2022-07-13 75 浏览
<<食茜面不西面🌜>>尖沙咀成日見到鬼金棒大排長龍,今日晏咗2點幾先出去,又冇咩人喎終於可以試試😎.店舖環境昏暗,擺滿日本鬼怪裝飾配合店舖主題。而我哋坐最入嘅位置,遺憾地收唔到電話訊號,要問店員攞Wi-Fi但都唔太收到,所以呢個扣少少分了🥲所以大家要留意揀位啦.但另一方面又非常之欣賞餐廳有提供圍裙,我呢啲咁論盡嘅人,每次都一定瀨野,今次就唔怕彈污糟件衫啦💯.🟥芫荽辣麻味噌拉麵(小麻中辣)🍜 $110 🟧我隔離位重口味之王一見到芫荽就即刻要叫,果然一上菜成大堆芫荽喺面,但芫荽味略嫌滲唔到入湯底有啲分離。至於叉燒為片狀,肉質嫩滑唔漏。而中辣湯底似譚仔5小辣,先辣後麻好過癮,不過我覺得下次可以再叫辣啲。.🟦增量叉燒麻辣味噌拉麵(小麻中辣)🍲 $115 🟪叉燒為厚切,稔得軟嫩入味,油脂豐富。加咗味玉&玉米荀,驚喜在粟米芯火灸過,非常香口爽甜💞而糖芯蛋都值得一讚, 太陽咁的橙色蛋黃,濃郁滑溜😍.我哋仲另外叫咗芽菜超級大碗分量超多超爽口甜趣,下次再嚟試吓挑戰個地獄先!.
<<食茜面不西面🌜>>
🟥芫荽辣麻味噌拉麵(小麻中辣)🍜 $110 🟧
🟦增量叉燒麻辣味噌拉麵(小麻中辣)🍲 $115 🟪
  • 增量叉燒辣麻味噌拉麵
年多前已和朋友到過「鬼金棒」,想不到今晚會有機會來到這個舊地重遊。「鬼金棒」是以極麻極辣為噱頭,筆者也曾挑戰過鬼增麻辣的級別,那股強勁麻感的確不令人好受。所以試過就好了,今次還是點回正常的麻辣度。舖在碗面的海量莞荽,簡直就是為愛莞荽人士而設的款式(也可以加錢再把它增量)。湯頭味道非常濃郁,據說熬湯用的秘製味噌更是由日本直送,不過都頗油膩。粗麵條具煙韌感,亦甚為掛湯。另外加了$15點了玉子,橙黃色的蛋黃呈流心狀態,非常吸引,味道也很入味。另一碗其實都是大同小異,特別之處就是這一塊增量叉燒。叉燒肥厚,肉質軟腍,煮得入味,十分香口,尤其是脂肪層的油香,不過同時也非常邪惡。

。所以試過就好了,今次還是點回正常的麻辣度。
莞荽辣麻味噌拉麵

舖在碗面的海量莞荽,簡直就是為愛莞荽人士而設的款式

增量叉燒辣麻味噌拉麵

,肉質軟腍,煮得入味,十分香口
,尤其是脂肪層的油香,不過同時也非常邪惡。
2022-07-11
2022-07-08 60 浏览
嚟到呢間拉麵店 最鍾意一定係拉麵必有嘅配料叉燒🍜每一次都會嗌增量叉燒🐷佢係大大嚿半肥瘦豬肉 一層肥一層瘦 食落嫩滑肥美又甘香❤️而且仲要炆到超級入味 甜甜地超正 必食呀!!
2022-07-07 73 浏览
我諗有行開尖沙咀嘅朋友都聽過呢間野嘅大名。咁我就滿心歡迎咁入去啦,個日幾好彩等左一陣就有位。我同我個frd都覺得入面嘅設計係幾正嘅,有好多decro同埋background music夠澎湃。成功營造出主題餐廳嘅feel。不過坐得唔太舒服,啲枱排得太密集。我地叫左兩個味玉麻辣味噌拉麵。頭個兩啖都覺得碗麵幾好食,主要係個湯底好濃厚,啲麵掛湯。但食多幾啖就出事了,個湯底太重口味。碗麵愈食愈滯,個好味指數係直線下降。同埋碗野太多配菜,好難夾到拉麵。冇得係咁shu啲拉麵入口,間接影響左個爽快感。我同友人都認為碗味實在太油膩,雖然我地最後都食晒。可能係我地揀呢個湯底太濃啦,如果碗麵可以清淡少少就perfect了呢到價錢合理,個麵都有佢嘅可取之處。個人淨係推薦鍾意食油膩野同辣野嘅人去試。

