2022-09-10 48 浏览
由名廚戴龍師傅開設嘅「食神麗官」🏯主打粵菜、小炒🥢.食神皇帝炒飯🍚炒飯以鯉魚造型出現🐟炒飯炒到粒粒分明🔥而且好足料😍有蟹籽🦀帶子、蝦🦐青豆同蛋🍳啖啖都有好多料,醬油味香🤎又有海鮮嘅鮮甜🤤.千本漬蜜豆炒帶子🐚帶子煎到微焦😌有咬口😆加埋蜜豆、西芹、彩椒🫑更加爽脆清新💦.古法原味蠔油牛仔肉🐄牛仔肉肉質嫩滑😋加上蘑菇同花菇炒🍄食落好香口😉而且蠔油我唔會太鹹,帶少少甜☺️所以幾唔錯.瑤柱金蒜蒸茄子🍆金蒜味道濃郁🧄滲透喺每條 茄子入面😗瑤柱為茄子增添一份鮮味👍🏻不過略11嫌茄子蒸得唔夠腍🥺1.芝麻糊及紫米露🥣.花生及茶芥🥜🫖
由名廚戴龍師傅開設嘅「食神麗官」🏯主打粵菜、小炒🥢
芝麻糊及紫米露🥣
花生及茶芥🥜🫖
  • 食神皇帝炒飯
2022-09-07 500 浏览
友人介紹係西環一間由"食神"開既中菜店入去到見到佢寫住"兩周年慶", 但都散發住傳統既中菜味道, 不禁令人懷念起往日既美好日子係西營盤店B3出口行幾步就到, 都幾方便特醬燒乳鴿-$38/隻D個價錢都已經幾懷舊啦, $38/隻真係好抵, 成隻食, 夠晒豪氣, 而且因為成隻食, 入面既肉汁一滴都冇流失到, 而味道都岩岩好, D個前菜已經令人好滿意了魔幻汁生煎蓮藕肉餅-$108總結有六舊, 都幾合理, 食落同出面既藕餅幾有分別, 佢係炸既成份居多, 所以勁香口, 食得出蓮藕同肉既比例都幾高, 粉反而比較少, 真材實料。戲棚粥-$68菜單寫左句"旁邊都總有戲棚粥賣給戲子", 我覺得好有時代感, 所以叫左黎食, 食左第一啖已經覺得冇叫錯, 湯底以魚湯為主, 味道層次豐富, 而且有魚肉, 仲有D脆脆可以加入去, 幾有口感, 我幻想緊自己係個戲子, 食完D碗再去做戲, 幾有感覺。咖哩牛腩+長城曼頭-$168咖哩牛腩係連茶記都會好經常食到既菜食, 但交到食神手上, 又會有d咩既唔同呢? d度既咖哩係屬於偏向印度的, 香料比較多, 但都迎合香港人既口味, 唔算好辣, 牛腩好多舊得黎又入味, d個好推薦。
友人介紹係西環一間由"食神"開既中菜店
入去到見到佢寫住"兩周年慶", 但都散發住傳統既中菜味道,
不禁令人懷念起往日既美好日子
係西營盤店B3出口行幾步就到, 都幾方便

特醬燒乳鴿-$38/隻

魔幻汁生煎蓮藕肉餅-$108

戲棚粥-$68

咖哩牛腩+長城曼頭-$168
咖哩牛腩係連茶記都會好經常食到既菜食, 但交到食神手上, 又會有d咩既唔同呢? d度既咖哩係屬於偏向印度的, 香料比較多, 但都迎合香港人既口味, 唔算好辣, 牛腩好多舊得黎又入味, d個好推薦。而我最鐘意的係長城曼頭, 做到外脆內軟, 索埋咁好味既咖哩汁真係冇得頂。

健康椰汁燉雪燕-$68
食左咁多熱氣野同重味道既野, 就會好想食返d甜甜地又滋潤既野, d個健康椰汁燉雪燕就岩晒, 椰汁岩岩好, 唔會過甜, 而且兩個人食都差唔多分到每人兩小碗, 都抵食
最後諗住埋單, 原來係有糖水送,而且仲係好好味, 就算幾飽都食埋佢

