我嘅總結係,人生點都要試下鬼金棒嘅秘製麻辣拉麵,況且都要百餘元一位,仲要無加一,美味之餘,口味仲幾獨有,食得多普通豬骨、牛骨、魚湯拉麵,間中都想試下新野掛?呢度嘅拉麵統一都係一款味噌湯底,只係搭配不同配料,以及能夠自選辣度及麻度,有勁辣、辣麻,亦有唔辣、唔麻。芫荽辣麻味噌拉麵($110):食開譚仔小辣都可以選擇中辣至大辣,味噌湯非常濃郁,即使大辣都唔會遮蓋湯底嘅鮮香,反而感覺味道更有層次,十分出色!滿滿嘅芫荽覆蓋整個拉麵,香味十足,芫荽迷必食嘅一個選擇!未食過都真係唔知芫荽配味噌湯可以咁夾。拉麵統一都係曲麵,硬度適中,仲有一舊超厚切日式叉燒,真係一舊等於普通嘅五六七塊叉燒...*下面碗「增量芫荽」需要加$30元玉米荀辣麻味噌拉麵($100):湯底均是一樣,只係減去芫荽,味噌湯嘅獨有風味可謂完完整整地奉獻給你,所以鬼金棒最少要食兩次先得玉米荀鮮甜爽口,份量仲真係好多,畢竟自己去超市買唔平,所以我都幾appreciate呢款。塊厚切日式叉燒點都要講下,其實係一塊炆到非常軟腍入味嘅豬腩肉,味道香甜,肉質幼滑,其脂肪位置可謂入口即溶

芫荽辣麻味噌拉麵

*下面碗「增量芫荽」需要加$30元

玉米荀辣麻味噌拉麵

2021-08-07
芫荽辣麻味噌拉麵
玉米荀辣麻味噌拉麵
今日喺銅鑼灣拎完月餅,俾我搵到間勁多芫荽嘅拉麵店,朋友同我都鍾意食芫荽,所以二話不說就去左!炒荳芽麻辣味噌拉麵(加味玉、芫荽)$135海量芽菜,溏心蛋個心比較紅艷同埋都好香,佢個小辣好頂癮,鍾意食小辣的人必叫!麵條都幾有質感,美中不足係覺得湯底有D油,好容易覺得飽!-芫荽味噌拉麵(加玉米筍、味玉)$140佢D芫荽真係成座山咁高,所以成碗面都係芫荽味,同埋佢D粟米條好爽脆,味噌味濃好有鹹香味好開胃!

炒荳芽麻辣味噌拉麵(加味玉、芫荽)$135

芫荽味噌拉麵(加玉米筍、味玉)$140

某星期日,同老婆喺銅鑼灣行行吓街,十級肚餓,正當煩惱食物之際,剛巧經過鬼金棒。 本身我係想食前面嗰間日本咖喱,就係呢個原因我先行咗過嚟世貿中心,但係老婆突然間想食有湯又暖胃嘢,可能因為當日落大雨嘅關係。 怕老婆會發達,於是還是走入鬼金棒,橫掂未試過銅鑼灣嘅分店。 每人一碗拉麵,佢當然係食勁芫荽嘅重口味,我就食經典嘅豬骨湯。 最喜歡呢度基本上係自助形式,完全唔需要同工作人員,溝通,搵個位,可以上網自己落order。 兩個麵不消10分鐘就嚟到,水準同尖沙咀沒有大分別。 最正嘅一定係你感受到佢基本上每樣嘅芽菜或者湯底,都係即刻炒俾你同即刻整。 最適合大家選擇嘅就係辣同埋麻到可以任你選由無去到小去到中去到高甚到鬼增level,你一定搵到你舒服嘅一碗麵。 鬼金棒 銅鑼灣謝斐道530號地舖

