餐厅: 香江花月 (荃灣廣場)
优惠: 国泰会员经「连结里赏」绑定信用卡,于指定伙伴餐厅消费赚取高达HKD4 = 2里数。受有关条款约束。
条款及细则:
  • 如國泰会员希望使用「连结里赏」赚取里数,必须将符合要求的 Visa 和万事达信用卡或借记卡绑定至其会员账户。
  • 通过绑定支付卡经由 Apple Pay、Google Pay 或 Samsung Pay 进行符合要求的消费,國泰会员可通过「连结里赏」累积「亚洲万里通」里数。然而,通过第三方平台(如支付宝、微信支付或 PayPal)进行消费,将无法通过「连结里赏」累积「亚洲万里通」里数。
  • 会员凡于国泰伙伴餐厅作合资格消费,每港币4元可赚取1里数。而渣打国泰Mastercard®客户凭卡消费可享每港币4元赚取2里数,包括合作伙伴餐厅合资格消费之餐膳里赏(每港币4元赚取1里数)及基本餐饮类别之合资格签账奖赏(每港币4元赚取1里数)。
  • 惠顾特定推广套餐或不可赚取「亚洲万里通」里数。请预先向个别餐厅查询。
须受其他国泰条款及细则约束。
2022-07-09 374 浏览
好耐都冇同媽媽飲茶,雖然之前同佢鬧翻左。因為我之前見到朋友響呢一間(荃灣店)飲茶見佢啲點心咁精美,於是貪新鮮嘅我梗係想去試吓佢啦,撩左個friend又冇反應,本身諗住自己同阿媽兩條友平日黎,不過最終我覺得都係叫埋細妹同姨甥仔一齊去氣氛會好啲。因為小朋友唔能夠早起身,所以唯有約12:30。之前問過呢度如果上午12點前係唔係可以book枱 我哋一程車去到都算方便嘅,個環境有啲古色古香嘅氣氛,不過你去完廁所就會覺得有少少中伏,有啲九唔搭八feel ,臨走先搵到佢嗰間所謂嘅光影房間,用周圍嘅玻璃配合燈光反射效果,可惜大家都冇乜興趣!今次好強烈感受到自己捉蟲,興致勃勃叫大家去試新野,原來貼錢買難受😣講返嘢食先,我哋三大一細,嗌咗啲比較特色嘅點心,總共五款,其實全部都虛有其表。先係雀仔型嘅奶黃酥,放咗喺一個寶盒入面,的確係igable ,不過其實食落都冇特別,成件野好油膩,中間如果流心就好。第二款係韭菜酥盒,應該係用韭菜汁造成花形嘅酥皮,入面係肉碎同埋菇粒,味道OK嘅都係比較油膩。第三款就係蘿蔔絲脆腸粉,其實呢個都冇乜特別,出邊有得食,我個人比較喜歡普通蒸腸粉多啲,又係有啲油膩。第四樣就係金魚蝦
好耐都冇同媽媽飲茶,雖然之前同佢鬧翻左。

第四樣就係金魚蝦餃,因為佢得三粒我就犧牲咗冇份食😭造型又係一流,金魚喺河塘裏面游水,唔知味道如何呢?

最後一款竟然係阿B自己畫嘅巨型灌湯餃,一嚟到媽媽就話佢飲開嗰間茶樓$9.9 有得食,又彈佢一啲湯都冇。其實佢做到成個巨型小籠包咁入面塞滿晒好淋嘅肉,係得好少嘅湯汁!呢度要成$50 一個㗎!

侍應質素好一般,全部都好似新來咁,咩都唔知,叫咗又唔做。😪

聽到媽媽咁講真係有啲心酸,原來我一心一意帶佢試新野佢都唔enjoy 😪😪可能真係我一廂情願,所以應該都唔會再有下一次!

