2023-02-03 32 浏览
麻辣味噌拉麵*Time : JAN 2023, Lunch*Price : $90-HKD *Place : 鬼金棒*Review : 呢一間其實想試好耐了,路過店門才其起未試過,所以直接去攻略- 麻辣味噌拉麵:先說湯底,聞起來吃起來都相當有麻香,辣味只有一點點,稱不上很辣,感覺就是一個有麻味,質地又很濃的湯底。配菜方面,义燒又軟又大舊,流心蛋配上麻辣湯也不錯,麵質軟硬適中整體是不錯的,拉麵來說味道比較另類,但也不是不好吃

麻辣味噌拉麵

*Time : JAN 2023, Lunch
*Price : $90-HKD
*Place : 鬼金棒

整體是不錯的,拉麵來說味道比較另類,但也不是不好吃
我地叫左一碗辣麻味噌沾麵,小辣高麻,湯入面有叉燒、芽菜、粟米筍、仲有小量既蔥花。沾麵既麵底比拉麵既麵底係比較粗既,可能係容易令沾麵汁掛上麵啦🤩 叉燒好大塊好厚,大約1.5cm咁厚🤩 叉燒半肥瘦,食落唔肥膩,肉質好鬆不鞋口。湯汁雖然叫左小辣高麻,但我覺得唔算好辣,應該唔食辣既朋友可以試一試。除左食拉麵同沾麵之外,我仲另外叫左3個小食,味玉、增量叉燒、增量粟米筍。除左叉燒繼續發揮出應有水準外,另外2款小食都唔錯。味玉即係醬油溏心蛋,一咬落去蛋黃軟心就慢慢咁流出嚟🤩 雖然粟米筍沾麵同拉麵都有,但粟米筍呢款小食真係唔常見同埋都好爽好好味,所以忍唔住叫多個小食黎食喇!

特製麻辣味噌拉麵
辣麻味噌沾麵
味玉 、增量叉燒
2023-02-02 143 浏览
每次經過鬼金棒門口,見到枝狼牙棒就覺得間拉麵店好型好想去試下拉麵店係來自東京既過江龍,店內裝修以日本神怪為主題,裝修用上紅黑兩種強烈對比顏色,走暗黑路線加上日式妖怪面具及吊飾,再播住打鼓聲,真係充滿日本 feel店內仲設有開放式廚房,坐吧枱位置,仲可以即時看到師傅煮麵既過程麻辣拉麵選擇總共有25種配搭,辣度及麻度則分成5個級別,由(白碗)不辣、小辣、中辣、(紅碗)高級辣到(黑碗)鬼增辣,無辣不歡既朋友一定要試下再配上熬足8小時的湯底,加入由多種辣椒打碎而成用唐辛子,不會只得一種辣度,集酸、甜、苦、辣及香氣於一身,入口濃郁有口質感食物方面:玉米筍辣麻味噌拉麵 (中麻中辣) : 拉麵面頭舖滿大量玉米筍,味道清甜爽脆,再配上大大舊叉燒,再配上中辣中麻既湯度,咪道一流味玉 : 另外加再隻味玉,蛋黃色澤橙紅,流心蛋漿夠曬黏口美味增量叉燒x2辣麻味噌拉麵 (中麻中辣) : 增量叉燒厚切上碗,份量非常吸引,肥瘦均勻,肉質燉得軟滑甘香,入口鬆化,中辣中麻,味道剛好,辣得來又食得舒服

食物方面:

