2021-11-11 36 浏览
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️相信大家對呢間過日本江龍拉麵一啲都唔陌生🇯🇵今次已經係小編第三次幫襯呢間拉麵啦🍜香濃嘅湯底加埋半肥瘦嘅叉燒🐷絕對吸引到我瘋狂encore🤤❶增量叉燒x2 辣麻味噌拉麵 $135麻度、辣度同埋配菜都可以跟據自己嘅喜好更改❤️所以我就揀左走玉米筍、無麻、無辣啦👨🏻‍🍳岩曬我呢個唔食得辣既小編😽原本都好擔心 走麻辣會唔會影響到湯底呢🥣但結果係出乎意料之外🍲味噌既味道更加香濃同突出👍🏻另外 呢到既叉燒有別於平時食到既🐽唔單止係厚切仲用左多種香料慢火燜煮而成肥瘦層次分明 入口又腍又入味🐖不過呢款拉麵就無配上味玉🥚想食到味玉既就要額外加配啦❷味玉辣麻味噌拉麵 $100兩碗拉麵既味道大致上就一樣🤤但呢碗就岩啲比較細食既人士啦👧🏻拉麵有一舊大大既叉燒 同埋一隻味玉👻食完都相當滿足😋❸味玉 $15個人覺得味玉係一碗拉麵既精粹🍳咬開既時候 蛋黃橙黃色 半熟狀態🧡真係超級好味🌟🌟❹可樂 Zero $15❺雪碧 $15食拉麵又點可以唔飲返罐氣水降降溫呢🔥所以我哋都啦左可樂同雪碧🥤尖沙咀、銅鑼灣都有分店🥰👨🏻‍🍳尖沙咀金馬倫道20號地舖👨🏻‍🍳銅鑼灣謝斐道530號
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️

相信大家對呢間過日本江龍拉麵一啲都唔陌生🇯🇵
今次已經係小編第三次幫襯呢間拉麵啦🍜
香濃嘅湯底加埋半肥瘦嘅叉燒🐷
絕對吸引到我瘋狂encore🤤

❶增量叉燒x2 辣麻味噌拉麵 $135
麻度、辣度同埋配菜都可以跟據自己嘅喜好更改❤️
所以我就揀左走玉米筍、無麻、無辣啦👨🏻‍🍳
岩曬我呢個唔食得辣既小編😽

❹可樂 Zero $15
❺雪碧 $15
食拉麵又點可以唔飲返罐氣水降降溫呢🔥
所以我哋都啦左可樂同雪碧🥤

尖沙咀、銅鑼灣都有分店🥰
👨🏻‍🍳尖沙咀金馬倫道20號地舖
👨🏻‍🍳銅鑼灣謝斐道530號
2021-11-10 31 浏览
香港食拉麵嘅舖頭有好多,但係有麻辣同埋芫荽呢個組合比較少,我正正就係芫荽同埋麻辣嘅愛好者,所以一定要嚟試呢間鬼金棒!呢度門口嘅裝修都幾搞笑,大大嚿惡魔嘅裝飾喺門口度,係咪想話俾人知個湯底辣到飛起!嚇怕啲人?都未驚過啊!而今日我哋嚟食中辣中麻嘅芫荽拉麵,仲加咗叉燒同埋蛋,芫荽嘅份量我想像中咁多,我仲要為會係成座山咁高嘅添,可能要再增量嘅芫荽先會有呢個效果!都有啲辣嘅味道,麻辣味都算足夠!另外老公仲叫咗增量兩倍嘅麻辣叉燒拉麵,都加咗隻蛋添!叉燒嘅份量真係好多,炆得好淋!啖啖肉真係好正!都係叫咗中麻中辣嘅味道,成都少少辣的朋友仔!唔錯唔錯好食好食!原來呢度仲有飯嘅選擇,唔淨止可以食拉麵,下次一定要黎試吓先!
秋風起,凍凍地就想食返啲暖嘅野,食拉麵就岩哂!佢拉麵款式唔算好多,主要都係食佢嘅麻辣湯,不過唔食辣嘅人都可以點唔麻唔辣,放心同友人一人叫左一款拉麵。芫茜辣麻味噌拉麵 (+味玉$15)爆多芫茜!!係真係每一啖都會食到好濃嘅芫茜味。拉麵麵質偏粗,掛汁能力好高!雖然冇得揀軟硬度,我覺得佢係偏硬,岩哂我口味舊肉亦都煮得好淋,脂肪部分入口即溶炒豆芽菜辣麻味噌拉麵豆芽嘅份量係真係多到你唔敢相信,多到同麵嘅比例可能係1:1,所以每一啖都食到好爽口嘅芽菜,食到最後一啖都仲有芽菜,好滿足!自己食開譚仔3小辣,就覺得叫小辣唔夠辣,下次可以叫中辣佢個味玉都好值得加嘅,煮得剛剛好,入面蛋黃流心效果做得好好👍值得一試!
秋風起,凍凍地就想食返啲暖嘅野,食拉麵就岩哂!

