2021-10-16 300 浏览
D人讚話脾魔炸脾好正好好味, 今天去太子基隆街睇中醫, 路經便拜訪一下, 唔想太重口味啦, 只叫普通炸脾加麻辣粉。在門口約等6~8分鐘, 見到收銀女職員呼喝外賣速遞員, 感覺不太好, 外賣都係打份工姐, 我有點替外賣員不值。雞脾🍗 即叫即炸是非常熱的, 但雞脾超乾水, 硬及韌, 完全冇晒mood. 雞脾是超熱, 皮是脆, 但冇乜炸粉槳, 所以唔會好炸粉的脆, 但脾肉真係唔掂, 唔滑又冇乜肉汁, 失望。可能係我今次隻雞脾唔掂, 又或我要求高,只能比5.5分。麻辣粉晒得唔夠均勻, 麻辣粉唔太香, 覺得有點苦, 可能食中太多粉那部份, 苦澀, 唔香, 但食完就有點麻辣感, 仲有點口乾。真心🍗有點失望.

可能係我今次隻雞脾唔掂, 又或我要求高,只能比5.5分。

真心🍗有點失望.

2021-10-09 254 浏览
有d咩邪惡過, 游完水食炸雞脾! 如店家所講: 明天減肥明天算我order左正常size的椒鹽炸脾. 雞皮炸到金黃色, 咬落去"sok sok" 聲, 好鬼正! 雞肉好juicy~~再埋一杯冬瓜茶~爽!

再埋一杯冬瓜茶~爽!

2021-10-02
2021-09-26 207 浏览
我諗我應該買錯野,應該係要食雞髀,而唔係買野飲,呢杯珍珠奶茶得個甜字,無茶味,珍珠細粒無咬口,係得杯身設計吸引,呢杯飲品無下次,都係見$56有兩杯先同朋友一人一杯試下,極失望
2021-06-25 819 浏览
睇咗YouTuber Manson 食嘅雞髀🍗片,🤴🏻就超想去試吓究竟係咪咁好食🤔🤔~~~黃金雞髀🍗(鹹蛋黃醬 )~~~manson片中食嘅係髀魔👹,即係size會大過你塊面個隻🤗🤗,但我哋去到買曬髀魔👹當日就買左普通嘅!攞上手超熱超熱,大大pat鹹蛋黃醬喺隻雞髀上面,食落我同🤴🏻覺得喊咗啲😅😅!另外雞皮又簿又脆口,雞肉多汁有彈性!唔家鹹蛋黃醬都已經好好食😘😘~~~火焰金粒豆腐(麻辣)~~~炸到金金黃黃好靚仔👨‍🦱👨‍🦱,外皮實的的,灑上麻辣粉夠惹味,裏面豆腐軟林林,好大反差!但豆腐味就少咗啲😊😊~~~TEA芒芝黃金沙~~~買野食加飲品可以減$10就叫左Top 1嘅芒果飲品,杯裝係心形設計好特別,裏面嘅芒果好足料好香芒果味,食完炸野飲一流🤩🤩
~~~黃金雞髀🍗(鹹蛋黃醬 )~~~

~~~火焰金粒豆腐(麻辣)~~~

~~~TEA芒芝黃金沙~~~
2021-06-12
$49.5 (其他)
2021-06-23 344 浏览
認真🤣我覺得髀魔係呢個世界上最誇張嘅大雞髀🤣🤣係大過我隻手呀!叫左咸蛋黃醬黃金魔髀同經典髀魔,兩隻都大過我隻手,兩隻都勁juicy,我係食唔晒一隻!勁誇張!其實45蚊都可以接受嫁個價錢,如果你係鍾意juicy多汁,就食呢間啦!
