2020-03-07 332 浏览
尖沙咀黎講食物質素同價錢可以接受,係叫左兜蜆有啲沙,裝修環境都舒服,星期六lunch hour去個時唔算多人,店員服務都好,入去要量體溫,安全衛生,可以考慮~~~
2020-02-01 530 浏览
推薦指數:🤩🤩🤩🤩公司lunch~有同事推介黎食鮨一!真係無介紹錯,午市lunch set好有水準兼非常抵食呀!壽司set,有8件唔同款式的壽司,非常新鮮,而且壽司醋飯係加左少量醬油,本身味道已經幾足夠!以lunch set黎講壽司水準極高,海膽壽司啲海膽滿到瀉咁濟,帶子又大件~非常抵讚成個set除左呢8件壽司,仲有一碗細的稻庭烏冬、蒸蛋同麵豉湯!好滿足的午餐SET~我地除左每人一個lunch set,又見到呢個迷你海膽吞拿魚蓉飯,一齊嗌左個share!海膽極多,鮮甜無異味,口感好RICH ! 而底部的吞拿魚蓉配埋海膽同飯都一樣係好正~ 大家食完都覺得要一讚CP值咁高的樓上日本餐廳
推薦指數:🤩🤩🤩🤩

2020-01-28 457 浏览
💸 :HK 400~Signature sea urchin mini bowl 😋This massive mound of uni for me a sea urchin fan, there’s nothing more indulgent. Sitting on a scoop of vinegared sushi rice, the grainy orange lobes practically spill over the bowl, with more strips than we can count piled on top of each other. Just taste the best of what the spiky ocean gem has to offer😋~~Look!! cloud-pink fatty tuna🐟The first bite threw me back to the time I had my first fatty tuna experience in Kuromon market @Osaka ~
💸 :HK 400

Look!! cloud-pink fatty tuna🐟
2020-01-22 504 浏览
booked左檯食1800,1755黎到門口未入得,過左1800至開始安排入坐,限時1.5小時還枱。點了特上壽司十貫,牛油果軟殼蟹反卷,牛油蘆筍,青酒煮蜆,免治雞肉棒,雜錦天婦羅,赤貝刺身,同埋燒牛小排串。被安排坐系bar枱,原本以為可以欣賞師傅手勢,點知見到位負責切魚的師傅,連邊舊魚打邊舊魚都分唔清,一路切要一路問隔離個位師傅要切咩畀客人,中途仲要打爛碟;另一邊的師傅同其他師傅傾偈時,又話自己切親手...成件事的感覺系師傅唔專心專注,就算最後出品不過不失,都畀人唔專業的感覺。牛油蘆筍,清酒煮蜆,同赤貝刺身系好食的。免治雞肉棒個醬極鹹,天婦羅非常厚粉,食粉多過食蝦。總的來說...吸引唔到食多次。

總的來說...吸引唔到食多次。
一月17号,在鮨一,订坐晚餐。要踎吧台,已经无语。服务员的寸寸态度,更是无耐。两星期前,在中环吃日本菜。态度坐位就是天堂和地狱。$1711坐大卡位,七点到十点多。$1445踎小吧台,仲要受气。再被叫够钟埋单,90分钟的受难,真是不堪。要做市场,定位要紧。每张单八百元,还是每张单人均消费$800.00才是要仔细想清楚的问题。中环的租金,绝不会低于尖沙咀。可是服务和地方,差别太大了!很抱歉,已经提醒了所有认识的朋友,这家日本店,就不用去光顾了!
2020-01-17
2020-01-11 768 浏览
呢間鮨一係早排食架啦個人覺得算係CP值幾高既日本餐廳刺身類都幾新鮮.🦀甲羅燒賣相非常吸引 蟹膏上伴上一隻蛋黃攪拌之後就可以放上已經烘脆左既多士一齊食入口係滿滿既蟹膏香有埋多士一齊食就無咁膩.🐟銀雪魚刺身 銀雪魚好肥美又有咬口而且好鮮味.🐠秋刀魚刺身秋刀魚刺身鮮味肥美 配上蔥花醬油鮮味更突出魚味甘甜.🥗日本海葡萄蕃茄沙律海葡萄口感爽口 配埋沙律菜同酸醋汁好開胃蕃茄甜度好高好好食其實仲有order其他野食,不過還是無影就食左😂😂
呢間鮨一係早排食架啦

