餐厅: 鮨燐
资讯:

2022-05-16 177 浏览
鮨燐 (尖沙咀)食omakase 除咗享受食物,睇住師傅制作亦係一種享受😌今次唔太餓就揀左食10件壽司加手卷,壽司手卷固然係水準之作,結果食到最後係師傅推介下仲追加左個大拖羅🤭大拖羅本來已經好肥美,師傅再以火炙逼出大拖羅嘅油香,燒過亦帶出左魚嘅味道,配上紫菜包住食的確係享受🤤Lunch omakase 壽司10貫加手卷 ($458) - 真鯛- 深海池魚- 赤貝- 春子鯛- 細池魚- 中拖羅- 金目鯛- 銀鱈魚- 北海道馬糞海膽- 箱壓鯖魚卷- 蔥拖羅手卷- 另加大拖羅
鮨燐 (尖沙咀)

食omakase 除咗享受食物,睇住師傅制作亦係一種享受😌

Lunch omakase 壽司10貫加手卷 ($458)
- 真鯛
- 另加大拖羅

赤貝
赤貝
深海池魚
鮨燐位於尖沙咀既H Zentre, 地鐵站一出就見到,就係谷辰樓上,非常易搵門口放了很多sake樽做擺設,店舖唔算好大,地方乾淨舒適,我地揀左10貫壽司+1手卷既Omakase Lunch Set前菜沙律: 沙律菜加了日式柚子醋,酸酸地幾開胃茶碗蒸:蛋好滑溜,高湯略為咸左少少,整體都好味10貫壽司蜜柑鯛:以蜜柑成份魚糧餵飼的鯛魚,魚味清新,帶蜜柑果香,不過我就唔係好食到蜜柑味,魚味較淡深海池魚:魚質鮮嫩肥美,魚油甘香赤貝:爽口彈牙又鮮甜,加了柚子皮係上面,味道更加清新間八魚:頭頂有明顯既「八」字形黃色條紋而名,魚味濃郁,肥而不膩,加了辣味噌係上面,味道都幾夾牡丹蝦:新鮮彈牙,上面加左蝦膏,甘香好食(掛住食唔記得左影🤣)池魚細切:池魚切成條狀,再混入蔥、薑係入面,另一種食法,另一種既口味體驗大拖羅:油脂豐厚,肥美無比海膽:北海道產既馬糞海膽,甘香鮮甜鰹魚:油脂唔算多,放了蔥薑係面減低左本身鰹魚帶腥既味道左口魚:炙燒後油脂出晒黎,肥美無窮手卷碎拖羅手卷:碎拖羅加了薑、芝麻等等既配料,增添左手卷既味道層次素麵清湯素麵,加了一羹既昆布海苔醬,咸度溫和得黎又有味道甜品香蕉雪糕:用新鮮香蕉製成,天

前菜
沙律: 沙律菜加了日式柚子醋,酸酸地幾開胃
茶碗蒸:蛋好滑溜,高湯略為咸左少少,整體都好味

10貫壽司

深海池魚:魚質鮮嫩肥美,魚油甘香

赤貝:爽口彈牙又鮮甜,加了柚子皮係上面,味道更加清新

大拖羅:油脂豐厚,肥美無比

海膽:北海道產既馬糞海膽,甘香鮮甜

鰹魚:油脂唔算多,放了蔥薑係面減低左本身鰹魚帶腥既味道

左口魚:炙燒後油脂出晒黎,肥美無窮

手卷

素麵
清湯素麵,加了一羹既昆布海苔醬,咸度溫和得黎又有味道

甜品
香蕉雪糕:用新鮮香蕉製成,天然香蕉味,好好食,但只得一啖既份量,如果大杯d就好了
香蕉雪糕

環境舒適,食物新鮮有質素,但海產種類比較普通,唔算多稀有品種,店員同師傅有禮,整體感覺良好
香蕉雪糕
  • 素麵
2022-05-06 167 浏览
終於有機會可以食到omakase😛 之前睇viutv晚吹有介紹 朋友亦都encore左兩三次都話午餐抵食!每位師傅都負責幾枱客人 根據師傅style 每件壽司都有唔同配搭!真正廚師發辦🫶🏻望住師傅整 都已經流晒口水🤤 好似睇梗場show咁🔥🔥🔥👍🏻見我左撇子 壽司擺放方向亦都唔同【壽司14貫定食】$518真鯛 // 帆立貝 配青檸汁 // 深海池魚 // 赤貝 配柚子皮 // 間白魚 配麵豉醬 // 牡丹蝦 配蝦膏 // 梭子魚 醬油燒 // 松葉蟹肉 蟹膏撈 // 鏗魚 配洋蔥汁// 太刀魚 磨香芝麻 // 銀鱈魚 配柚子胡椒 // 新鮮鯖魚押壽司 配紫蘇葉 白昆布// 馬糞海膽 // 中拖羅最後以白素麵同柚子雪芭劃上完美句點!🤤到而家望到見海膽都想再encore!🤤🤤🤤總括嚟講 午市性價比高 食材都好新鮮!
望住師傅整 都已經流晒口水🤤 好似睇梗場show咁🔥🔥🔥
👍🏻見我左撇子 壽司擺放方向亦都唔同

