2018-08-06 233 浏览
呢度食過好幾次,每次一到lunch time就好多人,唔想等太耐可以點半後先嚟,人流會開始少啲。第一次嚟呢度嗰陣嘅感覺係好懷舊,圍繞住都係關於音樂嘅嘢。門口左手邊嘅裝修好似舊時啲髮廊咁,好得意。右手邊會見到有個stage,上面會有啲音響設備同埋舊啲嘅歌手嘅CD呀、漫畫呀、裝飾擺設咁,都係老闆嘅珍藏嚟㗎。曾經遇見過吳浩康同狄易達添。我個人都幾鍾意食烏冬㗎,好多時嚟呢度都會食佢哋嘅泡菜烏冬鍋,好味得嚟啲餸菜又多,就算啲烏冬浸住喺啲咁熱嘅湯入面一段時間都唔會浸爛,依然保持到口感,食烏冬最緊要夠彈口先好食㗎嘛😋泡菜香辣帶少少酸,雞肉煎香咗再放入鍋口感特別香口。檸水唔會有苦澀味。

韓式泡菜雞肉烏冬鍋

2018-08-06
韓式泡菜雞肉烏冬鍋
2018-08-05 199 浏览
經朋友推介就去試吓,還記得7月9日是第一次同舊同事去食晚飯,一入餐廳的第一個感覺是舒服的,裝潢有點懷舊,都幾有趣,但音樂略為太大聲🙉。 我哋睇完餐牌就打算點餐,便叫了一位紋身長髮面圓圓的女侍應過來落單,她的態度是黑口黑面,沒有笑容的。 落完單後,我自己走出去攞餐具及水,她即刻走過嚟問我要乜? 我同佢講我想要餐具同水,佢黑面說: 你台面咪有餐具囉,但我同佢講: 無碟同水。 跟著,佢就無理我黑面行開了。 送餐來也是黑面。 總之,全程也是黑面,為什麼員工的態度跟餐廳的名字有咁大嘅差距。 昨天7月29日再去食lunch, 看看有沒有改善,是沒有的。 那紋身長髮女侍應也是沒改變過她的黑面態度,帶位黑面,點餐黑面,送餐黑面。 看見佢對個個客人都是一樣黑面的態度。 聽到坐我哋隔離枱的3個女仔也是這樣說: 佢d態度咁差嘅,比仔飛呀? 咁嘅態度趕客啦。 如果我係餐廳老闆睇到呢個評語,會叫呢位員工改善一下佢嘅服務態度,又或者提供一個雇員再培訓比佢。 如果唔係餐廳名應該改做黑面而不是高興,因為令食客不高興呢!
,裝潢有點懷舊,都幾有趣
。 送餐來也是黑面
2018-07-29
2018-08-03 166 浏览
今次係第二次黎食啦,仍舊好多人!好彩臨時walk in都有位,本身比左個bar枱位我地,但感覺上傾計唔太方便,所以問左轉位,而位侍應姐姐都好好人,可以轉!今次就叫左兩個Main,一個Appetizers同兩杯野飲。先講講個頭盤,係風乾火腿蜜瓜串串貢,蜜瓜唔算太甜但都幾fresh,配埋咸咸地既火腿,作為頭盤都唔錯啦😋而Main就叫左海鮮墨汁意大利麵同海鮮意大利飯。墨汁個個係因為朋友見到隔離枱叫左,睇黎都好飲好好味咁就試下啦,果然真係好食!佢係乾意粉,收汁收得唔錯,只係略微帶點過油,不過可以接受啦!而值得讚既係啲海鮮好味,食得出係新鮮既而唔係雪藏貨👍🏿👍🏿👍🏿而份意大利飯都好好味!每一啖都有source包住,但又唔覺好膩,同樣啲海鮮都好正😍😍但可惜既係兩杯野飲都唔及格,無味既😅😅😅下次都係叫返咖啡個啲算啦!順帶一提,哩到啲冷氣好凍,冷到啲野食好快就已經凍曬,食到一半就好似食緊雪櫃拎出黎既食物咁。所以本身想食埋甜品都頂唔順走左啦😮😮