同友人一人叫左一款拉麵。
芫茜辣麻味噌拉麵 (+味玉$15)
爆多芫茜!!

舊肉亦都煮得好淋,脂肪部分入口即溶

自己食開譚仔3小辣,就覺得叫小辣唔夠辣,下次可以叫中辣

• 芫荽辣麻味噌拉麵
  • 炒豆芽菜辣麻味噌拉麵
Spooky Ramen place👹👹Kikanbo provides spicy ramen with various levels of spiciness and sansho pepper. The environment of this ramen place is actually quite spooky and dark, with masks hanging on the walls. The villainy vibe of this place enhanced its Japanese vibes, and would likely attract more people to visit.🍜Spicy and numbing Ramen with extra amount of pork bellies (x2)I chose small for spiciness and medium for sansho pepper. You can always choose the non-spicy option if you don't enjoy spici
Spooky Ramen place👹👹

I chose small for spiciness and medium for sansho pepper. You can always choose the non-spicy option if you don't enjoy spiciness. The flavor of the soup base was rich and stimulating, which matched well with the ramen. The thickness of the ramen is unlike ordinary ones, and is actually a bit thicker which allows more soup to stay on. The portion of the pork bellies is very huge considering we ordered double pork bellies The. texture of the pork bellies was chewy and yet still soft, as there was quite a high proportion of fat. There was no coddled egg in this ramen though, which was a pity and you could add extra ones for sure.

All in all, we had a very special meal at this ramen place and left feeling satisfied. This ramen experience was out of this world, we're definitely coming back for a spicier attempt🌶

2021-11-07
午餐
  • Spicy and numbing Ramen with extra amount of pork bellies (x2)
2021-11-07 31 浏览
好耐冇食過拉麵,然後男朋友話之前試過一間覺得好味,於是就帶咗我去食啦,呢間就係尖沙咀嘅鬼金棒,個名都有啲熟面口,好似都聽過其他朋友有食過。呢度好有氣氛,晚上好熱鬧,四圍都有啲日本鬼嘅公仔,好可愛。呢度嘅拉麵同平時嘅款式有啲唔同,唔係一般嘅豚肉拉麵,我好鍾意食芫荽,於是揀咗個芫荽麻辣湯底嘅拉麵,男朋友上次食過拉麵,今次試沾面,佢都係揀咗個芫荽麻辣湯底。呢度好貼心,知道佢啲湯顏色比較深,有即用即棄圍裙俾人着。我嘅拉麵嘅麵條係比較粗,只係沾麵嘅麵條,賣相好吸引,湯底龍,面嘅口感唔錯,整體上都幾惹味~佢嘅叉燒好驚喜!好出色!係暫時香港食過拉麵店數一數二嘅叉燒我哋兩個一致更加鍾意佢嘅沾面!佢嘅正面嘅湯底更加六,食落甚至有少少酸辣嘅感覺,好神奇!好惹味,有少少似米線湯底,好好味,喺其他拉麵店食唔到嘅味道!滿足又飽嘅一餐。