壽司14貫定食】$518

最後以白素麵同柚子雪芭劃上完美句點!🤤
到而家望到見海膽都想再encore!🤤🤤🤤
總括嚟講 午市性價比高 食材都好新鮮!
2022-04-28 141 浏览
4月27號, 一行4人慶祝朋友生日,食8點晚市$1880個餐食材新鮮, 食物配搭好, 但服務極極極極極極差去到坐低時, 左手邊坐近牆有1男1女客人,男的已經飲到好high, 好大聲講野, 講粗口師傅竟然同時招呼我地同佢地,  全餐飯同師傅無咩交流, 完全失去食Omakasa意義2-3位女侍應, 仲一路同個男客飲酒, keep住開酒, “玩”到好開心, 完全忘記了上生日蛋糕後尾個男已經飲醉, 但又係間房周圍行, 我地話走先匆匆上甜品.明白不能控制客人行為, 但女侍應招呼手法, 心照不宣.   坐我地右手邊客人, 仲要係一家3口有個幾歲小朋友麻煩貴寶號講明係”Omakasa陪酒夜店”, 要開最少3支酒,先會有招呼.   我地呢d為食物來的客人, 必定敬而遠之, 唔阻你做生意

食材新鮮, 食物配搭好, 但服務極極極極極極差

去到坐低時, 左手邊坐近牆有1男1女客人,
男的已經飲到好high, 好大聲講野, 講粗口

我地呢d為食物來的客人, 必定敬而遠之, 唔阻你做生意
2022-04-27
📍尖沙咀 𝚃𝚜𝚒𝚖 𝚂𝚑𝚊 𝚃𝚜𝚞𝚒❝性價比高lunch omakase🍣第一次包房食! 仲有總廚師傅為我地準備😌❞前排見好多人食🤣今次朋友帶埋我黎尖沙咀分店食 (我地自費架!!😈)我地一行9個人包房食 有幸今次係佢地既總廚立師傅為我地準備👨🏻‍🍳🍣整體黎講 lunch性價比都幾高!! 14款壽司都好滿意 同埋睇得出師傅好有心機 店員服務都周到又傾得埋😬🍣𝐋𝐮𝐧𝐜𝐡 𝐎𝐦𝐚𝐤𝐚𝐬𝐞 𝐒𝐮𝐬𝐡𝐢 𝐒𝐞𝐭 (𝟏𝟒貫) $518 ▪️蜜柑鯛▪️北海道帆立貝▪️深海池魚▪️赤貝▪️間八魚▪️牡丹蝦(蝦膏)▪️春子鯛(烏魚子)▪️金目鯛▪️鰹魚▪️銀鱈魚▪️三文魚籽▪️海膽▪️中拖羅▪️炙燒左口魚Set包左沙律, 湯,同麵~ 最後我地仲追加左個甜品🍵係朋友大推既抹茶奶凍🥰呢個好好食!!必食!!👍🏻❤️꧁꧁ ——𝓂𝑜𝓇𝑒 𝒾𝓃𝒻𝑜𝓇𝓂𝒶𝓉𝒾𝑜𝓃—— ꧂꧂📍鮨燐 (尖沙咀)尖沙咀中間道15號H ZentreUG樓1號舖🗺𝘐𝘯 𝘵𝘩𝘦 𝘴𝘢𝘮𝘦 𝘭𝘰𝘤𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯…#joys_尖沙咀🔖𝘔𝘰𝘳𝘦 𝘴𝘪𝘮𝘪𝘭𝘢𝘳 𝘤𝘶𝘪𝘴𝘪𝘯𝘦 /𝘧𝘰𝘰𝘥…#joys_日本菜
📍尖沙咀 𝚃𝚜𝚒𝚖 𝚂𝚑𝚊 𝚃𝚜𝚞𝚒
❝性價比高lunch omakase🍣
第一次包房食! 仲有總廚師傅為我地準備😌❞

▪️蜜柑鯛
▪️北海道帆立貝
▪️深海池魚
▪️赤貝
▪️間八魚
▪️牡丹蝦(蝦膏)
▪️春子鯛(烏魚子)
▪️金目鯛
▪️鰹魚
▪️銀鱈魚
▪️三文魚籽
▪️海膽
▪️中拖羅
▪️炙燒左口魚

