混合一起再捲着脆口紫菜食,整體配搭很突出那個魚鮮味。岩手縣米崎,真的是超肥美鮮甜,配著乳酸汁土佐啫喱,實在是太享受了。太刀魚煎香了口感依然很嫩滑,而且賣相不錯,芝麻舖面,可以配合Wasabi食。銀雪魚(白飯魚),上層是柚子胡椒及紫蘇葉花,表層燒過了,去了部份油膩感,搭在一起吃整體不錯。中拖羅刺身,很肥美,接着是炙燒過的拖羅,大部份油份被迫出減少了肥膩的感覺,最後再配紫菜一起吃更加正。清酒煮金目鯛,熟的金目鯛一样嫩滑,而且湯底十鮮甜。接著是連串的壽司,帆立貝,深海池魚等等,每一件都是超級新鮮

今次的Omakase 是主打刺身壽司的組合。店內環境好別緻,每一個座位都可以看見大廚即場料理,大廚也會詢問你的喜好再決定提供你什麼食物。

清酒煮金目鯛,熟的金目鯛一样嫩滑,而且湯底十鮮甜。

接著是連串的壽司,帆立貝,深海池魚等等,每一件都是超級新鮮,入口鮮甜,部份已經預先加了豉油及Wasabi,送上即食,超級美味,十分滿足。

北海道馬糞海膽,超大份超新鮮,色澤橙黃,口感嫩滑,味道濃郁,很愛這個啊!

賴尿蝦天婦羅壽司,新鮮炸起,正!

最後是自家製抹茶奶凍,抹茶味濃郁,很美味。

不得不說,這里店員招呼周到,大廚親切,而且大部份的菜式都配有新鮮紫蘇葉,大愛!
2021-07-27
2021-08-04 111 浏览
話說局長已經好耐無去過日本所以一直都好想食啲高質日本野舒緩下思鄉之情局長本身都無係香港食過omakase因為我一年最少去四次日本日本都食到夠了 係香港自然少食啦但真係太耐無食過了 好掛住果種感覺就決定係openrice做下功課發現到哩一間高質素omakase師傅係香港人 非常專業千零蚊食到差唔陰2x度菜/壽司哩個價錢真係無得輸特別想講下個生蠔 算係局長食過數一數二既由於係7月中食既 唔太記得啲上菜次序了相亦都太多post唔哂 就比住大家睇上面果啲先同埋甜品亦都超高質 食到我lamlam脷
話說局長已經好耐無去過日本

相亦都太多post唔哂 就比住大家睇上面果啲先
同埋甜品亦都超高質 食到我lamlam脷
2021-07-18
2021-08-01 989 浏览
廚師發辦真的食極不厭,尖沙咀區這間旺中帶靜的,真是個不錯選擇,用料新鮮招呼非常周到。我們選了$1480的套餐,食足2.5小時好飽好飽。前菜有(左)麻油小松菜、(中)水雲即新鮮髮菜及白沙甸魚,清涼甜甜的、(右)日本白梅貝,師傅介紹白貝已浸了2日,使其入味非常,而潤臟也供食用,鮮味突出頗有驚喜。刺身則有7款:鮫鰈魚內卷著鮫鰈魚裙邊,魚味不會過濃,燒一燒後油份更豐富,蘿蔔蓉作點綴。北海道水白爪魚是生的,進食時先在喜馬拉雅山岩鹽板轉2個圈,質感煙韌美味,後再吃吸管,加少許芥末質感超脆口😋細切池魚配搭很特別,是中西融合之作,紫菜包著撈勻了的池魚薑蔥大蔥及茗荷(薑花)食,魚味強烈但不腥,紫菜更可無限添加。岩手縣米崎生蠔 肥厚大隻,橙色土佐啫喱是酸汁,能提升蠔的鮮味,先吃鮮甜的帶子位,再吃Creamy的肚腩位。太刀魚面層火炙了一回,香味爆發,芝麻磨香了加點芥末同食。新鮮銀鱈魚配紫蘇葉花及柚子糊椒,半刺身的邊食油份邊爆出,柚子糊椒味香更提升魚的鮮味。中拖羅厚切魚味濃,紋靚油脂分布均勻。紫菜包吞拿魚鮫位口感紥實,油份超多完全把嘴唇封著。師傅來一客清新的橘子啫喱,用意清一清口腔再向和食進發。清酒蒸金木鯛湯
刺身的邊食油份邊爆出,柚子糊椒味香更提升魚的鮮味。
清酒蒸金木鯛湯,有豆腐、大蔥、紅蘿蔔、菇、豆角、海帶及柚子皮條,魚質紥實有咬口,魚湯鮮甜糊椒味濃香。
壽司有6款:春子鯛壽司,橙色乃日本烏魚籽碎,咸香味似乾火腿。帆立貝壽司是特大號,加了少許青檸汁口感清香。深海池魚壽司鮮甜無比。石垣貝壽司加了點柚子皮,清新清爽清香。最突出是北海道馬糞海膽壽司,這座海膽山非常Creamy新鮮,真想多吃一件。賴尿蝦天婦羅壽司熱辣辣,鮮味十足入口甜美。
焗蛋非常特別,內有蝦肉、蛋及淮山,鮮甜得意值得一試👍🏻蜆湯有多粒蜆肉,咸鮮突出。甜品有自家製日本抹茶奶凍,奶凍滑溜無比,還有少許靚綠茶的味甘,配一粒甜甜的日本黑豆,很完美的一晚日食體驗,謝謝師傅每一道菜的用心講解,還有服務員的貼心招待。

