2017-10-17 155 浏览
日日返工返到撻晒皮為咩呀?!咪就係為咗儲錢去日本食個拉麵囉!放工諗住去灣仔買game ,經過嘅時候有間嘢令我感覺到疑似去咗日本實在第一眼見到個門面就忍唔住要貢入去入到去連店員個樣都疑似日本人!店員走埋嚟好細心講解餐牌上嘅食物,細心到呢~大家唔洗擔心餐牌係全中文嘅叫支啤酒嘆吓先炸雞炸到外面脆卜卜肉汁超多(要攞定紙巾)重點嚟啦"豬骨魚介拉麵"唔知大家有冇試過食小銀魚乾,呢個湯底簡直就係小銀魚嘅超濃縮版本加上豬骨嘅濃湯,要用精華去形容呢個湯底!麵嘅軟硬度都可以選擇,真係一家大細都啱食!食完啲咁濃味嘅嘢就緊係要叫返個柚子雪芭,不過呢個我覺得都係甜咗少少,冇咁甜會好啲!

實在第一眼見到個門面就忍唔住要貢入去

大家唔洗擔心餐牌係全中文嘅

叫支啤酒嘆吓先

炸雞炸到外面脆卜卜肉汁超多(要攞定紙巾)
唐揚炸雞

豬骨魚介拉麵

柚子雪芭

唐揚炸雞
豬骨魚介拉麵
2017-10-15 170 浏览
是日8號波日要週圍搵晚飯點,好奇無聊心下上openrice搵餐廳,男朋友比較鍾意食沾麵,所以便睇評價決定試下呢間.入到去店員招呼坐單邊位,看著菜單紙揀食物,叫左4樣(2人食)會漏單,服務態度麻麻$128 盛x肉豚骨魚介沾麵(揀左400g份量)份量夠,沾湯不夠份量,略嫌過咸肉質粗嚡,麵質還可接受$88豚骨魚介拉麵份量夠,湯略嫌過咸,肉質粗嚡和韌$38沙拉炸雞(5-6件/粒)肉質接受,無雪味都大件,配沙律醬惹味$35普通煎餃子九菜餡,苦澀味,餡好實(不建議)$25白桃梳打樽裝(男朋友話好飲)$15罐裝雀巢檸檬茶合共$332沒收加一(👍)
是日8號波日要週圍搵晚飯點,
好奇無聊心下上openrice搵餐廳,
男朋友比較鍾意食沾麵,
所以便睇評價決定試下呢間.
入到去店員招呼坐單邊位,
看著菜單紙揀食物,叫左4樣(2人食)
會漏單,服務態度麻麻
$128 盛x肉豚骨魚介沾麵(揀左400g份量)
份量夠,沾湯不夠份量,略嫌過咸
肉質粗嚡,麵質還可接受
$88豚骨魚介拉麵
份量夠,湯略嫌過咸,肉質粗嚡和韌
$38沙拉炸雞(5-6件/粒)
肉質接受,無雪味都大件,配沙律醬惹味
$35普通煎餃子
九菜餡,苦澀味,餡好實(不建議)
$25白桃梳打樽裝(男朋友話好飲)
$15罐裝雀巢檸檬茶
合共$332沒收加一(👍)
2017-10-15
我們一行2人去食風雲丸點菜紙點了兩碗豚肉味玉沾麵($93)不久後上菜當然就急不及待開始食食到中途發現我地碗麵漏左隻蛋就立刻同店員講果個四眼女店員就睇一睇我地張單同我地講我地果碗黎錯左增量豚肉而增量豚用係無蛋我地就指出我地張點菜紙係無填錯係佢地自己落錯單店員行開左之後就話補返2隻蛋比我地點!知!四眼女店員之後又走埋黎同我地講因為我地食錯左佢地果碗增量豚肉麵($128)所以我地就要比返$128我地當然唔肯就範 明明係佢地職員搞錯😡😡😡點解要求我地硬食 😡😡😡勁不知所謂 邊有人咁做生意😡😡😡最 可 笑 既係跟著個四眼女店員同我地講「其實你地都知道係黎錯左碗麵」真好笑 我無expect你會整錯野囉 😡😡😡我張點菜紙寫得咁清楚 😡😡😡😡碗麵黎到就梗係食架啦明明自己錯仲blame返個客食錯左你碗麵😡😡😡女店員仲繼續博咀話我地「我地餐牌上面有相 你地應該好清楚你地叫左果個係一塊肉一隻蛋既麵」你無野呀嘛阿姑 我點知你個麵其實有幾多塊豚肉呀😡😡😡我係呢度職員咩?!佢都痴痴地線!😡😡😡佢d語氣係責怪我地 好似覺得我地呃佢兩塊豚肉食咁同埋由頭都尾 無因為自己黎錯野而講過一句唔好意思佢甚至覺得係我地呃佢 係我
我們一行2人去食風雲丸
點菜紙點了兩碗豚肉味玉沾麵($93)
不久後上菜
係佢地自己落錯單
店員行開左之後就話補返2隻蛋比我地

