2021-11-07 897 浏览
早餐其實好講究對於近年香港人嚟講!早餐食得好!全日都感覺不同不知大家應同嗎?應日經過長沙灣竟然見到有此由$19至$36早餐menu.好似好吸引~~~早餐有時未必食得落全早餐.有幸,有得選擇我選了百搭早餐.我至愛不變的仿鮑火腿通十茶走!其實一入店就嗅到茶味!試定完後真不錯~~有以前飲奶茶的味道已好難揾到了!!!通粉剛好不太淋但仿鮑那味道不是我喜歡的.這價錢是付合這質素!!!如一早起來,又不是太餓.這是不错的選擇!
不知大家應同嗎?

通粉剛好不太淋但仿鮑那味道不是我喜歡的.

這價錢是付合這質素!!!

如一早起來,又不是太餓.這是不错的選擇!
2021-03-31 2777 浏览
晌屋企嗰頭行完短山,較鍾意以長沙灣一帶作為落山嘅終站,因為沿青山道一路行,有好多茶記,又可以乘機嚟嘆下午茶。有好幾家都想試,不過,望入去好多人,又好逼,最後,揀咗近尾嘅「嘆得起」,出奇地少客喎。由鋪面,到餐廳內櫳,都喺一派湖水藍嘅色調,雲石枱配木椅,牆上掛上大電視俾客人「撈飯」,其實,格局跟一般茶記無異,但勝在地方夠大,又整潔企理。而最搶眼突出喺入門口部份,牆身裝上霓虹光管,寫住「香港人,比D掙扎」。而餐具,一如好多茶記,就放咗晌枱側嘅「機關」櫃桶,餐具充足,排列整齊,就睇得到店家晌管理上都無偷懶。順帶一提,店員嘅招呼都好殷勤有禮。下午茶時段嚟,就梗喺食下午茶餐啦,底面兩頁,有成20款式茶餐,算喺選擇多,輕怡嘅又有,飽肚嘅又有,而且,定價都相宜。順便影埋個基本餐牌俾大家參考,同樣選擇多多,常餐、碟頭、小炒……一應俱全。相信都有啲午餐、晚餐之類,不過,下午茶時段無放出嚟,就費事問人攞嚟睇。雙拼三文治餐 $22一份新鮮製作嘅三文治賣廿零蚊,仲可以雙拼,已經叫抵啦,依家仲包埋嘢飲先喺$22,感覺真喺蝕住做。不過,更吊詭嘅喺,晌主餐牌有寫散嗌雙拼三文治賣$24,但下午茶餐就反高潮仲要平啲賣$2

雙拼三文治餐 $22

一份新鮮製作嘅三文治賣廿零蚊,仲可以雙拼,已經叫抵啦,依家仲包埋嘢飲先喺$22,感覺真喺蝕住做。不過,更吊詭嘅喺,晌主餐牌有寫散嗌雙拼三文治賣$24,但下午茶餐就反高潮仲要平啲賣$22,兼包埋餐飲,會唔會變咗迷你版,將貨就價?完全喺貨真價實。
雙拼三文治餐
鹹牛肉炒蛋三文治
三文治好快送到嚟,要咗鹹牛肉加炒蛋,睇相都睇到,堅多料,無欺場。由於新鮮製作,入口啲料喺熱辣辣,炒蛋又夠滑,鹹牛肉份量足,真喺好食
鹹牛肉炒蛋三文治
熱奶茶
杯餐飲可以講直情喺送嘅,不過咁,個人而言,杯奶茶就一般般喇,奶味重,茶底弱,所以,入口缺少咗港式奶茶嗰種芳香馥郁感。
熱奶茶
雖然,杯奶茶喺一般咗啲,但份雙拼三文治絕對喺令個茶餐嘅性格比推到高點。
2021-03-15 641 浏览
突然屋企沒煮飯, 就買外賣返去同小朋友食,就選了有蛋既 F~ 賣相雖普通, 但食落件雞扒鬆脆多汁,有d 驚喜, 飯內有少量豉油, 味道剛好, 而份量比想象中大盒, 滑蛋也很滑,唯獨蛋味不夠, 下次會試埋其他款式
2021-02-23 651 浏览
因為怕堂食多人所以同事推介了這一間嘆得起我是第一次食的。餐牌選擇我覺得唔算多,我自己揀咗一個咕嚕雞球48蚊先上咗一個例湯例,湯裏面唔係好多湯,勁多湯渣 有三舊粟米咕嚕雞球黎到覺得雞球唔係好多,有一半配菜 ,恕我偏食,個係唔食嘅,汁超級唔夠, 只係啱啱包住啲雞,但係味道好食, 雞係脆嘅, 但係食咗一半係唔夠做餸&汁食埋另外嗰一半飯反而同事叫咗滑蛋叉燒飯58蚊, 成碟嘢都大碟好多,感到非常無奈, 但係同事話係好食嘅整體嚟講如果唔知食乜好都可以返食呢間茶餐廳另外食到臨走先發現有個咪走雞嘅招牌,原來呢間嘢同咪走雞係同一間
因為怕堂食多人所以同事推介了這一間嘆得起我是第一次食的。
餐牌選擇我覺得唔算多,我自己揀咗一個咕嚕雞球48蚊
先上咗一個例湯例,湯裏面唔係好多湯,勁多湯渣 有三舊粟米