Set包左沙律, 湯,同麵~

꧁꧁ ——𝓂𝑜𝓇𝑒 𝒾𝓃𝒻𝑜𝓇𝓂𝒶𝓉𝒾𝑜𝓃—— ꧂꧂
📍鮨燐 (尖沙咀)
尖沙咀中間道15號H ZentreUG樓1號舖

🗺𝘐𝘯 𝘵𝘩𝘦 𝘴𝘢𝘮𝘦 𝘭𝘰𝘤𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯…
#joys_尖沙咀

🔖𝘔𝘰𝘳𝘦 𝘴𝘪𝘮𝘪𝘭𝘢𝘳 𝘤𝘶𝘪𝘴𝘪𝘯𝘦 /𝘧𝘰𝘰𝘥…
#joys_日本菜
2022-04-23 133 浏览
坊間很多鮨店座位少,可能是sell高級、sell尊貴。有時遇到不健談的師傅,整頓飯更是靜過太空。Omakase是高級的東西,除了食材本身以外,也追求服務質素,與師傅的交流很重要。但在我看來,安安靜靜在鮨店吃一頓飯,不算是omakase的最深層精神。幸好鮨燐並非走這樣的路線。這次找立師傅,他還是一如既往地好客健談,在每個細節照顧得我們周到,整頓飯有說有笑。我觀察,師傅的其他客人也是這樣,在這裡落得一餐開心的午餐。整個餐廳都洋溢著濃濃的人情味,賓至如歸,大概就是形容這番景象吧!立師傅手勢好,不在話下,對於不同魚料的調味恰到好處,握飯保持一貫水準,飯糰有一定空氣感,發揮十分穩定。這次點了午市 $980 的Omakase Set,共有只能用「滿足」二字形容!刺身:1⃣️ 鮫鰈魚,卷裙邊帶較重油份的鮫鰈魚裙邊為淡味的刺身加了些味道2⃣️ 陸前高田生蠔比起法國蠔,日本蠔的海水味輕多了,大隻creamy ,立師傅加了土佐醋啫喱調味提鮮3⃣️ 細切池魚配紫菜但話,有香脆的口感,配蔥花則食到池魚的魚味4⃣️ 銀鱈魚以刺身呈上的銀鱈魚同樣充滿魚油香,經火炙後更彰顯它的香氣,配麵豉酸汁把油膩感平衡了,加上紫蘇葉花更有幽幽的

幸好鮨燐並非走這樣的路線。

刺身
1⃣️ 鮫鰈魚,卷裙邊
帶較重油份的鮫鰈魚裙邊為淡味的刺身加了些味道

2⃣️ 陸前高田生蠔

3⃣️ 細切池魚
配紫菜但話,有香脆的口感,配蔥花則食到池魚的魚味

4⃣️ 銀鱈魚
刺身呈上的銀鱈魚同樣充滿魚油香,經火炙後更彰顯它的香氣,配麵豉酸汁把油膩感平衡了,加上紫蘇葉花更有幽幽的香氣!我很喜歡這個!

5⃣️ 超拖羅
肥美得很的超拖羅,配竹炭鹽更帶出了無比的魚香味!

6⃣️ お拖羅
お拖羅經過火炙把油份迫出,放入口溢滿了肥美魚油的香氣

壽司
1⃣️深海池魚
忘記拍照了,頗有魚味。

2⃣️北寄貝

肉質緊實,魚味很重

5⃣️ 馬糞海膽
口感綿滑,海膽味重

6⃣️ 左口魚裙邊
經火炙後入口即融,太好吃了!!

和食
和友人各選一款

1⃣️炸金目鯛魚
金目鯛刺身食得多,炸還是第一次,外脆內軟

2⃣️子持槍魷魚
就是槍魷魚還帶著春,槍魷魚有嚼勁,內裏的魷魚春有軟糯的感覺,第一次食,有趣有趣。

最後少不了以素麵和抹茶奶凍作結。

這次的奶凍好像比之前甜了點,不過還是很好吃的。

其實喺香港食omakase真係一隻手數得哂,多數都係去日本或者台灣食多。咁啱朋友生日,見網上評語都唔差,加上食兩個鐘,三個人可以慢慢食傾下計,唔洗愁下站去邊(當時2人限聚),三個人會二、一咁分開坐,中間有一塊透明板隔住,但都係坐隔離,唔會有太大影響。入到去其中一間房會有3個師傅,分別接待幾枱客。值得一提店員好有禮貌,不時加茶水等。🍣 壽司14貫定食 $518(另外加一服務費)★★★☆☆中午食簡左呢個SET,唔係最貴,但眼見都多人食呢個SET,而且都有食評指呢個性價比高。一坐低師傅就馬上上左前菜,有沙律、漬物及茶碗蒸。喺大家享用嘅同時,師傅就會著手準備食材並放喺一邊備用。然後逐一開始製作壽司,上碟時亦會簡單介紹每款壽司。漬物可以無限任添,三款漬物分別有醃蘿蔔、蒜頭同埋一條條好似葛之類嘅野,非常之開胃同入味!蒜頭好特別,完全唔覺食緊粒蒜頭,食落冇陣辛辣味同埋好爽脆!沙律新鮮,酸酸甜甜幾開胃,茶碗蒸夠熱,好滑身,有香菇、小帶子等海鮮,食落鮮甜。Omakase每件壽司都會用到當天最新鮮同當造食材烹調,每個師傅都會輕微唔同配搭!每件壽司都已加左WASABI,師傅亦叫大家唔需要點醬油,食番每款壽司