金魚蝦餃
蘿蔔脆腸粉
雀仔奶黃酥
📍#香江花月 (荃灣廣場) (荃灣)荃灣大壩街4-30號荃灣廣場6樓621-630B號舖♡推薦程度: 🌕🌕🌕🌕🌕🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺充滿懷舊風情嘅火鍋店 香江花月 (◐‿◑)整個裝修格局充滿着舊式香港氛圍環境舒適且闊落 值得一讚嘅係 餐廳嘅通風好好即使係打邊爐 入到去都唔會覺得好侷促 ~而Menu上嘅食物、湯底、飲品等都附有圖片描述都非常詳細 食物擺盤亦精緻 ~一路睇嘅時候都覺得係一個視覺享受😎❣️#秘製花雕豬肚鍋 💰 $168呢個秘製花雕豬肚用左紹興花雕酒加中式藥膳調製~花雕酒有活血、去寒嘅功效~ 啱晒我呢個夏天都會手腳冰冷嘅人花雕味重 略帶胡椒嘅香氣而鍋裏面豬肚份量都多,大概都over 10塊非常值得一試。❣#香江拼 💰 $788賣相同擺盤都非常吸引,仲要全部都係牛😍唔好睇少呢個圓形盤 份量係 非~常~多~包括: 安格斯肥牛、手切肥牛、牛柳粒、牛心頂、牛脷、黑栢葉、牛小腿、牛白肉,總共8款‼️ ✨個人覺得牛肉味最香濃、最軟腍、最有油脂香嘅 一定係牛柳粒! 超級好食😋估唔到呢個牛柳粒比到我咁大驚喜真係好好食好好食! ! 簡直係今餐亮點💡❤️✨其次係安格斯肥牛 可以媲美牛柳粒嗰種好

📍#香江花月 (荃灣廣場) (荃灣)
荃灣大壩街4-30號荃灣廣場6樓621-630B號舖

♡推薦程度: 🌕🌕🌕🌕🌕

🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺
充滿懷舊風情嘅火鍋店 香江花月 (◐‿◑)
整個裝修格局充滿着舊式香港氛圍
環境舒適且闊落 值得一讚嘅係 餐廳嘅通風好好
即使係打邊爐 入到去都唔會覺得好侷促 ~
而Menu上嘅食物、湯底、飲品等都附有圖片
描述都非常詳細 食物擺盤亦精緻 ~
一路睇嘅時候都覺得係一個視覺享受😎

❣️#秘製花雕豬肚鍋 💰 $168
呢個秘製花雕豬肚用左紹興花雕酒加中式藥膳調製~
花雕酒有活血、去寒嘅功效~
啱晒我呢個夏天都會手腳冰冷嘅人
花雕味重 略帶胡椒嘅香氣
而鍋裏面豬肚份量都多,大概都over 10塊
非常值得一試。

❣#香江拼 💰 $788
賣相同擺盤都非常吸引,仲要全部都係牛😍
唔好睇少呢個圓形盤 份量係 非~常~多~
估唔到呢個牛柳粒比到我咁大驚喜
真係好好食好好食! ! 簡直係今餐亮點💡❤️

✨其次係安格斯肥牛 可以媲美牛柳粒嗰種好食😋
用咗安格斯肥牛整成玫瑰花做擺盤 有亮點又夠特色
味道方面 油脂味香濃 又夠腍‼️
香江拼

其餘既部位亦有質素~ 黑栢葉爽口彈牙、牛白肉油而不膩、牛心頂鮮嫩爽脆😋
超推介 ‼️ 確係值得同朋友一試😝

黃色👉🏻午餐肉粟米餃
白色👉🏻姫松茸野菌餃

❣#香芳幻 💰 $88
粉藍色配上粉紅色嘅飲品 顏色非常夢幻 充滿少女心
味道幾fresh 唔係齋靚㗎~
每種顏色分別有唔同嘅味道 層次分明
下層有菠蘿汁 上層有紅莓 ❤️
簡直係視覺同味覺嘅雙重享受☺
香芳幻

