2025-05-21 113 浏览
最近喺社交平台見到d 人話呢間餐廳好抵食,去左試咗佢$398 嘅set,份量對女仔嚟講啱啱好。前菜係水雲,微酸嘅味道配上鮮甜爽口嘅小貝柱,口感幾清爽。油甘魚刺身油脂豐富,加上清新的橙醬帶黎微酸嘅果香,再配上wasabi增添一絲辛辣感。壽司部份,伊佐木魚肉細緻,入口時可以感受到魚脂嘅細膩同醋飯嘅酸度形成平衡。鱸魚通常係中菜先會見到,但係餐廳今次揀左佢做其中一款壽司,鱸魚肉質爽口,味道口感都比較輕盈。吞拿魚赤身味道幾濃郁,鵝肝刨成絲後覆蓋在魚肉上入口即溶。三文魚西京燒的醬汁滲透魚肉,外層燒至微焦,內裡仍然保持嫩滑,入口時可以清楚感受到魚脂嘅細膩同醬汁嘅微甜。整體嚟講呢一間Omakese真係好平,當然食材冇平時嗰啲咁好,但係喺銅鑼灣諗唔到食邊間壽司嘅時候,不妨去試一試。

2025-05-15 95 浏览
鮨政x大湖京時頓街9號fashion walk 地下H2b 號鋪餐廳環境以目為主裝修簡潔,整齊乾淨,燈光柔和,坐得舒服,仲可以近距離欣賞廚師嘅手藝Omakase午餐一共有三款$298 (15品)$398(18品)$598 (20品)我揀咗$398 (18 品)蒸物,茶碗蒸蒸蛋上面鋪滿櫻花蝦,昆布,入面有雞肉粒同埋冬菇,白果,一齊蒸香味十足,雞蛋入口夠晒滑,高湯味道清甜吉列鮮帶子,用紫菜包住經過炸嘅帶子,外層黃金色有夠酥脆,上面鋪滿大大粒嘅魚子,每粒都有爆珠嘅感覺,配埋他他醬更加好味,又清爽壽司赤伊佐木魚,味道鮮甜爽口,鮮美且豐富,肉質結實而緊緻,口感滑嫩,有淡淡的甜味和鮮味深海池魚味道通常非常鮮美,肉質細嫩而富有彈性,帶有淡淡的海洋鹹味,油脂適中,入口甘香螢光魷魚軍艦味道鮮美、清甜,並帶有海洋的鮮味,魷魚肉質柔嫩,口感滑順,吃起微微的彈性左口魚,充滿着魚嘅油香,魚質鮮甜嫩滑,肉質細緻燒金雕立鱗魚金雕魚皮燒到卜卜脆,魚肉鮮嫩,配埋旁邊嘅支豆蓉,能夠提升魚嘅鮮味刺身Bb 真鯛,火炙油甘魚加咗豉油去燒,香氣誘人,食到油甘魚嘅鮮甜,醬汁用麵豉蛋黃調較,令到鮮味更加突出慢煮鮑魚配肝醬鮑魚經過慢煮
鮨政x大湖
京時頓街9號fashion walk 地下H2b 號鋪

