呢日放工去探个朋友,佢住长沙湾,所以就顺便喺附近买嘢食。之前我个午餐饭脚话𠮶头有间唔错嘅茶记叫「香港叹得起冰室」,我哋就一于去炒两个小菜做晚饭啦🥢。茶餐厅嚟讲,佢环境可算系一流,冷气充足,装修又靓,主色仲要系港女至爱嘅Tiffany Blue湖蓝色💙。另外,餐厅更不乏潮语:俾啲挣扎💪🤣。我哋叫咗两个小菜,其实特价餐平啲,不过唔够小菜吸引嘛🙈。再者,店员都话小菜嘅𩠌量会多啲,果然无呃我!金沙虾球($78),呢个🍤虾球真系好食到不得了。首先,虾球大只新鲜,口感弹牙无比,而且仲有成十只添,就算外卖都绝不欺场!堂食外皮应该更脆。第二就系金沙咸蛋黄味超正,食落好似西瓜咁沙沙地,味道拿捏得好好,够咸、又够甜,一个字:正😋。就连垫底嘅炸粉丝都索哂味!蜜椒一口牛($78),呢个又系好味道,酱汁应该系黑椒汁沟蜜糖,所以好惹味,拌饭一流🤤。牛粒🐮系主角,唔算太细粒,所以食落有咬口,而且牛味都OK。但今次主角比配角抢咗风头,因为作为伴菜嘅🥔煎薯粒更为出色,啱哂薯仔腔嘅我。转餐(白饭+例汤)($12),白饭就细份咗啲喇🍚,有机会一定要嗌多饭。饭就煮得正正常常,唔会过淋或过硬。例汤系青红萝卜煲猪骨汤,无咩特别。
另外,餐厅更不乏潮语:俾啲挣扎💪🤣。
菠萝冰
菠萝冰(原价$23),转特饮价就变$12,菠萝份量超多😆,似生果杯多过饮品。
总括嚟讲,我朋友真系无介绍错,餐厅嘅食物质素确系高,佢嘅小菜水准能够媲美高级粤菜呢,特别系金沙虾。迟下有得堂食要再嚟食过,相信会更加好食👍,佢常餐个芝士捞通粉我都好有兴趣啊~。
2020-08-21
等候时间
10 分钟 (外卖自取)