❣#桃花緣 💰 $88
飲品上既煙燻氣泡成🫧
味道係以桃味為主 當中亦有乳酸同梳打汽水
裡面有桃肉啫喱 頗有咬口~
桃花緣

🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺

香芳幻
桃花緣
好耐冇同中同一起食飯,聽聞荃灣有新開火鍋店,就一於一起去試下~一行到門口就睇到裝潢真係好靚,feel到真係有用心設計過。因為個餐廳主題都係舊時香港,無論係張檯,座椅,門框定餐具,都好有復古風,而且牆上仲會掛住舊時的縫紉機,感覺去到50年代香港的高檔中式餐廳!我地點左幾份小食同埋湯底揀左人參鍋,先講下冰凍蜂巢豆腐,浸過湯底後份豆腐變得似豆卜,又似好多腐竹搭埋一齊,口感幾爽,好特別既小食!而我地都試左竹笙,浸過後變得好似有彈性,爽口彈牙,配埋湯汁,更加鮮甜美味,如果要比較其實好似響鈴但係更好食!而七色丸就好特別,以為好似一張碟擺滿七個丸子,點知係由一個拱橋式的木架承托著每一個用獨立托盤裝著既七彩丸子,睇到都開胃!然後有侍應介紹話原來每隻丸子都唔一樣,有咖哩味,南乳味,黑松露同鹹蛋黃等口味!而香江拼都幾抵,可以食到牛既唔同部位,有牛小腿,牛柳粒,安格斯肥牛等款式,對鍾意牛既人一定好滿足!我地三個人都算大胃王,但其實都食得好飽。總體算係高質,同朋友再聚既飯局配合餐廳懷舊主題真係fit曬!
冰凍蜂巢豆腐
原條野生竹笙
白湯人參鍋,香江拼
题外话/补充资料: 價錢就真係唔平,但係用餐體驗真係幾好。
2022-06-30
冰凍蜂巢豆腐
原條野生竹笙
白湯人參鍋,香江拼
香江花月 (荃灣廣場) (荃灣)📇地址:荃灣大壩街4-30號荃灣廣場6樓621-630B號🕐營業時間:09:00-16:00,17:30-23:00💸人均消費:~$500/人(dinner)👏🏻抵讚位:地方夠大,坐得好舒服,每枱之間相隔嘅距離都遠,唔使同啲唔識嘅人痴到好埋咁坐。通風好好,就算係打邊爐,行入鋪頭完全唔覺焗促🍴Food QC:「美顏花膠雞鍋 $238」有半隻原雞、少量花膠仔。湯底超好飲,個湯好清但好重花膠雞味😋「香江拼 $788」望落唔多肉,但有好多唔同部位嘅牛肉。色彩繽紛同埋一大個圈圍住個鍋,打卡超吸晴😍「冰凍蜂巢豆腐 $48」索哂雞湯,一咬落去,啲湯標出黎!🥰「黑松露長腳蟹餃 $88」餃餡係蝦同蟹,好彈牙!黑色嘅餃皮都有味,好特別😚「桃花緣 $88」「鳳瑠香 $68」呢兩杯飲品一開始俾上面個兩個波吸引,原來係用槍打出黎嘅乾冰咁樣嘅氣。桃花緣係桃味啫喱加桃味梳打汽水,無藥水味😂「黃金炸魚皮 $68」正常發揮嘅side dish,但好香咸蛋黃味「炸響鈴卷 $58」一上枱就聞得出係即炸,超香同無咁易淋「鮮准山 $38」「鮮金菇 $28」「花花綠綠 $98」份量算唔少,新鮮程度
香江花月 (荃灣廣場) (荃灣)
📇地址:荃灣大壩街4-30號荃灣廣場6樓621-630B號
🕐營業時間:09:00-16:00,17:30-23:00
💸人均消費:~$500/人(dinner)

👏🏻抵讚位:

🍴Food QC:
「美顏花膠雞鍋 $238」
「香江拼 $788」
「冰凍蜂巢豆腐 $48」
索哂雞湯,一咬落去,啲湯標出黎!🥰
「黑松露長腳蟹餃 $88」
餃餡係蝦同蟹,好彈牙!黑色嘅餃皮都有味,好特別😚
「桃花緣 $88」「鳳瑠香 $68」
「黃金炸魚皮 $68」
正常發揮嘅side dish,但好香咸蛋黃味
「炸響鈴卷 $58」
一上枱就聞得出係即炸,超香同無咁易淋
「鮮准山 $38」「鮮金菇 $28」「花花綠綠 $98」
份量算唔少,新鮮程度同份量抵得番個價錢😇
「紫薯唧唧麵 唔記得幾錢😂」
食唔出紫薯味,但紫色嘅魚麵好有特色🤪

😯有待改善位:
漏單嘅情況有啲嚴重,每次加單起碼漏一樣野。趕收工清潔鋪面嘅感覺麵好明顯,係咁埋黎收我哋啲碟同埋我地未食完就想收走啲野😅

😼私心回應區:
環境同食物好靚,係打卡嘅好餐廳。餐廳入面仲有間房係似日本嘅team lab,未打得邊爐之前記得入去打卡影下相!朝早同午市有點心食,啲賣相麵唔錯咁,有機會會再黎試下!😙