總結, 食物好食之餘, 仲好有人情味, 不停係職員會過黎同你吹兩句水, 隔離位叔叔都會同我地吹下有咩好食, D個感覺真係好似返返去舊香港, 好鐘意黎D度食, 我估我之後會黎上引!
2022-09-07
2022-09-05 55 浏览
食神麗宮是我最近的中菜心頭好,位於西營盤的它可是大有來頭,其主廚是香港四大名廚之一的戴龍師傅,戴龍師傅更是電影「食神」的飲食顧問,他所做出來的料理水準極高,吃過後真的回不去了,這次我亦是衝著食神麗宮自家製懷舊菜而來。這道特醬燒乳鴿一上桌,我們就被那酥脆的外皮所吸引住,一口吃下令人驚艷。燒乳鴿過程中淋上特製醬汁上色及增加脆度,才能達到軟嫰肉質,外皮香脆的境界,那滲漏出來的肉汁教人口水流滿地,單吃鴿皮時還會聽得到咔滋咔滋的聲響,特醬燒乳鴿怎麼可以這麼好吃。魔幻汁生煎蓮藕肉餅都是食神麗宮自行研發,肉餅以瘦肉居多,不會給人肥膩的感覺,加上肉餅裡爽口的蓮藕味道清甜,魔幻汁生煎蓮藕肉餅整個吃起來挺有咬感,可以單吃,也能配食神皇帝炒飯吃。15年陳皮話梅骨使用十五年的陳皮,這是話梅骨味美的關鍵之一,令話梅骨更有層次。話梅骨肉質煮得軟腍,吸飽特調的陳皮話梅汁,每口均吃到酸香甜美,越嚼越開胃,邊吃15年陳皮話梅骨邊扒飯,超滿足。朋友常常認為坊間的小炒王不是太鹹就是太油,食神麗宮的工夫小炒王倒是處理得很好,韭菜依然鮮綠,帶點鹹鮮,不輸給蝦乾,魚乾,土魷,配色亦好看,海味相當脆口,工夫小炒王裡頭也包含豆腐乾,

朋友常常認為坊間的小炒王不是太鹹就是太油,食神麗宮的工夫小炒王倒是處理得很好,韭菜依然鮮綠,帶點鹹鮮,不輸給蝦乾,魚乾,土魷,配色亦好看,海味相當脆口,工夫小炒王裡頭也包含豆腐乾,保有豆香,其滋味使人愛不釋口。

我們一直講著那些菜很下飯,終於有食神皇帝炒飯吃了,食神皇帝炒飯以魚造型呈現我們眼前,太厲害吧,炒飯粒粒分明,配料分佈均勻,鍋氣十足,有大火炒過的香氣,帶子細嫩,蟹子鮮美,雞蛋柔滑,食神皇帝炒飯口感豐盈,忍不住想再添一碗 。

當我興高采烈跟朋友說西營盤有甚甜品好吃,店員忽然奉上兩碗飯後糖水,我笑語店員真知我心意想吃糖水。芝麻糊的芝麻被磨得幼細,非常厲害,芝麻香顯而易見,芝麻糊喝起來香醇滑醇,無敵好喝。

🐖15年陳皮話梅骨🐟蒜香玉乳脆鱔球🥩古法原味蠔油牛仔肉🍲濃湯鮮竹浸時蔬🔸先講呢間酒樓係完全唔落味精,淨係呢樣嘢都夠吹奏🤗因為真係好難遇到無味精但味道保持到唔錯嘅中菜👍🏻再講佢係由香港四大名廚 #戴龍 主理嘅中菜館,食材配搭上都有啲新意,唔會太常見,都值得一戰🤓🔸最鍾意係15年陳皮話梅骨,用咗陳皮配搭話梅去煮,酸酸甜甜真係唔錯,味道配搭一流😉另外都推介蒜香玉乳脆鱔球,估唔到可以咁大粒但全部肉,無骨,炸到脆脆香香,幾夠惹味❤️古法原味蠔油牛仔肉係用蠔油煮肥牛,味道調節得幾好無過咸;另外濃湯鮮竹浸時蔬都係穩打穩扎之作😋
🐖15年陳皮話梅骨
🐟蒜香玉乳脆鱔球
🥩古法原味蠔油牛仔肉
🍲濃湯鮮竹浸時蔬

