2017-06-11 336 浏览
行完山,同成班山友仔去左呢間魚鱻魚湯專門店,聽佢地講就講左好多次,不過今次都係第一次黎,環境比我想像中差少少,行入去感覺非常街坊小店,地方比較窄同埋簡陋。不過如果唔講環境,只講魚湯黎講佢地又真係唔錯,入口完全無個種味精感覺,個湯睇落係自然既魚湯白,唔係加入奶個種假白,清清又帶有魚味,好似屋企自己煲魚湯咁,我果個係加左魚尾,原來都放左4大條魚尾,只能夠話真係用足料,睇得出係真材實料,如果下次黎荃灣一定要過黎食!

2017-05-10
2017-06-01 417 浏览
今日介紹一間牛牛食開嘅小店。舖頭環境、裝修同服務都係行街坊路線。舖頭主要係食新鮮魚,亦有其他肉類,例如古法炸豬扒。魚類每日唔同,每日朝捕即嘗,限量供應。牛牛次次黎都一定會食原條魚魚湯米線。今次亦唔例外試咗原條黃立倉魚湯米線都係65蚊。有跟過阿媽去街市買嘢嘅朋友都應該知靚嘅鮮魚唔平!抵過你買餸返屋企煮。(睇相就知物超所值)魚湯無腥味無味精,絕對對得住佢地舖名 - 魚鱻(讀音:鮮)。推介:古法灼魚皮($27)口感爽口彈牙,以少量麻油作調味,再夾埋生姜一齊食,絕配!味道 ☆☆☆☆☆環境 ☆☆價錢 ☆☆☆☆☆抵食指數 ☆☆☆☆☆

味道 ☆☆☆☆☆
原條黃立倉魚湯米線
原條山斑魚湯米線
古法灼魚皮
  • 原條魚米線
炸雞翼米線,雞翼外層脆卜卜,入面又有肉汁,正!而生炸豬扒都係外脆,入面就鬆軟~好好味!其實魚湯先係重點,就算米線食唔哂都要飲哂d 湯~😋魚餅都非常香口,但我個人覺得沾埋醬汁就更好味~少少豉油+大量胡椒粉!辣辣地~朋友們試過甘食都覺得好好味!大家不防試一試👍🏻
炸雞翼米線,生炸豬扒,魚餅
2017-05-17
炸雞翼米線,生炸豬扒,魚餅
2017-04-22 740 浏览
由咀食到荃灣,一間變兩間。食物質素尚可以保持,但 d 阿姐嘅服務態度真係太差,可能生意唔休做,已經差到接受唔到,唔齊人唔比入都唔,但唔駛寸人 「5 分鐘先到,我做左好多野!」,落單叫漏左句多芫茜又要比人話! 幾好食都唔會再幫襯⋯ 唔想受住氣食
2017-04-21 651 浏览
附近見完客見肚餓。通常一個人食飯好處就係唔駛等位。點了招牌鯇魚腩湯飯,魚湯鮮甜飲完唔口渴但L覺得如果鱻魚湯再濃點就最好。鯪魚球外脆內軟,再加個蠔油時菜。食完湯飯,查閱中華語文知識庫,「鱻」本義為新鮮的活魚。由於語音相同,鱻的形構又過於繁複,便以魚名的鮮取而代之。這令L想起《老子》的名言「治大國如烹小鮮」,意思是治國要像烹一條小魚那樣小心,「不去腸,不去鱗,不敢撓,惟恐腐爛也」。我們經常急於追求卓越或扭轉劣勢,但作為一個好的領導者更應順勢而為,小心翼翼。
附近見完客見肚餓。通常一個人食飯好處就係唔駛等位。

鯪魚球外脆內軟,再加個蠔油時菜。

2017-04-19
2017-04-16 609 浏览
復活假去荃灣行街,係openrice search到係路德圍既呢間魚湯米線評價唔錯,就行左黎試下。一入到去職員就叫我地去前面舖位拎飛先,點知行到去唔洗等即刻入得,佈局似普通茶餐廳,冷氣夠大,,但成間野都好大陣魚味最後我地叫左一個魚滑米線,一個炸魚餅米線。先講湯底,一d都唔油,好清,但無想像中甘濃郁 ,同埋勝在無味精配料方面,魚滑就無咩特別啦,炸魚餅幾好食唔會話好油,但就咸左少少,如果兩個人黎食,其中一個可以試下其他配料,如果唔係都幾悶淨係食鯪魚肉😂😂overall黎講如果要專登入荃灣食就唔建議,但經過想食清清地可以一試