2023-01-31
成日都見到有人推介鬼金棒,今次終於試到喇😍 香港咁多間拉麵店,鬼金棒特別在於麻辣拉麵,連辣度同麻度都可以分成5個級別🌶 由唔辣至鬼增辣都有,靈活選擇人人都岩食,難怪超高人氣!鬼金棒裝修用左日本鬼怪主題,鬼面具、鬼公仔隨處可見👹👺 紅﹑黑兩種顏色對比強烈,好有日本感覺!值得一讚既係每個座位都有圍巾,唔怕食拉麵彈到件衫啦~ 貼心加分💯♢ 🐖增量叉燒𝐗𝟐辣麻味噌拉麵 $135 (加味玉$15)增量叉燒size超誇張,厚切到好似東坡肉咁~ 叉燒炆得夠淋,肥美香口,入口鬆化,索哂d湯汁超入味!鬼金棒既拉麵比較粗身,軟熟程度岩岩好,入口煙韌,而且好掛湯,每啖都有濃郁既辣麻味~ 男朋友叫左少辣少麻,嫌佢唔夠勁,下次要再挑戰中辣先得🔥♢ 🥚味玉辣麻味噌拉麵 $100唔好辣既我揀左唔辣,味噌同蒜味更突出,湯底非常濃郁😍 味玉蛋好流心,蛋黃呈橙紅色,相信係用左超濃日本蛋,蛋香十足!呢碗叉燒分量就少D,不過女仔食都夠飽啦~♢ 🌽增量玉米筍 $30黎到真係wow一聲,D玉米筍好似唔洗錢咁,份量可能有20條咁多🤣 玉米筍都係有煎過,入口爽脆,食哂真係超飽肚!鬼金棒既飲品都幾特別,食辣一定要叫杯凍飲~♢ 🍇信州白

♢ 🐖增量叉燒𝐗𝟐辣麻味噌拉麵 $135 (加味玉$15)

♢ 🥚味玉辣麻味噌拉麵 $100

♢ 🌽增量玉米筍 $30

鬼金棒既飲品都幾特別,食辣一定要叫杯凍飲~

♢ 🍇信州白葡萄梳打 $35
呢款梳打比較少見,好多氣泡,入口係自然既葡萄甜味,好清新!

• 增量叉燒x2 辣麻味噌拉麵
  • 味玉辣麻味噌拉麵
2023-01-29 68 浏览
好耐之前食過尖沙咀嗰間 今日得10幾度想食啲熱辣辣嘅嘢 就嚟咗呢間位於SOGO後邊嘅拉麵店增量叉燒x2辣麻味噌拉麵+味玉 $150記得佢哋個叉燒幾好味 今日又無食lunch 所以就嗌左兩舊叉燒😆仲加咗隻食拉麵一定要食嘅糖心蛋 我嗌左唔辣小麻 對我黎講個麻可以多d 下次會試下中麻😛叉燒每件都好大 唔好諗住佢係好薄一片個啲 佢肥瘦都有一啖咬落去勁軟熟 連埋啲湯一齊咇啲汁出黎 嚿叉燒大到要分3大啖先食得曬 所以真係好抵食👍🏻玉米荀辣麻味噌拉麵+芫荽 +味玉兩隻 $150朋友係芫人所以加左芫茜仲加左兩隻蛋 佢第一次食覺得好好味話啲拉麵好卦湯 原本呢個都有一嚿細既叉燒 咁就可以比唔想食咁飽既人淺嚐一下 👍🏻👍🏻玉米荀爽脆鮮甜 芫茜份量都幾多幾新鮮 蛋好流心所以我朋友見隔離枱咁正就加左兩隻🤣餐廳好細心有比到圍裙仔 咁就唔洗擔心食個時彈到周圍都係同整到件衫啦🥰

增量叉燒x2辣麻味噌拉麵+味玉 $150

玉米荀辣麻味噌拉麵+芫荽 +味玉兩隻 $150

這家拉麵店很久以前就想試試😳一開始以為拉麵會很麻辣不敢試🫣後來才知道可以因應個人口味調節😂主打辣麻味噌湯底拉麵🍜有5種麻及辣度自由選擇🌶️用3種白紅黑碗來劃分不同辣麻程度⚪🔴⚫(我的是白碗😂)味玉辣麻味噌拉麵🥚🌶️🍜湯底選了小麻小辣🌶️,味玉🥚做到很強的流心效果,其他配料有玉米荀🌽及五花腩🐷,麵條偏粗身,口感煙韌彈牙,掛湯力強吸盡湯底精華,又辣又麻刺激味蕾👅,愈來愈開胃😋餐廳採用QR code下單方便快捷📱,最貼心是為每位顧客提供紙圍裙,進食時避免將湯汁濺到衣服上,正因為這樣我便物盡其用😂無辣不歡的我下次回訪挑戰更高一級的辣麻拉麵🥵
這家拉麵店很久以前就想試試😳
一開始以為拉麵會很麻辣不敢試🫣
後來才知道可以因應個人口味調節😂
主打辣麻味噌湯底拉麵🍜
有5種麻及辣度自由選擇🌶️
用3種白紅黑碗來劃分不同辣麻程度⚪🔴⚫
(我的是白碗😂)