🍣 壽司14貫定食 $518(另外加一服務費)
★★★☆☆

Omakase每件壽司都會用到當天最新鮮同當造食材烹調,每個師傅都會輕微唔同配搭!每件壽司都已加左WASABI,師傅亦叫大家唔需要點醬油,食番每款壽司的原味同鮮味!因為太多款壽司,都記唔哂每一款嘅名同特別之處。但總括黎講食完哂14款壽司覺得正常,略帶普通左啲,好多壽司食完冇帶俾好大驚喜或者好鮮美嘅感覺。其中拖羅唔算肥美,蝦同海膽都冇好鮮甜,帶子係OK鮮甜爽口。有3-4款魚嘅壽司覺得係唔錯,有D唔同嘅調味,幾特別!整體所有壽司食落唔差嘅,只係食omakase可能會期望再高少少。食完壽司每人仲會有一個麵,如果太飽可以轉做麵鼓湯,甜品就係柚子雪芭,幾清甜解膩。

🌟總括:雖然價錢唔貴,但個人認為冇太大驚喜,成餐冇太大記憶點,個人覺得刺身類嘅壽司好似海膽、拖羅等唔係超級鮮甜,反而經師傅加左調味嘅壽司更為出色有驚喜。但整體食物水準絕對唔係差。店員、師傅服務態度等都一流,環境衛生環境都乾淨企理。
2022-04-18 101 浏览
最近疫情開始放緩,當然要出街食下好嘢!最近搭唔到飛機,最想食嘅一定係Omakase廚師發板,喺網上見到關於呢間嘅推介,就訂枱過嚟試吓。前菜有三款螢光魷魚;黑梅貝;菜之花由左邊到右邊食起,螢光魷魚有啲麵豉香味,加埋紫蘇葉減少腥味、黑梅貝爽口又鮮甜、菜之花就平時食嘅菜更加爽口。薄切鮫碟魚賣相已經一流,配埋萬能蔥,內面魚質肥美仲有經過火炙,雙重口感入口就溶。間八呢款魚本身已經好彈牙,再加上表面嘅麵豉,口感味道都夠豐富。白象拔蚌表面有啲竹炭鹽同埋柚子皮粒粒,爽口加添鮮味。時令嘢就有太刀魚,雖然佢質感厚身但係同樣爽口,仲有啲柚子胡椒提升鮮味。北寄貝 mix 赤貝呢個組合,無論清新定係厚肉都齊,加埋用醋整成嘅啫喱就更加清新。中拖羅見到花紋超靚,好有吞拿肉味同樣肥美,加上芥末減少油膩感覺。吞拿魚配紫菜,其實係餃位,同埋仲有經過火炙,啲油香特別突出,入口好快溶化㗎!肥美!鯖魚通常有少少腥味唔係人人都鍾意,但係佢今次配搭昆布、紫蘇葉、芝麻,減少腥味之餘提升鮮味,又上升一個層次。青柑桔啫喱就協助可以保持味蕾清新,嘗試不同的壽司。來到萬眾期待嘅壽司帆立貝大大片而且有青檸加持,更加清新鮮味。深海池魚肉質實淨少

前菜有三款

螢光魷魚;黑梅貝;菜之花

白象拔蚌表面有啲竹炭鹽同埋柚子皮粒粒,爽口加添鮮味。

青柑桔啫喱就協助可以保持味蕾清新,嘗試不同的壽司

來到萬眾期待嘅壽司

帆立貝大大片而且有青檸加持,更加清新鮮味。

深海池魚肉質實淨少少,但係唔阻油份+魚味,同樣好出眾。

金目鯛顏色已經夠靚靚,魚味清新鮮甜。

牡丹蝦仲有蝦mix蝦膏,蝦嘅甜味慢慢出,好惹味。

根室馬糞海膽超級清新鮮甜,少吃怡情,反而唔鍾意買一板咁多返屋企食。呢個份量啱啱好,最頂峰嘅味道!