Omakase午餐

我揀咗$398 (18 品)
蒸物,茶碗蒸

壽司

左口魚,充滿着魚嘅油香,魚質鮮甜嫩滑,肉質細緻

燒金雕立鱗魚

刺身
Bb 真鯛,火炙油甘魚

慢煮鮑魚配肝醬
鮑魚經過慢煮之後,依然爽口彈牙,軟嫩入味,入口鮮甜配埋濃郁嘅肝醬

海膽創意料理,海膽甜筒
滿滿的海膽,鮮甜甘香,口感滑順,略帶奶油感,帶有甜味,非常細膩

帆立貝壽司,味道鮮美,帶有自然的甜味,其肉質嫩滑,口感脆嫩

甜蝦壽司味道非常鮮美,帶有淡淡的甜味和鮮香蝦肉柔嫩,口感滑順,嚼勁棉柔

天婦羅沙鱒魚,外層炸到金黃色卜卜脆,中間魚肉嫩滑,脆到連骨都食得

魚湯味道鮮美,湯底由魚骨熬煮而成,散發出濃郁的魚香,湯汁滑順,帶有魚的鮮甜和鮮香

鵝肝吞拿魚壽司,表面雪花一樣的鵝肝,入口軟綿甘香,濃濃的鵝肝味,像忌廉一樣,吞拿魚肉質柔軟鮮嫩

海鮮卷,用多款刺身,有甜蝦,油甘魚,三文魚子等,用紫菜包住長長的,鮮甜好味

芒果沙冰,鬆軟棉滑,入口即溶,非常濃郁的芒果味,表面放有芒果粒,非常香甜
  • 深海池魚
2025-05-05 59 浏览
櫻花蝦茶碗蒸(有冬菇,昆布,白果,櫻花蝦)是清淡而鮮美,櫻花蝦的鮮香味,與蛋的滑嫩相結合,茶碗蒸表面昆布高湯蒸蛋的質地柔滑,入口即化,櫻花蝦的鹹香增添味道吉列鮮帶子用紫菜包住(他他醬三文魚子),鮮帶子炸後表面香脆,內裏鮮嫩,用紫菜包住,加了他他醬和三文魚子,鹹鮮的味道和紫菜的香很夾BB真鯛,肉質細嫩,軟滑鮮甜,有口感,食落帶有甜味油甘魚表面火灼(蛋黃加麵豉),入口魚肉細膩,表面經過火灼,帶有煙燻口味,魚油適中低溫慢煮鮑魚(配鮑魚肝醬),經過慢煮的鮑魚入口非常軟腍,很香的鮑魚味,和他特製的鮑魚肝醬很夾,令鮑魚味道更突出赤伊佐木(比較淡口),魚肉細膩,入口即化,慢慢咀嚼帶有甜味金鯛𩶘魚(配支豆蓉),肉質鮮嫩味道獨特,肉質細膩,口感滑順,魚肉味道清甜,配上自家製的支豆蓉很香口帆立貝壽司,肉質鮮嫩,味道鮮甜,口感軟腍天婦羅沙鱒魚,炸到金黃色,外脆內嫩,連魚骨都可以食深海池魚壽司,魚油甘香,肉質鮮甜嫩滑,魚肉細緻,還帶有甜味甜蝦壽司,蝦肉鮮甜軟糯,肉質細膩,越食越甘甜螢光魷魚軍艦,味道鹹香,肉質緊實,口感滑嫩,帶點脆感,有淡淡的煙燻味左口魚壽司,味道清新細膩,魚肉柔嫩,帶有淡淡鮮味。口感滑順,入

BB真鯛,肉質細嫩,軟滑鮮甜,有口感,食落帶有甜味

赤伊佐木(比較淡口),魚肉細膩,入口即化,慢慢咀嚼帶有甜味

帆立貝壽司,肉質鮮嫩,味道鮮甜,口感軟腍

天婦羅沙鱒魚,炸到金黃色,外脆內嫩,連魚骨都可以食

深海池魚壽司,魚油甘香,肉質鮮甜嫩滑,魚肉細緻,還帶有甜味

甜蝦壽司,蝦肉鮮甜軟糯,肉質細膩,越食越甘甜

左口魚壽司,味道清新細膩,魚肉柔嫩,帶有淡淡鮮味。口感滑順,入口即化

魚湯,濃郁鮮甜清鮮,入口鮮美香濃的魚味

鵝肝吞拿魚壽司吞拿魚表面用鵝肝刨成的雪花,美麗又好味,鵝肝味道濃郁,口感滑嫩,入口即化奶油感,吞拿魚肉質細膩,魚肉棉實鮮甜

海膽甜筒表面放滿了海膽,入口甘甜,口感綿密,濃濃的海膽香

海鮮卷用多款刺身製作,有甜蝦,三文魚子,吞拿魚,用紫菜包住,有特色又很好味

芒果沙冰很濃郁的芒果味,入口非常綿密,入口即溶,表面放有新鮮芒果粒,果肉新鮮清甜
2025-05-01 56 浏览
今日黎食性價比好高嘅omakase🥢櫻花蝦茶碗蒸櫻花蝦鋪滿個面,每一啖都有櫻花蝦味😋蛋好滑,味濃🥢吉烈帶子伴他他醬帶子炸到外面酥脆,入面依然軟滑除左帶他他醬,仲伴左啲魚子入口鮮味大爆發,必試!🥢磯煮鮑魚伴肝醬鮑魚好淋好易咬,醬油味都好入味配埋肝醬食鮮味提升👍🏻🥢魴鮄魚刺身魴鮄魚係春夏天嘅魚,因為入口比較清新,唔會話魚油好多好heavy呢啲仲有兩種食法第一種配左蔥食,入口更加香第二種配返柚子胡椒,入口比較清新🥢金鯛立鱗燒所謂立鱗燒即係燒到啲魚鱗企起身同埋燒到好酥脆呢度用左白金鯛,魚肉鮮嫩,魚鱗鬆化配埋枝豆豆腐醬去食,又係另一個味道🥢鰤魚刺身魚皮輕輕燒過,更帶出油脂感魚身比起魴鮄魚就滑身好多底下配埋蛋黃麵豉醬,呢個配搭比較新穎🥢壽司金目鯛 - 魚香味十足帆立貝 - 好滑好有鮮味赤依左木 - 比較爽口深海池魚 - 魚味再濃啲,入口爽口彈牙甜蝦 - 真係夠哂甜😆金扁鯛 - 即係紅衫魚,肉質淋滑啲🥢天婦羅沙錐魚雖然炸過,但肉質都好鮮嫩🥢飄雪鵝肝吞拿魚壽司飄雪鵝肝係用左紅酒慢煮鵝肝再冷藏師傅整好舊壽司就會,就會刨啲鵝肝落去🥹睇落好奢侈,一入口啲鵝肝會溶係口入面啲味同吞拿魚好夾,果然係呢度嘅名物🥢海
今日黎食性價比好高嘅omakase