2021-02-28 1523 浏览
外賣嗌咗黑松露雞髀,滿心期待。但食完之後乾到冇朋友 🤢其實平時帶10次9次都幾好,上次有一次食啲雞翼係生嘅但係都放過咗佢今次講真係頂唔順。希望你哋可以努力改進,買俾客人嘅食物九似好食但只要有一次難食人哋就會永遠記住。同埋嗌咗巨峰提子梳打,次次都唔記得多冰少甜 🥲我算係一個平均一個月都會買幾十隻雞翼同埋十幾隻雞比嘅人。今次雖然食黑松露雞髀覺得好難食好乾同埋有好怪嘅味。但係都會繼續俾機會再次食希望下次唔好食到藍色嘅黑松露雞髀雞翼。盡量小心啲啦,希望你哋可以加油💪🏻
外賣嗌咗黑松露雞髀,滿心期待。

但食完之後乾到冇朋友 🤢

同埋嗌咗巨峰提子梳打,次次都唔記得多冰少甜 🥲

盡量小心啲啦,希望你哋可以加油💪🏻
2021-02-28
10 分钟 (外卖自取)
2021-01-06 1394 浏览
前排响西貢舖食過一次,那次太夜,雞脾售罄,但最後點了什麼都唔記得了,因為係。好。難。食。。。解釋原因前,要講少少前因後果比大家聽。。。話說我哋前幾個號碼嘅三位食客好像等了很久,聽佢哋講等左有成45分鐘,同工作人員講話唔要了退錢。咁工作人員都十分唔好意思應要求退了錢。另一邊廂呢counter就有一個號碼叫左好耐都無人攞,我立下眼見到個工作人員好似攞左果份無人要嘅比另一個食客,我心諗:拿我寧願等耐少少你都唔好比果份擺到凍嘅嘢食比我。可惜好快就嗌我哋個號碼啦,即刻開黎食,唔熱嘅又唔新鮮。我估計我哋都係被派左果份無人要嘅嘢囉!炸物擺耐左會淋係常識吧,有無可能仲比其他客食呀雖然果下嬲左但“惜”食嘅我哋都打算比多次機會佢,前幾日就去左太子舖再買外賣,今次點了巨型咸蛋黃脾。返到沙田用了airfryer 200度叮了2分鐘,塊雞皮係好脆嘅,咸蛋黃醬都ok啦,推得幾滑嘅。食到入肉近骨嘅位置時開始發現肉質有點怪,望一望,頂! 粉紅色架! 生雞肉我唔得囉,太嬲無影相比大家睇。仲有成7成嘅肉未食,無謂浪費,所以隊左入airfryer 160度再叮左成8分鐘,可惜太厚肉,都唔掂,最後切開曬佢再焗佢10分鐘。終於

又唔新鮮

仲有成7成嘅肉未食,無謂浪費,所以隊左入airfryer 160度再叮左成8分鐘,可惜太厚肉,都唔掂,最後切開曬佢再焗佢10分鐘。終於熟曬,但原先脆脆嘅雞皮都變了質,唔好食了。

朋友仲替佢講好說話,話間舖啱啱開,可能油溫未夠熱blablabla...但我覺得打開門口做生意嘅,這個不是借口,更何況宜家係比一隻生嘅雞脾喎,唔單止係味道嘅問題,係食物衛生嘅問題,唔係仲有得求情呀嘛!

店主要認真留意各分店員工嘅質素,食物衛生,烹調技巧,同埋食材嘅選取啦,唔好做壞個名啦 (雖然我唔會再食)!!!