味玉辣麻味噌拉麵🥚🌶️🍜
味玉辣麻味噌拉麵

2023-01-20
味玉辣麻味噌拉麵
2023-01-24 51 浏览
位於銅鑼灣人氣極高既拉麵店被譽為濃郁湯頭世一,身為重口味嘅我一定要去試😎當日11點幾去到,距離營業時間開左半個鐘不到入面已經坐左兩三枱食客,食完出黎已經有人龍-味玉麻辣味噌拉麵 $100選擇無辣無麻,湯頭濃郁入口醇厚,而且好香蒜味另外叉燒有別於一般嘅拉麵店用上肥瘦均勻層次分明既五花腩,軟腍入味麵條入口都幾彈牙,後悔冇叫增量叉燒-玉米筍辣麻味噌拉麵 $100中辣中麻,食開清淡嘅老媽子話有啲鹹😂都係一樣湯頭濃稠,玉米筍分量多,入口爽脆甘甜最後老媽子話唔夠辣( ´ ▽ ` )ノ
位於銅鑼灣人氣極高既拉麵店
被譽為濃郁湯頭世一,身為重口味嘅我一定要去試😎
當日11點幾去到,距離營業時間開左半個鐘不到
入面已經坐左兩三枱食客,食完出黎已經有人龍

-味玉麻辣味噌拉麵 $100
選擇無辣無麻,湯頭濃郁入口醇厚,而且好香蒜味
另外叉燒有別於一般嘅拉麵店
用上肥瘦均勻層次分明既五花腩,軟腍入味
麵條入口都幾彈牙,後悔冇叫增量叉燒

-玉米筍辣麻味噌拉麵 $100
中辣中麻,食開清淡嘅老媽子話有啲鹹😂
都係一樣湯頭濃稠,玉米筍分量多,入口爽脆甘甜
最後老媽子話唔夠辣( ´ ▽ ` )ノ
2023-01-18 43 浏览
鬼金棒Kikanbo銅鑼灣謝斐道530號地舖 530 Jaffe Road, Causeway Bay鬼金棒拉麵款式雖算不上多選擇, 但隔一排總想來挑戰一下, 來吃拉麵是把湯底辣度提升, 看自己能挑戰到那一個LEVEL 辣度。無辣 小辣 中辣 高辣 鬼增辣+$15, 都上一次來是吃小辣, 今次升一級去中辣吧!本身愛吃日本叉燒同喜歡厚身, 煮到腩肉片的脂肪層溶化, 脂肪一放入口即溶的, 豬油香加湯底, 更是好喝。$135增量叉燒×2辣麻味噌拉麵, 中辣程度的湯, 仍然喝出濃郁味噌味, 是鬼金棒的優勝賣點, 不會被辣味蓋過所有味道。有肉碎撈麵,有擔擔麵feel,日式擔擔麵意外地好吃。隨了麵本身配料比較小, 想吃蛋肉一起要額外加錢, 辣味噌湯濃郁滋味令人忘不了, 如果可以學日本人,加白飯在剩湯中一點一滴也不會浪費。
鬼金棒Kikanbo
銅鑼灣謝斐道530號地舖

530 Jaffe Road, Causeway Bay

有肉碎撈麵,有擔擔麵feel,日式擔擔麵意外地好吃。

2023-01-18 67 浏览
食得辣同唔食得辣都要試呢間! 本人非好辣之徒都非食得辣之人,但都挑戰咗呢間食辣聞名嘅鬼金棒。揀咗味玉辣麻味噌拉麵一坐底侍應會俾條紙圍裙你,幾細心,由落order到送餐都算幾快手。一黎係你面前就係紅紅嘅湯底同埋個舊半肥瘦嘅叉燒,見到舊肥叉已經流哂口水。先黎食啖湯,因為太唔食得辣又想過下口癮所以只係揀左少辣少麻,如果食得辣夠膽可以挑戰佢哋嘅鬼增辣同鬼增麻,可能會來回地獄再折返人間都未定。少辣黎講飲左頭兩三啖湯都還可以,之後就黎料,食到中段個人已經係咁流汗。拉麵質地都偏硬,算係幾有哨口,但我比較中意淋身少少。味玉個糖沁做得啱啱好,蛋白部份都唔會實的的,蛋黃更加係深深嘅醬油蛋黃,讚!留到最尾試一定係舊肥叉啦,一啖咬落去肥同瘦都係哂個口到,質地鬆軟,唔會太多肥嘅部分,醬料味好入肉。中途飲左好多水,抹左好多汗,所以個麵食唔哂,對女仔黎講都幾邪惡同份量都幾多。如果大食之人食完個麵重可以追加白飯撈埋剩底嘅湯添! ------------------------------埋單 $100性價比 🧡🧡🧡🧡🖤自助出水處 ✔紙巾 ✔波子氣水✔

