2023-05-25 67 浏览
對上一次嚟已經係幾年前,好掛住佢啲刺身 ,所以決定再嚟一次。特上錦繡刺身 (8款,各2切) $528擺盤好靚,總共8款刺身,全部都好新鮮。我最愛吞拿魚,完全有筋,入口口感彈牙,成舊啫喱咁,好鮮甜。其他魚都好肥美肉厚,一樣好正,帶子同蝦都超新鮮。海膽鮮甜,而且非常厚,完全冇腥味。日本蘋果沙律 $98清新香甜,非常開胃。什錦天婦羅(3蝦4菜)$98天婦羅炸得好清爽,唔油膩,而且炸粉唔厚,有蕃薯,菰同南瓜。日本真蠔-勇榮丸蠔 (兩隻)$68新鮮清甜,夠肥美亦唔腥,加上柚子(?)味嘅啫喱做調味,好夾好清新。味噌煮牛舌 $68嘩,好正,牛舌厚切粒,咬落去好彈牙,咬到入心又軟熟,索埋啲味噌湯好好味。另外有白蘿蔔,又係吸咗湯,好正。明太子雞翼(兩隻)$48明太子微辣好開胃,濃味得嚟唔over。想食高質日本菜,呢間可以一戰。

特上錦繡刺身 (8款,各2切) $528

日本蘋果沙律 $98
清新香甜,非常開胃。

什錦天婦羅(3蝦4菜)$98
天婦羅炸得好清爽,唔油膩,而且炸粉唔厚,有蕃薯,菰同南瓜。

日本真蠔-勇榮丸蠔 (兩隻)$68

味噌煮牛舌 $68

明太子雞翼(兩隻)$48
明太子微辣好開胃,濃味得嚟唔over。

想食高質日本菜,呢間可以一戰。
今晚約左朋友黎到位於尖沙咀厚福街既日本料理餐廳-鮨一日本料理。呢間日本料理係尖沙咀最出名既食街裡面,地理位置非常方便。入到去侍應安排我哋坐係吧枱,可以望住師父整啲新鮮食材都係第一次。侍應都好欣勤招待,亦會推介招牌菜式俾我地選擇。最後我地揀左以下菜式:▶️上錦繡刺身(8款)$348有三文魚、北寄貝、八爪魚🐙、鮮帶子、赤蝦等新鮮刺身,款款都厚切肥美,鮮甜可口😋▶️日本真蠔-米琦蠔 ($88 )及勇榮丸蠔($68)生蠔有成手掌咁大隻,望上去新鮮光澤,食落口超肥美嫩滑又creamy, 配埋上面既柚子啫喱同蔥花,更能突出個鮮味。▶️溫泉蛋海鮮海撒沙律🥗 $98海鮮包含左各類新鮮刺身,配埋個溫泉蛋及海撒沙律,配搭好有創意,亦出奇地夾,好fresh 既組合。▶️鮨一手卷 $98鮨一手卷係呢到侍應推介,係皇牌菜式。由海膽、吞拿魚蓉、三文魚籽組成,真係超豐富既組合😋食落超足料美味,真係無介紹錯👍🏻▶️鵝肝手卷 $78鵝肝煎得好香,份量有成2塊鵝肝,食落油脂滿滿,入口即溶,味道一流。▶️串燒🔸鹽燒牛舌 $42🔸免治雞肉配生蛋 $38🔸燒日本迷你甘薯 $32🔸煙肉荔枝卷 $28各類串燒整體都不俗,特別推介鹽燒牛舌同免治

▶️上錦繡刺身(8款)$348

▶️日本真蠔-米琦蠔 ($88 )及勇榮丸蠔($68)

