2016-09-14 818 浏览
下著大雨的中午,走左入這間店平日好多人排隊,今天可能早,店剛剛開,好運地不用排隊已有位我好喜歡食魚,叫左個特別的咸水魚米線,係紅歌利球紅歌利球d肉質和班肉差不多,冇班肉咁實,入囗都滑嫩,魚味比我想像中淡口湯底魚味濃厚,我成碗湯飲曬而芫茜辟左魚味,豆卜及菜吸埋湯味,好好味
下著大雨的中午,走左入這間店

平日好多人排隊,今天可能早,店剛剛開,好運地不用排隊已有位

我好喜歡食魚,叫左個特別的咸水魚米線,係紅歌利球
紅歌利球米線

湯底魚味濃厚,我成碗湯飲曬

而芫茜辟左魚味,豆卜及菜吸埋湯味,好好味
紅歌利球米線
  • 魚湯米線
2016-09-12 668 浏览
中學在附近返學,總喜歡這間食米線久別來幫襯,叫番炸魚餅米線湯底魚湯清甜,魚味清清地冇腥味米線滑囗,不糊口,少少煙刄有口感配上豆付卜、黃牙白,好入湯味魚餅炸得脆面,肉質爽口彈牙,有魚香,加左少少胡椒仲惹味
中學在附近返學,總喜歡這間食米線

久別來幫襯,叫番炸魚餅米線
湯底魚湯清甜,魚味清清地冇腥味

米線滑囗,不糊口,少少煙刄有口感

配上豆付卜、黃牙白,好入湯味
魚餅炸得脆面,肉質爽口彈牙,有魚香,加左少少胡椒仲惹味
2016-08-25 877 浏览
荃灣堪稱覓食之地,有不同的美食,但我和女朋友最鍾情的還是魚湯米線,它已不知不覺間成為我們的默契,我不能不為它寫一寫食評!我們點了吉列豬扒米線和炸魚餅米線,都是要多蔥的,我們一致認為只有蔥的青嫩配上魚湯的鮮滑,才是完美的!豬扒分為生炸和吉列,我們之前兩款都試過,最後還是覺得吉列較好,因為女朋說即炸豬扒外面脆卜卜的炸粉很有口感,再加上內裡的豬扒鮮嫩多汁,真令我們百吃不厭!這次,我們還點了之前看見別人點的炸魚片,魚片的口感很有趣,咬落去固然脆卜卜,但到最後卻有小小煙煙靱靱,真特別!最後吃完,卻發現盛著魚片的碗底多油了些,令減肥中的女朋友有很大罪惡感哈哈,幸好魚湯米線很清淡,可以中和一下!

哈哈,幸好魚湯米線很清淡,可以中和一下!
  • 古法吉列豬扒
2016-08-23 687 浏览
友人說這間魚湯米線堅好食,於是來了。我們點了推介的炸龍脷球、炸魚餅魚湯米線和蟹子包包魚湯米線。先讚一下,雖然地方唔大,但牆上有好多勾俾客人勾袋,香港地,真係好正嘅設計!先來了一片碗湯米線,有菜、豆腐泡,又來了一客炸龍脷球。因炸龍脷球的外表是塊而非球,第一次幫襯的我十分迷茫...花了點時間了解。咁問題係...說好了的炸魚餅呢?原來要等。起初諗,反正我怕熱,等一陣都好,但等等下,熱變涼,但見周圍都有人等,就無再催。試下啲魚湯先啦⋯⋯點解?點解淡如水?真係好淡,我最後加左鼓油撈湯,否則成碗野真係無味。我唔明,點解四圍啲人好似食得好滋味咁?係味我有問題?但問以前來過的友人,他是覺得變了。再者,再好食的特色炸魚餅,跟原配的米線分開左,一個熱,一個卻已放涼了,情何以堪⋯⋯這餐因滿懷期望後食,所以特別覺得失望......仍在懷疑係味淨係我地呢枱係咁......太迷茫,無影相

太迷茫,無影相
2016-08-23
$50 (宵夜)
2016-07-26 1014 浏览
去親荃灣睇牙, 之後一定去魚鱻整番碗魚湯米線, 因為洗完牙牙肉酸酸軟軟都唔想食太硬既野食~成年無黎, 又加左價........不過一場黎到, 都整番碗琵琶豆腐魚湯米線, 其實魚鱻有好多魚同魚既唔同部份食, 基本上成條魚都唔會浪費, 好鍾意食魚/食得雕鑽既, 不妨試下呢到既魚, 而且怕食濃味精既隊長, 好放心係呢到食, 因為佢既湯係無乜味精的.嘩! 碗米線一拎埋黎都覺得走左樣, 個魚湯一睇就覺得好稀, 而且唔夠奶白色, 飲一口..........好淡喎, 無乜味精, 但亦都無乜魚味, 失望! 而且跟湯既菜都少左, 以前好多菜, 成碗米線滿一滿架喎!? 至於個琵琶豆腐就無走樣既, 即炸, 不過就豆腐多個魚肉.總之以前食完食覺得好飽, 而家係食完都覺得唔夠飽, 都知百物騰貴, 不過你都加左價, 碗麵反而縮左水!? 連招牌既魚湯都走樣, 好失望囉~