魚味甘甜
🥗日本海葡萄蕃茄沙律
海葡萄口感爽口 配埋沙律菜同酸醋汁好開胃
蕃茄甜度好高好好食

其實仲有order其他野食,不過還是無影就食左😂😂
2020-01-08 329 浏览
約朋友食飯 朋友好鍾意食日本嘢於是就選了這間鮨一餐廳有三層 坐滿了客人 相當受歡迎日本真蠔$88隻 蠔有手掌般大隻 加左櫻花做點綴蠔味鮮甜度好出 少少creamy 夠肥美吃下去淡淡海水味 愛蠔之人之選刺身組合來這裡當然要一嘗各類刺身有針魚、鰤魚、銀雪魚、鰆魚和日本花竹蝦刺身 各款都好新鮮 肉質肥厚 入口充滿油香中間的針魚配搭醬油 口感濃郁味道一流沙甸魚卷入口都有驚喜 沙甸魚卷一口吃下去已經感受到油香慢慢走出來飯加入左特別的醬汁 整體好夾 好味道另外有供應2款自家製梅酒及威士忌梅酒夠特別 喜歡喝梅酒的朋友可以一嘗
約朋友食飯 朋友好鍾意食日本嘢

飯加入左特別的醬汁 整體好夾 好味道

另外有供應2款自家製梅酒及威士忌梅酒
夠特別 喜歡喝梅酒的朋友可以一嘗
2020-01-06 306 浏览
普天同慶的日子男朋友找到了這一間位於尖沙咀的 — 鮨一日本料理 好好吃一餐 一起迎接新的一年香箱蟹條條蟹肉底下加入蟹膏蟹肉絲和滿滿蟹籽蟹籽味道濃濃 令口感更豐富吃出蟹肉本身的鮮甜香味 配上紫菜十分搭點了一些魚肉刺身試一試有沙甸魚、銀雪魚等 還點了花竹蝦針魚刺身肉質較結寶 吃下去鮮甜不會腥點了香蔥醬油 不錯不錯鰤魚油甘魚之王的鰤魚入口又滑又軟濃郁魚味帶陣陣油脂香 正辣味噌和牛腹和牛腹入口軟綿 肉質嫩滑配搭上辣味噌鹹鹹香香底下加入了蘿蔔 清甜入味又夠綿 好味道

普天同慶的日子

香箱蟹
條條蟹肉底下加入蟹膏蟹肉絲和滿滿蟹籽
蟹籽味道濃濃 令口感更豐富

吃出蟹肉本身的鮮甜香味 配上紫菜十分搭

點了一些魚肉刺身試一試
有沙甸魚、銀雪魚等 還點了花竹蝦

針魚

和牛腹入口軟綿 肉質嫩滑
配搭上辣味噌鹹鹹香香
底下加入了蘿蔔 清甜入味又夠綿 好味道
2020-01-04 341 浏览
尖沙咀厚福街眾多食肆,因為男朋友很想吃日本菜,所以就上網搵一搵厚福街的日本料理,然後就去到鮨一。雖然是樓上,但位置也不難找。藍馬商業大廈的18樓及20樓都是鮨一,我們是walkin的,也有位置,我們坐的是bar位,不過最好還是事先訂位。bar位也坐得很舒服,因為張凳的高度剛剛好。我們是散叫的。首先來一個鮨一沙律。鮮甜的蕃茄,配上新鮮沙律菜,極度開胃,而且有厚切魚生。鮨一沙律是必點!免冶雞肉棒每人一串,點上日本雞蛋實在很滋味!這裡的燒物也很出色,可以叫一兩串來過過口癮,配啤酒更添風味哈一路望著師傅在切魚生,來了我們的壽司,三文魚壽司2件、三文魚腩壽司2件及中拖羅,老實說三文魚跟三文魚腩分別不大,因為也是厚切及油脂豐富,中拖也很新鮮。坐bar位的好處就是見到別人叫的,如果自己看到想食也可以叫埋一份,所以我們就加單叫了軟殻蟹牛油果反卷,牛油果薄切,值得一提的是壽司飯是醬油飯,倍添滋味。重頭戲來了!很有名的千層海層飯(大),曾經香港都有熱潮是千層海膽飯,這裡的海膽一點苦腥味也沒有,而且入口即溶,配上醬油飯實在太美好。小總結,整頓飯也太滿足,質素絕對對得上價錢,偶爾吃好吃的日本菜獎勵自己也很值得
bar位也坐得很舒服,因為張凳的高度剛剛好。