🥢櫻花蝦茶碗蒸
櫻花蝦鋪滿個面,每一啖都有櫻花蝦味😋
蛋好滑,味濃

🥢吉烈帶子伴他他醬
帶子炸到外面酥脆,入面依然軟滑
除左帶他他醬,仲伴左啲魚子
入口鮮味大爆發,必試!

🥢磯煮鮑魚伴肝醬
鮑魚好淋好易咬,醬油味都好入味
配埋肝醬食鮮味提升👍🏻

🥢魴鮄魚刺身
呢啲仲有兩種食法
第一種配左蔥食,入口更加香
第二種配返柚子胡椒,入口比較清新

🥢金鯛立鱗燒
所謂立鱗燒即係燒到啲魚鱗企起身同埋燒到好酥脆
呢度用左白金鯛,魚肉鮮嫩,魚鱗鬆化
配埋枝豆豆腐醬去食,又係另一個味道

🥢鰤魚刺身
魚皮輕輕燒過,更帶出油脂感
魚身比起魴鮄魚就滑身好多
底下配埋蛋黃麵豉醬,呢個配搭比較新穎

🥢壽司
金目鯛 - 魚香味十足
帆立貝 - 好滑好有鮮味
赤依左木 - 比較爽口
深海池魚 - 魚味再濃啲,入口爽口彈牙
甜蝦 - 真係夠哂甜😆
金扁鯛 - 即係紅衫魚,肉質淋滑啲

🥢天婦羅沙錐魚
雖然炸過,但肉質都好鮮嫩

🥢飄雪鵝肝吞拿魚壽司
飄雪鵝肝係用左紅酒慢煮鵝肝再冷藏
師傅整好舊壽司就會,就會刨啲鵝肝落去🥹
睇落好奢侈,一入口啲鵝肝會溶係口入面
啲味同吞拿魚好夾,果然係呢度嘅名物

🥢海膽甜筒
海膽鮮甜,creamy
咁樣食反而無咁油膩

🥢蔥吞拿魚卷
2025-04-30 64 浏览
昨晚行經銅鑼灣嘅鮨政x大湖,感覺似曾相識。因為之前在深圳食過鮨政,於是走入去試試先。因為時間尚早關係,顧客不多,可以跟師傅暢談,原來這間真是跟國內的鮨政同屬一個集團,而大湖是香港分店的供應商,所以便用了「鮨政x大湖」這個店名。今晚選了個$398嘅套餐試試,總共有18道菜品。首先係沖繩海苔、櫻花蝦嘅茶碗蒸,口感極為嫰滑。吉列帆立貝配三文魚子加埋自家製嘅他他醬,好鬼惹味。日本伊豆蓮子鯛刺身,脂肪極為豐厚。大連嘅鮑魚配開心果碎伴鮑魚乾醬,肉質細嫩,鮮而不膩。鱚魚天婦羅,口感非常鮮嫩,入口即化。日本神奈村赤衣佐目🍣,口感鮮嫩。北海道帆立貝🍣,肉質夠彈牙。俄羅斯甜蝦🍣,軟嫩甘甜。長崎深海池魚🍣,口感順滑鮮甜。金鯛立鱗燒配上枝豆豆醬,立鱗燒皮脆肉滑,與枝豆豆醬味道甚為搭配。油甘魚刺身配蛋黃麵豉醬,食落淡淡甘甜,充斥魚油香氣。日本鹿兒島吉備奈子🍣,最大特徵就是魚身兩側嘅銀帶,相當吸睛,甜中帶點回甘。日本富山螢光魷魚🍣 ,充滿鮮甜魚香味。角切魚生手卷,材料極之豐富,超滿足。北海道馬糞海膽配吞拿魚蓉甜筒,甜筒係鱈魚乾造成,好鬼脆口,配搭夠晒特別。飄雪鵝肝吞拿魚🍣,我最喜愛呢款🍣,師傅喺我面前刨鵝肝,我叫
昨晚行經銅鑼灣嘅鮨政x大湖,感覺似曾相識。