▶️溫泉蛋海鮮海撒沙律🥗 $98

▶️鮨一手卷 $98
▶️鵝肝手卷 $78

▶️串燒
🔸鹽燒牛舌 $42
🔸免治雞肉配生蛋 $38
🔸燒日本迷你甘薯 $32
🔸煙肉荔枝卷 $28
各類串燒整體都不俗,特別推介鹽燒牛舌同免治雞肉,鹽燒牛舌燒得好香口惹味,而免治雞肉肉質嫩滑加埋燒汁生蛋汁就更美味。
2023-05-12
2023-05-18 100 浏览
尖沙咀厚福街咁多嘢食,原來樓上都有間氣氛咁好嘅日本餐廳,上到嚟就覺得自己好似去咗日本嘅居酒屋咁🥰🦪生蠔日本令和之怪物蠔好大隻好肥美,好鮮甜。🥗溫泉蛋海鮮凱撤沙律魚生雜錦同蛋黃醬撈埋一齊,每一啖嘅口感都好豐富。🐟鰤魚刺身鰤魚刺身非常新鮮,肉質甜美,口感幼滑細膩。火山卷我好鍾意海膽濃郁嘅味道,海膽好新鮮好creamy ,加上三文魚子吃口感好豐富。鵝肝手卷鵝肝油香味非常濃郁,用秘製醬汁調製嘅壽司飯,讓手卷嘅味道更加豐富。🍤天婦羅蝦手卷蝦嘅口感非常新鮮,而且炸得很酥脆。鹽燒三文魚鰭三文魚鰭口感非常軟嫩,而且燒得好香,配上鹽嘅味道,好好味🤤牛舌唐揚牛舌口感非常軟嫩,而且炸得很酥脆,配上特製醬料,整道菜式味道更加豐富。

🦪生蠔
日本令和之怪物蠔好大隻好肥美,好鮮甜。

🥗溫泉蛋海鮮凱撤沙律
魚生雜錦同蛋黃醬撈埋一齊,每一啖嘅口感都好豐富。

🐟鰤魚刺身
鰤魚刺身非常新鮮,肉質甜美,口感幼滑細膩。

火山卷

鵝肝手卷

🍤天婦羅蝦手卷
蝦嘅口感非常新鮮,而且炸得很酥脆。

鹽燒三文魚鰭
三文魚鰭口感非常軟嫩,而且燒得好香,配上鹽嘅味道,好好味🤤

牛舌唐揚
2023-05-18
2023-05-15 138 浏览
真係好鍾意食日本餐海膽真係我嘅自愛個雞軟骨我覺得就一般般啦冇乜特別可以唔食但係個海膽飯真係好好味不過個份量就真係細咗啲啦 如果可以呢個價錢再多啲就好啦因為食完都唔夠攝牙罅
真係好鍾意食日本餐

不過個份量就真係細咗啲啦

如果可以呢個價錢再多啲就好啦
因為食完都唔夠攝牙罅
2023-05-11 105 浏览
兩個人食嗌咗好多嘢添食到好飽呢間店好多人好快已經滿咗估唔到有三層雖然會襯都唔係好大但係都迫爆晒有啲擁擠嘅感覺最想講嘅係佢個海膽飯真係好出色加拿大海膽10分鮮甜夾住啲紫菜食Perfect match食物種類都多而且好鮮甜值得推介
兩個人食嗌咗好多嘢添

夾住啲紫菜食Perfect match

食物種類都多
而且好鮮甜
值得推介
好耐之前已經食過鮨一係荃灣既分店,印象中幾好唔錯,上open rice先發現原來係尖沙咀都有分店,即刻book黎再試下。上到去見到餐廳接近full house,黎之前記得要book位。〈日本蘋果沙律〉我地首先叫左個沙律作為前菜。除左沙律菜,上面仲有蘋果絲同蟹籽。蘋果好鮮甜同清新,切成絲口感爽脆,好食過平時用青瓜絲做既沙律好多。〈真明鰹(薄切)〉雖然係薄切,但都食得出魚既肉質非常結實,口感帶少許黏糯,味美鮮甜。師傅介紹食果時要配埋上面既洋蔥同海苔絲,會令味道更有層次。〈日本真蠔—米琦蠔〉生蠔接近手掌咁大隻,肉質肥美,帶淡淡海水味。上面有柚子啫喱,味道清新,夾埋生蠔一齊食更加帶出蠔既鮮味。〈免治雞肉、和牛粒串、煙肉荔枝卷〉免治雞肉外層燒得微微香脆,點埋蛋黃漿一齊食,入口質地更嫩滑。和牛粒肉質柔軟,牛味濃郁,有肉汁好juicy。煙肉荔枝卷見就見得多,但真係第一次試。估唔到荔枝配煙肉味道係咁夾,荔枝既甜味完全中和左煙肉既鹹味。〈鮨一手卷、吞拿魚牛油果手卷〉我地另外叫左兩個手卷,手卷大大份好足料!鮨一手卷有我最鍾意既海膽,吞拿魚蓉同埋三文魚籽,上面仲有金箔點綴,淨係賣相已經好吸引。海膽口感Cre

