2017-07-19
嗰日同Mr. C 經過灣仔,記得有間新拉麵。咁中意食拉麵既我當然要去試試啦!可能嗰日有微微雨,等位唔係等咗太耐。15分鐘左右啦。好肚餓!我已經知道自己要點啲咩, 但選擇困難症既Mr. C就要問waiter有咩推介。我點咗豚骨魚介味玉沾麵,冷麵,大盛,走蔥走筍 $93對我黎講,大盛剛剛夠,唔太多唔太少。個味玉(蛋)半熟,味道適中,唔會太咸但夠入味。我自己中意冷麵多啲,相對Mr. C點既溫麵,冷麵比較單牙。有質感。而湯底方面,好濃厚,粗麵條沾落湯底裏面,好滋味。因爲個湯用石鍋裝住,所以熱力好夠。一直食都好好味,唔油膩。其實我本身不太好魚湯,但係呢個我完全接受到,因爲我覺得佢哋個湯豚骨個味道重啲。好味!Mr. C點咗辛辣豚骨魚介沾麵,溫麵,特盛 $93個侍應話溫麵麥味香重啲,所以Mr. C就點黎試下,同我嗰個compare 下,但發現麵麥味唔係真係差太遠。所以如果中意口感單牙啲,都係揀返冷麵。Mr. C話個辣都辣辣地(唔係微辣嗰隻)。而Mr. C最欣賞呢度個豚肉。豚肉雖然得一塊,但勝在夠大夠厚。炙燒叉燒,有肥有瘦,正!另外我哋點多咗個沙拉唐楊炸雞 $38好新鮮,咬落外面脆,裏面雞肉鮮嫩多汁。
可能嗰日有微微雨,等位唔係等咗太耐。15分鐘左右啦。
我點咗豚骨魚介味玉沾麵,冷麵,大盛,走蔥走筍 $93
豚骨魚介味玉沾麵,冷麵,大盛,走蔥走筍
Mr. C點咗辛辣豚骨魚介沾麵,溫麵,特盛 $93
辛辣豚骨魚介沾麵,溫麵,特盛
另外我哋點多咗個沙拉唐楊炸雞 $38
好新鮮,咬落外面脆,裏面雞肉鮮嫩多汁。如果再多啲沙拉醬就好啦!哈哈!
沙拉唐楊炸雞