今晚選了個$398嘅套餐試試,總共有18道菜品。

首先係沖繩海苔、櫻花蝦嘅茶碗蒸,口感極為嫰滑。

吉列帆立貝配三文魚子加埋自家製嘅他他醬,好鬼惹味。

日本伊豆蓮子鯛刺身,脂肪極為豐厚。

大連嘅鮑魚配開心果碎伴鮑魚乾醬,肉質細嫩,鮮而不膩。

鱚魚天婦羅,口感非常鮮嫩,入口即化。

日本神奈村赤衣佐目🍣,口感鮮嫩。
北海道帆立貝🍣,肉質夠彈牙。
俄羅斯甜蝦🍣,軟嫩甘甜。
長崎深海池魚🍣,口感順滑鮮甜。

油甘魚刺身配蛋黃麵豉醬,食落淡淡甘甜,充斥魚油香氣。

日本富山螢光魷魚🍣 ,充滿鮮甜魚香味。

角切魚生手卷,材料極之豐富,超滿足。

飄雪鵝肝吞拿魚🍣,我最喜愛呢款🍣,師傅喺我面前刨鵝肝,我叫師傅刨多點,鵝肝似❄️般散落在🍣上,入口即溶,似食緊🍦。

豆腐魚湯,煲到夠晒濃,非常鮮味。

芒果沙冰,沙冰口感棉密,入口即化。

2025-04-29
  • 飄雪鵝肝吞拿魚壽司
  • 金鯛立鱗燒
2025-04-29 47 浏览
位於銅鑼灣咁繁盛地帶,居然發現一間平價omakase *鮨政* ,非常有驚喜,食材質素非常高質,並唔會將貨就價。店舖一張L型大吧枱,大約有10個坐位,(所以一定要預先book位喔😆),兩位廚師在場助陣站於吧枱內準備食材招呼客人。坐吧枱最好地方就係一邊食一邊同師傅大家有互動,師傅會讓我地邊食邊講解當日時令食材,有講有笑,氣氛融洽。🥢蒸物:櫻花蝦茶碗蒸,加上櫻花蝦令鮮味更加提升。🍣招牌壽司:招牌飄雪鵝肝吞拿魚壽司 - 鵝肝用紅酒慢煮再急凍至硬身,吞拿魚壽司上枱前曬上鵝肝碎,壽司入口鵝肝蓉先係口內蓉化,順滑鮮味,令壽司味道升格。🥢吉列帶子伴他他醬吉列帶子入口鮮甜,魚子鋪面,增加鮮味。🥢磯煮鮑魚伴肝醬鮑魚口感冧滑富彈性,伴鮑魚肝打成嘅醬汁伴食,非常鮮甜。🥢春夏天時令嘅魴鮄魚,第一次食呢款刺身,爽口味道清甜。🥢白金鯛 - 魚皮燒至脆身,配以支豆蓉配食,有清新味蕾效果。🥢獅魚 - 魚皮炙燒過,多份蕉香味道,魚身清甜順滑,同蛋黃醬非常配合。🍣時令壽司六貫師傅選用春夏天最時令食材以白身魚為主,(金目鯛、帆立貝、赤衣佐目、深海池魚、金線鯛、甜蝦)非常適合夏天食用,味道較清,各款壽司味道同口感都各有層次,

🥢蒸物:
櫻花蝦茶碗蒸,加上櫻花蝦令鮮味更加提升。

🍣招牌壽司

🥢吉列帶子伴他他醬
吉列帶子入口鮮甜,魚子鋪面,增加鮮味。

🥢磯煮鮑魚伴肝醬
鮑魚口感冧滑富彈性,伴鮑魚肝打成嘅醬汁伴食,非常鮮甜。

🥢春夏天時令嘅魴鮄魚,第一次食呢款刺身,爽口味道清甜。

🍣時令壽司六貫
師傅選用春夏天最時令食材

以白身魚為主,(金目鯛、帆立貝、赤衣佐目、深海池魚、金線鯛、甜蝦)非常適合夏天食用,味道較清,各款壽司味道同口感都各有層次,有口感爽身有咬口,有順滑鮮美,令食客每件都享受不同嘅快感😋😋。