點!知!
四眼女店員之後又走埋黎同我地講
因為我地食錯左佢地果碗增量豚肉麵($128)
所以我地就要比返$128
我地當然唔肯就範 明明係佢地職員搞錯😡😡😡
點解要求我地硬食 😡😡😡
勁不知所謂 邊有人咁做生意😡😡😡

最 可 笑 既係跟著個四眼女店員同我地講
「其實你地都知道係黎錯左碗麵」
真好笑 我無expect你會整錯野囉 😡😡😡
我張點菜紙寫得咁清楚 😡😡😡😡
碗麵黎到就梗係食架啦
明明自己錯仲blame返個客食錯左你碗麵😡😡😡

女店員仲繼續博咀話我地
你無野呀嘛阿姑 我點知你個麵其實有幾多塊豚肉呀😡😡😡
我係呢度職員咩?!
佢都痴痴地線!😡😡😡
佢d語氣係責怪我地 好似覺得我地呃佢兩塊豚肉食咁
同埋由頭都尾 無因為自己黎錯野而講過一句唔好意思
佢甚至覺得係我地呃佢 係我地責任😡😡😡

最尾佢一句就話「好啦咁今次就幫你改返張單」就走鬼左!!!!!!!!
我真係嬲到顛左!😡😡😡😡😡
而家係你錯!唔認錯不特止仲話返個客轉頭!
我唔覺得會有一間餐廳係咁樣做法囉!

如果有管理層見到呢個post我認真希望你地再教育一下果位四眼女店員!態度惡劣盞得罪哂d客!
最後我地都食淨左哂d豚肉!食左都背脊骨落😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡

完全影響食慾同心情!
2017-10-10 85 浏览
喺灣仔做野好似成日都搵唔倒好野食咁,聽講最近開咗間沾麵好好味,當然要同同事去試試。餐廳好貼心,有埋好得意嘅公仔教你點食。同埋另一樣好得意嘅就係有得比你揀麵嘅份量!哩樣真心貼心!建議細食女仔可以揀200g就夠。同同事一人叫咗個麵,分別係肉盛豚骨魚介沾麵同辛辣豚骨魚介沾麵,另外仲加咗辛口沙拉羽根餃子同一隻味玉。對於2個女仔嚟講好似太多了哈哈~我就叫咗肉盛豚骨魚介沾麵,話明肉盛,就係好多肉嘅意思,總共有4塊大大塊肉,豚肉脂肪比例均勻,食晒都唔覺得油膩。而沾麵十分有口感,我個人鍾意比較硬身嘅麵,哩個麵嘅質感爽滑符合我嘅要求,加上個濃稠嘅湯,搭配住一齊食,大快朵頤。同事叫嘅係辛辣豚骨魚介沾麵仲加咗個味玉,味玉嘅熟成度控制得剛剛好,一咬落去就見倒橙黃嘅心啦!!!最後仲有辛口沙拉羽根餃子,但其實我地2個已經飽到食唔落了….都怪我地太貪心叫咗300g嘅麵…埋單都係每人百零蚊,唔知係咪新開張仲有coupon送,正呀~~~