2022-09-03 118 浏览
位於西營盤華大盛品酒店地舖的「食神麗宮」,係一間由食神戴龍師傅總策劃的中菜餐廳。戴師傅入廚58年,香港四大名廚之一,崇尚原汁原味和不時不食的烹調理念,質素有所保證👍🏻餐廳除咗精緻點心、經典粵式小菜,仲有好多自家製和懷舊菜式濃湯雞煲花膠無添加味精及雞精調味,濃湯鮮味十足,好清甜!仲有兩大舊花膠,入口充滿彈性及骨膠原感覺火龍果蜜豆牛柳牛柳肉口感軟腍,肉味香濃!加咗蜜糖豆及新鮮桃肉一齊炒,令成碟餸增加鮮味上湯海味雜菜煲新鮮翠綠嘅雜菜分別有菜心、白菜、菠菜、生菜及西蘭花;另外加咗粉絲、蝦乾、魷魚、蝦米、杞子、冬菇絲等等一齊放湯,食材新鮮,營養豐富,健康又美味食神炒飯以錦鯉魚的形狀上桌,好有特色!炒飯粒粒分明,乾身唔油膩,好夠鑊氣~裏面加咗鮮蝦、帶子、蟹籽、青豆、雞蛋等等材料一齊炒,色香味俱全,味道同口感都好豐富香滑芝麻糊最後店員姐姐仲送咗兩碗芝麻糊俾我地做甜品,香滑濃稠,甜度適中,滿有黑芝麻香

濃湯雞煲花膠

火龍果蜜豆牛柳

上湯海味雜菜煲

食神炒飯

香滑芝麻糊

2022-08-31 216 浏览
同阿女行街經過見到,(食神麗宮)聽個名就很有霸氣,反正已是晚餐時間,又唔想煮飯,就入去試吓😋一入門口有幾個獎杯,應該食物質素有返咁上下,而且坐位闊落,光猛空間大,坐得舒服。蒜香玉乳脆鱔球~炸鱔球咸香惹味,炸完之後用香料蒜蓉紅椒青蔥碎起鑊再爆香。鱔肉肉質新鮮彈牙,大大塊而且無骨,啖啖肉好滋味!食神叉燒拼腩仔~一上枱就見到叉燒腩仔排得靚靚。蜜汁叉燒半肥瘦,醃得好入味,每一嚿都有淡淡酒香味,食完一件接一件,果然係招牌菜!腩仔塊皮燒到非常鬆脆,半肥瘦的肉質入口鬆化,加上鬆脆的外皮,食落很有層次感!食神皇帝炒飯~呢碟炒飯有哂造型,成條理魚模樣,材料包括帶子,蝦,青豆同蛋,炒飯上面仲鋪咗蟹子。飯加咗大量蝦粒同帶子粒再加入豉油都炒得夠乾身,粒粒分明。而蟹籽撈埋啲飯一齊食,令到碟飯口感層次好豐富,每一啖都好似加咗爆珠咁,非常特別。

蒜香玉乳脆鱔球~
蒜香玉乳脆鱔球

食神叉燒拼腩仔~
一上枱就見到叉燒腩仔排得靚靚。
食神叉燒拼腩仔

食神皇帝炒飯~
2022-08-30
食神叉燒拼腩仔
食神皇帝炒飯
很少到西環用膳,朋友說這間中菜館很有特色,非常受街坊歡迎。因我不太熟悉西環區,朋友說從香港大學站創業中心出口去比較易找,於是便跟着指示,原來中菜館是在一間酒店樓下,面向電車路的。🥰濃鷄湯煲花膠($88)一見到餐牌有這個,絕對😍心心眼,當然要叫這個美顏湯。湯煲得夠清甜而充滿鷄味,而且花膠滑嘟嘟,飲完有清潤的感覺🎉乳鴿($($38)這是侍應推介的,只是$39,果然炸🉐️金黃香口,必叫!夏威夷果仁炒🦐($138)平時炒蝦仁不太特別,但這道菜加了夏威夷果仁,美味程度大增,果仁脆卜卜,食完想再食,配以西芹和蝦仁炒,原來是💯的美食😀千本漬蜜豆炒帶子($128)蜜豆吃得多,很少炒得那麼好吃。帶子大大粒,食落有咬口,可見是上乘貨色👍🏻廚師炒得有鑊氣,而且調味濃淡宜,十分可口這間中菜館的食物質素甚佳,果然名副其實,食神出品,超讚👍🏻👍🏻

🥰濃鷄湯煲花膠($88)

🎉乳鴿($($38)
這是侍應推介的,只是$39,果然炸🉐️金黃香口,必叫!