2018-08-01
2018-08-02 171 浏览
昨晚襯住暑假,唔洗管d仔女溫書做工課,幾位媽媽出黎聚一聚,上個月試過即日book,冇位,所以我地提前一星期預約7點左5位,佢個地點有少少 刁鑽, 好彩有朋友喺觀塘工作 熟路, 觀塘人多擠迫 天氣又熱 ,入到高興坐低, 唔使再等, 冷氣都好夠涼 ,環境舒適 ,牆上壁畫 色彩繽紛, 裝修帶點懷舊的風味 ,枱與枱的距離不會太近 我哋五個人坐嘅係八人枱 ,好闊落,叫左OR都有人推薦的薯條 和墨西哥脆片 ,薯條 是新鮮切開即炸, 又粗又長 十分脆口 醬汁果然好特別 ,很好味 。另外 還叫了肉眼扒 鹽燒鱸魚 和意大利雲吞 牛扒我們要五成熟 ,不過有少少over 但牛肉味還夠濃的, 油脂也很足夠。 鱸魚外貌似鹽焗雞, 侍應貼心地 讓我們先拍照, 然後再拿到廚房替我們切開 ,肉質嫩滑 ,不過就鹹咗少少 可能係醃咗一段時間,有order先攞去焗。意大利雲吞性價比很高,我很喜歡上面的 橄欖油波波 口感一流, 主菜可以以半價叫飲品, 可惜 佢哋甜品選擇不多 ,最後我哋叫左apple crumble 同朱古力香蕉pancake ,喜歡他pancake的質感 軟得嚟 帶點煙韌, 雖然人手未算好足夠 但整體服務 令人滿意 以呢個價錢 有呢種味道, 難怪即日 book唔到位。
2018-08-01
2018-08-01 114 浏览
作為半個觀塘人來過高興好幾次了!高興在觀塘的工廠區大廈地下,位置不太難找,裝修幾骨緻,有種懷舊風格。非繁忙時段來可與朋友chill下都可以!這次一如既往點了泡菜雞肉烏冬,我幾乎每次都點這個的先講湯底,泡菜味十足但又不會過酸過辣,十分開胃!烏冬是中等粗度的,口感幼滑,食得出不是十分平價的冷藏烏冬!配菜方面,泡菜大大件,算是有誠意。雞肉肉質比較硬,但也可接受!總括來說推介!👍🏻朋友就點了黑松露意大利飯,剛上就覺得還未煮到收水,飯還很濕,的確影響了口感。但黑松露和忌廉味也很夠,菌的份量也不少,也是可以一試的。
作為半個觀塘人來過高興好幾次了!
泡菜雞肉鳥冬鍋