中學時代經常都會到荃灣上補習班,還未夠鐘上堂的時候,我都會與一班同學到處覓食,這間位於路德圍的魚鱻魚湯專門店是其中一間我們會光顧的餐廳。離開中學後再次踏入魚鱻,它已經在旁開多了一間分店。  魚湯米線 ($32)。魚湯米線的配料不多,分別有:娃娃菜、豆腐卜、葱。再次回來吃這個魚湯米線,我認為魚湯的味道不夠濃,只可以稱得上是普通清湯。米線軟硬度方面,煮得適宜,不會過軟或過硬,有口感。  吉列炸豬扒。這個吉列炸豬扒依舊好吃!我喜歡吃薄薄脆漿的炸豬扒,能夠吃到脆卜卜的吉列感覺之餘,還減少油膩的感覺。豬扒肉質鬆化,不韌、不肥,一啖炸豬扒一啖魚湯米線,是口感上的享受!  可樂 ($9)。可樂要賣9元實在有點貴,提提大家魚鱻是沒有茶吧,所以喝不了凍檸茶或凍咖啡等飲料,所以只好喝罐裝可樂,說實話真的不抵。  總而言之,魚鱻勾起了我中學時代的回憶,味道變化不大。魚湯米線的魚味不夠濃;吉列炸豬扒好吃;價錢合理,比起市場上的米線便宜;但是在飲料方面有點貴呢。
魚湯米線
吉列炸豬扒
可樂
2016-07-01
  • 吉列炸豬扒
2016-07-10 748 浏览
野食價錢都算ok,不過地方唔多衛生,有d位置係廁所旁,同大排擋無分別,我試過食食吓有小强,真係想走咗去。d阿姐,態度勁差,睇你想食飯,定係食面色!等位有耐,等到位有迫,吹你落order,食完見你停手,就好快收野,好似叫你快d走!
d阿姐,態度勁差,睇你想食飯,定係食面色!

2016-06-13 1145 浏览
今晚本來想食平時食開果間米線, 經過見到平時排長龍出名魚湯底嘅舖頭冇人排隊, 咁就去試下佢有幾出名。魚肉魚湯米線, 份量較小, 魚肉鞋同有唔少細骨, 要食得好小心, 魚湯偏淡。因為唔夠飽, 所以叫多一客炸魚餅。 炸魚餅炸得幾好, 熱辣辣, 皮脆。但魚肉比較林, 唔夠彈牙。係食野途中一對情侶入黎坐係一張吉枱, 店員同佢地講果張係四人枱, 要佢地坐埋一邊。果時舖頭重有其他吉枱, 同埋間舖頭都差唔多收舖。店員服務方面有待改善。佢既特色係可以食魚嘅唔同部位, 食物質素比較一般, 名過於實。