———————📍荃灣 @荃灣廣場#荃灣#荃灣廣場#香江花月#打邊爐🍲話說上星期諗住去荃灣新開嘅壽司朗食🍣🤤 點知勁多人排隊 大失預算 跟住就行吓睇下有冇其他嘢好食🤩 就比我發現到呢間打卡able嘅 @香江花月 🤔上網睇番先知原來店入面嘅裝修係參考左東京Team lab的其中一個展館 幾十個會發光嘅波波掛半空 配合鏡子🪞影射 令人有置身時光隧道嘅感覺————————————✨必食推薦✨❏ 秘製花雕豬肚鍋 $168👍🏻湯底用左花雕酒 胡椒同埋豬肚熬成 係春夏季有健脾暖胃嘅功效 飲落好舒服 成日都即刻暖曬 仲落左好多豬肚❏ 香江拼(全牛)$788平時打邊爐🍲我都好鍾意叫唔同牛嘅部位食 但次次都係眼闊肚窄 不過呢個香江拼就滿足曬我嘅要求 每個牛嘅部位都會有細細份 一次過就可以試曬🥰🥰🤩❏ 七色餃 $108呢度唔同普通嘅火鍋店 得啲乜、粟米豬肉餃 而係有好多唔同特色嘅餃子 🥟 例如墨魚汁餃 海蝦餃 蟹肉黑松露餃 等等 每種餃子都好飽滿皮薄餡靚❏ 芥末八爪魚 🐙 $68呢度係用刺身嘅八爪魚 撈埋啲青瓜加啲醋同埋辣汁 八爪魚都係大大條 好有咬口❏ 異世界❏ 桃花緣——————————香江花月 (
———————

❏ 芥末八爪魚 🐙 $68

❏ 異世界
❏ 桃花緣

——————————
香江花月 (荃灣廣場) (荃灣)
荃灣大壩街4-30號荃灣廣場6樓621-630B號舖

#winfat#winfat荃灣#winfat新界
2022-07-02 226 浏览
6月30黎食晚飯,食物唔錯,但價錢偏高。但果日天氣落雨,已經無咁熱,但餐廳冷氣完全唔夠,反映咗但無改善,話冷氣已最大,一早加左風扇但無幫助。好難叫侍應,應該分區域會好d。落單混亂,只落咗一次單但大部分野都落重複。

2022-07-01 2629 浏览
充滿香港50年懷舊風味的火鍋店-香江花月🌺🌛🍲 宮廷感覺十足.既高貴精緻又滿懷氣派😍完全可以感受到昔日香港華洋融合的氛圍🤩▫️湯底▪️秘製花雕豬肚鍋$168餐廳以各式各樣養生美顏足料湯水為主題😍而今次我則選擇了傳統而大眾化的口味秘製花雕豬肚鍋🐖清香撲鼻的湯底內含香醇花雕酒&胡椒豬肚的元素🍲喝下帶微微胡椒辣的豬肚湯驟然的使人解悶熱&濕氣.相當滋補又健脾暖胃🫶🏻▫️配料▪️七色丸打邊爐最.最.最..不能缺少的當然啦小丸子🍡 以七種不同類型的食材所打成的七色丸佈置成一條精美奪目的七色彩虹橋🌈🌁簡直是一流一流打卡的小時光🤩七色丸爽口又彈牙🦷內𥚃肉汁豐富濃郁•鮮甜美味🤤絕👍🏻▪️華人塔$688以巴黎鐵塔造型的兩層拼盤🗼第一層先是以玫瑰花形狀捲起而成的豬🐷🌹&牛肉🐮🌹霸氣十足的花蟹🦀.第二層則是海洋生物中的帶子.鮑魚.蝦.青口.大蜆😍滿滿當當的整齊排列.別具心思😏📸先先在湯中放上海鮮類食物.令不停翻滾中的湯底更顯鮮甜美味🤩海鮮亦可保留最原汁原味的精華😋不得不稱讚的是餐廳所選購的海鮮都極具鮮.嫩可口🤤正.正.正..👍🏻其次再放上以玫瑰花形狀捲起而成的豬&牛肉🐷🐮看著.看著.那豬&牛肉在湯中韻律舞動的一片一片地

▫️湯底
秘製花雕豬肚鍋

▪️秘製花雕豬肚鍋$168

▫️配料

▪️七色丸

▪️華人塔$688
華人塔

其次再放上以玫瑰花形狀捲起而成的豬&牛肉🐷🐮看著.看著.那豬&牛肉在湯中韻律舞動的一片一片地展開🌺如此美艷動人的視覺效果.真令人放鬆不少的壓力☺️豬肉&牛肉入口時更顯柔軟細膩.味道濃郁.精神🙌🏿🙌🏿