〈日本蘋果沙律〉

〈真明鰹(薄切)〉

〈日本真蠔—米琦蠔〉

〈免治雞肉、和牛粒串、煙肉荔枝卷〉

〈鮨一手卷、吞拿魚牛油果手卷〉
我地另外叫左兩個手卷,手卷大大份好足料!
鮨一手卷有我最鍾意既海膽,吞拿魚蓉同埋三文魚籽,上面仲有金箔點綴,淨係賣相已經好吸引。海膽口感Creamy,味道鮮甜。至於吞拿魚牛油果手卷都唔錯,呑拿魚同牛油果既味道好夾,值得一讚既係師傅將吞拿魚粒切得偏大粒,咁就更有咬口。
〈味噌煮牛舌〉
食完啲生冷野就想食啲熟食暖下胃,唔好睇佢其貌不揚,原來食落味道都好有驚喜。味噌湯底清甜可口,牛舌粒煮得好淋身,索晒湯底既精華,煮得非常入味。
早前收藏了一間超誇張的海膽飯,終於有機會去拜訪了!聽說不少人因為它的千層海膽飯慕名而來,所以記得致電/網上預約~在20樓的樓上日料店通透開明,可以看到對面高樓的景色,有窗是我意想不到的🤣餐單上有各式各樣的丼飯,最特別的是「痛風丼」(是吃完會通風嗎...)  ᐅ 鮨一千層海膽飯 (大) $498 是日加拿大海膽售罄,唯有加 $100升級日本海膽😢由拖羅蓉和赤醋飯舖底,再將海膽一層一層疊上去,以帶著餐廳的小旗桿固定,最後加少許金箔,足足用了一板多海膽🤤 日本海膽更甘甜,質感細膩,幾乎入口即溶;吃的最後會出現飯吃完海膽還沒吃完的情況!不過接近 $500一碗,真的需要考慮考慮;第一眼看到它時還在想,它的大碗的和我的大碗不一樣🤣 ᐅ 日本真蠔-米崎蠔 $176 米崎蠔奶油味十足,而且肥大肉厚,配上柚子更鮮甜了,鐵鏽味不重 ᐅ 味噌煮牛舌 $68 這是我們認為性價比最高的菜式!汁煮烹飪的牛舌味道甘醇濃厚,軟腍入味又保留了牛舌的獨有彈性,並沒有想像中的騷味;而且要稱讚一下牛舌的厚度,每一塊都是厚切🥳反而蘿蔔並沒有入味 ᐅ 三文魚腩壽司 $48 中規中矩,可能因為冰凍時間較長/產地緣故,油脂味不重
[Order]
ᐅ 鮨一千層海膽飯 (大) $498
鮨一千層海膽飯 (大)

ᐅ 日本真蠔-米崎蠔 $176

ᐅ 味噌煮牛舌 $68
味噌煮牛舌

ᐅ 三文魚腩壽司 $48
中規中矩,可能因為冰凍時間較長/產地緣故,油脂味不重

题外话/补充资料: 午市可以打電話訂座,晚市可經OpenRice
2023-04-29
鮨一千層海膽飯 (大)
味噌煮牛舌
2023-05-07 111 浏览
這間居酒屋在尖沙咀,環境裝修夠日本風,似係回了日本一樣,感覺相當唔錯。餐廳自家製日本果酒,酒盜芝士,層層疊疊的卡士達芝士,醃漬過既海鮮、發酵熟成,咸香感好足,每一口都讓人感到幸福和滋味。鹽燒白鱔串燒,每一塊魚都被加上海鹽,然後用火烤至剛好熟透,魚肉的香氣與鹽的味道完美地結合了起來,一口下去,那種爽脆的精湛口感就會在口中散開。免治雞肉串燒,灑上特製的醬汁,外皮烤得香而脆,裡面還帶有一點微妙的甜味,再淋上溫熱的生雞蛋汁,味道獨特。特別的千層海膽飯,配上脆紫菜,每一口都讓人感受到它濃濃的海鮮味和飯粒的粘膩度, 還有脆皮的紫菜,呈現出一個獨特的口感。這道千層海膽飯簡直就是一種完美的享受。