醬油漬赤身本身冇乜期待,但係原來係用咗蒜去整,第一次食到有蒜味!而且完全唔腥,高質素。

日本豆腐+蔬菜蛋+日本海蝦呢款日本組合熱食,特別在豆腐裏面有不同的蔬菜,非常豐富,表面仲有鮮甜海蝦,整體清新而且新鮮。

面豉湯裏面有好多豆卜之類,除咗行山之外都充滿口感,朔晒啲湯嘅香味

抹茶奶凍原來係餐廳自家製,甜味剛好,抹茶味道香甜,上面仲有一粒黑豆,提升層次,大滿足嘅Early-dinner~
2022-04-05 270 浏览
上星期閒日同朋友食lunch環境: 一入到去左手隔離一對男女講野勁大聲 同之前去其他日式omakase 寧靜環境唔同 以為係單一客的問題 點解食到甜品 右手黎左枱熟客 講野仲大聲 好似係街市咁…我地唯有急急食完快d走…野食: 見好多好評 第一次食 但質素普通…壽司d飯好似除左醋就無乜落其他調味 同千両飯差唔多 魚生大舊厚切 但厚切唔代表好食…Overall 唔值500 一位性價比極低 師傅似新手 切魚都唔係好純熟咁 客人質素又差…所以唔會再食 食返800-1000一位的omakase質素會好d..
上星期閒日同朋友食lunch
環境: 一入到去左手隔離一對男女講野勁大聲

Overall 唔值500 一位
2022-04-03 108 浏览
生日梗係要食好嘢,雖然最近仲未食到晚餐,但係就可以食Early Dinner!尖沙咀鮨燐 有Omakase,食餐好嘅慶祝先夠盡興~螢光魷魚配紫蘇葉,鹹香十足加上面豉汁,相當開胃!黑梅貝爽脆咸鮮,食到食材原味。菜之花係菜心個花,爽口具咸香,仲有菇在表面,口感一流。薄切燒香鮫碟魚配萬能蔥,只需點少少豉油,肥味油香,外有肉感而內入口即溶!間八配上麵豉,彈牙質感又鮮味。白象拔蚌,超爽口又清新,因為表面有竹炭鹽柚子皮。太刀魚係Season嘢,肉質厚身,但係佢有柚子胡椒更加清新,口感亦比想像中爽口。2款貝一齊食,顏色已經夠晒鮮艷,配搭醋Jelly 增加清新:北寄貝口感清新;而赤貝肉厚爽彈。中拖羅配少少Wasabi,啲花紋靚到好似和牛咁,入口即化油香十足。吞拿魚餃位+紫菜又係爆曬啲油出嚟,入口即溶,好香嘅吞拿魚油,紫菜好Perfect。鯖魚表面有昆布、紫蘇葉、芝麻,完全唔腥,味道清新柔軟。青金橘啫喱清一清味蕾,之後就開始食壽司了。Sushi帆立貝加點青檸,鮮甜又夠清新。深海池魚肉質較實,油份及魚味突出!金目鯛較為彈牙柔軟。BB銀雪魚 +燒,質感好軟熟鮮味,近乎入口即溶。根室馬糞海膽係我最期待嘅一環,

尖沙咀鮨燐 有Omakase,食餐好嘅慶祝先夠盡興~

螢光魷魚配紫蘇葉,鹹香十足加上面豉汁,相當開胃!

黑梅貝爽脆咸鮮,食到食材原味。

菜之花係菜心個花,爽口具咸香,仲有菇在表面,口感一流。
間八配上麵豉,彈牙質感又鮮味。
白象拔蚌,超爽口又清新,因為表面有竹炭鹽柚子皮。
鯖魚表面有昆布、紫蘇葉、芝麻,完全唔腥,味道清新柔軟。
青金橘啫喱清一清味蕾,之後就開始食壽司了。