好耐之前喺銅鑼灣食過一次見到尖沙咀都開咗就去食下尖沙咀比銅鑼灣大好多但係風格都係一樣環境暗暗然後有啲日本鬼面具👺👺👺芫荽辣麻味噌拉麵🌱🍜 ( $145 )碗拉麵大到食唔晒🤣🍜雖然個面咁多芫荽🌱🌱食完我話你知係唔使驚因為佢個湯底係味噌湯有咁多芫荽令到個麵清爽左☘️增量叉燒x2 辣麻味噌拉麵 🍖🍖🍜( $150 )另外個碗增量叉燒勁大嚿🍖一啖肉一啖面好正😋同埋佢呢間拉麵湯啲辣味同麻味可以分開點唔食得辣都可以食下麻香味

好耐之前喺銅鑼灣食過一次
見到尖沙咀都開咗就去食下

尖沙咀比銅鑼灣大好多
但係風格都係一樣
環境暗暗然後有啲日本鬼面具👺👺👺

芫荽辣麻味噌拉麵🌱🍜 ( $145 )

碗拉麵大到食唔晒🤣🍜
雖然個面咁多芫荽🌱🌱
食完我話你知係唔使驚
因為佢個湯底係味噌湯
有咁多芫荽令到個麵清爽左☘️

增量叉燒x2 辣麻味噌拉麵 🍖🍖🍜( $150 )

另外個碗增量叉燒勁大嚿🍖
一啖肉一啖面好正😋

同埋佢呢間拉麵湯啲辣味同麻味可以分開點
唔食得辣都可以食下麻香味

2022-07-06 382 浏览
日本野食比人感覺就係唔會辣,但係香港有間過江龍拉麵鋪,有辣仲有鹽西依啲咁重口味既野,勁想試,今日終於都揾到個志趣相投既朋友試下喇。間鋪門面好多地獄公仔,入面勁有地獄feel,有啲紅色惡魔公仔咁樣,幾得意。入面冷氣充足,職員派定一人一條圍裙,幾細心,唔知啲野食辣唔辣呢。莞荽辣麻味噌拉麵(小麻)(中辣):見到碗鹽西山已經心心眼,浸左落湯度吸左麻辣味噌湯味真係好match,佢個感覺有啲似譚仔,但係又食緊日本拉麵,幾得意。中辣個辣度似十小辣至五小辣之間,如果想食辣可以叫辣啲,加埋濃濃既味噌,啲麵同玉米筍索晒啲味,好滋味。豬肉叉燒有啲似東坡肉,但妏得都幾淋,唔錯。特製麻辣味噌拉麵(小麻)(小辣)比起岩岩果碗少左鹽西,多左豬肉叉燒同埋蛋,小辣感覺上唔太辣,其他都係上面差唔多。溏心蛋做得唔錯,食到最後都係流心滿滿。增量玉米筍估唔到佢嘅份量咁大,仲好有鑊氣。食辣嘢嘅時候可以間中食下解辣,又可以浸落湯到吸味。可樂 Zero食辣野最好緊係有冰涼既可樂啦!總結,餐廳位置方便,係幾特別既日式拉麵,如果鍾意食辣同芫荽一定要食。另外餐廳好適合食辣拉麵,一早已經準備定圍裙,著白衫真係好易彈到周圍都係,同埋環境都好涼