2021-01-02
2020-11-26 1433 浏览
肚餓經過,聞到好香,買番屋企一試,預左番到屋企會淋左無咁脆,點知有驚喜,隔左成廿分鐘,都仲咁脆,好正👍👍蛋黃好香,雞肶勁滑勁大隻,下次要試埋其他小食,有好多款式,仲要有珍珠奶茶好似都好出名🗣老闆幾有心思,比左兩包野我,打開原來係一對手套,一張紙巾+牙籤🥰值得推介

值得推介
2020-08-18 1414 浏览
之前係西貢食過一次之後就難忘呢隻大過塊面嘅炸脾今次經過太子於是專登過黎買揀左經典嘅椒鹽味皮脆,入面仲要唔會炸到乾哂,仍然juicy 食過麻辣同椒鹽味,2款都好味😋,完全唔伏
之前係西貢食過一次之後就難忘呢隻大過塊面嘅炸脾
今次經過太子於是專登過黎買
揀左經典嘅椒鹽味
皮脆,入面仲要唔會炸到乾哂,仍然juicy
食過麻辣同椒鹽味,2款都好味😋,完全唔伏
2020-07-25 1272 浏览
本身係髀魔常客,無論太子定西貢店,都會專登揸車出去幫襯。近來的質素實在令人非常失望。由一開初,全盒魷魚鬚,到5月變到有1/3不是魷魚鬚而係非常韌的較細件的魷魚件。今日去買,一上車即打開來看,今次比例實在太誇張了,只有兩條魷魚鬚加三件魷魚件,魷魚件仲要好大舊。即落車拿回去跟店員講,我order的是魷魚鬚,不是魷魚件,係咪落錯單。女店員還理直氣壯說這是魷魚鬚。我跟她說,之前賣的魷魚鬚都不是這樣。她仍然說這些是魷魚鬚,根本就溝通唔到!!以免浪費,盒怎謂魷魚鬚,我地照食,但大大件魷魚件實在係超韌。雖然依家生意難做,但也唔應該咁誇張吧!這是我第一次在openrice給差評,因為這根本是欺騙!!

2020-04-01 2315 浏览
最初我在西貢墟「高勝樓」食街裡面,看到「髀魔 - 雞髀第一店」這間主打炸雞食品的專門店,第一時間購買了最大體型的雞髀食品「黃金魔髀」,以為可以重溫在銅鑼灣曾經食到的黃金鹹蛋炸雞鹹甜味道感覺。結果我在西貢食街分店「髀魔 - 雞髀第一店」裡面,購買試食完「黃金魔髀」,發現只有在雞髀表面的雞皮和雞肉位置有鹹蛋鹹甜味道,反而一到雞髀內部的雞肉,雞肉完全吸收不到鹹蛋黃的鹹甜味道。另一方面,西貢分店「髀魔 - 雞髀第一店」裡面只有炸雞食品,跟其他炸類小食食品供應,飲品就只有一般現成罐裝汽水,或者紙包飲品提供給食客選購了。後來我因緣際會,在「太子道西」跟「砵蘭街」交界的位置,發現到「髀魔 -雞髀第一店」原來還有在太子「太子道西」旁邊,開設了一間同時提供鹹蛋炸雞,跟台式手調飲品的分店。「髀魔 - 雞髀第一店」在太子分店店舖的其中一邊位置,設置了一個新的部門,專門製作台灣手調飲品,這個新部門的實際名稱,被店主改了名叫做「TEA魔 - 果茶第一店」。由於「TEA魔 - 果茶第一店」跟它自己的廚房,寄居於太子分店「髀魔 - 雞髀第一店」舖位裡面,所以基本上「TEA魔 - 果茶第一店」在「開飯喇」的資料,全部

由於「TEA魔 - 果茶第一店」跟它自己的廚房,寄居於太子分店「髀魔 - 雞髀第一店」舖位裡面,所以基本上「TEA魔 - 果茶第一店」在「開飯喇」的資料,全部撥歸入太子分店「髀魔 - 雞髀第一店」裡面。