呢度好有氣氛,晚上好熱鬧,四圍都有啲日本鬼嘅公仔,好可愛。

佢嘅叉燒好驚喜!好出色!係暫時香港食過拉麵店數一數二嘅叉燒

滿足又飽嘅一餐。
2021-11-02 124 浏览
【尖沙咀•鬼金棒 】————————————————————————近期見到多人介紹 岀開TST就試吓門口一望好易認 已經見到排緊隊等嘅時間好快 可能我兩點先排店鋪入面裝修好有日本特色🇯🇵鬼金棒牆上掛咗好多隻鬼怪😈 唔同妖怪面具👹有卡位又有Bar枱望住廚師煮 偶拉麵麵條粗身 硬度適中 易於掛汁 濃濃麻辣湯底 配上秘製味噌 食得過癮滋味又重厚味湯底有五種麻度同辣度T小姐揀咗中辣小麻 (食開譚仔小辣) 感覺可再辣啲🤣🍜味玉辣麻味噌拉麵HKD100配料有 炒豆芽|玉米筍|味玉|慢煮叉燒《玉味🥚》隻糖心蛋好有驚喜😍蛋黃顏色勁靚 半熟流心 蛋香濃郁 唔怪得大家大讚一定要加《叉燒🍖》見到咁厚切諗起煲湯啲乾皮瘦肉 但食落絕對軟腍 燜得入味唔難咬 完全食到肥瘦均匀口感如果你好似J先生一樣食肉獸一定食增量x2叉燒 包你滿足夠喉 可惜今日我自私食《炒豆芽🥬》有幾可食評要特別講芽菜不過真係好好食🤪炒完嘅香味 加埋拉麵湯底好正啖啖麵配芽菜係好夾㗎 下次要叫增量炒豆芽❤️《玉米筍🌽》好少食 所以比較唔到 但口感同味道係正常🤣下次要帶食肉獸J先生來 好似佢咁唔食辣係無問題 有得揀👍🏻如果自問好食得辣好食得麻歡迎挑戰
【尖沙咀•鬼金棒 】

📮 🔹尖沙咀金馬倫道20號地舖
🔹 銅鑼灣謝斐道530號地舖
2021-10-14
味玉辣麻味噌拉麵
Kikanbo❤️ One of my favourite Ramen🍜💫..耐唔時就想食鬼金棒🍜,湯底濃厚而麵質帶粗又煙韌,正正合我心意❤️。黎到尖沙咀行街,趁下午時間來吃一碗拉麵,來自東京過江龍既麻辣麵店,以日本神怪👹 為主題,鬼增辣為最高麻辣等級,鐘意食辣要黎挑戰一下喔。分別點選左:🍜 ll $130 高辣 & 中麻,走蔥 & 走韭菜、加味玉;叉燒🐽 份量double 炆煮得入味鬆軟,而另一碗🍜 ll $125 中辣 & 中麻、加味玉,莞荽香💚 撲鼻帶起味道,麵條煙韌帶麻帶辣好香口呢。而🍚 ll $45 走韭菜,同樣大大舊叉燒,不過還是喜歡拉麵質感喔。..×××××ש尖沙咀金馬倫道20號地舖..

分別點選左:🍜 l[增量叉燒辣麻味噌拉麵]l $130 高辣 & 中麻,走蔥 & 走韭菜、加味玉;叉燒🐽 份量double 炆煮得入味鬆軟,

而另一碗🍜 l[莞荽辣麻味噌拉麵]l $125 中辣 & 中麻、加味玉,莞荽香💚 撲鼻帶起味道,麵條煙韌帶麻帶辣好香口呢。

而🍚 l[叉燒肉飯]l $45 走韭菜,同樣大大舊叉燒,不過還是喜歡拉麵質感喔。
×××[鬼金棒 Kikanbo]×××
©尖沙咀金馬倫道20號地舖
2021-10-29 55 浏览
之前因為一直就唔到時間,今日終於有機會一試傳說中嘅特辣拉麵—鬼金棒一直聽聞鬼金棒係愛辣人士嘅至愛今日終於輪到無辣不歡嘅我去試試咗佢嘅特製麻辣味增拉麵一入口實在有點兒失望唔係自己心目中嗰種辣,佢淨係得個咸同辣字佢嘅辣亦都唔可以喺口腔停留好耐,香味欠奉面質一般肥豬肉好食但係健康關係都唔可以食太多總括嚟講,如果本身希望麻、辣、香嗰種感覺,但佢做唔到問心食完真係比較失望完全唔值呢個價錢大家可以一試但係就唔建議有太高期望