怕老婆會發達,於是還是走入鬼金棒,橫掂未試過銅鑼灣嘅分店。

兩個麵不消10分鐘就嚟到,水準同尖沙咀沒有大分別。

鬼金棒 銅鑼灣謝斐道530號地舖
2021-09-07 21 浏览
已經好耐世紀冇食過拉麵🍜拉麵係幾時想食?就係想食湯麵🍜但係又唔想食魚蛋粉 又唔想食茶記嘅時候食🤣呢間仲要係主打辣味拉麵🍜啱哂我同朋友😂餐廳細細地 不過裝修有啲特色 掛咗好多日本嘅鬼怪面具👹👺佢哋嘅面具係代表”麻”同 “辣” 正正配合返餐廳食物嘅主題 大家都可以留意一下👀🍜增量叉燒辣麻味拉麵 $115 (小辣)唔鍾意啲配菜嘅我走哂芽菜韭菜同埋粟米筍🌽原諒我😂😂😂嗌完小辣發覺辣度可以再多少少 不過湯底味道係幾濃郁 有麻香辣味 不會太鹹拉麵🍜質感好驚喜 好彈牙 不會過淋 掛哂湯汁 正啊😋 叉燒果然係”增量” 一大舊完整嘅呈現喺你眼前😂即刻咬一啖😛係淋架😍😍🍜特製麻辣味噌拉麵 $120 (中辣)朋友嗰碗就嗌左中辣🌶🌶咁我哋就可以試吓兩個唔同嘅辣度❤️中辣係正啲架!辣啲又香啲又再濃郁啲😍都唔算鹹啊!呢碗除咗有一大舊叉燒 仲有隻溏心蛋🍳😍更添滿足感🥳‼️順帶一提 餐廳喺每個位都貼心準備咗即棄圍裙 雖然有啲人真係好唔好意思戴上去 但係!!佢救咗我一命😂好在有戴到!我一夾起舊叉燒,啲辣湯彈到周圍都係👚我仲要著粉紅色衫白色褲😂最後只係件衫中咗2小滴💧不幸中嘅大幸🥲🥲
呢間仲要係主打辣味拉麵🍜啱哂我同朋友😂

🍜增量叉燒辣麻味拉麵 $115 (小辣)

唔鍾意啲配菜嘅我走哂芽菜韭菜同埋粟米筍🌽原諒我😂😂😂

🍜特製麻辣味噌拉麵 $120 (中辣)

呢碗除咗有一大舊叉燒 仲有隻溏心蛋🍳😍更添滿足感🥳

2021-09-06 19 浏览
🔺 鬼金棒 (銅鑼灣)🔻增量叉燒x2 辣麻味噌拉麵+味玉 ($150)份量超強勁既叉燒,舊舊都勁大舊,絕不吝嗇,唔係出面拉麵店一片片,雖則佢大舊,但d 肉一d 都唔鞋,仲勁入味勁juice,輕輕咬落去已經分開到舊肉,而且佢層層分明,肥瘦適中,啖啖肉之餘仲帶有點油脂香溶化係口中🤤🤤🔸味玉即係蛋呀,隻蛋本身已經好入味~🔻玉米筍辣麻味噌拉麵+增量叉燒($135)食極都仲有既玉米筍😂本身好少接觸到玉米筍,但呢到竟然拎佢黎做主角,但襯落拉麵到又幾得意喎,輕輕既粟米味,爽脆既口感,沾滿晒濃厚既湯底中又帶點清新,真係可以一試😊🔸湯底方面濃厚既味噌湯,我揀阻小辣小麻,不過就唔係好feel 到,中意食辣既朋友仔可以揀中辣開始起跳~環境方面d 位都隔得幾開,坐得舒服。
🔺 鬼金棒 (銅鑼灣)

🔻增量叉燒x2 辣麻味噌拉麵
+味玉 ($150)

🔸味玉即係蛋呀,隻蛋本身已經好入味~

🔻玉米筍辣麻味噌拉麵
+增量叉燒($135)

環境方面d 位都隔得幾開,坐得舒服。
  • 增量叉燒x2辣麻味噌拉麵
2021-08-30 31 浏览
鬼金棒👹Kikanbo Ramen味玉麻辣味噌拉麵🎖🎖🎖鬼金棒主打時麻辣湯底拉麵雖然唔係太食得辣都點左小辣小麻試試辣度可以接受。拉麵是粗身掛湯能力,味噌夠濃加埋麻辣香越食越想食。味玉好食流心,肉則是腩肉煮到入哂味雖然有點肥但真係好難忍口既⋯⋯⋯
鬼金棒👹
Kikanbo Ramen