2017-09-19
2017-10-09 62 浏览
翻開上年暢遊日本福岡的舊照片,令人懷念著日本的美食,天婦羅、壽司、火鍋、拉麵等等,都是我喜歡的食物,今晚,上網搜查特色拉麵店,希望能尋回昔日的味道。風雲丸的外貌跟一般拉麵店很相似,裝潢很光鮮。內裡十分寬敞,座位坐得很舒適。除了一般小食如餃子、流心蛋、炸雞塊外,還有主食,如飯和拉麵,但是,吸引到我的並非以上的食物,而是沾麵😍😍看了又看,最後我們點了以下沾麵石鍋濃厚豚骨魚介味王沾麵原來這𥚃的沾麵,選用了日本小麥粉,每日新鮮製作,怪不得吃入口有淡淡的麥香。朋友選了豚骨魚介湯底,湯底加入大量日本豬骨,熬製十多小時而製成,同時加入了魚介粉,豐富了味道。上櫈時,沾麵都是用石鍋呈上,而這個石鍋高達300度,怪不得湯底如熔岩般沸騰著,這樣吃起來,確保湯底由始至終保守熱度。咖哩豚骨魚介沾麵而我選了咖哩湯底,咖哩味濃而不辣,十分惹味。濃湯掛麵能力很高,若不是重口味的人,只需要輕輕沾少量湯底已經足夠,豚肉肥瘦剛好,肉身很淋之餘亦不會過份油膩若果覺得未夠喉,可以點個炸雞和餃子,看到隔離枱的食客食得津津有味,十分吸引,只可惜我們已經飽了。最後,值得稱讚的是餐廳正推行惜食文化,有四個不同份量的麵供選擇,分別是20
翻開上年暢遊日本福岡的舊照片,令人懷念著日本的美食,天婦羅、壽司火鍋、拉麵等等,都是我喜歡的食物,今晚,上網搜查特色拉麵店,希望能尋回昔日的味道。

風雲丸的外貌跟一般拉麵店很相似,裝潢很光鮮。

內裡十分寬敞,座位坐得很舒適。

看了又看,最後我們點了以下沾麵

石鍋濃厚豚骨魚介味王沾麵

咖哩豚骨魚介沾麵

最後,值得稱讚的是餐廳正推行惜食文化,有四個不同份量的麵供選擇,分別是200g 300g 400g 和800g ,十分適合細食又不想浪費的我😍😍😍
剛好在灣仔下班,公司附近就有這間日本麵店,而且還是以沾麵聞名,另一大特色就是並非每間日本麵店都有做的「魚介湯」,還有,還有以溫度做賣度的石鍋燒!.平日看這家店午飯時間總是排著長龍,今日一試果然是明白了。沾麵湯汁通常味濃,味濃常伴著的缺點就是很容易讓人吃得整個嘴巴都好膩,俗稱「好溜」。.我覺得風雲丸的沾麵湯汁很巧妙的舒緩了這個問題,一來是湯汁本身熬得濃味而不太鹼,不太沉重;二來加入了黑椒平添辛香氣味;三來廚師安排了一小顆鮮切檸檬,輕灑檸檬汁入湯及麵條後,整個口感既有沾麵的濃郁,同時竟然帶有另一種輕盈的感覺。.再加上高溫石鍋不斷起泡燒滾的鍋物餐感,這頓沾麵確有獨特之處。.
2017-10-09
2017-10-09 72 浏览
終於可以食到神級沾麵啦😝2半嚟到唔洗排隊好好運,一坐低就即刻叫個肉盛沾麵比男朋友仔,食肉獸至愛呀!一上枱真係好誇張,成個鍋都滾嘅🙏🏻 麵叫左400g🙆🏻‍♂️ 非常滿足! 湯重魚味,帶豬骨香,偏咸所以用麵沾湯食剛好中和左😃 掛湯能力幾好,麵偏粗好有口感❤️ 叉燒偏肥,非常淋身冇渣🤓 值得一提麵上嘅小小豆苗好好食,偏苦但夾麵食正正!另外叫左咖哩湯嘅,偏咸又係!重豚肉味,咖啡小辣,幾惹味!叉燒比較瘦,一樣好食🐽 麵揀左300g都食唔哂,淨翻一半比埋男朋友食🤦🏻‍♀️
終於可以食到神級沾麵啦😝