即使食客想在「開飯喇」裡面,為「TEA魔 - 果茶第一店」寫食評,亦都不容易辦到。食客想評論「TEA魔 - 果茶第一店」裡面的手調飲品,或者只能夠在太子分店「髀魔 - 雞髀第一店」裡面寫食評評論了。

我在今次食評和光顧體驗之前,曾經在太子分店「TEA魔 - 果茶第一店」裡面,購買過一杯手調「白桃爆珠梳打」飲品。我發現「白桃」的甜味始終不及「水蜜桃」那麼濃郁,所以「白桃爆珠梳打」亦不及水蜜桃飲品那麼甜。

所以我後來第二次光顧太子分店「髀魔 - 雞髀第一店」,跟「TEA魔 - 果茶第一店」的時候,就立刻改為選擇購買「TEA魔 - 果茶第一店」裡面,擁有水蜜桃甜味的紅茶凍飲飲品「蜜桃果茶」。

至於我在太子分店「髀魔 - 雞髀第一店」裡面,鑒於上次在西貢分店「髀魔 - 雞髀第一店」裡面,購買「黃金魔髀」之後,發現鹹蛋黃裡面的鹹甜味道,始終未能完全滲透入「黃金魔髀」的雞肉裡面。

偏偏西貢分店「髀魔 - 雞髀第一店」廚房裡面店員製作「黃金魔髀」的時候,卻忘記為「黃金魔髀」裡面的雞髀肉,都醃漬足夠的鹹蛋黃,所以「黃金魔髀」裡面的雞肉遺憾地完全沒有鹹蛋黃的鹹甜味道。

由於西貢分店「髀魔 - 雞髀第一店」廚房製作的「黃金魔髀」實際製成品,味道有點不符合我最初的預期,所以之後我也再沒有光顧過西貢分店「髀魔 - 雞髀第一店」了。

如果巨大的雞髀肉,未有預先為雞肉釀入足夠鹹蛋黃醃味的話,會導致類似西貢分店「髀魔 - 雞髀第一店」招牌食品,「黃金魔髀」裡面的雞肉淡而無味,反而雞皮外層卻有鹹蛋黃鹹味的話,選比較小的雞肉效果可能比較好。

於是我今次改為選擇了,體積相對「黃金魔髀」巨大雞髀細小得多的「黃金雞粒」,「黃金雞粒」實際製成品裡面的鹹蛋黃鹹甜味道效果,或許會比「黃金魔髀」更加理想。

我選定所有的食品跟飲品之後,就立刻付款和取回收據,坐在太子分店「髀魔 - 雞髀第一店」店外的檯櫈,直至「髀魔 - 雞髀第一店」廚房店員製作食品飲品完成為止。

結果太子分店「髀魔 - 雞髀第一店」廚房還是一如我所料,率先製作完成我的飲品「蜜桃果茶」。太子「髀魔 - 雞髀第一店」的手調飲品沒有使用機器封蓋,改用一般塑膠杯蓋為飲品完成封頂工作。

其實外賣杯裝飲品使用塑膠杯蓋,跟利用機器為飲品自動封蓋,看似都沒有太大的分別。飲品利用機器自動封蓋,相對塑膠杯蓋的唯一好處,是食店能將飲品封蓋濫用塑膠的問題,儘量減到最輕。

但是從選購飲品的食客角度來看,食客享用利用機器封蓋的飲品,想撕開飲品杯蓋和拍照過程,會比嘗試揭開有杯蓋飲品頂層的塑膠杯蓋安全得多。

幸好太子分店「髀魔 - 雞髀第一店」在門口廚房窗口旁邊設置了檯櫈,讓食客可以非常安心地,坐下慢慢享用炸雞和飲品,即使我嘗試揭開「蜜桃冰茶」的塑膠杯蓋,飲品裡面的茶也因為放穩在檯上,所以沒有意外濺出來。

至於「蜜桃冰茶」裡面的甜味尚算濃厚,因為「髀魔 - 雞髀第一店」廚房為飲品加入了不少紅茶,然後再加入了類似蜜桃甜味飲品材料,最後加入切粒甜味蜜桃果肉,令整杯飲品都充滿了蜜桃甜味。