🥢沙錐魚天婦羅 - 薄薄天婦羅粉漿,炸至骨香酥脆,脆而不膩效果,魚身香甜,入口即溶。

🥢海膽手卷,中間鋪滿吞拿魚蓉,雙重享受,海膽順滑鮮甜,中間吞拿魚蓉入口即溶,兩者係口腔混合,令鮮味不停爆發。

🥢蔥花吞拿魚腩手卷,蔥花令吞拿魚味道更加突出,增加味道層次。

🥣最後一碗熱騰騰嘅味噌湯作結終,魚味極之濃郁鮮甜。

🍮綠茶紅豆奶凍,綠茶同紅豆絕配,入口清清涼涼。

2025-04-25 37 浏览
早晨清涼的天氣,微雨,帶點浪漫感覺,一個人逛完公園,饑餓的味蕾蠢蠢欲動,走進餐廳,一頓美味的Omakase開始。$398套餐,只是其他同類餐廳的一半價錢,18樣品,超吸引,想想就流口水了。蒸食 🎗茶碗蒸,沖繩海草櫻花蝦,鮮滑嫩絕配。🎗蛋黃味噌醬鰤魚刺身,軟糯的魚肉配香滑的蛋黃味咪噌醬,奇妙👍🎀吉列帶子佐塔塔醬,一點酸甜味,外脆內嫩,好吃。🎀青檸皮依佐木白身魚刺身🥇鮑魚肝醬燉鮑魚微甜令鮑魚更鮮美,一口米飯吸盡鮑魚肝醬🥇金雕立鱗燒,枝豆蓉的口感令人有幸福的感覺🏆時令壽司 可北魚壽司🍣凡立貝壽司白蠟魚壽司深海遲魚壽司金木雕柚子皮壽司😋甜蝦壽司🦐招牌拖羅鵝肝壽司⭐⭐⭐⭐⭐壽司形狀精美,剛好一口相容,大廚還按客人喜好和飯量調配,絕對友善。🥰🎖天婦羅沙椎魚,有點像九肚魚,但比較鮮味厚實,更喜歡。🎊🎊創意料理, 海膽冰淇淋甜筒🥳🥳今日最愛時令美食,冰淇淋甜筒🍦吞拿魚海膽,絕對是人間最美味,把我的心❤都化了。👍👍廚師創意無限,配料用青檸皮,柚子,枝豆,紫蘇葉等,突出海鮮味道,出奇不意地達到驚喜的美味。非常欣賞。🤩🤩✨️熱湯昆布豆腐魚湯✨️甜點紅豆綠茶🍵布丁清香甜糯的味道令人陶醉,不想回到現實。😉

蒸食
🎗茶碗蒸,沖繩海草櫻花蝦,鮮滑嫩絕配。

🎀吉列帶子佐塔塔醬,一點酸甜味,外脆內嫩,好吃。

🎀青檸皮依佐木白身魚刺身

🥇鮑魚肝醬燉鮑魚
微甜令鮑魚更鮮美,一口米飯吸盡鮑魚肝醬

🥇金雕立鱗燒,枝豆蓉的口感令人有幸福的感覺

🏆時令壽司
可北魚壽司🍣
凡立貝壽司
白蠟魚壽司
深海遲魚壽司
金木雕柚子皮壽司😋
甜蝦壽司🦐
招牌拖羅鵝肝壽司⭐⭐⭐⭐⭐

🎖天婦羅沙椎魚,有點像九肚魚,但比較鮮味厚實,更喜歡。
🎊🎊創意料理, 海膽冰淇淋甜筒🥳🥳

✨️熱湯
昆布豆腐魚湯
✨️甜點

紅豆綠茶🍵布丁
清香甜糯的味道令人陶醉,不想回到現實。😉
2025-04-21 17 浏览
呢間日式Omakase餐廳簡直係性價比之王!只係三百幾蚊,就可以食到18道菜,新鮮海鮮同精緻料理,nice•櫻花蝦茶碗蒸:滑嫩得像雲朵,櫻花蝦鮮甜爆表,層次感滿滿!🍣 壽司刺身派對:•目仁奈壽司:魚肉軟滑甘甜,配微酸醋飯,絕配!•帆立貝壽司:鮮嫩入口即化,甜味清爽,超滿足。•黑睦魚壽司:輕炙後油脂香氣爆發,細膩又濃郁。•甜蝦壽司:蝦肉彈牙鮮甜,鮮到一個點!•火炙油甘魚刺身配蛋黃醬:微炙香氣撲鼻,蛋黃醬濃滑,層次豐富。•火炙沙甸魚壽司:鮮美滑嫩,炙燒後油脂香同醋飯好match!•香煎金鯛配黑松露醬:魚皮脆肉嫩,黑松露醬濃到犯規,奢華感爆棚!•沙嘴魚天婦羅:炸衣酥脆,魚肉嫩滑,配醬汁好正。•火炙螢光魷魚手卷:魷魚鮮甜微脆,炙燒海味突出,超有層次。

•櫻花蝦茶碗蒸:滑嫩得像雲朵,櫻花蝦鮮甜爆表,層次感滿滿!

🍣 壽司刺身派對:
•目仁奈壽司:魚肉軟滑甘甜,配微酸醋飯,絕配!
•帆立貝壽司:鮮嫩入口即化,甜味清爽,超滿足。

•黑睦魚壽司:輕炙後油脂香氣爆發,細膩又濃郁。

•甜蝦壽司:蝦肉彈牙鮮甜,鮮到一個點!

