2019-05-01
喺西貢白沙灣碼頭嘅The Pier,有間高檔日式餐廳,名為「食之劇場」。餐廳對正個海,景觀確實無敵,氣氛浪漫冇得輸!酒店對出有大量咪錶位,任泊唔嬲,都算幾方便!店內整潔明亮,被安排坐吧枱,可以欣賞師傅嘅手勢之餘,仲可以同師傅傾計交流!餐廳係用壓縮毛巾的,每次抹污糟咗,店員都會為我們換上新的,非常衛生!餐廳無論飲用還是煮食,都是用白神山水的,更潔淨和健康,超級講究!餐牌有天、雲、海 3個Set 供選擇,天雲海就是這間餐廳往外望所見到的景色,意境一流!我們選了雲Set。前菜三点像一個神秘盒,打開後飄出一陣輕煙,是用櫻花木煙燻過的效果!師傅建議由右至左食起。右手邊是千兩茄子,軟腍多汁,入口會滲出淡淡的煙燻味,不錯!中間的是醬油燒北海道帶子,帶子肥大肉厚,醬油令帶子的鮮味再提升,正呀!左手邊是去皮的梅汁轚厘茄,插著一片薄荷葉,師傅建議一起點沙糖食,可清新口腔!旬之刺身2点,有北海道的根室海膽和牡丹蝦,還配上法國魚子醬和金箔,極盡奢華!海膽用海膽殻盛著,Fill到勁滿,夾極都有,濃郁鮮味!牡丹蝦超巨型,肉質結質甜美,正到無朋友!煮物係汁煮子持魷魚,子持即係有春咁解。火喉控制相當出色,中間的春是僅
餐廳對正個海,景觀確實無敵,氣氛浪漫冇得輸!
酒店對出有大量咪錶位,任泊唔嬲,都算幾方便!
右手邊是千兩茄子,軟腍多汁,入口會滲出淡淡的煙燻味,不錯!
海膽用海膽殻盛著,Fill到勁滿,夾極都有,濃郁鮮味!
牡丹蝦超巨型,肉質結質甜美,正到無朋友!
煮物係汁煮子持魷魚,子持即係有春咁解。
火喉控制相當出色,中間的春是僅僅好熟,滑溜鮮味得黎仲一啲都唔腥,師傅好手勢!
烤爐傳來陣陣的香氣,我們的燒物已經Ready了!啲香味令我哋未食已經流晒口水!
鹽燒原條豆喜之次,豆即係BB咁解,不過3、4月份係當造,所以都相當肥美多肉!
魚肉結實鮮甜,帶一點油份,鹽燒的制法令魚肉和魚皮都超級惹味,超正!
和牛稻庭烏冬,選用宮崎的和牛西冷,肉味香濃,肉質軟腍美味!
稻庭烏冬入口順滑,帶一點的嚼勁,同和牛好夾!
最後的甜品是自家制雪糕,以咖啡、煉奶和淡忌廉三種材料做出Tiramisu嘅口味!千萬不要錯過伴碟的藍莓和士多啤梨,超高質的!