揀咗味玉辣麻味噌拉麵

拉麵質地都偏硬,算係幾有哨口,但我比較中意淋身少少。

埋單 $100
性價比 🧡🧡🧡🧡🖤
自助出水處 ✔
紙巾 ✔
波子氣水✔
2023-01-14 25 浏览
喺銅鑼灣行完街,同朋友嚟到呢間出曬名嘅麻辣拉麵 - 鬼金棒。超愛芫茜嘅我二話不說就揀咗呢個芫茜麻辣味噌拉麵($110),一片綠悠悠芫茜,份量十足,味噌湯底咸香味濃,怕辣嘅我揀左冇辣小麻,好易入口,麵底係粗身拉麵,麵質堅韌有口感,軟硬度恰到好處,濃湯掛麵每一啖都充滿滋味。朋友係meat lover, 揀左麻辣味噌拉麵+增量叉燒x2 ($150), 食到少少辣嘅佢揀小辣小麻,辣度剛好,想加點刺激度,可以試下小辣中麻。半熟蛋蛋味香濃,叉燒肥瘦均勻, 夠入味,肉質相當腍滑。

2023-01-14 48 浏览
同朋友lunch去咗食鬼金棒!經過門口望到個名覺得好型,所以我哋就決定下入去感受吓呢間咁型嘅鋪頭啦!我哋發現咗有辣味芫荽拉麵!呢啲咁吸引嘅,就梗係要即時第一刻叫啦!另外仲叫咗一個豚肉沾麵~ 咁就可以沾麵拉麵都食到啦!辣味芫荽拉麵真係超級香口!個辣味啱啱好,唔會辣到爆炸一!滿滿嘅芫荽同埋拉麵🍜配合埋辣味湯一齊食,真係一流!仲有迷你粟米配埋一齊食~ 豚肉沾麵都好正!我做額外加咗一隻流心蛋!涼涼嘅沾麵點入去美味嘅辣湯真係一流!沾麵既軟韌度剛好!食落爽口!我哋仲叫咗大大件嘅豚肉腩飯~ 大大件嘅豚肉腩好好味!炆到好林好香口!配合埋超級好味嘅珍珠米埋一齊食,真係一流!珍珠米真係好香甜!飲品我哋就叫咗可樂同埋雪碧~因為汽水同埋拉麵一齊食好正~

飲品我哋就叫咗可樂同埋雪碧~因為汽水同埋拉麵一齊食好正~
2023-01-12 52 浏览
來自東京嘅呢間《鬼金棒》原來喺銅鑼灣已經開咗幾年,鍾意食🌶️嘅我今日終於去咗試啦‼️食完之後,我覺得又幾好食,真係幾似喺日本食到嘅味道wor😙食物《鬼金棒》嘅各款拉麵🍜全部都係麻辣湯底嚟(4級辣及麻度),而唔同嘅只有配料☺️另外唔食辣嘅朋友都可以放心,因為大家可以揀唔辣嘅👍🏾1️⃣芫荽辣麻味增拉麵 $110 (辣:小&麻:小)+ 增量叉燒 $35 + 味玉 $152️⃣辣麻味噌拉麵 $90 (辣:小&麻:小)+ 增量叉燒 $35 + 味玉$15 由於我係芫荽愛好者🌱所以我諗都唔諗就叫咗個有芫荽嘅😉我朋友就叫咗個冇芫荽嘅先講吓個湯底先,個湯偏濃郁,麻辣味都好重,但對於我嚟講,小辣一d都唔辣,所以下次會試大辣👅而加咗d芫荽,個湯底就變得更香(鍾意食芫荽嘅人會明白🤣)至於佢嘅麵底係偏粗同硬,有得揀嘅話,我都係會叫呢隻麵質,所以真係好啱我👍🏾最後個叉燒真係好有驚喜呀♥️因為我喺香港好少食到煮得咁林,同埋咁入味嘅叉燒,不過就略嫌肥咗少少🤭而粒蛋重係日本蛋嚟ga tim ,絕對冇揸流攤平時我係香港甚少食拉麵,因為唔抵之餘,同日本又差得太遠,尤其係個湯底同埋個叉燒🥹但《鬼金棒》算係比較接近日本🗾嘅其中一間拉麵店👍