Sushi

帆立貝加點青檸,鮮甜又夠清新。
深海池魚肉質較實,油份及魚味突出!
金目鯛較為彈牙柔軟。
BB銀雪魚 +燒,質感好軟熟鮮味,近乎入口即溶。
根室馬糞海膽係我最期待嘅一環,清新又鮮甜。
醬油漬赤身帶有蒜味,第一次食到咁香又唔腥,值得一讚!
汁煮南非鮑魚大大隻南非鮑魚,仲有朔晒啲汁嘅蘿蔔,清新之餘又夠香。
面豉湯裏面仲有好多豆粕,收晒麵豉湯嘅香味。
抹茶奶凍係自家製嘅,甜味適中唔會太膩,作為完美嘅甜品
menu
2022-03-09 2882 浏览
我唔敢話自己識食,但身為一個吃貨,我心知平價唔等於劣食,貴夾唔飽亦唔一定好食的大道理,所以我一向以「值唔值」為指標。.之前宵夜宵到過埋夜見到班主持食到讚不絕口,就決定去豪食一餐!$500幾蚊食個Lunch Omakase應該係我近年食過貴得黎又覺得性價比最高既一餐!師傅發辦 - 壽司14貫定食 $518餐廳中庭係張L型枱,由三個師傅負責,每人同時接待幾枱客,即使客人唔同時間入座都能夠兼顧每位客人進度。師傅先上前菜,沙律及茶碗蒸。之後預備食材,待客人吃完之後,便開始製作手握壽司,逐件放在碟上。每件壽司除了刺身新鮮,師傅亦配搭不同調味,並向客人作介紹。師傅說場內不同師傅或有不同的出品,這更令我感受到鮨燐的Omakase跟我以往在別的日式餐廳師傅發辦不一樣。看師傅製作手握壽司就如看著一個藝術家創作,而他亦細心留意到客人左右撇子而在擺盤時有不同方向,過程當中亦有傾談交流,我除了享用美食之餘亦享受這個段用餐時間。.當日14貫壽司依先後序為下真鯛魚/ 辣椒蘿蔔蓉帆立貝/ 青檸汁深海池魚赤貝/ 柚子皮間白魚/ 面豉醬𤘪丹蝦/ 蝦膏梭子魚/ 醬油炙燒松葉蟹/ 加蟹膏撈匀鰹魚/ 洋蔥汁明河太都魚/ 芝麻

師傅發辦 - 壽司14貫定食 $518

每件壽司除了刺身新鮮,師傅亦配搭不同調味,並向客人作介紹。

當日14貫壽司依先後序為下

太都魚/ 芝麻
銀鱈魚/ 柚子胡椒

鯖魚棒白昆布
中拖羅

食完主菜就有碗腐皮蕎麥麵同柚子雪芭,非常滿足!
食物賣相好之外,味道亦有質素,每件壽司唔駛再點醬油wasabi都好好食,其他前菜甜品都好味!加上師傅及店員貼心服務,絕對加分,物有所值。
2022-02-27 1695 浏览
Omakase可以話係香港人最愛嘅Fine Dining首選,趁住前排限聚令放寬果輪我地直頭成班日本狂熱姐妹夾咗日嚟包咗個靚場,可以話呢餐係滿足深刻到夠頂到幾個月癮!🤤🤤 ❤️前菜首先有可以無限fill嘅漬物,有蕎頭、醃蘿蔔同蒜頭,3種都酸酸甜甜好開胃,而且呢度嘅蒜頭漬物唔會太濃味我都可以接受到👍🏻主前菜則為和歌山柿配柚子味噌﹑芋頭同水雲菜依順序進食較特別的水雲菜其實是一種海藻,口感黏滑,用醋汁來涼拌很開胃 🧡刺身剝皮魚刺身配剝皮魚肝醬剝皮魚魚肉味道較淡,師傅會利用其肝臟調配出獨有的肝醬供客人一併食用。肥潤的肝醬與剝皮魚互相配合可使鮮味更突出 淡路島針魚刺身只有最新鮮的針魚才會是透明魚身,並閃爍著優美的銀光。師傅將魚身切成花葉狀,彰顯功架,針魚魚味較清淡,但勝在纖幼的魚身帶有豐厚的油脂,以少許薑蔥豉油調味肉質頗為爽嫩緊實 北海道厚岸蠔時令的厚岸蠔形狀肥美厚大,口感滑溜甘甜而豐實,上面舖了一層酸土佐啫喱令蠔更提鮮。 鰤魚刺身冬季當造的「寒鰤」,相傳下雪次數越多,寒鰤味道就越鮮美!來自北海道的寒鰤,特選其魚腩的部份。上腩肉質較厚實,會配以北海道傳統麵豉 — 三升漬醃製,突顯魚腩鮮嫩肥美的肉質

❤️前菜

主前菜則為和歌山柿配柚子味噌﹑芋頭同水雲菜依順序進食
較特別的水雲菜其實是一種海藻,口感黏滑,用醋汁來涼拌很開胃

🧡刺身

鰤魚刺身
冬季當造的「寒鰤」,相傳下雪次數越多,寒鰤味道就越鮮美!來自北海道的寒鰤,特選其魚腩的部份。上腩肉質較厚實,會配以北海道傳統麵豉 — 三升漬醃製,突顯魚腩鮮嫩肥美的肉質。而下腩由於其油分會比上腩多,則火灸輕灼使魚油脂香大為釋放,再配上柚子胡椒醋更能突顯甘香的魚脂,入口柔軟滑膩即化😋

長崎縣中拖羅刺身
漸變色的赤身拖羅油脂分佈較為平均,沒有筋,魚鮨味同樣香濃持久

火灸腦天
腦天(八の身)是吞拿魚頭頂上的肌肉,每條吞拿魚只有兩片,可見其矜貴稀有程度。
掃上醬油後輕輕灸燒腦天的表層以釋放其油香,並配上紫菜夾著一起吃。口感綿滑細膩,滿口充斥著豐富魚油香🤤