一直聽聞鬼金棒係愛辣人士嘅至愛
今日終於輪到無辣不歡嘅我去試
試咗佢嘅特製麻辣味增拉麵

一入口實在有點兒失望

唔係自己心目中嗰種辣,佢淨係得個咸同辣字
佢嘅辣亦都唔可以喺口腔停留好耐,香味欠奉

面質一般
肥豬肉好食但係健康關係都唔可以食太多

總括嚟講,如果本身希望麻、辣、香嗰種感覺,但佢做唔到

問心食完真係比較失望
完全唔值呢個價錢
大家可以一試但係就唔建議有太高期望
2021-10-27 49 浏览
<Hong Kong🇭🇰• Tsim Sha Tsui>“咬我唷!芫荽辣麻增量叉燒拉麵”👹節後一遇鬼金捧,心情忐忑!因為我發現呢度有#芫荽控 鍾意嘅芫荽辣麻增量叉燒拉麵!你都知搶人條菜,好似唔係咁好🤤食完向你稟告呢款拉麵夠唔夠荽☺️芫荽控請上水,反荽控瞌埋眼,🐓天光唷!鬼金捧門大開,已經見到廚師喺度猛火炒作😂仲有各式各樣嘅鬼面👹迎接你入座唷!▪️ 芫荽辣麻增量叉燒拉麵☘️佢哋出名辣麻叉燒拉麵係人都知,但係有芫荽主題嘅你哋知唔知😳?唔係芫荽控嘅我都要食返碗先!爆多芫荽喺辣麻叉燒拉麵上,睇落都幾有看頭🤣我揀咗小辣小麻☺️試一啖湯,唔會太辣,仲有蒜香!一注拉麵關門湯汁,都不錯!增量叉燒夠晒大件😳肥瘦層次突出!油香滿口!唔夠食嘅話仲可以增量叉燒x2 添唷🥳▪️增量叉燒味增拉麵 (可揀唔辣💕)一嚟到已經俾佢舊叉燒吸引住,唔同其他日本拉麵咁一塊塊,佢係成舊上架!五花腩💕好幸福唷!唔辣嘅湯底方面,不過不失!拉麵煮得幾好,爽滑彈牙🤪......#chantaljj尖沙咀 #尖沙咀美食 #尖沙咀拉麵#香港拉麵 #拉麵控 #ramen
<Hong Kong🇭🇰• Tsim Sha Tsui>
“咬我唷!芫荽辣麻增量叉燒拉麵”

▪️ 芫荽辣麻增量叉燒拉麵☘️
試一啖湯,唔會太辣,仲有蒜香!一注拉麵關門湯汁,都不錯!

增量叉燒夠晒大件😳肥瘦層次突出!
油香滿口!唔夠食嘅話仲可以增量叉燒x2 添唷🥳

▪️增量叉燒味增拉麵 (可揀唔辣💕)