▫️飲品
桃花緣& 鳳琉香

兩杯充滿少女心超夢幻的煙燻氣泡特飲打卡一流😍

▪️桃花緣$88
粉嫩粉嫩的香桃乳酸梳打特飲🍑🍸 桃味味道十足.更顯清甜解渴🥳底下更有桃味啫喱粒粒令口感層更顯具體一流😝

▪️鳳琉香$68
橙橙黃黃的香鳳梳打特飲🍍🍸更顯清香又解暑👍🏻作為夏日炎炎的代表作🙌🏿更可解邊爐中的熱氣😊
秘製花雕豬肚鍋
桃花緣& 鳳琉香
2022-07-01 189 浏览
之前網上見到一間非常有特色嘅火鍋店~香江花月,原來最近登陸左荃灣廣場,方便晒港九新界既邊爐友!唔單止啱晒鐘意打邊爐嘅我,仲好啱我個位鍾意打卡嘅朋友📸火鍋店以懷舊復古為主題,好似穿越左番去50年代嘅舊香港咁✨餐廳超多靚裝飾,仲有間teamLab feel既打卡專用房,邊影邊感受以前五光十色嘅個種華洋風尚文化~而食物則主打配搭新穎而且震撼味蕾嘅養生美顏火鍋湯底,又靚又好味咁,即刻要book位去感受下😍呢度主打各種養生美顏功效嘅鍋底:牛乳玫瑰鍋、金泊清酒海鮮鍋、初菊龍井雞鍋等等,而貪靚嘅我就梗係揀牛乳玫瑰鍋🌹🔸日本牛乳玫瑰鍋🔸鍋底賣相超級靚,純白色牛奶配上七彩嘅食用花卉、日本玫瑰、木瓜同用牛奶整成玫瑰形嘅牛奶冰,淨係個湯我已經瘋狂打卡🤩,真係唔捨得開火整融粒玫瑰牛奶冰🙈唔單止樣靚,個湯底真材實料,有好香嘅牛油味同濃郁奶味,店員會幫手將木瓜切件同牛奶湯一齊滾,木瓜牛奶~絕對喺囡囡打卡兼養顏之選🥰💯🔸香江拼🔸超吸睛嘅全牛拼盤,牛魔王必食🤤入面有手切肥牛、牛柳粒、安格斯肥牛、牛小腿、牛白肉、牛心頂、牛柏葉同牛脷。安格斯肥牛擺成玫瑰花形,點忍心拆散佢😣唔同部位有唔同口感:安格斯肥牛肉香四溢兼超軟嫩🤤

🔸日本牛乳玫瑰鍋🔸

🔸香江拼🔸

唔同部位有唔同口感:安格斯肥牛肉香四溢兼超軟嫩🤤牛白肉薄薄一片,口感好似脆鯇咁非常獨特入口仲啖啖牛油香😋牛心頂爽脆得嚟又嫩滑,個人私心狂推👍🏻牛乳鍋配牛肉,嚟個肥牛出浴~正!

🔸七色餃🔸
又一打卡之選✨華麗嘅擺法,鮮艷嘅顏色令人胃口大增,7隻唔同顏色餃子代表7隻唔同味道😋當中非常推薦姫松茸野菌餃,滿滿野菌嘅香味。另一款比較特別係蟲草花餃,藍色餃皮配搭橙色蟲草花,睇得出配色上既用心,食落仲好清甜,唔錯😋

🔸金粒豆腐🔸
鍋湯未滾又為食口痕,就叫咗個小食金粒豆腐試吓~外脆內軟,脆皮做得非常薄,咬開入面豆腐夠熱又滑,大小剛好一口一粒,食到停唔到口😂

🔸香芳幻、桃花緣🔸
呢度嘅特飲選擇都唔少,每款都好吸睛,好易會選擇困難症🙈香芳幻顏色非常夢幻,係酸酸甜甜嘅乳酪味~而桃花緣則有好香甜嘅桃味,兩杯特式飲品都好清新開胃,打邊爐飲就最啱配👍