香箱蟹
雌性的松葉蟹,主要品嚐其「外子」和「內子」。「外子」是成熟後流出卵巢,呈啡色的蟹卵,味道鹹香而濃厚;而「內子」指在蟹殻內尚未成熟、呈橙色的蟹籽,味道較為清甜爽口。
一般的食法是將蟹膏、蟹籽及蟹肉一併置於蟹蓋上品嚐,像一個盤滿缽滿且色香味俱全的精緻盒子,因此有「香箱蟹」的美譽。豐富的配撘,絕對多重的享受💯

鱈魚白子
第一次吃這道美食,原來是指雄性鱈魚的生殖腺🙀這個部位含有豐富的魚精和蛋白質,形如卷雲,微微燒灼後再加上獨家調配的酸汁及蘿蔔蓉作為提鮮,味道更富有層次,入口柔滑綿滑且沒有一丁點腥味

💛橘子啫喱
十分清甜,用以清新平衡一下口腔味道,準備開始和食環節😝
橘子啫喱

💚和食
鮟鱇魚玻璃紙鍋
用玻璃紙片做成的呈上時猶如一個福袋,脹鼓鼓的包住各種材料。內裡用上鮟鱇魚骨、大蜆、舞茸菇、蕪菁小蘿蔔及海帶熬製而成。
先將蜆肉吃掉就可將蜆殼當作湯匙𒳂湯,味道鮮甜可口,可謂十分有趣的一道湯品😋

💙壽司
富山灣白蝦壽司
剛捕獲的白蝦呈現半透明帶點櫻花色的光澤,陽光照耀閃閃透亮,經過一段時間顏色逐漸變成乳白色,白蝦命名也由此得來。體型細小的只有50 - 80mm左右長,剝起殻來也要精細的手藝。蝦味濃郁,口感甘甜creamy

白魷魚壽司
秋冬當造的白魷魚鮮甜爽彈。上面加了烏魚子更帶出了些微海水鹹香

深海池魚壽司
深海池魚一直被視為最鮮美的白身魚之一,同樣保持魚油甘香濃郁,鮮味餘韻十足

石垣貝壽司
師傅掃上醬油後,用手一拍🤚🏻鮮貝的肉質馬上收縮捲起定型,非常有趣呢🤣也能使鮮貝口感更為緊緻爽彈有嚼口。

秋刀壽司
能用作刺身的秋刀魚是十分珍貴,大多是來自北海道的漁獲。陣陣的海水鮮味一湧而出,魚味濃而不腥,肥美綿滑,餘韻十足。
秋刀壽司

馬冀海膽
海膽份量超多,師傅要我們消毒雙手然後直接放在手上一大口吃😻!一大啖入口瞬間滿口濃郁豐腴,入口即融,齒頰留香,超級鮮甜不帶腥,保證讓你一試難忘🙀

稻荷壽司
傳統的關東鮨店會以稻荷壽司作收尾,清甜不膩的充當飯後甜點。關東風的為「俵型」,呈圓筒四角形。而關西則是呈三角形,代表稻荷神使者狐狸的耳朵。
金黃香脆的油炸豆皮內包含醋飯及瓢瓜干、冬菇、薑碎及紫菜等配料。口感偏香甜,也能沖淡先前濃濃的魚味。

💚和食
幽庵真名鰹
燒香了的日本深海倉魚加以青檸調鮮,燒香的紅葉麵根口感煙韌,而黑色的零余子(山芋根)味道較淡,帶少許回甘味

美味清甜的味噌湯

💜甜品
北海道牛乳紅豆抺茶凍
自家製抹茶奶凍,抹茶味茶香濃郁,配上3.6牛奶奶凍簡直絕配,作為今次的豪華omakase之旅完美落幕

鮨燐
整體評分★★★★★

地理環境★★★★★
位於MTR站附近非常方便易找,
標準小型和風omakase店設計,讓客人可近距離欣賞師傅紥實的手藝技術,實在是視覺與味覺的一場享受

服務★★★★★
店員及師傅都非常親切友善,一邊吃一邊有說有笑😉
每道菜式都仔細介紹,不時添茶更換毛巾
十分有誠意的餐廳

食物★★★★★
高級多重感官享受,用料新鮮,食物高質,份量足,師傅用心製作

價位$$$$$
高級omakase價位,埋單約2千一位,
食物質素完全值回票價!
2021-11-15
$2000 (晚餐)
橘子啫喱
2022-02-25 135 浏览
一去到門口已經有吾少人係度等開門, 個個都 好似我哋咁準時其實守時係個好習慣店舖環境同氣氛都幾好 雖然都幾full, 但係冇嘈吵嘅感覺呢隻壽司碟既顏色我好鍾意呀帶子~幾厚身,幾鮮牡丹蝦魷魚~甘樣整好靚, 視覺上嘅享受100分靚已經贏左一半上面 好似加咗蛋黃(吾肯定,失憶😅)忘記左咩貝😅里件海膽好味, 紫菜又脆赤貝~新鮮已經好好食, 唔需要特別花巧鯖魚卷~燒得幾香肥魚,濃味魚我都喜歡既最尾果兩件燒既魚要減分,吾夠肥之餘又燒過火,幹左D
一去到門口已經有吾少人係度等開門, 個個都 好似我哋咁準時
其實守時係個好習慣