2017-10-08 122 浏览
終於有機會一試灣仔嘅人氣沾麵店😍呢間係霸嗎拉麵姊妹店 同樣係日本過江龍👍可能因為時間尚早 星期六6點左右唔洗等位就入得😎-------------------🌟石燒濃厚豚骨魚介味玉沾麵 $93石鍋燒得熱辣辣 上到枱冒出陣陣濃煙😍😲😍沾麵我選了300g (有200g/300g/400g選擇) 價錢都係一樣的😎 叉燒只有一片 但非常大片 😍😍更值得一讚的是叉燒係經炙熱製成 非常香脆👍👍😋 沾麵湯底非相當濃郁 更有點杰身 食落唔會只有鹹味 反而鮮味十足 絕對係沾麵界Top 3 😚💓👍佢亦配上一小塊檸檬供客人於湯底加入檸檬汁 增添不少清新味道 更開胃 更fresh 😋😋🤗最後 亦可以倒入店員提供的木魚湯底 但湯底已經俾我配麵食到所剩無幾 所以都無叫佢加了😂---------------------🌟羽根餃子 $35 5隻餃子煎得非常香口 餃子皮亦是透薄非常 口感極佳👍👍 內裏餡料肉質細嫩 咬落去亦有肉汁濺出 值得一試 👍💓
終於有機會一試灣仔嘅人氣沾麵店😍
呢間係霸嗎拉麵姊妹店 同樣係日本過江龍👍
可能因為時間尚早 星期六6點左右唔洗等位就入得😎
-------------------
🌟石燒濃厚豚骨魚介味玉沾麵 $93
石鍋燒得熱辣辣 上到枱冒出陣陣濃煙😍😲😍
沾麵我選了300g (有200g/300g/400g選擇)
價錢都係一樣的😎

石燒濃厚魚介味玉沾麵
  • 羽根餃子
  • 石燒濃厚豚骨魚介味玉沾麵
2017-10-08 46 浏览
其實我最鍾意食烏冬同沾麵 唔係幾好拉麵🍜 • 呢個肉盛豚骨魚介冷沾麵 $ 128 (400g) 足夠兩個人share 湯底重魚介粉同胡椒味 亦唔算太濃郁 都唔會過鹹 因為我食過黑龍既湯底係超濃 有點兒誇張 幸好風雲丸既湯底絕對啱我口味 不過豚肉睇落肥美 不過就不太嫩 比較乾 但都可以一試佢地嘅沾麵 幾好味呀 我地都試了煎餃 不過就比較普通 可以略過我心目中既沾麵排行榜: 風雲丸👉🏻拉麵Jo👉🏻黑龍 暫時如果諗起既會想去周月etc 試下😂

午餐
  • 豚骨魚介味玉沾麵
2017-10-06 197 浏览
幾次路過都見點解咁多人架呢?( 無知婦孺的我) 今日晚飯時間路過見冇人排喎,店入面係滿。既然等一陣就有得食所以就去試。睇完menu 決定同友人叫一個沾同一個拉麵。唔想食唔晒啲麵,所以只叫左大盛。沾麵先黎。石燒可以保持湯hot hot ,個人感覺好良好。湯重魚味同有胡椒,香濃。麵呢,佢話係麥麵。我食落就發現自己原來鐘意蛋麵多啲架。個叉燒係毫無期望下食,發現豚肉味清新,肥瘦適中,幾唔錯。落個檸檬就冇太大既分別。拉麵隨後送到。簡單黎講,個湯就豚骨味多啲。唔咸。冇乜話好特別。食完個沾麵加左清湯飲多幾口。魚味會再出啲。食完飯埋單時餐廳俾左啲$20 cash coupon 下次食可以用。( 外面經已大排長龍) 基於平左$20既緣固,我覺得係可以encore!!!!!如果冇coupon 既,我個人覺得佢個麵輸俾周月,但個叉燒有贏番小小分。( 有藉口去食多次周月去補番個食評😎)
幾次路過都見點解咁多人架呢?( 無知婦孺的我)