•沙嘴魚天婦羅:炸衣酥脆,魚肉嫩滑,配醬汁好正。

•火炙螢光魷魚手卷:魷魚鮮甜微脆,炙燒海味突出,超有層次。

2025-04-21 27 浏览
最近去咗銅鑼灣一間高級Omakase餐廳,環境典雅,以木質設計為主,燈光柔和,搭配吧枱座位,讓食客可以近距離欣賞師傅精細的料理手藝。🍵 *蒸物與熱食* - *櫻花蝦茶碗蒸* :茶碗蒸滑嫩細膩,蛋香與櫻花蝦鮮甜交織,湯底醇厚帶有昆布高湯的甘甜。 - *吉列帶子伴他他醬* :外層金黃酥脆,帶子內裡柔嫩,搭配酸甜他他醬,風味清爽。 - *磯煮鮑魚伴肝醬* :鮑魚燉至軟嫩入味,肝醬濃郁,提升海鮮鮮甜層次。🍣 *壽司與刺身* - *目仁奈壽司* :肉質柔滑,帶微微甘甜,搭配醋飯清爽平衡。 - *帆立貝壽司* :鮮甜細膩,入口即化,搭配醋飯更顯清新。 - *黑睦魚壽司* :微炙提升油脂香氣,魚肉細膩,口感豐富。 - *甜蝦壽司* :蝦肉嫩滑微甜,鮮度極高,入口彈牙。 - *火炙油甘魚刺身配蛋黃醬* :炙燒後香氣誘人,蛋黃醬增添濃滑口感,鮮甜有層次。 - *香煎金鯛配黑松露醬* :金鯛魚皮香脆,肉質細嫩,黑松露醬奢華濃郁,提升整體鮮味。 - *火炙梳子魚壽司* :魚肉鮮嫩甘甜,炙燒帶出獨特炭香,入口即化。 - *火炙沙甸魚壽司* :沙甸魚鮮美滑嫩,微炙提升油脂香氣,搭配醋飯更添

🍵 *蒸物與熱食*

🍣 *壽司刺身*

- *甜蝦壽司* :蝦肉嫩滑微甜,鮮度極高,入口彈牙。

- *火炙沙甸魚壽司* :沙甸魚鮮美滑嫩,微炙提升油脂香氣,搭配醋飯更添風味。
- *招牌飄雪鵝肝吞拿魚壽司* :濃郁鵝肝與吞拿魚結合,入口即化,極致奢華。

🔥 *創意料理與天婦羅*
- *沙嘴魚天婦羅* :炸衣輕薄酥脆,魚肉鮮嫩,入口帶微微海鮮甘甜。

- *火炙螢光魷魚手卷* :螢光魷魚鮮甜微脆,炙燒提升海味,手卷層次分明。

- *海膽甜筒* :海膽綿密細緻,搭配脆皮甜筒,入口甘甜,是創意料理的驚喜。

🥣 *湯品與甜品*
- *魚湯* :湯底醇厚鮮美,魚肉滑嫩,帶濃郁海鮮風味。
- *芒果沙冰* :果香清新,冰涼爽口,甜度適中,為整餐完美收尾。
2025-04-14 47 浏览
上個週末同朋友去咗一間好有格調嘅日式料理餐廳食OMAKASAE,$398已經包括咗蒸物、刺身、壽司、甜品都有,食到我哋超級滿足🤍主廚真係超級專業,又nice每度菜都好有心思!🔥首先試咗蒸物嘅「茶碗蒸」,一上枱已經聞到陣陣蛋香,入口滑溜得嚟仲有蝦嘅鮮甜,蛋漿蒸得啱啱好,軟嫩到不得了。食落開胃又舒服,係一個好溫柔嘅開始!🔥之後有「吉列帶子伴他他醬」,帶子炸得金黃酥脆,外層薄脆得黎唔油膩,咬開即係鮮嫩嘅帶子肉,配上酸酸甜甜嘅他他醬,味道好平衡。我同朋友食完真係好滿足!🔥再試咗「磯煮鮑魚伴肝醬」,鮑魚煮得軟腍又彈牙,鮮味爆棚,先食一啖原隻鮑魚,已經好正;之後跟指示將肝醬同飯一齊食,嗰陣濃郁嘅肝香同飯嘅甜味一齊爆出嚟,簡直係完美combo!朋友話呢個配搭好似藝術品咁有層次,抵讚!🔥刺身環節有「火炙油甘魚鰤魚刺身配醋麵豉」,油甘魚同鰤魚火炙得啱啱好,表面微焦香,肉質仲係嫩滑,配上醋麵豉嘅酸香,食落去好清新。我哋幾個食到瞇晒眼,話呢個刺身真係好高質!🔥之後試咗「甘鯛立鱗燒配黑松露海膽醬」,魚皮燒到脆卜卜,跟指示連皮一齊食,魚肉嫩滑同黑松露海膽醬嘅濃香好夾,層次感爆棚。呢道菜真係好精緻,食完真係好有幸
上個週末同朋友去咗一間好有格調嘅日式料理餐廳食OMAKASAE,$398已經包括咗蒸物、刺身壽司甜品都有,食到我哋超級滿足🤍
主廚真係超級專業,又nice
每度菜都好有心思!