這次一如既往點了泡菜雞肉烏冬,我幾乎每次都點這個的
黑松露意大利飯

2018-07-31
泡菜雞肉鳥冬鍋
黑松露意大利飯
2018-07-31 112 浏览
《今天應該很。高興》發現官塘神級打咭地點,又點止淨係打咭咁簡單,食物都唔錯,服務仲有好好,價格又相宜。佢就係 高興 Happinesssss位於成業街廠廈入面,雖然係ground floor,但都要穿過大堂直入至搵到。入到去,嘩!懷舊擺設、裝飾全部都好正👍🏻連d枱枱櫈櫈都有番咁上下年紀。我地選擇咗個小角落坐低慢慢吹水,叫咗杯特別推介—咖啡冰沙$38☕️🍧老實講對我來說甜咗d如果可以俾我選擇甜度就好喇頭盤—高興薯條🍟伴黑松露醬$42,粗薯條再配埋個黑松露醬好好味,廚房一點都唔手軟,個醬份量之多,我地淨係用咗一半。主菜—鵝肝漢堡飽🍔$148,塊鵝肝好大塊,仲煎到perfect,漢堡排夠juicy,個份量剛剛好兩位女士share,留肚食甜品嘛。甜品—原本想試香蕉pancake🍮 $54,可惜賣曬,既然留咗肚,點都要試下,就叫咗抹茶🍵紅豆pancake。熱辣辣其實好好味,但紅豆甜度過多,pancake 太實,真係飽到上喉嚨,最後真係要放棄佢!overall 都好滿意,尢其係服務,由打去訂位到現場,個個都好好禮貌,服務到位,雖然講咗有用餐時限,但冇人等位佢地唔會斤斤計較。是晚星期一都滿座,有人更要
《今天應該很。高興》
佢就係 高興 Happinesssss
入到去,嘩!懷舊擺設、裝飾全部都好正👍🏻
連d枱枱櫈櫈都有番咁上下年紀。
如果可以俾我選擇甜度就好喇
overall 都好滿意,尢其係服務,由打去訂位到現場,個個都好好禮貌,服務到位,雖然講咗有用餐時限,但冇人等位佢地唔會斤斤計較。是晚星期一都滿座,有人更要坐bar枱,証明佢生意唔錯,下次有機會一定再來。

請keep住留意 食玩焗煮遊世界
*㩒埋like&follow,可以即時收到新post通知。
#食玩焗煮遊世界 #高興
  • 鵝肝漢堡飽
2018-07-30 135 浏览
朋友介紹,話抵食夾大件,趁星期日嚟同屋企人試試。先嚟個柚子沙律,特別嘅清新dressing加埋花生,傳嚟陣陣柚子味,讚👍🏻再嚟小食fish & chips,最正係薯條。跟住牛油果醬麥西哥片,個片好明顯係包裝嘢,但個牛油果醬就麻麻地嘞!Main dishes叫咗羊架,都算唔錯。仲有肉眼扒,兩份都係為每份百幾蚊,以呢個價錢算唔錯,不過最正都係陪碟嘅薯條。仲叫咗個焗爐魚,等咗三十幾分鐘,上碟賣相唔錯,但佢幫我哋開完之後D肉就過咸,個醋汁做得麻麻。飲品就正價叫,但賣相同味道都OK嘅。最後試個甜品抺茶紅豆班戟,都好好味
朋友介紹,話抵食夾大件,趁星期日嚟同屋企人試試。
再嚟小食fish & chips,最正係薯條。
飲品就正價叫,但賣相同味道都OK嘅。
最後試個甜品抺茶紅豆班戟,都好好味
2018-07-28 109 浏览
係觀塘區揾嗰地方食Lunch,唔想去茶餐廳,發現呢間'高興',真是意外驚喜!睇吓有咩食先!就叫蕃茄湯吉列豬扒烏冬鍋和巴馬火腿雜菓沙律喇!上菜時間快,對於繁忙的香港人適合不過,沙律材料新鲜甘甜可口,豬排與烏冬分開送上,豬排炸得香口鬆化,濃濃的蕃茄湯底配彈牙烏冬,真係好好味!再望吓四周環境好有氣氛而且裝修頗有心思,值得一讚!下次會再來鬆一鬆,嘆一嘆先!
!

睇吓有咩食先!

就叫蕃茄湯吉列豬扒烏冬鍋和巴馬火腿雜菓沙律喇!

再望吓四周環境好有氣氛而且裝修頗有心思,值得一讚!