莞荽辣麻味噌拉麵(小麻)(中辣):
莞荽辣麻味噌拉麵

豬肉叉燒有啲似東坡肉,但妏得都幾淋,唔錯。

特製麻辣味噌拉麵(小麻)(小辣)
特製麻辣味噌拉麵

溏心蛋做得唔錯,食到最後都係流心滿滿。

可樂 Zero
食辣野最好緊係有冰涼既可樂啦!

總結,餐廳位置方便,係幾特別既日式拉麵,如果鍾意食辣同芫荽一定要食。另外餐廳好適合食辣拉麵,一早已經準備定圍裙,著白衫真係好易彈到周圍都係,同埋環境都好涼爽。下次都會再食!
特製麻辣味噌拉麵
2022-07-06 1940 浏览
📍鬼金棒 (尖沙咀)📮尖沙咀金馬倫道20號地舖.相信大家心目中都會有啲餐廳, 有啲食物, 相隔一排會突然好想再食🙃鬼金棒既拉麵就係比到我呢種感覺.🙎🏽‍♂️味玉辣麻味噌拉麵HKD100💁🏻‍♀️炒豆芽菜辣麻味噌拉麵HKD100我地分別叫左1️⃣味玉辣麻味噌拉麵2️⃣炒荳芽菜辣麻味噌拉麵, 唔食得太辣既我地order 小麻小辣🌶追求食住呢碗麻辣拉麵而流汗既感覺呢度既叉燒類似東玻肉, 有少少肥脂, 炆煮好後放落辣辣地既湯底入面再索下啲汁, 非常惹味😛麵質方面, 呢度用既係粗麵, 麻辣湯底濃稠, 令麵條更容易掛汁, 就算無任何餸/配料應該都可以食哂成碗麵🔥肉碎飯 HKD35已經第三次黎, 決定除左食拉麵, 要試啲新野, 所以追加埋個肉碎飯🍚用試拉麵既肥叉燒整碎做成肉碎, 肉碎juicy美味, 輕鬆足夠餸完一碗飯😋.相信唔洗好耐, 隔一兩個月內, 又會再黎拜訪呢間非一般既拉麵名店🍜.整體環境:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻食物味道:🤤🤤🤤🤤🤤服務態度:🕺🏼🕺🏼🕺🏼🕺🏼物超所值:💰💰💰💰回頭基率:💨💨💨💨💨.#nonstopeatingdiaryjapanese #nonstopeatingdiary日本菜 #nonst
📍鬼金棒 (尖沙咀)
📮尖沙咀金馬倫道20號地舖

#nonstopeatingdiaryjapanese
#nonstopeatingdiary日本菜
#nonstopeatingdiaryramen
#nonstopeatingdiary拉麵
#nonstopeatingdiarytsimshatsui
#nonstopeatingdiary尖沙咀
2022-06-12
味玉辣麻味噌拉麵
炒豆芽菜辣麻味噌拉麵
肉碎飯
2022-07-06 46 浏览
鬼金棒係日本過江龍,今日終於有機會試一試。鬼金棒位於尖沙咀最繁忙嘅金馬倫道,地點方便。餐廳裝修同一般拉麵店無分店,有個吧枱可以睇住師傅煮面,餐廳入面有長枱俾一班人食面吹水。為左迎合香港飲食文化,好多香港拉麵餐廳都提供好多唔同類型嘅食物,但鬼金棒就保持日本文化,只會提供一款食物,就係拉面。整個餐牌就係味噌拉面,配料係味玉,叉燒,豆芽菜,玉米筍,蔥花,芫茜,同埋麻唔麻,辣唔辣。身為芫茜黨員,當然要叫返芫茜滿滿嘅拉面,少麻少辣。朋友就係食肉獸,揀左增量叉燒。增量叉燒真係好多叉燒,2大舊,真係好抵食。叉燒肥瘦均勻,好入味,煮得好冧。面條好Q, 好彈牙,湯底好濃,但唔會好咸,可以掛住響每條面度。少麻少辣嘅湯底,唔會好似雲南麻辣咁嗆鼻,麻辣味道適中,配埋一座山咁多嘅芫茜,好香好惹味。