睇完menu

決定同友人叫一個沾同一個拉麵。
唔想食唔晒啲麵,所以只叫左大盛。
石燒濃厚豚骨魚介味玉沾麵

沾麵先黎。
石燒可以保持湯hot hot ,個人感覺好良好。
湯重魚味同有胡椒,香濃。
麵呢,佢話係麥麵。我食落就發現自己原來鐘意蛋麵多啲架。
個叉燒係毫無期望下食,發現豚肉味清新,肥瘦適中,幾唔錯。
落個檸檬就冇太大既分別。
豚骨魚介拉麵
拉麵隨後送到。
簡單黎講,個湯就豚骨味多啲。
唔咸。冇乜話好特別。

食完個沾麵加左清湯飲多幾口。
魚味會再出啲。

基於平左$20既緣固,我覺得係可以encore!!!!!
( 有藉口去食多次周月去補番個食評😎)
石燒濃厚豚骨魚介味玉沾麵
2017-09-27 133 浏览
星期三放工,2個人6點在CWB,見呢度平時好多人,而家末到晚飯時間,得小貓2一3人,去試下呢度嘅拉麵。好鐘意呢度的門面及室內設計,好有日本卡通feel. 坐低同朋友各叫一碗拉麵,豬骨魚介和辛辣豬骨魚介拉麵。辛辣豬骨魚介湯底,辛辣回味特出,中和豬骨湯底的油膩感和魚介的鹹腥,微嗆喉,激之選。普通豬骨魚介湯底,沒有如期的鹹腥,但頗油膩,也不夠熱,蔥也太少,有D失望。拉麵彈牙,口感咬口極豐富,食得出師傅制麵功力不簡單。叉燒系夠厚,卻只有一塊,而且超肥,湯底吾夠熱,令厚切肥叉失色,叫人反胃。$9O只吃麵的話略貴,湯底溫度吾夠系敗筆。

拉麵彈牙,口感咬口極豐富,食得出師傅制麵功力不簡單。
$9O只吃麵的話略貴,湯底溫度吾夠系敗筆。

2017-09-27
2017-09-26 110 浏览
由裝修到開張 都好期待對於我這個沾麵人來說不能不試今日難得同朋友就到LUNCH HOUR 當然提議食沾麵啦石燒肉盛豚骨魚介沾麵(上)辛辣豚骨魚介沾麵(下)沾麵汁是用熱鍋上 能夠保持溫度慢世魔王吃到尾,沾麵汁仍是暖暖的沾汁掛麵程度很好,味道不錯但辣汁的黑椒和辣椒粉太多,顆粒有點影響口感麵質彈牙,浸得耐口感沒差另外加了溏心蛋 真的挺驚喜帶有醬油味 微甜 蛋黃漿口是真係溏心蛋耶 不是半生的白洽蛋叉燒夠淋,可是有點肥另外叫了辛口沙拉羽根餃子一般般,餃底不夠脆
由裝修到開張 都好期待
對於我這個沾麵人來說不能不試
今日難得同朋友就到LUNCH HOUR 當然提議食沾麵啦
石燒肉盛豚骨魚介沾麵(上)
辛辣豚骨魚介沾麵(下)
沾麵汁是用熱鍋上 能夠保持溫度
慢世魔王吃到尾,沾麵汁仍是暖暖的
沾汁掛麵程度很好,味道不錯
但辣汁的黑椒和辣椒粉太多,顆粒有點影響口感