2016-06-11 834 浏览
今晚約咗朋友係荃灣等。朋友話有好食介紹,於是跟佢走一趟。到了路德圍,朋友極力推介此店,就試吓啦。我兩人都點咗鮮鯇魚骹(我揀了湯飯再加魚標)。食物上檯了,呷淡湯試試味先。一飲之下,能感覺到係用新鮮魚淆製出來。試埋啲魚骹魚標先,肉質鮮嫩,有魚味。比起所謂魚米之鄉嘅嗰間魚X家,呢間先係真正嘅魚米鄉囉。容許我有些少挑剔,魚肉帶點血紅色,感覺上未熟透😐,但魚肉係實色啲,唔係透明就可以了。
鮮鯇魚骹,魚標
鮮鯇魚骹,魚標
2016-05-02 1420 浏览
專登過荃灣食佢,叫左碗鮮茄肉碎魚腩米線,唔覺有味精,淡淡地但好味。亦有叫佢地嘅招牌菜炸魚餅,味道ok . 但唔係最愛,最中意係吉列豬扒,味道有少少重,可能碗米線有啲淡,配吉列豬扒就岩岩好
鮮茄肉碎魚腩米
鮮茄肉碎魚腩米
2016-04-30 991 浏览
魚魚魚喺荃灣都算幾出名,幾年前試過一次覺得名過其實,今日朋友提議先再黎多次。魚湯係全間舖既賣點,冇味精鮮甜,沒有腥味…米線就普普通通,我嗰碗就偏淋,朋友嗰碗就偏硬,直程有成條硬屈屈既米線我地叫左琵琶豆腐同炸魚餅米線,仲有份小食炸龍脷球…um,魚餅同龍脷球都炸到好膿,好油,怕熱氣要浸左湯先敢食。炸漿偏厚,肉質都ok 嘅。豆腐就普普通通,好似有點酸味,冇乜魚味…成間舖最正都係個湯底
炸魚餅米線
琵琶豆腐米線
炸龍脷球
1K
又是假期前的一天,心情特別興奮和期待,遂跟team一起到荃灣team lunch。之前去過一次魚鱻(鮮),吃過覺得好吃便提議再來一次。午餐時間也頗多人,等了15分鐘才入座。來魚鱻當然要吃魚啦,這裡有魚的各種不同部位吃,例如魚鮫、魚頭、脆肉鯇、魚皮等等。選了一碗生魚球湯飯($52),魚肉厚身而少骨,真的啖啖肉。魚肉極為鮮甜,嫩滑,真的不愧為魚鮮。湯底鮮甜,多喝也不會膩,這樣的湯飯真的很棒。放大量的白胡椒粉會更香的。
2016-04-01
2016-03-23 1072 浏览
今晚左我同屋企人其中一間最愛的餐廳。鱻屋企人叫左大魚頭米線,記得可以同姐姐講多米線同多芫茜蔥,我叫左最愛蕃茄肉碎米線加魚腩,多蔥。 等好快就有,好大碗大魚頭米線。真係成個大魚頭仲要係次次去都會好大個,好足料。個魚湯好清好新鮮魚味,完全冇味精,米線份量好多,好Q彈,一試難忘,可以成碗湯飲哂,天然魚湯,正! 如果大家怕魚腥味,可以吃蕃茄肉碎米線,個蕃茄湯有清清地的蕃茄味,酸酸地好開胃,蕃茄同肉碎份量好多,仲有好多紹菜,好健康,加左魚腩,有4塊,魚腩好新鮮,大塊,肉質鮮甜,又係可以成個湯飲哂,完全冇味精,又非常健康的一間餐廳。大力推介!
今晚左我同屋企人其中一間最愛的餐廳。鱻

2016-03-16
  • 魚湯米線
2016-03-15 966 浏览
進入減肥周期,一碗湯飯兩份食。如果係平時,一人一碗就晤止呢個價喇!兩個人只係叫在碗魚鮫湯飯加肉碎,吉列豬扒和椒鹽九肚魚。湯飯大大碗,其實我平時自己食一碗都會叫飯另上,然係食淨半碗飯,嘻嘻!今天減肥,分老公少少飯都夠喇!今日唔知點解,個魚鮫切得細舊左,平時係多D肉架,有D失望!湯就一如以往咁鮮味!豬扒即叫即炸,熱辣辣,有肉汁又夠酥脆。九肚魚亦都係即叫即炸,熱辣辣,又滑又酥脆,不過$33得果幾舊好似少左D!整體而言維持水準,鐘意食原味冇味精嘅人都會喜歡。
兩個人只係叫在碗魚鮫湯飯加肉碎,吉列豬扒和椒鹽九肚魚。
!今天減肥,分老公少少飯都夠喇!
魚鮫湯飯加蕃茄肉碎
吉列豬扒
豬扒即叫即炸,熱辣辣,有肉汁又夠酥脆
椒鹽九肚魚
整體而言維持水準,鐘意食原味冇味精嘅人都會喜歡。
2016-03-06
魚鮫湯飯加蕃茄肉碎
2016-03-13 820 浏览
都黎過幾次, 今次又係帶個Friend黎, 介紹左佢食魚湯飯, 至於我今次就唔食魚, 食個雞肉湯泡飯雞肉都OK幾鮮美, 肉質軟滑, 不過有D連埋好大舊骨, 應該斬細佢會無咁"阻定"個湯底都唔錯, 飲左少少當湯飲.不過可能生意太好, 好多款魚的魚湯飯都無了, 好在最後都有款大眼雞的魚湯飯比我個Friend試下佢都話好正.
都黎過幾次, 今次又係帶個Friend黎,
介紹左佢食魚湯飯, 至於我今次就唔食魚, 食個雞肉湯泡飯

個湯底都唔錯, 飲左少少當湯飲.

佢都話好正.

2016-02-17