夏威夷果仁炒🦐($138)

😀千本漬蜜豆炒帶子($128)

• 濃湯雞煲花膠
2022-08-27 81 浏览
由香港四大名廚戴龍師傅主理的食神麗宮,有好多自家製和懷舊菜式!👉🏻原隻龍蝦炒乳酪 $268非常有氣勢登場,大大隻龍蝦,真係夠哂霸氣!重點係龍蝦肉質彈牙又新鮮,配嫩滑蛋白,好推介!👉🏻特醬燒乳鴿 $38即叫即燒,原隻上,香脆嘅外皮,結實嘅肉質,加埋味道香濃嘅特色自家醬,絕對係必食!👉🏻金絲脆蝦球 $188用蛋黃炸成蛋絲真係好考工夫,外型精緻又吸睛,炸得酥脆,啖啖蝦肉,好味道!👉🏻濃湯雞煲花膠 $88好大件花膠,非常足料,個湯飲落唔會好油,好清甜!👉🏻15年陳皮話梅骨 $118份量好多,有淡淡嘅甘香味!最後仲送甜品紫米露同芝麻糊!欣賞呢度嘅店員好親切友禮,今餐真係食得好開心!

👉🏻原隻龍蝦炒乳酪 $268

👉🏻特醬燒乳鴿 $38

👉🏻金絲脆蝦球 $188

👉🏻濃湯雞煲花膠 $88
好大件花膠,非常足料,個湯飲落唔會好油,好清甜!

👉🏻15年陳皮話梅骨 $118
份量好多,有淡淡嘅甘香味!

2022-08-25 666 浏览
今日收工同朋友去食咗中菜,揀咗呢間中菜餐廳(食神麗宮),餐牌上有不同種類的中菜,有好多外面都食不到和一些特別菜式,還有所有菜式都唔會太鹹和沒有落味精,令顧客食得健康。1. 特醬燒乳鴿乳鴿係原隻上,原汁原味,外皮脆卜卜,內裏熱辣辣和多肉汁,食得出和外面餐廳絕對有分別,呢隻乳鴿不需要點用任何配料已經非常夠味,可以用手套抓住成隻乳鴿黎食非常有風味。2.山楂汁脆蝦球炸蝦球好大隻,亦有好多粒,爽脆彈牙配上山楂汁酸甜開胃好特別,配上青椒和菠蘿非常夾3.魚香茄子煲茄子煲非常有鑊氣,熱辣辣,茄子切得大細適中,配上鮮肉碎非常夾,味道不會好鹹,食到最尾都不會覺得好油膩。4. 吊片炒粉絲粉絲煲用料好豐富,有好多粉絲,魷魚等不同配料,粉絲入口香味好濃郁,粉絲炒好乾身,食落有煙韌口感。5. 生炒2吋菜芯每條菜心大細均勻,新鮮爽脆清甜,燒肉脆卜卜,炒埋一齊一啲都唔油膩最後餐廳贈送甜品黑芝麻糊一人一碗,芝麻糊甜度剛好,入口充滿芝麻香,濃稠度適中。總結值得推介呢間懷舊中菜餐廳,款式特別,值得推薦。