2022-07-03 83 浏览
在尖沙咀一帶,這家過江龍拉麵店可以算是飯堂之一‼😘 這裡的拉麵份量足,男生朋友都絕對可以吃得飽飽,而且味道也很不錯‼️👏🏻👏🏻▫️❥特製麻辣味噌拉麵+豆芽菜+ 蔥花🍜2塊半肥瘦叉燒雖然看著邪惡但肉質很嫩呀🫶🏻 加了豆芽菜的關係,一整碗都很清爽‼️💖▫️❥莞荽辣麻味噌拉麵+味玉大量的莞荽看得莞荽控心心眼‼️🤩 它的獨特香味已滲入湯底中‼️😎 味玉也是每次必加,呈半流心狀態很美味‼️👍🏻

▫️
❥特製麻辣味噌拉麵+豆芽菜+ 蔥花🍜

▫️
❥莞荽辣麻味噌拉麵+味玉

2022-07-02 73 浏览
今日難得去開尖沙咀,次次經過呢間野本身都好想試,今日終於搵咗一位食到辣嘅朋友跟我去,去之前原本係諗住會好辣,都怕唔食得好辣嘅朋友食唔到。 叫咗中辣中麻,佢辣嘅程度比其他地方低連譚X嘅小辣程度都未到我諗大概係5小辣左右叫咗最平個碗$90,唔使加任何野都非常飽味道就不過不失,正正常常冇想像中咁,冇乜特別因為本身睇到評分咁高所以慕名而來 但食到落口又唔覺得話真係要特登嚟試我諗尖沙咀區拉麵來講有其他更好嘅選擇

叫咗中辣中麻,佢辣嘅程度比其他地方低
連譚X嘅小辣程度都未到
我諗大概係5小辣左右
叫咗最平個碗$90,唔使加任何野都非常飽
味道就不過不失,正正常常
冇想像中咁,冇乜特別

因為本身睇到評分咁高所以慕名而來
但食到落口又唔覺得話真係要特登嚟試
我諗尖沙咀區拉麵來講有其他更好嘅選擇

辣麻味增拉麵
2022-06-29
2022-07-01 85 浏览
明星效應,加未能去日本遊之下,到訪這有鬼的拉麵店,由門面到店內都放置不少大小鬼的擺設,加上店內燈光陰暗,營造一個在鬼屋內食拉麵氣氛。叫了一客辣味噌拉麵,塊叉燒好厚好好味,肥瘦比例適中,而且肥肉入口即化😛,拉麵就煙韌彈牙,湯底嘅味道濃厚,正~ 辣度唔錯,最愛隻流心蛋,好特別橙色,同一般拉麵店唔同,入味,正~ 加埋芽菜和粟米仔口感豐富,值得推介!!香港拉麵點多不勝數,但每檯檯面上有即棄圍裙提供甚少,細心服務,欣賞~
叫了一客辣味噌拉麵,塊叉燒好厚好好味