2017-04-16
2017-04-15 433 浏览
同事住開荃灣,推介我食呢間魚鱻米線,因為佢地會用原條魚熬制魚湯,將一條魚嘅精華龍濃縮係一碗米線之內,聽來相當吸引!結果一試失望😞佢哋嘅魚質食得出用鮮魚唔係雪藏魚,但係湯底太浠唔夠濃烈,飲落去只不過係有少少魚味嘅清湯,可能我太mean,阿媽煲開嘅魚湯起碼係奶白色,魚味豐腴,對比起來佢哋嘅湯底清澈見底,完全唔合格👎🏻我起碼試咗2次,試咗4種唔同魚湯米線,鮮魚嘅質素係OK,但係間店嘅賣點係魚湯,咁就可以好肯定唔值得再幫襯⋯
我起碼試咗2次,試咗4種唔同魚湯米線,
2017-04-01 615 浏览
屹立多年的小店,米睇門面咁樣樣,星期六晚黎都係要等位,不過好快就有位啦。正常小店座位格局,係速食型。餐單主要食魚為主,配泡飯或米線,都好抵食。8點黎好多都賣晒啦。椒鹽九肚魚($33)好大條魚,脆卜卜,魚肉鮮嫩,椒鹽味道剛好,不會太鹹,真材實料。招牌炸魚餅魚湯米線($37)的魚食餅不俗,魚肉味濃,反而魚湯味道偏淡,米線彈牙,份量適中,配料仲有娃娃菜和豆卜,都幾健康。想食鯇魚腩都賣完,就要左生炸豬排魚湯米線($36),薄切豬排,冇炸粉,蠻好吃。
8點黎好多都賣晒啦。
  • 椒鹽九肚魚
  • 生炸豬扒
2017-03-22 651 浏览
荃灣路德圍嘅餐廳普遍都好好味,今日揀左魚魚魚,期待左好耐。招牌炸魚餅魚湯米線 $37魚餅炸得香脆,米線份量都夠飽。湯底好鮮甜,淡淡鮮魚味,飲左幾啖都無口乾,證明無落味精。正正正環境方面少少逼,落單上菜都好快速。
荃灣路德圍嘅餐廳普遍都好好味,今日揀左魚魚魚,期待左好耐。

招牌炸魚餅魚湯米線 $37

環境方面少少逼,落單上菜都好快速。
招牌炸魚餅魚湯米線
2017-03-21
招牌炸魚餅魚湯米線
2017-03-13 610 浏览
作為魚湯愛好者,試左好多好多間坊間既魚湯米線,大部份都係鮮魚味掛帥,然以味精作結。今次黎試下顧名思義鱻湯。叫左份古法豬扒,同埋魚餅湯米線。講真上咗嚟有少少失望,雖然佢真係冇咩味精,但係個魚湯鮮味唔突出,唔係試過最好味嘅一間。甚至唔算得上好味。加上環境10分擠迫,所以食完就草草離去。丫,反而個古法豬扒又幾好味,但應該唔會再坐咁遠車過嚟食了

今次黎試下顧名思義鱻湯。

三個魚究竟係乜嘢字呢?我都完全唔識,但係就覺得佢個名同佢間餐廳好夾,個名改得好好,因為呢間餐廳係用魚湯做米線嘅湯底,送都可以選擇好多種唔同的魚類。之前食過一次就係用雜菌來做送,個感覺就係湯底冇咁鮮甜,普通湯底。今次再試就揀咗一條叫做山斑魚做餸,再飲返個魚湯底,發現個味道濃左,同埋甜咗,有魚鮮的味道道,整個湯底唔係濃,適中,所以下次食都要配魚食。本身唔係好識揀應該食啲乜嘢魚,問咗老細話呢一條山斑無咁多骨,啱晒我呢啲唔識食魚的人。另外佢大概仲有10幾種嘅魚款式可以揀,鍾意食魚嘅人就啱晒。但係呢度嘅人大部份除咗揀魚,仲會揀呢一個炸豬扒米線,本人就覺得豬扒唔算好特別,係中規中矩嘅中式炸豬扒,但勝在份量都唔細。我推介食呢度嘅魚餅,我個人就10分中意食魚餅,口感好彈牙,魚味充足,但我就略嫌唔夠厚,不過最緊要係熱辣辣煎出黎。呢度嘅米線係冇得揀辣嘅程度,亦都冇得揀什麼麻辣,酸辣,係統一嘅魚湯米線湯底,辣味米線嘅另外一種唔同嘅選擇。