2021-07-27
  • 北海道水白爪魚
  • 焗蛋
  • 細切池魚
2021-07-27 114 浏览
鍾意食日本嘢好多都應該聽過鮨燐呢間日本菜餐廳,Omakase都比想像中好食。漬物都有好多款,最特別就係日本直送炸菜/日本淮山,好爽口,同平時食到嘅唔同。(我地成日清得好快...師傅好好人為我們refill不同款式!)胡麻豆腐配芥末豉油、日本髮菜水雲白飯魚仔、白梅貝,由左到右食起,以清新食至濃郁,烏麻豆腐好fresh,水雲爽口帶有輕微鹹香,而白梅貝先來彈牙。跟住就到壽司啦,款款各有特色,非常吸引鮮美十足!蜜柑鯛帶有蜜柑香,小清新;深海池魚質感爽脆,淡淡鮮甜;帆立貝加上青檸汁更清新鮮味;赤貝鮮香十足配柚子皮,味道更香;活北寄貝更軟彈,滑滑的鮮味;右口魚為燒香右口魚裙邊,肉質嫩滑;間八魚配日本三星漬辣麵豉,肥而不膩,少脆;金目鯛被燒香,柔軟清淡;池魚配薑蓉萬能蔥,油脂厚,淡淡的鮮甜;大拖羅肥美入口即化;太刀魚有燒過,配芝麻,味道不腥,細緻不油膩;北海道馬糞赤上海膽鮮甜味香,不捨得一口吃光!鰆魚加上紫蘇花及酸甜麵豉醋,帶輕微鮮甘味;賴尿蝦味道特別鮮甜,啖啖肉;拖羅蓉配黃蘿蔔,質感肥美可口,提升口感。蜆清湯有幾粒細細隻嘅蜆,湯品清甜有鮮味。最後更有抺茶奶凍,味道香甜,甜味適中,加上黑豆更是畫龍點

跟住就到壽司啦,款款各有特色,非常吸引鮮美十足!

蜜柑鯛帶有蜜柑香,小清新;

深海池魚質感爽脆,淡淡鮮甜;

帆立貝加上青檸汁更清新鮮味;

赤貝鮮香十足配柚子皮,味道更香;

活北寄貝更軟彈,滑滑的鮮味;

右口魚為燒香右口魚裙邊,肉質嫩滑;

間八魚配日本三星漬辣麵豉,肥而不膩,少脆;

金目鯛被燒香,柔軟清淡;

池魚配薑蓉萬能蔥,油脂厚,淡淡的鮮甜;

大拖羅肥美入口即化;

太刀魚有燒過,配芝麻,味道不腥,細緻不油膩;

北海道馬糞赤上海膽鮮甜味香,不捨得一口吃光!
鰆魚加上紫蘇花及酸甜麵豉醋,帶輕微鮮甘味;