辛辣豚骨魚介沾麵
麵質彈牙,浸得耐口感沒差
另外加了溏心蛋 真的挺驚喜
帶有醬油味 微甜 蛋黃漿口
是真係溏心蛋耶 不是半生的白洽蛋
叉燒夠淋,可是有點肥
另外叫了辛口沙拉羽根餃子
一般般,餃底不夠脆
2017-09-04
午餐
2017-09-25 92 浏览
星期六放假日,book左下午去銅鑼灣做yoga,所以揀左午餐嚟到灣仔食我至愛嘅沾麵。入到去,裝修有點仿日本拉麵店格局。椅下有位置可放置自己的隨身物品。枱上有檸檬水供客人飲用。店員好有禮貌地介紹餐牌。服務很好!點餐紙上,有得揀食物,冷/熱麵同份量。到400g都係唔洗另外加錢,啱曬男仔!最後,我地總共叫左一個冷沾麵- 石燒豚骨魚介味玉沾麵(富士山盛 800g = 加$45) ,一份沙拉唐揚炸雞,一份辛口沙拉羽根餃子。呢個份量,我地二人食係大滿足。又可以試多幾樣小食湯很濃,啱曬我呢啲重口味。溏心蛋好正!煮度剛好,蛋白滑,蛋黃流心。要留意沾麵旁有檸檬!要先加入濃湯,去減少滯度。炸雞夠熱,一咬有肉汁流岀。好食!微辣的餃子配上少量蔥花,開胃。星期六的下午坐位都滿滿。但食物到枱時間也快,但唔會趕你走

店員好有禮貌地介紹餐牌。服務很好!

點餐紙上,有得揀食物,冷/熱麵同份量。

到400g都係唔洗另外加錢,啱曬男仔!

呢個份量,我地二人食係大滿足。
又可以試多幾樣小食

湯很濃,啱曬我呢啲重口味。

溏心蛋好正!煮度剛好,蛋白滑,蛋黃流心。

要留意沾麵旁有檸檬!要先加入濃湯,去減少滯度。

炸雞夠熱,一咬有肉汁流岀。好食!

微辣的餃子配上少量蔥花,開胃。

星期六的下午坐位都滿滿。但食物到枱時間也快,但唔會趕你走
2017-09-24
2017-09-25 3812 浏览
搭電車往灣仔工作時,電車經過一間門面搶眼的日本餐廳,於是便在步行不足一分鐘的電車站下車並前往試試!餐廳裡面亦具日風,感覺很熱鬧。主打有魚介湯沾麵或拉麵, 魚介即是將魚介磨成粉加入湯中令湯更香濃。而沾麵湯底加入大量豬骨熬製長達十小時,入味香濃。石窩溫度可高達300度,所以一邊吃都可以保持溫度。麵條由日本小麥粉每天新鮮製成,富有麥香,沾麵的麵條比拉麵粗,亦有「冷」、「暖」之分:冷麵更有嚼感又掛湯。可選200g,300g,400g或800g(+$45)《野菜豚角豚骨魚介沾麵 $103》另加《粟米粒 $12》豚角豚骨腍身,但脂肪比較多,如不喜歡有一粒粒脂肪在湯中的朋友可不要點選豚角豚骨。雜菜有椰菜絲、木耳絲、芽菜、豬肉、紅蘿蔔絲,分開配上冷沾麵及檸檬。麵身彈牙,但湯底比預期中軟稀身及味淡,可能是有蔬菜的關係(蔬菜會出水),初嚐沾麵又怕太濃味可以選此一試。*日本直送飲品*有好幾款,心大心細之下點選了《信州白桃蘇打 $28》,白桃蘇打味道清甜,解喝!最後還點了手製《日本柚子雪葩 $28》作甜品(左邊),味道微酸消膩,還帶有少許柚子肉呢!

餐廳裡面亦具日風,感覺很熱鬧。

可選200g,300g,400g或800g(+$45)

《野菜豚角豚骨魚介沾麵 $103》

另加《粟米粒 $12》

2017-09-24
2017-09-22 65 浏览
今日lunch去,人唔係太多,等佐5mins有位,好快就揀佐有玉子既拉麵同餃子過佐一陣先黎餃子少少辣,好好味!由於太餓冇影到拉麵相😅拉麵湯底依然好香,好濃!好好味!叉燒都好香,玉子依然流心,好味
過佐一陣先黎餃子
少少辣,好好味!
由於太餓冇影到拉麵相😅拉麵湯底依然好香,好濃!好好味!
叉燒都好香,玉子依然流心,好味