味玉麻辣味噌拉麵🎖🎖🎖
鬼金棒主打時麻辣湯底拉麵
雖然唔係太食得辣都點左小辣小麻試試
辣度可以接受。
拉麵是粗身掛湯能力,
味噌夠濃加埋麻辣香越食越想食。
味玉好食流心,
肉則是腩肉煮到入哂味雖然有點肥但真係好難忍口既⋯⋯⋯
味玉麻辣味噌拉麵
味玉麻辣味噌拉麵
2021-08-29 18 浏览
星期日同男朋友行完婚展之後,晚餐去銅鑼灣鬼金棒食拉麵。拉麵有八款,每款都可以揀辣度同麻度。我地一人一款拉麵加zero。增量叉燒X2辣麻味噌拉麵男朋友揀左中辣中麻,追加味玉。佢本身食得辣,所以佢接受到。叉燒有兩大舊,佢唔係入口即化個種,咬得到一絲絲豬肉,一啲都唔韌唔鞋,幾好食。除左叉燒,仲有玉米筍同豆芽菜。玉米筍辣麻味噌拉麵我就走辣走麻走蔥走青,追加味玉。玉米筍同豆芽菜都好味,爽口又有鑊氣。味玉都好食,蛋黃有少少流心。一人一罐Zero。
星期日同男朋友行完婚展之後,晚餐去銅鑼灣鬼金棒食拉麵。
拉麵有八款,每款都可以揀辣度同麻度。
我地一人一款拉麵加zero。

增量叉燒X2辣麻味噌拉麵
玉米筍辣麻味噌拉麵
味玉都好食,蛋黃有少少流心。
一人一罐Zero。
2021-08-29
$147.5 (晚餐)
鬼金棒 (銅鑼灣)最近小編好似多了挑戰食辣野,今次lunchtime 細妹專程由大西北搭車陪我食位於銅鑼灣的辣麻味拉麵,還有出名多芫荽😆😆電話下單很方便,可以慢慢諗清楚選擇辣度和麻度🙈😆 小編和細妹分別揀了2碗不同的拉麵,均是選擇了小麻小辣~❤️‍🔥味玉辣麻味噌拉麵 $100味玉是溏心蛋,熟度岩岩好,色澤鮮明,蛋味很濃郁,蛋白仍然是很滑😆😆 小辣小麻剛剛好,配合埋味噌,很特別~ 麵條相當多,配料有芽菜、蔥,好香好足料🥰❤️‍🔥芫荽辣麻味噌拉麵 $110一端上枱即刻嘩然😆 勁多芫荽鋪滿在拉麵上,多到完全看不見麵條🙈🙈岩晒芫荽控的朋友~ 小編覺得自己可以挑戰多一個麻度和辣度🥰❤️‍🔥增量叉燒 $35叉燒好厚身,好似五花腩🐷 豬肉燜得好入味,肉質入口即融的感覺~*無需加一服務費地址:銅鑼灣謝斐道530號地舖
鬼金棒 (銅鑼灣)

❤️‍🔥味玉辣麻味噌拉麵 $100

❤️‍🔥芫荽辣麻味噌拉麵 $110

❤️‍🔥增量叉燒 $35

*無需加一服務費
地址:銅鑼灣謝斐道530號地舖
2021-08-23
2021-08-22 31 浏览
其實我好耐之前喺日本已經食過鬼金棒,亦都知香港開咗分店,今日終於有機會喺香港試吓味道又如何。佢呢度係用QR code落單嘅,基本上都係嗰一隻味增拉麵,但係可以自己揀返辣度,麻度。同埋配菜。我果碗麵本身係有跟玉米筍嘅,我另外再加咗隻蛋同埋勁多芫荽!一上枱嗰陣時梗係要喳喳林打咗卡先啦!簡直係鍾意食芫荽嘅人嘅天堂啊!我呢個係嗌左無辣,但我有另外叫侍應再上一碟辣粉俾我,等我可以都試吓落少少辣粉嘅味道如何。不得不提佢隻糖心蛋真係整到好靚,隻色好靚,好好味。同埋個叉燒肉整得幾淋,唔錯。玉米筍辣麻味噌拉麵 $135無辣,小麻+味玉+芫荽朋友果個係小辣小麻,所以感覺唔係好勁,不過勝在可以自己揀辣度麻度,佢認為下次可以嘗試再辣啲都得,咁樣先辣的過癮㗎嘛🤣味主辣麻味噌拉麵 $115小辣,小麻+ 玉米筍增量叉燒 $35

一上枱嗰陣時梗係要喳喳林打咗卡先啦!
簡直係鍾意食芫荽嘅人嘅天堂啊!