賴尿蝦味道特別鮮甜,啖啖肉;

拖羅蓉配黃蘿蔔,質感肥美可口,提升口感。

蜆清湯有幾粒細細隻嘅蜆,湯品清甜有鮮味。

最後更有抺茶奶凍,味道香甜,甜味適中,加上黑豆更是畫龍點睛之作,增添口感。
2021-07-27 955 浏览
好朋友要移民,臨走前想食餐好啲留個紀念❤︎帶咗佢去食Omakase〜晚市揀咗$1480 set,7種刺身加6款壽司,配埋熱食湯甜品,非常之高質又抵食!! 前菜北海道白粟米、静岡蕃茄仔加北海道螺,要順序由左食到右,從來都無食過粒粒都咁甜嘅粟米,好surprise!! 北海道螺好彈牙爽口❤︎右口魚刺身,聽師傅講係肌肉位,好新鮮彈牙,細細捲幾得意。岩手縣米崎蠔,大過手掌!超級肥美清甜,配少少自製柚子啫喱同蘿蔔蓉,好清新!成隻蠔唔覺意一啖塞咗入口,差少少就窒息鱆紅魚刺身,厚薄均勻,咬落口都幾清甜爽口又無筋,好好味!幻星鰹魚,有黑色一點點嘅斑喺魚身出現,比較罕有少見,肥美啲,加埋酸酸甜甜麵䜴醋,比起其他的確係食落滑啲香啲!石垣貝,師傅拎出嚟嗰陣細細塊,當住我哋面撻一撻,即刻收縮豎起哂,再放入口食好鬼彈牙!!北海道馬糞海膽,好creamy 好滑而且味道濃郁,簡直係入口即溶,朋友好鍾意食!讚不絕口!最後甜品北海道抹茶奶凍配黑糖豆,抹茶一啲苦澀味都無,平時唔太食抹茶都食哂成杯

右口魚刺身,聽師傅講係肌肉位,好新鮮彈牙,細細捲幾得意。

鱆紅魚刺身,厚薄均勻,咬落口都幾清甜爽口又無筋,好好味!

2021-07-24 658 浏览
長期都Full的Omakase,食足七款魚生加六款壽司🍣、再加中間熱食同最尾甜品!CP值好高!先付:北海道白粟米+ 靜岡小蕃茄+北海道螺,粟米自帶甜味(非常甜),螺肉好爽口,咩都唔洗點、鮮甜!七款魚生、簡單介紹幾款特別的岩手縣蠔:好大隻,上面有柚子同自製啫喱,好特別,岩晒夏天食,入口即刻滑到吞左入去喉嚨咁制。九洲池魚:本新加左薑同芝麻去調味,用紫菜包住食唔洗點任何醬汁已經有味,魚生好新鮮,個種新鮮的甜真係要食過先知!大刀魚:燒左個魚皮迫晒啲油脂落個魚到,好肥美,食落去有少少脆口,有兩種口感,外皮脆,魚肉軟淋。食壽司前會有個熱湯去隔一隔油膩感!壽司六款海膽壽司:北海道產馬糞海膽,聽個名就知佢咩料啦,吃落去口感奶滑濃郁,而且入口即溶。BB銀雪魚壽司:燒香個個面再加入辣辣地嘅柚子醬,食落去有魚的甜味、柚子的Fresh 感同埋小小辣,味道特別!咖喱鹽賴尿蝦壽司:天婦羅的整法,咖哩味好特出,即炸非常脆口!最後甜品:北海道抹茶奶凍,上面個粒係黑豆,點解個奶凍可以整到咁滑?

七款魚生、簡單介紹幾款特別的

壽司前會有個熱湯去隔一隔油膩感!

壽司六款

2021-07-19
本來滿心期待去放鬆一下,食物質素okay,師傅用心製作,但服務態度真係超級差!😓Waitress收碗碟既時候將湯倒瀉,比佢倒到條裙濕哂,手袋同鞋都整濕埋😒經理見到依個情況竟然扮睇唔到! Waitress比左3張紙巾我就算,仲扮好人叫我唔洗抹乾淨地下d湯😑你地d員工倒濕到客人成身濕哂 仲指意客人幫你地抹乾淨地下? Lunch $500 per person 你地既咁服務態度我真係不能夠接受!依間餐廳一定冇下次!貼錢買難受!