酒盜芝士,

層層疊疊的卡士達芝士,醃漬過既海鮮、發酵熟成,咸香感好足,

每一口都讓人感到幸福和滋味。

2023-05-04 90 浏览
這家人氣居酒屋, 散發出屬於自己的獨特風味。走進酒屋,混雜著聲響和味道的環境讓人感到格外的熱鬧和舒適。新鮮的原條池魚,切成鮮紅色的刺身, 散發出淡淡的清香,配上醬油和芥末醬,口感軟嫩,鮮味十足,讓人即使吃著也能感受到那股被包圍的滿足感。油甘魚刺身,鮮嫩細膩的口感絕對是讓人不能忘懷。油脂的芳香濃郁,口中充滿了滿足的感覺。日本大隻鮮帶子刺身, 嫩滑、甘甜、新鮮的味道絕對在餐桌上留下永恆的印象。除了刺身外,火炙蝶魚邊壽司也是居酒屋的招牌菜之一。在口中咀嚼出的鮮美感稍有些甜蜜,讓人在享受美食之餘心中更是滿溢歡愉的情感。牛油果軟殼蟹反卷,脆蟹肉中夾雜著濃郁的牛油果香味,每一口都充滿了豐富的味蕾體驗,而那些軟殼蟹片更是堅韌有力,令人舌尖上的感受更加豐富。

2023-04-23 269 浏览
睇相就睇得多,難得Walk-in 有位,今次終於可以一嚐大大碗千層海膽飯🤤一飯兩食,除了丼飯本身,還配了一筒紫菜,用來包着海膽吃;紫菜保持爽脆,和軟綿綿的海膽很搭,外脆內軟,還帶出了海膽的鮮味。以這個價錢來說,海膽質素還不錯,沒有壓味,而且份量十足,大概有4-5層海膽,還有一層吞拿魚蓉,每啖飯都吃到海膽和吞拿魚蓉,口感豐富,非常滋味,大滿足!另外還點了一份沙律和甲羅燒和朋友共享,味道中規中矩,可以一試。

甲羅燒

• 千層海膽飯
2023-04-15 234 浏览
極差…book左等於無bookbook左12:30 電話講明係20樓食 我地準時到達 反而比隔離d walk-in入先 咩道理(?)企係門口等無反應 仲要打電話先肯比張枱我地 (係啊 企係門口打入去比佢啊)話咩要等人哋買咗單先有枱 咁點解你要俾啲walk-in入先(siu4)更加離譜嘅係 叫我落19樓食飯……咁點解琴晚book位嗰陣你叫我直接上20樓呢?好有問題囉成件事 究竟你哋負責做預約嗰個人同第二日當值嘅人係咪唔溝通如果唔係朋友堅持話要試食呢間真係想即刻走食完唔好食再寫評語
極差…book左等於無book

book左12:30 電話講明係20樓食

企係門口等無反應 仲要打電話先肯比張枱我地
(係啊 企係門口打入去比佢啊)

更加離譜嘅係 叫我落19樓食飯……
咁點解琴晚book位嗰陣你叫我直接上20樓呢?

如果唔係朋友堅持話要試食呢間真係想即刻走

食完唔好食再寫評語
2023-04-15
午餐
2023-03-25 318 浏览
三個人埋單1500左右 抵食!海膽飯超讚!細份已經夠三個人share白子同生蠔都好唔錯!推介!!白子好食到我連配菜青瓜絲都清埋,會想ancore,好讚!另外仲叫左推介既十貫壽司,主要以魚為主,讚!反而燒銀鱈魚,同埋串燒對比以上兩樣唔太出彩,建議留翻多d quota比壽司同魚生,串燒就睇心情啦始終燒物都唔係算平,對比其他食物性價比麻麻。下次黎會想配sake,仲有新既海膽set,見到都覺得幾吸引希望會有驚喜!
三個人埋單1500左右 抵食!
海膽飯超讚!細份已經夠三個人share
另外仲叫左推介既十貫壽司,主要以魚為主,讚!