而且太子分店「髀魔 - 雞髀第一店」廚房,真的為「蜜桃冰茶」飲品加入了很多甜味蜜桃果肉,還有不少甜味蜜桃果汁跟糖漿混合調味,所以「蜜桃冰茶」即使也有不少冰塊,冰塊的水也沒有令飲品實際蜜桃甜味變淡。
蜜桃果茶

另一方面,太子分店「髀魔 - 雞髀第一店」為「蜜桃冰茶」製成品而預備的塑膠膠杯,塑膠膠杯的實際容量一點也不少,加上有新鮮甜味蜜桃,所以整杯「蜜桃冰茶」飲品都有蜜桃的濃厚甜味,跟紅茶的茶味。

不過,仍然有需要挑剔太子分店「髀魔 - 雞髀第一店」處理飲品做法的地方,就是沒有為「蜜桃冰茶」提供塑膠飲品匙羹,結果我需要小心翼翼用飲筒,才能把飲品底層的蜜桃果肉挑出來享用。

撇除沒有為「蜜桃冰茶」提供匙羹這個小瑕疵,「髀魔 - 雞髀第一店」製造出來的手調「蜜桃冰茶」,「蜜桃冰茶」裡面的蜜桃甜味,跟紅茶茶味都算十分濃厚。

至於「髀魔 - 雞髀第一店」裡面的炸雞食品「黃金雞粒」,雞粒實際上吸收到的鹹蛋黃鹹味跟甜味,都比我上次在西貢分店「髀魔 - 雞髀第一店」裡面食到的「黃金魔髀」濃厚得多了。
黃金雞粒(鹹蛋黃醬)

或許是因為「黃金雞粒」裡面的炸雞肉粒,被太子分店「髀魔 - 雞髀第一店」廚房加上大量鹹蛋黃,然後再攪勻。「黃金雞粒」的雞肉實際厚度,比「黃金魔髀」的雞肉薄得多,「黃金雞粒」吸收到的鹹蛋鹹甜味道亦比較多。

「黃金雞粒」裡面的炸雞肉肉質,雖然也都很厚身,但是雞肉始終是被切成體積比較小的形狀,所以雞肉體積比較小,吸收鹹蛋黃裡面的鹹甜味道程度,也可以造得更加集中。

太子分店「髀魔 - 雞髀第一店」製造出來的每一粒「黃金雞粒」實際製成品,每一粒「黃金雞粒」的表面,都沾滿不少新鮮的鹹蛋黃,鹹蛋黃令每粒「黃金雞粒」裡面都有鹹蛋黃的真實鹹甜感覺。

而且太子分店「髀魔 - 雞髀第一店」每一粒的「黃金雞粒」,「黃金雞粒」都是外層炸粉粉漿造得很薄,雞肉裡面已經完全去骨,真正造到啖啖肉的效果。

所以我覺得下次再光顧「髀魔 - 雞髀第一店」,購買享用「黃金雞粒」反而比「黃金魔髀」,更容易在雞肉裡面食到有濃厚鹹蛋黃鹹甜味道感覺。

相反地,選擇太子分店「髀魔 - 雞髀第一店」廚房裡面製造的飲品,比選擇炸雞小食簡單得多了,直接付款購買擁有甜味蜜桃的新鮮「蜜桃冰茶」就已經足夠。
2020-02-25
蜜桃果茶
黃金雞粒(鹹蛋黃醬)
2020-03-23 1003 浏览
今日下午茶想食炸野,見到呢間食炸雞髀派頭巧勁咁,於是就叫左隻蛋黃醬炸髀嚟食下~ 餐牌明明寫$35,但比錢就$45,加價,我估應該地舖租金都幾貴下~...真係即叫即炸,原隻生炸,好有誠意~ 等左近十分鐘,前面仲有幾個客,所以叫手腳好快~ 唔等得就唔好去食勒~拎返屋企都仲熱~ 未打開已經陣陣蛋黃香~仲有跟手套🧤 一打開~ 真係超大隻,似有半隻雞~ 好彩同人share,唔係嘅話都幾heavy~ 蛋黃醬配埋,香脆可口亦肉嫩,可以一試~

拎返屋企都仲熱~ 未打開已經陣陣蛋黃香~
仲有跟手套🧤

2020-03-22
2020-02-12 837 浏览