整體嚟講如果唔知食乜好都可以返食呢間茶餐廳

咕嚕雞球飯
例湯
2021-02-22
等候时间
10 分钟 (堂食)
2020-11-10 574 浏览
12點到,無乜人。因為open rice 食評話佢小菜好,所以準備叫小菜,點知道叫完一個話無,叫另一個又話無,跟住夥計系隔離台摟個餐牌,上面大了很多交叉系邊D無,原來意見開始轉型做雞煲,唉最後帶住患得患失心情去叫左3個小菜,但又真系幾得同大家都滿意,熱辣辣,大大蝶,所有肉幾大舊,性價比高。咕嚕雞球($68)-炸皮仲脆同好薄,難得啊!肉也醃得好入未,配菜也多。栗米龍利柳($68)-栗米汁好多,足夠曬撈飯,京都豬扒($68)-真系好多好大件,酸甜剛剛好系個例湯比較差,蘿蔔都未煲淋。

咕嚕雞球($68)
-炸皮仲脆同好薄,難得啊!肉也醃得好入未,配菜也多。

栗米龍利柳($68)
-栗米汁好多,足夠曬撈飯,

京都豬扒($68)
-真系好多好大件,酸甜剛剛好

系個例湯比較差,蘿蔔都未煲淋。

咕嚕雞球
栗米龍利柳
京都豬扒
例湯
2020-11-10
咕嚕雞球
栗米龍利柳
京都豬扒
”嘆得起“ 嘅前身係 “米走雞“相信唔少外區人都幫襯過曾經嘅人氣雞煲店還是敵不過世紀疫症令人感慨***終於幾個月前同一位置有新餐廳面世噢,又係茶記長沙灣已經好多茶記啦喂仲開?***經過無數次過門不入一係因為餐牌唔吸引二係餐牌嘅字跡非常醜陋手字靚當然加分對靚有要求係做做人基本色香味都係以 “色“ 字行先啦***忽然有一日想去嘅兩間茶記(!)都大排長龍咁就做就左個機會畀我同佢......***終於更新了餐牌亦全面改用電腦打印餐牌順眼好多三點三時間叫左兩個下午茶餐1. 炸雞髀跟沙律及茶2. 煙肉火腿芝士撈通心粉跟多士炒蛋及茶***炸雞髀沙律齋睇賣相已相當有誠意雞髀唔算大隻但食到淮鹽味沙律直情好到唔識講中西式兼備生菜蕃茄薯仔雜果乜鬼都有完全平衡到炸髀嘅油膩感***煙肉火腿芝士撈通心粉撈麵撈丁周圍食到撈通真係唔常見但芝士撈丁(macaroni and cheese)其實係外國人嘅comfort food若果你在外國生活過你會明白在香港食返呢味菜好味與否並不重要因為呢道根本係一道好普通嘅家常菜但食嘅時候當年人在異鄉甜酸苦辣嘅畫面就會在腦海中一一浮現......
”嘆得起“ 嘅前身係 “米走雞“
對靚有要求係做做人基本
色香味都係以 “色“ 字行先啦
忽然有一日
想去嘅兩間茶記(!)都大排長龍
咁就做就左個機會畀我同佢......
終於更新了餐牌

在香港食返呢味菜
好味與否並不重要
因為呢道根本係一道好普通嘅家常菜
但食嘅時候
當年人在異鄉甜酸苦辣嘅畫面就會在腦海中一一浮現......