下次會再來鬆一鬆,嘆一嘆先
2018-07-27
2018-07-28 161 浏览
個人覺得這餐廳性價比頗高,裝修亦不錯,之前自己吃過以後,今次便訂了枱和家人過來吃晚餐。先點了個前菜,把蕃茄意大利飯釀入魷魚筒內,口感不錯,意大利飯跟魷魚筒味道很搭,可以一試。蕃茄帶子意大利粉,有三顆大帶子,肉質鮮美鮮甜,好吃,而且價錢只是60元左右!好戲在後頭,紐西蘭羊架,我們要求大約五成熟,生熟剛剛好,一家三口剛好一人一件羊架,不太羶,入口多汁嫩滑!聽説pancake 是招牌的甜品,留肚也要點一客,因為我們一家是很怕太甜的人,檸檬酸忌廉蜜糖pancake 便剛好,pancake很厚實,上桌時還暖暖的,吃下去是一種鬆軟實在的幸福感,很推薦

蕃茄意大利飯釀魷魚筒

蕃茄帶子意大利粉

烤羊架

蕃茄帶子意大利粉
烤羊架
2018-07-26 94 浏览
之前早已聽過「高興」的大名, 知道是間中會有Live Band表演, 早已想去拜訪一下。適逢機會, 朋友約我去「高興」一下。一進內, 感到驚喜。內裡盡是舊香港的裝潢, 例如有理髮店的座位、焗油儀器、燈牌、舊鐵閘等等, 勁多影相打卡的位置。打開Menu, 食物種類唔算多, 但主要以西式為主, 如All Day Breakfast、扒類、焗飯、意大利粉等等。西式的食物與港式的裝潢, 就好像懷緬昔日港英時代一樣。值得一提的是, 以晚餐來說, 食物的價錢十分公道。朋友叫了一份All Day Breakfast, 賣相普通, 但份量不少, 而味道還算可以。而另一個朋友叫了韓式烏冬, 這個賣相不好, 味道也普通。反而我自己叫了份羊架, 一上碟就好香, 賣相也很好。我二話不說就食, 好好食, 份量好大, 有三塊羊架.....但掛住食最後唔記得左影相。只記得影左自己飲個杯榛子Latte。咖啡味聞落無乜, 但飲落去就有咖啡味+榛子味, 都唔錯。

而另一個朋友叫了韓式烏冬, 這個賣相不好, 味道也普通。

2018-07-24
  • 羊架
2018-07-20 121 浏览
#sakit_食食食 又係食好西時間😌🙆🏻今次去到觀塘工廈的一間cafe😏😂其實我地冇plan去食咩💕係OpenRice 亂找的😏因爲7.1唔係間間開❤️地方超大 不用等位👍🏻❤️多個影相位 仲要不同theme❤️價錢唔貴$5x起❤️味道也很不錯💕特愛佢個吉列豬扒 炸得好好食👍🏻香脆可口 炸粉也沒有很多👍🏻好match 個蕃茄烏冬😝因爲炸得好脆口 點湯食😌正!食店: 高興 (觀塘)地址:觀塘成業街19-23號成業工業大廈地下2號舖#159cm的細碼女生
#sakit_食食食
❤️味道也很不錯
💕特愛佢個吉列豬扒 炸得好好食
👍🏻香脆可口 炸粉也沒有很多
👍🏻好match 個蕃茄烏冬
😝因爲炸得好脆口 點湯食😌正!
食店: 高興 (觀塘)
地址:觀塘成業街19-23號成業工業大廈地下2號舖
#159cm的細碼女生
2018-07-15 6594 浏览
嘩, 呢間真係超誇張, 平時LUNCH/DINNER 我都會去觀塘D 工廈餐廳.貪佢地好座又唔會太爆場~ 方便傾計慢慢HEA..今次朋友點名呢間.我地冇卜位既 WALKIN 者.雖然係FRIDAY, 諗住都係差唔多應該會有位.嘩...7點未夠黎到就出事.. FULL哂, 原本店員姐姐話不如開張台仔畀我..我都OK 啦...行到身水身汗咁唔想再轉場喇. 況且朋友又未到..唔好亂決定野住.到我開完台SETTLE DOWN 時.咁岩有一台場單走左, 係我想開口轉, 但又怕有BOOKING 唔敢開口時.店員姐姐主動OFFER 我換台... 好好呀!! 咁就可以坐得舒服D~而入座時都講明只有個半鐘用餐時間, 明既..一路食一路見到門口堆人... 真係估佢唔到呀!由於我呢個衰人, 係食飯前個半鐘去左天仁隊左杯雪糕同茶飲....黎到正餐時間食飽到上心口.XDDD我都覺得有D衰呀..搞到朋友迫住同我輕食.,.睇完個MENU, 最想食既係---黑松露醬粗薯條 ($42)!!!!!個醬份量好多, 一D都唔孤寒, 唔駛慳住食!!! 好好味,一定要叫~~~然後叫左呢個係小食類別既: 魷魚釀蕃茄香草意大利飯 $
今次朋友點名呢間.我地冇卜位既 WALKIN 者.
雖然係FRIDAY, 諗住都係差唔多應該會有位.