2022-06-30 59 浏览
增量叉燒x2辣麻味噌拉麵 $135呢款拉麵我哋就叫咗小麻小辣😼 湯底非常濃郁,最吸睛之處就係佢嘅增量叉燒x2,同我哋平時普通食開嘅叉燒拉麵唔一樣,係非常厚肉,好似食梗東坡肉咁🐷 而肉質相當軟腍入味😍莞荽辣麻味噌拉麵 $110一開始睇到全部拉麵名都有麻辣兩個字🌶真心嚇一跳,好采用QR code落單果陣先見到可以走麻辣😚 如果唔食得辣嘅朋友仔都可以點🤪 唔知有冇朋友仔係莞荽控呢?有嘅話,就一定要試下呢款拉麵啦🥰 滿滿嘅莞荽包圍住成碗拉麵,鍾意嘅人一定會覺得香氣撲鼻🤩 而且粗麵都爽口彈牙,掛湯入味😋大肉飯 $55叉燒配上醬汁珍珠米,真係冇得輸🙈🙈 咁厚肉嘅叉燒送飯真係一流🤩🤩
增量叉燒x2辣麻味噌拉麵 $135

莞荽辣麻味噌拉麵 $110

大肉飯 $55
平時食拉麵🍜最常見都係豬骨湯🐖,雞白湯🐓,鹽湯🧂,醬油湯🤎......但依間東京🇯🇵既過江龍🐉就有㊙️獨特㊙️既辣麻味噌湯底🌶​​~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~• ▪辣麻味噌拉麵▪湯底既麻度🥵 • 辣度🌶,各有𝟓種可揀,大家可以揀番最岩自己既一碗啦👏🏻👏🏻​​無 / 小 / 中 / 多 / 鬼增(加+$𝟏𝟓)🍽餐廳建議💁🏻‍♀️初次☝🏻品嚐,由小辣🤏🏻 • 小麻🤏🏻開始如想追求最麻辣🔥既滋味,可直接挑戰鬼增級別 👹如果唔食🙅🏻‍♀️得麻🥵 • 辣🌶,但又肯陪朋友黎既,可以揀走麻 • 走辣😜.▫️玉米筍辣麻味噌拉麵 ($100)揀左💁🏻‍♀️ 中麻 • 小辣🔸味玉🥚 (追加+$15) 橙橙紅紅既蛋黃就知係日本蛋啦,溏心冇得頂🧡🔸芫荽 (追加+$20)正正中間有個玉米筍🌽小山丘🗻,食落仲係爽口🤓依款都有舊叉燒嫁🐷.▫️增量叉燒𝐱𝟐 辣麻味噌拉麵 ($135)揀左💁🏻‍♀️ 走韭菜 • 小麻 • 中辣炙烤🔥厚切叉燒,要夠𝟐件✌🏻肉同脂肪比例都𝐎𝐤𝐚𝐲,唔會得肥膏🤪夠晒大舊🤗,滷汁肉味濃,煮得夠淋🧏🏻‍♀️.拉麵麵條係比較粗身🤌🏻,食落比較有咬口個種🤓沾滿晒湯汁
平時食拉麵🍜
最常見都係豬骨湯🐖,雞白湯🐓,鹽湯🧂,醬油湯🤎......
但依間東京🇯🇵既過江龍🐉
就有㊙️獨特㊙️既辣麻味噌湯底🌶​​
▪辣麻味噌拉麵▪
湯底既麻度🥵 • 辣度🌶,各有𝟓種可揀,
大家可以揀番最岩自己既一碗啦👏🏻👏🏻​​
無 / 小 / 中 / 多 / 鬼增(加+$𝟏𝟓)
🍽餐廳建議💁🏻‍♀️
初次☝🏻品嚐,由小辣🤏🏻 • 小麻🤏🏻開始
如想追求最麻辣🔥既滋味,
可直接挑戰鬼增級別 👹
▫️玉米筍辣麻味噌拉麵 ($100)
揀左💁🏻‍♀️ 中麻 • 小辣
味玉🥚 (追加+$15)