我們是散叫的。

小總結,整頓飯也太滿足,質素絕對對得上價錢,偶爾吃好吃的日本菜獎勵自己也很值得,店員樓面只有2個,但服務態度也親切。
2020-01-01
2020-01-02 341 浏览
呢間餐廳已經成為我係嘅飯堂🥰🥰豐富大滿足的一個Lunch Set 😱😱😱要影三張相要影晒佢Lunch Set 的所有🤩🤩🤩餐廳隱藏係商業大廈裏面,名不經傳,然而,由於佢嘅用心製作、選料上乘 - 佢的「赤醋壽司」😋😋 係其中一項招牌特色⋯⋯係香港🇭🇰,用赤醋做壽司的,算是少有的,所以,要試的話,一定要黎呢間平、靚、正的抵食日本餐廳😍😍佢嘅鋪頭不停擴展,由一層樓,擴展到現在有三層樓嘅日本餐廳🤩🤩🤩 佢仲有可以比大夥人一齊食飯聚餐聯誼嘅Private Room 可供預訂👍🏻👍🏻
呢間餐廳已經成為我係嘅飯堂🥰🥰

豐富大滿足的一個Lunch Set 😱😱😱

要影三張相要影晒佢Lunch Set 的所有🤩🤩🤩

2020-01-01 288 浏览
星期日下午經過厚福街呢條食街,搵緊醫肚既地方,居然發現呢間日本餐,唔知道佢咩來頭,一於衝上去望下。上到去18樓,放左個牌指午市係20樓,上到去見到只有20個位左右,唔洗等就有人帶位。叫左個錦繡魚生飯定食,上枱賣相已經吸引,魚生食落口好新鮮,好足料,飯既份量好夠,唔係一般出面既質素。食完12點幾都無乜人等位,一定會有第2次,同埋估唔到尖沙咀都會有平民既日本丼餐廳!!!!
2019-12-29 214 浏览
每次吃日本菜都係一種享受✨看著師傅把新鮮食材弄得美美的😍最中意秋刀魚刺身&辣酒煮蜆超滿足❤️❤️ . .日本真蚝,超新鮮,爽口又帶點creamy有殻活帶子,新鮮,但鮮甜味不足蘋果沙律,蘋果爽甜,但蘋果皮影響了沙拉口感日本花竹蝦刺身,上枱是仲郁,超鮮,爽甜秋刀魚刺身,最有驚喜,本身仲怕會好腥,結果食落口魚味重,油花肥美針魚,第一次食呢種魚,鮮甜帶點爽口辣酒煮蜆,不會太辣,湯汁滿滿蜆的味道,而且很大隻牛舌唐揚,很厚切,炸得金黃食落很滿足鹽燒三文魚腩,腩位肥美,簡單調味,很足夠
每次吃日本菜都係一種享受✨
看著師傅把新鮮食材弄得美美的😍
最中意秋刀魚刺身&辣酒煮蜆
超滿足❤️❤️ . .
日本真蚝,超新鮮,爽口又帶點creamy
有殻活帶子,新鮮,但鮮甜味不足
蘋果沙律,蘋果爽甜,但蘋果皮影響了沙拉口感
日本花竹蝦刺身,上枱是仲郁,超鮮,爽甜
針魚,第一次食呢種魚,鮮甜帶點爽口
辣酒煮蜆,不會太辣,湯汁滿滿蜆的味道,而且很大隻
牛舌唐揚,很厚切,炸得金黃食落很滿足
鹽燒三文魚腩,腩位肥美,簡單調味,很足夠
2019-12-28 12123 浏览
尖沙咀厚福街好多美食,今次就去左呢間人氣的鮨一日本料理,鮨一有成三層,但平日去都差不多爆滿,好旺場😝!❤️龍蝦丼$ 198(時令)龍蝦丼賣相超吸引,有埋成隻龍蝦,龍蝦肉好鮮甜,而個飯加入赤醋,更香醇濃郁,再配上三文魚子同沙律醬,味道超正呀😝🥗鮨一沙律$128招牌的沙律材料都好豐富,有日本蕃茄,同多款嘅刺身,如吞拿魚,三文魚等,加埋個沙律醬汁,酸酸甜甜 清新又好開胃☺️💙針魚刺身$128第一次見的針魚,個頭真係好似一支針😂刺生肉肉質爽口鮮甜,食完刺身師傅仲幫我地拎個魚骨去炸👍🏻一物兩食炸到卜卜脆好香口,秒速清空呀😆!💖銀雪魚刺身 $238銀雪魚好肥美又有咬口,仲好有鮮味呢☺️!💛辣酒煮蜆$65蜆的份量都幾多,用辣酒煮得都好入味,充滿辣酒香,辣辣地好惹味😋🧡鹽燒三文魚腩$68三文魚腩好肥美,簡單用鹽燒已經好好味了💝雜錦天婦羅$88可以一次過試到多款天婦羅,有大蝦,茄子,番薯同南瓜,而炸漿又唔會太厚,全都炸得香脆可口呢😍
尖沙咀厚福街好多美食,
今次就去左呢間人氣的鮨一日本料理,
鮨一有成三層,但平日去都差不多爆滿,好旺場😝!