1. 特醬燒乳鴿

2.山楂汁脆蝦球

3.魚香茄子煲
魚香茄子煲

4. 吊片炒粉絲
吊片炒粉絲

5. 生炒2吋菜芯
生炒2吋菜芯

總結值得推介呢間懷舊中菜餐廳,款式特別,值得推薦。
芝麻糊

魚香茄子煲
吊片炒粉絲
生炒2吋菜芯
芝麻糊
2022-08-24 441 浏览
依間中菜館位於西環,係由名廚戴龍師傅開設,電影《食神》都係搵左佢黎做顧問😳。依到主打傳統粤菜、點心、燒味,多款自家製及懷舊菜式,仲可以食番招牌菜 食神皇帝炒飯😍。✨茶芥 $24/2,花生$12✨標榜健康,每一道菜都不含任何味精✨另設加一-💕食神皇帝炒飯 $188👅好味指數:7.5/10成條🐟既造型,賣相真係好吸引🤣炒飯炒到粒粒分明,飯底有香濃醬油香同蛋香☺️而且真材實料,有蟹籽、帶子、蝦,肉質彈牙,份量都唔小,令口感更豐富!-💕 山楂汁咕嚕肉 $128👅好味指數:7/10醬汁酸酸甜甜,比平時既咕嚕肉偏酸小小,味道唔會太重太大分別👍🏻,咕嚕肉外皮炸得脆身,肉質軟腍。-💕 蒜香玉乳脆鱔球 $168👅好味指數:7/10造型都係💯分,份量都幾多,大概有8粒鱔球。脆鱔球炸到好香口好入味,醬汁味勁濃有蒜香味,肉質夠彈牙冇細骨,重口味人士一定中意🤣-💕 芝麻糊/紅豆沙(糖水贈送)👅好味指數:7/10好似好小地方會有芝麻糊,就各一款試下🤣芝麻糊同紅豆沙黏稠度都唔算高,但味道都夠甜夠濃,個人幾中意芝麻糊😋-環境:/10服務:8/10好味指數:7/10回頭率:7/10

✨茶芥 $24/2,花生$12
✨標榜健康,每一道菜都不含任何味精
✨另設加一

💕食神皇帝炒飯 $188
👅好味指數:7.5/10

💕 山楂汁咕嚕肉 $128

💕 蒜香玉乳脆鱔球 $168
👅好味指數:7/10

💕 芝麻糊/紅豆沙(糖水贈送)

環境:/10
服務:8/10
好味指數:7/10
回頭率:7/10
山楂汁咕嚕肉
2022-08-22
山楂汁咕嚕肉
2022-08-17 115 浏览
約左朋友食晚飯,想搵間有質素嘅中菜館,有人提議我試下西營盤華大盛品酒店地舖呢間「食神麗宮」,原來食肆係由有「食神教父」之稱嘅戴龍師傅主理。店舖主打傳統粵菜同時令小炒,另外亦有多款自家製嘅懷舊菜式供應。餐廳好注重客人嘅健康,見到餐牌標明所有小菜都絕不採用味精雞精調味,令人食得放心。先嚟隻特醬燒乳鴿,只係 $38,非常抵食。初頭仲以為只係迷你版,原來件頭都唔細,而且賣相好靚仔。外皮富光澤,薄而香脆,鴿肉嫩滑帶汁,最佳食法當然係原隻手撕,香口味美。另外呢客印度皇室咖喱牛腩跟香脆長城饅頭 ($168)  亦很值得推介。牛腩煮得又腍又入味,既有崩沙腩嘅肥美,也有坑腩嘅肉感,加上以爐具㷫住上桌,熱焫焫,超正。咖喱汁辣度亦啱啱好,辛香味鮮,用香脆嘅饅頭沾嚟食,令人回味無窮。山楂汁脆蝦球 ($128)  蝦球大大隻,炸至啱啱熟,肉質爽脆彈牙,蘸點山楂汁,入口酸酸甜甜,非常醒胃。大盤南乳齋 ($98)  呢客南乳齋用料好豐富,有茄子、豆卜、白菜、木耳、粉絲和枝竹等,入口南乳香味好濃郁,但又唔會過鹹,加上啲粉絲同菜完全吸收晒南乳汁嘅精華,令人越食越滋味。另外呢客以位上嘅戲棚泡粥 ($68)  亦係必食之選