由外觀打卡度到野食質素都好有水準,餐廳環境同服務都亦都好好!同朋友食完已經plan緊再book位同屋企人食多次😍
2022-07-01 173 浏览
之前喺IG見到呢間人氣火鍋店,已經覺得好吸引,終於去試咗荃灣新店٩(๑❛ᴗ❛๑)۶ 店內裝潢以香港紡織為主題,走華麗懷舊風,加上精緻嘅食物賣相,啱晒打卡!.🍵 Welcome drink 一坐低每位送上一杯雪梨茶,杯底有條金魚浮雕,好可愛好有驚喜!.🌹 日本牛乳玫瑰鍋 $168奶白色嘅湯底浮住牛乳玫瑰花及食用花瓣,賣相超靚!湯底用咗北海道牛奶配上玫瑰花,仲有新鮮木瓜,乳香濃厚帶淡淡花香,配肉類可以突出到肉質嘅鮮味。.🐮 香江拼 $788火鍋配料由不同牛肉部位組成,擺盤十分講究,配埋日本牛乳玫瑰鍋,充滿藝術感非常igable。牛肉款式有本地手切牛、牛柳粒、安格斯牛、牛白肉、牛𦟌、牛心椗、牛柏葉、牛脷等,每一款都有唔同口感。手切牛肉滑牛味香濃,牛白肉牛柏葉口感爽脆,牛展牛脷有咬口,牛肉控一定非常滿足(*˘︶˘*).🥟 七色餃 $108一層層嘅中式擺盤好有特色,餃子色彩繽紛,有七種唔同口味。餃子皮薄足餡,有黑色嘅黑松露長腳蟹餃、米黃色嘅野生松茸餃等,每款配搭都好新鮮。.🟨 金粒豆腐 $48豆腐粒即叫即炸,外層金黃香脆,內軟富豆香,鹹香滋味。.🫧 桃花緣 $88桃味Soda入邊有啫喱,上枱時仲
🍵 Welcome drink

🌹 日本牛乳玫瑰鍋 $168

🐮 香江拼 $788

🥟 七色餃 $108

🟨 金粒豆腐 $48
豆腐粒即叫即炸,外層金黃香脆,內軟富豆香,鹹香滋味。

🫧 桃花緣 $88
桃味Soda入邊有啫喱,上枱時仲有一大個泡泡係面,好啱打卡!
☁️ 香芳幻 $78
十分夢幻嘅水果乳酸特飲,面頭係淡淡的椰香鮮奶。

總括而言:餐廳地方寬敞,用餐環境十分舒適,不單止裝修別致超多打卡位,食物同樣精緻講究,同時滿足視覺與味覺嘅雙重享受。佢哋除咗特式火鍋,早午市會有精緻點心,有機會再去試試(⊃。•́‿•̀。)⊃
香江花月 Victorian Era @victorianera_hk 呢間係荃灣廣場新開嘅火鍋店,十分推薦比鍾意影相打卡嘅女孩子們!店內裝潢以香港紡織為主題,復古夢幻佈置非常之有特色,而且座位非常舒適闊落,好岩gathering黎!一坐低店員就放低一杯歡迎茶,茶杯好得意,杯底有隻小錦鯉。我地一行3人,叫左幾樣食品已經好夠,因為全部份量都好大!-日本牛乳玫瑰鍋奶白色嘅牛乳湯底浮住一朵牛乳玫瑰花,下面托住新鮮木瓜,賣相超靚!旁邊仲有幾塊食用花瓣漂浮住,仙氣十足!湯底飲落口係帶淡淡牛奶香,係比較健康嘅選擇,配新鮮肉類岩曬,可以突出到肉質嘅鮮味。-香江拼擺盤非常華麗嘅牛肉拼盤!一上枱好震撼,非常igable,影相都影左10幾分鐘。呢個拼盤岩曬牛魔王,可以一次過品嚐牛嘅唔同部位,包括:牛柳粒、安格斯、本地手切牛、牛心椗、牛腱、牛柏葉、牛白肉、牛脷等等,份量十足,非常滿足!-七色丸又係擺盤精美嘅丸類拼盤!有蟹子墨魚丸、青咖喱墨魚丸、鹹蛋黃墨魚丸、紅咖喱魚丸、椰芋墨魚丸、南乳墨魚丸、黑松露墨魚! 粒粒都爽口彈牙,好似話係師傅每日新鮮打架!-花花綠綠就連蔬菜拼盤都做到好似插花咁嘅效果,有好多唔同花款

日本牛乳玫瑰鍋

花花綠綠
就連蔬菜拼盤都做到好似插花咁嘅效果,有好多唔同花款嘅菜,份量亦不小。食咁多肉都要食番啲蔬菜balance下!