店舖環境同氣氛都幾好 雖然都幾full, 但係冇嘈吵嘅感覺

呢隻壽司碟既顏色我好鍾意呀
帶子~幾厚身,幾鮮

牡丹蝦

魷魚~甘樣整好靚, 視覺上嘅享受
100分
靚已經贏左一半
上面 好似加咗蛋黃(吾肯定,失憶😅)

忘記左咩貝😅

里件海膽好味, 紫菜又脆

赤貝~新鮮已經好好食, 唔需要特別花巧

鯖魚卷~燒得幾香

肥魚,濃味魚我都喜歡既
最尾果兩件燒既魚要減分,吾夠肥之餘又燒過火,幹左D

2021-12-12
2022-02-12 140 浏览
勝價比勁高omakase 黎講 我依個餐 $498/14件 重有沙律🥗+茶碗蒸+素麵+雪葩去到 先有個日式沙律沙律 正常 新鮮的再有個茶碗蒸 好滑好夠味 素麵係 上晒14件 壽司先上既雪葩 係檸檬🍋味個小碟 garlic 🧄 +醃蘿蔔 好食喎其實我唔知叫咩名呀咁多舊池魚呀 調魚 茶漬魚 火炙 件件飯都 細細件女仔重可以叫少飯 (好考師傅手勢架,飯少左,要 搓到個形重要擺到魚係上邊 唔容易)師傅好野👍🏼!左上角既 個件 好得意因為 食前 師傅 拍一下 先…..舊魚 會 好似 郁一郁咁架 好得意架! 但只可以拍一下左下角個個Roll 好好食佢地早早就 處理左 包住左 飯同調調味處理左 既 魚 超好食呀 !魷魚會調花界花重會有BB既魚 即好嫩既魚肉右下角 魚質好味重好重魚味勁鍾意最後個件 係馬糞海膽 都唔小架 好多架見到人地食既 $1680餐想夾人地既刺身 哈哈好好睇 依位雖然唔係整俾我地食既C夫但係 睇佢整 好好睇鮨鱗 服務 好好去到 成日斟水 但斟既水 唔多熱但同佢講後就 杯杯好熱啦重會 拉凳 師傅重好有禮貌 同好好勁係唔錯的我地兩人都係食左 $1200 抵好食😋會再返去食
勝價比勁高

其實我唔知叫咩名呀咁多舊
池魚呀 調魚 茶漬魚 火炙 件件飯都 細細件
師傅好野👍🏼!
左上角既 個件 好得意
因為 食前 師傅 拍一下 先…..
舊魚 會 好似 郁一郁咁架

會再返去食

2022-02-12
  • omakase
2022-02-09 107 浏览
<鮨燐>之前午餐及晚餐都試過,覺得不錯,近日推出了Early Dinner ~<時令精選廚師發辦おまかせ>套餐,當然也要試試🤩套餐包括前菜,刺身,壽司,和食,湯物及甜品😋剌身令我最深得我喜愛-九洲白象拔蚌配竹炭鹽-當中鹿兒島間八魚加上三星漬(辣辣地麵豉),幾惹味-鰆魚(鮫魚)加上麵豉醋後,酸酸甜甜其他:中拖羅,吞拿魚魚鮫,富山灣螢光魷魚🦑壽司🍣亦沒有失望,有6款,深海池魚,北寄貝,白烏賊🦑加上烏魚子,針魚,及我愛的海膽及車海老。當日的和食: 紅酒和牛面頰..座位有限,記得要訂座
套餐包括前菜,刺身壽司,和食,湯物及甜品😋

剌身令我最深得我喜愛
-九洲白象拔蚌配竹炭鹽
-當中鹿兒島間八魚加上三星漬(辣辣地麵豉),幾惹味
-鰆魚(鮫魚)加上麵豉醋後,酸酸甜甜
其他:中拖羅,吞拿魚魚鮫,富山灣螢光魷魚🦑
壽司🍣亦沒有失望,有6款,深海池魚,
北寄貝,白烏賊🦑加上烏魚子,針魚,及我愛的海膽及車海老。
當日的和食: 紅酒和牛面頰
座位有限,記得要訂座