🔸芫荽 (追加+$20)
正正中間有個玉米筍🌽小山丘🗻,食落仲係爽口🤓

依款都有舊叉燒嫁🐷
玉米筍辣麻味噌拉麵

▫️增量叉燒𝐱𝟐 辣麻味噌拉麵 ($135)
揀左💁🏻‍♀️ 走韭菜 • 小麻 • 中辣
炙烤🔥厚切叉燒,要夠𝟐件✌🏻
肉同脂肪比例都𝐎𝐤𝐚𝐲,唔會得肥膏🤪
夠晒大舊🤗,滷汁肉味濃,煮得夠淋🧏🏻‍♀️
增量叉燒𝐱𝟐 辣麻味噌拉麵
增量叉燒𝐱𝟐 辣麻味噌拉麵

拉麵麵條係比較粗身🤌🏻,食落比較有咬口個種🤓
沾滿晒湯汁,而且份量都幾多🤰🏻

雖然同朋友揀左唔同辣度🌶
食完之後大家都覺得🤔💭
再戰既話要挑戰🔥鬼增級別 👹
辣麻味噌拉麵

▪野飲▪
▫️汽水 ($15/罐)
如果覺得唔夠食既朋友,
追加部份🙋🏻‍♀️
可額外加多份拉麵🍜(加+$20)
或者日本𝐝🇯🇵,加多碗肉飯🍚(加+$45up)又得
🔺免收加𝟏𝟎%服務費🙆🏻‍♀️
🔺用𝐐𝐑 𝐂𝐨𝐝𝐞,自己落單📱
🔺餐廳🍽好細心,有即棄圍裙👗提供,戴住食就唔洗怕彈到衫啦🤭

🔺店內裝修 • 佈置以日本🇯🇵神怪為主題👹

🔺坐吧枱座位🪑,仲可以睇住大廚👨🏻‍🍳煮拉麵🍜

🔺優惠🈹外賣自取🥡拌麵,仲送秘製叉燒🐷
2022-06-27 38 浏览
平時食開嘅拉麵大部分都係豬骨醬油湯底🍜今次就試間專做辣味拉麵嘅日本過江龍拉麵店👹拉麵有八款選擇 可根據自己口味自選辣度同麻度 🌶無論係辣味大師定小辣寶寶都照顧到👶🏻然後仲可以根據食量追加配料或者麵雖然拉麵款唔多 但客製化嘅自由度好大🥰👍🏻👍🏻🍜特製辣麻味噌拉麵 ($120)湯底選用特製麻辣底料加味噌製成🌶🍜所以味道都比較偏濃同鹹味 🧂辣味方面我就揀咗小辣小麻 識落同譚仔10小辣差唔多 食得舒服啲🥰麵質軟硬適中又彈牙 掛湯能力亦都不錯最加分嘅係上面隻流心蛋 咬落蛋汁慢慢流出🥚蛋汁配上掛滿湯嘅拉麵一齊食非常一絕🤤👍🏻🐖增量叉燒辣麻味噌拉麵 ($130)朋友就揀咗呢款增量叉燒拉麵叉燒大到好似真係一舊大五花肉咁🐖叉燒肥瘦適中 肉質唔會太硬👍🏻同平時拉麵上面嗰塊博博的叉燒簡直係天淵之別🥰至於呢款湯底就比上一款淡味少少🍜唔鍾意食太鹹嘅朋友可以試吓呢款湯底嘅拉麵😙
平時食開嘅拉麵大部分都係豬骨醬油湯底🍜
今次就試間專做辣味拉麵嘅日本過江龍拉麵店👹
拉麵有八款選擇 可根據自己口味自選辣度同麻度 🌶
無論係辣味大師定小辣寶寶都照顧到👶🏻
然後仲可以根據食量追加配料或者麵
雖然拉麵款唔多 但客製化嘅自由度好大🥰👍🏻👍🏻

🍜特製辣麻味噌拉麵 ($120)
湯底選用特製麻辣底料加味噌製成🌶🍜
所以味道都比較偏濃同鹹味 🧂
辣味方面我就揀咗小辣小麻
識落同譚仔10小辣差唔多 食得舒服啲🥰
麵質軟硬適中又彈牙 掛湯能力亦都不錯
最加分嘅係上面隻流心蛋 咬落蛋汁慢慢流出🥚
蛋汁配上掛滿湯嘅拉麵一齊食非常一絕🤤👍🏻