店員姐姐主動OFFER 我換台... 好好呀!!
咁就可以坐得舒服D~
我都覺得有D衰呀..搞到朋友迫住同我輕食.,.
黑松露醬粗薯條
魷魚釀蕃茄香草意大利飯
然後叫左呢個係小食類別既: 魷魚釀蕃茄香草意大利飯 $64
因為佢只係一個魷魚筒SIZE, 所以歸類為小食類XDD
牛油果鮮蝦墨西哥片
跟手再追加多個 牛油果鮮蝦墨西哥片. $44
喂.,正呀呢個.真係新鮮整起. 唔係現成一包NACHO 上畀你既.
係熱辣辣得黎又唔油喎, 好乾身~
不過我地食唔哂... XDDD
個醬係牛油果 mix 蝦, 幾創新但唔係咁夾.XDDD
因為兩個都係冇乜味既野, 冇左個主要味道, 冇乜特別~
走時見到咁既情況...下次黎會記得卜定位同埋要試其他野!
黑松露醬粗薯條
魷魚釀蕃茄香草意大利飯
牛油果鮮蝦墨西哥片
2018-07-14 168 浏览
觀塘工業區真係好多野食 今次嚟到 搵佢係有少少難 不過冇嚟錯!環境佈置有啲懷舊風 一睇就知係一個少少嘅打卡位而野食方面 好食!頭盆 蜜瓜風乾火腿串串貢 總共有3串 感覺幾得意 將風乾火腿配蜜瓜一齊食好夾好好食 同時一串串咁食 又唔怕整污糟手 正個人中意食意大利飯 食個海鮮意大利飯 個汁嘅味道好好 但係飯身比較難 有啲失色 而海鮮都淨係單單舖面 感覺好似差咁啲另外亦嗌咗個意粉 意粉味道同樣唔錯 而入面嘅菇好香 雞肉好有味好好食👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻依個炸雞翼 即炸好新鮮 外脆內軟 肉質好嫩滑 好好食 而佢提供咗個好特別嘅醬 白色嘅有啲似沙律醬 兩個醬出奇地夾!蕃茄湯烏冬鍋配吉列豬扒 吉列豬扒十分出色!食到停唔到口 中意食吉豬嘅真係唔可以錯過!而湯底好濃郁 蕃茄味好重 成個好開胃好滿意見吉豬唔錯 而又冇得單叫吉豬就試個炸雞扒 不得不承諾 好抵 價錢唔貴雞扒大大塊 但可惜係冇吉豬咁出色 比較厚粉 最後不少得嘅係甜品 嗌咗個朱古力pancake 好味好味好好味 兩層pancake中間有啲煎出嚟嘅脆位 而且好似有搽啲朱古力醬咁 而個pancake本生又好鬆軟 一食停唔到 仲有面加嘅朱古力醬 一食停唔到
環境佈置有啲懷舊風 一睇就知係一個少少嘅打卡位

而野食方面 好食!