2020-10-31
2020-09-14 343 浏览
最近香港變左外賣天堂,因為疫情,無人夠膽出街,加上晚市只去到晚上6時,對於打工仔既我黎講,最好都係買外賣返屋企最開心!長沙灣係呢個時候,新開左一間冰室,有新餐廳,當然要食佢啦!!望入去非常光明,人流都好多~餐牌基本上都係個款茶餐廳菜色,都好多選擇!外賣返屋企最好就係可以舒舒服服坐梳化,睇電視慢慢食,今日我就可以同男朋友係屋企溫馨下。我就叫左個蜜椒一口牛,份量都幾多,有青椒,紅椒,洋蔥,薯仔同牛粒,薯仔好特別,感覺似係炸過先煮,好甜,外脆內軟,青椒,紅椒爽口,唔會煮過火。牛粒肉味濃,唔會硬,都好多粒牛肉食下。仲有個黑松露炒蝦球,佢用西蘭花黎炒,岩岩好西蘭花好吸味,花頭全部都係黑松露味,好香~蝦球大大粒,爽口,配飯一流!仲有兩大杯冷奶茶,都勁正呀~
最近香港變左外賣天堂,因為疫情,無人夠膽出街,
長沙灣係呢個時候,新開左一間冰室,
有新餐廳,當然要食佢啦!!
望入去非常光明,人流都好多~
餐牌基本上都係個款茶餐廳菜色,都好多選擇!
外賣返屋企最好就係可以舒舒服服坐梳化,睇電視慢慢食,
今日我就可以同男朋友係屋企溫馨下。
薯仔好特別,感覺似係炸過先煮,好甜,外脆內軟,
青椒,紅椒爽口,唔會煮過火。
牛粒肉味濃,唔會硬,都好多粒牛肉食下。
仲有個黑松露炒蝦球,佢用西蘭花黎炒,岩岩好西蘭花好吸味,
花頭全部都係黑松露味,好香~
蝦球大大粒,爽口,配飯一流!
仲有兩大杯冷奶茶,都勁正呀~
2020-08-19
等候时间
15 分钟 (外卖自取)
2020-09-07 203 浏览
呢間隱世冰室位於長沙灣老區 今日經過 俾佢招牌吸引住 既然係香港人咁就真係要俾啲掙扎試吓, 由於當時晚市仲未開翻 所以只可以選擇外賣。💛一口牛 一口牛非常吸睛 ,夠晒入味同好淋,好好送飯,就算外賣返去都好好食!💛霸王雞 霸王雞啖啖肉 ,有好多葱絲,雞夠晒嫩滑整體來講味道 外觀都好吸引 加上 係本地冰室 就要更加多多支持,香港人俾啲掙扎!!!!!!香港嘆得起冰室 (長沙灣)長沙灣青山道373-379號昭德大廈地下A及B號舖