唔辣嘅湯底方面,不過不失!
拉麵煮得幾好,爽滑彈牙🤪

#chantaljj尖沙咀
#尖沙咀美食
#尖沙咀拉麵
#香港拉麵
#拉麵控
#ramen
2021-10-27 457 浏览
📍鬼金棒📮尖沙咀金馬倫道20號地舖.Lunch time成日偷偷地食好西, 俾🙎🏽‍♂️發現左之後, 通常會叫我帶佢去食, 鬼金棒都唔例外🤫麻辣米線大家食得多, 麻辣拉麵你又食過未先.味玉辣麻味噌拉麵🍜HKD100🙎🏽‍♂️首次挑戰黎個小辣小麻, 少少麻辣帶起味增湯既層次, 叉燒厚身, 肥瘦均勻, 麵條屬於粗身扁麵, 軟硬度適中, 配埋蛋香濃郁既溏心蛋認真不得了🤤炒豆芽菜辣麻味噌拉麵🍜HKD100💁🏻‍♀️之前食過小辣小麻應付自如, 今次黎個小辣中麻睇下咩料子😌辣味香, 麻味後勁凌厲, 明顯食得出麻味比較強烈啲, 如果想追求麻辣平衡嘅話, 建議叫返一樣嘅「麻·辣」度, 同我一樣想試下新野既話就根據當日既心情去order啦🤭加左芽菜索晒湯底啲精華好正啊.一般拉麵一早已經準備好湯底, 而鬼金棒每碗麵都係係客人落單後根據食客既口味再去調整, 即叫即炒麻辣醬底, 非常有heart❤️‍🔥.整體環境:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻食物味道:🤤🤤🤤🤤🤤服務態度:🕺🏼🕺🏼🕺🏼🕺🏼物超所值:💰💰💰💰回頭基率:💨💨💨💨.#nonstopeatingdiaryjapanese #nonstopeatingdiary日本菜 #n
📍鬼金棒

#nonstopeatingdiaryjapanese
#nonstopeatingdiary日本菜
#nonstopeatingdiaryramen
#nonstopeatingdiary拉麵
#nonstopeatingdiarytsimshatsui
#nonstopeatingdiary尖沙咀
2021-10-17
  • 味玉辣麻味增拉麵
2021-10-25 37 浏览
今晚經過想食碗拉麵,一於嘗試中等辣度至得。 🍜芫荽辣麻味噌拉麵 +味玉, 滿滿嘅芫荽鋪咗係碗麵上,芫荽控的我非常喜歡,麵內亦都有芽菜,爽脆多汁,豬腩肉肥廋適中,肥的位置好滑口,滿滿的骨膠原😙。加了的味玉很流心,蛋黃呈橙紅色,很yummy 。湯底今次點了中麻中辣,呢個辣度我都可以接受到,湯🥣很濃郁,飲落芫荽味好香,麵煙韌而且十分掛湯,很滿足啊。 🍜炒芽菜辣麻味噌拉麵+ 味玉,老友今次選了無辣加小麻,佢話塊厚切日式叉燒係堅正,炆到非常軟腍味道香甜。芽菜份量亦都很豐盛,當然連湯都清埋,食得好飽肚!點了zero 可樂解解辣😚。
今晚經過想食碗拉麵,一於嘗試中等辣度至得。

當然連湯都清埋,食得好飽肚!

點了zero 可樂解解辣😚。

2021-10-25
2021-10-25 43 浏览
🇯🇵再訪 日本過江龍拉麵店 Kikanbo鬼金棒的拉麵麻度、辣度隨自己喜歡任你配搭,今日同阿妹二訪呢間多人讚不絕口嘅拉麵店💕🍜玉米筍辣麻味增拉麵 $135(小麻、無辣、增量叉燒)份量依然大大碗好多玉米筍,玉米燒香咗好正🌽今次想唔食辣所以點了小麻、無辣都咁好食!增量叉燒大到要兩個人分😂🍜增量叉燒辣麻味增拉麵 $130(小麻、小辣、玉米筍)呢到嘅叉燒份量唔係一片片而係大大嚿,肉質入曬味好鬆化,小麻小辣剛剛好👍🏻麵條彈牙有口感仲會掛住滿滿濃湯,由於喜愛玉米筍所以再加添😌⛩尖沙咀金馬倫道20號地舖
🇯🇵
再訪 日本過江龍拉麵店 Kikanbo

🍜玉米筍辣麻味增拉麵 $135
(小麻、無辣、增量叉燒)

🍜增量叉燒辣麻味增拉麵 $130
(小麻、小辣、玉米筍)