我哋幾個食到瞇晒眼,話呢個刺身真係好高質!
🔥之後試咗「甘鯛立鱗燒配黑松露海膽醬」,魚皮燒到脆卜卜,跟指示連皮一齊食,魚肉嫩滑同黑松露海膽醬嘅濃香好夾,層次感爆棚。呢道菜真係好精緻,食完真係好有幸福感!
講到壽司,「招牌飄雪鵝肝吞拿魚壽司」真係全晚焦點!
🔥鵝肝用紅酒慢煮再急凍,刨成雪花咁飄喺吞拿魚上,入口似食雪糕咁幼滑,鵝肝嘅香同吞拿魚嘅鮮味一齊融化,食到我哋差啲喊出嚟!朋友話呢個創意100分!
🔥「海膽呑拿魚甜筒」都好驚喜,海膽嘅甜同吞拿魚嘅鮮味塞喺脆筒入面,食落好似甜品咁有趣,仲好得意,影相打卡一流!
🔥「時令壽司6貫」每款都係驚喜:真鯛鮮甜、金目鯛入口即化、甜蝦配鹹蛋黃碎碎好香、紋甲魷魚加檸檬汁同紫蘇葉清新到爆、深海池魚配柚子胡椒好開胃、火炙鰈魚裙邊配自家製XO醬似嘅醬汁,濃香得黎唔搶味。每件壽司都好有誠意,食到我哋讚唔停口!
🔥仲有「螢光魷魚配青檸啫喱」,魷魚鮮甜爽口,青檸啫喱酸酸地好解膩,賣相仲靚到不得了!
「呑拿魚蓉卷」入口軟滑,吞拿魚嘅鮮味好濃,簡單但好滿足。
🔥甜品係「芒果綿綿冰」,芒果味超濃,刨冰細膩得似雪,甜度啱啱好,食完好似為成餐畫上完美句號。

我同朋友一致話呢間餐廳質素高到爆,服務員仲好親切,環境又靚,價錢合理,下次一定再嚟試其他菜,真係超推!
2025-04-13 122 浏览
今次同大家分享一間隱藏喺銅鑼灣嘅日式餐廳,主打Omakase廚師發辦,食材由日本直送,今次食嘅$398午市套餐,有18品,超級多野食,好好味!師傅非常非常nice! 值得推介!🔥櫻花蝦茶碗蒸一揭蓋就聞到濃郁櫻花蝦香,蒸蛋滑到似絲綢,面頭鋪滿脆口櫻花蝦乾,鮮甜層次爆燈!師傅話關鍵在於用自家製高湯代替水打蛋,難怪食到尾都唔會「出水」! 🔥吉列帶子伴他他醬帶子外層炸衣薄到透光,咬落「咔嚓」一聲,內裡溏心狀態完美,配自家調他他醬,酸香平衡油膩感。好味!🔥磯煮鮑魚伴肝醬鮑魚慢煮淋上鮑魚肝醬,入口軟糯帶微微酒香。食完鮑魚,師傅會奉上一小碗醋飯,將剩餘肝醬撈勻,嗰種濃郁鮮味真係邪惡到喊! 好滿足!🔥立鱗燒呢道絕對係技術展現!魚連鱗炸至立起,鱗片脆如薯片,魚肉卻保持嫩滑,蘸上混入北海道海膽同法國黑松露嘅醬汁,鹹鮮中帶菌香,食到唔捨得吞🔥油甘魚同鰤魚都係厚切,師傅輕輕炙燒魚皮,逼出魚油香,點睛之筆係自家製醋麵豉醬用白味噌加米醋調和,酸度溫柔,完美襯托魚脂豐腴! 🔥招牌飄雪鵝肝吞拿魚壽司將法國鵝肝凍硬刨成雪花,鋪喺吞拿魚赤身上,入口即化似拖羅雪糕,下面嘅醋飯混咗少許山葵,嗰種冰火交融嘅感覺,真係要親

🔥櫻花蝦茶碗蒸

🔥吉列帶子伴他他醬

🔥磯煮鮑魚伴肝醬

🔥立鱗燒

🔥招牌飄雪鵝肝吞拿魚壽司
將法國鵝肝凍硬刨成雪花,鋪喺吞拿魚赤身上,入口即化似拖羅雪糕,下面嘅醋飯混咗少許山葵,嗰種冰火交融嘅感覺,真係要親身試過先明! 非常之有創意!