玉米筍辣麻味噌拉麵 $135

小辣,小麻
+ 玉米筍

增量叉燒 $35
2021-08-22 44 浏览
上個星期~👻 銅鑼灣開左個主要講述銅鑼灣糖街製片廠,發生火警造成工作人員死亡背景為故事主題既鬼屋體驗館,難得有電影情節既鬼屋咁緊係預約左去體驗一下~玩完之後緊係要附近搵下有咩好食啦於是行下行下就行到鬼金棒 👹入到去坐低📲 掃一掃QR Code 點餐原來餐廳只有一款湯底只有配料唔同 任你配搭咁咁我就揀左味玉辣麻味噌拉麵中辣 🍜拉麵一上枱叉燒同我認知有小小唔一樣外觀感覺比較似紅燒肉多啲先飲一啖湯好香麻味 覺得可以再辣小小👉🏼平時食開譚仔麻中辣再食一口面面質比較粗身有咬口 唔錯然後就夾起舊‘紅燒肉’好軟熟 十分入味係好食既 不過建議可以嗌增量叉燒整體其實唔錯既不過可能最近食得比較清淡食到最後開始有小小咸要飲多幾啖水
上個星期~

食到最後開始有小小咸
要飲多幾啖水
  • 味玉辣麻味噌拉麵
2021-08-20 27 浏览
上網睇尖沙咀有咩拉麵好食~見到呢間好似好多人好評,又成日好多人排隊,於是入去試吓~嗌左個炒豆茅拉麵($100,走辣走麻),而女朋友嗌左玉米拉麵($100,走辣小麻)。可能我地嗌清湯,食落去就普通咁啦,但勝在啲芽菜夠多!而拉麵嘅質感都算煙韌嘅~差在個湯底可能唔夠豬骨味,亦都無辣無麻,所以寡左少少🤏而女朋友個湯底因為有小小麻,食落去個湯底反而幾香口,而且條粟米都燒得幾香~有啲後悔無嗌到小辣小麻,搞到成個用餐體驗都係麻麻地,無太大驚喜,好似食緊個普通清淡豬骨湯拉麵咁~建議各位朋友應該嗌返有辣有麻嘅湯底,話晒係餐廳嘅賣點黎😂
2021-08-20
呢間日本東京人氣過江龍拉麵店門前有支日式巨型狼牙捧,店內亦有好多日本惡鬼裝飾及面具,好有日本祭典feel🇯🇵朋友話坐係店入面就好似自己係桃太郎去消滅惡鬼咁喎🌝拉麵店主打辣麻味噌湯底,雖然只有味噌湯,但辣度及麻度可自行選擇,而且用QR code落單,非常方便客人。🍜玉米筍辣麻味噌拉麵($100)追加:味玉(+$15)玉米筍份量勁多而且有燒過,非常清甜;拉麵麵底粗身,掛湯力強,而且有好多芽菜,加強咗入口嘅層次感;湯底要咗無辣無麻,食落味噌味濃郁,唔會太油太膩,配埋半熟味玉嘅流心效果堅好食😋🍜味玉辣麻味噌拉麵($115)每碗拉麵有一件叉燒,叉燒有別於一般拉麵店切成塊狀,而係切成方形,比例肥瘦均稱,肉質嫩滑,唔會覺得膩,口感似進化版嘅日式東坡肉。湯底要咗小辣無麻,辣度好適合唔太食得辣嘅朋友,濃厚綿密,惹味十足👍🏻

🍜玉米筍辣麻味噌拉麵($100)
追加:味玉(+$15)