❤️龍蝦丼$ 198(時令)
龍蝦丼賣相超吸引,有埋成隻龍蝦,
龍蝦肉好鮮甜,而個飯加入赤醋,更香醇濃郁,
再配上三文魚子同沙律醬,味道超正呀😝

🥗鮨一沙律$128
招牌的沙律材料都好豐富,
有日本蕃茄,同多款嘅刺身
如吞拿魚,三文魚等,加埋個沙律醬汁,
酸酸甜甜 清新又好開胃☺️

💙針魚刺身$128
第一次見的針魚,個頭真係好似一支針😂
刺生肉肉質爽口鮮甜,食完刺身
師傅仲幫我地拎個魚骨去炸👍🏻一物兩食

炸到卜卜脆好香口,秒速清空呀😆!

💖銀雪魚刺身 $238
銀雪魚好肥美又有咬口,仲好有鮮味呢☺️!

💛辣酒煮蜆$65
蜆的份量都幾多,用辣酒煮得都好入味,
充滿辣酒香,辣辣地好惹味😋

🧡鹽燒三文魚腩$68
三文魚腩好肥美,簡單用鹽燒已經好好味了
💝雜錦天婦羅$88
可以一次過試到多款天婦羅,有大蝦,
茄子,番薯同南瓜,而炸漿又唔會太厚,
全都炸得香脆可口呢😍
2019-12-23 540 浏览
之前就有朋友推薦我說鮨一的龍蝦丼很好吃,今天找了個機會就去試試看了。店員讓我們坐在師傅前的吧檯位,準備好的食物就直接上給我們了,還可以看到有自製的梅酒和日本來的蕃茄,聽說蕃茄超級甜的我們還特意點了沙拉試試看。 沙拉裡有幾種刺身,問了師傅才知道有立貝、鰈魚邊和白魚,我自己是超愛鰈魚邊這種油脂香味比較重的,所以超級喜歡,立貝的味道也很好很鮮。重點是刺身的量蠻多的,超級滿足的啊!當然要一提的是蕃茄,沒有切很小,所以一咬下去很多汁,甜度也破表了,如果來的話也十分推薦一試。 因為同行朋友對銀鱈魚情有獨鐘,我們點了銀鱈魚和店員推薦的珍蠔試試看。銀鱈魚肉身很厚實,比鰈魚邊的油感還要重,嘗得出很新鮮。珍蠔超大隻的!海水的味道十分重,上面還有蔥、醋的碎果凍,吃起來更清新~然後就是主打的龍蝦和毛蟹丼!別的不說,外貌已經十分好,上面還有金箔,很華麗的感覺。師傅很貼心的吧膏都掏出來了放飯上,飯是淺棕色的醋飯,不會有平常的醋飯那麼刺激的酸味,拌飯超一流!比起龍蝦,毛蟹相對更清一點,肉和蟹膏量也很多,拌飯綽綽有餘。如果像我一樣會跟朋友分享,建議先吃毛蟹再到龍蝦丼哦!因為龍蝦味道很濃,不但肉超厚,而且吃著跟咬雞腿似

然後就是主打的龍蝦和毛蟹丼!別的不說,外貌已經十分好,上面還有金箔,很華麗的感覺。師傅很貼心的吧膏都掏出來了放飯上,飯是淺棕色的醋飯,不會有平常的醋飯那麼刺激的酸味,拌飯超一流!比起龍蝦,毛蟹相對更清一點,肉和蟹膏量也很多,拌飯綽綽有餘。如果像我一樣會跟朋友分享,建議先吃毛蟹再到龍蝦丼哦!因為龍蝦味道很濃,不但肉超厚,而且吃著跟咬雞腿似的,比較有嚼勁又彈牙。上面有沙拉醬,但不是甜酸味重的那種,讓本身海水味較重的蝦肉沒那麼膩。這餐質素是很不錯的。師傅很有趣,問他們問題也很樂意回答,會找機會再來吃晚餐的~
2019-12-22 344 浏览
放工同今堂係尖沙咀食飯,黎左呢間餐廳。係樓上,較少人排隊,等左一陣就入得。價位較高,但質素都相對地高,大部分壽司,海膽都好食。燒物都係中上質素。海膽飯有細有大 ,呢個係細既,真係好細好細,個碟係豉油碟大細,千祈唔好諗住用黎食飽肚,但十分鮮味,俾得起可以一試。當然有飽肚之選,但質素相對普通,真係純粹搵熱野落肚。總結係正既,但鋪面真係好細,同隔離枱真係好近,傾計話題都互相聽到,但要傾計可以食完再去飲野既。
放工同今堂係尖沙咀食飯,黎左呢間餐廳。
係樓上,較少人排隊,等左一陣就入得。

當然有飽肚之選,但質素相對普通,真係純粹搵熱野落肚。