鳳琉香 & 香芳幻
正常的mocktail,但都一貫佢打卡作風!鳳琉香上嘅波波過一分幾鐘就會消失,店員都好nice知我要影相,幫我再加多2次

*香江花月*
地址: 荃灣大壩街4-30號荃灣廣場6樓621-630B號舖
#hkfood#likeforlike#instatravel#latergram#hktravel#photooftheday#traveling#yummy#travelhk#followforfollow#vsco#hkig#hkdating#pleaselike#hkfoodie#bestfoodhongkong#bestfoodfeed#coffeehk#hkcafe#hkrestaurant#topcitybites#topcitybiteshk #hkhotpot #hkhotpotrestaurant #火鍋推介 #香港美食 #荃灣美食
2022-06-29 180 浏览
香江花月火鍋店,近來係荃灣廣場有新店,火速去咗打邊爐試吓,雖然係佐敦開業了一段時間,不過新店又有另一個氣氛啫!呢度裝修係向工業輝煌時代致敬荃灣,主要以紡織用嘅棉花、線做主要佈置為主。香江花月荃灣店嘅新靈感概念店,裏面有好多紡織線掛天花頂部,另外有衣車、一部古老紡織機,仲有個好科幻打卡房,如果有興趣可以睇番我係reels短片分享。火鍋料充滿鮮艷色彩,質數都相當好,真係冇諗過連火鍋店都可以打卡,依家去食飯,打卡都已經係必須品咁啦😅荃灣店坐位寬闊好坐,闊落到跟本唔洗間防疫膠板做屏障,真係食得好舒服,仲唔洗限時添🤫火鍋底~海鮮冬瓜鍋香江拼~手切肥牛、牛柳粒、安格斯肥牛、牛小腿、牛自肉、牛心頂、黑柏葉、牛脷七彩餃子~午餐肉粟米餃蟲草花餃和牛香茜餃姬松茸野菌餃冬菇薺菜餃蟹肉黑松露餃金華火腿菜肉餃手唧紫薯麵即炸蠁鈴卷飲品~~鳯琉香瑰洛月

火鍋底~海鮮冬瓜鍋

香江拼~
手切肥牛、牛柳粒、安格斯肥牛、
牛小腿、牛自肉、牛心頂、黑柏葉、牛脷

七彩餃子~

~~
鳯琉香
瑰洛月
2022-06-27 229 浏览
今天上午12時在香江花月喝茶,環境座位舒適。座近窗邊卡座有瑔View.,吃了芫茜汁义燒腸好美味。會介紹朋友也來試試這新開店舖。整體評分給予95分。需加多些其他點心呀。good.
# #荃灣 👩‍💻近日很忙, 不過終於可舉辦實體活動, 是開心的❣️! 是夜與客人食飯, 來到 #荃灣廣場 新開的火鍋店! 💁‍♀️裝潢以50年代舊香港為主題, 滿滿的衣車及紡織品, 復古又型格! 主打養生美顏火鍋湯底! 🐟黃金炸魚皮 $68 ~ 先來客小食, 談談生意! 魚皮炸得非常香脆, 鹹蛋黃份量極多, 但不會一碟油, 火喉控制非常到位! 片片魚皮都超大塊, 食不停口!🐖豚肉白菜鍋湯底 $168 ~ 本身賣相已經極吸引, 仲有可食用玫瑰花! 內裡有薄切豚肉, 肥瘦均勻! 配上大量蕃茄及大白菜, 湯底酸酸甜甜, 好醒胃, 清爽而不油膩! 🦀華人塔 $688 ~ 懶人選擇, 包羅萬有! 有齊豬、牛、海鮮! 賣相吸晴, 艾菲爾鐵塔為主, 以專門訂制木盤裝置食品! 豚肉及牛肉均細嫩, 肉味香濃! 海鮮份量頗多, 有整隻肥大膏多的蟹、扇貝、鮑魚、海蝦等, 所有都好鮮甜! 好滿足!🍡七色丸 $98 ~ 蟹子墨魚丸、青咖喱墨魚丸、鹹蛋黃墨魚丸、紅咖喱魚丸、椰芋墨魚丸、南乳墨魚丸、黑松露墨魚! 粒粒爽口彈牙, 每款均食到濃濃的味道, 唔會全部都係得個樣而味道一樣, 非常讚! 特別欣賞鹹蛋黃及椰芋!🍹
# #荃灣

🍹香芳幻 $88 ~ 顏色超夢幻, 滿足一下我的少女心! 看似很膩, 但包含椰香、紅桑莓、酸奶及菠蘿汁, 味道酸酸甜甜, 好清新香甜!