依間餐廳一定冇下次!貼錢買難受!
2021-07-19
lunch 黎左尖沙咀H zentre既鮨燐新分店. 叫左個十貫壽司+1手卷既omakaese lunch set ($398) 入門級價錢~-🦁 食物|食材好新鮮! 飯都處理得好1️⃣ 極好食類馬糞海膽|大拖羅|帆立貝|牡丹蝦個海膽比得好闊佬🤩 上面黑色係竹炭鹽. 超鮮甜. 大拖羅超肥美 帆立貝都極新鮮!-2️⃣ 好食類深海池魚|金目鯛|鯖魚|拖羅碎手卷金目鯛燒過 油香出晒黎! 鯖魚拌埋海帶同紫菜 超香!-3️⃣ 特別魚類-蜜柑鯛|飼養時食蜜柑而命名, 食落唔覺蜜柑味xd 較淡 所以係第一件出場-梭子魚, 牙帶魚|兩款都唔係正常‘魚樣’, 口感特別-4️⃣ 茶碗蒸|素麵|豆腐雪糕都唔錯!估唔到仲有個素麵 唔洗驚會唔飽. 個雪糕隻杯都係冰凍既 豆腐味超濃!-🦁 環境|包廂, 8人一間. 岩傾計. 唯一美中原足係我坐個位同師傅有段距離🦁 服務|唔錯. 師傅會詳細講食材來源同處理過程-🦁 鮨燐尖沙咀中間道15號H ZentreUG樓1號舖上環蘇杭街126-128號地下D舖🦁 人均消費:$400 |推薦: ❣️❣️❣❣️❣️/5
🦁 食物|食材好新鮮! 飯都處理得好
1️⃣ 極好食類
馬糞海膽|大拖羅|帆立貝|牡丹蝦
2️⃣ 好食類
深海池魚|金目鯛|鯖魚|拖羅碎手卷
金目鯛燒過 油香出晒黎! 鯖魚拌埋海帶同紫菜 超香!
3️⃣ 特別魚類
-梭子魚, 牙帶魚|兩款都唔係正常‘魚樣’, 口感特別
4️⃣ 茶碗蒸|素麵|豆腐雪糕

🦁 人均消費:$400 |推薦: ❣️❣️❣❣️❣️/5
  • 馬糞海膽
  • 大拖羅
2021-07-14 119 浏览
廚師發板十分流行,部份餐廳因名氣大,索價甚高,.部份係名牌過嚟其實。而位於尖沙咀嘅鮨燐係近期食過最價錢合理,貨真價實嘅廚師發板之一。鮨燐位於中間道商業場內。環境舒適。我哋選了1480的套餐,已經豐富非常,食材用料十分新鮮。第一道上枱嘅係冷盤三食,包括香濃美味嘅蝦仁蒸豆乳、茄子和日本螺,螺肉幾甜。刺身共有七款北海道珍蠔 上面舖了一層jelly ,提鮮 !鯛魚薄切、薑蔥拌池魚,以紫菜包着吃、間日魚刺身、火炙間日魚春魚 梭子魚 拖羅燒吞拿魚腩蒸金目鯛是今晚唯一的熟食,火候剛剛好,蒸得相當出色。間場以桔味果凍清下舌頭味覺。再次開始食壽司:北海道帆立貝活赤背賴尿蝦深海大池魚地金目鯛所有壽司都用咗擊傷美味新鮮嘅海產。飲完海帶蜆肉湯、最後再品嚐埋滑滑嘅抹茶奶凍,一餐美味嘅廚師發板便完結了。
鮨燐位於中間道商業場內。環境舒適。

我哋選了1480的套餐,已經豐富非常,食材用料十分新鮮。

刺身共有七款

北海道珍蠔 上面舖了一層jelly ,提鮮 !

