2021-12-05
今日係阿媽生日,所以要同佢食一食最高無上嘅阿媽家姐慶祝一下,今次我哋落腳點揀咗尖沙咀近SOGO附近,地鐵站一出就見到啦。我哋揀咗兩個唔同價錢嘅餐,咁樣可以share啲嘢食嚟試試。首先前菜係一個日本暖暖小芋頭仔,食落口好清甜,暖下個胃先。跟住就啲餐前小食,係剝皮魚撈埋佢d汁,口感好特別,爽口得來仲有啲好好味嘅汁。北海道蠔就同平時食開嗰啲唔同,呢隻非常之creamy,加埋師傅秘製嘅啫喱又帶返啲清香。跟住師傅將油甘魚切開分上腩下腩,加少少火炙上去,魚味好出。第四度,係秋刀魚刺身,呢度刺身除咗食佢個味道之外仲係食師傅嘅心機,師傅一刀一刀喺我哋面前將條魚片切到好似藝術品咁靚,打卡一流。接落嚟就係超拖羅,師傅喺拖羅上面加少少海鹽調返起個味道除咗不同凡響之外,真係搵唔到第二個形容詞。跟住鮑魚配埋鮑魚肝黎食,師傅好有心思咁俾咗少少飯我哋撈埋去食,醋飯完全帶起鮑魚肝既突出。跟住落嚟係燒拖羅,平時拖羅刺身食生食,但經火炙之後將所有魚油逼出來原來都有入口即溶嘅感覺,同食和牛有異曲同工之妙。令我最感動嘅係呢個蟹蓋,蟹肉加埋蟹膏撈埋一齊啖啖肉,大啖食成個口都係滿滿嘅蟹香。嚟啦嚟啦,食完刺身就嚟到重頭戲食壽司,雕
嚟啦嚟啦,食完刺身就嚟到重頭戲食壽司,雕魚壽司,赤貝,深海池魚,吞拿魚清壽司,沖繩車海老,味道由淺入深,車海老唔好以為佢熟咗就冇咁好食,反而仲鮮甜,最後就係打大佬食海膽壽司,海膽食到海水味同埋甜味,係好難得嘅上乘作。最後飲埋個好特別嘅玻璃湯同埋綠茶奶凍,玻璃湯其實係用蜆肉煮嘅湯,鮮味甜味混埋一齊,最後食埋個滑過剝殼雞蛋嘅奶凍就真係錦上添花。