🍍鳳琉香 $78 ~ 放到枱面才噴鳳梨味煙燻波波, 客人表示好靚, 有足夠時間欣賞! 飲品以鳳梨汁及薑味汽水沖調, 香甜而不膩, 讚!

最初留意到呢間特色火鍋店🫕 喺佐敦分店嘅發光波波鏡室🫧今次荃灣新店同樣主打香港情懷路線古色古香🎞以紡織做主題滿滿懷舊風格‼️新店同樣擁有一間獨一無二打卡藝術展館📸,房間內色彩繽紛好迷幻🪞可以影唔少靚相🫶🏻。影好靚相就可以坐低嘆一杯歡迎茶,造型超吸晴杯底有隻小錦鯉🐠味道清甜飲落好潤喉嚨~..🔸秘製花雕豬肚鍋 $168呢到湯底都好講究,主打各款養生款式🍲肥仔叫呢款豬肚鍋除咗有紹興花雕酒仲加入中式藥膳,香濃撲鼻夠晒滋補!豬肚熬煮得好軟熟,記得未烚嘢食前先飲番碗暖暖胃👅。..🔸香江拼 $788食物同樣夠晒講究別緻,可以用藝術品嚟形容呢份牛肉拼盤🤩店員捧上枱己經好搶眼✨以不同牛肉部位拼砌出嚟,其中用安格斯肥牛拼砌出立體花就夠曬有特色,另外款式有牛柳粒、牛白肉、牛展、牛心頂、牛柏葉及牛脷等,更有Qrcode教大家最佳時間烚幾多秒🔍。..🔸七色餃要打卡當然要叫埋呢款七彩繽紛餃子🥟;黑(蟹肉黑松露餃)、紫(和牛香茜餃)、橙(金華火腿菜肉餃)、白(姬松茸野菌餃)、淺綠(蟲草花餃)、深綠(冬菇薺菜餃)、黃(午餐肉粟米餃),賣相夠獨特,聽店員講仲喺即叫即包㗎😌~..🔸黃金炸魚皮 $68炸魚皮加埋金黃鹹蛋黃,炸
最初留意到呢間特色火鍋店🫕 喺佐敦分店嘅發光波波鏡室🫧
🔸秘製花雕豬肚鍋 $168

豬肚熬煮得好軟熟,記得未烚嘢食前先飲番碗暖暖胃👅。
🔸香江拼 $788

🔸七色餃

🔸黃金炸魚皮 $68

炸魚皮加埋金黃鹹蛋黃,炸到金黃鬆脆夠晒邪惡惹味😈,真喺會不知不覺食晒一碟!
🔸桃花緣 $88
🔸異世界

夢幻粉色代表桃花緣加上煙燻氣泡🫧底部有桃肉啫喱、乳酸同梳打水🍑入口酸甜清爽。
另一杯用上奇異果配搭青瓜🥝消滯解膩一流!
2022-06-24 204 浏览
早幾日成班fd去荃灣行街搵野食,咁啱見到間裝修幾vintage嘅餐廳。入到去發現環境好闊落,坐得好舒服。我地嗌咗個香江拼同白湯人參湯鍋。先講講個香江拼,啲肉上嘅時候係以花嘅形狀咁上,十分精緻。而個人參湯底好香好夠味,個湯底勁足料,有我最鐘意食嘅鴨血,佢同豆腐都好Q彈,呢兩個野可以話同個湯底perfect match!同場加點咗個花花綠綠,估唔到菜都可以擺到咁雅緻然後食咗個花雕醉雞,肉質都好鮮嫩,肉味鮮甜。最後再食咗個芥末八爪魚,好爽口好好食!味道清新,汁液粘滑純粹,真係好好味。環境方面,有梳化坐,舒舒服服。餐廳感覺古色古香,仲有啲似博物館咁有好多部紡織機。問落先知因為係近南豐紗廠所以用紡織嚟做題材。好有心機。總括嚟講呢次食飯唔單止好食,氣氛都好好,得閒都會再嚟食。
入到去發現環境好闊落,坐得好舒服。
我地嗌咗個香江拼同白湯人參湯鍋。

先講講個香江拼,啲肉上嘅時候係以花嘅形狀咁上,十分精緻。
同場加點咗個花花綠綠,估唔到菜都可以擺到咁雅緻
然後食咗個花雕醉雞,肉質都好鮮嫩,肉味鮮甜。
總括嚟講呢次食飯唔單止好食,氣氛都好好,得閒都會再嚟食。
2022-06-19