⛩尖沙咀金馬倫道20號地舖
2021-10-25 32 浏览
As a spicy lover Kikanbo was a must-try on my list. I thought it would be more spicy so I only ordered medium to not test my limits the first time. I guess I could have been more ambitious as I thought it was super mild, let’s say not even a 三小辣 at TJ. Charsiu is well marinated, super soft but a bit too fat for me😂

Spicy  Miso  Ramen

Spicy  Miso  Ramen
2021-10-24 2064 浏览
💡必食東京辣麻拉麵❤鬼金棒係一間來自東京🇯🇵既過江龍辣麻拉麵店,有死神拉麵之稱👹曾經創下月賣27,000碗紀錄。今日經過,見到咁西利,忍唔住要去試下,睇下點解咁勁。🍽 增量叉燒×2辣麻味噌拉麵(小辣小麻)🍜開頭以為就咁睇細細碗,以為唔係好多,點知有好多配料。湯底有唔同辣度同麻度可以選擇,小麻嘅麻度唔會太強,唔會麻痺到無晒知覺!下次可以挑戰中辣同中麻。有別於平時食開嗰啲拉麵店用上嘅薄切叉燒, 呢兩件大件到成嚿五花腩咁,肥瘦分明,充滿油香,啲肉索曬湯底味道,好惹味。而且有好多芽菜,即叫叫炒,好爽口。🍽芫荽辣麻增量叉燒拉麵🍜呢個係店鋪推介,作為芫茜控嘅小編,見到有呢一個推介就即刻試下。爆多芫荽喺辣麻叉燒拉麵上,非常豐富。亦都可以中和下啲辣味,岩曬想食辣但又怕辣嘅人。由於唔係增量版,所以只會配上半舊叉燒。另外,額外加左隻味玉,好有蛋味,做到流心效果,夠曬正。依碗都係揀咗小辣,拉麵非常掛湯,條條拉麵都充滿辣香味,唔錯!#尖沙咀食咩好 #尖沙咀美食 #好西 #小店 #情侶拍拖食咩好 #情侶拍拖好去處 #打卡 #尖沙咀 #尖沙咀日式 #相機食先 #打卡小店 #拉麵  #麻辣拉麵 #麻辣控 #chil
💡必食東京辣麻拉麵❤

🍽 增量叉燒×2辣麻味噌拉麵(小辣小麻)🍜

🍽芫荽辣麻增量叉燒拉麵🍜

#尖沙咀食咩好 #尖沙咀美食 #好西 #小店 #情侶拍拖食咩好 #情侶拍拖好去處 #打卡 #尖沙咀 #尖沙咀日式 #相機食先 #打卡小店 #拉麵  #麻辣拉麵 #麻辣控 #chill #hkfoodie #food # #foodie #hkfoodporn #hkfood #hkrestaurant  #hkfoodblogger #foodlover  #鬼金棒
  • 增量叉燒x2辣麻味噌拉麵
  • 芫荽辣麻味噌拉麵
2021-10-24 57 浏览
不止一次到訪這間來自東京的過江龍拉麵店店‼️🍜 它的拉麵配搭和麵的質感都是我喜歡的‼️😉▫️❥$𝟭𝟯𝟱增量叉燒+❥$𝟭𝟱味玉+❥$𝟭𝟱豆芽菜🍜 2大塊叉燒煮得軟腍,不費力氣就吃到‼️😽 看著它那肥瘦相間的賣相,既邪惡又吸睛‼️🤤 中間加了一堆豆芽菜,清爽口感減低了油膩感‼️😉 ᴏʀᴅᴇʀ了中麻小辣,微微的辣度剛剛好,喜歡那麻麻的口感,不錯喔‼️👅▫️ ❥$𝟭𝟬𝟬麻辣味噌沾麵+❥$𝟭𝟱味玉+❥$𝟮𝟬芫茜🍜 湯底是超濃郁的味噌湯底,裡面有豆芽菜和一小塊叉燒‼️🐷 加了芫茜令湯底另有一番風味‼️🤩 橙黃色的味玉好吸睛🍳 Q彈有嚼勁的拉麵掛滿了濃濃的湯汁,喜歡重口味的朋友一定要試試‼️👅

▫️

▫️