新假期同飲食男女或者大量ig food blogger都已經介紹過嘅呢一間炸雞𩨨,某一日行過路過,就決定試吓佢啦相信大部份人去到呢一種嘅鋪頭,都會係買一份或者兩份當小食咁樣食,但係因為實在太肚餓而且亦都到咗晚餐時間,所以我哋就一不做二不休直接當佢係晚餐咁大吃一頓鹹蛋黃炸雞𩨨雞髀炸得香口,肉質好滑上面嘅鹹蛋黃醬都幾香,亦都算足料不過因為個雞髀真係太大太厚啦,所以啲鹹蛋黃醬同佢對比起上嚟都係唔夠,食到一半就已經冇晒鹹蛋黃啦鹹蛋黃炸雞翼我對鹹蛋黃真係情有獨鍾,雖然好肥好高膽固醇但係真係好好食雞翼係單骨嘅,所以食落都好方便而且因為雞翼細細隻,啲鹹蛋黃醬包住佢就啱啱好,每一啖都有鹹蛋黃嘅味道椒鹽豆腐呢個豆腐嘅炸皮比較硬身,同入面嫩滑嘅豆腐形成強烈嘅對比出面啲椒鹽都好夠味,豆腐都好香,加埋一齊味道啱啱好豆腐真係超級熱,所以記得食之前一定要小心吹涼佢先炸番薯(梅子味? )因為我真係好鍾意好鍾意食番薯,所以忍唔住都要叫返一份當主菜食番薯都幾甜,呢個就係有啲似天婦羅嘅炸皮,比較軟身少少,但係都好香脆梅子味嘅粉好特別,鹹鹹地酸酸地,配埋入面甜味嘅番薯,好正另外,喺鋪頭隔離仲有一間叫做TEA魔(應該就係同一

鹹蛋黃炸雞𩨨
雞髀炸得香口,肉質好滑

上面嘅鹹蛋黃醬都幾香,亦都算足料

鹹蛋黃炸雞
我對鹹蛋黃真係情有獨鍾,雖然好肥好高膽固醇但係真係好好食

雞翼係單骨嘅,所以食落都好方便

椒鹽豆腐
呢個豆腐嘅炸皮比較硬身,同入面嫩滑嘅豆腐形成強烈嘅對比

出面啲椒鹽都好夠味,豆腐都好香,加埋一齊味道啱啱好

豆腐真係超級熱,所以記得食之前一定要小心吹涼佢先

炸番薯(梅子味? )

梅子味嘅粉好特別,鹹鹹地酸酸地,配埋入面甜味嘅番薯,好正

另外,喺鋪頭隔離仲有一間叫做TEA魔(應該就係同一個老闆同一間舖)可以買嘢飲,我哋叫咗冬瓜茶,味道唔會太甜,但一啲都唔淡,正

佢哋會主動提供返手套同埋餐具,所以就算好似我哋咁樣直接喺鋪頭出面嘅枱凳嗰度食都唔會唔衛生

而且個店員好好人,我哋話要一份鹹蛋黃雞髀同一份鹹蛋黃雞翼嘅時候,仲主動問我地會唔會想試吓其他,兩個都鹹蛋黃可能會好齋
但係因為我實在太鍾意鹹蛋黃啦,所以都係叫咗兩個嘅哈哈😂
2019-10-27
2020-01-01 716 浏览
全部都係炸野🤣首先有炸雞粒。我覺得普通炸得太乾,入面d汁都乾埋跟住有佢既招牌黃金炸髀真心正既,反而個髀佢又唔會太乾又大隻,啖啖充滿咸蛋味不過食完真心會勁飽,因為超大隻😍黄金秋葵同椒鹽豆腐堅正!!!炸秋葵個粉做得勁好唔會太厚撈埋個咸蛋同秋葵真係好夾而個豆腐我覺得整完岀泥好似係大牌檔食果d咁雖然豆味唔係超重,但佢係滑既
全部都係炸野🤣

首先有炸雞粒。我覺得普通
炸得太乾,入面d汁都乾埋

跟住有佢既招牌黃金炸髀
真心正既,反而個髀佢又唔會太乾
又大隻,啖啖充滿咸蛋味
不過食完真心會勁飽,因為超大隻😍
黄金秋葵同椒鹽豆腐
堅正!!!炸秋葵個粉做得勁好
唔會太厚
撈埋個咸蛋同秋葵真係好夾
而個豆腐我覺得整完岀泥好似係大牌檔食果d咁
雖然豆味唔係超重,但佢係滑既
2019-12-07 527 浏览
依隻炸雞脾真係好大隻口感方面真係好脆,肉質好滑,唔好會乾,肉汁都多,佢唔會好油,佢嘅外皮超脆,又唔會炸到好乾,而且佢椒鹽味好香,咁大隻都係$40,都算抵食👍🏻🤤

依隻炸雞脾真係好大隻