食物

辣麻味增拉麵

一間拉麵店👍🏾絕對可以回頭

辣麻味增拉麵
2023-01-10 33 浏览
鬼金棒每次不知道吃什麼就會想起的銅鑼灣老朋友,喜辣人士的快樂老家,普通拉麵每次吃都覺得差點意思,只有鬼金棒每次吃完都會覺得很滿足。菜單選擇簡單粗暴,辣麻味增拉麵自選麻度辣度,辣是香味十足的辣,麻是回味無窮的麻,可以加各類配菜,味玉,豆芽菜,玉米筍等都是絕配。湯底濃郁麻香,拉麵彈韌筋道,味玉金黃油亮,豆芽菜脆爽入味,玉米筍鮮香爽口,塊狀的叉燒肥瘦均勻,滿口留香。配菜和拉麵彼此相得益彰,配合的天衣無縫,蔬菜解了叉燒的膩,叉燒增添了拉麵的風味。在下著毛毛雨的冬天,吃上一口拉麵,人間不值得,但拉麵值得。
鬼金棒

在下著毛毛雨的冬天,吃上一口拉麵,人間不值得,但拉麵值得。
2023-01-10 50 浏览
三個人食三樣嘢,特登嚟食日式麻辣拉麵,估唔到日本人都做麻辣湯,有真的幾好味,全部麵都有得揀麻辣的程度,我就揀咗小麻小辣的特製麻辣味噌拉麵,女女揀咗中麻薯中辣的增量叉燒辣麻味噌拉麵,仔仔食肉飯。增量叉燒辣麻味噌拉麵 $115增量叉燒舊叉燒真係非常大件,係我嘅兩倍,而且唔止一件,湯裏面仲有細細件。中華中辣到女女話啱啱好,唔會太誇張唔會令人麻痹。特製麻辣味噌拉麵 $120我的特製,有最多材料,兩大件叉燒、溫泉蛋、玉米荀、荳芽,小麻小辣嘅湯可以飲得,味道唔錯,辣得開胃。溫泉蛋紅得漂亮,近流心。粗身拉麵有彈力。肉飯 $45大件肉飯非常抵食,飯底下面有汁,加少少湯麵的麻辣湯在飯上食更加好味。

增量叉燒辣麻味噌拉麵 $115

中華中辣到女女話啱啱好,唔會太誇張唔會令人麻痹。

特製麻辣味噌拉麵 $120

溫泉蛋紅得漂亮,近流心。

粗身拉麵有彈力。

肉飯 $45

2023-01-10 27 浏览
週末晚上去咗銅鑼灣謝斐道的「鬼金棒」吃晚餐,半年前曾經食過佢哋嘅麻辣拉麵念念不忘,今次再黎encore!餐廳採用電子自助點餐,夠晒方便✨除咗招牌的麻辣湯拉麵,仲有拌麵及沾麵可選特製麻辣味噌拉麵我揀咗中辣無麻,額外加咗豆芽菜,湯底超濃厚,唔算好辣,香濃惹味,粗拉麵好掛湯呢👍🏻方粒狀的叉燒口感鬆軟,充滿肉香,好好食呢!仲有以日本雞蛋製作而成的溏心蛋,蛋汁豐盈細膩增量豆芽菜另外再叫咗一碗增量豆芽菜,份量十足,芽菜爆炒過,充滿鑊氣,口感爽脆增量叉燒辣麻味噌拉麵男朋友就叫咗小辣中麻,又麻又辣,風味獨特,衝擊味蕾好刺激~增量叉燒勁大件,肥瘦肉層層相隔,肉質軟腍入味,正呀Coke Zero最後嘆返罐Coke Zero,大滿足

特製麻辣味噌拉麵

增量豆芽菜

增量叉燒辣麻味噌拉麵

Coke Zero

最後嘆返罐Coke Zero,大滿足