另外呢客以位上嘅戲棚泡粥 ($68)  亦係必食之選。以前嘅戲棚粥,湯底多數係用豬骨煲成,不過呢碗就比較特別,用上龍蝦湯做湯底,真材實料,味道鮮甜濃郁。
用匙舀起,見到飯粒夾雜住好多龍蝦肉、柴魚和香芹等,再灑上油炸鬼粒同吃,入口脆卜卜,好惹味。
飯後仲有甜品贈送,一人一碗,芝麻糊稠度剛好,入口啖啖都充滿芝麻香,為這頓晚餐完美作結。
🇭🇰 Hong KongAverage expense pp: HKD$ 300-350+📍Address: 食神麗宮, Sai Ying Pun餐廳原來係大有來頭,有香港四大名廚之一,戴師傅更加係負責策劃周星馳鼎鼎大名嘅電影🎬《食神》,呢部電影簡直係童年回憶,百看不厭。第一到必食推介特醬燒乳鴿,$38一隻非常抵食,乳鴿皮笑得非常香脆,原隻乳鴿上枱,保留肉質多汁嫩滑,落單新鮮炸好,食嘅時候仲係熱辣辣。第二推介生曬吊片炒粉絲,吊片其實真係魷魚,曬乾嘅魷魚更加濃味,粉絲乾身,唔似一般酒樓鍋底會有好多油。魔幻汁煎蓮藕肉餅,蓮藕同豬肉比例幾好,入口好有口感。魚香茄子🍆,越簡單嘅餸越難做得好,呢道菜令我叫多碗飯食。山楂汁咕嚕肉,菠蘿酸甜開胃,咕嚕肉炸得好香脆,都幾唔錯!食到尾聲,估唔到竟然有芝麻糊送,食完甜品心情特別好

🇭🇰 Hong Kong

📍Address: 食神麗宮, Sai Ying Pun

2022-08-16 49 浏览
食神麗宮呢個名聽上去以為裏面應該都係紅紅金金非常舊式裝修嘅酒家,原來裏面都係非常之雅緻明麗 。 菜式選擇非常之多,非常適合一家大細, 老人家小朋友都有好多啱食嘅選擇。 特醬燒乳鴿首先上枱,真係熱辣辣,皮仲脆架,4個人叫左2隻,每人半邊,正!香玉乳脆鱔球,炸脆的鱔球香口,底下仲有脆脆擺盤。香桃蜜豆牛柳,牛柳鬆軟多汁,配上甜甜香桃,菜式新穎。山楂汁脆蝦球, 山楂醬汁酸得黎帶甜,太開胃啦,美味。食神皇帝炒飯,賣相霸氣吸引而且非常足料,啖啖都食到粒粒小帶子和蟹籽。

香玉乳脆鱔球,炸脆的鱔球香口,底下仲有脆脆擺盤。

香桃蜜豆牛柳,牛柳鬆軟多汁,配上甜甜香桃,菜式新穎。

山楂汁脆蝦球, 山楂醬汁酸得黎帶甜,太開胃啦,美味。

2022-08-13 48 浏览
媽媽話想食懷舊菜式所以帶佢哋呢度食… 食神皇帝炒飯,一上枱大家都哇一聲,明明叫左飯點解黎左條魚。炒飯上有少少蟹籽點綴,炒得亦好乾身,不錯。特醬燒乳鴿真係要讚一讚,岩岩整好即送上,又香又脆皮,店員仲貼心準備了手套,抵食又好食。工夫小炒皇夠鑊氣,每款食材味道分明可口,應該每款食材都細心分開處理過。山楂汁脆蝦球,配料有菠蘿、三色椒,醬汁酸甜味道剛好,咕嚕肉就脆卜卜,一樣好食。最後既濃湯鮮竹浸莧菜,莧菜鮮嫩,口感不錯,零澀味,加上湯既鮮味👍🏻
媽媽話想食懷舊菜式所以帶佢哋呢度食…

2022-08-09 60 浏览
🤍食神麗宮🖤西環西營盤德輔道西308號華大盛品酒店地舖🥢今日試咗港島區嘅粵菜館,餐廳係由戴龍師傅坐鎮,主打自家製及懷舊菜式,雖然環境比一般嘅酒樓細,但係非常企理乾淨,見到都仲有VIP套房服務!🍲砂鍋雞煲翅 $168雞煲翅非常足料,每口食落啖啖翅肉,亦都飲唔出落過味精,充滿鮮雞味,份量亦都好大碗,性價比極高!🍍山楂汁咕嚕肉 $128咕嚕肉仲配左一碗山楂醋汁自己再沾,食到甜甜酸酸嘅山楂味,非常開胃唔會膩,小炒嚟講好推薦。🥬上湯海味雜菜煲 $108雜菜都用咗多款菜類,包括生菜、菜心、西蘭花、小白菜同菠菜,再加埋粉絲、魷魚同蝦乾,非常鮮味,可以連個湯都飲埋,就咁食呢個菜兩個人都夠晒飽!
🤍食神麗宮
🖤西環西營盤德輔道西308號華大盛品酒店地舖