💛一口牛

💛霸王雞
霸王雞啖啖肉 ,有好多葱絲,雞夠晒嫩滑

香港嘆得起冰室 (長沙灣)
長沙灣青山道373-379號昭德大廈地下A及B號舖
  • 霸王雞
2020-09-05 199 浏览
晚飯時間去食個皇裨鐵板餐。個套餐加埋杯凍杏霜。埋單總值$111。我點咗配意粉。淋上茄汁,再慢慢切問雞肉、煙肉、腸肉及豬扒。份量好足。好抵食。雞肉、煙肉、腸肉及豬扒全部肉質好鮮嫩,咬落好彈牙。單看個賣相滿分。食完好飽肚。杯凍杏霜好飲,飲到否仁味。值得推介。
题外话/补充资料: 食完好飽肚。杯凍杏霜好飲,飲到否仁味。值得推介。
2020-07-10
等候时间
5 分钟 (堂食)
凍杏霜
2020-09-02 122 浏览
禮拜日老媽子懶煮飯,化身 「FOOD L」出動!疫情下都要俾啲掙扎嘆得起。分量豐富的紅豆冰及菠蘿冰。紅豆特多而且很腍,花奶亦甜度適中。而菠蘿份量很多,透明的是有雪碧汽水,透心涼。金沙蝦球味道有邪惡的鹹蛋黃之餘亦有甜甜的味道,外層又不會太油膩,蝦肉彈牙一碟有十隻,送白飯一流。霸王雞皮薄肉嫩,舖上大量的蔥及紅椒再沾小許醬汁很惹味。份量亦算多。另外值得一讚是這裡的白飯沒有因為外賣而令口感有影響,包持爽口乾身。

而菠蘿份量很多,透明的是有雪碧汽水,透心涼。

2020-08-23
等候时间
5 分钟 (堂食)
  • 霸王雞
  • 紅豆冰
  • 金沙蝦球
2020-08-31 118 浏览
這間以Tiffany Blue 為主色的茶餐廳,於長沙灣中都頗為突出,還有餐廳內的霓虹燈給了香港人大大力的支持。餐牌選擇多,除了炒粉麵飯,更有鑊氣小炒,鐵板餐等,價錢經濟實惠。今日外賣了一個窩蛋牛肉飯及香煎雞扒煎雙蛋飯回家,份量十足。窩蛋牛肉飯不是用免治牛肉碎,而是用上肥牛洋蔥,賣相很有一間連鎖店的牛肉飯的感覺,但這裡飯面上會打了一隻生雞蛋,將雞蛋跟牛肉撈勻,肥牛會更加滑口,醬汁好似日式醬汁般,甜甜的,很好送飯,份量足夠兩個女士分享。而香煎雞扒煎雙蛋飯,雞扒有手掌般大,煎得皮香肉嫩,可配茄汁/黑椒/蒜蓉/蔥油。煎蛋都有脆邊的效果,很不錯。