最後不少得嘅係甜品 嗌咗個朱古力pancake 好味好味好好味 兩層pancake中間有啲煎出嚟嘅脆位 而且好似有搽啲朱古力醬咁 而個pancake本生又好鬆軟 一食停唔到 仲有面加嘅朱古力醬 一食停唔到!!👍🏻👍🏻👍🏻

過程中仲有live band 做有點歌服務 唔錯
2018-07-10 197 浏览
早兩日係openrice發掘下觀塘最近有咩餐廳。一搵就搵到呢間Happinessss。入到餐廳就發現裝修別緻。好有舊香港情懷。好彩朋友7點前到左就去霸位,一坐低就立即同朋友研究下食咩。由於我地兩個都唔係好肚餓..所以就叫左幾款小食。分別點左黑松露醬粗薯條,香燒魷魚釀蕃茄香草意大利飯,牛油果鮮蝦墨西哥片同一枝Ginger Ale。個黑松露醬粗薯條真係唔係講笑。堅脆!個黑松露醬有淡淡嘅松露香味。如果好愛黑松露嘅朋友可能嫌唔夠香味🤔個蕃茄醬有驚喜,唔太甜又有一種好似係新鮮整嘅感覺,好新鮮😋呢個釀魷魚又係另一個驚喜。雖然係小食但絕對唔hea魷魚唔會過韌,大細容易入口~~蕃茄意大利飯帶有微微蕃茄酸味加埋魷魚上嘅青醬係絕配~~~仲充滿芝士味~芝士控大愛。牛油果鮮蝦墨西哥片反而比較遜色...雖然墨西哥片係即炸...但個醬唔太夠,調味亦唔算突出..食到1/2左右個醬已經用完。。我同朋友變成要點松露醬食左咁多炸野仲係覺得要飲番啲有氣嘅野(有啤就正喇~~可惜冇),點左枝GINGER ALE~真係好夠氣!! 食完炸野就最啱。又唔會過甜當日見到隔離檯點左點鱸魚,原條鹽焗上。有機會會去試試

呢個釀魷魚又係另一個驚喜。雖然係小食但絕對唔hea

當日見到隔離檯點左點鱸魚,原條鹽焗上。有機會會去試試
2018-07-06
2018-07-10 148 浏览
工業大厦已經唔淨止揾到唔同既平野買,而家仲可以揾到好多唔同主題既餐廳。今日同班朋友一行4人行完工業大厦買完野,上openrice碌碌附近有d咩食,見地址近近地,就嚟碰碰運氣睇吓有冇位,但係間餐廳有點難揾,街上又冇指示牌,好彩都難唔到我哋。我哋時間尚早,嚟到就有位,限時個半鐘。餐廳裝修都幾得意,一邊係理髮店,一邊係委員會,今日仲好好彩,有live band唱吓歌,仲可以點唱添。蜜瓜風乾火腿串串貢芝士雜菌雞肉意大利粉芝士味香濃,意大利粉不會太冧海鮮意大利飯飯較軟身,蝦有點雪藏味,但正體都ok蕃茄湯吉烈豬肉烏冬鍋豬扒香脆肉質嫩滑,簡直係我大愛,推介酥脆大雞排肉質有點鞋身,脆皮較厚高興雞中翼配特色醬可辣或可選不辣 雞翼肉汁juice薄荷檸檬特飲巧克力oreo沙冰唔會太甜菠蘿香蕉牛奶沙冰雙重巧克力pancake
我哋時間尚早,嚟到就有位,限時個半鐘。

蜜瓜風乾火腿串串貢

芝士雜菌雞肉意大利粉

芝士味香濃,意大利粉不會太冧

海鮮意大利飯
飯較軟身,蝦有點雪藏味,但正體都ok

蕃茄湯吉烈豬肉烏冬鍋

豬扒香脆肉質嫩滑,簡直係我大愛,推介

酥脆大雞排
肉質有點鞋身,脆皮較厚

高興雞中翼配特色醬
可辣或可選不辣