🔥師傅握壽司手勢快狠準,醋飯溫度同鬆緊度拿捏極準:
🔥甜蝦壽司黏糯鮮甜到似食緊蝦膏!
🔥金目鯛皮層微微炙過,魚油滲入飯粒,好正
🔥碟魚裙邊先用火槍逼出油脂,入口即溶,記得唔好點醬油,原味先夠震撼!
🔥油甘魚・鰤魚刺身:兩款都係冬季當造,油甘魚爽彈,鰤魚則帶奶油質感,師傅刻意唔炙燒,等食客感受最純粹嘅魚味。

🔥芒果棉花冰
呢碗棉花冰綿密到似食緊空氣感雪葩,底層仲有提子同椰果,清新收尾剛剛好!
2024-12-14 1536 浏览
我地二人去食lunch, 叫左第二位半價的$498 omakase set記憶點1. 全場師傅只係講左件牡丹蝦刺身係加拿大,其他所有食材就完全無介紹產地2. 佢地有15間分店係大陸,香港得一間,絕無分店!3. 我地只係見師傅係我地面前切過一塊魚料,其他所有魚料都係預先切好左拎出泥。而我地決定食邊個set係到場先㨂的… 4. 最後嗰件赤身鵝肝幾持別5. 海膽帆立貝的海膽係亂排,充滿生殖腺味,唔甜6. 燒虎蝦食得出係雪蝦,蝦身無味無彈性7. 獅魚還好8. 舍利酸度高同有咬口9. 第一度蒸蛋幾好食10. Waiter服務態度差同唔專業!我地問佢邊個餐有第二位半價,佢答我地係社交平台見到邊個就邊個🙄 咁的服務佢都收左10% service charge!11. 師傅係唔太識握壽司的。先唔好講幾多手握好一件壽司。我見到佢掃到成手指都係飯粒,件野握好搽完豉油後又再握過😐結論係中大伏😂 $400一位我去食放題好過🙄

記憶點
2. 佢地有15間分店係大陸,香港得一間,絕無分店!
4. 最後嗰件赤身鵝肝幾持別

2024-12-13
庆祝纪念
纪念日
2024-11-20 1740 浏览
原價千幾蚊嘅 omakase dinner set優惠價$498 , 所以入去試試。 總結黎講 , 魚生類嘅食物食落完全無特別,有啲似普通壽司鋪水準,亦不是特別新鮮。壽司啲飯超酸,完全蓋過晒魚生嘅味道。甜品係抹茶奶凍 , 個質感好水。 唯獨係個鵝肝幾特別。 $498 真係完全俾多佢, 我會寧願用呢個價錢去食放題
2024-11-04 1863 浏览
上星期六一試,女侍應問有無野唔食,我回答同行食客不食蠔,最後都係上咗每人一份蠔,為免浪費,我唯有繼續享用另外,份量比上次少,有啲唔夠,食物新鮮,師傅有禮貌,下次未必再去
2024-11-02
2024-10-07 2286 浏览
銅鑼灣食 Lunch Omakase。睇完某台介紹,吃貨優惠, 18道菜 lunch omakase,第2位半價。原價兩位 $2996, 25折,平均每人$ 411。全場15座位,爆晒。全部都用同一優惠。相信都是看了同一介紹。🔹️櫻桃羅白漬▪️開胃,櫻桃漬,口感正✅️🔹️鮑魚茶碗蒸▪️ 正常🔹️慢煮鮑魚配鮑魚肝醬 ▪️正常🔹️鐵板蝦 ▪️細只蝦,但都爽口✅️🔹️日本生蠔 ▪️細只,爽口,但不鮮甜🔹️toro ▪️沒油脂香🔹️牡丹蝦刺身 ▪️ 正常🔹️10件壽司 ▪️ 普通款式,魚片太薄, 細一點。魚片一早已切定,等師傅手握飯再送上。🔹️飄雪鵝肝吞拿魚▪️是赤身部份,師傅即時在面前刨上用紅酒浸過鵝肝)🔹️吞拿魚蓉手卷▪️份量太少,魚肉好少🔹️鯛魚濃湯▪️好正,香濃✅️🔹️紅豆綠茶布甸▪️正常餐廳只有兩個廚師,同一時間 serve 15位人客。一定好趕。用餐後感覺似食快餐,mass production。 每次15份咁出餐。材料都算新鮮,唔會冇魚味。壽司表面經常用 柚子,檸檬,醬油,蓋了鮮味亦提不了鮮。 壽司魚片太細太薄了,食完整餐omakase,好似唔夠飽🤣🤣試一次就夠,暫不考慮再到訪啦❗️❗️

🔹️櫻桃羅白漬▪️開胃,櫻桃漬,口感正✅️
🔹️鮑魚茶碗蒸▪️ 正常
🔹️慢煮鮑魚配鮑魚肝醬 ▪️正常
🔹️鐵板蝦 ▪️細只蝦,但都爽口✅️
🔹️日本生蠔 ▪️細只,爽口,但不鮮甜
🔹️toro ▪️沒油脂香
🔹️牡丹蝦刺身 ▪️ 正常
🔹️吞拿魚蓉手卷▪️份量太少,魚肉好少
🔹️鯛魚濃湯▪️好正,香濃✅️
🔹️紅豆綠茶布甸▪️正常

試一次就夠,暫不考慮再到訪啦❗️❗️

2024-10-04
用餐优惠