始終燒物都唔係算平,對比其他食物性價比麻麻。

2023-03-24
2023-03-25 221 浏览
收工同朋友去咗尖沙咀嗰邊食飯,心血來潮想食日本嘢,就揀咗呢一間鮨一地址係厚福街12號藍馬商業大廈,距離地鐵站都唔係好遠,行過去大概7分鐘到,非常方便 去到同店員確認預約後就好快帶我哋入去,店員都非常有禮貌比較推介係佢嘅時令壽司,海膽壽司份量非常足,食落去唔會有腥味,反而食咗海膽本身嘅甘香,質感非常細膩,有入口即溶化既感覺油甘魚腩壽司都唔差,食落去魚油味好重,肉質結實劍魚就味道清甜,非常爽口同埋清新 值得推介俾大家 最後加埋杯啤酒,十分高興
去到同店員確認預約後就好快帶我哋入去,店員都非常有禮貌

油甘魚腩壽司都唔差,食落去魚油味好重,肉質結實
劍魚就味道清甜,非常爽口同埋清新
值得推介俾大家
最後加埋杯啤酒,十分高興
2023-01-30 714 浏览
大推✨️ 千層海膽丼•細 💰198 ❤️‍🔥9/10分 鮮甜幾creamy,但份量有啲少,有啲吞拿魚蓉喺飯同海膽中間,食唔出佢嘅味道,感覺純粹為咗塾高層海膽,令佢望落多啲🤣大推✨️ 秋刀魚刺身 💰168 ❤️‍🔥9/10分 重鮮味重油脂,配埋佢俾嘅醬油就無咁重秋刀魚腥味😛(我男友形容係腥,但我唔覺,就咁食都得😋甲羅燒🦀 💰98 ❤️‍🔥8.5/10分 配咩都好食,配海膽飯食又得,秋刀魚刺身又得,但差咁啲蟹味〰️三文魚籽手卷🐟 💰78 (無影)❤️‍🔥8/10分 鮮甜,但我本身無特別鐘意魚籽嘅口感,所以係男友食居多〰️劍魚腩壽司一件🐟 💰32(無影)❤️‍🔥6/10分油甘魚壽司一件🐟 💰32(無影)❤️‍🔥6/10分依個價錢嚟講,普通貨色,唔太值🥲劍魚腩爽口嘅,但油脂唔夠多,亦唔重鮮味,油甘魚亦一樣🥲⚜️兩人食 要加一 共$667 ⚜️整體性價比 8/10分
大推✨️ 千層海膽丼•細 💰198 ❤️‍🔥9/10分

大推✨️ 秋刀魚刺身 💰168 ❤️‍🔥9/10分

甲羅燒🦀 💰98 ❤️‍🔥8.5/10分

三文魚籽手卷🐟 💰78 (無影)❤️‍🔥8/10分
鮮甜,但我本身無特別鐘意魚籽嘅口感,所以係男友食居多〰️

劍魚腩壽司一件🐟 💰32(無影)❤️‍🔥6/10分
油甘魚壽司一件🐟 💰32(無影)❤️‍🔥6/10分
依個價錢嚟講,普通貨色,唔太值🥲
劍魚腩爽口嘅,但油脂唔夠多,亦唔重鮮味,油甘魚亦一樣🥲

⚜️兩人食 要加一 共$667
⚜️整體性價比 8/10分
2023-01-26 360 浏览
去到尖沙咀,日本料埋既餐廳有好多,今次搵食搵到樓上鋪的日式料理,實在又驚又喜。呢間係高質樓上鋪,平時夜晚食會好貴,但今次我叫了個午市定食,質素也是同樣的高,我叫了一個刺身定食,己經有齊前菜、沙律、茶碗蒸同麵豉湯。
午市定食
刺身飯