🍜味玉辣麻味噌拉麵($115)
2021-08-19 31 浏览
今日同同事去銅鑼灣謝菲道食拉麵, 喺門口見到有支鬼金棒, 於是就食呢間鬼金棒啦。店員有禮帶入座, 餐廳環境不大, 但幾有特式, 除左普通的枱外, 有條長長的吧枱, 喺透明玻璃窗可以望到廚師點整食物。 是日午餐特制辣麻味味噌拉麵辣麻肉碎拌麵特制辣麻味味噌拉麵, 又係試頭啖湯, 湯味香濃, 蒜蓉味非常搶口, 辣味喺外面比較少食過, 幾特別。 麵身較軟, 係扁身麵。 义燒係一舊舊的, 唔係一塊塊薄切, 有口感, 肉質較實, 唔會一入口溶哂果種, 隻溫泉蛋煮得好好, 咬開一半係鮮紅色的。 唔知用左乜野雞蛋呢? 蛋黃味濃。辣麻肉碎拌麵, 肉碎超級多, 醬汁拌拉麵, 非常好味, 呢款麵身比湯麵爽口, 拌麵碗爽麵先係王道。 唔會撈下撈下變成一堆麵糊。 快閃銅鑼灣鬼金棒, 可以回頭。

是日午餐
特制辣麻味味噌拉麵
辣麻肉碎拌麵

快閃銅鑼灣鬼金棒, 可以回頭。
2021-08-17 27 浏览
🍽 芫荽辣麻味噌拉麵 (4.2/5) 💰118勁茜,完全係視覺上既衝擊黎近乎同麵1比1既芫荽絕對係愛茜之人必選既拉麵不過都真係冇諗到芫荽同拉麵可以咁夾拉麵自帶既偏油膩比芫荽中和咗,食到濃郁既湯底同時又唔覺滯🍽增量叉燒辣麻味噌拉麵 (4.2/5) 💰88增量叉燒比普通版大足足一倍有多肥瘦相間,肉質幾軟淋同入味湯底濃厚而唔會膩,淡淡麻香同味噌湯底令人胃口大開佢地最大既特色係所有拉麵都可以自由選擇辣同麻度,分別無、小、中、高第一次試唔知咩料就簡咗個小麻小辣食到十小辣既朋友我相信可以選擇中辣或以上兩款拉麵都有另外加15蚊要個味玉,溏心蛋隻黃幾晶瑩剔透,甜味同生熟度都岩岩好
🍽 芫荽辣麻味噌拉麵 (4.2/5) 💰118
勁茜,完全係視覺上既衝擊黎
近乎同麵1比1既芫荽絕對係愛茜之人必選既拉麵
不過都真係冇諗到芫荽同拉麵可以咁夾
拉麵自帶既偏油膩比芫荽中和咗,食到濃郁既湯底同時又唔覺滯

🍽增量叉燒辣麻味噌拉麵 (4.2/5) 💰88
增量叉燒比普通版大足足一倍有多
肥瘦相間,肉質幾軟淋同入味
湯底濃厚而唔會膩,淡淡麻香同味噌湯底令人胃口大開

第一次試唔知咩料就簡咗個小麻小辣
食到十小辣既朋友我相信可以選擇中辣或以上
2021-08-16 23 浏览
鬼金棒 (銅鑼灣)麻辣米線平時就食得多,麻辣拉麵就真係未聽過!未食已經好期待,仲要辣度同麻度都可以比你任揀。—————————————————————#味玉辣麻味噌拉麵🍜 💰100呢度好貼心提供埋圍裙,啱哂我呢啲成日彈到成身都係嘅人。一上枱就聞到好香既麻辣味!今次叫咗中辣中麻,湯底好濃,好似平時食沾麵咁。拉麵係比較粗身,好掛湯!仲有舊厚切五花腩,醃得好入味,但係最底嘅瘦肉就柴咗少少🙊。仲有隻蛋,有半熟溏心效果,都唔錯。—————————————————————📍 鬼金棒 (銅鑼灣)地址:  銅鑼灣謝斐道530號地舖
鬼金棒 (銅鑼灣)
—————————————————————
#味玉辣麻味噌拉麵🍜 💰100

—————————————————————
📍 鬼金棒 (銅鑼灣)
地址:  銅鑼灣謝斐道530號地舖