當還在擇良辰吉日入西貢試髀魔時,它已經靜悄悄地踩入九龍了! 星期二的晚上,人不多。但所有order即叫即炸,等10-15分鐘是基本的。 一場來到,當然要試巨髀。 自家製椒鹽、麻辣和鹹蛋黃醬,滿足不同人的口味。 默默看著師傅的背影等待。 等了約20分鐘,我們的巨型炸髀終於新鮮熱辣出爐。 隨髀附有手套、紙巾加牙籤,很細心呢。 左:黃金魔髀(鹹蛋黃醬) $43 右:火焰魔髀(麻辣)$38絕無虛言,巨髀有iphone 7 plus大,絕不是「街頭小食」咁簡單。先談黃金魔髀。鹹蛋黃醬夠惹味,但較濕,雞皮很快會變腍,没有了酥脆口感。雖然內裏肉質還嫩滑,但没有脆脆炸雞皮,似乎失色了點。 麻辣口味的火焰魔髀因爲乾身,没有外層變軟腍腍的風險。香脆炸雞皮加嫩滑雞肉,果然令人垂涎。但辣味不夠,如果可以再辣一點就更惹味。
當還在擇良辰吉日入西貢試髀魔時,它已經靜悄悄地踩入九龍了!

一場來到,當然要試巨髀。
自家製椒鹽、麻辣和鹹蛋黃醬,滿足不同人的口味。

默默看著師傅的背影等待。

等了約20分鐘,我們的巨型炸髀終於新鮮熱辣出爐。
隨髀附有手套、紙巾加牙籤,很細心呢。

左:黃金魔髀(鹹蛋黃醬) $43
右:火焰魔髀(麻辣)$38

2018-12-11
2018-11-30 901 浏览
西貢名店大雞髀對於住市區既我黎講 無咩機會入西貢好似遙不可及咁難得朋友報料太子開左新分店二話不說 一定要試由於係街食比較狼狽 所以都係外賣返家同屋企人一人一隻一試梗係試最大 大雞髀呢句金句太啱聽 明天要減肥招牌雞髀 真係好大隻 肉係鮮嫩多汁同好滑既個味甜甜地咸咸地咁 中間層雞肉有雞味 唔會話太咸又或者無味咁啖啖肉 唔乾身又唔會好油 之後就係黃金雞髀 萬惡之源好有咸香味 咸蛋黃味算濃同樣唔乾唔油啖啖肉市面上咸蛋味既食品比一般食品貴好多而呢個只係貴$5完全值回票價如果問邊隻好味啲 真係只能說 唔同口味 各花入各眼 雖然只係面層雞皮有分別內裡中間層既雞肉係一樣味既 唔會太咸又有肉味但兩隻調味都好味既
西貢名店大雞髀
對於住市區既我黎講 無咩機會入西貢