今日外賣了一個窩蛋牛肉飯及香煎雞扒煎雙蛋飯回家,份量十足。

2020-08-29
等候时间
5 分钟 (外卖自取)
呢日放工去探個朋友,佢住長沙灣,所以就順便喺附近買嘢食。之前我個午餐飯腳話嗰頭有間唔錯嘅茶記叫「香港嘆得起冰室」,我哋就一於去炒兩個小菜做晚飯啦🥢。茶餐廳嚟講,佢環境可算係一流,冷氣充足,裝修又靚,主色仲要係港女至愛嘅Tiffany Blue湖藍色💙。另外,餐廳更不乏潮語:俾啲掙扎💪🤣。我哋叫咗兩個小菜,其實特價餐平啲,不過唔夠小菜吸引嘛🙈。再者,店員都話小菜嘅餸量會多啲,果然無呃我!金沙蝦球($78),呢個🍤蝦球真係好食到不得了。首先,蝦球大隻新鮮,口感彈牙無比,而且仲有成十隻添,就算外賣都絕不欺場!堂食外皮應該更脆。第二就係金沙鹹蛋黃味超正,食落好似西瓜咁沙沙地,味道拿捏得好好,夠鹹、又夠甜,一個字:正😋。就連墊底嘅炸粉絲都索哂味!蜜椒一口牛($78),呢個又係好味道,醬汁應該係黑椒汁溝蜜糖,所以好惹味,拌飯一流🤤。牛粒🐮係主角,唔算太細粒,所以食落有咬口,而且牛味都OK。但今次主角比配角搶咗風頭,因為作為伴菜嘅🥔煎薯粒更為出色,啱哂薯仔腔嘅我。轉餐(白飯+例湯)($12),白飯就細份咗啲喇🍚,有機會一定要嗌多飯。飯就煮得正正常常,唔會過淋或過硬。例湯係青紅蘿蔔煲豬骨湯,無咩特別。
另外,餐廳更不乏潮語:俾啲掙扎💪🤣。
菠蘿冰
菠蘿冰(原價$23),轉特飲價就變$12,菠蘿份量超多😆,似生果杯多過飲品。
總括嚟講,我朋友真係無介紹錯,餐廳嘅食物質素確係高,佢嘅小菜水準能夠媲美高級粵菜呢,特別係金沙蝦。遲下有得堂食要再嚟食過,相信會更加好食👍,佢常餐個芝士撈通粉我都好有興趣啊~。
2020-08-21
等候时间
10 分钟 (外卖自取)
2020-08-30 594 浏览
因為疫情關係,媽媽少了去街市買菜煮飯,主要想減少在街市的停留時間,故我們多買了外賣回家吃。是晚香港嘆得起冰室外賣挺不錯,小菜即點即煮,拿回家依然熱呼呼的。精選小菜款式繁多,我也想了好一會,才決定外賣金沙蝦球與霸王雞回家。霸王雞濃濃的青蔥香氣跟鮮紅的椒絲先是刺激視覺和嗅覺,霸王雞味道很夠,連皮帶肉一起吃,滑嫩不乾柴。將霸王雞醬汁拌白飯吃,開胃無比,大家都想多添飯。金沙蝦球外層金黃,不少得鹹蛋黃的功勞。巨大的蝦仁被鹹蛋黃包裹著,然後拿去酥炸,金沙蝦球散發濃厚的鹹蛋黃味,一口咬下飽滿的蝦球同時體會到彈牙和香脆的口感,鹹蛋黃的鹹香與蝦球非常相搭,我超喜歡這黃金組合。飲品方面我們選喝菠蘿冰和龍鳳檸樂,看看這菠蘿冰,足足三份之二的菠蘿在杯裡,吸管在菠蘿堆中幾乎動也動不到,用料實在,果香盈盈,喝來甜美,無可挑釁。天氣炎熱就是要來一杯龍鳳檸樂,可樂加入檸檬和鹹檸,整杯可樂風味變得不一樣。喝前記得用吸管把鹹檸與檸檬搗碎,冰涼爽快的可樂甜中帶鹹酸,風味獨特。

外卖自取
1️⃣「滑蛋叉燒飯👅($63)」-呢個同上次個個有得揮!唔返炒蛋好滑🥰叉燒超多片 仲要厚切 脆瘦中等🐖個飯底好鬆軟 一粒粒水份適中🍚 豉油唔會死鹹 外賣都好好食👍🏻Rice with honey grilled pork and scrambled eggs-2️⃣「乾炒牛河🐂($55)」-食落幾有鑊氣 炒到條條分明 牛肉同樣分量多又大塊Fried beef noodles -3️⃣「涼粉冰🥛◼️($23)」-呢個推薦🤤涼粉質地好滑 偏向似仙草Herb jelly milk
1️⃣「滑蛋叉燒飯👅($63)」
2️⃣「乾炒牛河🐂($55)」
3️⃣「涼粉冰🥛◼️($23)」
滑蛋叉燒飯
滑蛋叉燒飯
2020-08-26 82 浏览
今日食呢間茶記係主打港式菜, 疫情關係之下所以只能夠晚市嗌外賣, 不過質素都唔錯選擇很多, 價錢不算貴, 大部份都是在70-80以下, 而且外賣有折, 所以更優惠!!生炒骨一盒大約有15舊的生炒骨, 味道好香口而且帶點甜味, 送飯很美味而且份量很足!! 肉係好嫩滑的, 不過一定要襯熱食個口感先係最佳欖菜肉鬆四季豆呢道菜色好少可見得到, 但係我其中一個favourite菜黎, 又健康又好味份量都幾多下, 呢度一碟既份量都夠我地一家三口食肉鬆既香味加上四季豆既香口爽脆口感, 無得彈

生炒骨

欖菜肉鬆四季豆

份量都幾多下, 呢度一碟既份量都
夠我地一家三口食
肉鬆既香味加上四季豆既香口爽脆口感, 無得彈
2020-08-15
用餐时段