鯛魚薄切、
薑蔥拌池魚,以紫菜包着吃、
間日魚刺身、火炙間日魚
春魚
梭子魚

拖羅
燒吞拿魚腩

蒸金目鯛是今晚唯一的熟食,火候剛剛好,蒸得相當出色。

間場以桔味果凍清下舌頭味覺。
再次開始食壽司
北海道帆立貝
活赤背
賴尿蝦
深海大池魚
地金目鯛
所有壽司都用咗擊傷美味新鮮嘅海產。

飲完海帶蜆肉湯、
最後再品嚐埋滑滑嘅抹茶奶凍,一餐美味嘅廚師發板便完結了。
2021-06-28
庆祝纪念
纪念日
2021-07-13 854 浏览
又要搵好嘢食平衡下心理!位於尖沙咀中間道的日本餐廳鮨燐,出名係貨真價實嘅廚師發板。食物內容包括前菜、刺身、熱食、壽司、甜品⋯⋯今日既前菜包括:日本豆乳配蝦、涼拌茄子、白貝,豆乳香滑味濃郁,涼拌茄子最適宜夏天享用。七款時令刺身,款款都咁鮮味:石綢北海道珍蠔 最鍾意隻蠔圓轆轆脹卜卜,鮮甜好味。池魚伴薑蔥,配紫菜食,好似手卷咁,非常豐富。間日魚刺身、火炙間日魚,魚質好彈牙好肥美。春魚 配上食用花花 及自家製酸汁,清新怡人! 梭子魚 配生磨胡麻拖羅,好肥美。燒吞拿魚腩,將魚嘅油分香味迫晒出嚟。熱食只有一款,相當精緻。酒蒸金目鯛,薇薇酒香帶出魚的鮮味,非常配合。青桔jelly 俾我哋清一清味雷食到呢度,已經捧住個肚,但係仲有精彩嘅壽司未食,只好叫廚師將飯的份量減細。六款壽司,全部靚料。北海道帆立貝活赤背賴尿蝦深海大池魚地金目鯛喝一碗鮮甜美味的蜆肉湯,令我非常滿足。最後以一款甜品:抹茶奶凍,你今餐豐富嘅聖賢畫上完美句號。
食物內容包括前菜、刺身、熱食、壽司甜品⋯⋯

七款時令刺身,款款都咁鮮味:
石綢

北海道珍蠔 最鍾意隻蠔圓轆轆脹卜卜,鮮甜好味。

池魚伴薑蔥,配紫菜食,好似手卷咁,非常豐富。

間日魚刺身、火炙間日魚,魚質好彈牙好肥美。

春魚 配上食用花花 及自家製酸汁,清新怡人!

梭子魚 配生磨胡麻

拖羅,好肥美。

燒吞拿魚腩,將魚嘅油分香味迫晒出嚟。

熱食只有一款,相當精緻。
酒蒸金目鯛,薇薇酒香帶出魚的鮮味,非常配合。

青桔jelly 俾我哋清一清味雷
六款壽司,全部靚料。

北海道帆立貝
活赤背
賴尿蝦
深海大池魚
地金目鯛

喝一碗鮮甜美味的蜆肉湯,令我非常滿足。

最後以一款甜品:抹茶奶凍,你今餐豐富嘅聖賢畫上完美句號。

2021-06-26
2021-07-12 138 浏览
老朋友再三推介今日終於有機會見識第一次就見識一下鮨燐聞名的壽司選了十四件壽司餐沙律的蔬菜很新鮮蒸蛋滑且甜十四件壽司不是行貨深海池魚、左口、右口、海膽⋯都是上等食材今日第一次吃銀鱈魚bb和牙帶魚回味無窮每件都食得出師傅的心思和哲學:最緊要是客人食得開心食完壽司以冷麵和雪葩結束突然又想食過Blue Monday?what’s it?ps伴菜的蒜頭超好吃絕對不可錯過日本菜向來重視視覺享受今天特別喜歡盛載雪葩的玻璃杯和匙羹我去了小樽?
老朋友再三推介
今日終於有機會見識
第一次
就見識一下鮨燐聞名的壽司

選了十四件壽司
沙律的蔬菜很新鮮
蒸蛋滑且甜
十四件壽司不是行貨
深海池魚、左口、右口、海膽⋯
都是上等食材

食完壽司
以冷麵和雪葩結束
突然
又想食過

Blue Monday?
what’s it?

ps
伴菜的蒜頭超好吃