• 炸魚餅
  • 魚湯米線
呢間魚魚魚唔經唔覺食左好多年 係好多街坊既推薦黎架我今日就叫左枇杷豆腐魚湯米線 再加肉碎 魚湯唔會好像出面味精湯咁 而係好濃魚味 好新鮮既感覺 幼滑到好像牛奶咁 豆腐唔會炸到好油 有點像魚腐但又保留到豆腐獨有既口感朋友叫左鯇魚米線加蕃茄 鯇魚份量好多 好抵食 而且好多人都會加蕃茄 因為貪佢好像會變到蕃茄魚湯咁既味 令甜味倍增 大家都不妨試下呢個配搭啦!差d唔記得左 大家如果6-7點前去到 應該都可以叫到炸魚皮 記得叫一份 浸落魚湯真係一流呀
呢間魚魚魚唔經唔覺食左好多年 係好多街坊既推薦黎架
1K
2017-02-23 504 浏览
這食店以魚湯做招牌真的不容易,因為魚湯稍一不小心,便會很腥,不是很多人好接受得到。但這是食店的招牌菜,當然不容有失啦。魚湯的味道果真不錯,清清的,但有啖啖的魚鮮味,真不愧是「魚鱻」。這裡更有一個古法吉列豬扒的配搭。這個吉列豬扒真的毫不遜色,肉質軟。外層只是薄薄的層粉,惹味得來又不會搶了豬肉的鮮味。古法真的很不同。
古法吉列豬扒魚湯米線
2017-02-23
古法吉列豬扒魚湯米線
2017-02-20 473 浏览
喜愛吃魚鮮的朋友相信都會熟悉魚鱻魚湯專門店,這裡無論湯頭還是以魚肉製成的配菜均是以新鮮魚烹調見稱,所以一直都受魚迷愛戴,包括我。今天吃個最簡單基本招牌魚滑魚湯米線最好不過,越簡樸的食物越難做出它的美味~ 整碗米線總體來看配料豐富,除我所點的魚滑外,還有密密的娃娃菜,娃娃菜原本已經十分鮮甜,加上吸收魚湯的精華,變得鮮上加鮮。米線滑溜彈牙,連湯吃更是滋味。飽滿的魚滑十分鮮甜,口感扎實有嚼勁,而且一點魚刺也沒有,處理得相當乾淨,客人吃得方便,不怕被魚刺噎到,口味絕佳。魚湯清爽,重點是鮮而不腥,不少人怕魚腥故對魚湯卻步,這魚湯不會出現這情況。先舀了口湯,碰上舌尖,完全被這魚湯底熬出來的鮮甜濃郁征服了。當豆卜遇上魚湯,原本是配角的豆卜也升格為主角,吸附著湯的鮮香好不味美。
2017-02-14 477 浏览
好耐都醒唔起有呢間舖頭,加上身邊食魚既朋友唔多, 所以都少機會黎食,幾年冇黎,但仍然保持水準,抵讚!去到門口依舊見到好多人,仲擔心要等位,姐姐就話有位,原來出面個8個人都係等外賣。我例排叫原條黃花魚米線加個小食生炸豬扒好多人都會覺得黃花魚比較腥,怕腥既朋友可以試原條馬友,其實好多魚可以揀㗎,冇食開既朋友仔只要問一問啲姐姐,佢地都會話你知咩野魚少骨咩野魚滑啲。個生炸豬扒係好正㗎!好食到未影就食咗佢有分吉烈同生炸,我本人例排叫生炸既!另外魚滑、魚餅或者湯底加番茄都好食㗎!佢另外有啲湯可以叫全部都足料煲但我個胃唔夠大裝唔曬佢地所以今次冇叫

我例排叫原條黃花魚米線加個小食生炸豬扒
原條黃花魚米線
個生炸豬扒係好正㗎!好食到未影就食咗

佢有分吉烈同生炸,我本人例排叫生炸既!

另外魚滑、魚餅或者湯底加番茄都好食㗎!
佢另外有啲湯可以叫全部都足料煲
但我個胃唔夠大裝唔曬佢地