🐖增量叉燒辣麻味噌拉麵 ($130)
朋友就揀咗呢款增量叉燒拉麵
叉燒大到好似真係一舊大五花肉咁🐖
叉燒肥瘦適中 肉質唔會太硬👍🏻
同平時拉麵上面嗰塊博博的叉燒簡直係天淵之別🥰
至於呢款湯底就比上一款淡味少少🍜
唔鍾意食太鹹嘅朋友可以試吓呢款湯底嘅拉麵😙
💎總評分:7.0/10-呢間日本過江龍拉麵登陸香港時成為熱話,人稱「死神拉麵」因為推出左地獄級辣度。插旗幾年平日門口都會排長龍,今日竟然唔使排隊就入去食碗麵。店內環境昏暗,好多鬼怪裝飾match反店名「鬼金棒」,舖面比想像中大,有吧枱同四人座,完全無壓迫感。Menu簡而精,除左拉麵竟然仲有肉飯,但係就無餃子或其他小食,最多俾你加配料,特別之處係湯底「麻」同「辣」嘅程度係可以分開自定,唔食得辣嘅朋友㨂走辣就OK啦!1️⃣ 增量叉燒X2辣麻味噌拉麵 $130 增量叉燒果然係份量十足,兩大舊厚切叉燒超級入味,質感夠淋,清楚見到肉嘅層次分明,半瘦半肥,怕肥嘅人可以切走面層肥膏,但識食一定係成啖咬落去至係頂級享受。湯底揀左中辣中麻,接受得到嘅辣勁,食到中間可能會微微出汗。拉麵較粗身,OK彈牙但最緊要夠掛湯!若然其他款加配增量叉燒需額外+$35,呢碗仲要包埋味玉,感覺最抵食。2️⃣ 玉米筍辣麻味噌拉麵 $110本來D玉米筍就多到成座山咁,小編仲加左味玉($15)同芽菜($15),賣相更加澎湃,配料多到蓋滿成個碗睇唔到D麵。值得留意嘅係,呢舊叉燒係正常size,係就係細舊D,但更加突顯出第一碗嘅「增量」係「
💎總評分:7.0/10
1️⃣ 增量叉燒X2辣麻味噌拉麵 $130
增量叉燒X2辣麻味噌拉麵
2️⃣ 玉米筍辣麻味噌拉麵 $110
本來D玉米筍就多到成座山咁,小編仲加左味玉($15)同芽菜($15),賣相更加澎湃,配料多到蓋滿成個碗睇唔到D麵。值得留意嘅係,呢舊叉燒係正常size,係就係細舊D,但更加突顯出第一碗嘅「增量」係「真增」!辣度今次㨂左大辣小麻,對寶貝嚟講太辣,但係小編諗住下次挑戰鬼辣!唔知係咪辣度嘅分別,湯底有啲似加咗花生麻醬,比較杰身少湯,有啲似食緊沾麵。玉米筍同芽菜都爽口掛湯,吸左湯底嘅精華極度惹味。味玉做到超級溏心,咬開一半即見蛋黃流出,十分高質,係必加嘅配料!
玉米筍辣麻味噌拉麵

某些時間前都review過另一間尖沙咀嘅拉麵店,兩間質素都高但對比下,鬼金棒嘅湯底、叉燒、味玉都出勝,可能因為小編鐘意食辣又愛蛋,而叉燒無論係quality & quantity都正,所以會推介大家去試!
環境服務:⭐⭐⭐⭐
食物質數:⭐⭐⭐⭐
打卡指數:⭐⭐
题外话/补充资料: 🚗 今次小編好彩,金馬倫道揾到個位,泊正喺店門前,間接因為咁入去左食。
2022-05-22
增量叉燒X2辣麻味噌拉麵